Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συμπληρώνονται τρία χρόνια από το ναυάγιο του "Σαμίνα". Ο Πρωθυπουργός κάποτε είχε δώσει εντολή, υποθέσεις που εγγίζουν άμεσα την κοινή γνώμη και τη συγκινούν, να επιταχύνονται οι γραφειοκρατικές αυτές διαδικασίες. Εχουν περάσει τρία χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν από χθες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης. Εχουμε επανειλημμένα παρέμβει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες. Εκτιμώ ότι χρειάζεται όλοι να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Σας παραπέμπω στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Πετσάλνικου, που μίλησε για επιτάχυνση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρά τις διευκρινίσεις που δώσατε και εσείς και ο υπουργός Γεωργίας, υπάρχουν αντιδράσεις και ερμηνείες ότι τελικά αυτό το νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό δασών. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα πράγματα είναι σαφή και έγιναν ακόμη πιο σαφή από τις δηλώσεις που έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Το νομοσχέδιο αυτό ανταποκρίνεται στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, ρυθμίζει τα πράγματα, βοηθά να προστατεύσουμε τα δάση, λύνει προβλήματα πολιτών που ταλαιπωρούνται αδίκως, είτε από τη γραφειοκρατία, είτε από άλλες καταστάσεις. Αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου. Είναι μια παρέμβαση που προσαρμόζεται στο Σύνταγμα, προστατεύει τα δάση και βοηθά τους πολίτες. Ολα τα υπόλοιπα, δεν ανήκουν στη σφαίρα της πραγματικότητας. Οταν δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο νόμου και διαβαστούν τα άρθρα του, θα εκλείψουν και οι τελευταίες αμφισβητήσεις.

ΤΑΚΗΣ: Χθες, είχαμε τη δολοφονική απόπειρα κατά του εφοπλιστή στην Πολιτεία. Μετά από λίγη ώρα υπήρξε ένα τηλεγράφημα από το Associated Press που μιλούσε για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων και έπλεκε ένα σενάριο από τα γνωστά που κατά καιρούς βλέπουμε. Βέβαια, μετά υπήρξε μια διορθωτική ανακοίνωση, αλλά ξέρετε ότι είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της παραφιλολογίας που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να αναπτύσσεται σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ή έχουν λόγους να είναι κακόπιστοι ή έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τα "παραμύθια" του βαρόνου Μινχάουζεν. Τους λέμε: επιτέλους λίγη σοβαρότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτές τις ημέρες οι ΗΠΑ έχουν γίνει θέατρο διαβουλεύσεων και για το Κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά. Εχουμε δηλώσεις και συναντήσεις του κ. Παπαδόπουλου και συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκιούλ, όπου συζήτησαν τα ελληνοτουρκικά, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υφαλοκρηπίδα, ακόμη και για την ολυμπιακή εκεχειρία. Κάποια δήλωσή σας νομίζω ότι θα διευκόλυνε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλύπτουν απόλυτα το θέμα οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σας καλύπτουν και οι δηλώσεις του κ. Γκιούλ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα του κ. Παπανδρέου, όχι του κ. Γκιούλ. Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου έχουν απόλυτα καλύψει το θέμα.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Σήμερα η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" έχει ένα ρεπορτάζ που ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι όταν οι πολίτες πηγαίνουν στα ΚΕΠ και ζητούν μια διευκόλυνση σε σχέση με το Δημόσιο, το Δημόσιο κωλυσιεργεί για ευνόητους ίσως λόγους. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας. Υπάρχει μια κόντρα μεταξύ ΚΕΠ και Δημοσίου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κόντρα. Είχα την ευκαιρία, προχθές, να είμαι σε ένα ΚΕΠ -συγκεκριμένα στο Γαλάτσι- όπου είδα να υπάρχει σοβαρή εξυπηρέτηση. Μέσα στις 14 ημέρες που είχε λειτουργήσει αυτό το Κέντρο, οι πολίτες να το έχουν ήδη αγκαλιάσει. Αν θυμάμαι καλά τα στοιχεία, διεκπεραιώθηκαν 1.700.000 υποθέσεις μέσα από τα ΚΕΠ. Είναι ένας νέος θεσμός.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Ναι, αλλά -όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα- υπάρχουν προβλήματα με το Δημόσιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ενας νέος θεσμός, πάντα, στα πρώτα βήματα της εφαρμογής του θα έχει ερωτήματα. Πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί, κάποια προβλήματα. Πάντα, όταν ξεκινάς ένα νέο θεσμό, ένα νέο μοντέλο, μια νέα πορεία, τα πρώτα βήματα έχουν τις φυσιολογικές δυσκολίες τους. Τα ΚΕΠ είναι ένας επαναστατικός θεσμός. Πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα. Προχωρούμε με σχεδιασμό να γίνουν 1.000 ΚΕΠ στην επικράτεια και ήδη έχουν λειτουργήσει τα 584. Βεβαίως, θα έχουμε την ευκαιρία να τον στηρίξουμε -και πρέπει να τον στηρίξουμε- και να ξεπεράσουμε το όποιο, εν πάση περιπτώσει, φυσιολογικό ζήτημα έχει αναφανεί.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Μα, εδώ κάνουν λόγο για "λάδωμα". Ζητούν να ελεγχθούν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για "λάδωμα" στο ΚΕΠ;

