Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-09-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο, ο Πρωθυπουργός, ενόψει της 69ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, θα συναντηθεί στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και στις 12 το μεσημέρι με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ.

Την Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί συνάντηση, στις 10 το πρωί, με εκπροσώπους του ΣΕΒ και στις 12 το μεσημέρι με εκπροσώπους της ΓΣΒΕΕ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είχατε πει ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μάθουμε για τις πολιτικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου. Πότε πρόκειται να μάθουμε γι` αυτές; Και αν η εξεταστική επιτροπή που συστήνεται δεν θα ήταν πιο επιβοηθητική σε αυτούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντησα χθες και στα δύο ερωτήματά σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή δεν καλύφθηκα @είδα την απάντησή σας- θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε αναδίπλωση της κυβέρνησης; Αλλα μας λέγατε μια εβδομάδα πριν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι σας έλεγα, πριν από μια εβδομάδα, τα ίδια είπα και χθες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με την εξεταστική επιτροπή για το Χρηματιστήριο, τι θα γίνει; Θα συσταθεί; Σήμερα υπήρξε και μία παρέμβαση του κ. Εβερτ που έλεγε ότι μόνο εκείνοι που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, δεν θέλουν εξεταστική επιτροπή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Όταν ολοκληρωθεί, τότε θα κριθεί τι πρέπει να γίνει.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση με την πρόταση του κ. Εβερτ να αναλάβει διεθνής οίκος την αποτίμηση για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει κάνει ήδη πάρα πολλή δουλειά. Ετοιμάζει μια έκθεση με αναλυτικά στοιχεία για το κόστος των Αγώνων και την εξέλιξη του κόστους ανά έργο, ανά υπουργείο και ανά κατηγορία. Θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να έχει πλήρη και αξιόπιστη εικόνα, η έκθεση για το συνολικό κόστος που θα υποβληθεί και θα ανακοινωθεί στους Ελληνες πολίτες.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα δημοσίευμα της Wasighton Post, το οποίο προτείνει να γίνονται μόνιμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα δημοσίευμα των New York Times. Μου δίνετε, όμως, την αφορμή να πω ότι στην Wasighton Post, στις 11 Αυγούστου, πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί θετικά στο θέμα, έχοντας θυμίσει ότι για πρώτη φορά η ιδέα γεννήθηκε σε αυτό τον τόπο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη δεκαετία του @70. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Οπως επανέλαβε και ο Πρωθυπουργός και στην Wasighton Post, αλλά και στην πριν από περίπου ενάμιση χρόνο σε ομιλία του στην Ολυμπία, θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες, ανά τον κόσμο, για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε απαιτεί μακροπρόθεσμη θεώρηση και φυσικά τη συναίνεση των πάντων. Επιτρέψτε μου να πω ότι εδώ δεν χρειάζεται επιθετική πολιτική. Είναι πάντως θετικό το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές, από χώρες ή από ΜΜΕ στο εξωτερικό, για τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά την πρωτοφανή και περίεργη εκτόξευση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα εφαρμόσει πολιτική λιτότητας και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας; Με ποιο τρόπο θα μειώσει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουμε προγραμματικές δεσμεύσεις, στις οποίες και θα παραμείνουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είναι η κατάλληλη στιγμή, την επομένη κιόλας, δύο ημέρες μόλις από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, να έχει υπάρξει αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ του υφυπουργείου Αθλητισμού και των επικεφαλής των ομοσπονδιών για το ύψος των χρηματοδοτήσεων. Διευκρινίζω: Όχι μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιες χρηματοδοτήσεις μιλάτε συγκεκριμένα;

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν πρόεδροι ομοσπονδιών που λένε ότι γι αυτά που είχε δεσμευθεί η προηγουμένη κυβέρνηση δεν τα έχουν πάρει και υπάρχει και η δήλωση του κ. Ορφανού που λέει ότι εμείς διαθέσαμε 250 εκατομμύρια ευρώ για την ολυμπιακή προετοιμασία και θέλουμε να κάνουμε έλεγχο για το που πήγαν. Ποιος από τους δύο λέει αλήθεια; Αυτοί που δεν τα πήραν ή ο κ. Ορφανός που λέει ότι εμείς τα δώσαμε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ορφανός έκανε σαφή και κατηγορηματική δήλωση. Τα χρήματα που επρόκειτο να δοθούν, δόθηκαν. Θα γίνει, βεβαίως, έλεγχος από την Πολιτεία για το εάν αυτά τα χρήματα διατέθηκαν όπως θα έπρεπε.

ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζει η κυβέρνηση, εάν ο κ. Πούτιν θα έρθει τελικά στην Ελλάδα μετά τα τελευταία γεγονότα στη Ρωσία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι διαφορετικό από αυτά που έχει, ήδη, ανακοινώσει το υπουργείο Εξωτερικών.

ΚΟΡΑΗ: Το ίδιο δημοσίευμα των New York Times αναφερόταν και σε μία θέση -που τελικά δεν ήταν θέση του Πρωθυπουργού- για καταμερισμό των ευθυνών του κόστους της Ολυμπιάδας. Υπάρχει μία δεύτερη σκέψη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαβάσατε όλη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Washington Post, γιατί έχει απαντήσει και σε αυτό το θέμα.

ΚΟΡΑΗ: Τι είχε πει; Μπορείτε να μας θυμίσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας δώσω το ακριβές αντίγραφό της.

ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή, θα ζητήσουμε ως κυβέρνηση επιπλέον χρήματα για το κόστος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει αναλυτικά σ@ αυτή τη συνέντευξη, την οποία θα σας δώσω αμέσως μετά. Είχε θέσει έναν προβληματισμό που υφίσταται παγκοσμίως, δηλαδή εάν θα φτάσουμε σε ένα σημείο, όπου μικρότερες χώρες θα αποκλείονται από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εξαιτίας του υπέρογκου κόστους που αυτή απαιτεί.

ΚΟΡΑΗ: Εγώ ρωτάω αν από εδώ και στο εξής η ελληνική κυβέρνηση κάνει κάποιες κινήσεις για να ζητήσει κάποια περισσότερα χρήματα, ίσως από τη ΔΟΕ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Όπως γνωρίζετε, έχουν ήδη γίνει κινήσεις και έχει βοηθηθεί ο προϋπολογισμός του κόστους, όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας. Περαιτέρω κινήσεις δεν είμαι σε θέση να σας πω τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ό,τι αφορά την αύξηση των διοδίων της Αττικής Οδού, έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο; Και αν ναι, μας περιμένουν και άλλες αυξήσεις σε υπηρεσίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αύξηση στα διόδια της Αττικής Οδού περιλαμβάνεται στη σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ανερχόταν στο ποσόν των 3 ευρώ. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς είχε παρακαλέσει την αρμόδια εταιρία -που εκμεταλλεύεται την Αττική Οδό και είναι ιδιωτική επιχείρηση- την όποια αύξηση να την αφήσει για μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπερ και εγένετο. Είναι δεσμευτική η σύμβαση που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση και προέβλεπε αύξηση του ποσού έως 3 τα ευρώ.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 1 September 2004 - 13:05:09 UTC