Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 04-10-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2004

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩN ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Θα σας ενημερώσω για το αυριανό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Στις 9:30 το πρωί στο Ζάππειο, θα συμμετέχει σε συνάντηση της Επιτροπής Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων.

Στις 11, θα συναντηθεί με το δημοσιογράφο Κώστα Καββαθά. Ο Πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει την ιδέα του δημοσιογράφου, για μόνιμη σύνδεση των Ολυμπιακών Αγώνων με την πατρίδα μας, πέραν της αφής της φλόγας. Πρόκειται για μία ιδέα με αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας -και τα οποία κατασκευάζονται αποκλειστικά από πανεπιστήμια όλου του κόσμου- και θα συμμετάσχουν στη διαδρομή που θα ξεκινά από την Ολυμπία και θα καταλήγει στην πόλη που κάθε φορά θα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις 11:30, θα έχει συνάντηση με το Μανώλη Γλέζο.

Στις 12:00, θα έχει συνάντηση με το Διοικητή του ΙΚΑ κ. Γιάννη Βαρθολομαίο

Στις 12:30, θα έχει συνάντηση με το συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, βλέπουμε ότι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει, πέραν από πολιτικές συναντήσεις και άλλου είδους, κοινωνικού χαρακτήρα. Εχετε κάτι να μας πείτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συναντάται με προσωπικότητες όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής και με την ιδιότητά του ως υπουργός Πολιτισμού.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Γλέζος είχε ζητήσει ο ίδιος συνάντηση με τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, μίλησε για «δικαστικό τρελοκομείο». Θα ήθελα το σχόλιό σας και εάν η Κυβέρνηση είναι διαθέσιμη να μπει σε αυτή την αντιπαράθεση και την ένταση των πολιτικών εξελίξεων.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνομαι πως λόγοι άσκησης αντιπολίτευσης οδήγησαν τον κ. Παπανδρέου να υψώσει τους τόνους, κάτι που δεν συνήθιζε ως τώρα. Είναι δική του επιλογή και δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να υποβάλω μία ερώτηση με δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά τις σχέσεις σας με τον κ. Αντώναρο, εάν πράγματι χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, τον «αδειάσατε», όπως υποστηρίζουν σημερινά δημοσιεύματα. Το δεύτερο αφορά το σχόλιο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, όπου χαρακτηρίζει πρωτοκλασάτο στέλεχος της παράταξής σας, τον κ. Εβερτ, «θλιβερό υπερασπιστή του εθνικού νταβατζή».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρ@ ότι αποφεύγω να αναφέρομαι σε σε σχόλια εφημερίδων, θεωρώ απαράδεκτους τους όρους που χρησιμοποιούνται για τον πρώην Πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Μιλτιάδη Εβερτ, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, αποσαφήνισα μία θέση η οποία φάνηκε στην αρχή να μην είναι σαφής. Η συνεργασία μου με τον κ. Αντώναρο είναι άψογη. Το γνωρίζετε, άλλωστε, από πρώτο χέρι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Προ ημερών, είχατε ένα ραντεβού με τον κ. Εμφιετζόγλου, πρόσωπο το οποίο αποδείχθηκε καταλυτικό στην απόφαση που πήρε το ΕΣΡ, προχθές, και δεν έδωσε πιστοποιητικό διαφάνειας στην ΑΚΤΩΡ. Ρωτώ αν σας είχε μεταφέρει αυτό το πρόβλημα ο κ. Εμφιετζόγλου, αν ήσασταν ενήμερος και αν προβήκατε σε κάποιες ενέργειες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η σύνδεση των δύο θεμάτων είναι λανθασμένη. Δεν έχει να κάνει το ένα με το άλλο. Όπως είχε ειπωθεί και τότε τόσο από εμένα, όσο και από τον κ. Αντώναρο που ρωτήθηκε εκείνες τις ημέρες- ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχοντας απόψεις για το θέμα του βασικού μετόχου. Διαβάζοντας τις εφημερίδες και γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει σχέδιο νόμου που να αφορά το βασικό μέτοχο, ζήτησε να με δει για να μου πει τις προτάσεις του. Μου παρέδωσε τις προτάσεις του μόνο γι@ αυτό το θέμα. Επαναλαμβάνω ότι έχω συναντηθεί με πολλούς ανθρώπους, είτε πρόκειται για μεμονωμένα πρόσωπα που έχουν σχέση με τα ΜΜΕ - ως οφείλω άλλωστε- είτε με ενώσεις, οι οποίες εκπροσωπούν ΜΜΕ, εντός και εκτός Αθηνών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Με τους διαπλεκόμενους, δηλαδή, κύριε Υπουργέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συναντήσεις τις οποίες κάνω, είναι ανοικτές και ανακοινώσιμες. Κρίνετε εσείς από εκεί και πέρα, εάν περιέχουν πρόσωπα σαν αυτά που είπατε. Σημασία όμως δεν έχει τόσο με ποιον συναντάται κανείς, όσο η πολιτική που ασκεί και της οποίας το αποτέλεσμα το βλέπετε στην πράξη.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Το επόμενο ραντεβού σας, μετά τον κ. Χατζηνικολάου και τον κ. Κακαουνάκη, με ποιον δημοσιογράφο @ στέλεχος θα είναι, κύριε Υπουργέ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οποιος δημοσιογράφος ζητεί να με δει, το ξέρετε πολλοί εδώ στην αίθουσα από προσωπική εμπειρία, με βλέπει. @Αλλωστε, αυτή είναι η δουλειά μου. Συναντώ δημοσιογράφους, διευθυντές των μέσων ενημέρωσης, ανθρώπους που κινούνται περί τον εκδοτικό χώρο των ΜΜΕ. Αλλά, ως φαίνεται, πρέπει να λέω και τα αυτονόητα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ο κ. Ερντογάν διαψεύδει αυτά που είπατε προ μηνός, στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης, ότι υπάρχει συμφωνία για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τι λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι είναι ένα αυθαίρετο δικό σας συμπέρασμα. Ο κ. Ερντογάν ερωτηθείς -όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου της ΕΡΤ στην οποία φιλοξενήθηκε η συνέντευξή του- για το αν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό έχουν κάνει κάποια συνεννόηση για το ζήτημα της μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών, απάντησε επί λέξει: «Φυσικά. Αυτό θα είναι προς όφελος των δύο χωρών». Η απάντησή του, λοιπόν, επιβεβαιώνει απολύτως τα όσα έχει πει η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, στο ίδιο θέμα. Λέει: «Ασφαλώς, είναι και μία γενική συζήτηση που κάναμε. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι γενικότερο πρόβλημα που απασχολεί όλο τον πλανήτη».

