Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 05-09-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2005

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

O Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί, αύριο στις 10.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου.

Στις 16.30, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Παρίσι. Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα σας διανεμηθεί αργότερα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Εχω δύο ερωτήσεις σε διαφορετικά θέματα: Η πρώτη ερώτηση αφορά σε κάποιες πληροφορίες που διοχετεύονται ότι χθες ο κ. Παλαιοκρασσάς προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου, με φάκελο, με στοιχεία, για τα έργα και τις ημέρες μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που ρίχνουν μια σκιά -αν μου επιτρέπετε- διαπλοκής προσώπων με επιχειρηματικά συμφέροντα. Θέλω να ξέρω επισήμως, εάν συνέβη αυτό και αν υπάρχει τέτοιο θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος φάκελος που να προσκομίστηκε από τον κ. Παλαιοκρασσά στον οποιονδήποτε και πολύ περισσότερο στον Πρωθυπουργό. Όπως γνωρίζετε, ο κ. Παλαιοκρασσάς έχει στείλει στον εισαγγελέα κάποιες υποθέσεις. Με την ερώτησή σας, μου δίνετε την ευκαιρία να πω για μια ακόμη φορά, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν είναι ούτε πρόσκληση, ούτε παράκληση του Πρωθυπουργού ότι όποιος έχει στοιχεία οφείλει να τα πάει στη Δικαιοσύνη. Αποτελεί πάγια εντολή για οποιοδήποτε στέλεχος του κυβερνητικού σχήματος ή του ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Η δεύτερη ερώτηση αφορά αυτό που είπε χθες η κ. Κανέλλη, σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καταγράφεται στην απόφαση. Σύμφωνα με αυτό που είπε η κ. Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή, στην παράγραφο 181 της απόφασης του Κολεγίου των Επιτρόπων, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει την Κομισιόν, ότι θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που είναι η διάδοχος εταιρεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας και στο κλείσιμο προφανώς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, η παράγραφος 181 αναφέρεται στο ότι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές είναι διάδοχος της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι περισσότερο επ` αυτού που λέτε. Θεωρώ δύσκολο να υπάρχει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί -και γνωρίζετε ότι έχει προσπαθήσει πάρα πολύ με ένα διαγωνισμό που προκηρύχθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο- να ιδιωτικοποιηθεί, να πουληθεί η εταιρεία. Αύριο, ο αρμόδιος υπουργός κ. Λιάπης θα είναι στην Επιτροπή της Βουλής και θα απαντήσει σε πάρα πολλές ερωτήσεις για το θέμα. Είμαι βέβαιος ότι θα απαντήσει και στην ερώτηση που μου θέσατε, αλλά και σε πολλές άλλες που μπορεί να τεθούν.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εχω μπροστά μου μια ανακοίνωση του Συνασπισμού, 1/7/2005, ο κ. Βουλγαράκης για το θέμα των αγροφυλάκων, λέει: Το πιο σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι αυτές οι υπηρεσίες όλες γίνονται σχεδόν τζάμπα. Με την έννοια, δηλαδή, ότι χρηματοδοτούνται σαν περιβαλλοντικές δράσεις και προστασία του περιβάλλοντος σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Απάντηση Χούμπνερ: «Η Επιτροπή αγνοεί το περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου. Οι μισθοί, τα επιδόματα και οι συναφείς δαπάνες σχετικά με το προσωπικό ενός τέτοιου σώματος προστασίας του περιβάλλοντος δεν θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμες για κοινοτική χρηματοδότηση». Ηταν άγνοια ή προσπάθεια να παραπλανήσει ο κ. Βουλγαράκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα παρακαλούσα να ξαναδιαβάσετε τη δήλωση του κ. Βουλγαράκη για να διευκολυνθεί η συζήτησή μας. Να την ακούσουμε όλοι για μια δεύτερη φορά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: «Το πιο σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι αυτές οι υπηρεσίες όλες γίνονται σχεδόν τζάμπα. Με την έννοια, δηλαδή, ότι χρηματοδοτούνται σαν περιβαλλοντικές δράσεις και προστασία του περιβάλλοντος σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Το μεγάλο ποσοστό δεν υπάρχει στην απάντηση της κ. Χούμπνερ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης, λοιπόν, ομιλεί για υπηρεσίες, όπως πολύ καλά κάνατε και διαβάσατε για δεύτερη φορά. Ομιλεί για περιβαλλοντικές δράσεις που όντως χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ουδέποτε -όπως παρελκυστικά είδα σε χθεσινή δήλωση του ΠΑΣΟΚ που έσπευσε, χωρίς να έχει διαβάσει τη δήλωση του κ. Βουλγαράκη- ειπώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί προσλήψεις υπαλλήλων. Κάτι το οποίο ο κ. Βουλγαράκης είχε την ευκαιρία να πει και πάλι σαφώς -εκτός από τη δήλωση που διαβάσατε- μετά τις χθεσινές καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει ειπωθεί για υπηρεσίες, όπως ορθώς αναφέρεται ο κ. Βουλγαράκης, είναι ότι προβλέπονται επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι για υπηρεσίες επιδοτείται σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα; Και δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά, εάν το γνωρίζετε. Υπάρχουν, λοιπόν, υπηρεσίες και μέσα σε αυτές και η Αγροφυλακή εντάσσει ζητήματα περιβάλλοντος, τα οποία, όπως γνωρίζετε, αποτελούν κεντρική πολιτική στόχευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιδοτούνται ως τέτοιες. Αρα, λοιπόν, για μια ακόμη φορά συλλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ να λέει ψέματα, μετά τα ψέματα που ακούστηκαν την Κυριακή. Για μια ακόμη φορά συλλαμβάνεται να έχει άγνοια βασικών κανόνων λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πάντως, ο κ. Βουλγαράκης το είχε πει αυτό όταν εγκαλέστηκε ότι προσλαμβάνει αγροφύλακες, τη στιγμή που θα μπορούσαν να προσληφθούν άλλες ειδικότητες υπαλλήλων, όπως στα νοσοκομεία υπάλληλοι. Χαλάμε λεφτά για αυτούς τους υπαλλήλους. Εκεί είχε απαντήσει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει πάντοτε αξία το ερώτημα. Εχει μεγαλύτερη αξία η απάντηση. Όταν στην απάντηση, η αναφορά γίνεται σε υπηρεσίες και όχι σε προσλήψεις, όπως κάποιοι προσπαθούν να περάσουν τώρα, αντιλαμβάνεστε ότι και η πρώτη δήλωση του κ. Βουλγαράκη, αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε το γεγονός πως η κυβέρνηση υπέγραψε προσύμφωνο για την πώληση της Ο.Α. με την εταιρεία Olympic Investors και τώρα φαίνεται να την θεωρεί αφερέγγυα εάν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου και να μην τη θεωρεί αξιόπιστη για να πουλήσει την Ο.Α. Το ερώτημα είναι πώς γίνεται να υπογράφει μαζί της προσύμφωνο και τώρα να θεωρείται σχεδόν αφερέγγυα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω από πού προκύπτει αυτό που λέτε. Εάν αναφέρεστε σε δημοσιεύματα, γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζω δημοσιεύματα. Η κυβέρνηση, πέρσι, έκανε έναν διαγωνισμό. Οφείλει να προχωρήσει σε αυτό τον διαγωνισμό έως τέλους, ελέγχοντας τον ή ελέγχοντας τους ενδιαφερομένους και εάν δει ότι δεν υπάρχει βάση, τότε τον κηρύττει άγονο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι για την Ο.Α.; Με πόσους συζητάτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω πει ότι συζητά η εταιρεία ΛΑΖΑΡ, που είναι ο σύμβουλος της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν περισσότεροι του ενός προνομιακοί συνομιλητές και επειδή ακριβώς έχει υπογραφεί αυτό το μνημόνιο, η πρώτη εταιρεία είναι η Olympic Investors που εκπροσωπείται από την York Capital και τον επιχειρηματία κ. Αλεξάκη. Το ξεκαθαρίζω για να καταστεί σαφές. Γίνεται πρώτα συζήτηση με αυτούς, εφόσον υπάρχει μνημόνιο και εν συνεχεία, εάν δεν ευοδωθεί αυτή η συζήτηση, προχωρά και στις υπόλοιπες προτάσεις.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Χθες, προέκυψαν δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι: Υπάρχει θέμα εφαρμογής του μοντέλου του ΟΤΕ με την εθελούσια έξοδο και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στους νεοπροσλαμβανόμενους και στην ΕΥΔΑΠ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπα: Ότι δεν γνωρίζω για το θέμα της ΕΥΔΑΠ. Ακολούθησε η δήλωση του αρμόδιου υπουργού κ. Σουφλιά, ο οποίος ξεκαθάρισε απολύτως το τοπίο. Παρουσίασε, δηλαδή, την κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα ΕΥΔΑΠ. Το θέμα της ΕΥΔΑΠ, λοιπόν, όπως αναγράφεται και στο πρόγραμμά μας, έχει ως εξής: Πρώτον, δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας της και δεύτερον -όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ- δεν μελετάται το ζήτημα της εθελουσίας εξόδου, ούτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε από την ΕΥΔΑΠ.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να πωληθεί ένα επιπλέον πακέτο μετοχών, που ωστόσο θα επιτρέψει στο δημόσιο να διατηρεί το management. Είναι έτσι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ απαντά με ακρίβεια στο θέμα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το άλλο ερώτημα αφορά στις αιχμές που άφησε ο κ. Λιάπης με δήλωσή του το πρωί σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Αλογοσκούφης αποκάλυψε δημοσίως το ενδεχόμενο το ελληνικό δημόσιο να είναι συμμέτοχος σε μια εταιρεία που θα προκύψει ως διάδοχο σχήμα από την Ολυμπιακή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω την δήλωση στην οποία αναφέρεστε. Ως εκ τούτου δεν θα πω τίποτα.

ΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δηλώσατε χθες ότι προγράμματα εθελουσίας εξόδου προγραμματίζονται και σε άλλες ΔΕΚΟ. Χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να μας έχει αποσαφηνίσει πρώτον σε ποιους Οργανισμούς προγραμματίζει προγράμματα εθελουσίας εξόδου; Και δεύτερον, τι είδους προγράμματα θα είναι αυτά; Θα είναι πανάκριβα προγράμματα όπως ήταν αυτό του ΟΤΕ , που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις και δημιούργησε μια νέα γενιά προνομιούχων συνταξιούχων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλούσα πολύ να διαβάζετε ακριβώς τι έχω δηλώσει. Δεν δήλωσα αυτό που είπατε. Σε ερώτηση του κ. Τσιόδρα και σας την διαβάζω όπως ήταν «απ` ότι κατάλαβα το μοντέλο του ΟΤΕ δεν αφορά μόνο για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ τους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά μιλάμε και για προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα ισχύσουν και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, κατάλαβα σωστά», ερωτά ο συνάδελφος σας; Και η απάντησή μου: «Εάν χρειαστεί, ναι, θα γίνει». Άρα, λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση αυτό που είπατε με αυτό που δήλωσα. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά το «εάν χρειαστεί». Κάθε ΔΕΚΟ, εφόσον ακολουθείται πια μια καινούργια διαδικασία, αποτελεί μια ξεχωριστεί περίπτωση.

ΧΙΩΤΗΣ: Ωραία. Συνεχίζω, λοιπόν, το ερώτημα, εάν και αυτό ήταν το ένα από τα δύο ερωτήματα που απαντήσατε χθες, ήταν και ένα άλλο του συναδέλφου κ. Σιδέρη -αν θυμάμαι καλά- και δεύτερον, το ερώτημά μου παραμένει: Σε ποιους Οργανισμούς η κυβέρνηση συζητά προγράμματα εθελουσίας εξόδου; Γιατί μόλις μας είπατε ότι στην ΕΥΔΑΠ δεν συζητά και τι προγράμματα θα είναι αυτά; Θα είναι προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το κράτος, που θα δημιουργήσουν μια νέα γενιά προνομιούχων συνταξιούχων ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΔΑΠ δεν μελετούν τέτοιο ενδεχόμενο. Είπα, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη τη νέα πολιτική που καθορίζεται πλέον στις ΔΕΚΟ. Σε ό,τι αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους ισχύει αυτό που έγινε και στον ΟΤΕ. Κατά τα λοιπά, ισχύει η χθεσινή απάντησή μου αρκεί να τη διαβάσει κάποιος προσεκτικά. Στο «εάν χρειαστεί, όπου χρειαστεί» καθετί κρίνεται κατά περίπτωση.

