Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Για να φέρει αυτή τη ρύθμιση ο Υπουργός Επικρατείας, σε σχέση με τη διπλοθεσία στο Δημόσιο, ήταν ανάγκη να γίνει το θέμα πανελλήνιο θέαμα, ακρόαμα και ανάγνωσμα; Δεν θα μπορούσε σε μια συνεννόηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να το έχει κάνει, αν και υπήρχε, θυμάμαι, από παλιά νόμος από εποχής Σωτήρη Κωστόπουλου στο Υπουργείο Τύπου, αλλά τέλος πάντων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος κατέθεσε σήμερα σειρά συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν στις επαγγελματικές σχέσεις των δημοσιογράφων με το ελληνικό Δημόσιο. Βασική αρχή αυτών των προτάσεων είναι η ιδέα της μιας θέσης στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Η κυβέρνηση κρίνει ότι οι προτάσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν, όπως υπεβλήθησαν για διαβούλευση και διάλογο σε όλα τα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή, καθώς βεβαίως και στις δημοσιογραφικές Ενώσεις που δεν είναι μόνον η ΕΣΗΕΑ. Ο διάλογος που έχει διεξαχθεί, μέχρι στιγμής, σε δύο φάσεις, είναι κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης αποτελεσματικός. Και ελπίζουμε ότι -συμφωνώντας με την πρόταση του κ. Ρουσόπουλου να τοποθετηθούν τα κόμματα και κυρίως οι Ενώσεις έως το τέλος Μαρτίου- θα καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα, τα οποία θα διευκολύνουν την αναζήτηση λύσης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είπατε είναι αποτελεσματικό. Μήπως είναι αποτελεσματικό και στην απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, άρα και της δημοσιογραφικής κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να απαξιώσει τους δημοσιογράφους, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζονται σκληρά, πιστοί στις αρχές της ελευθεροτυπίας και της δεοντολογίας του χώρου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Εχω δύο ερωτήσεις: Η πρώτη αφορά στην Εκκλησία. Είπε και ο Πρωθυπουργός για τις τολμηρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Όμως, τώρα δεν έχουμε κάποιες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της Εκκλησίας. Εχουμε εμπλοκή ανθρώπων που σχετίζονται με την Εκκλησία με κρατικές υπηρεσίες, με παρακρατικές υπηρεσίες, με παρακρατικούς μηχανισμούς. Αρα, λοιπόν -εννοώ για τον κ. Βαβίλη και τα όσα έχουν αποκαλυφθεί- μήπως η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τώρα κάποια πρωτοβουλία, έτσι ώστε να δούμε μέχρι που φθάνουν αυτά τα πλοκάμια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν όργανα της συντεταγμένης πολιτείας, τα οποία είναι επιφορτισμένα να εξετάζουν και να αντιμετωπίζουν υποθέσεις που ενδεχομένως προσκρούουν στο νόμο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μα, εδώ βλέπουμε φαινόμενα οι αρχές που υποτίθεται ότι έπρεπε να ασχολούνται μιας και ο κ. Βαβίλης είναι καταζητούμενος από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ, διεθνείς αρχές κ.τλ. να είναι προμηθευτής του ελληνικού Δημοσίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρεστε σε μια περίοδο του παρελθόντος. Ας μην απαξιώνουμε όλες τις αρχές.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Τώρα τι κάνουν οι αρχές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αρχές κάνουν ότι που πρέπει να κάνουν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ποιες είναι αυτές οι αρχές, κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω δημοσιεύματα. Οπου υπάρχουν θέματα, τα οποία έχουν σχέση με το νόμο και με την τήρηση του νόμου είναι σαφές ποιες είναι οι αρχές που έχουν την ευθύνη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι έτσι απλά μένει μια σκιά ότι συγκαλύπτετε ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν συγκαλύπτεται απολύτως τίποτε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ε, τότε γιατί δεν τις λέμε; Εγώ δεν τις ξέρω γι` αυτό ρωτώ. Και νομίζω ότι δεν τις ξέρει ούτε η ελληνική κοινωνία, εκτός αν αφήνετε να ενημερωθεί από τους δημοσιογράφους μόνον.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτά τα οποία λέτε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα σας πω πολύ απλά: Εάν πρόκειται για θέματα που άπτονται της Δικαιοσύνης, είναι υπεύθυνη η Δικαιοσύνη. Εάν πρόκειται για θέματα που άπτονται των Αστυνομικών Αρχών, είναι υπεύθυνη η Ελληνική Αστυνομία. Είναι απόλυτα σαφές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι και τόσο σαφή, κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά τη δική μου άποψη είναι.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να το κάνω λίγο πιο συγκεκριμένο: Εδώ ακούμε για ανθρώπους με διπλά ονόματα, κυκλοφορούν κασέτες με διάφορο περιεχόμενο κ.τλ.. Εχουμε να κάνουμε με μια περίοδο που μας γεννιέται η εντύπωση @επειδή αφορά την περίοδο @97-2002, νομίζω- ότι παρακρατικοί έκαναν πάρτι εδώ σε αυτή τη χώρα. Θα μπορούσαμε να μάθουμε πώς η κυβέρνηση που έχει κάθε πρόθεση να εξυγιάνει, προφανώς, το τοπίο θα είναι ήσυχη ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί και σήμερα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι αποκαλύψεις στις οποίες αναφέρεστε βλέπουν το φως της δημοσιότητας εδώ και λίγα 24ωρα μόλις. Είναι συνεπώς πολύ πρόσφατες. Θέλω, για μια ακόμη φορά, να διευκρινίσω ότι θα πρέπει να δώσουμε το χρόνο, είτε στις διωκτικές Αρχές, είτε στις δικαστικές Αρχές, να επιτελέσουν το καθήκον τους. Αυτό είναι που περιμένουν οι Ελληνες πολίτες. Ας περιμένουμε, λοιπόν.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτική ευθύνη στους προηγούμενους δεν υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα πρέπει να περιμένετε κι εσείς τις εξελίξεις.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είπατε ότι οι διωκτικές και οι δικαστικές αρχές θα κάνουν αυτό που πρέπει εφόσον πρέπει να εμπλακούν. Οι δικαστικές αρχές είναι ανεξάρτητες. Οι διωκτικές αρχές δεν είναι ανεξάρτητες αρχές. Υπάρχει πολιτική βούληση να δώσετε εντολή στις διωκτικές αρχές να επιληφθούν του θέματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλες οι Αρχές έχουν πάγια εντολή από την ελληνική Πολιτεία να κάνουν το καθήκον τους. Σε αυτά τα πλαίσια κινούνται.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Από την ελληνική πολιτεία ή την κυβέρνηση; Γιατί εδώ δημιουργείται ένα πρόβλημα. Επαφίεστε στον διοικητικό αυτοματισμό κρατικών υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν πράγματα τα οποία αποδείχθηκαν ανίκανες τότε να τα αντιμετωπίσουν. Και ρωτώ αν η κυβέρνηση έχει επιληφθεί του θέματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τη συνολική ευθύνη της λειτουργίας της ελληνικής Πολιτείας, 24 ώρες το 24ωρο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Σχετικά με την οικονομία. Ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην πρώτη του παρουσία με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού μας είχε μιλήσει για ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος θα φτάσει στα 3,9 έως 4%. Χθες ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια μίλησε για πρόοδο ανάπτυξης που θα πέσει κάτω από το 3,3%. Σε όλα αυτά να προσθέσω τον πληθωρισμό που πλησίασε το 4% και να προσθέσω το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με το έλλειμμα. Η αισιοδοξία της κυβέρνησης που ακριβώς επαφίεται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ας εξετάσουμε τα θέματα ένα προς ένα:

