Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-08-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 23 Αυγούστου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Αύριο στις 6 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής θα προεδρεύσει του Πολιτικού Συμβουλίου στα Γραφεία του κόμματος της Ν.Δ., στη Ρηγίλλης.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, την οποία απασχόλησαν δύο θέματα. Το δεύτερο και πιο σύντομο θέμα ήταν μια πρώτη προσέγγιση στην προγραμματική δράση της κυβέρνησης ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις. Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο προεδρεύει σειρά συσκέψεων για την προγραμματική δράση που αφορά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ.

Το πρώτο θέμα αφορούσε την εισήγηση νομοσχεδίου για τη σύσταση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, τη ρύθμιση θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, καθώς και άλλων εποπτευομένων φορέων. Η εισήγηση έγινε από τον υποφαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, με χαρά θέλω να σας αναγγείλω, ότι αρχίζει και στη χώρα μας μια σημαντική προσπάθεια. Είναι η πρώτη συστηματική προσπάθεια να συγκεντρωθεί σε έναν ενιαίο φορέα η οπτικοακουστική, ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά σε μορφή κινούμενης εικόνας, φωτογραφίας και ήχου. Ιδρύεται το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο μας, το οποίο από την ίδρυσή του θα περιλαμβάνει:

Πρώτον, το πρωτογενές κινηματογραφικό υλικό ενός αιώνα. Είναι το υλικό των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ που φυλάσσεται σε άψογες συνθήκες σε κτίριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας στο Γέρακα Αττικής. Στο σημείο αυτό θέλω να συμπληρώσω ότι σήμερα αρχίζει η τελευταία φάση και ολοκληρώνεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1990 επί γραμματείας Κώστα Πυλαρινού, όταν νομοθετήθηκε και αναβαθμίστηκε η κρατική ταινιοθήκη, προσπάθεια την οποία πρέπει να πω ότι με ιδιαίτερη ζέση συνέχισαν οι Υπουργοί Τύπου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι και προχώρησαν στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης ενός μέρους αυτού του αρχείου. Μεταξύ των ταινιών αυτών περιλαμβάνεται υλικό ιδιαίτερης κινηματογραφικής, ιστορικής και πολιτιστικής αξίας των αδελφών Μανάκη, των πρώτων κινηματογραφιστών στα Βαλκάνια στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Υλικό από τους πολέμους του 1912-3, από τη Μικρά Ασία, την περίοδο Βενιζέλου, το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και όλο το υλικό από τις δίκες της χούντας. Επίσης, περιλαμβάνει κοινωνικά και αθλητικά γεγονότα όπως είναι ήθη και έθιμα της πατρίδας μας τα τελευταία 100 χρόνια, καθώς και αθλητικά γεγονότα μεταξύ των οποίων τελετές αφής φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των νεότερων χρόνων.

Δεύτερον, το Αρχείο θα περιλαμβάνει αντίγραφα του υλικού του Αρχείου της ΕΡΤ.

Τρίτον, αντίγραφα υλικού υπουργείων και οργανισμών που διαθέτουν οπτικοακουστικά ή ηχητικά ντοκουμέντα.

Τέταρτον, αντίγραφα υλικού ιδιωτικών συλλογών.

Στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω ότι -επιτρέψτε μου να είμαι πιο αναλυτικός μιας και το νομοσχέδιο αφορά τον τομέα του οποίου προΐσταμαι- κάθε προσφορά Ελλήνων ιδιωτών ή Συλλόγων που κατέχουν ιστορικά ντοκουμέντα εποχής θα γίνεται δεκτή για να περιληφθεί στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.

Με χαρά, επίσης, θέλω να σας πω ότι στη «μαγιά» του Αρχείου γίνεται συζήτηση να προστεθεί όλο το υλικό διάρκειας πολλών ωρών από το παρασκήνιο των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Πρόκειται για μοναδικό ντοκουμέντο το οποίο κινηματογράφησε η Ελληνοαμερικανίδα σκηνοθέτης Αθηνά Τσαγκάρη, η οποία ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο παγκόσμιο κοινό ένα ντοκιμαντέρ για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με γυρίσματα που έγιναν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στο παρασκήνιο πάντοτε των Αγώνων.

Είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη και ελπίζω να έχει θετικό αποτέλεσμα, γιατί θα αποτελεί πραγματικά ένα σημαντικό συμπλήρωμα του ιστορικού πολιτιστικού Αρχείου μας.

Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο θα διατηρεί το υλικό του σε ψηφιοποιημένη μορφή, στη δε πλήρη ανάπτυξή του κάθε ενδιαφερόμενος από κάθε γωνιά του πλανήτη είτε είναι Έλληνας, είτε είναι ξένος θα μπορεί να το επισκέπτεται μέσω Internet, να ξεναγείται σε αυτό το ψηφιακό μουσείο και να αγοράζει επίσης υλικό, είτε είναι επαγγελματίας, είτε ιδιώτης κατά τα πρότυπα των προηγμένων αντίστοιχων αρχείων που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Αυτονοήτως λαμβάνονται όλες οι πρόνοιες για την τήρηση των νόμων περί Πνευματικών Δικαιωμάτων και προστασίας του απορρήτου. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να καλέσω και όλα τα κόμματα της Βουλής να δουν αυτή την προσπάθεια ως υπόθεση που αφορά όλους μας. Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή της Κυβέρνησης θα γίνει αποδεκτή από το Κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω δε ότι και τα κόμματα που διαθέτουν αρχειακό υλικό της νεότερης ελληνικής ιστορίας θα διαθέσουν αντίγραφα αυτού του υλικού, ώστε να συμπληρωθεί ακόμη περισσότερο η κληρονομιά στην οποία αναφέρθηκα. Σε ό,τι αφορά στις λοιπές διατάξεις για τις Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με το νομοσχέδιο στο β` κεφάλαιό του ρυθμίζονται μια σειρά θεμάτων, όπως:

Πρώτον, γίνεται εξορθολογισμός της διαδικασίας εγγραφής στο Μητρώο Διαφημιστών που διατηρεί η Γραμματεία Επικοινωνίας, με στόχο την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

Δεύτερον, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στους Συμβούλους Επικοινωνίας, καθώς και η μετονομασία των Ακολούθων Τύπου σε Γραμματείς Τύπου, το οποίο αποτελεί αίτημα του Κλάδου τους.

Τρίτον, γίνεται συγχώνευση του Αθηναϊκού με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε μια Ανώνυμη Εταιρεία και ρυθμίζονται τα θέματα αυτής της συγχώνευσης. Η ενοποίηση των δύο Πρακτορείων, όπως γνωρίζετε, απασχολούσε έντονα τα τελευταία χρόνια τα Δ.Σ. των δύο Ανωνύμων Εταιρειών με σκοπό την αναβάθμιση, την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού που διαθέτουν και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, καθώς οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει διεθνώς πολλά Πρακτορεία σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις για την αντιμετώπιση του ολοένα αυξανόμενου και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η συγχώνευση των οικονομικών υπηρεσιών της Dow Jones με την Reuters Βusiness και η δημιουργία της Factiva, η ενοποίηση υπηρεσιών των τεχνικών υποδομών του Γερμανικού και του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η λύση της ενοποίησης, λύση που επεξεργάστηκε και η προηγούμενη κυβέρνηση -απλώς χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση διότι οι προβλέψεις είχαν γίνει στην προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση με Π.Δ., είχαν ελλείψεις και γι` αυτό το λόγο μόνο ξαναγίνεται η νομοθετική ρύθμιση- οδηγεί σε περιορισμό των εξόδων και σε αύξηση των εσόδων, όπως είναι η χωροταξική συνένωση, η αποστολή ενός ρεπόρτερ σε διάφορα ταξίδια για παράδειγμα, πράγματα που ήδη γίνονται σε συνεργασία με τα δύο Πρακτορεία και έχουν αποφέρει κέρδη στα Πρακτορεία. Μόνο η συνένωση των ιστοσελίδων υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ετήσιο κέρδος της τάξεως των 60 χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επέκταση της δραστηριότητας του ενιαίου Πρακτορείου σε χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ξεκίνησε ήδη να βγαίνει δοκιμαστικά το βαλκανικό δελτίο Τύπου.

Τέταρτον, διευρύνεται το πεδίο δράσης του ΙΟΜ με στόχο να ενισχυθούν οι δραστηριότητές του και σε θέματα που αφορούν στην παιδική τηλεόραση.

