Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-01-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Κοκκινούλης είπε πριν από λίγο ότι, επειδή δεν βρίσκει λύση αλλιώς, πρέπει να δει @και αυτός βεβαίως, αλλά και οι αγρότες συνδικαλιστές- τον Πρωθυπουργό. Θα ήθελα να ξέρω, εάν ο Πρωθυπουργός έχει ανοικτές τις πόρτες για να συναντήσει την αντιπροσωπεία των αγροτών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή, το αγροτικό θέμα χειρίζεται ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μπασιάκος.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αρα, δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΧΙΩΤΗΣ: Ενας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παραιτήθηκε χθες από ένα κομματικό αξίωμα, κατηγορώντας τον υπουργό ότι δεν αντιλαμβάνεται τα αιτήματα των αγροτών. Απασχολεί αυτό την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας έχω πει επανειλημμένα, η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν πρόκειται να παρανομήσει.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν ρώτησα αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επ` αυτού: Υπάρχει θέμα κομματικής τάξεως, όταν ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κατηγορεί τον Υπουργό του κυβερνώντος κόμματος ότι δεν αντιλαμβάνεται τα αιτήματα των αγροτών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν πρόκειται να παρανομήσει. Ο κ. Μπασιάκος ασκεί την κυβερνητική πολιτική στον αγροτικό τομέα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πώς κρίνετε την παραίτηση του κ. Χαρακόπουλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Δεν έχω τίποτε να προσθέσω.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δηλαδή, ο κ. Χαρακόπουλος ζητούσε από την κυβέρνηση να παρανομήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω για τρίτη φορά σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν πρόκειται να παρανομήσει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα, πάει για διαγραφή ο κ. Χαρακόπουλος; Εχει επιπτώσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθύνετε το ερώτημα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο και άλλοι βουλευτές λένε ότι ο Υπουργός δεν κάνει διάλογο. Το θέμα δεν είναι εάν παρανομεί η κυβέρνηση. Είναι εάν όντως κάνει ή δεν κάνει διάλογο ο Υπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μπασιάκος και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου. Αυτό, άλλωστε, είναι γνωστό από τις συναντήσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό. Θα πρέπει, για μια ακόμη φορά, να τονίσω κάτι πολύ απλό: Δεν μπορεί οι λίγοι με τις απαιτήσεις τους, να επιδιώκουν να ζημιωθούν οι πολλοί έντιμοι αγρότες.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο τρόπος με τον οποίο κάνει διάλογο η κυβέρνηση πιθανότατα θα οδηγήσει στον αποκλεισμό της εθνικής οδού. Θέλω να ρωτήσω, κατ` αρχάς, εάν είστε ευχαριστημένοι από την πορεία του διαλόγου και δεύτερον, εάν θα περιφρουρήσετε την εθνική οδό με οποιοδήποτε τρόπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο πρώτο ερώτημά σας, έχω ήδη απαντήσει. Όπως είπα και χθες -και κατ` επανάληψη τις τελευταίες ημέρες- δεν μπορούν οι λίγοι με τις διεκδικήσεις τους να προκαλούν βλάβη, ζημιά και ταλαιπωρία στην πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Αυτά που εσείς λέτε ότι θα γίνουν, είναι εντελώς υποθετικά.

