Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-02-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 57643664

Έκδοση 1

Brf1502

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τελικά πόσες ήταν οι πτήσεις της Air CIA που έγιναν σε ελληνικό έδαφος, κ. Εκπρόσωπε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί στο θέμα στο παρελθόν. Όλες οι κινήσεις αεροσκαφών από και προς την Ελλάδα γίνονται με πλήρη σεβασμό προς τους νόμους, τους κανονισμούς και τις διεθνείς συνθήκες που διέπουν τη διεθνή αεροπλοϊα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κάθε φορά, στο εξής, που θα γίνεται συλλαλητήριο θα καλούνται νωρίτερα από τον εισαγγελέα και τις αστυνομικές αρχές οι διοργανωτές και θα καθίστανται υπεύθυνοι για τυχόν επεισόδια; Τι μέθοδοι είναι αυτοί που εφαρμόζονται από την Πολιτεία;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οφείλουν όλοι να σέβονται τη Δικαιοσύνη και τη λειτουργία της, όπου και αν βρίσκονται.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τα δικαιώματα των διαδηλωτών κανείς δεν τα σκέφτεται; Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι δεν υπάρχει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς προφανώς επιφυλάσσετε για τον εαυτό σας το δικαίωμα να κρίνετε τις λειτουργίες της Δικαιοσύνης. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η Δικαιοσύνη λειτουργεί με βάση τους νόμους. Λειτουργεί εντός των πλαισίων των νόμων που ψηφίζει η κυβέρνηση, η πλειοψηφία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΒΛΑΧΟΣ: Για ποιο λόγο ο Υπουργός Απασχόλησης διέταξε έρευνα για το τι έχει συμβεί μέχρι τώρα στο χώρο των προμηθειών του ΙΚΑ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία εντολή του κ. Τσιτουρίδη, όπως μου είπε ο ίδιος, για τη διενέργεια καμίας τέτοιας έρευνας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κορυφαία στελέχη και μάλιστα του οικονομικού επιτελείου να αναφέρονται στο Χρηματιστήριο και μάλιστα να απευθύνουν συστάσεις προς τους επενδυτές. Υπάρχει θέμα «φούσκας» στο Χρηματιστήριο; Φοβάται κερδοσκοπία η κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης. Εγώ, όπως σας έχω πει, από αυτή τη θέση δεν κάνω ποτέ σχόλια για την εξέλιξη του δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εσείς έχετε τοποθετηθεί για το θέμα των πτήσεων. Αλλά, χθες, υπήρξε ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο απευθύνει ερώτημα και προς την ελληνική κυβέρνηση. Επ` αυτού έχετε κάποια απάντηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα και θα το επαναλάβω, εάν θέλετε, για μια ακόμη φορά: Όλες οι κινήσεις αεροσκαφών από και προς την Ελλάδα γίνονται με πλήρη σεβασμό των νόμων, των κανονισμών και των διεθνών συνθηκών που διέπουν τη διεθνή αεροπλοϊα.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχετε σχόλιο για την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο και κοντά στην Κύπρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί και έχω πει, πριν από λίγες ημέρες, δύο ή τρεις φορές, ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους οι διεθνείς συνθήκες, οι συμβάσεις οι οποίες ισχύουν. Είναι βεβαίως αυτονόητο ότι μεταξύ γειτονικών χωρών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις χώρες και η καλή πίστη στη μεταξύ τους συμπεριφορά.

ΒΛΑΧΟΣ: Εάν δεν συμβούν αυτά, θα υπάρξει αντίδραση δυναμική από την πλευρά της Ελλάδας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική Πολιτεία ξέρει πάντα να προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας.

ΒΛΑΧΟΣ: (Δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήσεις σε υποθετικά ερωτήματα δεν κάνω. Στο παρελθόν έχουμε αποδείξει ότι η Ελλάδα ξέρει πάντα να προασπίζεται τα συμφέροντά της.

ΒΛΑΧΟΣ: Στα Ίμια δεν το αποδείξατε, τελοσπάντων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα, μιλάμε για την Κύπρο, κύριε Εκπρόσωπε, εάν μου επιτρέπετε...

