Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-04-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Απριλίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε με την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ότι η Ελλάδα κινείται αποτελεσματικά προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών, με έμφαση τις δημόσιες δαπάνες. Η αναγνώριση έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τα χείλη του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Αλμούνια, ο οποίος χαρακτηριστικά και με το σαφέστερο δυνατό τρόπο είπε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο για την αυστηρή εφαρμογή του Προϋπολογισμού του 2005, αλλά και την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων φέτος. Λαμβάνοντας υπόψη τους υπάρχοντες κινδύνους, εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη δέσμευση της Ελλάδας να υποβάλει προϋπολογισμό για το 2006 στον οποίο το έλλειμμα θα μειώνεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ.»

Η κυβέρνηση αποκαθιστά με συνέπεια την αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εφαρμόζοντας την πολιτική της ήπιας και αταλάντευτης δημοσιονομικής προσαρμογής. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία αναπτύσσεται μέσα στο χρόνο, έχει προοπτική και θα φέρει θετικά και μόνιμα αποτελέσματα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, θα έχει συνάντηση σήμερα στις 18.00 με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Απόστολο Σταύρου. Ο Πρωθυπουργός στις 19.00 θα παραστεί σε έκθεση γελοιογραφίας με θέμα την υγεία. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Πρωθυπουργός, αύριο Παρασκευή, 8 Απριλίου, στις 10.30 το πρωί, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΠΟ) καθηγητή κ. Αλεν Πομπιντού. Στις 11 υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης οι Υπουργοί κ. Παυλόπουλος και κ. Σιούφας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση αισθάνεται υπερήφανη για τα εύσημα από τον Αλμούνια, όταν αυτά σημαίνουν λιτότητα για τον ελληνικό λαό, φοροεπιδρομές καινούργιες και περικοπές κοινωνικών δαπανών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σημαίνουν τίποτε από όλα αυτά, τα οποία μόλις αναφέρατε. Σημαίνουν αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε μετά από τα δύο δύσκολα χρόνια @για τα οποία μιλήσαμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό- οι θυσίες που θα κάνουν οι Ελληνες πολίτες να αποδώσουν καρπούς. Και να μπορέσουν οι Ελληνες πολίτες να απολαύσουν τους καρπούς μιας σταθερής οικονομικής κατάστασης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν δεν απατώμαι η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει και για μόνιμα μέτρα@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει πάρα πολύ απλά αυτό που και ο Πρωθυπουργός και ο κ. Αλογοσκούφης έχουν πει επανειλημμένα: Θα πάρουμε τολμηρές αποφάσεις, θα κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην οικονομία να αντιμετωπιστούν σε βάθος χρόνου. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι. Αυτό είναι μέτρα ή δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι μια απαραίτητη ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τίποτε το καινούργιο. Η θέσπιση, φερ` ειπείν, του νέου εθνικού ωραρίου δεν είναι μέτρο ανασυγκρότησης της οικονομίας; Δεν θα επιδράσει θετικά στη λειτουργία της οικονομίας; Ασφαλώς και θα επιδράσει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Η θέσπιση του νέου ωραρίου θα επιδρούσε θετικά εάν ο κόσμος είχε λεφτά να αγοράσει. Η πίτα είναι δεδομένη. Αυτό ως σχόλιο. Τώρα, παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Δια της απογραφής επιβάλατε λιτότητα και επαίρεστε που επιβάλατε λιτότητα και σας λένε μπράβο από την Ευρώπη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, έχουμε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Αυτό το οποίο εσείς αποκαλείτε λιτότητα είναι αποκατάσταση της δημοσιονομικής ομαλότητας. Πρέπει η χώρα να μπορέσει να βρει εκείνους τους πόρους που χρειάζεται, ώστε να πάει μπροστά. Αυτό θα γίνει με διάφορους τρόπους:

@ Θα γίνει με την περιστολή των δαπανών, την οποία σας έχουμε ανακοινώσει. Και όπως λέει, άλλωστε, και η έκθεση της Επιτροπής προχωρεί πάρα πολύ καλά.

@ Θα γίνει με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία επίσης προχωρεί. Ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε, πριν από λίγο, ότι υπάρχουν καινούργια σχέδια, προτάσεις για επενδύσεις. Και,

@ Θα πάει, επίσης, μπροστά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες έχουμε προαναγγείλει ότι θα γίνουν.