Πέμπτον, υιοθετείται αίτημα της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης για να συμπεριληφθούν σε αυτό εκπρόσωποι οικονομικής και αθλητικής εφημερίδας.

Έκτον, προβλέπεται η επέκταση κάλυψης της διαφοράς του αεροπορικού κομίστρου για τη μεταφορά των ημερησίων και εβδομαδιαίων εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας σε ΗΠΑ και Καναδά, προκειμένου να επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο η ενημέρωση των ομογενών.

Έβδομο, παρατείνεται η άδεια λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής μέχρι 30.6.2006. Θέλω να θυμίσω ότι είχε υπάρξει παράταση έως τέλος Οκτωβρίου στο νόμο για το βασικό μέτοχο. Η καθυστέρηση στη λύση του προβλήματος για το βασικό μέτοχο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί σε αναγκαστική νέα παράταση, έτσι ώστε επιλυομένου του ζητήματος του βασικού μετόχου να προχωρήσουμε στη ρύθμιση, όπως έχουμε εξαγγείλει, θεσμοθέτησης ζητημάτων που αφορούν στα κριτήρια αδειοδότησης των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Είναι μια αναγκαστική παράταση. Θα θέλαμε και θα ήθελα να είχε προχωρήσει η θεσμική διαδικασία για τις αδειοδοτήσεις, τα κριτήρια αδειοδοτήσεων, έτσι ώστε να τελειώσει αυτό το άναρχο τοπίο που υπάρχει επί σειρά ετών στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η καθυστέρηση του προβλήματος με αφορμή τις συζητήσεις με την Ε.Ε. μας αναγκάζει να προχωρήσουμε σε μια νέα παράταση.

Όγδοον, αναπροσαρμόζεται το ύψος του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΕΡΤ Α.Ε. κατά ένα ευρώ το μήνα. Επισημαίνεται ότι από τον τελευταίο καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους την 1.7.2003 έχουν μεταβληθεί σημαντικά οι επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, καθώς η ΕΡΤ Α.Ε. έχει, πέραν της δαπάνης για τη σημαντική ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματός της, προβεί στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της. Ο δε προϋπολογισμός της εταιρείας έχει επιβαρυνθεί σημαντικά κατόπιν της τακτοποίησης των συμβασιούχων δυνάμει του Π.Δ. 164/2004, αλλά και της ετήσιας επιβάρυνσης, λόγω της εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2003, αλλά όπως είχε προβλεφθεί από το 2000 όταν ξεκίνησε η πρόβλεψη ήταν να αρχίσει να πληρώνεται αυτή η δαπάνη από το 2005, δηλαδή πέντε χρόνια αργότερα. Και το κόστος αυτό θα επιβαρύνει την ΕΡΤ για μια ακόμη δεκαετία. Επίσης, εκπονείται μελέτη ώστε μέσα στο έτος 2006 να δημιουργηθούν τρια νέα προγράμματα μέσω πιλοτικού σχεδίου εκπομπής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Στο σημείο αυτό θέλω να συμπληρώσω ότι η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. -και ομιλώ για τις 15 χώρες- δεν περιλαμβάνω τις τελευταίες 10 χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ε.Ε.- η οποία δεν είχε προχωρήσει σε δοκιμαστική πιλοτική εφαρμογή της Οδηγίας της Ε.Ε. για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Όπως γνωρίζετε η Οδηγία της Κοινότητας θέτει χρονικό περιθώριο το 2012 -δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχει παράταση αυτού του περιθωρίου- αλλά σίγουρα θα πρέπει να αρχίσει η δοκιμαστική πιλοτική ψηφιακή εκπομπή και αυτό θα γίνει μέσα από τη δημόσια τηλεόραση. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο η δημόσια τηλεόραση, όπως έχει ήδη ανακοινώσει και ο Πρόεδρός της κατά τη διάρκεια της ακροάσεως που έτυχε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όταν πήρε την έγκρισή της για να διοριστεί πρόεδρος, αλλά και στις συνεντεύξεις Τύπου έχει ήδη ανακοινώσει ότι η δημόσια τηλεόραση θα δημιουργήσει τρία νέα ψηφιακά κανάλια: Το πρώτο θα είναι ψυχαγωγικού χαρακτήρα με την προβολή κινηματογραφικών ταινιών, το δεύτερο θα είναι αθλητικού περιεχομένου και το τρίτο θα είναι ένα κανάλι το οποίο θεωρούμε ως Πολιτεία υποχρέωσή μας να παρέχουμε σε ένα μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τηλεόραση. Ομιλώ για άτομα με αναπηρία, με ειδικές ανάγκες, με βάση προβλέψεις της Οδηγίας Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα από την Ε.Ε. η οποία ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε κράτος-μέλος οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες, ώστε οι κωφοί και οι τυφλοί να μπορούν να παρακολουθούν τηλεόραση. Στην Ελλάδα υπάρχουν 60 χιλιάδες οικογένειες κωφών και 10 χιλιάδες οικογένειες τυφλών που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, να ενημερωθούν, να ψυχαγωγηθούν από το Μέσο Ενημέρωσης που έχει κατακλείσει το σύγχρονο κόσμο και είναι η Τηλεόραση. Υπάρχει ήδη, εδώ και μήνες, προετοιμασία από τη δημόσια τηλεόραση. Γίνονται και συζητήσεις με ιδιωτικούς φορείς. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, δεν έχει αποφασιστεί οριστικά ακόμη εάν η δημόσια τηλεόραση θα προχωρήσει μόνη της ή σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς. Σίγουρα, όμως το πιλοτικό πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του 2006.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι αυτού του είδους οι αλλαγές μας αναγκάζουν μαζί με όσα είπα προηγουμένως, δηλαδή τους συμβασιούχους οι οποίοι μονιμοποιούνται και είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, υπολογίζεται γύρω στους 1.400 για τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, να οδηγηθούμε σε αυτή την αύξηση του ενός ευρώ. Πιστεύουμε ότι η παρεχόμενη υπηρεσία ολοένα και αναβαθμίζεται και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα τρία νέα ψηφιακά κανάλια που θα προσφέρει δωρεάν η δημόσια τηλεόραση θα ανταποκριθούν σε αυτή τη θυσία την οποία ζητάμε από τον καθένα Έλληνα πολίτη.

