Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε και καλό μήνα.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ηθελα να ρωτήσω αν είναι πράγματι non paper, προερχόμενο από την κυβέρνηση αυτό που αποκάλυψε χθες το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη χθεσινή εκδήλωση στο ΟΑΚΑ «Ανοιχτά Στάδια». Αν πράγματι προέρχεται από κυβερνητική πηγή, θα ήθελα να ρωτήσω πώς σχολιάζετε την αναφορά που εμπεριέχει στα παιδιά των σχολείων με ειδικές ανάγκες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχει ότι όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Και θα ήταν ιδιαίτερα παράδοξο νομίζω για την ανθρωπιά και την ευαισθησία που διακρίνει -και πρέπει να διακρίνει- την κοινωνία μας, αν δεν αναγνωρίζαμε στα παιδιά από τα σχολεία με ειδικές ανάγκες το αυτονόητο δικαίωμα να είναι κι εκείνα παρόντα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν σας ρώτησα αυτό. Θα ήθελα μια διευκρίνιση. Σας ρώτησα αν προέρχεται από κυβερνητική πηγή το non paper που χθες εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ και αν αυτό ισχύει, πώς σχολιάζετε την αναφορά που εμπεριέχεται σε αυτό για τα παιδιά των σχολείων με ειδικές ανάγκες που εμφανίστηκαν στην εκδήλωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ουσία είναι ότι οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις λίγους μόλις μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ανοιχτές, προσβάσιμες και προσιτές σε όλους.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος είναι ο συντάκτης αυτού του εγγράφου. Σε κάποιο σημείο του εγγράφου αυτού αναφέρεται ότι πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση. Δηλαδή, τι εννοεί ο συντάκτης με αυτό το θέμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω. Μετράει, όπως σας είπα, η ουσία του πράγματος: Δεν υπάρχει μόνον η αίσθηση, αλλά και η πεποίθηση σε κάθε Ελληνίδα και Ελληνα πολίτη ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σωστή και αποτελεσματική προετοιμασία για την μεταολυμπιακή χρήση και αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Όλα τα άλλα είναι χωρίς ουσία.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κάθε άλλο παρά φιλολογίες είναι. Είπατε ότι η κοινωνία πρέπει να δείχνει ευαισθησία. Μα η κυβέρνηση δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία με βάση αυτό το χαρτί που είδαμε. Απλά χρησιμοποίησε αυτά τα παιδιά ως επικοινωνιακό σώου και ως ντεκόρ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν αιτήματα πάρα πολλών σχολείων που ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα, μετά από αυτή τη γιορτή που είδαν και τη συμμετοχή των παιδιών σε αυτή την αθλητική εκδήλωση, να μετάσχουν. Τα παιδιά χάρηκαν τη συμμετοχή τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Το ΠΑΣΟΚ σας καταγγέλλει ότι, επικαλούμενο αυτό το σημείωμα, σκοπίμως στήσατε αυτή τη γιορτή. Τι απαντάτε; Και μάλιστα ο κ. Αθανασάκης είπε: Στήσατε φιέστα επικοινωνιακή με τη συμμετοχή αυτών των σχολείων. Αφήστε το non paper. Απαντήστε στα όσα είπε ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η απάντησή σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί του μπορεί να λένε ό,τι θέλουν. Εκείνοι που άφησαν τα πάντα να γίνουν την τελευταία στιγμή, εκείνοι που οδήγησαν τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων σε δυσθεώρητα ύψη, εκείνοι που δεν είχαν καν την πρόνοια να τελειώσουν την ολυμπιακή διαδρομή του Μαραθωνίου εγκαίρως, ενοχλούνται τώρα και μάλιστα για πάρα πολλούς λόγους. Ενοχλούνται κυρίως, όμως, γιατί η σημερινή κυβέρνηση αποπεράτωσε τα έργα αυτά -όπως όφειλε- και γιατί τώρα η μεταολυμπιακή χρήση των έργων, για την οποία πριν από λίγες εβδομάδες κατηγορείτο η σημερινή κυβέρνηση, γίνεται πράξη. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν καταλαβαίνω καθόλου αυτά τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χωρίς να επαναλάβω τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης υπάρχει ένα θέμα από τη διατύπωση του εγγράφου. Αναφέρεται σαφώς ότι για να τονιστεί η ανθρώπινη διάσταση της εκδήλωσης να υπάρχει ένα σχολείο με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αν δεν ήταν έτσι διατυπωμένο δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σχολιάσω ένα έγγραφο το οποίο δεν γνωρίζω. Σας εξήγησα τη θέση της κυβέρνησης. Σας εξήγησα, επίσης, ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί την αυτονόητη παρουσία των παιδιών με ειδικές ανάγκες στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Είναι μια εντελώς ρατσιστική προσέγγιση αυτή.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το αντίθετο, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά εμάς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αναφέρομαι προσωπικώς σε σας. Συνάδελφός σας στην αίθουσα με κάλεσε να απαντήσω στο ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους του.

