Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-01-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει σημερινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται σε επεισόδιο σε βραχονησίδα κοντά στη Σαμοθράκη. Θα ήθελα, κατ` αρχήν να ρωτήσω εάν από την πλευρά σας επαληθεύετε αυτή την πληροφορία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς δεν πρόκειται για επεισόδιο. Πρόκειται για ένα συμβάν το οποίο είναι γνωστό στις ελληνικές Αρχές. Το παρακολούθησαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις καθ` όλη τη διάρκεια της εξέλιξής του.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επί του ιδίου, δύο σημεία: Το πρώτο, δεν δημοσιοποιήθηκε και γιατί αυτό το συμβάν @χρησιμοποιώ τον όρο το δικό σας, ίσως είναι ο πιο σωστός- και το δεύτερο, εάν υπήρχε σχετική ελληνική διπλωματική αντίδραση γι` αυτό το συμβάν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι σωστός ο όρος «δεν δημοσιοποιήθηκε». Είναι ένα συμβάν που γνωρίζουν, όπως σας είπα, οι αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες. Γίνονται όσες αναφορές και όσα βήματα επιβάλλεται να γίνουν σχετικά με το εν λόγω συμβάν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μπορείτε να μας περιγράψετε ποιο ήταν το συμβάν στο οποίο αναφέρεσθε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς ο κ. Βιτάλης αναφέρθηκε στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ».

ΙΩΑΝΝΟΥ: Από την ενημέρωση που έχετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες του συμβάντος. Πρόκειται για ένα θέμα, του οποίου τα συστατικά στοιχεία ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής @Αμυνας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση γι` αυτό το κύκλωμα δικαστικών, δικηγόρων, γιατρών, που θησαυρίζουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με αφορμή παράνομες αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρεσθε σε πολλές κατηγορίες επαγγελματιών στους οποίους αποδίδετε ένα στίγμα που δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο με τον οποίο η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των επαγγελματιών κάνει τη δουλειά της. Αυτοί οι λίγοι, οι μεμονωμένοι, όταν και όποτε διαπιστώνεται ότι έχουν απολύτως παράνομη και δεοντολογικά μη αποδεκτή συμπεριφορά, υφίστανται τις συνέπειες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω: Εκδόθηκε έγκαιρα η απαραίτητη νότα δέσμευσης του συγκεκριμένου χώρου στο Αιγαίο για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το κορεατικό πλοίο; Σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν καθυστέρηση από την πλευρά του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα είναι πολύ ειδικό. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μας είχατε πει ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ότι για περιπτώσεις παραβάσεων και παραβιάσεων παρακολουθείτε και ενημερώνεται και η Ε.Ε. Για το περιστατικό στη Σαμοθράκη ή για την ιστορία με τη διάσωση χθες και την παρέμβαση των τουρκικών μέσων, θα ενημερωθεί η Ε.Ε. και σε ποια βάση; Δηλαδή θα ενημερωθεί ως τι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γίνονται όλα τα απαραίτητα διαβήματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ρωτάω εάν η Ε.Ε. θα ενημερωθεί και τι θα ενημερώσει η Ελληνική κυβέρνηση; Ότι τι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ ότι γίνονται όλα τα απαραίτητα διαβήματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ότι υπήρξε παρατυπία από την πλευρά της Τουρκίας, τι θα ενημερώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη διαφορά μεταξύ επεισοδίου και συμβάντος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν πάρα πολύ καλά ελληνικά λεξικά στα οποία παρακαλώ να ανατρέξετε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε έχουμε κάποια προβλήματα, δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα πάλι στο Αιγαίο. Έχουμε το θέμα χθες με την άσκηση διάσωσης και έρευνας, το συμβάν στη Σαμοθράκη, τα συμβάντα γύρω από τα Ίμια. Το ερώτημα μου και ειδικά σε σχέση με το χθεσινό γεγονός με τη διάσωση, είναι το εξής: υπήρξε μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που εξηγούσε σαφέστατα πώς οριοθετείται από τις διεθνείς συμβάσεις κλπ. Υπάρχει πλέον notam Ελληνική, δηλαδή ένα γραπτό κείμενο που θα αιτιολογεί και θα επιχειρηματολογεί για τις ελληνικές θέσεις σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς; Γιατί μια ανακοίνωση είναι μια ανακοίνωση, είναι για μας, να γράφουμε στις ειδήσεις. Μια τέτοιου είδους αντίδραση, λέω, υπάρχει που θα καταγράφει σαφέστατα και με πληρότητα τις ελληνικές θέσεις απέναντι σ` αυτές τις διεκδικήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική διπλωματική υπηρεσία προβαίνει συνεχώς σε όλες εκείνες τις ενέργειες και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία εδώ στην Αθήνα, όσο και μέσω των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό, ώστε να εξηγεί και να υπογραμμίζει τις ελληνικές θέσεις. Αυτό γίνεται σε συνεχή βάση. Κανείς δεν απομακρύνεται από αυτές τις θέσεις. Οπως γνωρίζετε μια από τις βασικές αποστολές της ελληνικής διπλωματίας είναι να υποστηρίζει ακριβώς αυτές τις θέσεις.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός του συμβάντος με το επεισόδιο, τον οποίο εγώ δεν ξέρω, δεν είμαι αρμόδιος, δεν γνωρίζω, αυτό το πράγμα μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο ξεκάθαρα σε αυτό που λέμε «ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας»; Δηλαδή εάν είναι συμβάν δεν πειράζει και αν είναι επεισόδιο@.