Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ AΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συζητήθηκε η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση. Στόχος και πρόθεση της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός και στον κ. Παπανδρέου, είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κοινών τόπων μεταξύ όλων των κομμάτων, έτσι ώστε η συνταγματική αναθεώρηση να γίνει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στα σημαντικότερα θέματα που πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουν στο Σύνταγμά μας.

Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει αύριο, για το ίδιο θέμα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεδριάζει στις 10:30 το πρωί. Οι βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας θα τοποθετηθούν, εφόσον το επιθυμούν.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Σαββατοκύριακο που πέρασε υπήρξε μια μεγάλη δημοσιότητα σχετικά με μια υπόθεση στην οποία είχε δικηγορήσει η κ. Χριστίνα Βαληνάκη, η σύζυγος του Υφυπουργού των Εξωτερικών. Σήμερα δόθηκε και από το επίσημο ΠΑΣΟΚ και πολιτική διάσταση. Η κ. Διαμαντοπούλου κάνει λόγο σε συνέντευξή της για ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Έχετε να κάνετε κανένα σχόλιο σχετικά με όλη αυτή την ατμόσφαιρα που δημιουργείται και που φαίνεται πως πια, τουλάχιστον από τα δημοσιεύματα, δείχνει να αφορά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση, την οποία έχω κάνει με αφορμή ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ισχύει σε κάθε περίπτωση. Εκείνο που επισημαίνω για μια ακόμη φορά είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση σεβόταν και σέβεται τη Δικαιοσύνη. Καλούμε όλους τους πολιτικούς φορείς, τα πολιτικά πρόσωπα, τα κόμματα, να επιδεικνύουν τον ίδιο σεβασμό στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς, στους λειτουργούς.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση υιοθετεί τα όσα είπε ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξή του χθες στη δημόσια τηλεόραση σχετικά με τον τρόπο εκλογής του κ. Παπούλια; Αν δηλαδή εκλεγόταν από το λαό, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα είχε καμία τύχη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζω, δηλώσεις του επιτίμου Προέδρου.

ΜΙΧΑΗΛ: Επί της ουσίας, επιτρέψτε μου να κάνω μια συμπληρωματική ερώτηση. Για σας θέμα αλλαγής των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή την αποδέσμευση της εκλογής από τις πρόωρες εκλογές, αν δεν επιτευχθούν οι πλειοψηφίες που προβλέπει το Σύνταγμα, υπάρχει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός έχει θέσει το πλαίσιο, σε γενικές γραμμές, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή την τελευταία ημέρα για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Αύριο στην ομιλία του θα δώσει αναλυτικότερα στοιχεία, σκέψεις και προτάσεις και η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση ανοίγει. Η Νέα Δημοκρατία έχει πει σε ποια θέματα -ως τίτλους μιλάω πάντα- σκέπτεται να προτείνει αλλαγές στο Σύνταγμά μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ευτυχείτε στις διακηρύξεις και στις διαβεβαιώσεις, αλλά δεν είναι το ίδιο με τις πράξεις σας. Λέτε ότι αναζητάτε κοινούς τόπους με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -και τα τρία- θέτουν αιχμιακό σημείο τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας. Θα αποστείτε των διακηρυγμένων θέσεών σας, να μην ακουμπήσετε καν αυτό το θέμα; Αυτό θα ήταν συναίνεση, αυτό θα ήταν απόδειξη ότι συναινείτε και αναζητείτε κοινούς τόπους. Γιατί οι κοινοί τόποι είναι αμφίπλευρη υποχώρηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω μιλήσει για ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Αυτό ισχύει και θα ισχύει. Η Νέα Δημοκρατία σε πολλά μεγάλα θέματα έχει αναφερθεί στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση και την έχει επιδιώξει πολλές φορές. Η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση μόλις αρχίζει. Άρα, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν γίνει σαφείς προτάσεις από τα άλλα κόμματα, όπως γνωρίζετε. Εσείς κάνατε μια αναφορά ή επίκληση, αλλά μόλις πριν από 10 λεπτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ακόμη δεν έχουν κατατεθεί οι προτάσεις. Και είναι και λογικό δηλαδή. Δεν κρίνω αυτή τη στιγμή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εντός των επομένων εβδομάδων θα γίνει μεγάλη συζήτηση. Οπότε, κάνετε υπομονή.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ναι, δεν έχουν κατατεθεί οι προτάσεις, αλλά δεν είναι «άγραφο χαρτί» τα κόμματα. Έχουν δια του Τύπου, δια δηλώσεων, εκφράσει τις προθέσεις τους, τις ιδέες τους, τις απόψεις τους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην κουράζεστε και εσείς και οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφός σας, επαναλαμβάνω: Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει αύριο ομιλία, στην οποία θα δώσει ορισμένα επιπλέον στοιχεία για τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, εγώ σήμερα δεν θα πω τίποτα για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνεται στις αλλαγές που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Και αν όχι, γιατί επιμένουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Μεϊμαράκης, να θέτουν αυτό το ζήτημα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε -το είπα και την προηγούμενη εβδομάδα- η Συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί μια πολύ σημαντική θεσμική αλλαγή, ίσως τη σημαντικότερη θεσμική αλλαγή που μπορεί να επιτελέσει μια Βουλή. Οι βουλευτές, έχουν δικαίωμα στην άποψη, στην πρόταση, πολύ περισσότερο σε ζητήματα όπως η Συνταγματική αναθεώρηση. Δικαίωμα και υποχρέωση, όπως είχα πει σε συζήτηση που κάναμε σε αυτή την αίθουσα. Άρα, λοιπόν, δεν θα σχολιάσω τη δήλωση, τις προτάσεις, τις σκέψεις κανενός συναδέλφου στη Βουλή. Επαναλαμβάνω: Η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση ελεύθερα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγει αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά τη χθεσινή συγκέντρωση του κ. Μαρκογιαννάκη στην Κρήτη, στα Χανιά, όπου οι εκτιμήσεις μιλούν για 5.000 περίπου ψηφοφόρους του, οι οποίοι συμμετείχαν. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Εσείς δεν βλέπετε ως αποδοκιμασία τη συμμετοχή αυτών των 5.000 ανθρώπων, της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση περί αποπομπής του κ. Μαρκογιαννάκη; Η δεύτερη ερώτηση αφορά τη σύζυγο του κ. Βαληνάκη. Εάν ο αρμόδιος Εισαγγελέας ασκήσει τελικά ποινική δίωξη κατά της κ. Βαληνάκη, θα παραιτηθεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά την πρώτη ερώτηση, δεν πρόκειται να σχολιάσω. Οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, απ`όλα τα κόμματα, κάνουν συγκεντρώσεις. Οι οπαδοί τους, οι ψηφοφόροι τους, προσέρχονται, ακούν, συνομιλούν. Είναι μια πάγια, συνήθης πρακτική στις Δημοκρατίες μας. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ερώτηση, θέλω να επαναλάβω ότι όλοι, οφείλουμε σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη, ανεπηρέαστη, κάνει το έργο της. Και πρέπει να κάνει το έργο της. Άρα, λοιπόν, οποιεσδήποτε εικοτολογίες, υποθετικές προτάσεις, απόψεις οι οποίες δεν εδράζονται παρά σε φήμες ή έστω πληροφορίες, με ή χωρίς εισαγωγικά, δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Επιμένω: Οφείλουμε να σεβαστούμε την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και να μην προτρέχουμε.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει πολιτικό θέμα με τον κ. Βαληνάκη ή ισχύει η άποψη που έχετε διατυπώσει;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η απάντηση που έχω δώσει την περασμένη εβδομάδα σ` αυτή την αίθουσα.

