Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-02-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει περιέλθει υπόψη του Υπουργείου Εξωτερικών ερώτημα από την πλευρά του Γενικού Προξενείου μας στα Ιεροσόλυμα για το πρόσωπο του ονομαζόμενου Φωκά Βαβύλη ή όπως αλλιώς και για τη δραστηριότητά του στο Πατριαρχείο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τέτοιο ερώτημα. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκο.

ΤΡΙΓΚΑΣ: Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Ανάν κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο να υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις του για τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν. Εχει κάποιο σχόλιο η ελληνική κυβέρνηση επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι πιέσεις έστω με τρόπο για το Ασφαλιστικό. Τώρα, έχουμε και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επαναλαμβάνετε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σας απάντησα πριν από λίγες ημέρες. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Δεν θα εμποδίσει την υποβολή προτάσεων, την ανταλλαγή επαφών και τη διεξαγωγή διαλόγου, μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναρωτιέται κανείς κ. Εκπρόσωπε μήπως κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από το δάκτυλό της. Το λέω με κάθε καλή διάθεση, αλλά ξέρετε ότι θα ανοίξει το θέμα. Γιατί επιμένετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κρύψει. Αν εσείς γνωρίζετε κάτι περισσότερο από την κυβέρνηση, καταθέστε τις προτάσεις σας. Δεν ξέρω εάν είστε κοινωνικός εταίρος. Είστε;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και η κυβέρνηση είναι κοινωνικός εταίρος. Και το κράτος είναι κοινωνικός εταίρος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχετε ερώτηση;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επ` αυτού, όχι.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Σε συνέχεια αυτού, για τη χθεσινή συζήτηση για το Ασφαλιστικό, μεταξύ της ΟΤΟΕ, του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικονομίας. Αυτό το χαρτί που κυκλοφόρησε έχει κυβερνητική προέλευση; Υπάρχει για την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό το «χαρτί», όπως το αποκαλείτε, αντίθετα με ορισμένους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν, είναι ένα αυστηρά τεχνικό κείμενο που αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα απάνθισμα, μια καταγραφή όσων έχουν συζητηθεί, όσων απόψεων έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Η θέση της κυβέρνησης και σε αυτό το θέμα, είναι ξεκάθαρη: Οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές συζητούν και όταν καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, θα υποβάλλουν το αποτέλεσμα του διαλόγου τους στην κυβέρνηση και τότε. Τότε η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Τώρα, δεν έχει θέση η κυβέρνηση; Γιατί, όπως τα λέτε, δίνετε την εντύπωση ότι απλά η κυβέρνηση είναι παρατηρητής των διεργασιών ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι ένα θέμα που αφορά δύο συγκεκριμένες πλευρές. Η κυβέρνηση δεν έχει επεμβατικό ρόλο επί παντός επιστητού, το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές. Από τη μια πλευρά είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι και από την άλλη οι τράπεζες. Αναζητούν τρόπους για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Εάν κατά τη διάρκεια του διαλόγου ζητηθεί η παρέμβαση, η παρουσία, η συνδρομή της κυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση θα πάρει θέση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγνώμη κ. Εκπρόσωπε, αλλά δεν θα έχει συνέπειες στο ΙΚΑ αυτή η ιστορία, όποια ρύθμιση κι να υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρώτα, θα συζητήσουν οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο σε όσα είπα.

