Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγη ώρα, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, εισηγήθηκε τα δύο νομοσχέδια που συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή και τα οποία αφορούσαν θέματα ανώτατης στρατιωτικής εκπαίδευσης καθώς και στρατολογικά θέματα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει προβεί σε σχετικές δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου δίνοντας στη δημοσιότητα τις ρυθμίσεις που ενδιαφέρουν πάρα πολλούς συμπολίτες μας.

Ο Πρωθυπουργός αύριο, στις 09.00 το πρωί, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέκο Αλαβάνο, κατόπιν αίτησής του. Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο. Στις 12.00 θα έχει συνεργασία με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή αύριο ο κ. Αλαβάνος θα ζητήσει από τον Πρωθυπουργό τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Ολυμπιακή Αεροπορία, θα δεχθεί αυτή την πρόταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περιμένουμε πρώτα να ακούσουμε τι θα πει ο κ. Αλαβάνος. Πάντως, θα ήθελα να σας πω, ότι η διαδικασία την οποία διάγουμε είναι ευαίσθητη και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλα τα θέματα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του να ακουστούν και να προβληθούν όλες οι απόψεις για το πώς έχει φτάσει η Ολυμπιακή Αεροπορία στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακούστηκε ότι θα προωθήσετε και στην ΕΥΔΑΠ την εθελούσια έξοδο. Ισχύει αυτό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, είναι σαφές ότι θα ισχύσει στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ το μοντέλο το οποίο ίσχυσε στον ΟΤΕ. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, το επανέλαβε και χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι συνέβη και καταλάγιασε ο μεταρρυθμιστικός οίστρος; Από την εκκαθάριση εν λειτουργία και την καμία συνιδιοκτησία, του κράτους στην Ολυμπιακή, φτάσαμε στο ενδεχόμενο συνιδιοκτησίας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ γι@ αυτή την ερώτηση που μου κάνατε. Ευχαριστώ όμως ειλικρινά. Διότι από την περασμένη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκα σ@ αυτήν την αίθουσα, έδωσα -για να βοηθήσω περισσότερο τη δουλειά σας- όλα τα σενάρια τα οποία είναι ανοικτά από δω και πέρα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από εκείνη την ημέρα. Παραμένουν τα σενάρια που σας έχω πει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και τα συμπεράσματα δικά μας. Ή έχετε ένα σχέδιο με πολλές εναλλακτικές λύσεις ή δεν έχετε κανένα σχέδιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν σενάρια. Τις επόμενες δεκαπέντε - είκοσι ημέρες όποτε τελειώσει η δουλειά του συμβουλευτικού οίκου ΛΑΖΑΡ στις επαφές που κάνει με τις ενδιαφερόμενες έως τώρα πλευρές για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας θα γνωρίζουμε επακριβώς αυτά τα οποία θα θέλουν, θα ζητούν, θα προτείνουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές. Και βεβαίως τότε θα ανακοινωθεί επισήμως το ποιο από τα σενάρια θα προωθηθεί.

