Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-08-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης έδωσε πριν από λίγο ώρα στη δημοσιότητα επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφαλείας Πτήσεων κ. Ακριβού Τσολάκη, η οποία απευθύνεται στον ίδιο, σχετική με τα πρώτα στοιχεία και τις ενδείξεις που έχει συγκεντρώσει και αξιολογήσει η Επιτροπή. Πρόκειται για μια διεθνώς ακολουθούμενη πρακτική που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο του ΙCΑΟ.

Ο Πρωθυπουργός απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο νέο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ο οποίος εξελέγη πριν από λίγη ώρα.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει, όπως κάθε Τρίτη, η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα τον προγραμματισμό κυβερνητικών δράσεων.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, σε σχέση με την πτήση, για το αν δόθηκε από τον Πρωθυπουργό, σε κάποια στιγμή των εξελίξεων, εντολή για κατάρριψη του αεροσκάφους, με δεδομένο ότι, τουλάχιστον με τα στοιχεία που υπήρχαν, έδειχνε να κινείται σε κατοικημένες περιοχές και από ό,τι τουλάχιστον φαινόταν, από το γεγονός ότι δεν υπήρχε επικοινωνία, από την οπτική επαφή που είχαν οι πιλότοι των F-16 κ.τ.λ., υπήρχε ο κίνδυνος να πέσει σε κατοικημένες περιοχές και να υπάρξουν πολύ περισσότερα προβλήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο κιόλας απόγευμα, απάντησα στο ερώτημα που μου θέτετε. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε.

ΧΙΩΤΗΣ: Από την επιστολή Τσολάκη στον Πρωθυπουργό μπορείτε να μας δώσετε μια πρώτη εικόνα (δεν ακούγεται)

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα. Οπως σας είπα, διεθνώς ακολουθείται μια πρακτική, με βάση το θεσμικό πλαίσιο του ICAO, όπου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μπορεί στη διάρκεια των ερευνών να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία. Βεβαίως, δεν μπορεί κανένα πολιτικό στέλεχος, ούτε να αναφερθεί στα στοιχεία αυτά, ούτε να κάνει το οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο επ` αυτών. Παρακαλώ διαβάστε την επιστολή, η οποία νομίζω ότι απαντά σε πολλά ερωτήματα.

ΧΙΩΤΗΣ: Αφού πέρασε το πρώτο διάστημα και έχετε μια συνολική εκτίμηση για το πώς λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός από την ώρα της συντριβής του αεροσκάφους και μετά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι λειτούργησε με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο ή υπήρξαν προβλήματα, είτε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως έχει γραφτεί, είτε σε κάποιον άλλον τομέα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κρίση που έχω να κάνω είναι ότι εργάστηκαν όλοι με αυτοθυσία και επαγγελματισμό. Εάν διαπιστωθεί η οποιαδήποτε παράλειψη ή ολιγωρία, να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα την καλύψει, αλλά θα βοηθήσει να βρεθεί και να επιβληθεί τιμωρία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, το αεροσκάφος εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο περίπου στις 09.30 -και το λέω αυτό γιατί δεν έχω τις ακριβείς ώρες μπροστά μου- και φαίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός, μετά από κίνηση της ΥΠΑ ειδοποιήθηκε τουλάχιστον 30@ μετά και κινητοποιήθηκε. Αυτό και μόνο το γεγονός δεν καθιστά πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση του κρατικού μηχανισμού, καθώς όπως καταλαβαίνετε η απώλεια χρόνου σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, την Παρασκευή 19/8, η ΥΠΑ με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι από την πρώτη στιγμή ο διοικητής της ΥΠΑ κ. Δημήτρης Σταμάτης έδωσε έγγραφη εντολή να καταγραφούν σε επίσημη αναφορά όλες οι ενέργειες των εμπλεκομένων υπαλλήλων, καθώς και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και τα τέσσερα ραντάρ στα οποία καταγράφηκε η κίνηση του μοιραίου αεροσκάφους. Η αναφορά αυτή παραδόθηκε σήμερα και όπως με πληροφόρησε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Λιάπης εντός της εβδομάδας προχωρούν, εφόσον κριθεί ότι έτσι πρέπει να γίνει, οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν αυστηρά οι κανόνες που ισχύουν γι` αυτές τις περιπτώσεις. Θέλω να είστε βέβαιοι και εσείς, όπως φυσικά και όλοι οι Ελληνες πολίτες, για ένα πράγμα: Όπως από την πρώτη στιγμή δώσαμε στη δημοσιότητα με κάθε λεπτομέρεια όλες τις υπάρχουσες εκείνες τις ώρες πληροφορίες, έτσι έως τέλους της διερεύνησης αυτής της υπόθεσης, θα δοθούν στη δημοσιότητα και όσα στοιχεία προκύψουν. Όταν μάλιστα ολοκληρωθεί η έρευνα και υπάρχει πλήρως ξεκαθαρισμένη εικόνα, η κυβέρνηση θα ενημερώσει και τις δύο αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, δηλαδή την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

