Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-07-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε, καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

Η Κυβερνητική Επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη 3 Ιουλίου και ώρα 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με μοναδικό αντικείμενο το σχεδιασμό της αποκατάστασης των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας.

Ο στόχος των δράσεων και των ενεργειών που δρομολογούνται είναι ένας και μόνος: Όπου ήταν δάσος και κάηκε, θα γίνει ξανά δάσος. Όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέες. Δεν πρέπει και δεν θα χαθεί σπιθαμή δάσους. Το τμήμα του δάσους της Πάρνηθας, του Εθνικού Δρυμού και πνεύμονα οξυγόνου για ολόκληρη την Αττική που κάηκε, θα αποκατασταθεί με γοργούς ρυθμούς. Και φυσικά σε ολόκληρη τη χώρα έχει αρχίσει η καταγραφή όλων των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές ώστε να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι, όπως προβλέπει ο νόμος. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, έρευνα από τις δικαστικές αρχές σχετικά με τα αίτια των πυρκαγιών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες μεσογειακές χώρες, βιώνει δυσάρεστες εμπειρίες από το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών. Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Πλήττουν και τη χώρα μας. Οι θερμοκρασίες των τελευταίων δέκα ημερών ήταν πρωτόγνωρες τόσο σε διάρκεια, όσο και σε ύψος, σε βαθμό μάλιστα ώστε, σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών, διευκόλυναν την εκδήλωση των πυρκαγιών. Η χώρα μας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με φαινόμενα, πολλές φορές ακραίας μορφής, που κάνουν ακόμη πιο επιτακτική τη λήψη νέων μέτρων.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει φέρει την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο της πολιτικής της. Προσπαθούμε συστηματικά να καλύψουμε τα κενά που μας κληροδότησε το παρελθόν και να προσαρμόσουμε τον κρατικό μηχανισμό στις νέες συνθήκες και ανάγκες που προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές.

Δώσαμε προτεραιότητα στην ταχεία εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας για το περιβάλλον με την αντίστοιχη κοινοτική. Είκοσι επτά κοινοτικές οδηγίες ενσωματώθηκαν στην εθνική νομοθεσία από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, κλείνοντας έτσι εκκρεμότητες που μας εξέθεταν διαρκώς και διεθνώς στο παρελθόν. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα στην εκπόνηση και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού. Παρουσιάσαμε τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό και τη βιομηχανία. Εντός του Ιουλίου θα γίνει και η παρουσίαση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου. Έτσι θα καλύψουμε μια έλλειψη δεκαετιών.

Οι χωροταξικές αυτές παρεμβάσεις είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μας επιτρέψει με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να εντάξουμε την περιβαλλοντική διάσταση σε κάθε πτυχή της δράσης μας. Επίσης, εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την επίτευξη του στόχου του πρωτοκόλλου του Κιότο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΧΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, μετά από την πάροδο πέντε ημερών που ξέσπασε αυτή η καταστροφική πυρκαγιά, εάν η κυβέρνηση έχει εντοπίσει ελλείψεις, λάθη ή παραλείψεις στη δράση του κρατικού μηχανισμού που να δημιούργησε προβλήματα στην έγκαιρη κατάσβεση αυτής της πυρκαγιάς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν αναφερθεί όλοι και κυρίως ο Πρωθυπουργός στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, έχοντας να αντιμετωπίσει περισσότερες από 300 --307 για την ακρίβεια-- πυρκαγιές μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες. Είναι μια πυκνότητα που είναι πρωτόγνωρη για τον ελληνικό χώρο και μάλιστα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που τις συνόδευαν και άλλα καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν τον κρατικό μηχανισμό στο να δοκιμάζει συνεχώς την αντοχή του, την προετοιμασία του, τις δυνατότητες τις οποίες έχει. Σημασία έχει ότι καταβλήθηκε από όλους εκείνους που μετείχαν, και ήταν πάρα πολλοί, κάθε προσπάθεια που χρειάζεται ώστε να σβήσουν αυτές οι πυρκαγιές που ήταν περισσότερες από 300. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Όπως ξέρετε, ακόμη αντιμετωπίζονται εστίες και υπάρχουν κίνδυνοι αναζωπύρωσης.