ΒΛΑΧΟΣ: Για το Αιγαίο μιλάμε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πράγματι αναφερόμουν στο Αιγαίο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Όσον αφορά την Κύπρο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Ως Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το μόνο κράτος που αναγνωρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι που αναγνωρίζεται ως νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, είναι η μόνη κυβέρνηση η οποία έχει δικαίωμα να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, όσον αφορά την Κύπρο.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες, με βάση αυτό το θέμα και όσα συνέβησαν με τη Θράκη, τη μουσουλμανική μειονότητα, υπάρχει μια κλιμάκωση των ενεργειών, από την πλευρά της Τουρκίας η οποία δείχνει να ταράζει και τα «ήρεμα ύδατα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Προβληματίζει αυτό την κυβέρνηση, επηρεάζει και το πιθανό ταξίδι του κ. Γκιουλ στη χώρα μας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας έχω πει, επειδή επανέρχεστε στο πιθανό ταξίδι του κ. Γκιουλ, δεν έχει καθοριστεί κανένα ταξίδι του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα. Οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν στο επίπεδο στο οποίο ήταν και χθες και προχθές. Σας είπα μόλις προ ολίγου ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία ξέρει, όταν χρειάζεται, να προασπίζεται τα συμφέροντα του τόπου.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Είπατε ότι παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με χθες και προχθές. Το επίπεδο αυτό είναι καλό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν χαρακτηριστεί επανειλημμένως και δημόσια και από τον Πρωθυπουργό και από την Υπουργό Εξωτερικών. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια εβδομάδα περίπου, θέλω να ρωτήσω, εάν θα συζητηθεί το θέμα αυτό των ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης και του πετρελαίου και εάν ήταν ενδεχομένως ενήμερη ή σε συνεννόηση η ελληνική κυβέρνηση...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει επ` αυτού χθες. Ισχύει η χθεσινή μου απάντηση για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Απλώς, επειδή δεν ήσασταν στην αίθουσα, πιθανολογώ ότι δεν έχετε καταγράψει τη χθεσινή μου απάντηση στην οποία και σας παραπέμπω.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Για το αν θα συζητηθεί, απαντήσατε χθες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Είπα τι θα συζητηθεί και προσέθεσα ότι για όλα τα θέματα που θα συζητηθούν θα γίνει μετά τις συνομιλίες, ενημέρωση από τις δύο πλευρές.

ΒΛΑΧΟΣ: Ο Πρωθυπουργός το τριήμερο πού θα πάει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω να σας πω αυτή τη στιγμή.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είστε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος...

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μια και είμαστε στην εξωτερική πολιτική, παρατήρησα στην προχθεσινή τοποθέτησή σας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ότι έλειπε η λέξη «συμφωνημένη» από τη λύση. Και ήθελα να ρωτήσω εάν αυτή η λέξη έχει απλώς παραληφθεί από παραδρομή ή αν ήταν ακριβής και πλήρης η τοποθέτησή σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έκανα μια γενική τοποθέτηση. Έχει τοποθετηθεί, άλλωστε, και ο πιο αρμόδιος από εμένα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βαληνάκης, αμέσως μετά από τις συνομιλίες που έγιναν τη Δευτέρα, στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει απολύτως η δήλωση του κ. Βαληνάκη. Πιστεύουμε ότι, βεβαίως, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Είναι αυτονόητο αυτό το πράγμα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Συγνώμη, να επιμείνω λίγο σε αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Επειδή και από τη δήλωση του κ. Βαληνάκη έλειπε ο όρος «συμφωνημένη» και σε προηγούμενες δηλώσεις και του κ. Βαληνάκη και δικές σας υπήρχε ο όρος αυτός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει τίποτα. Έχω μπροστά μου τη δήλωση του κ. Βαληνάκη. Αν θέλετε ευχαρίστως να σας τη δώσω. Είναι σαφές αυτό το οποίο λέμε. Ενθαρρύνουμε τα μέρη να συμμετέχουν στο διάλογο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επ΄ αυτού. Επειδή η σερβική κυβέρνηση απέρριψε χθες το σχέδιο Αχτισάρι, αυτό το συνυπολογίζει η κυβέρνηση στη διαμόρφωση της στάσης της απέναντι στο ζήτημα του Κοσσόβου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω, η σερβική πλευρά ακόμη διαβουλεύεται. Αλλά θα μου επιτρέψετε γι΄ αυτά τα ειδικά θέματα να σας παραπέμψω στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εγώ σας δίνω ένα γενικό περίγραμμα της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης. Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανε στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες ο Υφυπουργός κ. Βαληνάκης, την οποία άλλωστε σας είχα προαναγγείλει τη Δευτέρα ότι θα την κάνει.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Σας ανησυχεί καθόλου η πρόθεση του κ. Παπανδρέου να ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση, όπως σας έχω πει, έχει με τη σταθερή πολιτική την οποία ακολουθεί, την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Φραστικές υπερβολές δεν είναι σε θέση, σε καμία περίπτωση, να κάνουν τη σημερινή κυβέρνηση να αλλάξει την πορεία στην οποία ακολουθεί σταθερά από το Μάρτιο του 2004, οπότε οι Έλληνες πολίτες της ανέθεσαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Σας έχω πει ότι έχουμε ακόμη έργο να επιτελέσουμε και αυτό το έργο θα γίνει πράξη, προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών.

ΒΛΑΧΟΣ: Υπάρχουν «μαφιόζοι» και «βλάκες» βουλευτές στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όπως είπε ο κ. Μαντούβαλος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να σχολιάσω κάτι που μου λέτε ότι είπε ένας ανεξάρτητος βουλευτής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 17 February 2007 - 18:58:58 UTC