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ σενάρια ξέρω ότι γράφει ο Φώσκολος. Η κυβέρνηση κάνει πολιτική. Θέλω λοιπόν να ξέρω, ποιά είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή. Έχει πρώτη προτεραιότητα να δημιουργηθεί ένα σχήμα, στο οποίο θα μετέχει και το ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια να μετέχουν και ιδιώτες ή οι τράπεζες ή ότι άλλο θέλει η κυβέρνηση; Υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση; Αυτό θέλω να ξεκαθαριστεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης εκφράστηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο την περασμένη Κυριακή, από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ολυμπιακή με την μορφή που έχει σήμερα, δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Έχω να σας κάνω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, παρακολουθούμε, ότι η κυβέρνηση εμμένει στον ενιαίο φόρο του 25%, τη στιγμή που μια ανάλογη πρόταση στη Γερμανία, οδήγησε σε εκλογική αποτυχία το αδελφό σας Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν επανεξετάζετε αυτή την πρόταση. Και η δεύτερη ερώτησή μου, αφορά μια απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Χούκνερ σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Παπαδημούλη, σχετικά με την Αγροφυλακή. Η Επίτροπος αναφέρει άγνοια για σχέδιο νόμου για Αγροφυλακή και επισημαίνει επίσης ότι η Αγροφυλακή δεν είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, είναι πολύ ειδικό θέμα. Δεν το γνωρίζω. Θα παρακαλούσα, να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο. Σε ότι αφορά το πρώτο ερώτημά σας, θέλω να σας πω ότι το περί ενιαίου φόρου, είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουμε σε αυτή την ρύθμιση. Εκείνο το οποίο έχει πει η Κυβέρνηση και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για μια ακόμη φορά, είναι ότι ήδη προχωράμε στις διαφορετικές μειωμένες φορολογικές κλίμακες, στις επιχειρήσεις και στον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο, θα προχωρήσουμε και στα φυσικά πρόσωπα. Τίποτα περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω, ασκεί με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παλαιοκρασσάς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι κρινόμαστε καθημερινώς. Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Η ερώτηση είναι απλή. Ο κ. Παλαιοκρασσάς, συναντά αυτή την ώρα τον Πρωθυπουργό μαζί με τους δύο εποπτεύοντες Υπουργούς. Προφανώς δεν συναντώνται για να κάνουν ένα προγραμματισμό του έργου στον Οργανισμό για τους επόμενους μήνες. Συναντώνται γιατί υπάρχουν προβλήματα, τα οποία έχουν καταγγείλει κατά καιρούς οι ίδιοι οι εποπτεύοντες υπουργοί. Ρωτώ λοιπόν, αν υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Παλαιοκρασσά, ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διαφορετικό το ερώτημα που μου θέτετε τώρα. Υπάρχουν ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, τα οποία συζητούνται σήμερα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, των δύο Υπουργών και του Προέδρου της ΔΕΗ.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν έχετε απαντήσει στην ερώτηση που σας έχω κάνει. Η ερώτηση είναι απλή. Υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Παλαιοκρασσά ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στη ζωή, καθημερινώς υπάρχουν προβλήματα. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη ζωή. Ζητήματα λοιπόν εταιρικής διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν@