ΜΙΧΑΗΛ: Η ηγεσία της ΥΠΑ έχει ευθύνες κατά την κυβέρνηση και ζητήθηκε η παραίτηση, όπως γράφτηκε σε Σαββατιάτικο δημοσίευμα, του κ. Σταμάτη και των υποδιοικητών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Δεν ισχύει το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε. Εκανα ήδη αναλυτική ανακοίνωση για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα στην ΥΠΑ.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρχε το σχέδιο Renegade -εμείς δεν το γνωρίζουμε βεβαίως και πολύ καλά, αλλά από ό,τι έχουμε διαβάσει και έχουμε ακούσει- το οποίο προβλέπει ενεργοποίηση του μηχανισμού για την αποτροπή ενός εκ των δύο ενδεχομένων, είτε τρομοκρατικής ενέργειας όπως τις 11ης Σεπτεμβρίου, είτε πτώση του αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή. Με τους χρόνους που αντέδρασαν οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούσε να υλοποιηθεί εγκαίρως αυτό το σχέδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Παρότι πετούσε το αεροσκάφος μιάμιση ώρα πάνω από τον αττικό ουρανό χωρίς παρακολούθηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Εχει σημασία πού πετά ένα αεροσκάφος. Αν πετά στα 5.000 πόδια ή στα 20.000 πόδια.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ηταν στοχοποιημένο από κάποιο επίγειο σύστημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πρώτη στιγμή έχω κάνει τις ανακοινώσεις. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από εκείνη την ώρα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον αν γνωρίζετε ποια ήταν η εισήγηση του υπουργού Εθνικής @Αμυνας, προς τον Πρωθυπουργό τη στιγμή που το αεροσκάφος πετούσε ακυβέρνητο πάνω απ@ την Αττική και δεύτερον αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε με νατοϊκά στρατηγεία στην Νάπολη ή αλλού όπως κάποιοι υπαινίχθηκαν το τελευταίο διάστημα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και στις δύο περιπτώσεις το σχέδιο κινήθηκε με βάση τα προβλεπόμενα.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, στη συνέντευξη του κ. Βουλγαράκη διαβάσαμε ότι εφόσον το αεροπλάνο δεν επικοινωνούσε και συνέχισε να έχει αυτή την πορεία, ναι θα μπορούσε να γίνει και κατάρριψή του. Η κυβέρνηση αυτές τις απόψεις τις υιοθετεί; Και αν όχι τις ακούει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει προβεί σε αναλυτική ανακοίνωση από την πρώτη στιγμή στην οποία αναφέρθηκε με σαφήνεια τι σημαίνει ύποπτο Renegade και τι σημαίνει Renegade. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε κατά πόσον οι εικασίες που έχουν ακουστεί, ότι ίσως να μην ήταν τελικά ακριβές ο πλήρης κατάλογος των επιβατών, αν λείπουν δηλαδή επιβάτες, διότι δεν μπήκαν ποτέ σ@ αυτή την πτήση, αν εξετάζονται; Επίσης, κατά πόσον αληθεύει οι πληροφορίες για παρουσία του Δημόκριτου στο χώρο της τραγωδίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημά σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην χώρα από την οποία απογειώθηκε το αεροσκάφος. Γνωρίζετε ότι έτσι είναι τα διεθνώς ισχύοντα. Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα αν διαβάσετε την ανακοίνωση που εξέδωσα την πρώτη μέρα θα διαπιστώσετε ότι γίνεται αναφορά για το επιτελείο του Δημόκριτου που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας, όπως προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς, προκειμένου να ελέγξει τυχόν διαρροή ραδιενέργειας. Υπάρχουν κάποια ραδιενεργά υλικά σε τμήματα του αεροσκάφους, ώστε να έχει πολύ μεγαλύτερη αντοχή η άτρακτος.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, υπήρξε και σχετική αναφορά από τεχνικό διευθυντή της Ολυμπιακής σήμερα στο MEGA, ότι νοικιάζονται από την Ολυμπιακή αεροσκάφη άλλων εταιρειών χωρίς να υφίστανται τεχνικό έλεγχο και χωρίς το προσωπικό τους να πληροί κάποιες προδιαγραφές, τουλάχιστον χωρίς να εξετάζεται. Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει κάτι σχετικά με αυτό το ζήτημα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ολυμπιακή Αεροπορία κάνει τους τεχνικούς ελέγχους, όπως αυτοί προβλέπονται επί σειρά δεκαετιών, δηλαδή όσο είναι εν λειτουργία ο αερομεταφορέας.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν εννοώ για τα δικά της αεροσκάφη. Εννοώ για τα αεροσκάφη που νοικιάζει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για όλα τα αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ, το νομοσχέδιο για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές πότε θα κατατεθεί στη Βουλή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε για το 42%. Όπως γνωρίζετε είναι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, που σημαίνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοστεί. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το θέμα έχει τεθεί σε δημόσιο διάλογο και ως εκ τούτου δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο το 42% προβλέπει; Τίποτε άλλο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν θα είναι όλα έτοιμα, μετά το δημόσιο διάλογο, θα ανακοινωθούν επισήμως από την κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δημόσιος διάλογος πότε αρχίζει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη αρχίσει.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να αλλάξει μετά τη δημόσια συζήτηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ήθελα να πω οτιδήποτε αυτή την ώρα. Καταλαβαίνετε από αυτό που σας είπα ότι υπάρχει μια προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης. Όταν θα ολοκληρωθεί η δημόσια συζήτηση που γίνεται, η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών θα προβεί σε ανακοινώσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το ποσοστό είναι αντικείμενο συζήτησης, αντικείμενο της δημόσιας αυτής διαβούλευσης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ένα δημόσιο διάλογο όλα τα θέματα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.

