Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-01-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Μιχαλολιάκος είναι ακόμα στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν υπάρχει θέμα, δηλαδή;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο παρελθόν κατηγορούσατε το ΠΑΣΟΚ για καθεστωτισμό. Χθες, έγινε αγροτική σύσκεψη. Συμμετείχαν υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι αυτό καθεστωτική νοοτροπία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, δεν θυμάστε -δεν εννοώ ότι η ερώτηση ενέχει κάποια σκοπιμότητα, για να μην παρεξηγηθώ- ότι είχε προηγηθεί σύσκεψη των αγροτοσυνδικαλιστών πριν από αρκετές ημέρες, στη Θεσσαλία. Σ` αυτήν οι ίδιοι κάλεσαν τους βουλευτές να παρίστανται στη συνάντηση που θα είχαν με τον αρμόδιο Υπουργό. Οι βουλευτές κάθε νομού, όχι μόνο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όλων των κομμάτων, εκλήθησαν να έρθουν ώστε να υποστηρίξουν μαζί με τους συνδικαλιστές τα αιτήματά τους.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν εκλήθησαν βέβαια τότε, σε εκείνες τις συσκέψεις, αντιθέτως με όσα λέτε, βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απάντησα ότι έγινε μία σύσκεψη @ συνέλευση, της οποίας η απόφαση ήταν αυτή που γνωρίζουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπάρχει σεβασμός προς τις καταστατικές αρχές το να ψάχνει ο Πρωθυπουργός να βρει κρεβάτι στην Εντατική για κάποιον ασθενή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω πού αναφέρεστε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σήμερα το πρωί που πήγε ο Πρωθυπουργός στην Ευαγγελισμό, κάποιος τον πλησίασε και του είπε ότι «ο αδελφός μου χρειάζεται κρεβάτι στην Εντατική». Και είπε ο Πρωθυπουργός «θα μεριμνήσω». Δεν τον παρέπεμψε στα αρμόδια όργανα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συνέβη το εντελώς αντίθετο. Ο Πρωθυπουργός είπε στους αρμόδιους που ήταν παρόντες, να φροντίσουν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα ενός Ελληνα πολίτη. Μακάρι πολλοί πρωθυπουργοί και στο παρελθόν και στο μέλλον να βρίσκονται τόσο κοντά στον Ελληνα πολίτη και στα προβλήματά του.

ΒΛΑΧΟΣ: Το γεγονός, όμως, ότι ένας πολίτης για να βρει το δίκιο του και να σώσει ένα δικό του άνθρωπο, ο οποίος είναι με βαρύτατο εγκεφαλικό σε ένα απλό κρεβάτι, πρέπει να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να μεσολαβήσει και μέχρι πριν από λίγα λεπτά που τηλεφώνησα εγώ στον αδελφό του, δεν είχε βρεθεί ακόμη κρεβάτι στην Εντατική, κάνει την πολιτική ηγεσία του τόπου, στο σύνολό της, να είναι υπερήφανη για το κοινωνικό κράτος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ενας πολίτης δεν φτάνει στον Πρωθυπουργό, όπως το αναφέρατε, αλλά ο Πρωθυπουργός πήγε κοντά στους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ευαγγελισμό, για να ελέγξει εάν η υπόθεση με τα ράντζα, έτσι όπως ρυθμίστηκε από αυτήν την κυβέρνηση, έχει αποτελεσματικότητα. Και έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Θα σας επαναλάβω μόνο το στοιχείο το οποίο ήδη ανέφερε και ο Πρωθυπουργός: Μέχρι τώρα υπήρχαν σε εφημερίες γύρω στα 100 @ 150 ράντζα καθημερινά. Τώρα τα ράντζα έχουν μειωθεί σε 15 @ 20 μάξιμουμ και την επομένη το πρωί δεν υπάρχει κανένα ράντζο με το νέο σύστημα που εφάρμοσε αυτή η κυβέρνηση σεβόμενη τους πολίτες. Τα προβλήματα με τις εντατικές μονάδες (ΜΕΘ) είναι γνωστά. Εχουμε προσπαθήσει να τα επιλύσουμε και συνεχίζουμε να προσπαθούμε. Παραλάβαμε μία σειρά πολλών και μεγάλων προβλημάτων, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να καταχρεώσει πολλές φορές. Παραλάβαμε μία σειρά προβλημάτων σχετικά με την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Εχει, ήδη, ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό η πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού εντός του 2005. Κανείς δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τα προβλήματα, σε καμία χώρα του κόσμου. Σημασία έχει, όμως, το ότι εγκύπτει και ο Πρωθυπουργός ο ίδιος, αλλά και η πολιτική ηγεσία, εν συνόλω, στα προβλήματα αυτά και προσπαθεί να βρει λύσεις. Και βρίσκει λύσεις, όπως έχει ήδη αποδειχθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Η παρηγοριά, δηλαδή, σε ένα συγγενή που βλέπει τον 52χρονο αδελφό του να σβήνει, είναι ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ για ό,τι τραβάει αυτός ο άνθρωπος σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα πολύ, οι απαντήσεις μου να μην τυγχάνουν παρερμηνειών.

