Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-08-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

Σήμερα, στις 11.30, είχε συνάντηση με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.


-Στις 12.30 συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η συζήτηση για τη γενικότερη διοργάνωση του ελέγχου που θα διεξαχθεί για το "πόθεν έσχες". Οπως γνωρίζετε, είναι απόφαση του Πρωθυπουργού να ελεγχθεί το πόθεν έσχες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συγκριτικά από το 1990 και μετά. Για τη διοργάνωση και την έναρξη διενέργειας αυτού του ελέγχου θα γίνει η αυριανή συζήτηση.


-Στις 11.30 θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του ΑΘΗΝΑ-2004 Γιάννα Αγγελοπούλου.


-Στις 12.00 θα γίνει η Διυπουργική Επιτροπή για το συντονισμό της ολυμπιακής προετοιμασίας.


-Στις 19.00 θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Η συνάντηση θα συνεχιστεί και με την παρουσία, μετά τις 11.00, του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοίδη.


-Στις 13.00 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.


-Στις 14.00 θα συναντηθεί με το Προεδρείο του ΣΕΒ.

Την Πέμπτη , στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο θέματα Παιδείας.


-Στις 14.00 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέξανδρο Ακριβάκη και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Νίκο Λεβογιάννη.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη με αντικείμενο συζήτησης την Χάρτα Οικονομικής και Κοινωνικής Σύγκλισης.


-Στις 12.30 θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Σας ενημερώνω ότι την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη 2.9) θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή για την οικονομική πολιτική και την Πέμπτη (4.9), θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το πρόγραμμα του επόμενου εξαμήνου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μας είπατε ότι την Πέμπτη υπάρχει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κυρίους Ακριβάκη και Λεβογιάννη προφανώς για το πόθεν έσχες...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι κατ` ανάγκη. Θα συζητήσουν για τα γενικότερα θέματα που συνδέονται με την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός γύρισε από τις διακοπές του, το ίδιο έχουμε κάνει και όλοι μας. Είναι λογικό να γίνονται συζητήσεις και συναντήσεις για όλα τα τρέχοντα θέματα. Ολες αυτές οι συζητήσεις είναι προγραμματικού χαρακτήρα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Αισιοδοξείτε ότι τελικά θα αναστραφεί το κλίμα και θα δώσουν τις δηλώσεις οι βουλευτές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε ότι οι δηλώσεις πρέπει να κατατεθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Κατ επανάληψη, έχω πει ότι είναι πολιτική μας επιλογή. Η κατάθεση των δηλώσεων συνιστά πολιτική πράξη, είναι μια επίθεση διαφάνειας, ώστε να απαντήσουμε σε εκείνους που θέλησαν να δημιουργήσουν σκιές πάνω από τον πολιτικό μας βίο και ειδικότερα για το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η κατάθεση αυτών των δηλώσεων είναι ενισχυτική και θετική για τους βουλευτές μας, ως επίθεση διαφάνειας. Εχω την εντύπωση ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν όλες οι δηλώσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε να μας πληροφορήσετε κάτι περαιτέρω πέραν του ρεπορτάζ των δικαστικών αρχών για την υπόθεση Κοζίνσκι. Εχει υποβληθεί αίτημα των ρωσικών αρχών στην ελληνική κυβέρνηση για έκδοσή του; Τι γνωρίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει επικαιροποιημένο ένταλμα σύλληψης από τις ρωσικές αρχές. Υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας, βάσει της οποίας έπρεπε να γίνει αυτή η σύλληψη, από τη στιγμή που είχε εκδοθεί ένταλμα. Τα της έκδοσης ή μη δεν θα τα κρίνουμε εμείς, θα τα κρίνει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Γνωρίζετε ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα και στη συνέχεια στο Συμβούλιο Εφετών και από εκεί θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει παρέμβαση των ΗΠΑ, απ` ό,τι διάβασα, να μην εκδοθεί στη Ρωσία. Αληθεύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα θέματα αυτά δεν τα κρίνει η κυβέρνηση. Κρίνονται από την ελληνική δικαιοσύνη, που κατά το Σύνταγμα είναι ανεξάρτητη. Η ελληνική δικαιοσύνη θα εξετάσει τι υπάρχει από τις ρωσικές αρχές, θα ακούσει τα αντεπιχειρήματα και θα κρίνει.