ΧΙΩΤΗΣ: Όλα αυτά που λέτε τα αποδέχομαι, αλλά από την άλλη δεν απαντάτε εάν εντοπίσατε προβλήματα έλλειψης συντονισμού. Και το λέω αυτό, όχι με κάποια διάθεση κριτικής, αλλά με το γεγονός ότι στην επόμενη φορά που θα χρειαστεί να κινηθεί πάλι ο κρατικός μηχανισμός για να περισώσει έναν άλλο πνεύμονα πρασίνου, εάν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και δεν τα αναδεικνύετε, τότε πώς θα λειτουργήσει και την επόμενη φορά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι αυτοί οι οποίοι είναι ταγμένοι στο συγκεκριμένο έργο, συγκεκριμένα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, άλλοι οργανισμοί, άλλοι φορείς του Δημοσίου κάνουν συνεχώς έλεγχο των δράσεων τις οποίες ξεδιπλώνουν και τις βελτιώνουν. Έτσι πρέπει να γίνεται εξάλλου.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH ο κ. Χρυσοχοΐδης, αποκάλυψε ότι υπάρχει αντιπυρικό σχέδιο ειδικό για την Πάρνηθα το οποίο μάλιστα είχε επικαιροποιηθεί ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ερώτημα είναι: Γιατί το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να μπω και δεν θα το κάνω --δεν το έκανα ούτε την Παρασκευή-- σε θέματα επιχειρησιακά. Γι` αυτό, παρακαλώ, να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε τέτοια ειδικά ερωτήματα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τον Μάρτιο είχε παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό και τον καθ` ύλη αρμόδιο Υπουργό, ως Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Παυλόπουλο, το Εθνικό Σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Αυτό το σχέδιο που παρουσιάστηκε τότε και μάλιστα είχε κάνει επιδεικτικές δηλώσεις τότε ο κ. Παυλόπουλος εναντίον του ΠΑΣΟΚ, λειτούργησε στην περίπτωση της Πάρνηθας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επειδή δεν ήσαστε εδώ την Παρασκευή, όταν έκανα την ενημέρωση, είπα ότι το σχέδιο, βεβαίως, εγκαίρως το είχε εκπονήσει η κυβέρνηση από την πλευρά της και ο κρατικός μηχανισμός από τη δική του την πλευρά και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο πολύ πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, αν θυμάμαι καλά. Είχαμε, όμως, να αντιμετωπίσουμε πραγματικά ακραία, ασυνήθιστα, πρωτόγνωρα, μοναδικά για τη χώρα μας καιρικά φαινόμενα. Ποτέ άλλοτε η χώρα μας, από τότε που μετρώνται οι θερμοκρασίες, μετρώνται και καταγράφονται τα καιρικά φαινόμενα, δεν είχε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο υψηλές θερμοκρασίες, ασυνήθιστες, μοναδικές σε όλη τη χώρα, με όλα τα επακόλουθα που φέρνουν αυτές οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Τα σχέδια που εκπονούνται είναι ακριβώς για να εφαρμόζονται.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Είπατε πάλι για τις υψηλές θερμοκρασίες που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα. Αυτό φαντάζομαι όμως δεν αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πολύ καιρό πριν, έλεγε ότι επίκειται καύσωνας. Μάλιστα θυμάμαι ότι εκτός του κ. Παυλόπουλου για το θέμα της προστασίας των δασών και τον κ. Σιούφα να λέει και να δεσμεύεται ότι δεν υπάρχει θέμα για μπλακ-άουτ. Τελικά και τα δύο συνέβησαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ούτε το ένα συνέβη, ούτε το άλλο. Το μπλακ άουτ δεν συνέβη.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Οι πολίτες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, νομίζω ότι το βίωσαν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση, την οποία δεν συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Δεν είναι δική μου εκτίμηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω καμιά διάθεση να αντιδικήσω μαζί σας.