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι, τα έχουν παραγγείλει κ. Εκπρόσωπε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι προαναγγελίες είναι και αυτές -ενδεχομένως λέω και το υπογραμμίζω- στο πλαίσιο του διαλόγου, ο οποίος συνεχίζεται. Δεν είδα κανένα μπλόκο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, και χωρίς να κλείσει εντελώς η εθνική οδό, έτσι όπως έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ, δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι ζητάτε; Να παρανομήσει η κυβέρνηση επειδή έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι. Αυτό που ρωτώ είναι πολύ απλό. Θα διευκολύνετε τους υπόλοιπους πολίτες που θέλουν να κινηθούν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι υπόλοιποι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος τους ταλαιπωρεί.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά το θέμα δεν είναι να καταλάβουν ποιος τους ταλαιπωρεί, είναι να πάνε στη δουλειά τους οι άνθρωποι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ ξανά: Οι υπόλοιποι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τους ταλαιπωρούν οι ολίγοι.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Και θα τους αφήσετε να ταλαιπωρούνται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν κατάλαβα καλά, από την προηγούμενή σας απάντηση, λέτε ότι δεν μπορεί οι λίγοι να απαιτούν με τις διεκδικήσεις τους και τις απαιτήσεις τους να πληγούν οι πολλοί έντιμοι αγρότες. Στους λίγους, εντάσσετε τους αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Μπασιάκος, προ ολίγου, έκανε εκτενείς δηλώσεις και τοποθετήθηκε στο θέμα. Αναφέρθηκε στους πρόσθετους επανελέγχους που γίνονται για πρώτη φορά και έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Να ρωτήσω κάτι γι` αυτό που είπατε, αλλά και για την κ. Μπακογιάννη, η οποία χθες έδειξε να διαφωνεί και με τη λογική του βασικού μετόχου, αλλά και με την αγροτική πολιτική που ακολουθείτε. Πώς σχολιάζετε αυτό; Και είπατε κάτι πριν από λίγο: Πετάξατε το μπαλάκι στη Ρηγίλλης Τίθεται, δηλαδή, θέμα διαγραφής ή απόφασης του κ. Μεϊμαράκη για το βουλευτή σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο εν λόγω βουλευτής είναι βουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ρωτήθηκα εάν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Είπατε ότι θα το αποφασίσουν αυτοί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας είπα αυτό το πράγμα. Είπα ότι υπεύθυνο για τέτοια ερωτήματα είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο παρακαλώ να απευθυνθείτε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ως βουλευτής δεν έχει καμία επίπτωση γι` αυτές τις δηλώσεις που κάνει δημόσια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση. Δεν εκπροσωπώ την κοινοβουλευτική ομάδα και βεβαίως δεν εκπροσωπώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Αρα, δεν αποκλείετε να συνεδριάσει το Πειθαρχικό της Νέας Δημοκρατίας για να τεθεί και θέμα διαγραφής.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα τίποτα τέτοιο. Είπα να απευθύνετε το ερώτημα στον αρμόδιο φορέα που είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μα και πάλι δεν αποκλείετε τίποτα. Αυτό σας λέω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, δεν σας είπα εγώ τίποτα τέτοιο. Με ρωτάτε εάν είναι πειθαρχικά διώξιμος. Σας απαντώ ότι δεν είμαι εγώ ο αρμοδιος να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Αρμόδιο είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Ως προς την κ. Μπακογιάννη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση νομοθετεί, επί τη βάσει αρχών και αξιών. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων την περασμένη εβδομάδα και αποκαλείται «νόμος για το βασικό μέτοχο», είναι και σύμφωνος με το Σύνταγμα και συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχουμε σήμερα δήλωση της επιτρόπου Ρέντινγκ η οποία λέει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού συντάγματος και οι νόμοι πρέπει να είναι συμβατοί. Έχουμε τη δήλωση ή την επιστολή της Ε.