ΦΙΛΗΣ: Χθες η «ΑΥΓΗ» είχε ένα δημοσίευμα με στοιχεία που αφορούν τη διέλευση από την Ελλάδα αεροσκαφών της CIA με Μουσουλμάνους κρατούμενους. Είναι οι λεγόμενες «ιπτάμενες φυλακές». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 30/7/2002, έχουμε διέλευση από το αεροδρόμιο «Βενιζέλος», προερχόμενο από το Ντάλλες της Ουάσιγκτον του αεροσκάφους με στοιχεία πτήσης Ν3798, στις 24/8/2002 στοιχεία πτήσης Ν581GA. Στις 12/9/2002 Ν8068Β, στις 27/9/2002 Ν49982, την 1/5/2005 Ν44768 (Ν313Ρ) και στις 24/9/2002 στη Σούδα, όχι στο «Βενιζέλος» έχουμε μια πτήση με αεροσκάφος τύπου C53D προερχόμενο από το Μπίρμπιγχαμ της Βρετανίας. Θα ήθελα συγκεκριμένα να μας απαντήσετε, αν η κυβέρνηση γνωρίζει τι μετέφεραν αυτά τα αεροσκάφη τα οποία καταγράφονται ως αεροσκάφη των αερογραμμών της CIA, εάν υπήρχαν κρατούμενοι, εάν είχε ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση κατά τη στάθμευσή τους στο «Ελ. Βενιζέλος» ή της Σούδας, ότι υπήρχαν κρατούμενοι μέσα και εάν επιβιβάστηκαν από το ελληνικό έδαφος άλλα πρόσωπα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πολλοίς έχω απαντήσει χωρίς να έχει υποβληθεί τόσο αναλυτική ερώτηση και αναφορά σε στοιχεία. Έχω πει, δηλαδή, ότι όλες οι πτήσεις, στις οποίες έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς για το επίμαχο θέμα, υπόκεινται στους διεθνείς ελέγχους και κανόνες. Επίσης έχω αναφέρει ότι με βάση τους κανόνες της IATA δεν υπάρχει υποχρέωση ελέγχου, ούτε μπορεί κάποιος να επιβάλει έλεγχο στο περιεχόμενο σε αεροσκάφος, με ή χωρίς επιβάτες. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Εάν ταξιδεύοντας με μια αεροπορική εταιρία, σταθμεύσει το αεροσκάφος με το οποίο ταξιδεύετε για μια ή δύο ώρες σε έναν ενδιάμεσο σταθμό, δεν νομίζω να θυμάστε ποτέ να ήρθαν οι τοπικές αρχές και να σας έλεγξαν μέσα στο αεροσκάφος. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι κανόνες που έχουν τηρηθεί όπως απολύτως με διαβεβαίωσε η αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το αρμόδιο Υπουργείο. Δεν έχω να αναφέρω τίποτε περισσότερο. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν υποβληθεί και ερωτήσεις στη Βουλή, από τις οποίες οι περισσότερες έχουν απαντηθεί.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή δεν μιλάμε γενικά, αλλά για συγκεκριμένες πτήσεις και συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, όσον αφορά την πτήση που σας ανέφερα για το αεροδρόμιο της Σούδας εκεί, πρέπει να γνωρίζει ο Έλληνας διοικητής της Σούδας, τι ακριβώς υπάρχει. Δεν είναι θέμα κανόνων transit όπως επικαλείστε για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Άρα θα θέλαμε μια συγκεκριμένη απάντηση. Πρώτον: Στις 24/9/2002 C53D στη Σούδα, τι συμβαίνει ακριβώς; Δεύτερον: Όσον αφορά τις πτήσεις που στάθμευσαν στο «Ελ. Βενιζέλος», θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν μεταφέρθηκαν Μουσουλμάνοι κρατούμενοι και ότι δεν επιβιβάστηκαν από ελληνικό έδαφος επίσης κάποιοι σ` αυτά τα αεροσκάφη, που δεν είναι πια πτήση transit, είναι άλλη πτήση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι ότι τηρήθηκαν οι κανόνες που προβλέπονται διεθνώς. Σε ότι αφορά το πολύ ειδικό θέμα που μου θέσατε στη δεύτερη ερώτησή σας, θα φροντίσω να διαβιβαστεί στο αρμόδιο Υπουργείο

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για το θέμα αυτό, προβλέπει να μη γίνεται έλεγχος αλλά μόνο τήρηση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, εφόσον πρόκειται για πτήση transit. Στην περίπτωση που υπάρχει προσγείωση όμως, όπως στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται έλεγχος. Θέλω να ρωτήσω, αν έγιναν αυτοί οι έλεγχοι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε ερώτημα, έχει τη δική του σημασία και βαρύτητα. Δεν υποτιμώ κανένα ερώτημα και πολύ περισσότερο το δημοσιογράφο που υποβάλει το ερώτημα. Ωστόσο αντιλαμβάνεστε ότι τα ερωτήματα σε τόσο εξειδικευμένα θέματα, θα πρέπει να υποβάλλονται στα αρμόδια υπουργεία. Να κάνω τον μεταφορέα ερωτημάτων και να σας δώσω μια απάντηση -άλλωστε το έχω κάνει πολλές φορές- αλλά είναι πολύ εξειδικευμένο το ερώτημά σας. Ως εκ τούτου δε νομίζω ότι περιμένετε ειδική απάντηση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος δεν είναι σε θέση να έχει όλη την πληροφόρηση και τη γνώση ενός εκάστου των θεμάτων. Γιατί δεν μιλάμε για έναν τομέα όπως είναι οι πτήσεις. Μιλάμε για χιλιάδες τομείς που ασχολούμαστε εδώ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Να επαναδιατυπώσω την ερώτηση.