Θέλω, επίσης να πω ότι με πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα εξαιρούνται στο εξής από την υποχρέωση να καταβάλουν τέλος υπέρ της ΕΡΤ 220.000 μετρητές που ανήκουν σε κοινόχρηστα των πολυκατοικιών. Είναι ένας εξορθολογισμός του συστήματος. Έχουν, ήδη, εξαιρεθεί στο παρελθόν ναοί, νεκροταφεία, γεωργικές χρήσεις, όπως είναι οι γεωτρήσεις. Εξαιρείται και το τελευταίο εκείνο κομμάτι, το οποίο σίγουρα δημιουργούσε εύλογα προβλήματα και απορίες γιατί στο λογαριασμό των κοινοχρήστων των πολυκατοικιών πρέπει να περιλαμβάνεται τέλος υπέρ της ΕΡΤ.

Τέλος, θα ήθελα να σας κάνω μια ανακοίνωση που σχετίζεται με θέματα Τύπου και η οποία δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο. Εντός της ημέρας θα εκδοθεί εγκύκλιος από τον υποφαινόμενο για το θέμα της κατανομής της κρατικής διαφήμισης. Θέλω να θυμίσω ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει από όλους τους Υπουργούς να εργαστούν πάνω στο ζήτημα της δίκαιης κατανομής της κρατικής διαφήμισης. Εδώ και περίπου οκτώ μήνες έχουν γίνει πολλές συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, προεξαρχούσης της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Η εγκύκλιος που θα εκδοθεί θα προβλέπει την κατανομή της κρατικής διαφήμισης σε ίσο αριθμό καταχωρήσεων ανά έντυπο, ανά ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα με διαφορετικό τιμολόγιο ανάλογα με το ύψος των πωλήσεων κάθε εφημερίδας. Θα σας δώσω, εντός της ημέρας την εγκύκλιο που θα εκδοθεί για να γνωρίζετε κι εσείς αυτή τη ρύθμιση. Είναι μια ρύθμιση που σίγουρα οδηγεί σε ποιο δίκαιη κατανομή της κρατικής διαφήμισης, διότι στο παρελθόν δυστυχώς πολλά είχαν παρατηρηθεί για τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονταν η κρατική διαφήμιση, επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίζει με ίσο, δίκαιο, έντιμο τρόπο αυτό το ζήτημα, που αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για όλα τα ελληνικά ΜΜΕ.

