Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 06-01-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΌ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα στις 17:30, για την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη έως το Σάββατο 21 Ιανουαρίου.

Τα κύρια σημεία του προγράμματός του έχουν ως εξής:

Την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, στις 09:30 άφιξη στο Πεκίνο. Στις 14:30 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνου. Στις 17:30 θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Κινέζο Πρωθυπουργό. Στις 18:20 οι δύο Πρωθυπουργοί θα υπογράψουν συμφωνία-πλαίσιο που καλύπτει πολλούς τομείς για τις σχέσεις των δύο χωρών. Στις 18:30 ο Κινέζος Πρωθυπουργός παραθέτει δείπνο προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού και της κ. Καραμανλή.

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 10:15 προβλέπεται επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Σινικό Τείχος. Στις 12:30 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του COSCO (China Ocean Shipping Company), στις 13:00 θα έχει ολιγόλεπτη συνάντηση με τους Προέδρους των σημαντικών λιμένων της Κίνας, με τους οποίους στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Σας θυμίζω ότι αρκετοί επιχειρηματίες συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό σε αυτό το ταξίδι. Στις 13:20 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη. Στις 15:15 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, στις 16:10 με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Πολιτικού Συμβουλευτικού Συνεδρίου και στις 17:00 με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Στις 18:30 έχει προγραμματιστεί αναχώρηση για τη Σαγκάη.

Το Σάββατο στις 10:00, στη Σαγκάη, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία σε επιχειρηματικό συνέδριο. Στις 11:30 θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης και στη συνέχεια θα παρατεθεί πρόγευμα. Στις 14:40 ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Planning Exhibition Hall και στις 15:40 το Oriental Pearl TV Tower. Το Σάββατο, στις 17:00, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για την Αθήνα με προβλεπόμενη ώρα επιστροφής, το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα μετέχει στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας.

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή.

Και στις δύο περιπτώσεις το θέμα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος αφενός και αφετέρου συζήτηση στρατηγικής για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να μου πείτε την επίσημη θέση της κυβέρνησης αν μετά την ψήφιση των διατάξεων της αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως τις είπε ο Πρωθυπουργός χθες, θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο τομέα μόνο υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν είπε κανείς ότι θα προσλαμβάνονται μόνο υπάλληλοι αορίστου χρόνου. Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στην αναθεώρηση του Συντάγματος ρυθμίζεται η λύση προβλημάτων που επί σειρά ετών υπάρχουν στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο προσλαμβάνει εργαζομένους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι όμως δεν έχουν τη δυνατότητα της βαθμολογικής εξέλιξης. Πολλές φορές δεν υπάρχουν και οργανικές θέσεις. Λύεται ένα σημαντικό πρόβλημα. Προβλέπεται από δω και πέρα ότι -πέραν αυτών που προέβλεπε τώρα, στο άρθρο που θα διαβάσετε, το προηγούμενο Σύνταγμα δηλαδή, ορισμένων μόνο θέσεων, όπως π.χ. επιστημονικού προσωπικού ή συνεργατών στο γραφείο του Πρωθυπουργού ή υπουργών- μπορεί το ελληνικό δημόσιο να προσλαμβάνει με τέτοιες σχέσεις αορίστου χρόνου και για πάρα πολλές άλλες θέσεις, για οποιαδήποτε άλλη θέση. Αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το ισχύον Σύνταγμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, καταργείται ουσιαστικά η μονιμότητα πλέον στους νεοπροσλαμβανόμενους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Πρώτον δεν καταργείται η μονιμότητα. Και δεύτερον, σας λέω ότι μπορεί να γίνονται προσλήψεις και με αυτό τον τρόπο. Ήδη γίνονται για ορισμένους μόνο τομείς. Και σας ανέφερα ορισμένους τομείς: Ειδικό επιστημονικό προσωπικό, συνεργάτες Υπουργών ή συνεργάτες Πρωθυπουργού. Είναι ελάχιστοι ή λίγοι εκείνοι οι οποίοι σήμερα προσλαμβάνονται με αυτές τις σχέσεις. Αυξάνεται ο αριθμός και ρυθμίζεται και η βαθμολογική τους εξέλιξη.