ΧΙΩΤΗΣ: Για τη ΔΕΗ ρώτησα κ. Υπουργέ, όχι για τη ζωή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Και για τη ΔΕΗ και για τη ζωή! Ζητήματα λοιπόν, που αφορούν εντός του πλαισίου συνεργασίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των αποφάσεων που λαμβάνουν κ.λπ., με άλλα λόγια ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης είναι αυτά που συζητούνται σήμερα στη συνάντηση που γίνεται αυτή την ώρα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θεωρείτε ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς, μπορεί να συνυπάρχει με το υπάρχον σχήμα του Διοικητικού Συμβουλίου, όταν έχει επανειλημμένως ζητήσει την απομάκρυνση μελών του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά σας, θα απαντηθεί από τη ζωή.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχει μετανιώσει ο Πρωθυπουργός, που έχει αναθέσει τα καθήκοντα της ΔΕΗ στον κ. Παλαιοκρασσά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον ρώτησα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όταν λέτε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ΟΤΕ και στις άλλες ΔΕΚΟ, εννοείτε ότι θα χρυσοπληρώσετε πάλι αυτούς που θα φεύγουν για να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις των νεοεισερχόμενων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε υπέρ ή κατά των εργαζομένων τελικά; Με έχετε μπερδέψει.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Είμαι κατά του να οι παλιοί να καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις των νεοεισερχόμενων. Αλλά απλά ρωτάω. Δεν έχει σημασία τι λέω εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια σημαντική τομή στον τρόπο που θα λειτουργούν από δω και πέρα οι ΔΕΚΟ. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτή η τομή είναι για την βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, για τη βελτίωση των οικονομικών των ΔΕΚΟ και κατά συνέπεια για την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και ενός εκάστου, όχι μόνο εκ των απασχολουμένων στις ΔΕΚΟ, αλλά και των πολιτών που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών τους. Είναι αδήριτος ανάγκη, είναι κάτι που απεδείχθη επί χρόνια, ότι έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό λοιπόν, επεκτείνεται πέραν του ΟΤΕ και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Από ό,τι κατάλαβα, το μοντέλο του ΟΤΕ, δεν αφορά μόνο για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά μιλάμε και για προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα ισχύσουν και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Κατάλαβα σωστά;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν χρειαστεί, ναι, θα γίνει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει σήμερα στις εφημερίδες, προτείνουν και ιδιωτικοποίηση και σπάσιμο της εταιρείας και πώληση σε εργολάβους. Επ` αυτού, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καθένας μπορεί να προτείνει ελεύθερα ό,τι θέλει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης ποια είναι όμως;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λαμβάνει θέση επί όλων των προτάσεων που ακούγονται από όλους τους φορείς; Σεβόμαστε το συνδικαλιστικό κίνημα. Το έχω πει πολλές φορές. Είναι ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο. @Ετσι πρέπει να λειτουργεί. Η θέση της κυβέρνησης εκφράστηκε σαφέστατα από τον Πρωθυπουργό. Πέραν τούτου, ουδέν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα, για μας που είμαστε «απέξω», μας πονηρεύει το έγγραφο που είδαμε από τους συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας της ΔΑΚΕ, που είναι μια κυβερνητική παράταξη και λέει ότι είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης και του σπασίματος της εταιρείας και της πώλησής της σε εργολάβους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απαντώ ξεκάθαρα: Η θέση της κυβέρνησης ορίστηκε ξεκάθαρα από τον Πρωθυπουργό, την προπερασμένη Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: @Οποιος συνδικαλιστής κάνει καταγγελίες αυταπόδεικτες, θα διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ο συνδικαλισμός είναι ακηδεμόνευτος. Κατά τα λοιπά, αν αναφέρεστε στη γνωστή πλέον υπόθεση της Πάτρας, σας θυμίζω ότι από αυτό το βήμα, την προηγούμενη εβδομάδα, προέτρεψα τους συνδικαλιστές, όσοι έχουν στοιχεία, να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που το έπραξαν, αν το έπραξαν όπως δηλώθηκε πριν από μία ή δύο ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, αυτοί είχαν αυταπόδεικτα στοιχεία, τα έδωσαν στη δημοσιότητα, τα παραδέχονται και οι άλλοι. Δεν υπάρχει κάτι που είναι ψέμα. Και όμως, παραπέμπονται για διαγραφή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν ανακοινώσεις από όλες τις πλευρές. Για παράδειγμα, το περίφημο δείπνο, όπως λέγεται -μιλάμε για μια διήμερη φιλοξενία στελεχών, υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής @Ενωσης, δεν θυμάμαι ακριβώς- είναι ένα θέμα που ο ίδιος ο κ. Ροϊλός έφερε στο Διοικητικό Συμβούλιο, ρωτώντας τα μέλη του Δ.Σ. γιατί κόστισε παραπάνω από την εγκεκριμένη δαπάνη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη, εφόσον έχει επιληφθεί, να λάβει τις αποφάσεις της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το έφερε κατόπιν εορτής, όμως. Είχε γίνει η φασαρία και μετά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Αντιλαμβάνομαι ότι το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Με χαροποιεί ιδιαιτέρως εάν αυτά τα στελέχη έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Και θα με χαροποιεί διαρκώς, εάν, όταν συμβαίνουν αντίστοιχα θέματα, πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη τα στελέχη εκείνα που υποψιάζονται ότι υπάρχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία κακοδιαχείρισης. Γιατί πρέπει όλα όσα λέγονται να αποδεικνύονται και βεβαίως να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Γνωρίζετε να μας πείτε, εάν είχαν ενημερώσει οι ΔΑΚήτες της Πάτρας την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα ή -αν θέλετε- και την κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Σας παρακαλώ να απευθυνθείτε στο κόμμα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί λέτε συνέχεια, όποιος έχει στοιχεία να πάει στη Δικαιοσύνη...;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πού να πάει;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα πρέπει να είναι ποινικώς κολάσιμη; Δεν μπορεί να έχει μια ηθική απαξία που να την αποδώσει η κοινή γνώμη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως μπορεί να έχει και ηθική απαξία. Αλλά το θέμα, το οποίο έκανε το συνάδελφό σας να ρωτήσει, έχει να κάνει με διαχείριση δημόσιου χρήματος. Κατά συνέπεια, εδώ δεν έχει μόνο ηθική διάσταση, έχει και μια άλλη διάσταση. @Αρα, λοιπόν, ποιος είναι ο καλύτερος κριτής; Μάλιστα, θα περίμενα να κατηγορήσετε κάποιον, εάν έλεγε να μην πάει στη Δικαιοσύνη.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι. Μπορεί κάποια πράγματα να δημοσιοποιούνται και να κρίνει η κοινή γνώμη. Δεν είναι ανάγκη να φτάνουμε στη Δικαιοσύνη. Ας κρίνει η κοινή γνώμη, εάν έπρεπε ή όχι να δοθούν όλα αυτά τα χρήματα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα. Ένα σύστημα κοινωνικών αξιών, ένα σύστημα διοίκησης, μια δημοκρατία που λειτουργεί με κανόνες. Αν προτείνετε να αλλάξουμε το μοντέλο της Δημοκρατίας που έχουμε, μπορείτε να κάνετε μια ανοικτή συζήτηση, εσείς και όποιοι άλλοι συμφωνούν μαζί σας και όποιος θέλει να σας ακολουθήσει.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ισα-ίσα, το μοντέλο Δημοκρατίας βασίζεται πάνω στη δημοσιότητα. Το να παρουσιάζεις κάποια πράγματα στην κοινή γνώμη, δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να είναι και ποινικώς κολάσιμα. Μπορεί να είναι ηθικώς καταδικαστέα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το μοντέλο Δημοκρατίας βασίζεται στους κανόνες του. Ενας από τους κανόνες του είναι να υπάρχει διαφάνεια@

