Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

O Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη 7 Απριλίου, στις 9:00, με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα.

Στις 10:30, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Τufts της Βοστώνης και στις 12:30 με το Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Καραμανλής έχει συναντηθεί με διάφορους επιχειρηματίες, μήπως μπορείτε να μας πείτε με ποια κριτήρια επιλέγονται αυτοί οι επιχειρηματίες, στη σειρά που επιλέγονται, για να δουν τον κ. Καραμανλή; Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν θα δει και άλλους επιχειρηματίες, όπως είναι ο κ. Μπόμπολας, ο κ. Κόκκαλης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα αναλυτικά χθες και προχθές επ` αυτών των θεμάτων. Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τα κριτήρια δεν έχετε απαντήσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΒΛΑΧΟΣ: Μπορείτε να μας επαναλάβετε την απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι επιχειρηματίες των σούπερ-μάρκετ πούλησαν «νταβατζιλίκι» χθες με την απόφασή τους να μετακυλίσουν το κόστος του προστίμου στους πελάτες τους και να απόσχουν από κάθε διάλογο σε περίπτωση που ζητήσει η κυβέρνηση να μειωθούν στο μέλλον οι τιμές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό που έχει σημασία είναι ότι λειτουργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ετσι θα αντιμετωπισθούν στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγγνώμη κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι αυτοσκοπός η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το αποτέλεσμα δεν είναι κανένα, απ` ό,τι φαίνεται εδώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε και θα δείτε.

ΒΛΑΧΟΣ: Όταν λέτε «θα δούμε», εννοείτε ότι θα ληφθούν μέτρα εναντίον του Προέδρου των σούπερ-μάρκετ, τον κ. Παντελιάδη, ο οποίος με προκλητικό τρόπο είπε ότι αν επιβάλει η Επιτροπή πρόστιμο, θα το πληρώσουν οι καταναλωτές; Διότι αυτό είναι πρόκληση για όλο τον ελληνικό λαό. Ετσι δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι λειτουργούν και η ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού και οι ελεγκτικοί οργανισμοί του κράτους, εκεί όπου πρέπει να λειτουργήσουν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τι μπορούν να κάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των σούπερ-μάρκετ μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε και θα δείτε τα αποτελέσματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση απέστειλε σήμερα την επιστολή για τον βασικό μέτοχο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η επιστολή θα αποσταλεί με σημερινή ημερομηνία στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα δημοσιοποιηθεί όταν αποσταλεί.

ΧΙΩΤΗΣ: Εντός της ημέρας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν αποσταλεί, θα δημοσιοποιηθεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε κάποιες εφημερίδες, σήμερα, αναφέρεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεώνει την κυβέρνηση να πληρώσει τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ εφάπαξ και τώρα, άμεσα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σχολιάσω εσωτερικές λειτουργίες δικαστικών οργάνων ή δικαστηρίων. Η κυβέρνηση, δια στόματος Πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε πολιτικά και οριστικά στο θέμα του ΛΑΦΚΑ στις 4 Μαρτίου 2005. Η απόφαση αυτή ισχύει στο ακέραιο. Είναι μια απόφαση που είχε το θάρρος να λάβει η κυβέρνηση. Ελεγε, λοιπόν, η απόφαση αυτή: Η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους θα γίνει σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα δοθεί στο τέλος του α@ εξαμήνου του 2006. Για την κυβέρνηση μετράει η σαφής και αδιαμφισβήτητη πολιτική απόφαση που έλαβε και η οποία προκατέλαβε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση με οποιοδήποτε περιεχόμενο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Αν υπάρξει, ωστόσο, τέτοια απόφαση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σας απαντήσω σε οποιαδήποτε υποθετική ερώτηση, πολύ περισσότερο όταν αναφέρεται σε δικαστική απόφαση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καθόλου υποθετική ερώτηση. Αν η πρόταση την οποίαν έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός, δια της δηλώσεώς του, θα γίνει πράξη με συγκεκριμένο νόμο, τον οποίον η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Φυσικά.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μέχρι τον Ιούνιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε δύο ερωτήσεις: Η μία διαδικαστική και η άλλη για άλλο θέμα. Προηγουμένως στην ερώτηση του κ. Βλάχου που σας ζήτησε να επαναλάβετε τη δήλωσή σας για τα κριτήρια με τα οποία συναντά τους επιχειρηματίες, είπατε ότι δεν επαναλαμβάνετε. Τώρα, μας επαναλάβατε τη δήλωση που είχατε κάνει τότε. Δεν καταλαβαίνω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε εμένα να κρίνω τι θέλω να πω σε αυτή την αίθουσα. Εσείς έχετε το δικαίωμα της υποβολής των ερωτήσεων κι εγώ διατηρώ φυσικά το δικαίωμα να διατυπώνω τις απαντήσεις μου με τον τρόπο που προκρίνω.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Το δεύτερο είναι, η κυβέρνηση αφού άνοιξε το Ασφαλιστικό με τους Τραπεζοϋπαλλήλους και τις εθελούσιες αποχωρήσεις στις ΔΕΚΟ, εξετάζει το ενδεχόμενο εθελούσιας παράτασης των ορίων ηλικίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα. Πρώτον, δεν άνοιξε κανένα ασφαλιστικό θέμα. Υπάρχει δήλωση την οποίαν έκανε, μόλις προ ολίγου, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης. Η δήλωση αυτή επαναλαμβάνει επακριβώς -και χωρίς καμία απολύτως απόκλιση- αυτό που έχουμε πει πολλές φορές. Υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ των Τραπεζών και της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων στον τραπεζικό χώρο, την ΟΤΟΕ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί αυτό το διάλογο από απόσταση, διακριτικά είπε επί λέξει ο κ. Αλογοσκούφης. Όταν υπάρξει μια κατ` αρχήν συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών, τότε η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί. Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν άνοιξε κανένα ασφαλιστικό θέμα. Δεύτερον, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, στο θέμα που θίξατε, της αυξήσεως των ορίων ηλικίας. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχουν Υπουργοί, οι οποίοι το βλέπουν ως μια ενδιαφέρουσα πρόταση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η θέση μας είναι σαφής.

ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υποψιάζομαι ότι ζούμε σε δημοκρατία και υποψιάζομαι ότι ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, είπε ότι μπορεί ο κ. Αντώναρος να θέλει να δουλέψει πάνω από τα 35 χρόνια για λόγους « χ», οικονομικούς και για δέκα χιλιάδες άλλους λόγους. Δεν έχει το δικαίωμα να μπορεί να δουλέψει και δεν μπορεί η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι και φιλελεύθερη να τον κατοχυρώσει να κάνει αυτό το πράγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω καμία δήλωση του Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν με ενδιαφέρει να σχολιάσετε δήλωση. Επί του θέματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επανέλαβα τη δέσμευση την οποία έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Οσον αφορά σε εξειδικευμένα ασφαλιστικά θέματα, όπως αν μπορεί, δεν μπορεί, γίνεται, δεν γίνεται, δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Πρόκειται για ένα ειδικό ασφαλιστικό θέμα, για το οποίο σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο συγκεκριμένο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλος θεωρεί ότι είναι έτοιμος να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μήπως είναι για την κυβέρνηση μια καλή ευκαιρία να το ξανασκεφτεί, να το συζητήσει με τους παράγοντες της αγοράς, όπως είναι η ΓΣΕΕ, μήπως βρουν μια λύση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για κοινό τόπο με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο ζήτημα του βασικού μετόχου σε δηλώσεις που είχε κάνει στις Βρυξέλλες. Θα ήθελα να ξέρω αν με την επιστολή, την οποία στέλνετε σήμερα, αυτός ο κοινός τόπος που αναζητείται με την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες. Εννοώ, δηλαδή, αν ξεκινούν κάποιες διαδικασίες, προκειμένου να βρεθεί αυτός ο κοινός τόπος, η κοινή συνισταμένη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να περιμένετε τη δημοσιοποίηση επιστολής.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Χθες, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αδάμ Ρεγκούζας σε συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής φόρου κατοχής ακινήτων. Αυτό το επιβεβαιώνει ή το διαψεύδει η κυβέρνηση, το σκέφτεται, τι κάνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τις λεπτομέρειες της αναμόρφωσης της φορολογίας των ακινήτων, η οποία θα είναι σύμφωνη με το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Το αφήνετε ανοιχτό, δηλαδή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έχετε διαβάσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να το διαβάσουμε. Μήπως μπορείτε να μας πείτε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τι πρέπει να γίνει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Σας παραπέμπω στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Κάντε και λίγη δουλειά, πέραν της όσης ασφαλώς κάνετε ήδη και ανατρέξτε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ήδη, έχουμε διαβάσει ότι δεν θα έβαζε νέους φόρους. Δεν είναι αξιόπιστο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί μας παραπέμπετε εκεί; Αφοί όλοι το έχουμε διαβάσει. Θέλετε να σας φέρω το απόσπασμα που το λέει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το πόσο αξιόπιστο είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα το κρίνετε μόνον εσείς. Το κρίνουν οι Έλληνες πολίτες που την ψηφίζουν.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είπατε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το φόρο κατοχής ακινήτων. Ωστόσο, όμως@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είπα ακριβώς αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αλλά, τι είπατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας επαναλάβω επί λέξει τι είπα: «Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, σχετικά με τις λεπτομέρειες της αναμόρφωσης της φορολογίας των ακινήτων, η οποία θα είναι σύμφωνη με το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά η ερώτηση είναι συγκεκριμένη κι εγώ επιμένω στο θέμα του φόρου κατοχής ακινήτων. Ο κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη στην κυριακάτικη εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» το άφησε ανοιχτό. Ότι, δηλαδή, θα υπάρξει ενοποίηση του φόρου κατοχής ακινήτων.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραθέτετε μεμονωμένα απόσπασμα από συνέντευξη Υπουργού. Δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλες τις συνεντεύξεις. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχω το χρόνο να τις διαβάσω όλες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Είναι, όμως, ο αρμόδιος Υπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο ΣΕΒ ζήτησε χθες να καταργηθούν ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη δια του υπουργού Οικονομίας αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι σκέψεις της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε ποια κατεύθυνση;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην κατεύθυνση της κατάργησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μέχρι χθες, εάν θυμάμαι καλά, από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, θα εδίδοντο οι λίστες ή οι κατάλογοι με τα ονόματα των δημοσιογράφων που δουλεύουν σε κρατικές υπηρεσίες. Πότε θα δοθούν; Γιατί απ` ό,τι πληροφορήθηκα δεν έχουν δοθεί ακόμη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν ρωτήθηκα χθες, μετά την πολιτική ενημέρωση, είπα ότι ισχύει, βεβαίως, η δέσμευση της κυβέρνησης. Οι καταστάσεις με τα ονόματα βρίσκονται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και αυτή τη στιγμή είναι στο τελικό στάδιο της μηχανογραφικής επεξεργασίας. Υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα, στην αρχή της εβδομάδος, με το πρόγραμμα μηχανοργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας. Εντός των λίαν προσεχών ημερών οι λίστες αυτές θα είναι έτοιμες και θα δοθούν στις δημοσιογραφικές Ενώσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού Επικρατείας κ. Ρουσόπουλου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 6 April 2005 - 15:05:17 UTC