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν: Η Τουρκία έχει μια διαδρομή μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, οπότε προβλέπεται @ με ορισμένες προϋποθέσεις @ να αρχίσει ο ενταξιακός της διάλογος. Από τις 3 Οκτωβρίου και μετά, αν εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις και εάν αρχίσει ο διάλογος, ακολουθεί μία άλλη μακρά διαδικασία, ώστε η Τουρκία να αποκτήσει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα που θα της επιτρέψει να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όλη η συμπεριφορά της Τουρκίας, μέχρι τις 3 Οκτωβρίου αλλά και μετά από αυτή την ημερομηνία, στη μεγάλη διαδρομή που θα έχει μπροστά της, γίνεται αντικείμενο έρευνας, ελέγχου και αποτιμώνται τα αποτελέσματα. Είναι λοιπόν πολλά μικρά κομμάτια τα οποία παρατίθενται, το ένα δίπλα στο άλλο, και δημιουργούν το συνολικό μωσαϊκό της συμπεριφοράς της Τουρκίας επί του οποίου τελικώς θα κριθεί.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επί του ιδίου: θα αποτιμηθεί συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας ή υπάρχει κάποιος αρμόδιος φορέας @ ή Αρχή @ που της τραβάει το αυτί σήμερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τη συμπεριφορά της Τουρκίας την αποτιμούν συνολικά τα 25 κράτη @ μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτά τα κράτη πρέπει να αποφασίσουν από κοινού για το αν η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ώστε να αρχίσει ο ενταξιακός διάλογος, καθώς και πώς θα προχωρήσει η Τουρκία από εκεί και πέρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση εκτιμά ότι κατά τη συγκεκριμένη επιχείρηση της διάσωσης των ναυαγών υπήρξε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα έχει σαφή θέση. Η επιχείρηση έγινε εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης που συμπίπτει με το FIR Αθηνών. Είναι τομέας ελέγχου και ευθύνης της Ελλάδας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα, έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου στην εταιρία Πήγασος να απαντήσει για όλη αυτή τη φημολογία των τελευταίων ημερών. Η εταιρία, πλην της χθεσινής ανακοίνωσης, η οποία δεν εκρίθη επαρκής, δεν απάντησε. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση ξέρει μέχρι πότε θα ισχύσει αυτή η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής για την εταιρία Πήγασος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά στους κανονισμούς, βάσει των οποίων λειτουργεί το Χρηματιστήριο. Είναι αποφάσεις τις οποίες λαμβάνει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Παρακαλώ, γι` αυτό το ειδικό θέμα, να απευθυνθείτε στο Χρηματιστήριο που το χειρίζεται.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρόκειται το απόγευμα στη Βουλή να ψηφιστεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο. Είχαμε, όμως, τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που εκφράζει μια σειρά από ερωτηματικά. Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της, πριν φθάσουμε στην επί συνόλου ψήφιση, αυτά τα ερωτηματικά, τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαν συζητηθεί. Προέκυψαν χθες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το απόγευμα αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αποκαλείται «βασικός μέτοχος». Η Βουλή είναι το κυρίαρχο όργανο που θα αποφασίσει γι` αυτό το νομοσχέδιο. Το Επιστημονικό Συμβούλιο, στο οποίο αναφερθήκατε, συνέταξε μία έκθεση, η οποία αποσπασματικά και μόνο δημοσιεύθηκε σε μερίδα του Τύπου.

ΜΙΧΑΗΛ: Παρόλα αυτά, από αυτό το αποσπασματικό κομμάτι διαπιστώνονται ορισμένες ενστάσεις, κάποια ερωτηματικά. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν εσείς αυτά τα ερωτηματικά τα έχετε λάβει υπόψη σας τώρα που θα αρχίσει η ψήφιση. Διότι αυτά έχουν μία και μοναδική αναφορά, ότι σε κοινοτικές νομικές διαδικασίες εκφράζουν αμφιβολίες εάν μπορούν διατάξεις του νομοσχεδίου να γίνουν αποδεκτές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η γνωμάτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν αναφέρει αυτό που εσείς της αποδίδετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας είπα να μην μπούμε σε μια συζήτηση. Εγώ ρωτώ πολιτικά. Η κυβέρνηση από το νομικό όργανο της Βουλής αποφαίνεται παγίως, πριν από την τελική ψήφιση των νομοσχεδίων, ότι παίρνει μια γνωμάτευση με μια σειρά ερωτηματικά, γι` αυτό το οποίο η ίδια εισηγείται και νομοθετεί. Η κυβέρνηση αυτά τα σημεία που διατυπώνει, με τον τρόπο που τα διατυπώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, τα λαμβάνει υπόψη της, έτσι ώστε να μην προκύψουν αυτά που φοβάται, υποψιάζεται το Επιστημονικό Συμβούλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το νομοσχέδιο, κατά την άποψη της κυβέρνησης, είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και συμβατό με το κοινοτικό Δίκαιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε, χθες, ότι οι βουλευτές που εκλέγονται στον Πειραιά είναι ελεύθεροι να παραστούν στις κινητοποιήσεις ή τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνει η διοίκηση του Ολυμπιακού. Ηθελα να ρωτήσω, είναι το ίδιο ελεύθεροι και οι βουλευτές που εκλέγονται στη Θεσσαλία να παραστούν στις αγροτικές κινητοποιήσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι βουλευτές είναι πάντα ελεύθεροι να κάνουν εκείνο το οποίο θεωρούν ότι είναι χρήσιμο για τη χώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 18 January 2005 - 15:05:07 UTC