Όλα αυτά γίνονται προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Αυτοί θα ωφεληθούν.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες το απόγευμα στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και ζήτησε την ευρύτερη συναίνεση τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να μας πείτε: Πρώτον, εάν ξέρετε σε ποια θέματα αναφέρετε, εκτός αν είναι Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις και τι άλλο μπορεί να είναι αυτό; Και, δεύτερον, εάν δεν υπάρχει η συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτές τις δύσκολες, όπως λέει, μεταρρυθμίσεις;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης ζήτησε, βεβαίως, τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Εάν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας @και κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά όχι μόνο- δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, η κυβέρνηση, βεβαίως, έχει πρόθεση να προχωρήσει σε εκείνες τις αλλαγές, σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, που χρειάζονται ώστε η χώρα να πάει μπροστά. Και πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να καταλάβουν η Αντιπολίτευση και ο αρχηγός της, ότι με το στείρο και καταγγελτικό πολιτικό λόγο -ο οποίος δεν εμπεριέχει καμία απολύτως πρόταση- δεν προσφέρουν τίποτε στη χώρα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επανέρχομαι, γιατί είχε και ένα πρώτο σκέλος: Για ποιες διαρθρωτικές αλλαγές, αν είστε σε θέση να μας πείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ανακοινωθούν, όταν είμαστε έτοιμοι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μιλήσατε για το ωράριο των καταστημάτων, το εθνικό ωράριο όπως το είπατε, και μάλιστα ρωτήσατε και απαντήσατε κι εσείς ότι θα βοηθήσει την οικονομία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ούτε ένας Εμπορικός Σύλλογος σε ολόκληρη τη χώρα, οι ίδιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με παράπονά τους στο Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη διαφωνούν με αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Θα προχωρήσετε παρά τις αντιδράσεις; Και με ποια συναίνεση θα προχωρήσετε, δεδομένου ότι δεν έχετε ούτε ένα σύμμαχο σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον γι` αυτή την επιλογή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και να είστε σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα ήθελα να σας πω ένα παράδειγμα: Πριν από αρκετά χρόνια -20 νομίζω- όσοι απασχολούνταν στα γραφεία στην Ελλάδα, εργάζονταν με διακεκομμένο ωράριο. Είστε πολύ νεότερος από εμένα και ασφαλώς δεν θα θυμάστε τη μεγάλη φασαρία που είχε γίνει τότε, τις αντιδράσεις που υπήρχαν όταν έγινε προσπάθεια, ώστε να εφαρμοστεί το συνεχές ωράριο. Ρωτήστε σήμερα αυτούς που εργάζονται σε γραφεία αν θα ήθελαν να επανέλθουν στο διακεκομμένο ωράριο. Δεν νομίζω ότι θα βρείτε κάποιον να απαντήσει θετικά.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα επιμείνω σε αυτό, αν μου επιτρέπετε. Είστε έτοιμοι, παρά τις αντιδράσεις, να προχωρήσετε; Είπατε ότι θα δούμε τα αποτελέσματα από το διάλογο που ξεκινά η κυβέρνηση. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον, εγώ δεν έχω δει, πείτε μου αν κάνω λάθος, κάποιον να συμφωνεί από τους Εμπορικούς Συλλόγους, τους άμεσα εμπλεκόμενους. Θα προχωρήσετε ούτως ή άλλως;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βιάζεστε να προκαταλάβετε το αποτέλεσμα του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, των συνεννοήσεων. Ας περιμένουμε την έκβαση αυτών των επαφών. Η χώρα χρειάζεται, όμως, και τολμηρές αποφάσεις.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα σας διαβάσω μια δήλωση που έκανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, στα Γρεβενά: «Πρέπει να βρουν και τα δικά μας παιδιά ίσες ευκαιρίες που ήταν αποκλεισμένα τόσα χρόνια. Είμαστε οι καλύτεροι. Τα δικά μας παιδιά είναι πολύ καλά παιδιά και μια αξιοκρατική διαδικασία σημαίνει προβάδισμα στα δικά μας παιδιά».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου αυτή τη δήλωση του Υφυπουργού και συνεπώς δεν πρόκειται να τη σχολιάσω. Εκείνο το οποίο έχω να σας επαναλάβω είναι ότι οι προσλήψεις και η απασχόληση Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών, γίνονται και πρέπει να γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, εάν αρμόζει σε ένα στέλεχος της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί την έκφραση «τα δικά μας παιδιά».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου διαβάζετε μια δήλωση που δεν μου είναι γνωστή. Συνεπώς, δεν μπορώ να τη σχολιάσω.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει σε βίντεο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετούμαι ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Σας απάντησα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο πάνω σε αυτό.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Την έκφραση «δικά μας παιδιά» τη χρησιμοποιούν βουλευτές, υπουργοί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκφράζω την απορία μου για την ερώτησή σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα το ελέγξετε για να μας απαντήσετε αύριο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μας είπατε άλλο πράγμα, ότι δεν γνωρίζετε τη δήλωση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Το «έκφραση απορίας» είναι για την ερώτηση ή γι` αυτά που είπε ο κ. Νάκος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Η απάντησή σας ερμηνεύεται ως ανοχή. Σας επισημαίνω αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει ότι το δικαίωμα της ερμηνείας των λεγομένων μου είναι αποκλειστικά δική σας αρμοδιότητα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για να σας διευκολύνω το λέω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν χρειάζομαι διευκολύνσεις. Ευχαριστώ πάντως πολύ για την καλοσύνη σας.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Στις 24 και τις 30 Μαρτίου, στις φυλακές ανηλίκων σημειώθηκαν δύο θάνατοι αγοριών 20 και 21 ετών από ναρκωτικά. Την ίδια ώρα, μαθαίνουμε ότι έγινε αλλαγή εν κρυπτώ του διευθυντή των φυλακών. Γιατί δεν ανακοινώθηκε η αλλαγή του διευθυντή και γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει τα επίσημα στοιχεία από θανάτους εξαιτίας των ναρκωτικών στις φυλακές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου υπάγονται οι φυλακές, για να πάρετε τις σχετικές πληροφορίες σας και να μην γίνομαι εγώ μεταφορέας τέτοιων ειδικών πληροφοριών. Φαντάζομαι ότι είναι πολύ εύκολο να απευθυνθείτε στο γραφείο του κ. Παπαληγούρα, ο οποίος ασφαλώς και θα σας δώσει τα στοιχεία που ζητάτε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Για το διευθυντή, να απευθυνθούμε στον κ. Παπαληγούρα. Μπορείτε να δεσμευτείτε να μας απαντήσετε αύριο, γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία από τους θανάτους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως και όσα γίνονται στις φυλακές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει μια έρευνα της KAPPA RESEARCH σήμερα από δημοσκόπηση που μεταδίδει ο FLASH, που λέει ότι το 60% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της μέχρι το τέλος της τετραετίας. Το 48,4% τη θεωρεί αναξιόπιστη και το 59% δεν της έχει πλέον εμπιστοσύνη. Ξέρω ότι δεν σχολιάζετε δημοσκοπήσεις, ειδικά άμα είναι δυσάρεστες για την κυβέρνηση@