ΒΛΑΧΟΣ: Με συγχωρείτε, αυτό είπατε: ότι παραλάβατε προβλήματα, υπερχρεωμένες νοσοκομειακές μονάδες. Αρα, αυτός ο αδελφός που αγωνιά για την τύχη του αδελφού του, τη μόνη παρηγοριά που του δίνετε τώρα, γιατί ακόμη δεν έχει βρεθεί κρεβάτι, είναι ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ. Και εγώ ρωτώ: Αν στη θέση αυτού του κυρίου, ήταν ένας βουλευτής ή ένας υπουργός, θα περίμενε να βρει μετά από τρεις ημέρες εντατική μονάδα για να βάλει τον αδελφό του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο λαϊκισμός είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί. Όμως, είναι πάντοτε βέβαιο ότι οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το πρόβλημα που παραλάβαμε είναι μεγάλο. Το γνωρίζουν οι Ελληνες πολίτες. Γνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση. Γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, την επομένη μέρα της εφημερίας ενός νοσοκομείου, δεν υπάρχει ούτε ένα ράντζο εκεί που υπήρχαν 150. Το ότι λύνεται μέσα σε εννέα μήνες από μία νέα κυβέρνηση ένα πρόβλημα ετών, συνιστά μία σημαντική προσφορά στον Ελληνα πολίτη. Και γι` αυτό εξελέγη αυτή η κυβέρνηση: Για να προσφέρει και να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα του πολίτη. Με τη σημερινή του ενέργεια, ο Πρωθυπουργός το απέδειξε για μία ακόμη φορά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με τον κ. Μιχαλολιάκο: Είναι μέλος της κυβέρνησης, όμως χρησιμοποίησε εκφράσεις οι οποίες δεν συνάδουν με αυτό που έχει πει ο κ. Καραμανλής περί νέου ήθους και ύφους. Εχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτές τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε, όπως λένε επισήμως με επιστολή που έστειλαν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα έχει κλείσει. Απαντήθηκε χθες από τον κ. Αντώναρο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποιος είναι ο λόγος που τον Πρωθυπουργό στους ελέγχους, όπως είπατε, πραγματοποιεί στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες τον συνοδεύουν τα κανάλια και οι τηλεοπτικές κάμερες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος που ήταν και προεκλογικά και παραμένει και ενώ είναι Πρωθυπουργός. Πρώτον, σε ό,τι αφορά στην πολιτική, αποδεικνύει έναν Πρωθυπουργό ο οποίος κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του. Και δεύτερον, σε ό,τι αφορά στο ρόλο για τον οποίο τον ψήφισαν οι Ελληνες πολίτες και είναι Πρωθυπουργός αυτής της χώρας, εννοεί να εργάζεται ευρισκόμενος πολύ κοντά στους πολίτες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό το ρόλο της καθημερινότητας, σαν το σημερινό που έκανε ο Πρωθυπουργός, έχω μια απορία ενός απλού πολίτη. Γιατί δεν τον παίζουν οι Υπουργοί, που σε πολλά υπουργεία, σε πολλούς χώρους παρατηρείται, θα έλεγα, ασυνέπεια των εργαζομένων, η κρατική μηχανή δεν δουλεύει, είναι μόνο η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, δηλαδή θα κάνει αυτό το ρόλο; Οι υπουργοί του γιατί δεν έχουν μια τέτοια δυνατότητα ή μία τέτοια ακτινοβολία να περάσουν ένα τέτοιο μήνυμα προς τα έξω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μην αδικείτε τους Υπουργούς. Μιλώντας για τα νοσοκομεία, πολλές φορές ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κακλαμάνης έχει κάνει όχι απλώς επισκέψεις, αλλά και παρεμβάσεις στην καθημερινή πρακτική. Για να φτάσει, άλλωστε, να δώσει κανείς μία λύση, πρέπει να έχει ζήσει και να έχει δει από κοντά το πρόβλημα. Πολλές φορές, λοιπόν, πολλοί υπουργοί κάνουν αυτό το οποίο έκανε σήμερα ο Πρωθυπουργός.