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Ούτε εγώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως ξέρετε, καταγράφηκαν ορισμένες διακοπές ρεύματος. Θα σας παρακαλέσω, όμως, να μη μου τίθενται συνέχεια οι ίδιες ερωτήσεις. Όταν κάποιος δεν είναι για πολλές ημέρες στο briefing να έρχεται και να υποβάλλει τις ερωτήσεις που έχουν γίνει τις προηγούμενες ημέρες. Θα πω, λοιπόν, για μια ακόμη φορά, ότι είχαμε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% μέσα σε δέκα ημέρες. Αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο για την Ελλάδα. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ άλλοτε. Για δε τις θερμοκρασίες κανείς δεν είχε προβλέψει ότι θα έχουν τόσο μεγάλο ύψος και μάλιστα με τόσο μεγάλη διάρκεια. Δημιουργούν, λοιπόν, ειδικές συνθήκες. Αυτό το λένε όλοι οι κλιματολόγοι. Είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά καμία αμφιβολία ότι αυτό που έγινε, η καταστροφή μεγάλου μέρους της Πάρνηθας, μόνο θλίψη, λύπη και αγωνία μπορεί να προκαλέσει.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο τριήμερο, τετραήμερο αυτό αναδείχθηκε ένα σημαντικό πρόβλημα. Δηλαδή, όταν υπάρχουν δύο κέντρα συντονισμού τα οποία αναφέρονται σε διαφορετικά Υπουργεία, φαίνεται ότι δημιουργείται και υπήρχαν ανάλογα παραδείγματα και στο παρελθόν, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα συντονισμού. Μετά τα όσα συνέβησαν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενοποίησης των Υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, προκειμένου τα κέντρα πλέον, οι φορείς να μην αναφέρονται σε δύο διαφορετικά κέντρα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μπορούν τα οικονομικά της Ελλάδας να αντέξουν το κόστος της προληπτικής προστασίας των δασών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας. Είναι εντελώς θεωρητική.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν είναι δική μου ερώτηση, είναι ερώτηση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα που διατυπώνεται σήμερα μέσω της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω αυτή την ερώτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άμα δεν μπορείτε να απαντήσετε αυτή, πώς λέτε όλα τα άλλα; Τα άλλα όλα καταρρέουν, που λέτε ότι είναι στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης η προστασία των δασών κλπ. Ο κ. Πολύδωρας θέτει ευθέως το ερώτημα: Μπορούν τα οικονομικά της Ελλάδας να αντέξουν το κόστος της πολιτικής προστασίας των δασών;

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Το Σάββατο ο κ. Πολύδωρας είπε ότι στην Πάρνηθα και ιδιαίτερα στον εθνικό δρυμό θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Χαλκιδικής. Ωστόσο, όσοι έχουν πάει στη Χαλκιδική και σήμερα και ο διευθυντής της WWF στο ραδιόφωνο «ΚΟΚΚΙΝΟ» έκανε σχετικές δηλώσεις, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Τελικά, ποιο θα είναι το μοντέλο που θα ακολουθηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύουν οι δηλώσεις του Υπουργού.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω το εξής: Είναι ζήτημα επιχειρησιακού ή πολιτικού σχεδιασμού η προτεραιότητα που δίδετε σε μια διαχείριση κρίσεως όπως αυτή με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση; Και για να εξηγούμαι, είναι ζήτημα επιχειρησιακού σχεδιασμού ή πολιτικού σχεδιασμού, το γεγονός ότι δεν έγινε μια συγκεκριμένη επιλογή για το πού θα εστιάσουν οι δυνάμεις για την κατάσβεση. Είναι ζήτημα επιχειρησιακού ή πολιτικού σχεδιασμού το γεγονός ότι δεν ελήφθη απόφαση για το αν θα έπρεπε να ριφθεί ανάλογο νερό στους πυλώνες της ΔΕΗ; Όλα αυτά τα αποφάσισαν δηλαδή οι επιχειρησιακά υπεύθυνοι ή οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει γι` αυτά τα θέματα την Παρασκευή. Έχουν δοθεί σε όλα αυτά απαντήσεις.