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε, επειδή αναφέρεστε στην ερώτησή μου θα σας πω το εξής: Ότι το ΠΑΣΟΚ επικαλείται ακριβώς αυτό το έγγραφο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα επικοινωνιακά της κενά. Αυτή είναι η ουσία της απολίτικης απόφασης. Γι αυτό στήνει αυτή τη «φιέστα» όπως είπε ο κ. Αθανασάκης χθες και το διαβάσατε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ε! Και δεν πάει να το λέει ο κ. Αθανασάκης!

ΜΙΧΑΗΛ: Ωραία. Υπάρχουν και άλλοι που το λένε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ε, και;

ΜΙΧΑΗΛ: Με συγχωρείτε, όχι και-και. Όχι «και».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: So what!

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχω την εντύπωση ότι σε αυτή την αίθουσα μιλάμε ελληνικά.

ΜΙΧΑΗΛ: Το «so what» εντάξει. Κατ` αρχήν ποιοι είναι οι ξεροκέφαλοι που στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έγραψε ο κ. Πασαλάρης χθες, παρασέρνουν τον Πρωθυπουργό σε αυτού του είδους τις επικοινωνίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι λέτε;

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ τι λέω; Εσείς τι λέτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα λέμε εμείς στον Τύπο τι θα γράψει;

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι, λέω, ποιοι είναι οι ξεροκέφαλοι που λέει ο κ. Πασαλάρης. Δεν το λέω εγώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήστε τον κ. Πασαλάρη.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν, λοιπόν, ξεροκέφαλοι στο Μέγαρο Μαξίμου που κάνουν μια επικοινωνιακή πολιτική η οποία, αυτή τη στιγμή όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες, δημιουργεί πρόβλημα σε πολλά στελέχη σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σας παρακολουθήσω σε αυτά που λέτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Εμένα; Τα στελέχη σας και όπως γράφονται στα δημοσιεύματα. Εγώ δεν λέω κάτι, μεταφέρω αυτά που λέγονται σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι καθένας έχει το δικαίωμα να γράφει αυτά που θέλει. Ας μην βλέπουμε για λόγους εντυπωσιασμού προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα επιτρέψτε μου να σας πω. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Σήμερα διαβάζουμε πολλά δημοσιεύματα ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια σε μερίδα κυβερνητικών στελεχών υπουργών και βουλευτών για τον τρόπο που γίνεται η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Επικαλέστηκα προηγουμένως και επώνυμες επισημάνσεις, όπως και του Διευθυντή της «Καθημερινής» του κ. Αγγελόπουλου χθες, και θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω εάν πιστεύετε εσείς ότι αυτές οι διαμαρτυρίες είναι βάσιμες ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση συνολικά κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αυτό ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι δέχθηκα ακόμη κάποια πρωταπριλιάτικη ερώτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι, αλλά οι απαντήσεις μπορεί να έχουν πρωταπριλιάτικο χρώμα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξαρτάται από την αίσθηση του χιούμορ καθενός.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή, όπως είπε η κ. Σπυράκη, υπάρχει μια επιλέξιμη φράση σε αυτό το non paper που λέει ότι «για να δώσουμε μια περισσότερο ανθρώπινη διάσταση στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ένα σχολείο μαθητών με ειδικές ανάγκες». Εσείς την αποδοκιμάζετε, ως φράση, αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να αποδοκιμάσω το περιεχόμενο ενός κειμένου που δεν γνωρίζω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Να σας φέρουμε την εφημερίδα να το δείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η εφημερίδα δεν είναι, κατ` ανάγκη, αξιόπιστη@