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στα δικαστήρια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε. Θα απαξιώσουμε το σύστημα Δικαιοσύνης που έχουμε στην Ελλάδα;

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Απλά, δεν είναι όλα για τη Δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο ερώτημα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μιλά για την πολιτική ηθική.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκα και σε αυτό το θέμα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση πάλι με την Ολυμπιακή. Αν η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα το Δημόσιο να έχει την πλειοψηφία στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει τις πιθανότητες από την προηγούμενη Δευτέρα. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο, έως ότου τελειώσει αυτή η ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος, λόγω του ότι είναι ευαίσθητο το θέμα της διερεύνησης του ενδιαφέροντος για την Ολυμπιακή.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μας είχατε μιλήσει για ιδιωτικοποίηση την προηγούμενη Δευτέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είχα μιλήσει για όλα, την προηγούμενη Δευτέρα. Διαβάστε πάλι τα όσα είχα πει. Σας ανέφερα όλα τα σενάρια.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Μας είχατε πει «ιδιωτικοποίηση και εκκαθάριση εν λειτουργία». Τώρα ρωτώ κάτι άλλο. Για συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας με πλειοψηφία του Δημοσίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι όταν ολοκληρωθούν οι επαφές -και οι επαφές γίνονται με ιδιώτες, με ιδιωτικές επιχειρήσεις, άρα μιλάμε για ιδιωτικοποίηση- θα υπάρξει σαφής ανακοίνωση του πώς θα βαδίσουμε από εδώ και πέρα στο ζήτημα της Ολυμπιακής.

ΧΙΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε χθες ότι οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται στο εξής για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα διεξαχθούν κατά το πρότυπο του ΟΤΕ. Στο πρότυπο του ΟΤΕ, θυμόμαστε καλά ότι για να προχωρήσει η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων υπήρχε η απόλυτη συμφωνία των εργαζομένων. Θέλω να ρωτήσω, αυτή είναι η πυξίδα για τις επόμενες μεταρρυθμίσεις; Δηλαδή, μόνο όταν υπάρχει η συμφωνία των εργαζομένων θα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: @Ηδη, υπάρχει από χθες απάντηση στο ερώτημά σας, στα σημεία ομιλίας που σας διένειμα αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΧΙΩΤΗΣ: Τα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού, τόνιζαν ότι δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις των ήδη υπηρετούντων. Εγώ, ερωτώ εάν το καθεστώς που αλλάζει για τους νεοπροσλαμβανόμενους, γίνει με συμφωνία των εργαζομένων, των συνδικάτων ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτό που με ρωτάτε εάν διαβάσετε προσεκτικά τα σημεία που σας έδωσα, υπάρχει απάντηση από τον Πρωθυπουργό.

ΒΛΑΧΟΣ: Χθες, ο κ. Αλογοσκούφης είπε, ότι συζήτησε με τη ΓΣΕΕ το άνοιγμα του Ασφαλιστικού. Απλώς, δεν συμφώνησαν στη διαδικασία. Θ@ ανοίξει ο διάλογος από τώρα για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με την @.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα επανέλθω. Έχω μιλήσει πολύ για το Ασφαλιστικό εδώ και αρκετό καιρό. Μένω σε όσα σας είχα πει τότε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ποια είναι η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο φαινόμενο του κλεισίματος των εργοστασίων και των μαζικών απολύσεων; Εκτός από το να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να μεταναστεύουν στις χώρες των Βαλκανίων, υπάρχει κάποια άλλη πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, ουσιαστικά, μ@ αυτά τα φαινόμενα τα οποία περιγράφετε, αποκαλύπτεται η αλήθεια μιας εικόνας την οποία προδιαγράφαμε πολύ καιρό πριν τις εκλογές όταν μιλούσαμε για εικονική ανάπτυξη και όχι για πραγματική ανάπτυξη. Τα επίχαιρα αυτής της οικονομικής ανάπτυξης δυστυχώς τα βλέπουμε και στο κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων. Γίνεται διαρκής προσπάθεια για εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας, για άνοιγμα νέων επιχειρήσεων. Γίνεται διαρκής προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε, είτε με τον αναπτυξιακό είτε με τον φορολογικό νόμο, ν@ αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα, τα οποία ελπίζουμε να είναι παροδικά.