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως και απασχολεί όλο τον πλανήτη.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή είναι η δήλωση του κ. Ερντογάν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν επιλέξετε αυτό που εσείς θέλετε, βεβαίως θα βγάλετε ένα συμπέρασμα που είναι αυθαίρετο. Σας ξαναλέω: Στην ερώτηση εάν έχουν κάνει κάποια συνεννόηση με τον κ. Καραμανλή για το ζήτημα της μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών, η απάντησή του ήταν «φυσικά». Και συνέχισε «αυτό θα είναι προς όφελος των δύο χωρών». Το αμφισβητεί κανένας αυτό;

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: θέλετε να μας πείτε και (δεν ακούγεται) γι@ αυτή τη συνεννόηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Εχω πει ό,τι ήταν να πω, εδώ και πολύ καιρό.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Στη χθεσινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν στην Ελληνική Τηλεόραση, είδαμε ότι ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευθεί για ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάποια πράγματα που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, όπως το θέμα της τουρκικής πολιτικής έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου καιη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Εάν και εφόσον η τουρκική ηγεσία εμμείνει να μην προβαίνει σε αυτά που πρέπει, μάλιστα ενόψει ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ σε ερωτήσεις με εάν και εφόσον. Εν πάση περιπτώσει, για καθένα από τα ζητήματα που ρωτάτε και αφορούν το Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχόλη Χάλκης, την πορεία της Τουρκίας προς τον εκδημοκρατισμό, την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου της σε σχέση με το Κοινοτικό Δίκαιο, έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά και εγώ πολλές φορές. Ολα αυτά, αποτελούν παράγοντες που συνεκτιμώνται για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

