Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 03-12-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2003

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η τελευταία πολιτική ενημέρωση θα γίνει, την Παρασκευή (19/12) και θα επανέλθουμε στις 8 Ιανουαρίου 2004.

Οπως γνωρίζετε, ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια χθεσινής τηλεοπτικής εκπομπής, ερμήνευσε τη συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή στην «Καθημερινή της Κυριακής», με αυθεντικό τρόπο, ενημερώνοντάς μας ότι η Ν.Δ. επιφυλάσσει για τον ελληνικό λαό ένα έντονο πρόγραμμα λιτότητας. Είπε χαρακτηριστικά «θα σφίξουμε το ζωνάρι» και θα έχουμε μια δυσμενή αλλαγή του εργασιακού και του ασφαλιστικού καθεστώτος. Ζήτησα από τον κ. Θ. Ρουσόπουλο να τοποθετηθεί επ` αυτού. Είδα μια τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., η οποία, όμως, ομιλεί γενικώς και δεν τοποθετείται επί της ουσίας των δηλώσεων. Οταν δεν τοποθετείται ο κ. Ρουσόπουλος επί της ουσίας των δηλώσεων, εμμέσως μπορεί κανείς να συνάγει ότι αποφεύγει να μιλήσει για την ουσία, ότι τις υιοθετεί και τις αποδέχεται. Δεν τις καταδικάζει. Θεωρούμε ότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη απηχούν πραγματικά και ειλικρινέστατα τις προθέσεις της Ν.Δ..

Θα ξαναρωτήσουμε, όμως, και σήμερα τον κ. Ρουσόπουλο και περιμένουμε επιτέλους μια σαφή τοποθέτηση. Καλεί η Ν.Δ. στο προεκλογικό πρόγραμμά της τον ελληνικό λαό να σφίξει το ζωνάρι; Η Ν.Δ. επιφυλάσσει για τον ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα λιτότητας; Η Ν.Δ. επιφυλάσσει στο πρόγραμμά της για τον ελληνικό μία δυσμενή αλλαγή στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς;

Εμείς πιστεύουμε «ναι», σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Οι ίδιοι οφείλουν σαφώς και χωρίς περιστροφές να απαντήσουν. Περιμένουμε και σήμερα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα έχετε τα γενέθλιά σας. Είναι αλήθεια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πού το ανακαλύψατε; Είναι αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Χρόνια Πολλά. Να ζήσετε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μήπως γνωρίζετε πόσοι υπουργοί πήραν σήμερα τηλέφωνο τον Πρωθυπουργό στο Λονδίνο για να μάθουν τι γίνεται με αυτά τα σενάρια περί διαδοχής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται με τους υπουργούς για συγκεκριμένα θέματα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ενδώσει σε αυτές τις πιέσεις; Θα πάρει σαφή θέση γύρω από αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν βλέπω καμία πίεση. Χθες, σας είπα εδώ κάτι, το οποίο επαναλαμβάνω: Δεν βλέπω κάτι που πρέπει να σχολιαστεί από την κυβέρνηση. Προχωρούμε όλοι μαζί προς τις εκλογές, με όλα τα στελέχη μας στην πρώτη γραμμή και με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη, που θα είναι και ο υποψήφιος Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο το πρωί ο κ. Παπούλιας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για την αλλαγή ηγεσίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπε αυτό. Είδα κάποιες δηλώσεις στελεχών μας και πιθανόν να υπάρχουν και άλλες. Δεν είναι δυνατό να ερμηνεύω δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Καθένας αυτό που θέλει να πει, θα το πει. Υπάρχουν απόψεις. Υπάρχει, όμως, και μια πραγματικότητα: Ότι όλοι μαζί δουλεύουμε, αυτή τη στιγμή, για να αποκαλύψουμε την πολιτική της Δεξιάς, να αναδείξουμε το έργο μας και να πείσουμε τον ελληνικό λαό για την ορθότητα του προγράμματός μας. Σε αυτό προχωρούμε όλοι μαζί, με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη. Ετσι θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε στις εκλογές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για το χθεσινό πάνελ στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Θεοδωράκη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλήσατε για Δεξιά, πάλι σήμερα@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί, δεν υπάρχει Δεξιά; Χθες, άκουσα υποψήφια της Ν.Δ., σε «πάνελ» που συμμετείχα, η οποία έλεγε @ οι δεξιές εφημερίδες λένε...