Με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι λειτουργεί σε ένα υψηλότατο επίπεδο αποτελεσματικότητας η Επιτροπή στις Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η οποία ελέγχει την καταβολή -όπως προβλέπεται από νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση- του 30% της κρατικής διαφήμισης στον επαρχιακό Τύπο. Είναι ένα μέτρο, το οποίο ήταν θετικό που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και το ενισχύουμε με τον διαρκή έλεγχο, έτσι ώστε ο επαρχιακός Τύπος, ημερήσιος και εβδομαδιαίος να απολαμβάνει τα έσοδα τα οποία του ανήκουν από το μερίδιο της κρατικής διαφήμισης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιος ο λόγος και ποια είναι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την ΥΠΑ που σήμερα δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία»;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ενημερώθηκα από τον αρμόδιο υπουργό κ. Μιχάλη Λιάπη η αναβάθμιση της ΥΠΑ στην κατηγορία 1 ήταν εθνική επιτυχία. Και αυτό θα το κατανοήσουν όλοι από τα όσα θα πω στη συνέχεια. Οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν ήταν έγκαιρες, καίριες και αποτελεσματικές. Το Προεδρικό Διάταγμα 147 του 2005 για τους Επιθεωρητές Ασφάλειας Πτήσεων που εξεδόθη σε αντικατάσταση του Π.Δ.57 κατά εξουσιοδότηση του νόμου 2912/2001 υπεγράφη από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών στις 11 Μαρτίου του 2005 δηλαδή πολλούς μήνες πριν. Στη συνέχεια ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες: Υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς, διαβίβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και επεξεργασία. Το ΣτΕ συνεδρίασε και επεξεργάστηκε το Π.Δ. στις 16 Ιουνίου του 2005 και απέστειλε τα πρακτικά του στις 30 Ιουνίου του 2005. Η συνέχεια ήταν εναρμόνιση με τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και τελικώς προώθηση για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 8 Αυγούστου του 2005. Η σπουδαιότητα της έκδοσης του Διατάγματος αυτού συνίσταται στο γεγονός ότι ετέθη μεταξύ άλλων ως απαραίτητη προϋπόθεση από την Ομοσπονδιακή Αεροπορική Αρχή προς επίτευξη της αναβάθμισης. Θέλω να θυμίσω ότι η ΥΠΑ υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 2 το 2000 εξ` αιτίας δομικών δυσλειτουργιών. Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. και των καθηκόντων του ως Υπουργού Μεταφορών από τον κ. Λιάπη, ετέθη σε προτεραιότητα το θέμα της ανάκτησης της κατηγορίας 1. Έπειτα από συνεχείς προσπάθειες και σε συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς, καθώς και με επισκέψεις του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών σε Αμερική και Καναδά η ΥΠΑ απέκτησε το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της. Στις 30/6/2005 κοινοποιήθηκε από την Ομοσπονδιακή Αεροπορική Αρχή η απόφαση αναβάθμισης στην κατηγορία 1. Κάτι το οποίο άλλωστε έχει ήδη γίνει γνωστό. Ως εκ τούτου οι πληροφορίες που δημοσιεύονται περί εσπευσμένης διαδικασίας είναι εντελώς λανθασμένες. Η διαδικασία όπως αποδεικνύεται από όλα αυτά που είπα ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο, προωθήθηκε όπως προωθείται, κάθε Π.Δ. και ολοκληρώθηκε πολύ πριν το μοιραίο ατύχημα της 14ης Αυγούστου.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Υπεγράφη το Π.Δ. στις 16 Αυγούστου. Αυτό είναι ακριβές νομίζω.