ΧΙΩΤΗΣ: Να επαναφέρω το ερώτημα για τρίτη φορά μήπως πάρω κάποια απάντηση, συγνώμη για την επιμονή. Εάν χρειαστεί, λοιπόν, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα χρηματοδοτηθούν από το κράτος ή όχι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας επαναλαμβάνω, κάθε περίπτωση κρίνεται χωριστά. Κάθε ΔΕΚΟ θα κριθεί χωριστά. Σε ό,τι αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, επαναλαμβάνω, είναι βέβαιον ότι θα ισχύσει το καθεστώς που ισχύει στον ΟΤΕ από εδώ και πέρα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζεται στις ΔΕΚΟ έχει απώτερο στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, όπως υπέδειξε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γιατί, όπως είπε και ο κ. Αλογοσκούφης με τις κατευθύνσεις του ΔΝΤ διαφωνείτε μόνο όσον αφορά τους ρυθμούς, όχι όσον αφορά τους τελικούς στόχους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ως απώτερο στόχο την καλύτερη λειτουργία των ΔΕΚΟ, των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ένα πολύ σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Σε σχέση με την Ολυμπιακή, ο Πρωθυπουργός μίλησε για διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στις Ολυμπιακές Αερογραμμές θα συνεχίσουν με το καινούριο σχήμα αν ιδιωτικοποιηθεί ή θα υπάρξει εθελούσια έξοδος, μετατάξεις κλπ; Αυτό που ρωτώ είναι αν μέσα στη συμφωνία υπάρχει και το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω ήδη απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν έχω αντιληφθεί την απάντηση, συγγνώμη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάστε πάλι τις πολιτικές ενημερώσεις από την προηγούμενη Δευτέρα και θα την αντιληφθείτε.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κατήγγειλε στο ραδιόφωνο του ALPHA σήμερα ότι σε 13 Νομαρχίες δεν έχουν καταβληθεί τα επιδόματα 150.000 ατόμων για 3 μήνες. Συμβαίνει κάτι; Σκέφτεται η κυβέρνηση περικοπές στο επίδομα αυτών των ατόμων; Δεν υπάρχουν χρήματα; Υπάρχουν γραφειοκρατικές δυσκολίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήσατε στο αρμόδιο Υπουργείο;

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Επειδή πρόκειται για ένα θέμα που αφορά 13 Νομαρχίες είναι σημαντικό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχω παρακαλέσει πολλές φορές, για ειδικά θέματα να απευθύνεστε στα αρμόδια Υπουργεία. Σε ότι αφορά το κοινωνικό ζήτημα το οποίο θίξατε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Η κυβέρνηση ενισχύει τις ειδικές αυτές ομάδες των συνανθρώπων μας. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δεν υπάρχει σκέψη να μειωθούν επιδόματα ή άλλου είδους προνόμια τα οποία δίνονται σε αυτές τις ειδικές ομάδες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το COREPER είναι ειδικό θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει ήδη απαντήσει επαρκώς ο κ. Κουμουτσάκος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας είπατε να ανατρέξουμε σε προηγούμενα briefing. Θυμάμαι ότι είχατε πει ότι θα υπάρξει επαρκής κάλυψη των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το επαρκής δεν σημαίνει ολοκληρωτική. Άρα, μένει κάτι προς διευκρίνιση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάμαι αν είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη την οποία αναφέρετε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, ακριβώς αυτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που σας είχα πει είναι πως ισχύει ότι είχε πει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αφού επιμένετε. Και όταν ρωτήθηκα ειδικά για το θέμα των συμβασιούχων, η απάντησή μου επί λέξει ήταν ότι θα ληφθεί μέριμνα και για τους συμβασιούχους. Επίσης όταν ρωτήθηκα, σε όλα τα briefings των προηγούμενων ημερών, ειδικά γι` αυτό το θέμα, έδωσα την ίδια απάντηση: Το Υπουργείο Απασχόλησης επεξεργάζεται συγκεκριμένο σχέδιο.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Τις τελευταίες μέρες έχουμε ακούσει πολλές διαφορετικές απόψεις από εμπλεκόμενους και μη εμπλεκόμενους, πολιτικά πρόσωπα, Υπουργούς, τον Γραμματέα του κόμματος, για το τι μέλει γενέσθαι με την Ολυμπιακή. Αν δει κανείς την εικόνα θα δει ότι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές απόψεις.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας τις πείτε;

