Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-09-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να ξεκινήσουμε με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα:

Σήμερα, στις 10 το πρωί, είχε συνάντηση με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα για θέματα που άπτονται της εποπτείας και της δράσης του τραπεζικού συστήματος για την προστασία του καταναλωτή. Στη συνέχεια, έγινε η τακτική ενημέρωση.

@ Στις 2 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τον κ. Αθενς.

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, θα επισκεφθεί το Κέντρο Ηλικιωμένων στην Αγία Βαρβάρα.

@ Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ρώμης.

@ Στις 7.30 το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Την Παρασκευή το πρωί, υπάρχει περίπτωση να προγραμματιστεί κυβερνητική σύσκεψη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί. Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Ρώμη, για την έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα γίνει το Σάββατο και αφορά την έκδοση του νέου Συντάγματος της Ευρώπης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Διευκρινιστικά, εάν δεν κάνω λάθος υπήρξε σήμερα και συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλάκη...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν υπήρξε.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου δεν θα έχουμε αυτή την εβδομάδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή. Μπορεί να καθοριστεί στη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Στον κ. Καραμανλή θα απαντήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στον κ. Καραμανλή θα απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξη που θα δώσει στις 16.00. Στις 17.30 θα κάνω και εγώ μια δήλωση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δεν ανησυχεί η κυβέρνηση για αυτό το κλίμα των απεργιακών κινητοποιήσεων; Πανεπιστήμια κλειστά, ΤΕΙ, δάσκαλοι, υπουργείο Πολιτισμού, εδώ στο Υπουργείο στάσεις εργασίας, όλο αυτό το κλίμα δεν ανησυχεί την κυβέρνηση; Λέτε μόνο αυτό "ουκ αν λάβεις, παρά του μη έχοντος";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν είπαμε "ουκ αν λάβεις, παρά του μη έχοντος". Είπαμε ότι, με ιδιαίτερη προσοχή και σεβασμό στους επιμέρους κλάδους των εργαζομένων, κάναμε προτάσεις για τις μισθολογικές διεκδικήσεις τους, οι οποίες εξαντλούν τα όρια και τις δυνατότητες της οικονομίας. Σεβόμαστε τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Κάθε χρόνο, εξάλλου, τέτοια εποχή, υπάρχουν κινητοποιήσεις στους χώρους του δημόσιου τομέα. Εμείς, με τις προτάσεις που κάναμε, εξαντλήσαμε τις δυνατότητες και τα όρια της οικονομίας. Αν προχωρήσουμε σε παραπέρα αυξήσεις, θα απειληθούν όλες οι κατακτήσεις που είχαμε στην οικονομία και θα στραφούν κατά των ίδιων των συμφερόντων των εργαζόμενων.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Την Παρασκευή υπήρξε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο και πρωτοφανές περιστατικό στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, όπου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου δέχθηκε επίθεση από φοιτητές. Υπάρχει μια γενικότερη κινητοποίηση στο χώρο της Παιδείας. Ηθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως ενέργεια είναι απαράδεκτη. Είναι ντροπή αυτή η επίθεση σε βάρος των πρυτανικών αρχών και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά. Από την πλευρά του πρύτανη εκφράστηκαν φόβοι ότι η επίθεση αυτή είχε σχέση με τη στάση του, η οποία δεν ήταν θετική για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Τέτοια γεγονότα είναι τραμπουκισμοί και πρέπει να είναι έξω από τη λογική και τη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Πρέπει να καταδικαστούν από όλους έμπρακτα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η νεολαιίστικη παράταξη του κόμματός σας σκοπεύει να προβεί σε κάποια κίνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ρωτήστε το κόμμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Πριν από καμία δεκαριά ημέρες, σας είχα ρωτήσει, με αφορμή τις εξαγγελλόμενες απεργίες, νυν πραγματοποιήσιμες απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν η κυβέρνηση διαβλέπει πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις, πέραν των αιτημάτων των κλάδων και πολιτικές σκοπιμότητες. Επανέρχομαι σήμερα και επαναφέρω το ερώτημα: Είναι μόνο διεκδικήσεις των εργαζομένων ή βλέπετε από πίσω πολιτικές δυνάμεις και σκοπιμότητες στο κύμα απεργιών που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν είχα τεκμηριώσει κάτι τέτοιο θα το είχα πει.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωστόσο, δεν το αποκλείετε. Εσείς δεν το έχετε τεκμηριώσει, αλλά δεν αποκλείεται να το τεκμηριώσετε αύριο ή μεθαύριο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία. Εάν δεν έχω τεκμηριώσει κάτι, δεν το λέω.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχουν βγει οι νάρκες, αλλά δεν γίνεται το ίδιο και στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σήμερα, πάλι, είχαμε νεκρούς. Τι γίνεται με αυτή την υπόθεση, τελικά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να κάνω στρατιωτική ανάλυση, αλλά γνωρίζετε ότι σε ορισμένες περιοχές των συνόρων -εκεί που έχουν επιλέξει οι Ενοπλες Δυνάμεις- λαμβάνονται μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να βγουν οι νάρκες; Γιατί κάτι είχαμε ακούσει για μια συμφωνία με την Τουρκία. Θρηνούμε θύματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ναι, αλλά υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες και αυτό το γνωρίζουν οι κάτοικοι των περιοχών. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας αμυντικός σχεδιασμός από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Είναι εύκολο να το λέμε, αλλά υπάρχει και ο αμυντικός σχεδιασμός. Μιλάμε για νάρκες που υπάρχουν πάνω στα σύνορα. Θετικό θα ήταν να είχαν λυθεί όλα τα ζητήματα που μας χωρίζουν με τη γείτονα χώρα και να είχε αποκατασταθεί ένα κλίμα ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Πρώτοι εμείς το θέλουμε και το ζητάμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπήρξε στο αεροδρόμιο η εγκατάσταση ενός μηχανήματος που σαρώνει την ίριδα του ματιού για επιβάτες που πάνε στην Αμερική...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό γίνεται από ορισμένες εταιρίες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί η χώρα συναίνεσε να είμαστε οι πρώτοι σε αυτό; Αγγίζει τα όρια των προσωπικών δεδομένων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν λαμβάνουμε μέτρα ασφάλειας, μας λέτε γιατί υπάρχουν μέτρα ασφάλειας. Οταν δεν υπάρχουν μέτρα ασφάλειας, μας λέτε γιατί δεν υπάρχουν. Κάνουμε ό,τι επιβάλλει η διεθνής πρακτική γύρω από αυτά τα ζητήματα, ώστε το αεροδρόμιό μας να είναι ένα από τα ασφαλέστερα του κόσμου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για πολλοστή φορά υπήρξαν δημοσιεύματα στο ξένο Τύπο, που αμφισβητούν την επάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Για πολλοστή φορά εσείς ως κυβέρνηση κάνατε λόγο για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτά δημοσιεύματα. Ηθελα να ρωτήσω, εάν προτίθεστε να δώσετε περισσότερα στοιχεία γι@ αυτά τα συμφέροντα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλά θα κάνουμε να μείνουμε στις απαντήσεις που δόθηκαν το Σαββατοκύριακο. Δεν χρειάζεται να αναπαράγουμε αυτά τα δημοσιεύματα.

Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό πρέπει να το δούμε όλοι. Γιατί και αυτοί πιθανό να επιδιώκουν την αναπαραγωγή.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι κατανοητή η θέση σας και οι απαντήσεις σας. Τι θα απαντούσατε, όμως, σε αυτούς που τα γράφουν, εάν αύριο σας απευθύνουν το ερώτημα "ποιά είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζουν γι@ αυτό και δεν ρωτούν. Δεν σας έκανε εντύπωση ότι δεν ρωτούν;

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 29 September 2003 - 13:05:10 UTC