Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-02-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 57265995

Έκδοση 1

brf1302

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με τη συνήθη της σύνθεση υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και τη συμμετοχή του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη. Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκε, όπως σας είχα άλλωστε ανακοινώσει από χθες, το θέμα «Ευρυζωνικότητα και ψηφιακή στρατηγική». Οι αρμόδιοι υπουργοί, σε δηλώσεις κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκαν τόσο στην επιτυχημένη στρατηγική που ακολουθήθηκε από το 2004 μέχρι σήμερα για την κάλυψη του τεράστιου χάσματος μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην κάλυψη των ανισοτήτων που υπήρχαν μεταξύ των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών της χώρας μας, καθώς και στους νέους στόχους που τίθενται για τα επόμενα χρόνια.

Θα ήθελα, όμως, να τονίσω και από την πλευρά μου δύο-τρία στοιχεία. Γίνεται πραγματικότητα το ψηφιακό άλμα, δηλαδή η προσαρμογή της χώρας μας στη σύγχρονη τεχνολογία σε αυτό το σημαντικό τομέα, όπου, καθώς γνωρίζετε, η χώρα μας είχε τεράστιο έλλειμμα, βρισκόταν όσον αφορά την ευρυζωνικότητα σχεδόν στο μηδέν. Από το 0,1% που ήταν το ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, δηλαδή  για να σας το πω απλά- του γρήγορου και φθηνού Internet, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2004, το ποσοστό αυτό έφτασε στο τέλος του 2006, με εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης, το 4,5%. Και λέω «εντυπωσιακούς αριθμούς αύξησης» διότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006 το ποσοστό αύξησης ήταν 44%, το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Ο στόχος του 7% που είχε θέσει η κυβέρνηση για το τέλος του 2008 προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, δηλαδή του 2007, ένα χρόνο νωρίτερα από το συγκεκριμένο στόχο. Τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά. Όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες, νέοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αλλά όχι μόνον, επιχειρήσεις αλλά και η ελληνική Πολιτεία, το Δημόσιο, ωφελούνται από την τεχνολογία του γρήγορου και φθηνού Internet. Με πολύ γρήγορους ρυθμούς η χώρα μας προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έτσι υπάρχει βάσιμη προσδοκία ότι θα φτάσει σύντομα στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

" Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο, στις 9.30 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αντιμετωπίζει η χώρα μας πρόβλημα λειψυδρίας και εκπονείται σχέδιο για την αντιμετώπισή της με αναπροσαρμογή των αδειών των δημοσίων υπαλλήλων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το θέμα που θίγετε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας δεν το γνωρίζω. Εκείνο το οποίο γνωρίζω όμως είναι ότι χθες τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και σε άλλα συναφή θέματα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Στεφάνου. Σας παραπέμπω, λοιπόν, στις δηλώσεις του.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις. Να σας κάνω μία πρώτη που αφορά στα εξωτερικά θέματα, εάν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε ό,τι αφορά την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε ενδεχόμενη εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω πει και την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, διεθνείς κανόνες του οποίους καλούνται να σεβαστούν όλες οι χώρες, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης. Ειδικότερα, για την Κύπρο έχουμε, επίσης, τοποθετηθεί: Επαναλαμβάνω ότι η Διεθνής Κοινότητα αναγνωρίζει ως μόνο κυρίαρχο κράτος, με την έννοια ότι είναι εκείνο το κράτος που διαθέτει κυριαρχικά δικαιώματα, την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό: Χθες, αποκαλύφθηκε από τη δημοσιογραφική έρευνα ότι ο μάρτυρας ο οποίος εμφανίστηκε να καλεί το ΕΚΑΒ επανειλημμένα για να ειδοποιήσει για το ότι ο εκλιπών Γιάννης Βαρθολομαίος είχε χτυπηθεί, ήταν προμηθευτής, ήταν στέλεχος εταιρείας που προμήθευε το ΙΚΑ στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και ότι επίσης γνωριζόταν με τη γυναίκα την οποία επισκέφθηκε ο Γιάννης Βαρθολομαίος. Θέλω να ρωτήσω, εάν -εκτός από το ότι τα στοιχεία αυτά σίγουρα έχουν περιέλθει εν γνώσει της κυβέρνησης, διότι ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα- αυτές οι συμπτώσεις προβληματίζουν την κυβέρνηση και θέτουν υπόψη της και μια άλλη ενδεχόμενη διάσταση, τη διάσταση του σκέλους της συζήτησης για τις προμήθειες στο ΙΚΑ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει αυτό που σας είπα χθες: Ότι και η αθλιότητα έχει τα όριά της.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω στα εξωτερικά. Εκτός από τις έρευνες στο Αιγαίο, που προανήγγειλε η Τουρκία, χαρακτήρισε και ανεπαρκή τα μέτρα για τη μειονότητα. Με βάση αυτή την επιθετικότητα της Άγκυρας, μπορείτε να μας πείτε ποια θα είναι η ατζέντα της επίσκεψης του κ. Γκιουλ; Θα είναι μόνο τα θέματα των διεκδικήσεων που θέτει η Τουρκία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάτε για μια επίσκεψη, για την οποία, σε ερώτηση συναδέλφου σας την Παρασκευή, έδωσα σαφή απάντηση. Πρώτον, δεν έχει οριστεί καμία επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Δεύτερον...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το έχει αναγγείλει ο ίδιος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί επί του θέματος. Το να επανέρχεστε κάθε ημέρα στο ίδιο θέμα, είναι άνευ ουσίας και άνευ σημασίας. Όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα υπάρχει μια μειονότητα, η μουσουλμανική. Η μουσουλμανική μειονότητα, το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, απολαμβάνει, όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες πολίτες -και ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι είναι Έλληνες πολίτες- τα αγαθά της ισονομίας και της ισοπολιτείας που ισχύουν στη χώρα μας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Είναι θέμα που αφορά την ελληνική Πολιτεία και μόνον.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Από αυτή τη σκοπιά, πώς αντιμετωπίζετε την παρέμβαση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι είναι θέμα που αφορά την ελληνική Πολιτεία και μόνον.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θέλω να επανέλθω στο προηγούμενο θέμα, γιατί είπατε ότι και η αθλιότητα έχει τα όριά της. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, καμία αντίρρηση. Ως προς το προσωπικό σκέλος της υπόθεσης, δεν μας ενδιαφέρει, ό,τι και αν έχει συμβεί. Το ερώτημα είναι, κάποια πράγματα τα οποία προκύπτουν σιγά-σιγά από την έρευνα. Ένα ήταν αυτό που είπε η συνάδελφος κ. Σπυράκη προηγουμένως. Προκύπτουν όμως και κάποια άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι -αποκαλύφθηκε σε εκπομπή, εάν δεν απατώμαι, του κ. Πρετεντέρη- με φωτογραφική διάταξη ο μακαρίτης είχε δώσει τη δυνατότητα στην κ. Βρακατσέλη να είναι προϊστάμενος επιτροπής, αλλάζοντας τον εσωτερικό κανονισμό, ενώ είχε μόνο απολυτήριο Λυκείου. Επίσης, υπάρχουν σήμερα πληροφορίες ότι ο εισαγγελέας προσανατολίζεται να ανοίξει τους λογαριασμούς της κ. Βρακατσέλη. Δεν θέλουμε να πούμε τίποτα για τον άτυχο άνθρωπο με όλο αυτό που έγινε. Ωστόσο, προκύπτει ένα θέμα λειτουργίας ενός δημόσιου οργανισμού. Γι` αυτό το θέτουμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω τη δήλωση που σας έχω κάνει ότι η αθλιότητα έχει τα όριά της. Να σας υπενθυμίσω: Έχουμε ένα βίαιο θάνατο του οποίου οι ακριβείς συνθήκες διερευνώνται αυτή τη στιγμή από τις αρμόδιες αρχές της ελληνικής Πολιτείας.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Χθες, ο κ. Σουφλιάς, σε μια συνάντηση που είχε και ήταν παρών και ο κ. Αράπογλου, έκανε λόγο ότι υπάρχουν πολύ υψηλά κέρδη στις τράπεζες και κατά κάποιο τρόπο «ξεφλουδίζουν τους πελάτες». Η κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την άποψη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη δήλωση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για τον κ. Σουφλιά μου επιτρέπετε κάτι; Δεν γνωρίζει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τη φορολογία των τραπεζών, έχει λύσει το ασφαλιστικό προς όφελός τους και έχει αφήσει τις τράπεζες να λεηλατούν τις αποταμιεύσεις και τους...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι μια δική σας ερμηνεία, την οποία εγώ δεν συμμερίζομαι. Ξέρω ότι οι αρχές της Πολιτείας κάνουν ό,τι επιβάλλεται, προκειμένου να προστατεύονται οι καταναλωτές.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυξάνουν τα κέρδη των τραπεζών!