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως, μέχρι πριν από λίγα λεπτά ο Πρωθυπουργός δεν είχε δώσει λύση. Ούτε καν ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να δώσει λύση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινήσατε την ερώτησή σας, εγκαλώντας με, γιατί ο Πρωθυπουργός παρεμβαίνει σε ένα τέτοιο θέμα. Αποφασίστε ποιο από τα δύο ισχύει.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έκανα εγώ αυτή την ερώτηση. Είπα ότι σωστά ο Πρωθυπουργός παρενέβη, αλλά ακόμη δεν έχει λύσει το πρόβλημά του. Δεν νομίζω ότι κάθε πολίτης χρειάζεται τον Πρωθυπουργό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε ήδη λάβει απάντηση και μάλιστα εμπεριστατωμένη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επί ημέρες θέτω το θέμα πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στις δηλώσεις Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν, όσον αφορά το Κυπριακό. Η απάντηση που παίρνω είναι ότι δεν είχατε την πλήρη δήλωση του κ. Πούτιν στα χέρια σας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η πλήρης δήλωση, την έχω κι εγώ. Επομένως, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τις δηλώσεις Πούτιν; Φρονείτε, δηλαδή, ότι η ρωσική πολιτική αλλάζει στο Κυπριακό, μετά από αυτές τις δηλώσεις ή ισχύει η ίδια θέση που ίσχυε μέχρι σήμερα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Φρονούμε ότι η ρωσική πολιτική διακρίνεται από συνέπεια και συνέχεια. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε δεν συνιστούν απόκλιση. Αλλωστε, θέλω να θυμίσω ότι στη δήλωσή του ο κ. Πούτιν μίλησε υπέρ ενός ενωμένου νησιού, σε μια δίκαιη λύση, η οποία πρέπει να βρεθεί, κατόπιν συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Πούτιν είχε απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Τώρα το υποστηρίζει ασμένως και για πρώτη φορά μιλά για χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων εκτός κυπριακής κυβέρνησης. Αυτό είναι το ουσιώδες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην κάνω κανένα άλλο σχόλιο, πέραν αυτού.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με τους αγρότες. Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση να κατέβουν τα τρακτέρ και να κλείσουν οι δρόμοι, τότε οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. θα διαγραφούν από το κόμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Δεν έχω κανένα λόγο να κάνω εξαίρεση, σήμερα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό δεν είναι υποθετική ερώτηση. Σε δηλώσεις τους, χθες, είπαν ότι θα κατέβουν στους δρόμους. Είναι δεδηλωμένη η πρόθεσή τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μου κάνατε μία υποθετική ερώτηση. Το «θα κατέβω στους δρόμους» ή «θα κάνω κινητοποιήσεις στους δρόμους», δεν σημαίνει ότι «θα τους κλείσω». Οσον αφορά το κλείσιμο των δρόμων, γνωρίζετε ότι η πολιτική μας είναι σταθερή από τότε που είμαστε στην αντιπολίτευση. Την έχω επαναλάβει και σε αυτή την αίθουσα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σχετικά με το σημερινό ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον κ. Χριστόδουλου. Γιατί δεν γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου και γίνεται στη Ραφήνα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ραντεβού στο πλαίσιο κοινωνικών σχέσεων. Δεν είναι ραντεβού για να συζητηθούν προβλήματα ή άλλα ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όπως γνωρίζετε και στο παρελθόν έχουν γίνει αντίστοιχες συναντήσεις, δείπνα ή γεύματα, με τον Αρχιεπίσκοπο, από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με