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζουμε δημοσκοπήσεις. Το έκανε μόνο μια φορά ο κ. Ρουσόπουλος σε αυτήν εδώ την αίθουσα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ναι. Γι` αυτό το είπα. Το ερώτημα, όμως, είναι μήπως η κυβέρνηση προβληματίζεται με αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας που εμφανίζει στην κοινή γνώμη μετά την λήψη των φορολογικών μέτρων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω κανένα αποτέλεσμα δημοσκοπήσεων.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Δεν ζήτησα να σχολιάσετε @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν διαπιστώνω κανένα έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είπατε, επίσης, ότι όταν είμαστε έτοιμοι θα σας ανακοινώσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εχει περάσει ένας χρόνος που είστε στην κυβέρνηση. Πότε θα ήσαστε έτοιμοι κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές, σας αναφέρω μία που ανακοινώθηκε ήδη: Το εθνικό ωράριο. Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης της κυβέρνησης. Όταν κάτι είναι έτοιμο, τότε ανακοινώνεται.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, επειδή ξεκινήσατε το σημερινό briefing με μια δήλωση του κ. Αλμούνια, ο οποίος επιβραβεύει την οικονομική σας πολιτική, σας θυμίζω ότι στο θέμα του Βασικού Μετόχου, υπάρχει αντίστοιχος επίτροπος που δεν επιβραβεύει καθόλου την πολιτική σας, άλλά εκεί κρατάτε διαφορετική στάση. Γιατί αυτή η @ «a la carte» αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, βρίσκονται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό ακριβώς το οποίο είπατε αποδεικνύει ότι σε δύο βασικά θέματα, τουλάχιστον όπως τα παρουσιάζουν τα ΜΜΕ @ και δεν το λέω αυτό καθόλου απαξιωτικά, προς Θεού @ αυτός ο διάλογος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ανταλλάσσουμε επιστολές, ανταλλάσσουμε απόψεις και καταλήγουμε σε συμπεράσματα. Έτσι έχει εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 45 χρόνια: με ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, ζύμωση διαφωνιών, ζύμωση διαφορετικών προσεγγίσεων μεταξύ των μελών της, που από 6 έφτασαν 25, αλλά και μεταξύ της, ενός μέλους ή ομάδας μελών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνεπώς κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Στο ζήτημα του Βασικού Μετόχου και της επιστολής που έστειλε η ελληνική πλευρά, αναφέρει σε κάποιο σημείο για την αναζήτηση «κοινού τόπου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήθελα να ξέρω αν αυτός ο «κοινός τόπος» θα βρεθεί μέσα από ανταλλαγή επιστολών ή αν προτίθεται κάποιοι Υπουργοί να μεταβούν στις Βρυξέλες, να έχουν επιτόπου συνεννοήσεις, προκειμένου απ` ότι καταλαβαίνω να βρεθεί ένας μέσος όρος. Και μέσος όρος, απ` ότι καταλαβαίνω πάλι @ πείτε μου αν καταλαβαίνω λάθος @ είναι κάποιες τροποποιήσεις στο νόμο. Γιατί, νομίζω, τροποποίηση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι λιγάκι δύσκολο να ζητήσουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί; Δεν είναι ακριβές αυτό. Καταλήγετε σε συμπεράσματα χρησιμοποιώντας λέξεις οι οποίες δεν περιέχονται στο κείμενο που απέστειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, ο «κοινός τόπος» είναι μια @