ΡΑΒΑΝΟΣ: Επ` αυτού κ. Εκπρόσωπε: Η ΟΤΟΕ έχει κηρύξει απεργία για τη Δευτέρα. Η ΓΕΣΕΕ, με δήλωσή της, ανεβάζει τους τόνους και χαρακτηρίζει τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομίας χειρότερες από τις προτάσεις Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό. Αυτή η εικόνα σύγκρουσης και έντασης που αρχίζει και διαμορφώνεται με τους κοινωνικούς εταίρους, δεν ανησυχεί την κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι δεν πρόκειται για προτάσεις. Πρόκειται για μια καταγραφή όσων συζητήθηκαν. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Η κυβέρνηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να υπαγορεύσει στους συνδικαλιστικούς φορείς τι να κάνουν. Καθένας έχει το ρόλο του στην κοινωνία και κρίνεται από αυτήν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Λέτε ότι είναι ένας κατάλογος των όσων συζητήθηκαν. Αυστηρά τεχνικό κείμενο. Στο κατάλογο περιλαμβάνεται και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Μπορείτε να μας πείτε ποια πλευρά έθεσε αύξηση των ορίων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Θα σας παρακαλούσα να απευθυνθείτε στους ενδιαφερόμενους φορείς.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μου φαίνεται λίγο δύσκολο να το έχει θέσει @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα υπεισέλθω σε ειδικά τεχνικά θέματα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: @το ζήτημα της αύξησης των ορίων οι εργαζόμενοι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι πρόκειται για μια καταγραφή όσων έχουν συζητηθεί. Συζητούν δύο πλευρές. Δεν συζητά ποτέ μία πλευρά.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Χθες, μιλήσατε για την επιδίωξη της κυβέρνησης για όσο το δυνατό ευρύτερη συναίνεση. Πάνω στο θέμα αυτό, λοιπόν, ευρύτερη συναίνεση με κοινωνικούς φορείς, πολιτικά κόμματα, εταίρους, για τα προβλήματα της οικονομίας και κατ` επέκταση και για το Ασφαλιστικό. Πώς αντιλαμβάνεται, λοιπόν, τη συναίνεση η κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση. Σε ποια βάση; Στη βάση της αύξησης των ορίων ηλικίας, στη βάση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να υπεισέλθω σε συζήτηση για το θέμα του Ασφαλιστικού. Θα σας διαβάσω τις χθεσινές μου δηλώσεις, οι οποίες είναι απόσπασμα από δήλωση που είχε κάνει προχθές ο κ. Αλογοσκούφης: «Επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση με όλους, τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα καταθέσει, για πρώτη φορά από το 1992, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης στη Βουλή, ώστε να υπάρξει αναλυτική συζήτηση και επεξήγησή του, τόσο μέσα στη χώρα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Στην ίδια ερώτηση, όμως, χθες, είπατε και κάτι άλλο, ότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε το μέγεθος του χάους, καθώς επίσης και τα πραγματικά νούμερα της οικονομίας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορείτε να επαναλάβετε τι είπατε, κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι, χάρη στην τολμηρότητα, την αποφασιστικότητα και την ειλικρίνεια της κυβέρνησης, οι Ελληνες έμαθαν επιτέλους την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα. Μπήκε οριστικό τέλος στη λεγόμενη «δημιουργική λογιστική», στα «μαγειρέματα των αριθμών», στην κατασκευή πλασματικών εικόνων. Αυτό το εκτιμούν, όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ενώ είχαμε ζητήσει ένα χρόνο προσαρμογής, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα, μας δόθηκαν δύο. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με θέματα που δεν έχουν καμία πραγματική διάσταση.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Μιλήσατε για πλασματική εικόνα. Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι ο κ. Αλμούνια έδωσε τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που εσείς υποστηρίζατε. Και σας ανέφερα χθες και τους αριθμούς που αφορούν την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας και για το έλλειμμα, αλλά, κυρίως, για την ανεργία και τον πληθωρισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τον πληθωρισμό μίλησα χθες, αναλυτικά. Σας είπα ότι η αύξηση του πληθωρισμού κατά το μήνα Ιανουάριο οφείλεται σε καθαρά συγκυριακούς και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες. Οσον αφορά στην τοποθέτηση του κ. Αλμούνια, είναι γνωστό ότι αρκετές φορές @και όχι μόνο στο παράδειγμα της Ελλάδας- οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαφέρουν από τις προβλέψεις σε εθνικό επίπεδο. Καμιά φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυστηρότερη. Σας είπα και χθες -το επαναλαμβάνω και σήμερα- ότι οι προβλέψεις του κ. Αλμούνια δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Αυτό είναι πολύ σαφές. Η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει στο ακέραιο -και το υπογραμμίζω αυτό, για να γίνει σαφές και να ξεκαθαρίσω τι θέλω να πω- τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί. Θα τον εφαρμόσει χωρίς εκπτώσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είπατε χθες και το επαναλαμβάνετε σήμερα ότι ήταν συγκυριακό το φαινόμενο της αύξησης του πληθωρισμού, διάβασα στον Τύπο ότι η συγκυρία σας ευνόησε, διότι έπεσαν οι τιμές των καυσίμων το μήνα Ιανουάριο. @Αρα, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι πολύ σχετικό, το οποίο επικαλείστε ως το βασικό παράγοντα του πληθωρισμού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει αυτό που είπα χθες. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κ. Σουφλιάς ρωτήθηκε σχετικά με τη χθεσινή δήλωσή σας και είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τις κρίσεις του κ. Αντώναρου. @Αρα, λοιπόν, η χθεσινή δήλωση εμφανίζεται όχι ως κυβερνητική θέση, αλλά ως δική σας άποψη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη δήλωση του κ. Σουφλιά, τον οποίο τιμώ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είμαστε, νομίζω, στην τρίτη εβδομάδα που έχουμε τις εξελίξεις στα εκκλησιαστικά πράγματα. Νομίζω ότι είναι αρκετό το διάστημα για να βγουν κάποια συμπεράσματα. Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την πορεία της αυτοκάθαρσης στο χώρο της Εκκλησίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε απολύτως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Διέρρευσαν σήμερα και υπάρχουν πληροφορίες και στις εφημερίδες ότι ο κ. Παπαληγούρας βρίσκεται στο Φανάρι, θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη. Θα συζητήσει μαζί του τα θέματα της Εκκλησίας και μετά θα τα μεταφέρει σε συζήτηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός το ξέρει αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπαληγούρας πραγματοποιεί, κατόπιν προσκλήσεως του Τούρκου ομολόγου του, επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Σήμερα, εξ όσων γνωρίζω, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Δεν έχω υπόψη μου τίποτε απ` όσα αναφέρατε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την παρούσα κυβέρνηση ότι προεκλογικά εναγκάλισε, το λένε έτσι συγκεκριμένα, την Εκκλησία με στόχο τις ψήφους. Θέλω μία απάντηση σ` αυτό και αν γνωρίζετε να υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο δεύτερο θέμα έχω απαντήσει και δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο. Και στο πρώτο που αναφερθήκατε, περί εναγκαλισμού: Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως γνωρίζετε, είναι ένας θεσμός με βαθιές ρίζες στη χώρα μας. Είναι βαθιά στην καρδιά όλων των Ελλήνων πολιτών που είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του ανθρώπου με τα 1000 πρόσωπα, δεν θα του δώσω όνομα τώρα, γιατί είμαι μπερδεμένος και εγώ, θέλω να ρωτήσω κάτι: Για να βγάλεις μία πλαστή ταυτότητα, όπως διέρρευσε ότι έκανε ο κ. Βαβύλης ή Ραφαήλ ή Φωκάς ή όπως αλλιώς τον λένε, θα πρέπει να είναι στο κόλπο και κάποιος ή κάποιοι κρατικοί λειτουργοί, αν δεν κάνω λάθος. Εκτός και αν τις πουλάνε σε κανένα υπαίθριο παζάρι τις ταυτότητες. Γι` αυτό το πράγμα, έχει ενεργοποιηθεί κάποια Αρχή σήμερα για να αποδοθούν ευθύνες, διοικητικές πια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Όπως γνωρίζετε, οι ταυτότητες εκδίδονται από συγκεκριμένη Αρχή, την οποία εποπτεύει συγκεκριμένο Υπουργείο. Εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε κάποια παράβαση εκεί, όπως ισχυρίζεστε, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά τέσσερα χρόνια ο άνθρωπος «αλώνιζε» με επτά ονόματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος είπε χθες ότι οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα μιας θέσης στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ισχύει το ίδιο για τους δήμους και τις νομαρχίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ανέφερε με λεπτομέρειες, τι θεωρεί -σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης- δημόσιο τομέα. Παρακαλώ να ανατρέξετε στο συγκεκριμένο γραπτό κείμενο, ώστε να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Για τους δήμους, όμως, και τις νομαρχίες που έχουν μία αυτοτέλεια, δεν έχει αναφερθεί τίποτα από κανέναν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να ανατρέξετε στις προτάσεις του κ. Ρουσόπουλου.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Επειδή η ποιότητα της Δημοκρατίας μας κρίνεται και από τα μικρά, είχαμε τις τελευταίες ημέρες μια απόλυση κάποιας κοπέλας, η οποία ήταν θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Δεν σας ρωτώ για τώρα, αν είστε έτοιμος να μου απαντήσετε, αλλά θα μπορούσατε να ενημερωθείτε, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει κάποια νομοθετική ρύθμιση; Πρόκειται για δικαιώματα φύλων και δικαιώματα εργαζομένων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγο σε ερώτηση για τις πλαστές ταυτότητες, είπατε ότι δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, να απευθυνθούμε στην αρμόδια Αρχή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι αρμόδια για την έκδοση των ταυτοτήτων είναι μια συγκεκριμένη Αρχή της ελληνικής πολιτείας. Η Αρχή αυτή εποπτεύεται από συγκεκριμένο