ΜΑΤΣΗ: Και μάλιστα στα Ιωάννινα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Π.Δ. υπεγράφη στις 16 Αυγούστου. Εδώ όμως πρέπει να δει κανείς αυτό το οποίο δημοσιεύεται, ότι δηλαδή η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει κάτι το οποίο δεν έχει κάνει μετά το ατύχημα. Σας αποδεικνύω με στοιχεία που είναι ακράδαντα και δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβητήσεως ότι όχι μόνο δεν έσπευσε μετά το ατύχημα, αλλά είχε ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία πολλούς μήνες πριν.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Από κει και πέρα η διαδικασία είναι αυτή που ακολούθησε η Προεδρία της Δημοκρατίας. Δηλαδή το αν εστάλη στα Γιάννενα για υπογραφή στις 16 Αυγούστου είναι διαδικασία της Προεδρίας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι και δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το μοιραίο ατύχημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί έπρεπε να γίνει όλη αυτή η διαδικασία για να πετύχουμε την αναβάθμιση από την Ομοσπονδιακή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ; Και μηδέν να μας έβαζε ή και 400 που λέει ο λόγος, τόνο να μας έβαζε τι καλοί που είμαστε το ίδιο πράγμα είναι. Γιατί εμείς να κάνουμε όλη αυτή την ιστορία για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις ή την αναγνώριση από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Αρχής των ΗΠΑ; Δεν είναι διεθνής οργανισμός δηλαδή που το ζητάει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια αναγνώριση την οποία προσπαθούν να πετύχουν πολλές χώρες, διότι αποτελεί σημαντική διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της ΥΠΑ κάθε χώρας. Το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε η δική μας υπηρεσία το 2000 και αναβαθμίστηκε, μετά από σύντονες ενέργειες, εμμονή και δουλειά που έγινε από την κυβέρνηση, είναι σημαντικό για την ασφάλεια των πτήσεων και για την εικόνα την οποία έχει διεθνώς η ΥΠΑ.