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχω το κείμενο μπροστά μου. Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων θα οδηγήσει στην εξεύρεση «κοινών τόπων». Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε χθες εκτενώς, με σαφήνεια και πειστικότητα. Από κει και πέρα περιμένουμε τα επόμενα βήματα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα πέρα απ` αυτό.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ρωτώ, ο «κοινός τόπος» θα βρεθεί δια αλληλογραφίας ή θα γίνουν και κάποιες συναντήσεις στις Βρυξέλες, κάποια αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν προβλέπεται, αυτή τη στιγμή, καμία συνάντηση.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και έχετε, όπως λέτε την επιστολή μπροστά σας, μπορείτε να μας εξηγήσετε πως ακριβώς τα ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, έχουν παρεκκλίνει της αποστολής τους; Είναι αυτό που επί λέξη αναφέρει η επιστολή που έστειλε χθες η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο στο περιεχόμενο της επιστολής. Παρακαλώ να τη διαβάσετε. Είναι εκτενής και τα λέει όλα μέσα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε. Είπατε ότι δεν θέλετε να σχολιάσετε το περιεχόμενο της επιστολής, υπάρχει ωστόσο ένα θέμα, όπως διαπιστώνει ένας κοινός αναγνώστης της επιστολής. Το τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα και των σχέσεών τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, περιγράφεται με @ επιτρέψτε μου την έκφραση @ μελανά χρώματα. Μιλάτε σε κάποιο σημείο για «μη ανεκτή κατάσταση», τη θυμάμαι ακριβώς την παράγραφο. Θα ήθελα να μου πείτε εάν θεωρείτε ότι μια τέτοια περιγραφή βοηθά και συντελεί στην εικόνα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνιστάτε τη μέθοδο του στρουθοκαμηλισμού;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Όχι. Ρωτώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Η επιστολή τα λέει όλα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα χρειαζόταν νομίζω κάπως περαιτέρω εξήγηση για το ποια είναι η «μετάλλαξη του ρόλου των ΜΜΕ», γιατί όταν το διάβασα μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι το βασίλειο της διαφθοράς και όχι μια ευνομούμενη δημοκρατία, έστω με κάποιες παρεκκλίσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω να διαβάσετε την τελευταία έκθεση του Transparency International, για να διαπιστώσετε σε ποιο επίπεδο διαφθοράς βρισκόταν η χώρα μας όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ένας ιδιωτικός φορέας είναι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί απαξιώνετε έτσι τους ιδιωτικούς φορείς;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί είναι επικεφαλής η δική σας, η κ. Τσουδερού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Του διεθνούς τμήματος;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Του ελληνικού, που πληροφορεί το διεθνές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν και άλλοι. Δεν πρόκειται να ανοίξω συζήτηση επ` αυτού. Εσείς προφανώς θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν σημεία διαφθοράς στη χώρα. Αλλά η θέση της κυβέρνησης, η οποία έχει δηλωθεί επανειλημμένως, είναι διαφορετική. Και είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να καταπολεμηθούν η διαφθορά και η διαπλοκή και να αποκατασταθεί η διαφάνεια. Αυτό είναι αίτημα όλων των πολιτών και φαίνεται πολύ καθαρά.