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε, αυτό ισχύει και στην περίπτωση των τραπεζών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι Αρχές της Πολιτείας, εκ των οποίων πολλές όπως γνωρίζετε λειτουργούν ως ανεξάρτητες αρχές, κάνουν ό,τι επιβάλλεται, προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και των καταναλωτών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αν δεν απατώμαι, αυτό μοιάζει με αποδοκιμασία, έμμεση έστω, των απόψεων του κ. Σουφλιά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερμηνεία την οποία κάνετε δεν με βρίσκει σύμφωνο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τις άλλες απόψεις του κ. Σουφλιά για το άσυλο τις έχετε υπόψη σας, μια που είπατε και εσείς...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερώτηση έχετε;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή είπατε ότι δεν έχετε υπόψη σας μια δήλωση που ήταν γνωστή, παγίως τουλάχιστον σε εμάς στη δημοσιογραφική πιάτσα. Από την άλλη, ο κ. Σουφλιάς διαφωνεί και με το θέμα του ασύλου, συγκεκριμένα με την παρέμβαση της Αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο. Εκεί βλέπουμε ότι υπάρχει μια αντίφαση με τα όσα τουλάχιστον έχει προαναγγείλει η κ. Γιαννάκου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυρία Γιαννάκου, κατ` αρχάς, δεν έχει προαναγγείλει συγκεκριμένα πράγματα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Χθες το προανάγγειλε στην εκπομπή του κ. Πολίτη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει να αναμένετε το σχέδιο νόμου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ώστε να δείτε συνολικά τις θέσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε, έχουμε τοποθετηθεί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Ρουσόπουλος και εγώ, επανειλημμένως, σε αυτή την αίθουσα. Σας έχουμε πει πως αντιλαμβανόμαστε την έννοια του ασύλου. Το άσυλο έχει θεσπιστεί, πριν από πολλά χρόνια, ως ασπίδα προστασίας για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Δεν μπορεί να αποτελεί προκάλυμμα για την οργάνωση παραβατικών συμπεριφορών στα Πανεπιστήμια. Αυτή η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης. Την έχω διατυπώσει επανειλημμένως, σε αυτή την αίθουσα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Προκάλυμμα είπατε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προκάλυμμα για την οργάνωση, το σχεδιασμό παραβατικών, παρανόμων συμπεριφορών.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα Εξάρχεια πλέον είναι ένα γκέτο και γι` αυτό προβαίνει σε μαζικές προσαγωγές ατόμων τα οποία φέρουν και ταυτότητες μαζί τους στη ΓΑΔΑ για εξακρίβωση στοιχείων; Χθες, είχαμε μια επιχείρηση με 500 αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου λεπτομέρειες από επιχειρησιακές ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτό αφορά τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ασύδοτη είναι η Αστυνομία κύριε Εκπρόσωπε; Δεν έχει ευθύνη καμία; Δεν καταλαβαίνω γιατί παραπέμπετε τα πάντα; Δεν ορρωδεί πουθενά η Αστυνομία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στον αρμόδιο Υπουργό.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να επανέλθω λίγο στο θέμα του ΙΚΑ, όχι τόσο για τη διαχειριστική πολιτική του ιδρύματος, αλλά για την πτυχή που αφορά νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης πια. Αυτό που κατάλαβα εγώ από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, είναι ότι με νομοθετική ρύθμιση, συστάθηκε στη Διεύθυνση Προμηθειών του ΙΚΑ ειδικό τμήμα διενέργειας διαγωνισμών με την πρόβλεψη ότι μπορεί επικεφαλής αυτού του τμήματος να είναι και υπάλληλος απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπάρχει αυτή η νομοθετική ρύθμιση και ποια σκοπιμότητα είχε αυτή η αλλαγή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εφ` όσον επικαλείστε «τηλεοπτικά ρεπορτάζ», έχετε ασφαλώς τη δυνατότητα να κάνετε το σχετικό έλεγχο, τη σχετική έρευνα, ώστε να διαπιστώσετε κατά πόσον είναι βάσιμοι διάφοροι ισχυρισμοί.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας σας ρωτάω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, λοιπόν, να ανατρέξετε και να δείτε εάν υπάρχει κάτι τέτοιο. Σε υποθετικά ερωτήματα του τύπου «εάν υπάρχει», εγώ δεν πρόκειται να σας απαντήσω.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για νομοθετική ρύθμιση μίλησα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απήντησα. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως γνωρίζετε, είναι διαφανέστατες ρυθμίσεις, οι οποίες όπως όλες οι ρυθμίσεις, δημοσιεύονται εκεί που πρέπει να δημοσιευθούν.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Όπως ρώτησε ο συνάδελφος, είναι στο νομοσχέδιο για το ΤΣΜΕΔΕ, φέρει υπογραφή Τσιτουρίδη και υπάρχει μέσα διάταξη συγκεκριμένη που χαρακτηρίζεται και «φωτογραφική». Δεν μιλάμε δηλαδή χωρίς στοιχεία. Είναι νομοσχέδιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαρακτηρίζεται «φωτογραφική» από ποιόν, κύριε;