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε τη λέξη «μπορεί». Αυτό σημαίνει όμως ότι αφήνει ένα ορθάνοιχτο παράθυρο να χρησιμοποιηθεί και γι` αυτό που λέμε, δηλαδή για ουσιαστικά κατάργηση μονιμότητας και άρα δημιουργία δύο κατηγοριών υπαλλήλων που ενδεχομένως κάποια στιγμή, οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου να καταλήξουν να είναι περισσότεροι από τους μόνιμους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Υπάρχουν σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο εργαζόμενοι -όπως σας είπα και προηγουμένως και διόρθωσα το «ελάχιστοι»- με σχέση αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως για παράδειγμα οι έως τώρα συμβασιούχοι, πολλών από τους οποίους οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, δεν είχαν οργανικές θέσεις. Έπρεπε να βρεθεί η λύση των οργανικών θέσεων εκ των υστέρων. Δεν έμπαιναν στην ίδια βαθμολογική εξέλιξη με τους υπολοίπους εργαζομένους. Όλα αυτά ρυθμίζονται με την αλλαγή την οποία προτείνει η Νέα Δημοκρατία στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το καταλάβαμε. Από δω και πέρα όμως, μπορεί αυτό το πράγμα να χρησιμοποιηθεί σαν «παράθυρο» για να καταργηθεί η μονιμότητα και κάποια εξουσία, όπως και αν λέγεται αυτή η εξουσία, να χρησιμοποιήσει αυτή τη διάταξη για να βάζει όλο και περισσότερους συμβασιούχους αορίστου χρόνου σε βάρος των μονίμων;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι σε βάρος των μονίμων, εάν κάποιες σχέσεις ρυθμίζονται έτσι όπως είπαμε. Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά έγκειται, όπως γνωρίζετε, σε ορισμένα μόνο ζητήματα. Είπα μερικά, υπάρχουν και μερικά άλλα. Με τη δική σας σκέψη, θα έπρεπε στο ελληνικό Δημόσιο από τώρα και για τα επόμενα 40 χρόνια, όποιες κυβερνήσεις ακολουθήσουν, να μην κάνουν προσλήψεις, όπως γίνεται σήμερα. Δεν νομίζω ότι πρόκειται να ισχύσει κάτι τέτοιο. Θα υπάρχουν πάντοτε στη λογική που ανέφερα προηγουμένως, οι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου και βεβαίως, θα κατοχυρωθούν ακόμη περισσότερο αυτοί που είναι με σχέση αορίστου χρόνου.

ΒΛΑΧΟΣ: Δεν σχολιάσατε αυτό που είπα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «παράθυρο» με την κατάργηση της μονιμότητας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το σχολίασα επίτηδες, διότι δεν θεωρώ ότι είναι «παράθυρο», κάτι το οποίο προβλέπεται ούτως ή άλλως στο Σύνταγμα. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι εφόσον περάσει η Συνταγματική μεταρρύθμιση, δεν θα είναι κανένα «παράθυρο» αυτό. Δεν καταργεί κανείς τη μονιμότητα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση, λοιπόν, επιδιώκει να στελεχώσει τις οργανικές θέσεις του δημοσίου με υπαλλήλους αορίστου χρόνου και όχι με μόνιμους, δηλαδή με υπαλλήλους μειωμένων δικαιωμάτων, όπως είναι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου σε σχέση με τους μόνιμους υπαλλήλους; Και ποιος αποκλείει ότι αργότερα δεν θα βάλει σε αυτές τις οργανικές θέσεις και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα και προηγουμένως -και δεν ξέρω αν πρέπει να το επαναλάβω για δεύτερη ή τρίτη φορά- ότι έχουμε ήδη τέτοιους υπαλλήλους, οι οποίοι όμως δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μονίμους υπαλλήλους. Η προσπάθεια που γίνεται στη Συνταγματική αναθεώρηση είναι ακριβώς η εξομοίωση αυτών των υπαλλήλων με τους μονίμους υπαλλήλους, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα τους. Γιατί κάποιος, δηλαδή, δεν μπορεί να έχει την ίδια βαθμολογική εξέλιξη ή τη μισθολογική εξέλιξη που έχει ο μόνιμος υπάλληλος, εφόσον είναι υπάλληλος με σύμβαση αορίστου χρόνου.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, πρέπει να κάνετε τους αορίστου χρόνου, μονίμους.