@Όσον αφορά στο θέμα του πληθωρισμού: Η αύξησή του τον Ιανουάριο σε 4% από 3,1% τον περασμένο Δεκέμβριο, προέκυψε από ένα και μόνο γεγονός: Φέτος η περίοδος των εκπτώσεων δεν ξεκίνησε τον Ιανουάριο όπως συνέβη πέρυσι, αλλά τον Φεβρουάριο. Πρόκειται συνεπώς για μια καθαρά συγκυριακής φύσεως αύξηση που δεν αλλάζει τη γενικότερη τάση συγκράτησης του πληθωρισμού. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός θα επανέλθει τον Φεβρουάριο στο επίπεδο του 3%. Η συγκράτηση του πληθωρισμού φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα το περασμένο δωδεκάμηνο σε 3% από 3,5% που ήταν το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Οι αναφορές που έκανε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποτύπωναν τις προβλέψεις με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, όπου όλο το μέγεθος της απογραφής και του χάους, το οποίο επικρατούσε στη δημοσιονομική διαχείριση κατά το παρελθόν, δεν ήταν απόλυτα σαφές. Συνεπώς ακόμη κι αν δεχτούμε -η κυβέρνηση δεν το δέχεται με αυτή τη μορφή- τις προβλέψεις του κ. Αλμούνια, είναι ενδεχόμενο να υπάρξει, εάν υπάρξει, μια μικρή διόρθωση προς τα κάτω.

@Όσον αφορά στο έλλειμμα, έχουμε κάνει επανειλημμένα αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα. Η στάση της κυβέρνησης παραμένει αταλάντευτη.

Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής διαφάνειας και η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή που στόχο έχουν τη μείωση του ελλείμματος παραμένουν αποφασιστικά οι πυλώνες της οικονομικής πολιτικής μας. Η κυβέρνηση αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο και κρίσιμο. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τονίσω ότι η συναίνεση την οποία επιδιώκουμε, στο μέγιστο δυνατό εύρος της, αφορά όλους τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή για πρώτη φορά, από το 1992 -και το υπογραμμίζω- το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και επεξήγησή του τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

KOYΪΝ: Αν θυμάμαι, ο Πρωθυπουργός είπε το Σεπτέμβριο ότι το έλλειμμα ήταν 5,3% όσον αφορά ποσοστό GDP. Τώρα όμως μας είπατε ότι δεν ήταν γνωστά όλα τα μεγέθη της απογραφής. Το 5,3% ισχύει για το 2004;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε δηλώσεις που έχουμε κάνει, έχει διευκρινιστεί ότι το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο. Και γι` αυτό ακριβώς δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς, μια περίοδος διετούς προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2006, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα αυτό κάτω από το 3%.

KOYΪΝ: Μήπως υπάρχει κάποια εκτίμηση που βρίσκεται αυτός ο ρυθμός αυτή τη στιγμή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για συγκεκριμένα στοιχεία παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Την πολιτική της απογραφής δεν την κάνατε συναινετικά. Γιατί ζητάτε τώρα συναίνεση ως προς τη διαχείριση των αποτελεσμάτων της απογραφής;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ζητείται συναίνεση για τη διαχείριση των αποτελεσμάτων της απογραφής. Ζητείται συναίνεση για το δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι όλοι έχουν την υποχρέωση να συμβάλουν σ` αυτή την κοινή προσπάθεια, ακόμη κι εκείνοι που φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για το τι συνέβη στο παρελθόν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το δρόμο που είπατε ότι πρέπει να ακολουθηθεί σημαίνει μήπως κάτι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και γενικά η κυβέρνηση έχει πάψει να αναφέρει τη φράση ότι τα βάρη του παρελθόντος δεν θα μετακινηθούν στους οικονομικά ασθενέστερους; Μήπως αυτό σηματοδοτεί ότι επέρχεται η άγρια λιτότητα που είχε προαναγγελθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά αυτό που είπα προηγουμένως: Όλα θα γίνουν στο πλαίσιο της ήπιας προσαρμογής με πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου από τη Βουλή. Επαναλαμβάνω επίσης αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός: Κανείς -και κυρίως οι ομάδες στις οποίες αναφερθήκατε- δεν θα κληθούν να πληρώσουν τα βάρη που μας κληροδότησε το παρελθόν.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του Βαβύλη. Έχετε στοιχεία, γιατί ακούγονται πολλά αν είναι πράκτορας ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα στοιχείο του είδους που αναφέρατε.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως είναι εισπράκτορας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα στοιχείο γι` αυτό το συγκεκριμένο θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Λέτε ότι θα επιμείνει η κυβέρνηση στην πολιτική της ήπιας προσαρμογής και ότι δεν θα μετακυλιστεί το βάρος στις ασθενέστερες τάξεις και θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός, παρότι όμως αναγνωρίζετε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι αυτός που προβλέπεται από την ελληνική κυβέρνηση. Πώς λοιπόν θα υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός τη στιγμή που όπως κι εσείς πριν από λίγο είπατε πιθανόν να μην είναι κοντά σ` αυτό που είπε ο κ. Αλμούνια, πιθανόν να μην είναι και αυτό το οποίο προβλέπεται. Πώς λοιπόν θα γίνουν όλα αυτά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα γίνει με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο: Κατ` αρχάς, με συνεπή εφαρμογή του Προϋπολογισμού. Χθες συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή μια σειρά μεγάλων επενδύσεων, οι οποίες λίμναζαν από καιρό. Υπάρχουν λοιπόν -για να δώσω μόνο ένα μικρό δείγμα για το ποιες δυνατότητες υπάρχουν- πολλοί τρόποι για να μπει σε καλό δρόμο η οικονομία.

