Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-08-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Κατ` αρχάς να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού: Αύριο στις 13.00 θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους Ελληνες Ολυμπιονίκες και στις 14.00 θα παραθέσει γεύμα στους βουλευτές του β@ θερινού Τμήματος της Βουλής της Νέας Δημοκρατίας.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούν στον αθλητικό χώρο. Εχει, ήδη, κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο από την κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τη βία στα γήπεδα, θέματα αθλητικής Δικαιοσύνης και τα οικονομικά των ΠΑΕ. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του ντόπινγκ για το οποίο έχω να σας κάνω την εξής ανακοίνωση:

Το ντόπινγκ είναι πρακτική που απειλεί ευθέως τις αξίες και τα ιδανικά του Αθλητισμού. Τις αξίες και τα ιδανικά που για 15 ημέρες άνδρες και γυναίκες από όλη τη γη τιμήσαμε εδώ στην Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι μια πρακτική που πάνω από όλα απειλεί τη ζωή και την υγεία νέων ανθρώπων.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το ζήτημα.

Αντιμετωπίζουμε το ντόπινγκ ως ένα μεγάλο διεθνές κοινωνικό πρόβλημα με βαθιές δυστυχώς ρίζες, που απαιτεί από τη μια μεριά την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και τη συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας και από την άλλη το συντονισμό της δράσης μας με άλλα κράτη, με τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και τις ομοσπονδίες.

Στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η εναρμόνιση των καταστατικών και των κανονισμών των αθλητικών ομοσπονδιών με τους κανονισμούς αντιντόπινγκ της ΔΟΕ και των διεθνών οργανισμών, η θέσπιση αυστηρότερων ποινών και η δημιουργία Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την παρακολούθηση.

Κινούμαστε με γρήγορους ρυθμούς για την εξυγίανση του Αθλητισμού.

Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη, αλλά αναγκαία ιστορική αναδρομή στο θέμα:

Τον Οκτώβριο του 2002 ψηφίστηκε ο νόμος 3057 με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας τότε ως κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ συνεστήθη το καλοκαίρι του 2003, αλλά δυστυχώς δεν λειτούργησε. Είκοσι μόλις ημέρες αφότου η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο υφυπουργός Αθλητισμού στέγασε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ εντός του υφυπουργείου Αθλητισμού. Δεν υπήρχε χώρος για να στεγαστεί έως τότε. Ακολούθησε η έκδοση υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Αθλητισμού, η οποία κατονόμαζε τις απαγορευμένες ουσίες. Υπουργική απόφαση που έπρεπε να είχε από καιρό εκδοθεί.

Από εδώ και πέρα:

Πρώτον, θα υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος αντιντόπινγκ όλων των Ελλήνων αθλητών. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που δεν αφορά μόνον τον πρωταθλητισμό, αλλά τον αθλητισμό και τη νέα γενιά. Πάγιος στόχος της πολιτικής μας ήταν η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα τους να αξιοποιηθεί, ώστε να στραφούν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες και ιδίως νέες και νέοι στον Αθλητισμό. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτα από όλα να μην επιτρέψουμε στη σκιά του ντόπινγκ να κρατήσει τα παιδιά μας μακριά από τα σπορ.

Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να είναι βέβαιοι ότι η ενασχόληση των παιδιών τους με τον Αθλητισμό δεν θα βλάψει την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Και αυτό το αυτονόητο δικαίωμα είμαστε αποφασισμένοι να το διαφυλάξουμε.

Δεύτερον, προετοιμάζουμε δράσεις για αυστηρότερο έλεγχο των γυμναστηρίων και των σωματείων, καθώς και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διακίνησης απαγορευμένων και ελεγχόμενων ουσιών από γυμναστήρια ως συμπληρώματα διατροφής.

Τρίτον, συνεργαζόμαστε ήδη με τις ομοσπονδίες για την αποτελεσματικότερη διενέργεια των ελέγχων για διακίνηση και χρήση ουσιών.

Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η ώρα να δράσουμε. Εχουμε τη μοναδική ευκαιρία όλοι μαζί να φέρουμε μια θετική αλλαγή. Κατά το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε μπροστά στον κοινό μας στόχο.

Αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζετε, διεξάγεται δικαστική έρευνα για συγκεκριμένες υποθέσεις. Με απόλυτο σεβασμό στη δικαιοσύνη περιμένουμε το πόρισμά της. Στο μεταξύ και για να επιτύχουμε τους στόχους που προανέφερα, χρειάζεται η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας και η συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Προτείνουμε, λοιπόν, τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για ενδελεχή συζήτηση του θέματος, ώστε από κοινού όλες οι δυνάμεις του τόπου να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό σε πνεύμα συναίνεσης.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Συζητήθηκε το ενδεχόμενο για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έγινε τέτοια συζήτηση. Όπως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα. Η Εξεταστική Επιτροπή, βέβαια, δεν απαγορεύεται, αλλά δεν ενδείκνυται στην παρούσα φάση για να μην εμποδιστεί το έργο της Δικαιοσύνης.

ΧΙΩΤΗΣ: Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες της διακομματικής επιτροπής και έως ότου λάβετε γνώση του πορίσματος, το οποίο θα συντάξει ο Εισαγγελέας, δεν θα αποδώσετε τις ευθύνες για τις οποίες δεσμευθήκατε κατά τη διάρκεια των Αγώνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά που ανέφερα, δεν νομίζετε ότι ευθέως αναφέρονται και σε πολιτικές ευθύνες;

