Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2004

(Ζάππειο Μέγαρο)

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Χθες βράδυ η Ελλάδα, η Αθήνα, παρέδωσε πανηγυρικά τη Σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Αποδείξαμε και στους πιο σκληρούς επικριτές μας ότι οι Ελληνες, όλοι μαζί, μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Η επιτυχία αυτή είναι πάνω από όλα δική μας. Είναι επιτυχία της Ελλάδας. Είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων. Οι Ελληνες αξίζουν συγχαρητηρίων για τον κόπο τους, την υπομονή τους, τις θυσίες τους και τη φιλοξενία τους.

Ευχαριστούμε, κυρίως, τους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, γιατί με το χαμόγελό τους και την ευγένειά τους φώτισαν ακόμη περισσότερο αυτή τη μοναδική γιορτή.

Δείξαμε στον κόσμο το νέο πρόσωπο της Ελλάδας.

Ευχαριστούμε όλους τους Ελληνες αθλητές και κυρίως τις Ελληνίδες αθλήτριες που έφεραν στη χώρα μας 16 μετάλλια. Την έφεραν στην 6η θέση στο στίβο και την 15η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Η Ελλάδα πήρε, κατά γενική παραδοχή, χρυσά μετάλλια στη διοργάνωση, την ασφάλεια, τις υποδομές, τις μεταφορές. Χρυσή επίδοση είχαμε, όμως, και στην παγκόσμια τηλεθέαση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 που ξεπέρασε κατά 25% εκείνη των προηγουμένων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Συνεχίζουμε το ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό για την άρτια διοργάνωση και των Παραολυμπιακών Αγώνων που αρχίζουν στις 17 Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει και θα τιμήσει με το δικό της τρόπο τους αθλητές της ζωής από όλο τον κόσμο.

Θέλω να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

@ Απόψε, στις 8.10, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

@ Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή.

Αύριο, η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θα γίνει στη Ζαλοκώστα στη 1 η ώρα το μεσημέρι. Στο Ζάππειο θα επανέλθουμε στις 17 Σεπτεμβρίου με την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΡΑΗ: Ο κ. Βενιζέλος καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν αναγνωρίζει την προσφορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην προετοιμασία των αθλητών μας που μας έφεραν αυτές τις τιμητικές διακρίσεις, αυτά τα χρυσά μετάλλια, αλλά και όλα τα μετάλλια, καθώς και μια ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει επανειλημμένα στις δηλώσεις του, τόσο στα ελληνικά όσο και στα ξένα ΜΜΕ τη συμβολή όλων των κυβερνήσεων στην επιτυχημένη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχει κάποιος λόγος που κατά τη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Ρογκ δεν ακούστηκε @από ό,τι λέει το ρεπορτάζ- ούτε μια φορά το όνομα της κ. Αγγελοπούλου από τα πρωθυπουργικά χείλη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους συντελεστές της επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων και φυσικά την Οργανωτική Επιτροπή.

ΒΛΑΧΟΣ: Η κ. Αγγελοπούλου είναι ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής; Δεν έπρεπε, κατά τη δική σας άποψη, να γίνει ειδική αναφορά στην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω τι έγινε εκεί.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Εχει κάποιο σχέδιο η κυβέρνηση για την μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων τώρα που τελείωσαν οι Αγώνες και πότε θα ενημερωθούμε γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Εχουν γίνει αρκετές συσκέψεις. Όταν ολοκληρωθούν τα σχέδια θα ανακοινωθούν. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τα στάδια και οι εγκαταστάσεις έχουν μπροστά τους χρόνο χρήσης, λόγω των Παραολυμπιακών Αγώνων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Θα ήθελα να θέσω τρεις ερωτήσεις: Πρώτον, έχετε εικόνα για το πότε θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις; Δεύτερον, πότε θα πάψει να ίπταται πάνω από τον αττικό ουρανό το Ζέπελιν; Και τρίτον, πότε θα αναχωρήσουν όλες αυτές οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας στρατιωτικές κ.λπ. Δηλαδή, πότε θα επανέλθει στην κανονική τάξη το σύστημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ@ αρχάς, όσον αφορά το Ζέπελιν, θα υπερίπταται των Αθηνών μέχρι τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση των παραολυμπιακών Αγώνων, όπως έχει προγραμματιστεί. Για όλα τα άλλα θα ακολουθηθεί η συμφωνημένη διαδικασία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δηλαδή, μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, αυτή τη στιγμή.