ΣΜΥΡΝΗΣ: Όταν μιλά ότι μπορεί κάποιος να αναλάβει μια θέση χωρίς να έχει τα αντίστοιχα πτυχία πανεπιστημίου, δεν είναι «φωτογραφική»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται για δικό σας χαρακτηρισμό, τον οποίο και δεν αποδέχομαι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να μην αναλύσουμε τι είναι «φωτογραφική», το ξέρετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Χαρακτηρισμό τον οποίο εγώ, βεβαίως, δεν αποδέχομαι σε σχέση με νομοθετικές ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μάλιστα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Να σας ρωτήσω, εάν έχει αποφασίσει η κυβέρνηση το χρόνο που θα καταθέσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία; Επαναφέρω το ερώτημα κύριε Εκπρόσωπε, γιατί χθες, η κυρία Γιαννάκου στην ΝΕΤ, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθεί να ισχύει αυτό που σας είπα χθες. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής της Βουλής. Δεν έχω να προσθέσω ή να αλλάξω κάτι.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγνώμη, εάν δεν απατώμαι, δεν είπε χθες η κ. Γιαννάκου ότι θα κατατεθεί στις αρχές Μαρτίου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στη δήλωση την οποία έκανα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Σε σχέση με το ΙΚΑ, επειδή τώρα, αναμφισβήτητα μετά την υπόθεση του βίαιου θανάτου του Διοικητή του ΙΚΑ Βαρθολομαίου, δεν προκύπτει ένα κενό; Αυτό το κενό, έχετε υπόψη σας, πώς και πότε θα καλυφθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοείτε ο διορισμός νέου Διοικητή;