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς βλέπετε από μια οπτική γωνία. Εγώ σας λέω και την άλλη οπτική γωνία.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μια διευκρίνιση και μια ερώτηση. Η διευκρίνιση είναι: Έχει γίνει κάποια σκέψη για το ασφαλιστικό, τι σημαίνει μια τέτοια ρύθμιση, δηλαδή τα Ταμεία, για να το θέσω πιο απλά, θα είναι διαφορετικά ή θα μιλάμε για το ίδιο Ταμείο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω με τα Ταμεία, ποιο Ταμείο είναι το Α ή το Β, αλλά τα ίδια δικαιώματα σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ζητήματα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Κάνω την ερώτηση αυτή για τη βιωσιμότητα των Ταμείων, γι` αυτό έχει σημασία και μόνο αυτή η ερώτηση. Το δεύτερο είναι: Υπάρχει ένας στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, ένας πολιτικός στόχος, πίσω από αυτές τις αλλαγές, δηλαδή ο στόχος είναι να μειωθούν, για παράδειγμα, συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, να μειωθούν και τα έξοδα του κράτους, να συρρικνωθεί το κράτος με κάποιο τρόπο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο στρατηγικός στόχος έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και στη συνέχεια. Έχουμε μιλήσει κατ` επανάληψη για την επανίδρυση του κράτους. Μια σειρά ενεργειών στοχεύουν στην επανίδρυση του κράτους με ένα πιο μοντέρνο τρόπο, με ένα τρόπο ο οποίος θα είναι λειτουργικός και θα κάνει τις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες πιο λειτουργικές και πιο ανταγωνιστικές.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική βήμα προς βήμα, θα έλεγα, στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Μήπως θα θέλατε να διατυπώσετε κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Έχει απαντήσει ήδη σε κάποια από τα σημεία αυτά, απ` ό,τι γνωρίζω, ο υπουργός Εσωτερικών. Δεν γνωρίζω εάν οι θέσεις του κ. Βενιζέλου αποτελούν και επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ, για να υπάρχει σχόλιο από την πλευρά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα τον κ. Καραμανλή και είπε ότι είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού για να βοηθήσει στο θέμα της αναθεώρησης. Θα υπάρξει κάποια επιτροπή στην οποία θα μετέχει ο κ. Μητσοτάκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πως θα λειτουργήσει η ομάδα αναθεώρησης, ποιος θα είναι επικεφαλής, ποιος θα είναι εισηγητής κ.ο.κ. Δεν είμαι σε θέση σήμερα να το ανακοινώσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Ποιος θα εισηγηθεί;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι δεν είμαι σε θέση σήμερα να το ανακοινώσω.

ΒΛΑΧΟΣ: Σε αυτή επιτροπή θα έχει ρόλο και ο κ. Μητσοτάκης;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν έχει οριστεί, σε καμία περίπτωση, ποιος θα είναι εισηγητής. Δεν γνωρίζω καν εάν θα υπάρχει ξεχωριστή επιτροπή. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι έχουμε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους κινούνται τέτοιες διαδικασίες, όπου τίθεται ένας επικεφαλής. Στη συνέχεια, ορίζεται από τη Βουλή μια ειδική επιτροπή για την αναθεώρηση, στην οποία μετέχουν βουλευτές όλων των κομμάτων. Όμως, σήμερα δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μεταξύ των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού ήταν και αυτή που προβλέπει την αφαίρεση από τα δικαστήρια της αρμοδιότητας να εκδικάζουν κάποιες οικονομικές διαφορές των πολιτών με το κράτος. Φαντάζομαι ότι εάν ίσχυε κάτι τέτοιο το ΛΑΦΚΑ δεν θα το έπαιρναν οι συνταξιούχοι, εάν κάνω λάθος διορθώστε με. Η ερώτησή μου είναι, εάν ένας πολίτης που έχει μια τέτοιου είδους διαφορά με το κράτος, που θα απευθυνθεί να βρει το δίκιο του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αφαιρείται κανένα δικαίωμα για να προσφύγει κάποιος στη δικαιοσύνη. Αυτό που τέθηκε χθες -και μάλιστα με παρρησία το είπε η Ν.Δ. δια στόματος του Πρωθυπουργού- ήταν ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση αυτή ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την οποία τότε δεν είχε δεχθεί η Ν.