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εσείς θα αποδοκιμάσετε αυτό που γράφει η εφημερίδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπα και πριν, ούτε επιδοκιμάζω, ούτε αποδοκιμάζω αυτά που γράφουν οι εφημερίδες. Αλίμονο, αν γίνω ανώτατος κριτής των δημοσιευμάτων κάθε ημέρα στις εφημερίδες. Εκείνο που σας είπα είναι ότι η παρουσία των παιδιών και από σχολείο που φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες, κατά την αντίληψη της κυβέρνησης, είναι μια απόλυτα καλοδεχούμενη και επιθυμητή -όπως πρέπει να είναι από όλη την ελληνική κοινωνία- παρουσία στα στάδια. Αυτό δεν απέδειξε η κοινωνία, πριν από λίγους μήνες, όταν γίνονταν εδώ οι Παραολυμπιακοί Αγώνες; Αυτούς τους αθλητές, τους επισκέπτες με ειδικές ανάγκες ή με προβλήματα αναπηρίας, τους αγκαλιάσαμε, τους φιλοξενήσαμε, τους είδαμε σαν συνανθρώπους μας με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Τους δώσαμε την ευκαιρία να είναι παρόντες, να είναι μαζί μας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κάνατε ένα απόλυτο και πλήρες «ρεκτιφιέ» της διατύπωσης, την οποία συζητούμε εδώ και ώρα. Εξωραΐζετε πάρα πολύ το επίμαχο θέμα. Εδώ έγινε αυτή η εκδήλωση με μια σαφή πολιτική σκοπιμότητα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά τη δική σας εκτίμηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Έτσι διατυπώνεται. Δεν είναι εκτίμηση. Το κείμενο είναι. Quotation κάνουμε εδώ. Ανοίγουμε εισαγωγικά, κλείνουμε εισαγωγικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατά τη δική σας εκτίμηση. Οι Έλληνες πολίτες κρίνουν την εκδήλωση από αυτό που είδαν. Και σας λέω ότι υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία που έχουν εκδηλώσει, χωρίς καμία προτροπή, αυτόνομα, με δική τους πρωτοβουλία την προσδοκία να είναι παρόντα σε παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον. Πηγαίνετε στα σχολεία και ρωτήστε.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Μήπως γνωρίζετε εάν αυτό το non paper μοιράστηκε στην κρατική τηλεόραση, σαν μπούσουλας, για τη ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς όπως σας είπα, δεν γνωρίζω την ύπαρξη ενός τέτοιου χαρτιού. Οπότε αυτό απαντά και στην ερώτησή σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο Πατριάρχης Ειρηναίος φέρεται να έχει αποδεχθεί όλους τους όρους που έχει βάλει η ιορδανική πλευρά σε σχέση με την ένταξη στη Σύνοδο Ιεραρχών με διαβατήριο Ιορδανίας. Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές οι κινήσεις του Πατριάρχη κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης, ειδάλλως αν εκτιμά ότι ελλοχεύει κίνδυνος αραβοποίησης του Πατριαρχείου μέσω της κίνησης του κ. Ειρηναίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε σε όσα έχουμε πει τις τελευταίες ημέρες και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ για το θέμα του Πατριαρχείου. Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει την ελληνική Πολιτεία -και το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- είναι η διατήρηση των ιστορικών χαρακτηριστικών του Πατριαρχείου, ένα από τα οποία, πολύ σημαντικό, είναι και ο ελληνικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εδώ υπάρχει και μια επιστολή από την άλλη πλευρά που φέρεται να απέστειλαν ιερωμένοι στον Πρωθυπουργό που ζητούν την παραίτηση του κ. Ειρηναίου. Ο Πρωθυπουργός έχει λάβει την επιστολή αυτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με σημερινό αριθμό πρωτοκόλλου παρελήφθη το πρωί στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού μια σύντομη επιστολή του Μητροπολίτη Πέτρας, ο οποίος κοινοποιεί στον Πρωθυπουργό μια δήλωση στην οποία προέβησαν, με ημερομηνία 25 Μαρτίου 2005, δέκα μητροπολίτες και αρχιεπίσκοποι που υπάγονται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Είναι αρχιμανδρίτες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζω τι σας διαβάζω. Είναι μητροπολίτες και αρχιεπίσκοποι.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά από όλα αυτά, συνεχίζει ο κ. Ειρηναίος να έχει την οικονομική υποστήριξη της ελληνικής Πολιτείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική Πολιτεία έχει τοποθετηθεί στο θέμα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, αυτό που σας είπα και χθες: Η ελληνική Πολιτεία περιμένει ότι ο κ. Ειρηναίος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθεί στις ιστορικές του ευθύνες.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα της δήλωσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, όμως όταν η Εκκλησία της Ελλάδας είχε τα συγκεκριμένα προβλήματα που ήταν πολύ έντονα, η θέση της κυβέρνησης ήταν τελείως διαφορετική. Ηταν υπέρ της αυτοκάθαρσης και της μη ανάμειξης. Στη μία περίπτωση, λοιπόν, βλέπουμε άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για δύο πράγματα που αφορούν δύο Εκκλησίες. Γιατί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί είναι δύο Εκκλησίες. Τα πράγματα δεν είναι ποτέ το ένα ίδιο με το άλλο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αρα, λοιπόν, δεν είναι θέση αρχής. Περιέχει πολιτική σκοπιμότητα η μια στάση και η άλλη. Δηλαδή, θέλω να πω ότι η στάση απέναντι στην ελληνική Εκκλησία δεν είναι από θέση αρχής, αλλά από θέση πολιτικής σκοπιμότητας σε σχέση με τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Τα χαρακτηριστικά τους, οι τρόποι λειτουργίας των Εκκλησιών, το περιβάλλον στο οποίο κινούνται, οι νόμοι και το νομικό πλαίσιο που διέπει τη μία και την άλλη περίπτωση είναι εντελώς διαφορετικά.

ΧΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση θα απαντήσει στην επιστολή που έλαβε από τον Μητροπολίτη Πέτρας. Επίσης, από τη στιγμή που επαναλαμβάνετε επί τρεις ημέρες την ίδια δήλωση, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το λέτε ξεκάθαρα. Ζητά η κυβέρνηση την παραίτηση του κ. Ειρηναίου ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας: Η επιστολή απλώς κοινοποιεί μια δήλωση στην οποία προέβησαν δέκα ιεράρχες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Δεν είναι μια επιστολή που αναγκαστικά χρήζει απαντήσεως. Εικάζω ότι αυτή η δήλωση έχει ενδεχομένως και άλλους παραλήπτες. Στο δεύτερο ερώτημά σας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Πέρα από όσα είπαμε, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Από τη στιγμή που η δήλωση αυτή κοινοποιείται στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν κοινοποιείται μόνο για να λάβει γνώση η Πολιτεία, αλλά γιατί ζητά την παρέμβασή της. Το ερώτημά μου είναι, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει με όλους τους ενδεικνυόμενους τρόπους ή αν απλώς θα παραμείνει μόνο στις συστάσεις που επαναλαμβάνει επί τρεις ημέρες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διέπεται από νομικό πλαίσιο και κανόνες που ορίζονται και εφαρμόζονται εκτός της ελληνικής Επικράτειας. Θα ήθελα, επίσης, να σας πω ότι η επιστολή των δέκα ιεραρχών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχει ημερομηνία 25 Μαρτίου 2005. Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε χωρίς να έχει γνώση αυτής της επιστολής, η οποία, όπως σας είπα, έφθασε σήμερα. Αλλωστε, η επιστολή που τη συνοδεύει έχει ημερομηνία 30 Μαρτίου. Μπορεί, λοιπόν, κάποιος να διαπιστώσει τη χρονική σειρά των θεμάτων. Δηλαδή, προηγήθηκε η δήλωση, η οποία δεν είχε περιέλθει σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και η ελληνικής κυβέρνηση τοποθετήθηκε μετά. Φαντάζομαι ότι και οι ιεράρχες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων θα έχουν λάβει γνώση της τοποθέτησης της ελληνικής Πολιτείας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Την πρώτη ημέρα της εξαγγελίας των φορολογικών μέτρων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρώτο και δεύτερο πακέτο. Αυτά είναι τα μέτρα. Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν υπάρχουν τελευταία μέτρα στη φορολογία. Γιατί η κυβέρνηση δεν λέει ευθέως ότι θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλα κύματα φορολογικών επιδρομών, μέχρις ότου το επιθυμεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ` αρχάς, δεν υπάρχει καμία φορολογική επιδρομή. Δεύτερον, ισχύει απολύτως η δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Ρουσόπουλος σε αυτή εδώ την αίθουσα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: @Αρα, δεν ισχύει η δήλωση του κ. Αλογοσκούφη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η δήλωση που έκανε ο κ. Ρουσόπουλος. Ο κ. Αλογοσκούφης είπε τα ίδια πράγματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να σας θυμίσω τι