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Οχι για "λάδωμα" στα ΚΕΠ, αλλά οι υπάλληλοι του Δημοσίου, για να εξυπηρετήσουν το ΚΕΠ και να δώσουν πληροφορίες, καταγγέλλουν ότι...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, εννοείτε άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου τώρα.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Εννοώ, από την αρχή, τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Κωλυσιεργούν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα, κατ` αρχάς, για τα ΚΕΠ. Από εκεί και πέρα, μου λέτε για τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Αν κάπου παρουσιάστηκε πρόβλημα, αυτό θα ξεπεραστεί. Εάν, δηλαδή, κάποιο κομμάτι του δημόσιου τομέα -λέω εάν- δεν στάθηκε ιδιαίτερα θετικά απέναντι στα ΚΕΠ ή παρουσιάστηκαν προβλήματα γραφειοκρατικών αντιλήψεων, γι@ αυτό υπάρχει η πολιτική ηγεσία και αυτά θα ξεπεραστούν. Υπάρχουν, σήμερα, σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού σε ραδιοφωνική εκπομπή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτό που λέει η συνάδελφος και που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι υπονομεύεται η λειτουργία των ΚΕΠ από υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες θέλουν να κρατούν την απευθείας επαφή με τον πολίτη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι, εάν έχουν παρουσιαστεί, είτε για φυσιολογικούς λόγους, γιατί είναι ένας νέος θεσμός, είτε για λόγους γραφειοκρατικών αντιλήψεων, αρνητικές στάσεις περιοχών ή χώρων ή υπηρεσιών του δημόσιου τομέα προς τα ΚΕΠ, υπάρχει η πολιτική ηγεσία, υπάρχουν τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, τα οποία έχουν το νου τους, την προσοχή τους, τη δράση τους, προκειμένου να ξεπεραστούν και να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Σας παρέπεμψα και στις σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού κ. Μπίστη.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το Εθνικό Ιδρυμα Αθλητισμού της Ρωσίας έχει στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θέμα του κ. Κόκκαλη και ζητά να δοθεί στη δημοσιότητα. Θα δοθεί αυτή η επιστολή αφενός και αφετέρου γιατί κάποιος καχύποπτος να μη σκεφθεί ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Κόκκαλη του ενεχείρισε αυτή την επιστολή, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για την υπεράσπισή του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτός ο κακόπιστος θα πρέπει να σταματήσει να είναι κακόπιστος. Αφού είναι κακόπιστος τον αφήνουμε να σκέφτεται ό,τι θέλει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η απάντησή σας είναι ως γενική αρχή ή απαντάτε στο συγκεκριμένο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αφού είναι κακόπιστος, τι να κάνουμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η απάντησή σας είναι ως γενική αρχή ή απαντάτε στο συγκεκριμένο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, όταν ένας είναι κακόπιστος, σημαίνει πως ό,τι και να κάνω για τον πείσω, αυτός θα συνεχίσει να είναι κακόπιστος. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, είναι πολύ λίγοι. Θα υπάρχουν πάντα και κάποιοι κακόπιστοι. Ωραία. Εμείς μιλάμε με τον ελληνικό λαό, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με τους ελάχιστους. Τι να κάνουμε; Αφού δεν μπορούμε να τους πείσουμε, διότι είναι κακόπιστοι, ας είναι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η ημερομηνία 16 Νοεμβρίου σας λέει κάτι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βοηθείστε τη μνήμη μου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ακούγεται ότι ίσως να είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: "Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου". Δεν κουραστήκατε ακόμη;

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 September 2003 - 13:05:12 UTC