Δ. Κρίνουμε ότι η πρόταση είναι σωστή και γι αυτό την επαναδιατυπώνουμε, πλέον, ως κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη θέση για λύση τέτοιων προβλημάτων, που δεν θα στρέφονται βεβαίως ούτε εις βάρος των όποιων Ελλήνων πολιτών ζητούν εφόσον δικαιούνται να λάβουν κάτι. Αλλά, από την άλλη πλευρά δεν θα αναστατώνουν διαρκώς και δεν θα αλλάζουν διαρκώς του ετήσιους προϋπολογισμούς του κράτους. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, μια διαρκής αλλαγή των προϋπολογισμών επειδή υπήρξε απόφαση δικαστηρίου.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Καταλαβαίνω τη λογική ότι@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να πάει κάποιος σε βάθος χρόνου και δεν ξέρω σε ποιο βάθος χρόνου κ.ο.κ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ποιος θα το κρίνει τελικά; Εάν έχω εγώ μια τέτοιου είδους υπόθεση σε ποιον θα καταφύγω;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, η Βουλή των Ελλήνων θα αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτή αυτή τη σκέψη, για να ενταχθεί στο Σύνταγμα. Εφόσον γίνει δεκτή αυτή η σκέψη για να ενταχθεί στο Σύνταγμα, βεβαίως θα υπάρχουν και εκτελεστικοί νόμοι.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μεταξύ των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού είναι και αυτή που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Λέει, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ότι η χώρα μας πρέπει να καταστεί κέντρο παιδείας και πολιτισμού να εισάγει, αντί να εξάγει φοιτητές. Οι πρυτάνεις των κρατικών Πανεπιστημίων, από τους οποίους υποθέτω ότι κρίνεται και το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, είναι κάθε ημέρα στα ραδιόφωνα και λένε ότι τα ιδρύματα δεν έχουν φράγκο, κινδυνεύουν να κλείσουν, ζητούν να δουν τον Πρωθυπουργό κ.λπ. Πως η Ελλάδα θα εισάγει φοιτητές, όταν τα Πανεπιστήμια είναι έτοιμα να κλείσουν από έλλειψη χρημάτων. Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα εισάγουν φοιτητές;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μάλλον ισοπεδωτική αυτή η άποψη.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Έτσι λένε οι πρυτάνεις, όχι εγώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το λέτε εσείς, έσπευσα να το πω. Θα σας δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα, που μου έγινε οικείο, λόγω της θέσης των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης: Γνωρίζετε ότι υπήρχε αίτημα από το διπλανό Πανεπιστήμιο για ένα κτήριο. Πληροφορήθηκα στην πορεία και κατόπιν ερώτησης που έγινε από βουλευτή του ΚΚΕ στη Βουλή και απαντήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ταλιαδούρο, ότι στον προϋπολογισμό του 2005 υπήρχαν ήδη χρήματα για την αγορά κτηρίου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, το ποσό ανερχόταν στα 14 ή 14.5 εκατομμύρια ευρώ. Ουδέποτε έγινε χρήση αυτού του κονδυλίου από το Πανεπιστήμιο. Σας δίνω, λοιπόν, ένα πρακτικό παράδειγμα που γνωρίζω, όπου χρήματα είχαν διατεθεί στον προϋπολογισμό υπέρ της αγοράς κτηρίου από ένα Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο άφησε να παρέλθει όλο το έτος χωρίς να αξιοποιήσει αυτό το κονδύλι. Δεν γνωρίζω το σύνολο των προβλημάτων όλων των Πανεπιστημίων, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ την ισοπεδωτική λογική που λέει ότι δεν έχουν καθόλου χρήματα τα Πανεπιστήμια ή η Πολιτεία δεν δίνει χρήματα στα Πανεπιστήμια.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο της δικαστικής συνδρομής και συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη χώρα μας, ώστε να δούμε για ποια αδικήματα ακόμα και ύποπτοι θα εκδίδονται στις ΗΠΑ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εκδοθεί, ήδη, από χθες αναλυτικό δελτίο Τύπου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα έχετε διαβάσει. Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δώσει στη δημοσιότητα αυτά που προβλέπονται από τους νόμους. Δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Μετά την κλήση της κ. Βαληνάκη να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση για το παραδικαστικό στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την ίδια θέση στο θέμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα από όσα έχω πει μέχρι τώρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κοίταξα τις απαντήσεις που δώσατε τη Δευτέρα γύρω από το θέμα των πτήσεων που εμείς οι δημοσιογράφοι αποκαλούμε πτήσεις της Air CIA και ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Είπατε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ελέγχου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των διερχόμενων αεροσκαφών από την Ελλάδα. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ελέγχου. Φαντάζομαι, όμως, ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και οι άλλες υπηρεσίες ενδιαφέρονται αν υπάρχουν τέτοιες πτήσεις, οι οποίες ενδεχομένως δημιουργούν προβλήματα ασφαλείας στη χώρα, διότι μπορεί να την εκθέσουν σε αντίποινα. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο πτήσεις transit. Για παράδειγμα -είχε δημοσιευτεί στον Τύπο, φαντάζομαι ότι το έχετε διαβάσει- ένα αεροπλάνο τύπου Lear Jet, με στοιχεία SPAM 92, έφυγε από το Ράμσταϊν της Γερμανίας, πήγε στα Χανιά στις 14/5/2005 και ξαναγύρισε στο Ράμσταϊν αυθημερόν. Το αεροπλάνο είχε εντοπιστεί από τις ιταλικές αρχές ως χρησιμοποιηθέν για την απαγωγή του Αμπού Ομάρ, μια υπόθεση που όπως γνωρίζετε ο εισαγγελέας του Μιλάνου έχει εκδώσει 20 περίπου εντάλματα σύλληψης. Μπορείτε να μου πείτε, εάν γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, οι επιβάτες του αεροπλάνου πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και καμία κυβέρνηση να γνωρίζει πού βρίσκονται ή ποιοι είναι οι επιβάτες του οποιουδήποτε αεροσκάφους. Υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί της ΙΑΤΑ, στους οποίους περιγράφονται σαφώς και οι υποχρεώσεις που έχει κάθε χώρα όταν περνά ένα αεροσκάφος transit, είτε προσγειώνεται σε αυτή για να αποβιβαστούν οι επιβάτες, είτε επιβιβάζονται σε αεροσκάφος. Αυτοί οι κανονισμοί τηρήθηκαν απαρέγκλιτα. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο για το θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα, ξέρουμε ποιοι ήταν μέσα, ποιοι μπήκαν και ποιοι ήρθαν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις. Δεν είμαι ειδικός γνώστης. Στη μία περίπτωση, επιβιβάζονται κάποιοι από έναν τόπο -ας υποθέσουμε το αεροδρόμιο της Αθήνας- στη δεύτερη αποβιβάζονται κα στην τρίτη περνούν transit. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν κανονισμοί. Οι κανονισμοί της ΙΑΤΑ τηρήθηκαν απαρέγκλιτα.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Η υπουργός Παιδείας διατύπωσε χθες την άποψη ότι πρέπει να προβλεφθεί στο Σύνταγμα μια ημέρα μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω πώς τη βλέπει αυτή την πρόταση η κυβέρνηση, καθώς κατά τη γνώμη μου είναι μια πρόταση που βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον Παύλο Μπακογιάννη, αγωνιστή της Δημοκρατίας, βασανιστές, πράκτορες υπηρεσιών κ.τ.λ. Πώς το αντιμετωπίζει αυτό η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχάς, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο: Νομίζω ότι κ. Γιαννάκου δεν θα έκανε ποτέ μια πρόταση που «θα έβαζε στο ίδιο τσουβάλι» πρόσωπα, όπως αυτά που αναφέρατε, θεωρώντας ότι δεν είναι στη λογική, ούτε της κ. Γιαννάκου, ούτε κανενός στελέχους της Νέας Δημοκρατίας «να βάζει στο ίδιο τσουβάλι» πρόσωπα σαν αυτά που αναφέρατε. Δηλαδή αντιφατικά στην πορεία της ζωής τους, άλλα με πολύ θετική προσφορά στη Δημοκρατία και τους αγώνες της και άλλα με την προσφορά που έχει κρίνει η ιστορία ως το λιγότερο μη θετική, για να μην πω κάποιο βαρύτερο χαρακτηρισμό. Αυτό, όμως, αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα που κάνατε, για να ξεκαθαρίσω τη θέση της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά συνολικά το Σύνταγμα -σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να το πω, γιατί δεν την είχα χθες, αφού δεν συναντηθήκαμε- η κυβέρνηση προτίθεται να ακούσει όλους τους βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία θα ακούσει όλους τους βουλευτές. Η συζήτηση θα είναι απολύτως ελεύθερη. Καθένας θα μπορεί να υποβάλλει προτάσεις. Ένα πρώτο τέτοιο δείγμα το είχατε χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Διότι η μεγάλη θεσμική αλλαγή που ακούει στο όνομα «αναθεώρηση του Συντάγματος» οφείλει να μας κάνει όλους συμμέτοχους, για να μπορεί να εκφράσει κάθε βουλευτής χωριστά -και μάλιστα με απόλυτη ελευθερία απόψεων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής- τις δικές του απόψεις. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν είναι δόκιμο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να σχολιάζει την οποιαδήποτε άποψη του οποιουδήποτε βουλευτή. Είναι διαδικασίες που προβλέπονται εντός του κοινοβουλευτικού διαλόγου και δεν θα ήθελα να σχολιάσω καμία πρόταση από όποιον βουλευτή κι αν ακουστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι αυτοί οι πέντε που έκαναν τις ληστείες ήταν μια συμμορία ληστών ή μια συμμορία τρομοκρατών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο αρμόδιος υπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις όταν έχει πλήρη στοιχεία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακούγεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα κάνει μια πρόταση να επεκταθεί η συνταγματική θητεία των εκλεγμένων κυβερνήσεων. Πώς τη βλέπετε αυτή την πρόταση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόλις πριν από λίγο έκανα ολόκληρη ανάλυση ότι δεν θα σχολιάσω καμία πρόταση από όπου κι αν ακουστεί. Τώρα, μου λέτε ότι «ακούγεται», «αν γίνει» κ.λπ. Επαναλαμβάνω ότι δεν προτίθεμαι να κάνω σχόλιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν υπάρχει στη σκέψη της κυβέρνησης αυτό; Θα την βόλευε κάπως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω τί προτάσεις θα κάνει κάθε βουλευτής, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, αλλά και δεν προτίθεμαι να κάνω σχόλιο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επειδή είπατε τώρα ότι δεν προτίθεστε να κάνετε τέτοιου είδους σχόλια, σ` αυτό το διάστημα@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι απαξιώνοντας τον διάλογο. Ακριβώς επειδή σέβομαι το διάλογο, δεν θέλω να κάνω σχόλια. Εάν κριθεί κάποια στιγμή, ότι πρέπει να υπάρχει εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν που σας λέω σήμερα, μπορεί να συμβεί. Αλλά καλό θα είναι να μην προβαίνω σε σχόλιο ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, για όποιες προτάσεις κατατίθενται.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είστε σε θέση να μας περιγράψετε περίπου τη διαδικασία και κάποιο χρονοδιάγραμμα για να μπορούμε και εμείς να παρακολουθήσουμε το διάλογο; Αν θα κατατεθούν, πότε θα συζητηθούν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρώνω στην προηγούμενη απάντησή μου, επαναλαμβάνοντας: Κατατεθούν από στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Διότι μπορεί να χρειαστεί αύριο, μεθαύριο ή την επόμενη εβδομάδα να κρίνω ή να κριτικάρω προτάσεις από άλλα κόμματα. Ομιλώ για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Είστε σε θέση να μας πείτε είτε τη διαδικασία είτε το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου έστω μέσα στο πλαίσιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το Σύνταγμα; Θα είναι κάτι ανοικτό, θα γίνουν κάποιες ημερίδες, πώς θα τα παρακολουθούμε αυτά, ποιος λέει τι κλπ;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και μόνο ότι σας είπα πως θα υπάρξει μια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής γι` αυτά τα θέματα, αντιλαμβάνεστε ότι η Νέα Δημοκρατία ξεκινάει συζητώντας στο εσωκομματικό πεδίο τα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Από κει και πέρα, εάν θα δημιουργηθούν κάποιες ομάδες ή όχι, δεν είμαι σε θέση να σας πω τώρα κάτι τέτοιο. Όταν το έχω όμως, θα σας το πω. Χρονικά πάντως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι, ορίζεται από το Σύνταγμά μας πότε μπορεί να ξεκινήσει κοινοβουλευτικά αυτή η διαδικασία: Μετά τον Απρίλιο του 2006.