είπε ο κ. Ρουσόπουλος; Είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα και να περιοριστεί κάτω από το 3%. Δεν απάντησε στο αν θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Μπορεί να ληφθούν μέτρα, όχι για το έλλειμμα, αλλά ενδεχομένως για κάποιο άλλο λόγο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Ρουσόπουλος ρωτήθηκε για πρώτο ή δεύτερο πακέτο και απάντησε ότι δεν υπάρχει δεύτερο, τρίτο ή άλλο πακέτο. Αυτά είναι τα μέτρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο κ. Αλογοσκούφης όμως επανήλθε χθες και είπε ότι δεν υπάρχουν τελευταία μέτρα στη φορολογία. @Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέα φορολογικά μέτρα το επόμενο διάστημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά ότι έχουμε την πεποίθηση πως αυτά τα μέτρα, εφαρμοζόμενα όπως πρέπει να εφαρμοστούν, θα μας οδηγήσουν στον τελικό στόχο, ο οποίος είναι σαφής.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα που είναι και λίγο προσωπικό. Σε δημοσιεύματα και σε σχόλια διάβασα χθες μία φράση που λέει ότι η κυβέρνηση εκφράζεται μερικές φορές με άτεχνα διατυπωμένα επιχειρήματα, είτε με ψελλίσματα ατάλαντων εκπροσώπων της. Θεωρείτε ότι σας αφορά προσωπικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Ποιον αφορά; Γιατί οι Εκπρόσωποι είναι δύο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα να ρωτήσετε τους συντάκτες των δημοσιευμάτων που επικαλείστε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει μία διάσταση σε αυτό, ότι εκείνοι οι οποίοι κάνουν την κριτική είναι ο λεγόμενος φιλοκυβερνητικός Τύπος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ε, και; Θα τους αφαιρέσουμε το δικαίωμα να ασκούν κριτική;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Φυσικά, όχι. Απλά, ρωτώ αν αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση. Είναι δυνατόν, κύριε Εκπρόσωπε, εμείς οι δημοσιογράφοι να πούμε ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί το δικαίωμα κριτικής από τους δημοσιογράφους; Προς Θεού!

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι στους 8-9 μήνες που είμαι σ` αυτή τη θέση, αντιμετωπίζω συνήθως με χαμόγελο την κριτική που μου ασκείται και τις επισημάνσεις που γίνονται. Εχουμε μία καθημερινή ζύμωση, διεργασία, ανταλλαγή απόψεων. Είναι φυσικό να έχουν πολλοί από τους παρισταμένους -και όχι μόνο αυτοί- διαφορετικές απόψεις ως προς το πώς πρέπει να γίνει κάτι, πώς πρέπει να ειπωθεί κάτι, πώς θα ήταν καλύτερα να ειπωθεί. Αλλά αυτό δεν το εισπράττω ως προσωπική αιχμή, επειδή επ` αυτού ερωτήθηκα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ωστόσο, θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα στην επικοινωνιακή πολιτική; Γιατί, βεβαίως, διαβάζετε την κριτική, θέλω να ξέρω αν τη διαβάζετε απλώς, αν απλώς χαμογελάτε ή αν την παίρνετε και υπόψη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση κάνει μια χαρά τη δουλειά της. Σας το είπα και προηγουμένως και το επαναλαμβάνω.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 1 April 2005 - 14:05:33 UTC