υπουργείο. Εάν υπάρξει ή διαπιστωθεί κάποια παράβαση, παρακαλώ, να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και είπατε ότι δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αυτό, είναι θέμα του αρμόδιου υπουργείου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι θέμα του αρμόδιου υπουργείου. Θα ασχοληθεί η κυβέρνηση κεντρικά με την έκδοση μιας ταυτότητας;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αυτό είπα, κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σας είπα να απευθυνθείτε στην αρμόδια Αρχή. Σας είπα να απευθυνθείτε στο υπουργείο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το υπουργείο δεν είναι διοικητική Αρχή με την ευρύτερη έννοια; Λέτε ότι δεν είναι θέμα της κυβέρνησης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης. Δεν είναι θέμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πρώτον, το ό,τι υπήρχε ένα ολόκληρο παρακρατικό κύκλωμα που λειτουργούσε και στους κόλπους της Εκκλησίας είναι θέμα της κυβέρνησης; Και δεύτερον, η κυβέρνηση σκοπεύει, δια των αρμοδίων οργάνων της, να διεξάγει κάποια έρευνα για να δει μήπως δεν υπήρχε μόνο ο κ. Βαβύλης, αλλά υπήρχε και κάποιος άλλος ή κάποιοι άλλου που λειτουργούσαν σε αυτό το κύκλωμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση @σας το είπα και χθες- λειτουργεί κανονικά και αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα. Τα δημοσιεύματα δεν αποτελούν πάντα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά κάποιου. Αφήστε, λοιπόν, τις διωκτικές Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να απαντώ, επί 24ώρου βάσεως, τι έκανε, τι δεν έκανε η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι ένα θέμα σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση περιμένει ότι η Εκκλησία θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στα τολμηρά εκείνα βήματα, τα οποία απαιτούνται για την κάθαρσή της. Και περιμένουμε, βεβαίως, να δούμε αν και πότε θα γίνουν αυτά τα βήματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί το περιμένετε αυτό; Εχετε δείγματα ότι η Εκκλησία κάνει τολμηρά βήματα; Πείτε μας ένα από το παρελθόν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω τι έκανε η Εκκλησία τις τελευταίες 72 ώρες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μια εβδομάδα είναι. Ποιες 72 ώρες; Πριν από μια εβδομάδα έβγαιναν κασέτες στην τηλεόραση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε πριν από τρεις ημέρες. Για μένα σημείο αναφοράς είναι η ομιλία του Πρωθυπουργού.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, περιγράφεται μια στάση αναμονής για να φανεί κάτι ή για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Επαναδιατυπώνω την ερώτηση, η οποία πιστεύω πως είναι σαφής: Είναι πρόθυμη η κυβέρνηση να μάθει, να ερευνήσει και έχει δώσει τις συγκεκριμένες εκείνες εντολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία, ποιοι αποτελούν και αν αποτελούν παρακράτος, ποίοι είναι πράκτορες και ποίοι δεν είναι, ποίοι δρουν ως τι και ως τι εμφανίζονται; Δεν είναι θέμα κεντρικής πολιτικής, δεν είναι θέμα κυβέρνησης; Εντολή έχει δοθεί από την κεντρική κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό προς τις αρμόδιες υπηρεσίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και διεξάγονται έρευνες όπου κρίνεται απαραίτητο να γίνουν.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρατηρείται μια μικρή, αλλά σταθερή πτώση της δημοτικότητας του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ούτε κατ` εξαίρεση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ούτε κατ` εξαίρεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος χαίρει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ρώτησα αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Η κυβέρνηση έχει πλήρη στοιχεία και πλήρη εικόνα της κατάστασης της οικονομία σήμερα; Και η λέξη χάος που χρησιμοποιήσατε χθες περιγράφει ακριβώς τη σημερινή κατάσταση ή εν πάση περιπτώσει μέχρι πότε την περιέγραφε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μίλησα ποτέ περί χάους για τη σημερινή κατάσταση. Μου αποδίδετε δηλώσεις τις οποίες δεν έχω κάνει. Παρακαλώ, να είστε προσεκτικός. Είπα ότι παραλάβαμε χάος η έκταση του οποίου, για αρκετό καιρό, ήταν δυσδιάκριτη. Διότι όλοι αυτοί που «μαγείρεψαν» τους αριθμούς είχαν φροντίσει να κάνουν διάφορα πράγματα, ώστε να τα «μαγειρέψουν» καλά. Η δημιουργική τους λογιστική ήταν πολύ δημιουργική. Η κυβέρνηση έχει πολύ σαφή εικόνα και αυτό φάνηκε και από την έκθεση της Eurostat στα τέλη Νοεμβρίου. Το θέμα έκλεισε οριστικά εκεί.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Αυτή τη σαφή εικόνα πότε την απέκτησε η κυβέρνηση; Οταν λέτε για ένα δυσδιάκριτο τοπίο, λόγω της «δημιουργικής λογιστικής», δηλαδή στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είχε μια ευδιάκριτη εικόνα της οικονομίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο σε όσα είπα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 11 February 2005 - 14:05:15 UTC