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει τους τελευταίους μήνες μια πλημμυρίδα αποκαλύψεων γύρω από τις δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση και για την Αμερική. Ο παγκόσμιος Τύπος ασχολείται, το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει έρευνα και έχει τεθεί και ένα θέμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Νομίζετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για την υπογραφή; Γιατί επελέγη αυτή η στιγμή για την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη δικαστική συνδρομή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πράγματα τα οποία γίνονται ανεξάρτητα της χρονικής στιγμής ή της επικαιρότητας σε πολλές χώρες και μεταξύ αυτών και στη δική μας. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν συνδυάζεται η μια κίνηση με την άλλη. Θα μπορούσε να τεθεί το ερώτημά σας, δημοσιογραφικά, και μετά από έναν μήνα, δύο μήνες ή πριν από δύο μήνες με αφορμή κάποιο άλλο ζήτημα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά και όπως τυχαίνει να γνωρίζω και εγώ επίσης καλά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αμερικανική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την τουρκική, όπως όλα δείχνουν, δια του αρχηγού της CIA και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων που πήγαν στην Άγκυρα, τα σχέδια μιας ενδεχόμενης επίθεσης στη Μ. Ανατολή, με στόχο το Ιράν ή τη Συρία. Έχουν γίνει διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και είναι πρόθυμη η Αθήνα, είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της αμερικανικής βάσης της Σούδας για επιθέσεις στο Ιράν@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε κάνει πολλές υπερβάσεις. Έχετε φτάσει ήδη, έχετε «αποφασίσει» για διεθνείς δράσεις, χωρίς καν@

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, διαβάζω τις εφημερίδες, που πιστεύω ότι διαβάζετε και εσείς το πρωί, κάθε ημέρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τις διαβάζω.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Δεν ξέρω αν περιλαμβάνεται αυτό στα θέματα, αλλά επειδή το αναφέρατε, ότι εκτός από το Σύνταγμα, και τα θέματα της στρατηγικής για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι αντικείμενο της Κεντρικής Επιτροπής;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και του Πολιτικού Συμβουλίου.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μήπως φθάνει η ώρα ή εκτιμά ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι φθάνει η ώρα να συζητήσει και θέματα εκπροσώπων για τους μεγάλους δήμους;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας μίλησα για στρατηγική.

ΒΛΑΧΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες -νομίζω ότι χθες ήταν η τελευταία φορά- ο κ. Μεϊμαράκης πηγαίνει σε διάφορες «πίτες» και μεταξύ άλλων επιτίθεται στα ΜΜΕ. Ο στόχος του, πιστεύετε, είναι τα ΜΜΕ, η αξιοπιστία τους ή εσείς, με τη λογική ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα φιλικό προς την κυβέρνηση «μιντιακό» περιβάλλον;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ ότι όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σέβονται το ρόλο των ΜΜΕ και φυσικά το ρόλο των λειτουργών των ΜΜΕ, των δημοσιογράφων.

ΒΛΑΧΟΣ: Άρα οφείλει να το σέβεται και ο κ. Μεϊμαράκης, αυτό μας λέτε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ εκτιμώ ότι ήδη το κάνει.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Υπάρχει κάποια πιο προχωρημένη σκέψη -προφανώς θα είναι προχωρημένη αν το προτείνει ο Πρωθυπουργός- σχετικά με το συνταγματικό δικαστήριο; Δηλαδή, δεν έχει σημασία μόνο η αρμοδιότητα, έχει σημασία να έχουμε μια ιδέα και από πού θα προκύπτει αυτό; Θα εκλέγεται από τη Βουλή με κάποιες αυξημένες πλειοψηφίες@

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι το ερώτημά σας είναι πολύ ενδιαφέρον. Επιτρέψτε μου να μην πω τίποτε περισσότερο, γιατί είναι νωρίς ακόμα για να πω το οτιδήποτε. Κεντρικά από την κυβέρνηση, είτε από το δικό μου στόμα, είτε από όποιον αναλάβει την ευθύνη της εισηγήσεως της Αναθεώρησης του Συντάγματος, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάλυση των προτάσεων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 18 January 2006 - 15:05:55 UTC