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ακριβώς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν έρθει η ώρα θα πληροφορηθείτε το όνομα. Δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια οι νέες θέσεις απασχόλησης προήλθαν από τον δημόσιο τομέα ενώ ο ιδιωτικός τομέας μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων τόσο με πλήρη απασχόληση όσο και με προσωρινές μορφές απασχόλησης. Τι έγιναν αυτά τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, οι φοροαπαλλαγές και όλα αυτά τα αναπτυξιακά προγράμματα της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω στο Υπουργείο Ανάπτυξης που είμαι βέβαιος ότι έχει όλα τα συγκεκριμένα στοιχεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Λέω, πώς εξηγείτε ότι δεν έχει στον ιδιωτικό τομέα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς επικαλείστε στοιχεία...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Όχι, στοιχεία που προκύπτουν από τη Στατιστική Υπηρεσία και τα παρουσίασε το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να μένω στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και όχι τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται άλλα ινστιτούτα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επεξεργασία των στοιχείων έκανε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι μένω στα στοιχεία τα οποία επεξεργάζεται και παρουσιάζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και όχι σε επεξεργασίες που κάνουν άλλα ινστιτούτα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εκτός εάν επαληθεύονται τα στοιχεία, εσείς μπορείτε να μας πείτε αύριο μια θέση, μια τοποθέτηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ναι, λέω, εάν αύριο μπορείτε να μας δώσετε μια ολοκληρωμένη απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μπορούσατε κάλλιστα να απευθυνθείτε ο ίδιος στον Γενικό Γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον κ. Κοντοπυρράκη.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ θέλω να επανέλθω στο θέμα της ευρυζωνικότητας. Υπάρχει ένα σχέδιο 210 εκατομμυρίων ευρώ, εάν άκουσα καλά, όπως είπε ο κ. Λιάπης. Είναι αρκετά τα χρήματα και θα ήθελα να μου πείτε εάν γνωρίζετε ποιες εταιρείες είναι εκείνες οι οποίες θα συμμετέχουν σε αυτό τον διαγωνισμό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο, διότι είναι ειδικό θέμα. Ασφαλώς υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Αλίμονο εάν κάνω εγώ αναφορά σε εταιρείες.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Συγνώμη που καταχρώμαι τον χρόνο σας. Σήμερα υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες για βίαιες συμπεριφορές ελεγκτών του ΟΑΣΑ απέναντι σε μαθητές που δεν είχαν εισιτήριο. Σε κάποιες περιπτώσεις κάποιους τους πήγαν στο αστυνομικό τμήμα, άλλους τους άφησαν στη μέση της διαδρομής. Θα ήθελα ένα σχόλιο και τη θέση της κυβέρνησης επ` αυτού και δεύτερον, εάν υπάρχει κάποια σκέψη να υπάρξει τέλος πάντων μια ατέλεια, να επιτρέπεται στους μαθητές να κυκλοφορούν χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο στα λεωφορεία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένετε πραγματικά από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να τοποθετηθεί σε ένα περιστατικό το οποίο μου μεταφέρετε ή σε περιστατικά για τα οποία λέτε ότι έγιναν στις τοπικές συγκοινωνίες; Προφανώς έχετε στρεβλή εντύπωση του ρόλου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Τι λέτε κύριε Εκπρόσωπε, γιατί θα το ρωτούσα και εγώ αυτό το πράγμα. Δηλαδή, δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο της κυβέρνησης για μια αποτρόπαιη συμπεριφορά, μια βίαιη συμπεριφορά (δεν ακούγεται) κοριτσάκι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου μεταφέρετε μια συμπεριφορά την οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, λυπάμαι που σας το λέω, δεν μπορώ να τη γνωρίζω. Δεν είναι αντικείμενο σχολιασμού από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο μεμονωμένα περιστατικά. Όσο δυσάρεστα και να είναι και όσο κατακριτέα και να είναι. Γι` αυτό πρέπει να απευθυνθείτε ή στη διοίκηση του συγκεκριμένου οργανισμού ή στο αρμόδιο Υπουργείο ή στα συναρμόδια Υπουργεία.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το «όσο δυσάρεστα και όσο κατακριτέα» να το εκλάβουμε ως σχόλιο από την πλευρά σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιστατικά κατά τα οποία ασκείται βία προς οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη, δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι είναι δυσάρεστα και κατακριτέα. Δεν θα με βρείτε ποτέ σύμφωνο με τέτοιες συμπεριφορές. Έγινε αναφορά, όμως, σε ένα υποθετικό περιστατικό του οποίου δεν γνωρίζω τα στοιχεία. Δεν μπορώ να καταδικάσω συνεπώς κάτι του οποίου τα πραγματικά συστατικά μου είναι άγνωστα.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Επιτρέψτε μου, κύριε Εκπρόσωπε, να επιμείνω λιγάκι: Είπατε ότι είναι ειδικό το θέμα όμως είναι και βαθύτατα πολιτικό δεδομένου το ποιες εταιρείες θα πάρουν αυτό το έργο έχει να κάνει και με κάποιες παλαιότερες αναφορές της κυβέρνησης και σε συγκεκριμένες σχέσεις επιχειρηματιών με...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι υπαινίσσεστε;

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Όχι, δεν υπαινίσσομαι τίποτα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όποιες αποφάσεις παίρνει η σημερινή κυβέρνηση διακρίνονται από απόλυτη διαφάνεια. Επ` αυτού δεν χωρεί καμία αμφιβολία.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Για το ενδεχόμενο που θα μπορούσε να υπάρξουν κάποιες υπόνοιες ή οτιδήποτε άλλο. Γι` αυτό το αναφέρω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 13 February 2007 - 21:13:28 UTC