ΤΑΚΗΣ: Εχει προκληθεί ένας θόρυβος και υπάρχουν και αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το «κόψιμο» της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας από την εξεταστική ύλη των ΤΕΕ για τη Β@ Λυκείου. Υπάρχει κάποιο σχόλιο; Δεδομένου ότι η κα Γιαννάκου έκανε και χθες και σήμερα δηλώσεις και είπε ότι πέντε χρόνια ήταν αυτό το μάθημα και ότι και τις προηγούμενες χρονιές είχαν κοπεί αποσπάσματα του Σεφέρη κ.ά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που είδα και όπως διατυπώνεται η ερώτηση, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εμφανίζεται να έχει λογοκρίνει κείμενα και να μην τα έχει περιλάβει στη διδακτέα ύλη, πράγμα απολύτως ψευδές. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι το κείμενο αυτό, όπως και άλλα, περιλαμβάνονται στη διδακτέα ύλη. Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει διδακτέα ύλη και εξεταστέα ύλη. Σημασία έχει αν διδάσκεται ένα κείμενο και όχι εάν εξετάζεται κάποιος σε αυτό. Κατά συνέπεια, είναι παρελκυστικά τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν, χθες και σήμερα, σε σχέση με αυτό το θέμα. Τα κείμενα αυτά δεν αφαιρέθηκαν. Διδάσκονται κανονικά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ένα θέμα που δεν εξετάζονται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέμα ακριβώς υπάρχει;

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι το κείμενο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο διάβασε το 1999, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου κ. Κλίντον και στο οποίο έκανε αναφορά πάνω στα εθνικά θέματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφαιρέθηκε αυτό το κείμενο;

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Γιατί να μην εξετάζεται;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απευθυνθείτε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Σας απάντησα ότι ζήτημα λογοκρισίας όπως ετέθη είναι εντελώς παρελκυστικό. Από τη στιγμή που διδάσκεται το κείμενο, ποιος σώφρων άνθρωπος, που γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, μπορεί να μας πει ότι αυτό απαλείφθηκε;

ΤΑΚΗΣ: Πέραν αυτού, έχει κάνει και μια δήλωση, χθες, η κα Γιαννάκου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σχετικά με το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να δοθούν στη δημοσιότητα μετεγγραφές που έχουν γίνει και αφορούν συγγενικά πρόσωπα πολιτικών και είπε ότι εάν αυτά δοθούν στη δημοσιότητα δεν θα το αντέξει, ούτε η Βουλή, αλλά ούτε το πολιτικό σύστημά μας. Γιατί θα βρεθούν πάρα πολλά γνωστά ονόματα από το χώρο της πολιτικής σε αυτό τον κατάλογο. Υπάρχει κάποιο σχόλιο; Εχετε κάνει κάποια συζήτηση με την κα Γιαννάκου και σας έχει πει ποια είναι αυτά τα ονόματα και ποιους αφορούν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν έχω κάνει καμία συζήτηση. Σας θυμίζω μόνο ότι δεν είναι θέμα επιλογής κάποιων ονομάτων. Πολλά ονόματα ακούστηκαν στα ΜΜΕ, εκείνες τις ημέρες. Είναι ζήτημα θεσμικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η θεσμική παρέμβαση παίζει ρόλο και όχι η ονοματολογία που εν τέλει δεν οδηγεί πουθενά. Η υπόθεση -θυμίζω ότι ξεκίνησε με ερώτηση που έγινε στη Βουλή από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- κατέληξε στο να τεθεί επιτέλους ένα θεσμικό πλαίσιο, πιο αντικειμενικό από το προηγούμενο, για το πώς θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι μετεγγραφές στα ΑΕΙ. Η θεσμική παρέμβαση, λοιπόν, ήρθε να σφραγίσει το τέλος μιας αναρχίας που υπήρχε, να κλείσει τα διάφορα παράθυρα στα οποία αναφέρεστε και να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο πιο αντικειμενικής κρίσης, έτσι ώστε ο φοιτητής που ζητά μετεγγραφή, να μετεγγράφεται.