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή αυτό που θα ρωτήσω δεν έχει απαντηθεί την Παρασκευή γιατί έγινε χθες. Πρόκειται για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι εκτός από τη θλίψη του, ότι πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε, να σιωπήσουμε και να το κάνουμε αυτό το θέμα, εθνικό θέμα. Ζήτησε εθνική συνεννόηση. Υπάρχει σκέψη για τέτοιου είδους εθνικής συνεννόησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω, όπως γνωρίζετε, δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εθνικό θέμα, όμως, είναι αυτό το θέμα, ούτως ή άλλως. Διότι αφορά την υγεία, τη ζωή όλων μας, το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμεθα όλοι μας και είναι ένα θέμα επίσης που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας μας. Είναι ένα θέμα, που όπως σας είπα και εισαγωγικά, αφορά τον πλανήτη μας. Είναι ένα θέμα που αφορά τη ζωή όλων των ανθρώπων που αναπνέουν τον ίδιο αέρα που αναπνέουμε και εμείς. Όπως σας είπα, η Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα του περιβάλλοντος, κλείνοντας κενά τα οποία είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ παρότι ήμουν την Παρασκευή εδώ, δεν έχω καταλάβει ακόμη ένα πράγμα. Ποιος είχε τελικά τη συνολική ευθύνη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πάρνηθα. Την είχε η Πολιτική Προστασία; Λέει όχι; Την είχε το Πυροσβεστικό Σώμα; Την είχε συνολικά η κυβέρνηση; Την είχε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης; Γιατί το ρωτώ αυτό. Γιατί ο ίδιος ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι «εγώ δεν είμαι ποντικός για να κρύβομαι». Στην ουσία, είναι ένα ξέσπασμα αυτό, εάν μου επιτρέπεται, να το ερμηνεύσω. Άρα λοιπόν εδώ κάποιος είχε την ευθύνη για το σβήσιμο της φωτιάς. Ποιος την είχε τελικά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχω απαντήσει σε όλα αυτά.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μιλήσατε δύο φορές για τα κενά που σας κληροδότησε το χθες, σας θυμίζω δηλώσεις τον Οκτώβριο του 2004, του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος είχε πει «είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία» και το ίδιο διάστημα του κ. Π. Φούρλα ο οποίος είχε πει ότι «παίρνουμε συγχαρητήρια από τους ξένους, οι ξένοι μιλούν πια για ελληνικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, δεν σας έγινε αντιληπτό τι είπα. Μίλησα για κενά αναφερόμενος στο περιβάλλον. Είπα, στην εισαγωγική μου δήλωση ότι καλύψαμε κενά τα οποία είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και ήταν η δήλωση που αναφερόταν στο περιβάλλον, όχι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως προσπαθείτε να το ερμηνεύσετε.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εντάξει. Τα κενά και οι ελλείψεις στη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διαπιστώθηκαν αυτές τις ημέρες, μπορείτε να μας πείτε πού οφείλονται;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα και την περασμένη εβδομάδα ότι έγιναν συγκεκριμένες προσλήψεις για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την κάλυψη κενών τα οποία είχαν προκύψει και έχουν δρομολογηθεί διαγωνισμοί για την πρόσληψη και άλλων υπαλλήλων. Είπα, επίσης, ότι εάν είχαν προσληφθεί πολλοί περισσότεροι, η κυβέρνηση ενδεχομένως θα εδέχετο κριτική, όπως γίνεται συχνά, για υπερβολικές προσλήψεις. Τώρα που έγιναν προσλήψεις, θα έλεγα, λελογισμένες, υπάρχει κριτική γιατί δεν έγιναν περισσότερες προσλήψεις. Κενά, όπου υπάρχουν  και υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες κενά, όχι σε όλες, αλλά υπάρχουν κενά-- καλύπτονται στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή ο