τη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση, απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ζητήσαμε τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που είπαμε πολλές φορές ξεκάθαρα είναι ότι θα περιμέναμε καθένας να κατανοήσει ότι η κυβέρνηση, από οποιοδήποτε κόμμα κι αν προέρχεται, δεν μπορεί να παρανομήσει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Χάρη στην πολιτική και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση την προηγούμενη χρονιά, το εισόδημα των αγροτών έχει πέσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ κατά 2,5%, αν δεν κάνω λάθος. Η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την ίδια πολιτική που οδηγεί τους αγρότες να φύγουν από τα χωριά τους και να μαζευτούν στα αστικά κέντρα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα στο θέμα των επιδοτήσεων, το οποίο είναι και στην επικαιρότητα, είναι μια πολιτική που δίνει ανάσα στους Ελληνες αγρότες. Είναι μια πολιτική που τους βοηθά πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της πολιτικής από τον Προϋπολογισμό του 2004, γνωρίζετε ότι έχουν διορθωθεί και διορθώνονται στον Προϋπολογισμό του 2005.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, τι θα γίνει με τις ταυτότητες; Δεν θα φανείτε ασυνεπείς στον Αρχιεπίσκοπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ό,τι σας έχω πει στις προηγούμενες ερωτήσεις και θα ισχύει και στις επόμενες.

ΒΛΑΧΟΣ: Μας το θυμίζετε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας το αποστείλω.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν το θυμάστε ούτε εσείς.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως και οι βουλευτές του κόμματος, πήγαν σε ένα διάλογο με τον υπουργό και υπέβαλαν κάποια αιτήματα. Η κυβέρνηση τι απαντά; Απορρίπτει αυτά τα αιτήματα. Αντιπροτείνει κάτι στους αγρότες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα αυτό έκανε δήλωση ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μπασιάκος. Είπε ότι ήδη έγιναν 53.000 έλεγχοι από τους 80.000 παραγωγούς. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με πιο εντατικούς ρυθμούς, έτσι ώστε να υπάρχει πιο σαφής και αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικής παραγωγής προκειμένου να μην αδικηθεί κανείς.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αρα, είχαν υπάρξει ατασθαλίες, ώστε να μπορεί @.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι. Και θα γίνουν ακόμα περισσότεροι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επανέλεγχοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ελεγχοι.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν θα κλείσετε τελικά τις εφημερίδες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φαντάζεστε πόσο χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση.

ΒΛΑΧΟΣ: Ως δημοσιογράφος ή ως πολιτικός;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χαίρομαι γιατί θα περίμενα, πρώτον, η κριτική που ασκείται στην υπόθεση αυτή να λαμβάνει υπόψη της και κάτι άλλο: Την πραγματικότητα που ισχύει με το νόμο 3021, τον οποίο φαίνεται ότι κάποιοι αγνοούν @ δεν αιτιολογούνται όμως @ ή κάποιοι ηθελημένα αγνοούν. Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ του 2002 προέβλεπε κλείσιμο των εφημερίδων για ένα χρόνο, εάν υπήρχε παραβίασή του. Εμείς, λοιπόν, στη Βουλή προτείναμε στην επιτροπή, κατόπιν εισηγήσεως του ΚΚΕ, να μειωθεί αυτός ο χρόνος μέχρι τον ένα μήνα, εάν καθ` υποτροπήν κάποια επιχείρηση παραβίαζε το νόμο. Δηλώσαμε χθες στην επιτροπή ότι ακόμη και αυτό θα το δούμε στην Ολομέλεια, δείχνοντας ακριβώς ποια είναι η σκέψη μας απέναντι στη λειτουργία του Τύπου, η οποία προστατεύεται συνταγματικώς. Όταν, λοιπόν, επί τρία χρόνια, ουδείς ενοχλήθηκε που ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε κλείσιμο των εφημερίδων για ένα χρόνο, έρχεται μια κυβέρνηση, αποδεχόμενη πρόταση της αριστεράς και μειώνει, όντως, αυτό το διάστημα σε ένα μήνα. Η ίδια κυβέρνηση έρχεται και λέει, να το δούμε και να μην είναι ένας μήνας, αλλά να βρεθούν άλλου είδους κυρώσεις -γιατί φαντάζομαι δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι όποιος παραβιάζει νόμο, δεν πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες του νόμου. Δεν είναι κανείς υπεράνω του νόμου. Το να διαβάζω ή να ακούω κριτική ότι αυτή η κυβέρνηση κλείνει εφημερίδες, πέρα από παρελκυστική, είναι και ενοχλητική. Και δεν μιλώ ως πρώην δημοσιογράφος, μόνο.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ για την απάντηση που μας δώσατε, γιατί θυμάμαι ότι ως δημοσιογράφος είχατε αντιδράσει μαζί με όλους εμάς, εντονότατα, όταν κάποιοι διευθυντές πριν δέκα χρόνια και παραπάνω, είχαν εγκλειστεί στον Κορυδαλλό γιατί παραβίασαν το νόμο. Τώρα όμως έχετε άλλη άποψη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένω στις ίδιες απόψεις.

ΒΛΑΧΟΣ: Όχι. Είπατε ότι πρέπει να τιμωρείτε όποιος παραβιάζει το νόμο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε μου σας παρακαλώ, πότε και ποιος ενοχλήθηκε και μίλησε δημοσίως για το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεινε τις εφημερίδες για ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Ν. 3021. Όταν έρχεται το ΚΚΕ με μια θετική πρόταση και λέει «μειώστε επιτέλους αυτόν τον ένα χρόνο που προβλέπει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ» και αμέσως και ασμένως λέμε να τον μειώσουμε έως ένα μήνα και την επομένη κιόλας, όταν επανέρχεται το θέμα στη συζήτηση, λέμε να εξετάσουμε ενδεχομένως την επιβολή άλλων κυρώσεων, γιατί @ξαναλέω@ δεν πιστεύω να υπάρχει κανένας σε αυτό τον τόπο ή σε αυτή την αίθουσα που να πιστεύει ότι όποιος παραβιάζει νόμο, δεν πρέπει να έχει κυρώσεις. Και έχουμε προβλέψει στο νόμο αυτό, ότι η καθ` υποτροπήν παραβίαση από επιχείρηση του νόμου θα πρέπει να τιμωρηθεί. Να βρούμε ποια θα είναι η ποινή και η τιμωρία, γιατί πάντα ένας νόμος έχει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την επιβολή ποινής και τιμωρίας για οποιοδήποτε θέμα. Όταν επί τρία χρόνια ουδείς μίλησε, ουδείς ενοχλήθηκε -σιώπησαν πολλοί από αυτούς που σήμερα φωνάζουν- έρχεται μια κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς αυτό υπέρ του Τύπου, δεν αντιλαμβάνομαι αυτού του είδους την επιθετική κριτική, όχι από την ερώτησή σας, αλλά από κάποια έντυπα, όπως τη διάβασα σήμερα. Και νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρη η θέση μας.

ΒΛΑΧΟΣ: Πάντως η αντίδραση, αν πρέπει να τιμωρείται κάποιος που παραβιάζει ένα νόμο ή όχι, εξαρτάται από το νόμο. Γιατί αν ο νόμος είναι καταχρηστικός, οφείλει κάποιος να αντιδράσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ένας νόμος είναι καταχρηστικός, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να το αποφασίσουν. Ο μόνος νόμος που αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι αντισυνταγματικός, με βάση την απόφαση του τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι ο νόμος στον οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως και τον οποίο είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ το 2002.