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως θέλετε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει διευκολύνει τα αεροσκάφη της Air CΙΑ, ή γενικά τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, στη μεταφορά κρατουμένων από ελληνικό έδαφος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν λέτε αεροσκάφη της CIA τι εννοείτε, ότι υπάρχει CIA Air Force, CIA airways;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Υπάρχει. Είναι γνωστό αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε μια ερώτηση, στην οποία χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς, οι οποίοι μου είναι άγνωστοι. Δεν γνωρίζω αυτό που αναφέρετε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Γενικά έχετε διευκολύνει τη μεταφορά κρατουμένων από ελληνικό έδαφος, ελληνικά αεροδρόμια;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον συζητάμε στο ίδιο πλαίσιο του θέματος που έθεσε και ο συνάδελφός σας προηγουμένως, θεωρώ ότι έχω απαντήσει. Αν θέλετε μια εξειδικευμένη απάντηση, παρακαλώ μπορείτε να διαβιβάσετε το ερώτημά σας στο αρμόδιο υπουργείο ή να το μεταφέρω και να έχετε μια απάντηση.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα μείνω στο ίδιο. Αν μεταφέρονται κρατούμενοι ή όχι, δεν είναι θέμα εξειδικευμένου υπουργείου, είναι θέμα της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να μη το γνωρίζει ο Πρωθυπουργός γι` αυτό και τίθεται στο μπρίφινγκ. Άρα μπορείτε να ενημερωθείτε και να μας πείτε εσείς, αλλά μη μας παραπέμπετε στο αρμόδιο υπουργείο. Είναι θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας, εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει η προηγούμενη απάντησή μου.

ΜΙΧΑΗΛ: Δύο ερωτήσεις. Πρώτον: Υπάρχει ή όχι ηθικό ζήτημα για το βουλευτή της Ν.Δ. κ. Φωτιάδη, ο οποίος φέρεται και το παραδέχεται και ο ίδιος ότι χρωστάει στην εταιρία Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, ένα σημαντικό ποσό, βρίσκεται στα δικαστήρια, τη στιγμή που η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο, λέει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε αυτή την εταιρία και πρέπει κάτι να γίνει.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πολιτικό ζήτημα, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο υπουργείο. Αν υπάρχει πολιτικό θέμα με την έννοια που το θέσατε, δηλαδή επιδοτήσεων ή όχι. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο σκέλος της ερώτησής σας, μόνος σας μιλήσατε για Δικαιοσύνη και δικαστήρια. Εφόσον λοιπόν μια υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη και στα δικαστήρια, από μένα τι σχόλιο περιμένετε να διατυπώσω;

ΜΙΧΑΗΛ: Η δεύτερη ερώτηση αφορά τον κ. Νάκο, που είναι μέλος της κυβέρνησης. Ο κ. Νάκος, επανέλαβε χθες σε συνεστίαση στη Λάρισα ότι «δεν σας ξεχνάμε γαλάζια παιδιά, δεν μπορούμε να πούμε ανοιχτά αυτά που σκεφτόμαστε και αυτά που επιθυμούμε, είμαστε σε εχθρικό περιβάλλον», διότι ήταν παρόντες και οι δημοσιογράφοι, «παρόλα αυτά, είμαστε σίγουροι ότι μέχρι να τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης και να πάμε σε εκλογές, θα φροντίσουμε να σας ικανοποιήσουμε». Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλές φορές σ` αυτή εδώ την αίθουσα έχουν μεταφερθεί δηλώσεις, δήθεν δηλώσεις, απόψεις με διατύπωση που τις μεταφέρει ο δημοσιογράφος, με όλη την καλοπροαίρετη διάθεση που μπορεί να έχει ο κάθε δημοσιογράφος. Γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζω.

