Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-05-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 6 Μαΐου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Με συγχωρείτε για τη μικρή καθυστέρηση, αλλά συμμετείχα στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία συνεχίζεται έως αυτή την ώρα. Η Διακομματική Επιτροπή συνεδριάζει για τις ρυθμίσεις που αφορούν την προεκλογική περίοδο, μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών.

Η κυβέρνηση, στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, πρότεινε σε ό,τι αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο -που ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης- να ισχύσουν τα περί του δωρεάν διαφημιστικού χρόνου, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Η διαφορά είναι ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε τις προτάσεις των μικρότερων κομμάτων και πρότεινε η κατανομή του χρόνου να μη γίνεται στη βάση του εκλογικού ποσοστού που έχει το κάθε κόμμα, αλλά να υπάρχει μια -κατά το δυνατόν- αυξημένη κατανομή χρόνου στα μικρότερα κόμματα. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μας είπατε, χθες, ότι σε ένα από τα θέματα της ατζέντας που θα συζητηθούν, ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και τον κ. Καραμανλή, αν και δεν είναι διμερές, θα είναι και το Κυπριακό. Με δεδομένο ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καθορίσει ακόμη τη στάση της και ούτε έγινε αυτό δυνατό χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, σε ποια βάση θα συζητήσουν ο κ. Καραμανλής και ο κ. Ερντογάν για το Κυπριακό; Με δεδομένο ότι ο κ. Καραμανλής χθες δήλωσε, εκ νέου, ότι επιθυμεί μια λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι απλώς η μόνη προσπάθειά του είναι να δικαιολογήσει το «όχι» στην Ευρώπη, υπάρχει μια απόκλιση απόψεων σε αυτό το θέμα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία; Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο δεύτερο θέμα, δεν υπάρχει καμία απόκλιση απόψεων. Αυτό έχει δηλωθεί και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τον Πρωθυπουργό στις κοινές δηλώσεις τους, πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Στο πρώτο θέμα, θέλω να θυμίσω ότι ήταν η δεύτερη φορά χθες που ανέφερα ότι η συζήτηση μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου ομολόγου του, εξαντλείται στην εκτίμηση των όσων έχουν συμβεί έως τώρα και τίποτα περισσότερο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκτός από το Κυπριακό, τι άλλο θα συζητήσουν οι δύο Πρωθυπουργοί; Ποια θα είναι η ατζέντα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό που ήθελα να σας πω είναι ότι θα συζητήσουν διμερή θέματα. Γνωρίζετε ότι συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των Επιτροπών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχουν, όμως, ακόμα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή και θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτοί είναι οι τίτλοι των θεμάτων που θα συζητηθούν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας δικοινοτικής-διζωνικής Ομοσπονδίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έχουν διατυπωθεί πλειστάκις από τον Πρωθυπουργό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως έχετε να μας δώσετε κάποια εξήγηση για την ακύρωση της εκπομπής στην ΕΤ-3, που το διάβασα χθες, ότι έγινε@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το διάβασα κι εγώ. Θα το ερευνήσω και θα σας απαντήσω.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι ο ανταγωνισμός στις τιμές των καυσίμων είναι υγιής και γι αυτό δεν παρεμβαίνει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η άνοδος της τιμής των καυσίμων είναι παγκόσμια. Εκείνο που θέλει να σημειώσει η κυβέρνηση είναι ότι, ενώ παγκοσμίως οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται, σε σχέση με πέρσι, κατά 13%, η άνοδος στην Ελλάδα είναι στο 1,3%.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό οφείλεται στους μειωμένους φόρους, όχι στο μειωμένο κέρδος των κερδοσκόπων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αδιαμφισβήτητο, όμως, το μέγεθος που σας είπα. Την ώρα που διεθνώς η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει κατά 13%, στην Ελλάδα ανεβαίνει κατά 1,3% και αυτό οφείλεται σε μια πολιτική, η οποία φαίνεται να έχει αποτελέσματα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε σχέση με το χθεσινό «ξεσάλωμα» των διεθνών ΜΜΕ, εκφράστηκε και από δικά σας στελέχη η άποψη ότι είναι παγκοίνως αποδεκτή πλέον και συνείδηση να δημιουργηθεί ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων σε επικοινωνιακό επίπεδο. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση δεν είχε άμεση αντίδραση στην ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων. Σκέφτεται η κυβέρνηση να προβεί σε κάτι τέτοιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι δεκτική στις κρίσεις, τις εκτιμήσεις και τις υποδείξεις, πολλές φορές. Να σας ενημερώσω ότι από την πρώτη στιγμή που ανελήφθη πρωτοβουλία, αμέσως μετά τις εκλογές, από τη Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με τον «ΑΘΗΝΑ-2004», έχουν, ήδη, συσταθεί ομάδες που συνεδριάζουν και θα συνεχίσουν με απώτερο σκοπό το χειρισμό των κρίσεων, αλλά και γενικότερα της επικοινωνιακής πολιτικής. Γι αυτό το σκοπό είχε κληθεί, προ μηνός, στην Αθήνα -όπου έμεινε τρεις ημέρες φιλοξενούμενος της ελληνικής κυβέρνησης- ο Διευθυντής του Κέντρου Τύπου στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Αντλήσαμε πολλά από τη δική τους εμπειρία. Θέλω να σημειώσω ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της ομάδας από τη Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και της ομάδας του «ΑΘΗΝΑ-2004». Η δουλειά τους, ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου, στις 6.30 το πρωί, με κοινές συσκέψεις και θα διαρκεί, όσο χρόνο χρειάζεται, εντός της ημέρας. Πιστεύουμε ότι θα γίνει και σε αυτόν τον τομέα πολύ καλή δουλειά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε απαντώντας στον κ. Κουβέλη ότι εάν οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών δοθούν άμεσα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των σταθμών να προσαρμοστούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διαμορφώσει η κυβέρνηση. Εάν δοθούν άμεσα με ποιο νομοθετικό πλαίσιο, με ποιες ρυθμίσεις θα δοθούν; Αυτές της προηγούμενης κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως ξέρετε υπάρχει μια προκήρυξη σε εξέλιξη. Η προκήρυξη αυτή έγινε πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές. Οι διαδικασίες συνεχίζονται, εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά ανώτερο όργανο της πολιτείας, όπως για παράδειγμα το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το ΕΣΡ. Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Είπα και το πρωί στη Βουλή ότι, εφόσον προχωρήσει η αδειοδότηση και ολοκληρωθεί αυτή η προκήρυξη, τότε η κυβέρνηση, πιστή στα όσα έχει δεσμευθεί, θα εφαρμόσει το δικό της νόμο και θα δώσει ένα περιθώριο προσαρμογής στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις πάνω στο νέο νόμο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προσαρμογής και στο πλαφόν του 5%;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο βασικός μέτοχος, όπως γνωρίζετε, είναι από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Το επανέλαβα και το πρωί στη Βουλή. Εχουμε μιλήσει για δραστική μείωση του ποσοστού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν περιμένετε, κύριε υπουργέ, να περάσει το νομοθέτημα για το βασικό μέτοχο και στη συνέχεια να προχωρήσετε στις αδειοδοτήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα ήταν αντίστροφο. Δεν είπα ότι θα προχωρήσουμε αύριο στο νομοθέτημα. Η μία διαδικασία από την άλλη είναι ανεξάρτητη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης -το οποίο είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή, κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα- και να ζητήσει οτιδήποτε. Θα ήταν ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης και συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής αρχής του ΕΣΡ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και πότε πρόκειται να φέρετε αυτό το νομοθέτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πιστεύω ότι θα κατατεθεί εντός του 2004, αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Βουλής, το Φθινόπωρο. Όπως είπα και το πρωί στη Βουλή, με αυτό ασχολούνται έγκριτοι νομικοί και προς αυτή την κατεύθυνση ζητούμε τη βοήθεια και των υπολοίπων κομμάτων, τα οποία επιθυμούμε να συμμετέχουν στο διάλογο που θα ανοίξει για το νέο νομικό πλαίσιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και όμως, υπήρχαν και άλλες προκηρύξεις, οι οποίες σταμάτησαν. Αυτή δεν μπορεί να σταματήσει; Καθημερινά βλέπουμε αποφάσεις που σταματούν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω σε ποιες αναφέρεστε ή αν υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που σταματούν προκηρύξεις. Με κυβερνητική απόφαση δεν σταματά προκήρυξη ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει δικαίωμα, όμως, παράτασης της προκήρυξης, αν θέλει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η παράταση, που λέτε, έρχεται σε αντίθεση με αυτό που με ρωτήσατε προηγουμένως. Είπατε να τη σταματήσουν. Τι από τα δύο ρωτάτε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δώσετε παράταση, οπότε να περάσει το νομοθέτημα και μετά να γίνει η αδειοδότηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι αυτό που μου λέτε τώρα, έρχεται σε αντίθεση με αυτό που με ρωτήσατε προηγουμένως. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή και δεν προτίθεται να κάνει κάτι που είναι εκτός του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον λέτε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, γιατί τα πρόστιμα που επιβάλλονται μένουν στα συρτάρια υπουργών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μιλάμε για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μήπως αναφέρεστε στο προηγούμενο νομικό καθεστώς;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρομαι σε διάφορες αποφάσεις που έχουν μείνει στα συρτάρια.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Ισως τότε αναφέρεστε όχι στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά στο προηγούμενο.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Θα επανέλθω σε προηγούμενο ερώτημα. Πραγματικά, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι χθες, μετά τις επιθέσεις στην Καλλιθέα, η κυβέρνηση άργησε πάρα πολύ να αντιδράσει. Η πρώτη αντίδραση που είχαμε ήταν αυτή του Πρωθυπουργού, το μεσημέρι. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί υπήρξε τόση καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Ισως δεν ενημερωθήκατε σωστά. Ο Πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις λίγο πριν από το μεσημέρι. Νωρίτερα, το πρωί, είχε υπάρξει επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, την οποία επανέλαβα και το μεσημέρι στην καθημερινή ενημέρωση.

ΖΟΥΛΑΣ: Επ@ αυτού, ένα ερώτημα: Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή η επικοινωνιακή ομάδα, όπως την περιγράψατε ή το υπουργείο σας, έκαναν χθες κάποιες επαφές με συγκεκριμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όταν είδαμε να δίνονται αυτές οι διαστάσεις. Δηλαδή, υπήρξε επικοινωνία με τα μεγαλύτερα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ή περιμένατε να μεταφραστούν οι επίσημες δηλώσεις στο εξωτερικό από τους συναδέλφους εκεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ@ αρχάς, δεν περιμέναμε να μεταφραστούν, γιατί η δήλωση έγινε αμέσως και στα αγγλικά, ώστε να ενημερωθούν ταυτόχρονα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Δεύτερον, δεν υπήρξε μόνο επικοινωνία, αλλά και παρέμβαση σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC ή το ASSOCIATED PRESS, από το Γενικό Γραμματέα κ. Λειβαδά, αλλά και από εμένα. Αν πάρετε τα δελτία του BBC, θα δείτε ότι παραχωρήθηκαν συνεντεύξεις.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 May 2004 - 13:05:08 UTC