Ε. που λέει ποια είναι τα σημεία συμβατότητας με το κοινοτικό δίκαιο. Πως το σχολιάζει η κυβέρνηση αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι ο νόμος είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτό το λέτε εσείς. Η Κοινότητα δεν λέει το ίδιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκπροσωπώ την ελληνική κυβέρνηση και σας μεταφέρω την πεποίθησή της.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πέρυσι τέτοια εποχή εγκαλούσατε τον τότε Πρωθυπουργό, κ. Σημίτη γιατί δεν αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη για το αγροτικό θέμα. Φέτος μας λέτε ότι το αγροτικό θέμα το χειρίζεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Άρα δεν είναι θέμα αρχών; Είναι θέμα το πού στέκεται, και τι λέει ο καθένας ανάλογα με τη συγκυρία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι το θέμα χειρίζεται ο κ. Μπασιάκος, σύμφωνα με τις εντολές που έχει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια εσείς εκθρέψατε αυτά τα αιτήματα των αγροτών, θα λέγατε «mea culpa»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η σημερινή κυβέρνηση δεν εξέθρεψε απολύτως τίποτα. Παρερμηνεύονται, ίσως εκ του πονηρού, η στάση και οι δηλώσεις που έχει κάνει. Αποδίδονται στην κυβέρνηση απόψεις που ουδέποτε έχει εκφράσει. Συνεπώς, σας επιστρέφω την κατηγορία την οποία απευθύνατε προς την κυβέρνηση. Δεν έχει καμία βάση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, ούτε τότε κομματική, αλλά είναι πασίγνωστο ότι τα στελέχη και τα κοινοβουλευτικά και τα κομματικά έλεγαν αυτό το περίφημο και πολύ ειπωμένο «όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τέτοια τοποθέτηση δεν υπάρχει από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς, ψίθυροι, ισχυρισμοί και άλλα ανεδαφικά τινα δεν έχουν καμία βάση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Τι συστήνει η κυβέρνηση στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι κατά το παράδειγμα του κ. Χαρακόπουλου ετοιμάζονται να πλαισιώσουν τα μπλόκα; Έχουν κάνει δηλώσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για υποτιθέμενες ή δήθεν αναμενόμενες στάσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως εσείς μου τις μεταφέρατε.

ΧΙΩΤΗΣ: Η δήλωσή σας, πριν από μια εβδομάδα, ότι οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να επισκέπτονται τους αγρότες - που κατά εσάς βρίσκονται σε διεκδικήσεις, εμείς λέμε ότι κάνουν κινητοποιήσεις @ ισχύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα γενικά ότι οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να κάνουν εκείνο το οποίο κατά την κρίση τους, στα πλαίσια της νομιμότητας, είναι καλό για τον τόπο και τη χώρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Πώς είναι ελεύθεροι να κάνουν εκείνο που θεωρούν σωστό, όταν ο πρώτος βουλευτής που εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο για τον Υπουργό που χειρίζεται το θέμα, δέχεται τη δυσφορία της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν πλαίσια νομιμότητας, που πρέπει όλοι οι πολίτες της χώρας να ακολουθούν και να συμμορφώνονται με αυτά.

ΧΙΩΤΗΣ: Τα ίδια πλαίσια νομιμότητας ίσχυαν και για την απόφαση που καταδίκασε τον Ολυμπιακό σε μια τιμωρία και η κυβέρνηση επέτρεψε στους βουλευτές της να συμπαρασταθούν, να μιλήσουν και να διαδηλώσουν τη δυσφορία τους γι` αυτή την απόφαση. Δεν είναι λοιπόν το ίδιο πράγμα. Επιτρέψτε μου να πω ότι έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συγκρίνετε δύο ανόμοια πράγματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Μιλάω για το σεβασμό της νομιμότητας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συγκρίνετε δύο ανόμοια πράγματα και δύο εντελώς ανόμοιες συμπεριφορές.