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Πρώτον, ακούσαμε για συμμετοχή του δημοσίου σε νέο σχήμα. Δεύτερον, ακούσαμε για ιδιωτικοποίηση. Τρίτον, ακούσαμε για εκκαθάριση εν λειτουργία. Τέταρτον, ακούσαμε κάποιον που είπε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για την Ολυμπιακή. Ο κ. Λιάπης και ο κ. Μεϊμαράκης έχουν πει για λουκέτο και στη συνέχεια είπαν να μην μιλάμε. Νομίζω ότι είναι μια τέταρτη ξεχωριστή άποψη. Και πέμπτον, υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να παραμείνει το καθεστώς όπως είναι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το τρίτο με το πέμπτο είναι το ίδιο απ` ότι κατάλαβα.

ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Με διαφορετική απόχρωση όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός με σαφήνεια από τη Θεσσαλονίκη, και σας έχω πει και εγώ εδώ, η Ολυμπιακή δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή. Έχουν απαντηθεί τα περισσότερα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Σχετικά με τη στάση των ευρωπαίων στο θέμα της Τουρκίας, είπατε ότι έχει απαντήσει ο κ. Κουμουτσάκος. Όμως υπάρχει μια δήλωση του κ. Παπαδόπουλου ο οποίος τα βάζει με τη Μεγάλη Βρετανία και φέρεται εναντίον της. Θα θέλατε να μας τη σχολιάσετε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλου στην οποίαν αναφέρεστε, συνεπώς δεν θα τη σχολιάσω. Υπάρχει χθεσινή ανακοίνωση από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκο. Επίσης γνωρίζετε ότι υπάρχει και δήλωση, πριν από λίγη ώρα, του Κύπριου ομολόγου μου κ. Χρυσοστομίδη. Η διαδικασία, όπως σας είχα πει, ήταν δύσκολη, μακρά, και επίπονη. Έχουμε όμως μια θετική κατάληξη την οποία θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντική. Αυτό και ως απάντηση στα όσα μάλλον, αγνοώντας την ουσία του θέματος, είπε χθες ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

ΧΙΩΤΗΣ: Θέλω να επιστρέψω στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ γιατί ομολογώ ότι τις τελευταίες μέρες δεν κατανοούμε τις απαντήσεις που μας δίνετε. Σας είχα ζητήσει χθες να μου αποσαφηνίσετε αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα γίνουν με τη συμφωνία των εργαζομένων, όπως έγινε και στον ΟΤΕ του οποίου το μοντέλο επικαλείται ο Πρωθυπουργός ή όχι. Με παραπέμψατε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, τις οποίες ξαναδιάβασα, αλλά το μόνο που βρήκα είναι ότι ο Πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε προτάσεις και σε διάλογο. Δεν ξεκαθαρίζει αν κάνει διάλογο και τελικώς θα αποφασίσει μόνος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν με τις εργασιακές σχέσεις ή κάνει διάλογο για να αποφασίσει από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, προφανώς, διαβάσατε ελλιπώς τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη@

ΧΙΩΤΗΣ: Όλη τη νύχτα το διάβαζα κύριε Υπουργέ!

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι τόσο δύσκολο να κάνει κανείς ρεπορτάζ από γραπτό κείμενο; Στην ομιλία του Πρωθυπουργού, το περασμένο Σάββατο, αναφέρεται με σαφήνεια ότι βεβαίως εξαντλούμε τα περιθώρια διαλόγου, αλλά ότι και η κυβέρνηση οφείλει να πάρει αποφάσεις και να προχωρήσει σε κάποια θέματα. Υπάρχει συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας το οποίο απαντά στο ερώτημά σας. Δείτε το, μόλις το επανέλαβα, δεν το ακούσατε.

ΧΙΩΤΗΣ: Συγγνώμη, είμαι από το ξενύχτι, δεν το κατάλαβα. Αλλά πως απαντά; Είναι άλλο πράγμα ζητώ διάλογο και άλλο πράγμα αποφασίζω ή συναποφασίζω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανέφερα προηγουμένως αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη: Εξαντλούμε τα περιθώρια του διαλόγου, η κυβέρνηση όμως οφείλει να παίρνει αποφάσεις. Το είπε με σαφήνεια ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 September 2005 - 14:05:11 UTC