ΚΟΥΙΝ: Ζητήθηκε συγκεκριμένα από τις ρωσικές αρχές να συλληφθεί αυτό το άτομο ή έγινε τυχαία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένα ένταλμα σύλληψης, το οποίο, με βάση τα διεθνώς ισχύοντα, είχε μεταβιβαστεί και στις ελληνικές αρχές. Από τη στιγμή που υπάρχει στα αρχεία μας και έχουμε συμφωνία με τις ρωσικές αρχές, οφείλουμε να το εκτελέσουμε. Δεν μπορεί η χώρα μας να μην τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Βεβαίως, δεν υποχρεούμεθα ως κράτος να τον εκδώσουμε, δεν λέει αυτό η συμφωνία. Το θέμα παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κριθεί. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να ξέρουμε τι θα αποφασίσει. Από τη στιγμή που ανέλαβε Εισαγγελέας, το θέμα τελείωσε για την κυβέρνηση. Θα ακούσουν τα επιχειρήματα εκατέρωθεν και θα κρίνουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Τις ημέρες που λείπαμε δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρά ζητήματα για το Κυπριακό. Θα ήθελα μια συνολική απάντηση για τα θέματα της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας, κατεχομένων, στα περίφημα δικαστήρια του Ντενκτάς, ο οποίος στην ουσία αντικαθιστά τα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τελευταία χθεσινή πράξη, όπου ο Ντενκτάς εκδίδειι 50.000 ταυτότητες με το ψευδοκράτος του βέβαια, για να δοθούν στους έποικους, έτσι ώστε στις εκλογές του Δεκεμβρίου να μπορέσει να εκλεγεί. Όλα αυτά συνθέτουν μια απαράδεκτη κατάσταση και διεθνώς είναι έξω από κάθε νόμο δικαίου. Διερωτώμαι πώς σκέφτεται να αντιδράσει η Ελλάδα -ήδη έχετε κάνει κάποια δήλωση- και θα ήθελα μια γενικότερη δήλωση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε τονίσει, κατ` επανάληψη, ότι η τακτική του κ. Ντενκτάς οδηγεί σε αδιέξοδο το Κυπριακό. Είναι αδιέξοδη και αρνητική ακόμα και για τους ίδιους του Τουρκοκυπρίους. Συμπαρασύρει την Τουρκία σε μια πορεία που αντιτίθεται στην επιθυμία της να εισέλθει στην Ε.Ε. Ο κ. Ντενκτάς δημιουργεί συνεχώς προσκόμματα στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στις 16 Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Τάσος Παπαδόπουλος όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και θα χαραχθεί απ' ότι πληροφορούμαι μία γραμμή πλεύσης, μετά τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπαδόπουλος με τον κ. Ανάν στις ΗΠΑ. Διερωτώμαι είναι πιστή η Ελλάδα στο Σχέδιο Ανάν; Διότι υπάρχουν δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο που είναι μπερδεμένα. Επιμένουμε στο Σχέδιο Ανάν ως λύση του Κυπριακού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς για τις συναντήσεις και το περιεχόμενό τους θα σας ενημερώσω αργότερα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Όσον αφορά το Σχέδιο Ανάν, είναι το μόνο Σχέδιο που έχει κατατεθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Γνωρίζετε ότι εμείς το χαρακτηρίσαμε και εξακολουθούμε να το χαρακτηρίζουμε ως βάση διαλόγου, πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Εχει θέσει ο Πρωθυπουργός έναν ορίζοντα 90 ημερών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Πριν από λίγο σας μίλησα για πρόγραμμα 6μηνου.

ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Για το εξάμηνο που πέρασε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το πρόγραμμα που θα συζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι για το εξάμηνο που έχουμε μπροστά μας, δηλαδή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Από κει και πέρα, θα αρχίσει η περίοδος για την οποία συζητάτε. Αρα, το εξάμηνο πρόγραμμα έρχεται να απαντήσει και σε τυχόν ερώτημά σας για τις εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, την άνοιξη του 2004.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Για το θέμα του πόθεν έσχες διευκρινίσατε ορισμένα πράγματα, αλλά ωστόσο υπάρχει και το θέμα του εκλογικού Νόμου, για το οποίο θα ενημερώσει αύριο ο κ. Σκανδαλίδης το Β@ Τμήμα της Βουλής. Σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξε διατύπωση και πάλι προβληματισμών για σημεία αιχμής, στις προτάσεις διαλόγου στον εκλογικό νόμο. Για παράδειγμα, υπήρξε η πρόταση του κ. Παπαϊωάννου. Ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να εξετάσει τουλάχιστον τα ζητήματα αιχμής που προκαλούν τον προβληματισμό; Δηλαδή, λίστα, διπλή ψήφος κ.τ.λ.. Θα ληφθεί υπόψη, επίσης, σ` αυτή τη διαδικασία συζήτησης η πρόταση που έχει καταθέσει ο κ. Παπαϊωάννου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαστε στη διαδικασία διαλόγου γύρω από το θέμα ενός εκλογικού Νόμου που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος. Ενός εκλογικού νόμου, που θα προωθεί θέματα διαφάνειας, αξιοκρατίας και ανανέωσης στον πολιτικό μας βίο. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαλόγου, θα ακουστούν πολλές, ίσως και αντίθετες απόψεις. Απολύτως θεμιτό. Γι αυτό γίνεται και ο διάλογος. Κάθε άποψη που θ' ακουστεί από οποιονδήποτε και συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος -και θα αποδειχθεί αυτό μέσα από τα επιχειρήματα που θα αναπτυχθούν- θα χαρακτηρίζεται ως θετική και θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Αρα, το κρίσιμο στοιχείο είναι ο διάλογος και γι αυτό γίνεται. Σε αυτόν θα ακουστούν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά ορισμένων θεμάτων, τα οποία έχει προτείνει στο αρχικό πακέτο της η κυβέρνηση, δια του υπουργείου Εσωτερικών. Θα υπάρξει και εμπλουτισμός με την κατάθεση απόψεων πολλών συναδέλφων. Ολα αυτά θα κριθούν σε σχέση με τη συμβολή τους στο ζητούμενο. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πού θα καταλήξουμε. Ο διάλογος θα είναι ειλικρινής, σαφής, σημαντικός και πλούσιος.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει σήμερα ένα πρώτο ραντεβού των κομμάτων της Αριστεράς για το θέμα της Απλής Αναλογικής. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κίνηση κι αν η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δει περαιτέρω αυτό το θέμα, καθώς θα υπάρχει, όπως φαίνεται, μια κοινή στάση των κομμάτων της Αριστεράς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε συζήτηση που συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματός μας είναι θετική, υπό την έννοια ότι αποτελεί στοιχείο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Αυτή είναι η έννοια του διαλόγου και η ουσία της συζήτησης που γίνεται. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, εμείς έχουμε θέσει στην αρχική δέσμη μέτρων που προτείναμε για διάλογο, κάποια ζητήματα που προωθούν την δικαιότερη κατανομή των εδρών, δικαιοσύνη στο εκλογικό μας σύστημα. Ομως δεν αναιρούν την ανάγκη του πολιτικού μας συστήματος να έχει αυτοδύναμες, σταθερές κυβερνήσεις.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης έδωσε γραπτώς τις προτάσεις του για τον εκλογικό νόμο στα κόμματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς έχει παρουσιάσει τη δέσμη μέτρων. Από κει και πέρα, γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν και κάποιες περαιτέρω συνεδριάσεις για τον εμπλουτισμό του διαλόγου και τους σχετικούς χειρισμούς. Θα μας πει ο ίδιος τα χρονοδιαγράμματά του.

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ: Η αυριανή σύσκεψη του κ. Σημίτη με τους κυρίους Κακλαμάνη, Σκανδαλίδη και Κοσμίδη τί αφορά ακριβώς; Τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τον έλεγχο του πόθεν έσχες από δω και στο εξής ή για τον έλεγχο μέχρι τώρα; Διότι αν αφορά τα μέχρι τώρα, εγώ ξέρω ότι αρμόδια είναι η Επιτροπή της Βουλής για το πόθεν έσχες. Δεν μπορώ να καταλάβω τί μπορεί να συζητήσει μια κυβερνητική σύσκεψη και μάλιστα για τη διοργάνωση του ελέγχου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, προίσταται όλων αυτών των κινήσεων. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση ζήτησε από τη Βουλή να κάνει έναν αναδρομικό έλεγχο του πόθεν έσχες από το 1990 και συγκριτικό από χρονιά σε χρονιά για να έχουμε μία εικόνα γύρω από το τί αποκτήθηκε και πώς από τον κάθε βουλευτή, είναι λογικό να ενδιαφέρεται για το πώς θα οργανωθεί και θα προχωρήσει αυτός ο έλεγχος. Ο έλεγχος θα διενεργηθεί από τη Βουλή και τα αρμόδια όργανά της, γι' αυτό και η παρουσία του Προέδρου της Βουλής. Είναι λογικό ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, από τη στιγμή που εξήγγειλαν και ζήτησαν από τη Βουλή να διοργανώσει έναν τέτοιον έλεγχο, να ενδιαφέρονται για την οργάνωση, τη διεξαγωγή του σχετικού ελέγχου, καθώς και την ανακοίνωση των σχετικών πορισμάτων, που θα πρέπει να είναι στη θητεία αυτής της Βουλής.

ΠΑΠΠΑ: Πώς αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην καταθέσουν δηλώσεις .

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος που δεν κατανοεί ότι όλη αυτή η ιστορία των δηλώσεων για τους κωδικούς των χρηματιστηριακών συναλλαγών, είναι μια εξόχως πολιτική κίνηση. Είναι μια επίθεση διαφάνειας για την προστασία και των βουλευτών και γενικότερα του πολιτικού μας κόσμου αλλά και ειδικώς της παράταξής μας. Επειδή δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Παρά ταύτα υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως είδατε και σήμερα στον Τύπο, ουδείς είπε ότι δεν θα καταθέσει δήλωση. Υπήρξαν και διευκρινίσεις, στις λεγόμενες μικροπολιτικές στήλες, και των σημερινών εφημερίδων.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 25 August 2003 - 13:05:07 UTC