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Η συνταγματική νομιμότητα επιβάλλει σε περίπτωση που οι αγρότες θα κλείσουν τους δρόμους, να τους ανοίξετε. Θα τους ανοίξετε ή θα παρανομήσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα ποτέ, αλλά ούτε και σε μύχιους πόθους, που έχουν ενδεχομένως ορισμένοι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τι εννοείτε, γιατί δεν καταλάβαμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αναφέρομαι σε κανέναν μέσα στην αίθουσα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γι` αυτό ρωτάμε κι εμείς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απαντώ ότι δεν αναφέρομαι σε κανέναν μέσα στην αίθουσα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συμφωνώ γιατί αν ήταν για κάποιον μέσα στην αίθουσα θα ρωτούσα τον ίδιο. Προφανώς έχετε κάποιους άλλους στο μυαλό σας που δεν τους ξέρουμε. Μπορείτε να μας εξηγήσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Άλλη ερώτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει αναλογιστεί η κυβέρνηση ότι αυτό που οδηγεί τους αγρότες στους δρόμους είναι τα προβλήματα που δεν έχει λύσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρά τα αντίθετα που έλεγε προεκλογικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα επαναλάβω αυτό που έλεγα και προ ολίγου. Η κυβέρνηση αυτή και όταν ήταν στην αντιπολίτευση ως κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μετά την ανάληψη της εξουσίας, ακολούθησε μια αναντίρρητα υπεύθυνη στάση. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Δεν δόθηκαν υποσχέσεις οι οποίες δεν μπορούν να τηρηθούν, όχι μόνο στον αγροτικό, αλλά σε κανέναν απολύτως τομέα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις, υπάρχουν και προβλήματα. Σε αυτά η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία λύση μέχρι τώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στα προβλήματα σκύβουν όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στα πλαίσια του διαλόγου, της νομιμότητας, της συναίνεσης και της προσπάθειας για αναζήτηση λύσεων. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι στη χώρα υπάρχουν προβλήματα.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Συμφωνεί η κυβέρνηση με τη στάση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας απέναντι στους δημοσιογράφους; Μαθαίνουμε ότι η κατάσταση οξύνεται καθώς συνοδεύονται από στρατιωτικούς στους χώρους του Υπουργείου Άμυνας. Ο κ. Ρουσόπουλος όταν συναντήθηκε με την ΕΣΗΕΑ είχε συμφωνήσει μαζί τους να δει τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Συμβαίνει αυτό και στις άλλες χώρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διευκολύνονται οι δημοσιογράφοι ώστε να κάνουν τη δουλειά τους. Σ` αυτή την κατεύθυνση κινείται άλλωστε και η ιδέα την οποία έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων, κατά τη συνάντηση που είχε στις 14 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Η πρόταση αυτή που απευθύνθηκε και στις δύο πλευρές, ήταν να αναζητηθεί ένα μοντέλο ενημέρωσης σαν κι αυτό που ισχύει στα Υπουργεία Άμυνας των άλλων κοινοτικών χωρών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη διάθεση και την αποφασιστικότητα να αναζητήσουν και να εφαρμόσουν αυτό το μοντέλο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μιλάτε γι` αυτό το θέμα λες και η κυβέρνηση είναι ένας ουδέτερος τρίτος. Δεν είναι. Το τι ενημέρωση και με ποιον τρόπο θα παρέχεται στα υπουργεία είναι θέμα της κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα του κάθε υπουργείου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Είμαι βέβαιος δε ότι και η ΕΣΗΕΑ θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργού Αμυνας κ. Σπηλιωτόπουλου να συναντηθούν, ώστε να βρουν και να εφαρμόσουν αυτό που σας είπα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ανταποκρίθηκε, τον κατέστησε ακατονόμαστο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει ότι δεν δέχομαι σε αυτή την αίθουσα εκφράσεις, οι οποίες είναι περιπαικτικές ή απαξιωτικές για οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είναι πολύ απλό το πράγμα, θέλω απλώς ένα ναι ή ένα όχι. Η κυβέρνηση εγκρίνει το μοντέλο@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου θέσετε μονολεκτική ερώτηση;

ΧΙΩΤΗΣ: Όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τότε θα μου αναγνωρίσετε το δικαίωμα, αν κρίνω, να μην απαντήσω μονολεκτικά.