ΜΑΤΣΗ: Δηλαδή λέτε ότι είναι τελείως τυχαίο ότι η υπογραφή του Π.Δ. έγινε δύο μέρες μετά το ατύχημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Δεν συνδέεται καθόλου με το ατύχημα. Οι υπηρεσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέλαβαν το έγγραφο στις 8 Αυγούστου. Αυτό είναι κάτι το οποίο και η Προεδρία της Δημοκρατίας αν ερωτηθεί θα το επιβεβαιώσει. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από κει και πέρα, είναι ότι εντός μιας εβδομάδας ο Πρόεδρος το είχε υπογράψει. Ο Πρόεδρος δεν καθυστέρησε να υπογράψει το Π.Δ. Ούτε μπορεί να συνδεθεί κατά διάνοια με το ατύχημα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Υπάρχει ένα στοιχείο σε σχέση με το μοιραίο δυστύχημα, που δημοσιεύεται και σήμερα. Είναι ότι όταν το μοιραίο αεροσκάφος εισερχόταν στο FIR Αθηνών, το Κέντρο Ελέγχου της Λάρνακας, επικοινώνησε με την ελληνική ΥΠΑ και τους ειδοποίησε ότι έχει χάσει την επικοινωνία με το αεροσκάφος. Και αυτό έγινε δύο φορές. Το ερώτημα είναι πρώτον αν ισχύει το στοιχείο δεύτερον αν το γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση και τρίτο αν εξακολουθεί να θεωρεί ότι όλα λειτούργησαν άψογα και άμεσα σε σχέση με την αντιμετώπιση του δυστυχήματος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα χθες μια δήλωση, την οποία δεν θα ήθελα να επαναλάβω. Ισχύουν αυτούσια τα όσα είπα χθες για την λειτουργία των υπηρεσιών για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είτε πρόκειται για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είτε για τους πιλότους των F-16, είτε για όποιες άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Σε αυτή τη δήλωσή μου υπάρχει μια αναφορά στην ΥΠΑ, την οποία σας καλώ να ξαναδείτε. Μου δίνετε όμως την ευκαιρία και σας ευχαριστώ γι@ αυτό, να πω το εξής: Διάβασα και άκουσα σε ορισμένα ΜΜΕ να αναφέρεται ότι υπήρξε ολιγωρία της ΥΠΑ και μετά από μια βδομάδα διέταξε την ΕΔΕ. Από την πρώτη στιγμή -όπως σας είπα και όπως αποδεικνύεται από έγγραφα της ΥΠΑ- ο διοικητής της υπηρεσίας ο κ. Σταμάτης, εγγράφως έδωσε εντολή να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες. Είναι προφανές ότι ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι ενέργειες που διενεργούνται σ@ αυτές τις περιπτώσεις. Σημειώνω όμως για να το γνωρίζουν όλοι, ότι προϋποτίθεται να γίνει έρευνα και να γραφεί μια αναφορά - η οποία έγινε και παραδόθηκε χθες το πρωί στον κ. Σταμάτη - με βάση την οποία να εξετάσει αν υπάρχουν στοιχεία τα οποία οδηγούν στην απόφαση να προχωρήσει στη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Άρα λοιπόν, ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε στη διερεύνηση του, αν είχαμε πρόβλημα καθυστέρησης στην ενημέρωση του Α@ πύργου προς τον Β@ πύργο ελέγχου. Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή να γίνει αναφορά πεπραγμένων. Χθες που η αναφορά ήταν έτοιμη και στα χέρια του διοικητή της ΥΠΑ, δόθηκε εντολή να διενεργηθεί η ΕΔΕ. Είναι μια διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε κατά γράμμα από την πρώτη στιγμή και χωρίς καμία αμφιβολία. Θα αποδείξει η ΕΔΕ εάν υπήρξε το πρόβλημα το οποίο αναφέρατε ή όχι. Μέχρι να ολοκληρωθεί όμως η ΕΔΕ δεν μπορώ να σας πω τίποτε περισσότερο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος πληροφορήθηκε ότι αυτό το αεροσκάφος ακυβέρνητο βρισκόταν στην Ελλάδα, τι μέτρα έλαβε για όλα τα σενάρια; Δηλαδή, έλαβε κάποια μέτρα υποδοχής σε κάποια αεροδρόμια -και ποια ήταν αυτά- για αναγκαστικές προσγειώσεις; Θα ήθελα να μας πείτε αυτό το φάσμα της προετοιμασίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν από την πρώτη στιγμή, περιγράφονται στο αναλυτικό δελτίο Τύπου που εξέδωσα εκείνο το βράδυ. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι η αύξηση του ενός ευρώ για την ΕΡΤ, κάθε ρολόι, γίνεται γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση μετακύλησε το ποσό της εθελουσίας εξόδου από το 2000 στο 2005. Μόλις καλυφθεί αυτό το ποσό θα καταργήσετε το ένα ευρώ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ανέφερα τρεις παράγοντες. Ο πρώτος παράγων είναι αυτός που αναφέρατε στην ερώτησή σας. Ο δεύτερος παράγων είναι ότι μετά την εθελουσία έξοδο κατά την οποία έφυγαν περίπου 1.200 εργαζόμενοι, δυστυχώς στο διατρέξαν χρονικό διάστημα έγινε πρόσληψη περίπου 1.700 συμβασιούχων. Από αυτούς τους 1.700 συμβασιούχους οι περίπου 1.400 στοιχειοθετούν δικαίωμα μονιμότητας, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος του κ. Παυλόπουλου. Και ο τρίτος παράγων, τον οποίο θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό, είναι η υποχρέωση της χώρας μας να μην είναι τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να προχωρήσει στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση με τρία νέα κανάλια, που ανέφερα προηγουμένως και τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και από τον Πρόεδρο της ΕΡΤ. Αυτοί είναι οι τρεις παράγοντες που οδηγούν στην ανάγκη να αυξηθεί κατά ένα ευρώ το μήνα το τέλος υπέρ της ΕΡΤ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι υπερβολικό αυτό το ποσό; Διότι πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ τώρα. Εάν είναι ένα ευρώ το μήνα, μιλάμε για δισεκατομμύρια. Τα ρολόγια της ΔΕΗ είναι(δεν ακούγεται). Και οι πεθαμένοι πληρώνουν σε αυτό!