ΒΛΑΧΟΣ: Εχετε ένα σχόλιο γι@ αυτό που συνέβη χθες, κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου δρόμου και να μας πείτε αν θα αποδοθούν ευθύνες στους άντρες που έφεραν την ευθύνη για την ασφάλεια σ@ εκείνη την περιοχή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: @Ηταν, ασφαλώς, ένα δυσάρεστο γεγονός. Είναι ευτύχημα ότι ο συγκεκριμένος μαραθωνοδρόμος τερμάτισε σε καλή σειρά. Όπως ξέρετε, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά σε διεθνείς οργανώσεις. Πάντως, πρέπει να σας πω ότι η αντίδραση των οργάνων της Αστυνομίας και της Ασφαλείας, τα οποία ήταν παρόντα, ήταν άμεση και συνεπώς ήταν ένα περιστατικό, το οποίο πέρασε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ@ αυτού: Δεν θεωρείτε ότι ήταν ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας; Αν, παρ@ ελπίδα, για παράδειγμα συνέβαινε κάτι, ό μη γένοιτο ή αυτός κρατούσε ένα μαχαίρι και αν συνέβαινε το μοιραίο, πού θα αποδιδόταν η ευθύνη για την ελλιπή φύλαξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που θέτετε, είναι πολύ υποθετικό. Θα έλεγα ότι τα μέτρα, κάθε άλλο, παρά ελλιπή ήταν. Η παρουσία των σωμάτων ασφαλείας, καθ@ όλη τη διαδρομή των 42 και πλέον χιλιομέτρων του Μαραθωνίου, ήταν πολύ πυκνή. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί σε κάθε μέτρο να υπάρχει ένας αστυφύλακας ή κάποιος επιφορτισμένος με την τάξη. Και επαναλαμβάνω ότι ήταν ένα γεγονός, το οποίο έχει συμβεί και άλλες φορές σε άλλες χώρες, σε αντίστοιχες διοργανώσεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Ετσι κι αλλιώς, κύριε Εκπρόσωπε, η εμφάνιση αυτού του Ιρλανδού ήταν περίεργη. Δηλαδή, φορούσε μία κόκκινη φούστα, ήταν ένας περίεργος τύπος. Θα έπρεπε τουλάχιστον οι άνδρες ασφαλείας της περιοχής να έστρεφαν την προσοχή τους επάνω του. Δεν πέρασε ξαφνικά, δεν εμφανίστηκε από το πουθενά και μπήκε μέσα. Με συγχωρείτε, δηλαδή@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να κάνω ενδυματολογικές κρίσεις. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, είδαμε πάρα πολλούς ανθρώπους στην Αθήνα με περίεργη περιβολή. Και δεν είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ύποπτοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιους τομείς θα διεξαχθεί η ελληνοκινεζική συνεργασία και σε ποια κατεύθυνση θα εξελιχθεί με την προοπτική του 2008; Επίσης, παρατήρησα ότι, όσον αφορά τις διερμηνείες σε κινέζικα και ελληνικά, οι διερμηνείς ήταν όλοι Κινέζοι. Δεν υπήρχε ένας Ελληνας. Υπάρχει διάθεση για να δημιουργηθεί ελληνοκινεζική Σχολή από το αρμόδιο υπουργείο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Ο κ. Καπράλος έχει να συμπληρώσει κάτι γι@ αυτό.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Υπάρχει πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας από τη μία πόλη που οργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες στην άλλη. Σε αυτό το πρόγραμμα μετείχαν εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, όπως και του Τορίνο οι οποίοι ήταν παρόντες αυτές τις ημέρες. Παρακολούθησαν ως παρατηρητές τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλους τους τομείς της Οργανωτικής Επιτροπής. Θα υπάρξουν μετέπειτα συναντήσεις που τις οργανώνει η ΔΟΕ, στις οποίες θα γίνει και ο απολογισμός των Αγώνων της Αθήνας. Αυτά θα συμβούν στο Πεκίνο πριν από το τέλος του χρόνου.

ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗΣ: Θα ήθελα να μάθω αν έγινε κάποια συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Ροντρίγκες Θαπατέρο και αν δεν έγινε, γιατί δεν έγινε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι σε θέση η κυβέρνηση να μας πει, εάν συγκροτηθεί Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή για την υπόθεση του ντόπινγκ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Ρουσόπουλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι « μετά την Ολυμπιάδα θα τα πούμε». Γι@ αυτό ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι ισχύει η δήλωση του κ. Ρουσόπουλου.

ΤΑΚΗΣ: Με δεδομένο το γεγονός ότι πήραμε συγχαρητήρια σχεδόν απ@ όλο τον κόσμο για την οργάνωση της Ολυμπιάδας, μήπως σκέπτεται η κυβέρνηση να επικαιροποιήσει και να προωθήσει μία παλαιότερη ελληνική πρόταση για μόνιμη τέλεση των Αγώνων στην Ελλάδα; @Η εν πάση περιπτώσει, την όσο πιο συχνή τέλεση των Αγώνων εδώ, δεδομένου ότι διαθέτουμε πλέον και τις εγκαταστάσεις και την τεχνογνωσία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σε αυτό το θέμα παραπέμπω σε δήλωση που έκανε ο κ. Ρουσόπουλος, την περασμένη εβδομάδα, όταν του τέθηκε το ίδιο ερώτημα. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι επίκαιρο με την έννοια της αμεσότητας. Είναι μία παλαιά πρόταση, η οποία είχε διατυπωθεί στη δεκαετία του @70. Γνωρίζετε ότι ορισμένα διεθνή ΜΜΕ την ανέσυραν και την υποστηρίζουν. Δεν είναι κάτι άμεσο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πότε θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τα συνολικά στοιχεία για το κόστος της Ολυμπιάδας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίζονται με τους Παραολυμπιακούς. Περιμένετε την επομένη των θερινών Ολυμπιακών να παρουσιάσουμε το κόστος; Θα κάνουμε γενική αποτίμηση.

ΚΟΡΑΗ: Στους πέντε μήνες μέχρι να αρχίσουν οι Αγώνες που ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. είχε προβληματιστεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα ντόπινγκ στην ελληνική ομάδα; Συγκάλεσε σε σύσκεψη τους αθλητικούς παράγοντες για να συζητήσει αυτό το θέμα; Ήταν ένα σχέδιο που είχε επεξεργαστεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα των καθαρών αγώνων -όπως είπαμε από την πρώτη ημέρα- ήταν μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και την απασχόλησε σε διάφορα επίπεδα.

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, το είχε θέσει και στους αθλητικούς παράγοντες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, πώς οργανώνεται η αναχώρηση των αθλητών και άλλων επισήμων και δεύτερον, ένα μέλος της ομάδας πετοσφαίρισης κρατείται, χθες το βράδυ νομίζω ότι συνελήφθη για κάποια επίθεση. Έχετε κάτι γι αυτό;

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Όσον αφορά το θέμα των αναχωρήσεων -όπως ξέρετε σήμερα είναι δύσκολη ημέρα γιατί αναχωρεί πολύς κόσμος- από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» γίνονται κανονικά και ομαλά και είμαστε ικανοποιημένοι γι αυτό. Θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, αλλά σήμερα είναι η πιο δύσκολη ημέρα.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πράγματι, έγινε σύλληψη Αμερικανού αθλητή για επεισόδιο, το οποίο έλαβε χώρα χθες στην πλατεία Μητροπόλεως, μετά από μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος του από μια γυναίκα για χειροδικία. Το άτομο συνελήφθη, κρατείται και παραπέμπεται σήμερα στον Εισαγγελέα.

ΚΟΡΑΗ: Υπάρχει κάτι νεώτερο για ενδεχόμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν; Θα έρθει τελικά στην Ελλάδα; Θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κάτι να σας πω αυτή τη στιγμή. Θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ετοιμάζει αυξήσεις σε κάποια προϊόντα και ποια θα είναι αυτά, μπορείτε να μου πείτε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το υπουργείο Οικονομικών μιλάει για πολλά προϊόντα, τσιγάρα και άλλα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τίποτα να σας ανακοινώσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αττική Οδός αυξάνει κατά 50 λεπτά τα διόδια; Έχετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήταν προαποφασισμένο, αλλά δεν είμαι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να σας πω περισσότερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προαποφασισμένο από ποιόν; Από την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αύριο ή αργότερα σήμερα ευχαρίστως να σας απαντήσω.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 30 August 2004 - 13:05:10 UTC