ΧΑΔΟΥΛΗΣ: @Εχετε αναφερθεί εκτενώς τις περασμένες ημέρες, στο πόσο κόστισαν τα τελευταία προγράμματα εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής. Μπορείτε να μας πείτε πόσο εκτιμάται να κοστίσει η τωρινή απόπειρα υπό την ΛΑΖΑΡ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε;

ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Το κόστος του διαγωνισμού στην διαδικασία του οποίου είμαστε αυτή τη στιγμή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημα. Αναφέρεστε στην αμοιβή που θα λάβει η εταιρεία, ο ξένος οίκος που δουλεύει@

ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Στην αμοιβή και σε ό,τι άλλο κόστος συνεπάγονται οι διαδικασίες, αν υπάρχει κάποια τέτοια εκτίμηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα ν@ απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομίας και στο Υπουργείο Μεταφορών.

ΒΛΑΧΟΣ: Για τον κ. Παπαγεωργίου: Τον ρώτησε κανείς από την Κυβέρνηση τι ενούσε με τα όσα έγραψε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπικά, δεν τον ρώτησα. Διάβασα το άρθρο του κ. Παπαγεωργίου. Αντιλαμβάνομαι ότι γίνεται αναφορά σε μεθόδους οι οποίες οδήγησαν την Ολυμπιακή, εκεί που την οδήγησαν. Μια αναφορά για την πολυετή δράση, την πολυετή διοίκηση, όπως αυτή περιγράφηκε εναργώς και από τον Επίτροπο Μπαρό κατά τη συνέντευξη Τύπου, την περασμένη εβδομάδα.

ΒΛΑΧΟΣ: Το θέμα δεν είναι τι αντιλαμβάνεσθε, το θέμα είναι τι εννοεί ο κ. Παπαγεωργίου. Κι όταν ο κ. Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής, βγαίνει και ενυπογράφως λέει αυτά τα πράγματα, νομίζω ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Κυβέρνηση, να μάθει τι ακριβώς εννοεί ο κ. Παπαγεωργίου. Συγκεκριμένα, όχι τι υπολογίζουμε ότι λέει ο κ. Παπαγεωργίου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτε περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Για τρίτη ή τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Πρωθυπουργός χθες, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ζήτησε από τους υπουργούς απόλυτη προσήλωση στις αρχές της νέας διακυβέρνησης. Ζήτησε δηλαδή, υπευθυνότητα, εργατικότητα, σοβαρότητα και κοινωνική ευθύνη. Γιατί το επαναλαμβάνει ανά τριήμερο ο Πρωθυπουργός, αυτό; Βλέπει ότι δεν ακολουθείται από τους υπουργούς;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως.

ΧΙΩΤΗΣ: Για τους υπουργούς, υποθέτω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για όλους.

ΒΛΑΧΟΣ: Πότε θα τους εξετάσετε, όμως, για να δείτε τι μάθανε.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξεταζόμαστε όλοι κάθε μέρα και στο τέλος της τετραετίας στο «μεγάλο διαγώνισμα».

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιοι λόγοι οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να δηλώσει στο CNN ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση του ουδέτερου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας; Μήπως έχουν εκλείψει οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ή έχουν φύγει τα στρατεύματα Κατοχής από την Κύπρο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι είχαμε να πούμε γι@ αυτή την υπόθεση, το έχουμε πει.

ΒΛΑΧΟΣ: Κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την ανακοίνωση για την Τουρκία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, συνεχίζονται οι έντονες διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις. Και νομίζω ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης. Όταν έχουμε την οριστική απόφαση θα υπάρξει τοποθέτηση από ελληνικής πλευράς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 September 2005 - 13:05:15 UTC