ΧΙΩΤΗΣ: Μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, η κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει ή να συζητήσει και με τους αρμόδιους φορείς με κατ` ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού ή κυβερνητικών στελεχών; Ερωτώ κυρίως για την Εκκλησία. Θα υπάρξει κάποιος διάλογος με την Εκκλησία για τις προτάσεις σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η αναθεώρηση ανοίγει έναν διάλογο μεταξύ των κομμάτων. Ο διάλογος είναι κοινοβουλευτικός. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε ότι κάθε φορέας ή πολίτης μπορεί να καταθέσει δημοσίως τις απόψεις του.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, είπε προχθές ότι διαθέτει πληροφορίες για την ύπαρξη ισλαμικών πυρήνων, τύπου Αλ Κάιντα, στη χώρα μας. Αυτές τις πληροφορίες τις έχει δώσει στην κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Που το είπε αυτό;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους και στη ΝΕΤ, εάν δεν κάνω λάθος.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το θυμάμαι, δεν το είδα. Θα το κοιτάξω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αμφισβητείτε, δηλαδή, ότι έγιναν αυτές οι δηλώσεις;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το θυμάμαι. Είναι πολλά τα θέματα. Δεν θυμάμαι να έχω δει τέτοια δήλωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Συμμερίζεστε γενικότερα την εκτίμηση ότι υπάρχει ισλαμική απειλή και τρομοκρατία στη χώρα μας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητάτε να σας απαντήσω, επί τη βάσει, κάποιων δηλώσεων. Δεν γνωρίζω εάν έχουν γίνει αυτές οι δηλώσεις ή εάν δεν έχουν γίνει. Στο γενικότερο θέμα που θέσατε, θα σας πω ότι, χωρίς να το συνδέω με καμία ομάδα -εννοώ ομάδα θρησκευτική ή άλλου είδους πολιτών, φιλοξενουμένων ή μεταναστών που ζουν σε αυτή τη χώρα κ.ο.κ- είμαι πολύ φειδωλός στο να κάνω εύκολα σχόλια χωρίς να έχω κάποιες πληροφορίες.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τη στιγμή που η χώρα εισάγει, αν δεν κάνω λάθος, περίπου το 90% των λιπασμάτων τα οποία χρησιμοποιεί, βάσει ποιας λογικής κλείνει το εργοστάσιο λιπασμάτων, μήπως μόνο και μόνο για να πωληθεί η Εμπορική Τράπεζα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ να απευθύνετε και αυτό το ερώτημα στο αρμόδιο υπουργείο. Εφόσον έχει ληφθεί αυτή η απόφαση την οποία μου αναφέρετε και εφόσον υπάρχει και συγκεκριμένο σκεπτικό, πολύ εύκολα και γρήγορα θα σας δοθεί απάντηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σήμερα και όχι μόνο μια εφημερίδα μιλάνε για αποβιομηχάνιση της Βόρειας Ελλάδας, μιλάνε για λουκέτα και για χιλιάδες ανέργους. Τι έγινε δεν καταλάβανε όλοι αυτοί οι άνθρωποι τη ριζοσπαστικότητα του αναπτυξιακού νόμου ή η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει, περί λογιστικών αποτιμήσεων της απογραφής με τα ελλείμματα και δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις επενδύσεις που θα διασφάλιζαν εργασία στον κόσμο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανείς από αυτή την κυβέρνηση δεν έκρυψε ότι η κατάσταση στα ζητήματα της οικονομίας ήταν πάρα πολύ δύσκολη και σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παραμένει δύσκολη. Αυτός, άλλωστε, είναι ο ρόλος με τον οποίο μας επιφόρτισε ο ελληνικός λαός: Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Να βελτιώσουμε την κατάσταση που βρήκαμε και να λύσουμε τα πολλά προβλήματα. Αναφέρομαι επίτηδες στα πολλά προβλήματα, γιατί όντως είναι πολλά τα προβλήματα. Ο αναπτυξιακός νόμος, στον οποίο αναφερθήκατε -έστω και υπαινικτικά είναι ένας νόμος που έχει βοηθήσει ήδη στο να αρχίσει μια σειρά από νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Έχω δώσει και εδώ στοιχεία. Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν την ευκαιρία, στη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού 2006, να μιλήσουν ειδικότερα για τον αναπτυξιακό νόμο. Γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέες θέσεις απασχόλησης. Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι εάν κάποιος κατανοεί τα προβλήματα και τι κάνει για να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει. Εκτιμώ με βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση με σοβαρότητα, από την πρώτη στιγμή, προσέγγισε τη λύση των προβλημάτων που περιέγραψα προηγουμένως.