ΧΙΩΤΗΣ: Ασφαλώς και σας αφήνω το δικαίωμα. Απλώς, αυτό στο οποίο στοχεύει η ερώτησή μου είναι ένα ναι ή ένα όχι. Αν θέλετε να το επενδύσετε, μπορείτε. Η κυβέρνηση εγκρίνει ή όχι το μοντέλο ενημέρωσης που θεσπίζει ο Υπουργός Αμυνας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση εγκρίνει το μοντέλο ενημέρωσης, ανάλογο με ό,τι ισχύει στις άλλες κοινοτικές χώρες.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή αυτό, κ. Εκπρόσωπε, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα υπουργεία και εδώ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα σε άλλες κοινοτικές χώρες στα υπουργεία Αμυνας.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν είπατε Αμυνας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το έχω πει στην αρχική δήλωση που έκανα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επ` αυτού: Λέτε και οι δύο πλευρές. Εννοείτε το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τους δημοσιογράφους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοώ την ΕΣΗΕΑ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η ΕΣΗΕΑ. Και η άλλη πλευρά ποια είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εμείς ρωτάμε για την κυβέρνηση. Εσείς λέτε@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα τη θέση της κυβέρνησης. Η δήλωση που έκανα εισαγωγικά αποτελείται από διάφορα σκέλη. Δεν απομονώνουμε το ένα ή το άλλο σκέλος. Δεν μιλώ σ` αυτή την αίθουσα μόνο για την Τηλεόραση, που τόσο πολύ αγαπώ. Κάνω μια συνολική δήλωση. Θέλω, λοιπόν, να επισημάνω ότι εδώ υπάρχει μια συνεννόηση, μια επαφή, μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ δύο πλευρών. Το κάθε υπουργείο ορίζει τις λεπτομέρειες της επικοινωνίας που έχει, της επαφής που έχει, της ανταλλαγής απόψεων που έχει με τους δημοσιογράφους με δικά του κριτήρια, με δικές του αποφάσεις. Δεν υπάρχει ένα κεντρικό όργανο, όπως ενδεχομένως πιστεύουν ορισμένοι, λίγοι θέλω να ελπίζω, που δίνει κατευθυντήριες εντολές για το πώς πρέπει να γίνεται η ενημέρωση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όμως, εκκρεμούσε μια συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με το υπουργείο πριν ανακοινωθούν τα μέτρα. Το υπουργείο έσπευσε να ανακοινώσει τα μέτρα και τώρα μιλάμε για καινούργια συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με το υπουργείο. Δεν θα έπρεπε να προηγηθεί η συνάντηση και μετά να ανακοινωθούν τα μέτρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρελθοντολογία θα κάνουμε τώρα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κριτική στους χειρισμούς θα κάνουμε. Γιατί είναι θέμα ουσίας. Γιατί φαίνεται ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε κάνει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Εκφράζω για μια ακόμη φορά την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινή συνισταμένη.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχουμε ακούσει αυτές τις ημέρες πολλά για το θέμα. Για την ταμπακιέρα δεν έχει μιλήσει κανείς. Μπορείτε να μας πείτε πώς φτάσαμε μέχρις εδώ; Πώς ξεκίνησε αυτή η αλλαγή για την ενημέρωση των συντακτών στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες. @Αλλωστε, δεν είναι θέμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να μπει σε λεπτομέρειες για το πώς φτάσαμε ή δεν φτάσαμε εδώ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αυτό το κρούσμα μπορεί να πάει και σε ένα άλλο υπουργείο με παρόμοια φαινόμενα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί γενικεύετε τα πράγματα; Ερωτήθηκα προηγουμένως και απάντησα με σαφήνεια.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγες ημέρες, κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών έλεγαν ότι η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων επί ΠΑΣΟΚ, αγνοούσαν την Κοινοτική Οδηγία για το θέμα των συμβασιούχων και δεν προχωρούσαν τη λύση του προβλήματος. Κατηγορούσαν δε το ΠΑΣΟΚ ότι στο θέμα των συμβασιούχων αγνοούσε την Κοινοτική Οδηγία, ενώ στο θέμα του βασικού μετόχου επικαλούνταν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο. Θέλω να ρωτήσω: Αφού λέτε τώρα ότι το μοτίβο της ενημέρωσης που ακολουθείται στις υπόλοιπες κοινοτικές χώρες, κοιτάτε να το εφαρμόσετε -πτυχές ή ολόκληρο το μοντέλο- και στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ένας κοινός ευρωπαϊκός τρόπος καταπολέμησης της διαπλοκής ας πούμε, του στόχου, του βασικού μετόχου, που να μην έχει πτυχές αντι-κοινοτικές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σπεύδω πάλι να σας πω, επειδή μιλάτε συνέχεια για αντι-κοινοτικές συνθήκες, και επειδή αυτό το κλίμα καλλιεργείται@