ΧΙΩΤΗΣ: Η απόδοση των ευθυνών από μέρους σας, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε να κάνει με συγκεκριμένα πρόσωπα και είχατε κατονομάσει τον κ. Βενιζέλο. Να θεωρήσω ότι με αυτή τη διαδικασία και τα μέτρα που λαμβάνετε, υπονοείτε ότι έπρεπε ήδη να τα είχε προβλέψει ο προηγούμενος υπουργός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανακοίνωση είναι σαφής και συγκεκριμένη. Σήμερα απευθυνόμαστε στα κοινοβουλευτικά κόμματα, προτείνοντάς τους τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, κατά το πρότυπο επιτροπής, η οποία και στο παρελθόν είχε συσταθεί για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ελπίζουμε ότι θα έχει ανταπόκριση.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι δεν ενδείκνυται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρξει πρόταση από άλλο κόμμα η κυβέρνηση θα την καταψηφίσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα σαφή ιστορική αναδρομή, σύντομη βέβαια, στο κείμενο που σας διάβασα, σε θέματα που έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν αποδίδονται πολιτικές ευθύνες πρέπει να υπάρχουν και κυρώσεις. Θα υπάρξουν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πολιτικές ευθύνες αναφέρονται ευθέως στην έλλειψη πρωτοβουλίας από τους πολιτικά υπεύθυνους και κρίνονται από τον ελληνικό λαό. Σήμερα απευθυνόμαστε στα πολιτικά κόμματα και ζητάμε από τους αρχηγούς να συναινέσουν στη σύσταση διακομματικής επιτροπής, γιατί είναι θέμα που υπερβαίνει πολλά ζητήματα, εφόσον αναφέρεται ευθέως στην ανάγκη να προστατέψουμε τη νεολαία μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, υπάρχουν και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα τις κινήσει η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω απαντήσει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, υπάρχει κάτι νεότερο σε ό,τι αφορά το θέμα των κονδυλίων, αυτών που δόθηκαν; Χθες, ακούστηκε ότι έχουν δοθεί κονδύλια που ξεπερνούν το 1 δις δρχ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν έχω κάτι περισσότερο από τα όσα έχω ήδη πει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαμε μείνει στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αληθεύει ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Ο εισαγγελέας προχωρά την έρευνα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτή η διακομματική επιτροπή θα ασχοληθεί και με το θέμα των επιχορηγήσεων των σωματείων και των αθλητικών συλλόγων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το μεγάλο πρόβλημα είναι το ντόπινγκ και πώς θα καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε. Με αυτό, κυρίως, θα ασχοληθεί η διακομματική επιτροπή σε μία συζήτηση στη Βουλή, όπου κάθε κόμμα θα είναι ελεύθερο να καταθέσει τις απόψεις του. Αυτό ζητάμε, άλλωστε: Να κατατεθούν οι απόψεις, ειδικά για το θέμα του ντόπινγκ. Αν υπάρχουν και απόψεις εν γένει για τον Αθλητισμό και αυτές να ακουστούν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, και ερωτώ: Εάν προκύψουν ευθύνες, ενδεχομένως και πολιτικών προσώπων, για το θέμα των επιχορηγήσεων, αυτές πώς θα αναζητηθούν; Δεν θα αναζητηθούν, έστω, δια της κοινοβουλευτικής οδού; @Η αν υπάρξει μια παραπομπή από τον εισαγγελέα στη Βουλή για Εξεταστική Επιτροπή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο κεφάλαιο αυτό. Αντιλαμβάνομαι, δημοσιογραφικά, ότι το «αν» είναι ένα ερώτημα που τίθεται συχνά. Αλλά, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν μπορώ να απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχει όμως μία έρευνα εν εξελίξει, τουλάχιστον από τον εισαγγελέα, για το θέμα των επιχορηγήσεων, αν δεν κάνω λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνετε λάθος. Το έχω πει πολλές φορές.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν θα προκύψει, λοιπόν, κάτι; Το αποτέλεσμα αυτό δεν θα πάει στη Βουλή; Τι θα κάνει από εκεί και πέρα η κυβέρνηση; Δεν θα πάρει πρωτοβουλίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περιμένουμε τον εισαγγελέα να εκδώσει το πόρισμά του.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία αυτής της επιτροπής υπάρχει; Εχει θέσει η κυβέρνηση ένα χρονικό όριο, μέσα στο οποίο θα υπάρξουν αποφάσεις και θα ληφθούν μέτρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συζητηθεί, εφόσον συσταθεί η διακομματική επιτροπή.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν θυμάμαι καλά, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, εμπεριέχετο η δέσμευση για την αναγνώριση των πτυχίων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι η υπουργός Παιδείας είχε ζητήσει την εξαίρεση της χώρας μας από την Ε.Ε., λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού Συντάγματος. Ισχύουν, κατ@ αρχήν, οι πληροφορίες αυτές; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Τώρα ανακαλύπτει η κυβέρνηση την ιδιαιτερότητα του ελληνικού Συντάγματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παραπέμπω σε παλαιότερη ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας κας Γιαννάκου. Για τις όποιες λεπτομέρειες, θα παρακαλούσα να ερωτηθεί το υπουργείο Παιδείας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Είπατε, πριν, ότι εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Αθλητισμού, για τις απαγορευμένες ουσίες. Πότε έγινε αυτό; Και δεν υπήρχε πιο πριν επίσημη λίστα των απαγορευμένων ουσιών από το υπουργείο Αθλητισμού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση από τους κυρίους Κακλαμάνη και Ορφανό. Το προέβλεπε ο νόμος του 2002, αλλά είχαν περάσει δύο χρόνια και δεν είχε εκδοθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή υπάρχουν σήμερα και σχετικά δημοσιεύματα, υπάρχουν κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με την κα Αγγελοπούλου, δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο όνομά της, τις τελευταίες ημέρες, όταν αναφερόταν σε όλους αυτούς οι οποίοι συνέβαλαν για την άριστη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν θα σχολιάσω δημοσιεύματα. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 31 August 2004 - 13:05:09 UTC