ΧΙΩΤΗΣ: Τη συζήτηση την ξεκίνησα διότι οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης περιέχουν γενικεύσεις. Ενδεχομένως σηκώνει πολύ συζήτηση για το αν ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης έχουν παρεκκλίνει της αποστολής τους. Αλλά η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης δεν λέει αυτό. Λέει «τα Μέσα Ενημέρωσης» συλλήβδην. Ως προς αυτό έχει να κάνει κάποια διευκρίνιση σήμερα η ελληνική κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία διευκρίνιση στο περιεχόμενο της επιστολής.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός συναντιέται με επιχειρηματίες οι οποίοι εμπλέκονται με τα Μέσα. Δηλαδή, κάνει επιλογή ο Πρωθυπουργός; Ξεχωρίζει ποιοι είναι οι διαπλεκόμενοι και ποιοι όχι ή τους βλέπει όλους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους επιχειρηματίες έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν σας ρωτάω για τις συναντήσεις αυτές. Σας μιλάω για το περιεχόμενο της επιστολής, όπως λένε οι συνάδελφοι, που είναι πολύ γενικό και το συναρτώ με τις συναντήσεις που κάνει ο Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός συναντιέται με ένα ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων και πολιτών από όλους τους χώρους.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Που εμπλέκονται με τα Μέσα, κύριε Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή πέρασε ένας χρόνος και, από τότε που έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, μήπως έφτασε η ώρα για να ανοίξει και αυτός ο φάκελος του Χρηματιστηρίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένως για το θέμα του Χρηματιστηρίου. Οπου υπάρχουν ευθύνες που μπορεί να αποδοθούν δια της δικαστικής οδού, αυτές θα αποδοθούν. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πολιτικά, το έγκλημα του Χρηματιστηρίου δεν παραγράφεται. Γνωρίζετε, όμως, τους περιορισμούς τους οποίους επιβάλλουν διάφορες συνταγματικές ρυθμίσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτικά το θέμα παραγράφηκε. Δεν διώκεται πλέον κανένας πολιτικός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό στο οποίο αναφέρεστε, είναι η ποινική παραγραφή. Σας λέω ότι, πολιτικά, το έγκλημα του Χρηματιστηρίου δεν παραγράφεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το άλλο που είπατε για τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη δεν το προχωράει απ` ό,τι φαίνεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος. Υπάρχουν πολλές μεμονωμένες υποθέσεις, οι οποίες προχωρούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει φθάσει καμία στη Βουλή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας μιλώ για τη Δικαιοσύνη.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή προηγουμένως μιλήσατε για την περιστολή των δαπανών, τις προάλλες εφημερίδες δημοσίευαν καταλόγους με τους επικεφαλής διοικήσεων ΔΕΚΟ, όπου σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις στις απολαβές τους. Εχετε να σχολιάσετε κάτι επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ο κ. Μολυβιάτης, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ξεκινά σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στη διαφορά με την ΠΓΔΜ. Είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί συμβιβασμό για το όνομα της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Μολυβιάτης, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου, αρχίζει σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για διάφορα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το θέμα το οποίο αναφέρατε. Στο θέμα αυτό ισχύει η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει διατυπωθεί επανειλημμένως: Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες, οι οποίες γίνονται στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, για εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση αυτή, με εντατικό ρυθμό, όπως γνωρίζετε, μετά την απώλεια τριών περίπου ετών απραξίας από το ΠΑΣΟΚ, διεξάγει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Οσο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να τοποθετηθώ επί του θέματος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ρώτησα αν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα συμβιβασμό που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οσο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να τοποθετηθώ επί του θέματος.

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς τι νόημα έχουν; Τίθεται ζήτημα αναίρεσης κάποιων εκ των συμφωνηθέντων σε παρελθόντα χρόνο, είτε στο Συμβούλιο Αρχηγών, είτε μεταξύ των κομμάτων; Και τι επιδιώκετε με αυτή τη διακομματική συνεννόηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σκανδαλάκης, πριν από λίγες μέρες, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων -μεταξύ των οποίων και πολιτικοί αρχηγοί- για το θέμα του Πατριαρχείου. Είναι δυνατόν για θέματα μεγάλης σημασίας στον εξωτερικό τομέα να μην ενημερώνονται τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα;

ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό ρωτώ, κύριε Εκπρόσωπε. Οι συναντήσεις έχουν το χαρακτήρα της ενημέρωσης και μόνο ή της αναζήτησης μιας διακομματικής στάσης απέναντι σε εξελίξεις που έρχονται τις επόμενες ημέρες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κυρίως της ενημέρωσης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Φαντάζομαι, πείτε μου αν το σκέπτομαι σωστά ή όχι, ότι αν υπάρξει αλλαγή στη στάση της ελληνικής πλευράς, θα υπάρξει νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ετσι δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θα το μελετήσει.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 April 2005 - 15:05:16 UTC