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι δισεκατομμύρια. Και στο τελευταίο που αναφέρατε θα μου επιτρέψετε να πω -το ανέφερα και προηγουμένως, ίσως δεν έγινε κατανοητό γιατί έδωσα πολλά στοιχεία μαζί- ότι δεν ισχύει αυτό που λέτε. Δεν πληρώνεται πλέον εισφορά από ναούς, νεκροταφεία, όπως γινόταν στο παρελθόν και βεβαίως από αγροτικές καλλιέργειες, από γεωτρήσεις κυρίως και άλλου είδους αγροτικές χρήσεις, όπου υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Θα ήθελα να επιστρέψω στην υπόθεση του μοιραίου αεροσκάφους της ΗΕLIOS. Είπατε χθες, στην πρώτη τοποθέτησή σας στην αίθουσα αυτή, ότι όλοι κινήθηκαν με αυτοθυσία (δεν ακούγεται) και την ίδια ώρα υπάρχει μια ΕΔΕ σε εξέλιξη. Πώς συμβαδίζουν αυτά τα δύο, δηλαδή το δικό σας συμπέρασμα, το συμπέρασμα της κυβέρνησης και να υπάρχει ταυτόχρονα μια ΕΔΕ σε εξέλιξη. Δηλαδή, εάν διαπιστωθούν ευθύνες δεν υπάρχει θέμα αυτοθυσίας; Πώς μπορούν να συμβαδίζουν και τα δύο μαζί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το να υποτιμά κανείς όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι, πραγματικά με αυτοθυσία, έτρεξαν από την πρώτη στιγμή να εργαστούν γι αυτό, είτε μιλάμε για κυβερνητικά στελέχη που είναι εντός του πλαισίου των υποχρεώσεών τους, είτε μιλάμε για τους πιλότους των F-16, είτε για τους πυροσβέστες, είτε για τους φαντάρους που πήγαν στον τόπο, είτε για τους τραυματιοφορείς, όλοι έσπευσαν με αυτοθυσία. Είπα και χθες στη δήλωσή μου -και παρακαλώ προσέξτε τη- την αναφορά που επανέλαβα και προηγουμένως: Σε ότι αφορά ερωτήματα που ηγέρθησαν για ένα μόνο κομμάτι λειτουργίας στον πύργο ελέγχου έχει γίνει ήδη αναφορά, έγινε η έρευνα και προωθείται η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος με την ΕΔΕ. Δεν μπορεί από ένα κομμάτι του παζλ, να καταστραφεί όλο το παζλ. Δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες, αξιωματούχοι, υπάλληλοι δεν λειτούργησαν σωστά. Κανείς δεν πρέπει να απαξιώνει το ότι όλοι αυτοί που σας είπα έτρεξαν από την πρώτη στιγμή με αυτοθυσία να χειριστούν μια πολύ δύσκολη υπόθεση.

ΦΛΟΡΕΣ: Το σχέδιο @Renegade@ πόσο περιθώριο δίνει στον Πρωθυπουργό της χώρας για δώσει εντολή να καταρριφθεί το αεροπλάνο και εάν βρέθηκε ο κ. Καραμανλής σε δίλημμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ερωτήματα που τα έχω απαντήσει ήδη από την πρώτη ημέρα. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Προβλέπονται διεθνώς, από κανονισμούς, όλα αυτά τα οποία αναφέρονται στο σχέδιο @Renegade@.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν το 42% για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ισχύει και για τις νομαρχίες.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω εξαντλήσει το θέμα από χθες. Όταν η κυβέρνηση έχει κάτι περισσότερο, θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό.

ΒΑΡΔΗΣ: Βάσει αυτών που μας είπατε προηγουμένως για την κρατική διαφήμιση, πρόσφατο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας αναφέρει πληθώρα κρατικών φορέων που δεν έχουν δώσει το 30% στον Περιφερειακό Τύπο. Τι προτίθεστε να κάνετε προσωπικά, αλλά και η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τον πρώτο μήνα που ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα καθήκοντά της, λειτουργεί Επιτροπή στην αρμόδια Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η οποία ελέγχει ώστε να τηρείται κατά γράμμα ο νόμος για το 30% στην κρατική διαφήμιση στα Επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης. Όπως είπα και προηγουμένως, δεν έχουμε φθάσει στο 100%, αλλά σίγουρα είμαστε σε πολύ καλύτερη απόδοση, από ότι στο παρελθόν. Η προσπάθεια είναι συνεχής και καθημερινή.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα σας μοιραστεί dvd για να έχετε μια εικόνα προσωπική ο καθένας της μεγάλης σημασίας που έχει αυτό το αρχείο των περίπου εκατό ετών από τα Επίκαιρα, σχεδόν από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα και το οποίο διατηρεί η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας. Θα γίνει μια προβολή, μετά το τέλος της ενημέρωσης, για να έχετε μια γενική εικόνα αυτής της ιδιαίτερης αξίας του αρχείου, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 August 2005 - 14:05:08 UTC