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ απλώς ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καλλιεργείται από εσάς. Καλλιεργείται από διάφορους κύκλους. Η κυβέρνηση έχει την πεποίθηση ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και συμβατή με το Κοινοτική Δίκαιο. Γνωρίζετε ότι το Κοινοτικό Δίκαιο δεν καθορίζει τα πάντα εξαντλητικά. Υπάρχουν μεγάλοι τομείς δραστηριότητας, σφαίρες ζωής -ας το πούμε έτσι- οι οποίες δεν ρυθμίζονται καν από το Κοινοτικό Δίκαιο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, και να με συγχωρείτε, εγώ απλώς εδράζω την ερώτησή μου στην κατά την εκτίμησή μου επιλεκτική επίκληση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Και από την κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εμείς δεν επικαλούμεθα επιλεκτικά την κοινοτική πραγματικότητα, όπως είπατε, το κοινοτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται η Ελλάδα και πρέπει να κινείται. Και κινείται, βεβαίως, και ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και πολύ περισσότερο αυτή η κυβέρνηση. Δεν το κάνουμε καθόλου επιλεκτικά. Αλλά, δεν υπάρχουν για όλα τα πράγματα λεπτομερειακές ρυθμίσεις του Κοινοτικού Δικαίου. Και όπου υπάρχουν, πρέπει να εφαρμόζονται. Και γι` αυτό ακριβώς σας λέω ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, κατά την άποψη της κυβέρνησης, είναι συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Υπάρχει καινούργια επιστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις νέες ρυθμίσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω την ύπαρξη τέτοιας επιστολής.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει στις αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την επιστολή της;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ματαιώθηκε σήμερα η συνάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε, επ` αυτού, για τη συνάντηση που έχει ο κ. Ρουσόπουλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή την ώρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για μία εθιμοτυπική συνάντηση, για την οποία είχαν συνεννοηθεί οι δύο πλευρές εδώ και λίγο καιρό. Ο κ. Ρουσόπουλος, άλλωστε, έχει με τον Πρόεδρο κ. Στεφανόπουλο μακρά γνωριμία.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Γράφτηκε σήμερα σε πολλές εφημερίδες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα ο Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις μελετά μέτρα, προσφυγή εναντίον του νόμου του βασικού μετόχου. Επίσης, γράφτηκε ότι υπάρχει ήδη δικαστική προσφυγή εναντίον της Ελλάδος γι` αυτό το θέμα. Θα ήθελα να ρωτήσω, η κυβέρνηση έχει τέτοια πληροφόρηση ή τη διαψεύδει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Εχει δηλώσει πολλές φορές η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι Υπουργοί, ότι δεν τίθεται θέμα Ασφαλιστικού. Προφανώς, θα το επαναλάβετε και εσείς σήμερα. Θέλω να ρωτήσω, ποιος είναι ο λόγος που καλεί σε διάλογο ο Υπουργός Οικονομίας από χθες τους ενδιαφερόμενους φορείς; Για τι πράγμα να γίνει διάλογος από τη στιγμή που δεν θα καταλήξει κάπου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπε αυτό ακριβώς ο κ. Αλογοσκούφης. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται το διάλογο, δεν επιθυμεί να εμποδίσει το διάλογο εάν οι κοινωνικοί εταίροι κρίνουν ότι θέλουν να τον κάνουν.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι είπε αυτό ακριβώς, κύριε Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ σας λέω τη θέση της κυβέρνησης.

ΧΙΩΤΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης ποια είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή που σας ανέφερα μόλις τώρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Ότι είναι ελεύθεροι οι φορείς να κάνουν μεταξύ τους διάλογο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εάν κρίνουν ότι θέλουν να κάνουν διάλογο, φυσικά και είναι ελεύθεροι να τον κάνουν. Η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να τον εμποδίσει το διάλογο.

ΧΙΩΤΗΣ: Και το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου, η κυβέρνηση τι θα το κάνει; Θα το αξιοποιήσει; Δεν θα το αξιοποιήσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει αρχίσει ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων στον οποίον αναφέρεστε και μου ζητάτε να προβλέψω τι θα γίνει, εάν θα υπάρξει διάλογος και εάν ο διάλογος καταλήγει σε συμπέρασμα, σε αποτελέσματα;

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε σας ερωτώ διότι το δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομίας και εικάζω ότι όταν δηλώνει ο Υπουργός Οικονομίας για ένα τόσο σημαντικό θέμα ότι πρέπει να ξεκινήσει διάλογος@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υπουργός κ. Αλογοσκούφης -και επειδή ήμουν παρών- δεν είπε ότι πρέπει να ανοίξει διάλογος.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν είπα πως είπε ότι «πρέπει».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, αυτό είπατε μόλις τώρα.

ΧΙΩΤΗΣ: Εγινε χθες μία συνέντευξη Τύπου. Ο Υπουργός Οικονομίας ο οποίος γνωρίζει καλά πλέον την πολιτική, επικέντρωσε τα όσα είπε στην ανάγκη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Το συμπέρασμα το δικό μου @ δεν είστε υποχρεωμένος να το υιοθετήσετε- είναι ή ότι η κυβέρνηση κάτι έχει στο μυαλό της για το Ασφαλιστικό ή θυμάται το Ασφαλιστικό όποτε θέλει να κρύψει κάποιο άλλο θέμα, όπως είναι τα πρόσθετα μέτρα για την οικονομία, που φημολογούνται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οσα είπα πριν από τρία λεπτά, εξακολουθούν να ισχύουν.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Για να ολοκληρώσουμε με αυτό το ερώτημα, υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση ανοίγματος Ασφαλιστικού και αγοράς εργασίας ή δεν υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα και εξακολουθεί να ισχύει η απάντησή μου.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε αυτό το διάλογο που θα ξεκινήσουν οι κοινωνικοί εταίροι, μιας και το κράτος είναι από τους βασικούς ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους, θα συμμετάσχει η κυβέρνηση ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάτε πάντα υποθετικά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, δεν είναι υποθετικά. Είναι πάνω στις απαντήσεις που μας δώσατε. Μας είπατε ότι αν θέλουν οι κοινωνικοί εταίροι να αρχίσουν διάλογο, τότε μπορούν να αρχίσουν. Αυτό είπατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται το διάλογο που ενδεχομένως θα θελήσουν να ανοίξουν οι κοινωνικοί εταίροι. Δεν έχει καμία πρόθεση να εμποδίσει έναν τέτοιο διάλογο, οψέποτε γίνει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι πολύ απλό αυτό που ρωτάω: Επειδή το κράτος είναι «ο τρίτος» στο Ασφαλιστικό θέμα, η κυβέρνηση θα συμμετέχει σ` αυτό το διάλογο ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας δούμε τι θέλουν να κάνουν οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι και τότε η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 January 2005 - 16:05:08 UTC