Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-05-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 5 Μαΐου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια σύντομη δήλωση, την οποία έκανα σήμερα το πρωί και αφορά τις εκρήξεις βομβών στην Καλλιθέα:

«Ακόμη και τα μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Από όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει ότι το σημερινό συμβάν συνδέεται με την ολυμπιακή προετοιμασία. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, έχουν σχεδιάσει ένα σύστημα ασφαλείας, το οποίο εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων ».

Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, συναντήθηκε, σήμερα το πρωί, με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Φάτος Νάνο. Εγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών. Ο Πρωθυπουργός, στις 9 το βράδυ, όπως έχει ανακοινωθεί, θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του ECONOMIST.

Αύριο, στις 8.45 το βράδυ, φθάνει στην Αθήνα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά την άφιξή του θα μεταβεί στο σπίτι του Πρωθυπουργού στη Ραφήνα, όπου θα παρακαθίσει σε ιδιωτικό γεύμα.

Την Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του κ. Ερντογάν, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ακολουθεί η συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών. Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Στις 12 το μεσημέρι, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Κοινοβούλιο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Ακολούθως, θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Το απόγευμα, από τις 4.30 έως τις 5.45 θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και των Κινημάτων Οικολογίας.

Στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί στο Δημαρχείο Αθηνών με τη Δήμαρχο Αθηναίων.

Στις 9 το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που παρατίθεται στο Μέγαρο Μαξίμου προς τιμήν του Τούρκου Πρωθυπουργού και σε μέλη της αντιπροσωπείας του. Παράλληλα, θα παρατεθεί δείπνο στα μέλη της υπόλοιπης αντιπροσωπείας στην Αίγλη του Ζαππείου.

Το Σάββατο, η επίσημη τελετή προπομπής προβλέπεται για τις 9.30 το πρωί. Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί για το αεροδρόμιο της Καβάλας, όπου θα ακολουθήσει -όπως γνωρίζετε- η ιδιωτική επίσκεψή του.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το πρόγραμμα της ιδιωτικής επίσκεψης του κ. Ερντογάν, το έχει η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε τις γενικές γραμμές του προγράμματός του.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπήρξε διαπραγμάτευση γι αυτό το πρόγραμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καμία διαπραγμάτευση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί δεν μας το λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανακοινωθεί από την τουρκική αντιπροσωπεία, εφόσον πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη. Σας έχω πει όσα αφορούν την κυβέρνηση. Θα φιλοξενηθεί από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τον υφυπουργό Εξωτερικών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η κ. Γιαννάκου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, μιας και επίκειται η αυριανή επίσκεψή της στο Φανάρι, στον Οικουμενικό Πατριάρχη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησε χθες με τον Πρωθυπουργό για το θέμα αυτό.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Κατά την ιδιωτική επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη Θράκη συνοδεύεται από κάποιο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα μόλις πριν ότι θα τον συνοδεύουν ο υπουργός Μακεδονίας @ Θράκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο Πρωθυπουργών, θα είναι βεβαίως το Κυπριακό, όπως έχει ανακοινωθεί@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ@ ότι δεν αποτελεί διμερές θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ασφαλώς δεν αποτελεί διμερές θέμα. Το ερώτημα είναι το εξής: Θα συζητήσουν, ενδεχομένως, ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας, προκειμένου να βρεθεί λύση του Κυπριακού, μέχρι το Δεκέμβριο, όπου η Τουρκία θα προσπαθήσει να πάρει μία ενταξιακή πορεία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να θυμίσω ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, εκκρεμεί μία συζήτηση με τον Κύπριο Πρόεδρο. @Οπως θυμάστε, ο Κύπριος Πρόεδρος ήταν στην Αθήνα. Θα συνομιλούσε με το Εθνικό Συμβούλιο και εν συνεχεία οι πρωτοβουλίες θα αναλαμβάνονταν από κοινού, μεταξύ ελληνικής και κυπριακής πλευράς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σας είχα ξαναρωτήσει, θα είναι τηλεφωνική επικοινωνία; Πιθανώς να πάει κάποιος υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προς το παρόν, δεν έχει οριστικοποιηθεί. Δεν αποκλείεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ή να μεταβεί κάποιος υπουργός στην Κύπρο για συνομιλίες.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Αναφερόμενος στην πρωινή επίθεση, έχει εξαλειφθεί η τρομοκρατία; Θέλουμε την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η τρομοκρατία στην Ελλάδα στα βασικά της σημεία, με τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες έδρασαν για πάρα πολλά χρόνια, έχει εξαλειφθεί. Στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε χώρα, είπα προηγουμένως, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή θα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον περιστατικά μεμονωμένα. Οι τρομοκράτες είναι στη φυλακή. Περιστατικά σαν το σημερινό τα θεωρούμε μεμονωμένα. Δεν θέλω να κάνω άλλο σχολιασμό.

ΖΟΥΛΑΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει κάποια έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, δεδομένης και της μεγάλης δημοσιότητας που προσέλαβε το σημερινό περιστατικό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως είπα προηγουμένως. Είναι πολλαπλάσιο το ποσό το οποίο χρησιμοποιείται από την τελευταία Ολυμπιάδα και από κάθε άλλη Ολυμπιάδα. Τα μέσα, επίσης, είναι περισσότερα και πιο εξελιγμένα τεχνολογικά. Αρα, λοιπόν, θεωρούμε ότι η σχεδίαση που έχει γίνει, θα αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, με Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν σε περιβάλλον ασφάλειας.

ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ: Στη συνάντηση με τον κ. Νάνο ετέθη θέμα επιστροφής περιουσιών των τσάμηδων ή θέμα τσαμουριάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί ποτέ από την αλβανική κυβέρνηση. Και ποτέ δεν βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ερμηνεία δίνετε στην αναφορά του κ. Νάνο για τις περιουσίες Αλβανών στην Ελλάδα και αντιστοίχως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφέστατη ερμηνεία.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να την έχουμε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ@ εφαρμογήν της Συνθήκης Φιλίας του 1996, την οποία γνωρίζετε, και συγκεκριμένα του άρθρου 17 στο οποίο αναφέρθηκε, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, για να εξεταστεί η πορεία της συγκεκριμένης Συνθήκης, σε όλο το εύρος της. Τίποτα περισσότερο.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 5 May 2004 - 13:05:17 UTC