ΤΑΚΗΣ: Η δήλωση της κας Γιαννάκου ότι δεν θα το αντέξει η Βουλή και το πολιτικό σύστημα, σας φοβίζει; Γιατί ρωτήσαμε, χθες το βράδυ, κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και την κα Ράπτη και μας είπαν ότι δεν μας ενδιαφέρει. Ας βγουν και 30-40 βουλευτές ότι έχουν κάνει μετεγγραφές για να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά και δεν φοβίζει την κυβέρνηση κάτι τέτοιο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα δοθούν αυτά τα ονόματα; Γιατί, όταν δηλώνει η υπουργός Παιδείας ότι θα δημιουργηθεί σάλος, ουσιαστικά αφήνει και κάποιες σκιές. Δηλαδή πιστεύετε ότι πρέπει αυτά τα ονόματα να γίνουν γνωστά; Διαφορετικά γιατί το λέει η κα Γιαννάκου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Γιαννάκου για λεπτομέρειες. Οσον αφορά τις «σκιές» που λέτε, θα έμενε ως σκιά εάν υπήρχε έμμεση αναφορά ή υπαινιγμός για συγκεκριμένα ονόματα ή χώρους. Σημασία για την κυβέρνηση έχει ότι έγινε θεσμική παρέμβαση και έκλεισε ένα θέμα που ήταν πολύ σημαντικό για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

ΧΙΩΤΗΣ: Βλέπω ότι εκφράζετε μια απορία για τα σημερινά δημοσιεύματα, σε σχέση με την εξεταστέα ή διδακτέα ύλη των ΤΕΕ. Δεν συμφωνείτε ότι ο βασικός κορμός της ύλης αποτελείται από την εξεταστέα ύλη και δημιουργεί συνεπώς ένα πρόβλημα, προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και προσωπική σας φίλη η κα Δημουλά, εξαιρούνται από αυτή την ύλη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι, όπως θέτετε το θέμα, εμφανίζεται σαν να αφαιρέθηκαν τα κείμενα αυτά από τη διδακτέα ύλη. Σημασία έχει εάν τα παιδιά μας διδάσκονται αυτά τα κείμενα και τα διδάσκονται. Δεν τα αφαίρεσε κανείς. Είναι δευτερεύον θέμα, αν στο τέλος του έτους θα εξεταστούν σε αυτά τα κείμενα. Υπάρχει κάποιος από εδώ @και είμαστε διαφορετικές γενιές- που να μην πέρασε από το σχολείο και να μην είδε ότι η διδακτέα ύλη είναι περισσότερη από την εξεταστέα ύλη;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εσείς διαβάζατε αυτά τα οποία δεν επρόκειτο να δώσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μας τα δίδασκαν οι δάσκαλοί μας στο σχολείο. Ο,τι είναι στη διδακτέα ύλη δεν απαγορεύεται να διδάσκεται. Αντιθέτως επιβάλλεται.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν δέχεστε ότι η εξεταστέα ύλη είναι ο κορμός της ύλης κάθε χρονιάς και σε αυτή επικεντρώνουν οι μαθητές τις προσπάθειές τους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφαιρούνται τα μαθήματα της διδακτέας ύλης από το καθημερινό μάθημα;

ΧΙΩΤΗΣ: Εδώ αφαιρούνται.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αφαιρούνται από την εξεταστέα ύλη. Διδάσκονται, όμως, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

ΧΙΩΤΗΣ: Διδάσκονται, αλλά παραμένει γνώση δεύτερης ταχύτητας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τo αν είναι γνώση πρώτης ή δεύτερης ταχύτητας, θα πρέπει να εξετάσουμε και την προσοχή που δείχνει κάθε δάσκαλος και μαθητής στα κείμενα που διδάσκονται, στον τρόπο διδασκαλίας κ.τ.λ. Αντιλαμβάνομαι τα ερωτήματά σας. Επαναλαμβάνω, όμως, κάτι το οποίο έρχεται σε άμεση συνάφεια με τη λογική: όταν κάτι διδάσκεται, είναι παράλογο και παρελκυστικό να υποστηρίζεται από οποιονδήποτε ότι έχει γίνει λογοκρισία. Πιστεύω ότι αυτή την άποψη την καταλαβαίνει το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτών.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ένα ειδικό θέμα: Με ποιο σκεπτικό εκχωρήσατε συχνότητα για τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού στα Χανιά για την ψυχαγωγία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Σούδα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ξέρετε η εκχώρηση συχνοτήτων με βάση το Σύνταγμα και τους εφαρμοστικούς νόμους, γίνεται από το ΕΣΡ.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν υπάρχει αλληλογραφία ανάμεσα σε εσάς και του ΕΣΡ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε αλληλογραφία, υπήρξε αίτημα -όπως υπάρχουν πολλά αιτήματα- όταν οι νόμοι επιτρέπουν την εκχώρηση συχνοτήτων. Το ΕΣΡ είναι εκείνο που αποφασίζει οριστικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η πολιτική θέση σας ποια είναι; Να εκχωρηθεί η άδεια για τη συχνότητα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν ο νόμος το επιτρέπει, δεν μπορώ να έχω καμία αντίρρηση. Εκεί, που διαφωνώ και που κατά καιρούς έχω αντιρρήσεις -κατά τους μήνες που υπηρετώ σε αυτή τη θέση- είναι να γίνεται κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και τους εφαρμοστικούς νόμους. Όταν το επιτρέπει το Σύνταγμα και ο εφαρμοστικός νόμος, είναι υποχρέωσή μου να συμφωνήσω. Υποχρέωσή μου, επίσης, είναι να διαφωνήσω και να μην υπογράψω παράνομες πράξεις ως Υπουργός Επικρατείας.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγο κατά την ομιλία του προς την Κ.Ο. της Ν.Δ. αποσύνδεσε τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου διαφάνειας. Επιμένει ότι θα ακολουθήσει συναινετικές διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Οι εισηγήσεις που φαντάζομαι ότι δέχεται, ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί, μελετά η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Μόλις σήμερα το είπε ο Πρωθυπουργός. Είπε στο χρόνο τον οποίο κρίνει ότι είναι δόκιμος για να αρχίσουν οι διαδικασίες.

ΧΙΩΤΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε, αυτό είναι αρκετά αόριστο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να σας πω την ημερομηνία.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είπα ακριβώς την ημερομηνία@αλλά θα είσαστε φαντάζομαι -και πλέον το λένε κορυφαία στελέχη της παράταξης σας- ότι η συζήτηση αυτή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατία, αναφύεται σε όποιο άλλο ζήτημα της επικαιρότητας και γίνεται αλατοπίπερο, όπως είπε χαρακτηριστικά σήμερα κορυφαίο στέλεχός σας. Σας απασχολεί αυτό, ότι εμπλέκεται συνεχώς η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας σε όποιο άλλο ζήτημα της επικαιρότητας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Κάθε πράγμα στον καιρό του, το έχουμε πει.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το βασικό μέτοχο: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχει νομικό κώλυμα ως προς τον αποκλεισμό των off shore εταιρειών. Το κώλυμα αυτό αφορά κυρίως τις ρυθμίσεις περί υγιούς ανταγωνισμού. Εσείς που επεξεργάζεστε το νομοσχέδιο επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε τις πληροφορίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια επιτροπή η οποία επεξεργάζεται επί πέντε μήνες το νομοσχέδιο. Σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι του δικαστικού κλάδου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Υπουργού Δικαιοσύνης, του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργού Επικρατείας. Δεν προτίθεμαι να δώσω πληροφορίες έως ότου ετοιμαστεί το νομοσχέδιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες είχαμε μια παρέμβαση του Προέδρου του ΣΕΒ για το θέμα του βασικού μετόχου, όπου εν ολίγοις είπε ότι αυτός ο νόμος δημιουργεί γραφειοκρατία και εμποδίζει την επιχειρηματικότητα, όπως δήλωσαν περίπου. Ποιος νόμος; Ο νόμος που υπάρχει τώρα περί βασικού μετόχου και με όλα αυτά τα πιστοποιητικά διαφάνειας που θα πρέπει να εγκρίνει το ΕΣΡ. Αυτό παράλληλα δημιουργεί προβλήματα στην επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση έχει κάτι επ` αυτού;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και το δεύτερο και το ΕΣΡ έχει να διεκπεραιώσει ένα τεράστιο όγκο γραφειοκρατίας, ενώ παράλληλα δεν έχει ενισχυθεί ούτε από τη δική σας κυβέρνηση με την απαραίτητη υποδομή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δέσμευσή μας να ενισχυθούν οι ελεγκτικές αρχές. Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ΕΣΡ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θέλω να επαναφέρω μια ερώτηση την οποία είχα διατυπώσει προχθές και η οποία αφορά τη συλλογική σύμβαση εργασίας των τεχνικών της ιδιωτικής τηλεόρασης. (δεν ακούγεται)@μια απάντηση από τον κ. Αντώναρο και τι προτίθεστε να κάνετε είναι αρμοδιότητα δική σας και του κ. Παναγιωτόπουλου, εάν δεν κάνω λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιακουμάτος χειρίζεται το θέμα. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω αύριο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 October 2004 - 13:05:10 UTC