ΧΙΩΤΗΣ: Για τις επενδύσεις που αναφέρατε, το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε να περάσουν 11 μήνες για να βρει τι ακριβώς φταίει, επιτρέπει αισιοδοξία ότι θα επιλυθούν όλα αυτά τα γραφειοκρατικά προβλήματα στους επόμενους μήνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρομαι σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις λίμναζαν για πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση έκανε όλη εκείνη την προεργασία που χρειάζεται, ώστε να παρακαμφθούν οι δυσκολίες. Έχω την πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση και τη θέληση έχει και την αποφασιστικότητα και την ικανότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ` αυτού, για τα επενδυτικά σχέδια που είπατε, αν δεν κάνω λάθος -μπορείτε να το διαψεύσετε- προϋποθέτουν την κατάργηση προστατευτικών διατάξεων. Μιλώ για τα δάση, όσο και γενικότερα για το περιβάλλον. Είναι αλήθεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε ειδικές λεπτομέρειες για τα επενδυτικά αυτά σχέδια. Όταν έλθει ο χρόνος, θα κάνουν ειδικές τοποθετήσεις οι αρμόδιοι Υπουργοί.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μήπως αυτό που αποφασίσατε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή ήταν ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες εσείς ονομάζετε «επενδύσεις»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθήκατε στην αύξηση του πληθωρισμού, αποδίδοντάς την στο ότι οι εκπτώσεις αρχίζουν το Φεβρουάριο. Δηλαδή δεν ήταν πετυχημένο μέτρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, οι εκπτώσεις συνεχίζονται. Το Υπουργείο Ανάπτυξης -για λόγους οι οποίοι έχουν αναλυθεί επαρκώς- έκρινε ότι έπρεπε να μετατοπιστεί η περίοδος των εκπτώσεων. Δεν έχει σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Απλώς, η μετατόπιση της περιόδου των εκπτώσεων προκάλεσε αυτή την αλλαγή στον πληθωρισμό. Δεν αντιλαμβάνομαι πως συνδέετε τα δύο θέματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βοηθά στη δημιουργία συναινετικού κλίματος που επιδιώκει, απ` ό,τι καταλαβαίνω, η κυβέρνηση, να ψηφίζεται μία διάταξη στη Βουλή της οποίας την απόσυρση ζητούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και μια μεγάλη μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας; Πώς είναι δυνατόν, δηλαδή, να επιδιώκει η κυβέρνηση τη συναίνεση και να κλείνει τα αυτιά της, όταν της ζητά όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης και μια μεγάλη μερίδα βουλευτών, επαναλαμβάνω, να μην επιμείνει σ` αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ποια διάταξη εννοείτε;

ΧΙΩΤΗΣ: Μιλώ για τη διάταξη της προσωπικής συνέντευξης, ως κριτήριο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω αναφερθεί επανειλημμένα στη μέθοδο της συνέντευξης σε σχέση με προσλήψεις στο Δημόσιο. Θέλω να πω δυο λόγια.

ΧΙΩΤΗΣ: Να σας διακόψω; Δεν θέλω να μου αναλύσετε τη διάταξη, το έχετε ήδη κάνει. Είναι κατανοητές οι θέσεις της κυβέρνησης. Το ζήτημα είναι ότι ολόκληρη η αντιπολίτευση και ένας μεγάλος αριθμός δεν υιοθετεί τα επιχειρήματά σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω ότι οι αποφάσεις στη Βουλή λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά το να αποχωρεί η αντιπολίτευση δεν είναι ό,τι καλύτερο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα ήθελα να κάνω σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε η μείζων αντιπολίτευση από τη Βουλή. Μη έχοντας να αντιτάξει ουσιαστικά και πειστικά επιχειρήματα στο συγκεκριμένο θέμα, κατέφυγε σε μεθοδεύσεις εντυπωσιασμού. Αυτό είναι και τίποτε άλλο. Η συνέντευξη -και το επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά- γίνεται: Πρώτον, υπό τη σκέπη του ΑΣΕΠ. Δεύτερον, όποτε κρίνει το ΑΣΕΠ ότι χρειάζεται, κατά την πρόσληψη, η προσωπική συνέντευξη. Τρίτον και τελευταίο, δεν μπορούμε εμείς, ως σύγχρονη χώρα που είμαστε, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κλείνουμε τα μάτια σε μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί παντού, έχουν πετύχει και θεωρούνται απαραίτητο συστατικό σε πάρα πολλές περιπτώσεις για την πρόσληψη ανθρώπων, όχι μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά και όπου αλλού.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μπορείτε να μας προσδιορίσετε ποιο είναι το περιεχόμενο της συναίνεσης κατά την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω θεωρητικές τοποθετήσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ρωτώ γιατί αφήνετε να εννοηθεί ότι είναι η συμφωνία της αντιπολίτευσης με τις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτές είναι οι δικές σας ερμηνείες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η δεύτερη ερώτησή μου είναι αν η κυβέρνηση ανησυχεί από τη διαπλοκή εκκλησιαστικών παραγόντων με πράκτορες της ΕΥΠ για υποθέσεις δήθεν εθνικού περιεχομένου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο σε τέτοιες υποθετικές τοποθετήσεις@

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν είναι υποθετική τοποθέτηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: @ ή δημοσιεύματα υποθετικά.

ΚΟΥΙΝ: Υπάρχει μια ιδιωτική έκθεση, που βγήκε στην Ουάσιγκτον χθες, η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αποσύρει εντελώς όλα τα αμερικάνικα πυρηνικά όπλα, εδώ και αρκετά χρόνια. Αληθεύει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 10 February 2005 - 15:05:10 UTC