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τις προάλλες η κυβέρνηση έσπευσε να εκφράσει τις ανησυχίες της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εισπράττοντας τις ευχαριστίες του Αμερικανού πρέσβη, εκτός και αν το αμφισβητείτε και αυτό.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβήτησα τίποτα προηγουμένως. Μάλλον έχει δημιουργηθεί μια παρεξήγηση, δεν γνωρίζω γιατί επαναλαμβάνετε για τρίτη φορά το «αμφισβήτησα». Σας είπα ότι κάτι δεν το γνωρίζω. Όταν, λοιπόν, λέω «κάτι δεν το γνωρίζω» παρακαλώ να δέχεστε αυτό που σας λέω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αγνοεί τις δηλώσεις που τις έχει δημοσιεύσει σχεδόν το σύνολο του Τύπου...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Μπορείτε να το σχολιάσετε, επικρίνοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Είστε ελεύθερος. Δεν σας το απαγορεύει κανείς. Αλλά, αν μη τι άλλο, μην αμφισβητείτε αυτό που ευθέως σας λέω. Πάντοτε σας μιλώ ευθέως σε αυτή την αίθουσα. Έχω την εντύπωση ότι είμαι ίσως ο μόνος κυβερνητικός εκπρόσωπος που έχει έρθει δύο φορές εδώ και σας έχει πει για λάθη που έχει κάνει. Δεν ξέρω από την εμπειρία σας, εάν θυμάστε πολλούς να το έκαναν σε αυτή την αίθουσα. Παρακαλώ, λοιπόν, τουλάχιστον τις προθέσεις μην τις αμφισβητείτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, τις προθέσεις δεν τις αμφισβητούμε. Αυτό που δεν είναι καθαρό είναι η θέση που παίρνετε σαν κυβέρνηση. Θέλω να συνεχίσω την ερώτηση και να πω ότι η κυβέρνηση εξέφρασε τις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά δεν είπε λέξη, αν δεν κάνω λάθος, για την εν ψυχρώ δολοφονία 18 αμάχων προχθές στο Αφγανιστάν. Μπορώ να έχω κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται να επανεξετάσει την παρουσία ελληνικού στρατιωτικού τμήματος στο Αφγανιστάν, ενόψει της διαφαινόμενης επιδείνωσης της κατάστασης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη.

ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Εγώ θα σας ρωτήσω κάτι που γνωρίζετε και ασφαλώς δεν διέφυγε της προσοχής σας, όπως δεν διέφυγε από κανέναν, ότι τις τελευταίες δύο ημέρες όποιο κανάλι και να έβλεπες και όποιο ραδιόφωνο και ν άκουγες έβλεπες έναν συγκεκριμένο βουλευτή, πρώην υφυπουργό της Ν.Δ., τον κ. Μαρκογιαννάκη. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι πολύ απλό: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με αυτή την αισθητική στην πολιτική;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι η ερώτησή σας όσο χαριτωμένη και αν ακούγεται, κρύβει έναν υπαινιγμό για μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν υιοθετώ υπαινιγμούς εναντίον μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου και αν βρίσκονται. Όσον αφορά τα περί «αισθητικής» που θέσατε, ασχέτως του προσώπου, θα σας πω ότι στην Ελλάδα , όπως και σε καμία άλλη δημοκρατία, δεν υπάρχουν νόμοι περί αισθητικής. Η δική σας αισθητική μπορεί να διαφέρει από την αισθητική κάποιοι άλλου. Κατά συνέπεια, οι απόψεις είναι και διαφορετικές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού, όμως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πολιτικός πολιτισμός ορίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

ΦΙΛΗΣ: Πως σχολιάζετε ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης μόλις χθες στο «ΒΗΜΑ» απηύθυνε δημοσίως σύσταση στον κ. Λινό, να μάθει να κάνει καλά τη δουλειά του.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα σχόλιο.

ΦΙΛΗΣ: Το λέω σε σχέση και με τη δήλωσή σας, ότι σέβεστε τη δικαιοσύνη.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωσή μου έγινε δύο φορές σε αυτή την αίθουσα την περασμένη εβδομάδα. Επανελήφθη σήμερα, όχι μόνο για τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αλλά και για τους λειτουργούς της. Κατά συνέπεια, δεν θα σχολιάσω περαιτέρω.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Στο τραπέζι των συζητήσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει και το θέμα της αύξησης των βουλευτών Επικρατείας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αύριο, θα ακούσετε από τον Πρωθυπουργό περισσότερα απ` ό,τι μπορούσα να σας πω εγώ σήμερα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 January 2006 - 15:05:11 UTC