Πρωθυπουργός μίλησε την Κυριακή για το θέμα της πυρκαγιάς και δέχθηκε μια κριτική ότι δεν περιλάμβανε στην ομιλία του καμία αναφορά σε ό,τι αφορά τους υπεύθυνους αυτών των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές, προφανώς, εκτός από τα φυσικά αίτια, πρέπει να έχουν και άλλα αίτια για την επέκτασή τους και τη μη έγκαιρη κατάσβεσή τους. Προφανώς, το ότι δεν έγινε αναφορά από τον Πρωθυπουργό μπορεί να οφείλονταν και στο γεγονός ότι ήταν και το συγκεκριμένο πλαίσιο της ομιλίας τέτοιο. Η κυβέρνηση δεν έχει εντοπίσει από εκεί και πέρα ευθύνες πέραν αυτού; Το λέω και με αφορμή την κριτική που δέχεται ο Πρωθυπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στην ομιλία του Πρωθυπουργού. Δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δηλαδή, δεν εντοπίζετε εσείς την πιθανότητα να υπάρχουν υπεύθυνοι για το ότι αυτές οι πυρκαγιές έλαβαν τέτοια έκταση και προκάλεσαν αυτή την καταστροφή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως σας είπα, οι δικαστικές αρχές κάνουν έρευνα για τα αίτια των πυρκαγιών.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη να αποτελούν στην πλειονότητά τους, να είναι αποτέλεσμα εμπρησμών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η κυβέρνηση δεν είναι δικαστής.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Είπατε πριν από λίγο ότι τα κενά καλύπτονται στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Προτεραιότητα της κυβέρνησης, τελικά, ήταν η επανασύσταση των αγρονόμων και όχι οι προσλήψεις στην Πυροσβεστική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί, για μια ακόμη φορά, το νέο ρόλο που έχει σήμερα η «Ελληνική Αγροφυλακή». Είναι άνθρωποι οι οποίοι θα ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Η υπεραπλουστευτική προσέγγιση δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, και πάλι επειδή είπατε για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, στη ΔΕΗ το 51% του πακέτου των μετοχών εξακολουθεί να κατέχει το Δημόσιο. Θεωρείτε ότι ήταν κατάλληλη συγκυρία να διπλασιαστούν οι αμοιβές του Προέδρου της ΔΕΗ όταν δεν έχει δώσει επαρκή δείγματα γραφής στην απόδοσή του και όταν η ΔΕΗ, όπως εμφανίστηκε σε αυτή τη συγκυρία, έχει μεγάλα κενά για την ανανέωση του εξοπλισμού της και όταν, επιπλέον, πέρυσι το Δημόσιο είχε αρνηθεί να δοθεί ένα μπόνους στον Πρόεδρο των ΕΛΠΕ, ο οποίος είχε αποδείξει ότι είχε φέρει κέρδη στην εταιρεία; Υπάρχουν, λοιπόν, τα ερωτήματα: Πρώτον, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη ΔΕΗ και στα ΕΛΠΕ; Και δεύτερον, ήταν κατάλληλη η συγκυρία να δοθούν 200.000 ευρώ, νομίζω, με την έγκριση του Δημοσίου στον κ. Αθανασόπουλο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω σε λεπτομέρειες το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, ξέρω ότι ελήφθη με απόφαση της γενικής συνέλευσης μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Με το 51% του Δημοσίου, κ. Εκπρόσωπε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να ρωτήσω, εάν έχουμε τελειώσει με την πυρκαγιά, για την εικόνα που έχει η κυβέρνηση σε σχέση με το βιβλίο της Ιστορίας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι διορθώσεις που προχωρούν ήδη στο βιβλίο της Ιστορίας, είναι τέτοιες που στο τελικό τους αποτέλεσμα θα έχουμε ένα άλλο βιβλίο. Τις επιβεβαιώνετε εσείς αυτές τις πληροφορίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει τοποθετηθεί η Υπουργός Παιδείας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα έχει πει η Υπουργός Παιδείας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα που λένε ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αποσυρθεί το βιβλίο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας.