ΧΙΩΤΗΣ: Ξεκινάει ένας δημόσιος διάλογος, χωρίς να είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη ποια είναι η εισήγηση και η θέση της κυβέρνησης. Να εικάσουμε ότι είναι αυτή που αναγράφεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να το εικάσετε μετά βεβαιότητος.

ΜΙΧΑΗΛ: Μεταξύ ποίων γίνεται ο δημόσιος διάλογος; Διότι ούτε η ΚΕΔΚΕ, ούτε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ούτε οι μεγάλοι Δήμοι, ούτε κόμματα έχουν κληθεί προς το παρόν. Υπάρχει μόνο η ανακοίνωση του Γραμματέα της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, η οποία λέει «δεν διαψεύδω, το συζητάω». Με ποιους, πότε και πώς@ Πότε γίνεται, τι είναι αυτό, ενημερώστε μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοι οι φορείς στους οποίους αναφερθήκατε, έχουν ήδη συζητήσει. Κάποιοι δε εξ αυτών έχουν τοποθετηθεί και δημόσια.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας έκανε μια δήλωση ότι είναι αδιανόητο να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, αν πρώτα δεν αναγνωρίσει την Κύπρο. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ποια είναι; Ότι τέτοιου είδους εξελίξεις δημιουργούν πρόβλημα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία, την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κάνει δηλώσεις. Μένω σε αυτές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπήρξε διάσταση απόψεων των δύο ηγετών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για το αν τελικά η ΔΑΚΕ θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη; Και αν δημιουργείται ένα πολιτικό θέμα, με δεδομένο ότι η ΔΑΚΕ είναι ένας ζωντανός οργανισμός μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάποιου είδους πληροφόρηση επ` αυτού. Η ΔΑΚΕ, όπως γνωρίζετε, είναι συνδικαλιστική οργάνωση και δρα ανεξαρτήτως.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Συμμερίζεστε αυτά που είπε ο κ. Μεϊμαράκης ότι ενδεχομένως να μη λάβει μέρος σε μια διαδήλωση που θα πάρει το χαρακτήρα αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας συνολικά, χωρίς πλαίσιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι η ΔΑΚΕ δρα ανεξαρτήτως.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 August 2005 - 13:05:08 UTC