ΒΛΑΧΟΣ: Εσείς δεν τον καταργείτε, απλώς τον μειώνετε. Αντί για ένα χρόνο, τον κάνετε ένα μήνα. Είναι λιγότερο ΠΑΣΟΚ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι επί τη βάσει των εισηγήσεων του τμήματος προς την Ολομέλεια να φροντίσει να είναι σωστός με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, το άρθρο14 παράγραφος 9 του Συντάγματος. Πράγματα που ειπώθηκαν πολλές ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μιας και είμαστε στην ίδια ενότητα, πρόσφατα είχατε δηλώσει ότι θα πολιτευτείτε. Σήμερα γράφεται στον Τύπο ότι ετοιμάζεστε να ανοίξετε το πολιτικό σας γραφείο. Είμαστε κοντά σε αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κάτι που δεν αφορά την ενημέρωση ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Θέλω να κάνω μια αναφορά, γιατί φανταζόμουν ότι θα με ρωτούσατε τη Δευτέρα, σας το λέω όμως από σήμερα. Από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την προμήθεια οπλικών συστημάτων προέκυψαν, σύμφωνα με τη γνώμη της κυβέρνησης και όπως αναφέρεται και στο πόρισμα της πλειοψηφίας, βαρύτατες ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Πράξεις και παραλείψεις που επέφεραν τη βλάβη του δημοσίου. Η συνέχεια, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, θα δοθεί στην ολομέλεια, με συζήτηση του πορίσματος και η Βουλή θα αποφασίσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η κυβέρνηση είναι υπέρ της προανακριτικής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστό ότι εκκρεμεί η δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία και στις ΗΠΑ. Ήδη η Κύπρος απάντησε χθες, με τους λογαριασμούς αυτούς. Μια μικρή παρένθεση: Μιλάμε για τον ίδιο λογαριασμό, για τον οποίο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος @ και πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, γιατί το είχε πει αυτό @ έλεγε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι δεν είναι λογαριασμός τραπέζης, αλλά αριθμός τηλεφώνου. Χθες ήρθε ο λογαριασμός αυτός, ο υποτιθέμενος «αριθμός τηλεφώνου», κατά τον κ. Βενιζέλο, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Παραμένουμε, λοιπόν, στο άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία και στις ΗΠΑ και στο τέλος της δίκης, η οποία είναι σε εξέλιξη, στη Ρωσία, για την ίδια υπόθεση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είναι συνέχεια των δηλώσεων του κ. Τραγάκη, που έκανε αυτές τις δηλώσεις για τον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής. Εγώ μιλώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΧΙΩΤΗΣ: Στην αρχή της αναφοράς σας είπατε ότι από το προανακριτικό έργο της επιτροπής προέκυψαν βαρύτατες ευθύνες, πράξεις και παραλείψεις. Αν μου επιτρέπετε, αυτό ήδη προαναγγέλλει ότι το ανακριτικό έργο θα πρέπει να συνεχιστεί. Ήδη προαναγγέλλετε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν είναι αρμοδιότητά μου, ούτε βεβαίως αυτό που είπα προαναγγέλλει αυτό που αναφέρατε εσείς. Εγώ σας λέω ότι όλα είναι ανοιχτά. Περιμένουμε το άνοιγμα των λογαριασμών και το πέρας της δίκης που γίνεται στη Μόσχα για την ίδια υπόθεση.

ΧΙΩΤΗΣ: Όταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι διαπιστώθηκαν βαρύτατες ευθύνες, πράξεις και παραλείψεις...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτό το οποίο διαπιστώνει το πόρισμα που σας επανέλαβα.

ΧΙΩΤΗΣ: Ακριβώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πόρισμα της πλευράς της πλειοψηφίας και των αριστερών κομμάτων.

ΧΙΩΤΗΣ: Υποθέτω ότι ισχύει ακόμη η δήλωση της κυβέρνησης, η οποία πολλές φορές έχει επαναληφθεί και σε αυτή την αίθουσα ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης κάθε υπόθεσης που φθάνει στον εισαγγελέα. Πώς μπορεί να διαλευκανθεί πλήρως μια υπόθεση, εάν δεν διερευνηθεί περαιτέρω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας εξήγησα μόλις πριν από λίγο, τι είναι αυτό το οποίο θα περιμένουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 14 January 2005 - 14:05:09 UTC