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δεν είναι «ρετσινιά» να είσαι Δεξιός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα ότι είναι «ρετσινιά». Είπα ότι είναι συγκεκριμένη πολιτική, συγκεκριμένη πολιτική πρακτική, συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία. Οριοθετείται στον πολιτικό χώρο, με την έννοια της Δεξιάς. Αλλά κάποιος δεν πρέπει να ντρέπεται επειδή είναι Δεξιός, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι τον τελευταίο καιρό. Ας το ομολογήσει. Ο κ. Λιάπης τα είπε καθαρά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς ντρέπεστε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ να ντρέπομαι που είμαι κεντροαριστερός; Για ποιο λόγο; Η κεντροαριστερά, ως γνωστόν, πάντα αποτέλεσε το κύριο ρεύμα που εξέφρασε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την παραίτηση του κ. Θεοδώρου ότι δεν θα ξαναείναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω σχόλιο. Μένω στις χθεσινές δηλώσεις μου. Εξάλλου, τόνισα και χθες, το επανέλαβα και το βράδυ, ότι ο κ. Θεοδώρου έκανε μια επιλογή, για λόγους δικής του ευθιξίας. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συγκεκριμένη τοποθέτηση, ούτε για το γαμπρό του, ούτε για κανέναν άλλον, όσο δεν έχουμε στα χέρια μας το συγκεκριμένο πόρισμα. Πιστεύω ότι αυτό επιβάλλει και η τάξη. Από εκεί και πέρα, για μια ακόμη φορά, θέλω να επαναλάβω ότι εμείς είμαστε που διατάξαμε την έρευνα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει έξι-επτά μήνες, πότε θα βγει το πόρισμα; Πόσο καιρό κάνουν για να βγάλουν το πόρισμα. Τον οργανισμό τον γνωρίζουν, τα χρήματα ξέρουν από πού προέρχονται, γιατί αργεί να βγει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όπως θα έχετε δει, γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο κρατάει αυτή; Μπορεί να βγει σε πέντε χρόνια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν την έχω κάνει, δεν είμαι αστυνομικός.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Θεοδώρου, πέραν της παραίτησης για λόγους ευθιξίας, έκανε αναφορές σε διαχειριστές της ήττας, τους οποίους θα προλάβουν οι εξελίξεις. Σε ποιους αναφερόταν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δυνατόν να ερμηνεύσω τον κ. Θεοδώρου;

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Αυτό δεν έχει να κάνει προφανώς με λόγους ευθιξίας. Ηταν μια αιχμή κατά της πολιτικής ηγεσίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ και δεν είναι σωστό να ερμηνεύσω τον κ. Θεοδώρου.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο κ. Θεοδώρου, χθες, στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα σημείο, λέγοντας ότι ούτε το επίσημο ΠΑΣΟΚ, ούτε η κυβέρνηση του έδωσαν την παραμικρή κάλυψη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γιατί; Τον κατηγόρησε κανείς;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ναι, αλλά εάν δεν καλύπτεται ένας βουλευτής, ο οποίος ήταν και στέλεχος της κυβέρνησης, ενώ σέρνονται κάποιες υποψίες@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και ο κ. Χυτήρης, την Παρασκευή, και εγώ χθες, ήμασταν σαφείς. Όχι μόνο δεν κατονομάσαμε, αλλά αρνηθήκαμε να μπούμε στη συζήτηση έως ότου βγει το πόρισμα. Είπα χαρακτηριστικά ότι «μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφί μύθον ακούσεις». Κρατήσαμε -πιστεύω και σε αυτό το σημείο- μια άψογη στάση. Ετσι επιβάλλει η συνείδησή μας. Από κει και πέρα, δεν θα κρίνω την πράξη ευθιξίας του κ. Θεοδώρου. Είναι δικό του θέμα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς διατάξαμε την έρευνα, μετά από καταγγελίες που έγιναν. Όταν βγει το αποτέλεσμα της έρευνας, θα τοποθετηθούμε για τα πρόσωπα που αναφέρονται. Και δεν εννοώ, βεβαίως, ειδικά το βουλευτή.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ενώ ο κ. Θεοδώρου μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Πρωθυπουργό, είπε ότι κάποιοι, παρασκηνιακά, από το περιβάλλον του τον υποσκάπτουν. Ποιους εννοούσε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορώ να ερμηνεύσω τι εννοούσε ο κ. Θεοδώρου; Δεν μπορώ και δεν πρέπει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι εάν εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που να θεωρούν την αριστερά παράταξη, «ΕΑΜοσλάβων, προδοτών» και τον κ. Καραμανλή ως πολέμαρχο της μοναρχοφασιστικής δεξιάς, τότε κανονικά η θέση τους είναι στο Δαφνί. Ηθελα να μου πείτε, εάν συμμερίζεστε αυτή την άποψη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν με ρωτάτε, εάν η Αριστερά είναι παράταξη ΕΑΜοσλάβων ή εάν ο χαρακτηρισμός «μοναρχοφασίστες» έχουν θέση στην πολιτική ζωή του 21ου αιώνα, απαντώ, ευθέως, όχι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη δήλωση του κ. Θεοδωράκη προκύπτει ότι αναφέρεται σε όσους παρελθοντολογούν. Ηθελα να μου πείτε τη γνώμη σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ας μην ερμηνεύσουμε τον κ. Θεοδωράκη. Εχει ο ίδιος την ικανότητα να λέει αυτό που θέλει με τον πιο σαφή τρόπο. Θα ήταν ατόπημα να τον ερμηνεύσω. Εάν με ρωτάτε, εάν οι όροι «σλαβοκομμουνιστής» ή «ΕΑΜοβούλγαρος» ή «μοναρχοφασίστας» έχουν θέση στην πολιτική του 21ου αιώνα, απαντώ ευθέως όχι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ακούγονται πολλές αναφορές για το παρελθόν. Τι εξυπηρετεί, όταν έχουμε αναφορές στο παρελθόν, το 2003;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν άκουσα καμία αναφορά για τον εμφύλιο. Είναι μια δυσάρεστη εποχή της ελληνική ιστορίας, που έχει κριθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άλλη δικαστική έρευνα για κάποιο στέλεχος ή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 December 2003 - 14:05:10 UTC