ΧΙΩΤΗΣ: Οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας είναι παλαιότερες. Από τότε υπάρχει μια έντονη φημολογία ότι το συγκεκριμένο βιβλίο, λόγω των πολλών διορθώσεων που πρέπει να υποστεί, δεν θα διδαχθεί αυτή τη χρονιά. Ξέρετε να μας πείτε εάν αυτό το βιβλίο θα εισαχθεί αυτή τη χρονιά ή θα κρατηθεί...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας τις οποίες, εφόσον το επιθυμείτε, ευχαρίστως να σας τις προμηθεύσω. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΧΙΩΤΗΣ: Έχω την εντύπωση πως αγνοείτε το γεγονός ότι οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας είναι αρκετά παλιές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, βεβαίως.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Να επανέλθω στις φωτιές και να ρωτήσω κάτι το οποίο, τουλάχιστον σε εμένα, έχει προκαλέσει μια απορία. Θα ήθελα να το διευκρινίσουμε. Είπατε και την Παρασκευή βεβαίως, ότι η κυβέρνηση θα εδέχετο κριτική ακόμη και αν είχαν προσληφθεί περισσότεροι, επειδή θα έκανε προσλήψεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι τη μια φορά γίνεται κριτική, διότι γίνονται προσλήψεις, την άλλη φορά γίνεται κριτική γιατί στον ίδιο οργανισμό δεν γίνονται προσλήψεις. Αυτοί που κάνουν την κριτική προσεγγίζουν το θέμα από την πλευρά που, εκάστοτε, πιστεύουν ότι τους συμφέρει.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Και είπατε, εάν θυμάμαι καλά, ότι έγιναν λελογισμένες προσλήψεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λελογισμένες μάλιστα. Και το επεξήγησα μετά, εννοώντας μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Και δέχεστε τώρα κριτική, γιατί δεν προσλήφθησαν περισσότεροι για να αντιμετωπιστούν πιθανώς τέτοια φαινόμενα. Το «λελογισμένες προσλήψεις» σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάλυψε τα κενά που υπήρχαν κατά τη δική της άποψη και την άποψη, βεβαίως, των τεχνοκρατών και των αρχών των αρμοδίων ή λόγω οικονομικών αναγκών δεν καλύφθηκαν αυτά που έπρεπε να καλυφθούν, αλλά προσλήφθησαν λίγοι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι αυτή τη στιγμή σε θέση να αναφερθώ ειδικά στους αριθμούς των προσλήψεων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ν.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ : Κύριε Εκπρόσωπε, εγώ να σας ρωτήσω για κάποια άλλα νούμερα και αριθμούς στο θέμα των πυρκαγιών και πάλι. Ο κ. Αλαβάνος, επικαλούμενος απάντηση της Eπιτρόπου κ. Χούμπνερ στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδινε 25 εκ. ευρώ για δασοπροστασία στο διάστημα 2000 έως 2007. Παρόλα αυτά, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ. Ποια είναι η απάντηση στο σκέλος φυσικά που αφορά την δική σας κυβέρνηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το ξέρω το θέμα και δεν μπορώ να σας απαντήσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί να θεωρήσουμε αξιόπιστη τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού «ότι το δάσος θα ξαναγίνει δάσος το λέω και το εννοώ», όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τον Μάρτη διαβεβαίωνε τους Έλληνες ότι φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά εφαρμόζουμε το Εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αποδείχθηκε ότι δεν απέτρεψε καθόλου τις πυρκαγιές. Μήπως στα αποκαΐδια της Πάρνηθας κάηκαν και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού την κρίνουν κάθε μέρα οι Έλληνες πολίτες και την κρίνουν με τρόπο που ενδεχομένως να μην αρέσει σε κάποιους, αλλά κανείς δεν τον αμφισβητεί. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι ο λόγος του Πρωθυπουργού, οι πράξεις του Πρωθυπουργού, τα έργα της σημερινής κυβέρνησης έχουν απόλυτη αξιοπιστία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πόσα κονδύλια έχουν διατεθεί φέτος από τον Προϋπολογισμό για την προστασία των δασών; Ξέρετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο να σας πει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μα υποτίθεται ότι είναι βασική προτεραιότητά σας. Είπατε προηγουμένως ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας και αγνοείτε τα κονδύλια που έχουν δοθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαρίστως να σας δώσω αργότερα όλα τα σχετικά στοιχεία.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα επανέλθω στο θέμα των αποζημιώσεων και του κόστους. Δεν ξέρω αν ετέθη. Επειδή αναφερθήκατε εσείς ο ίδιος στην εισαγωγική ομιλία σας ότι θα γίνει σε ό,τι αφορά το θέμα της αποζημίωσης των δικαιούχων ότι προβλέπει ο νόμος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Υπάρχει κάτι πιο εξειδικευμένο πέρα από αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Δεν είμαι σε θέση να σας εξηγήσω τους νόμους που εφαρμόζονται εν προκειμένω.

ΧΙΩΤΗΣ: Αν κατάλαβα καλά μια προηγούμενη απάντηση σας κ. Εκπρόσωπε, αποδέχεστε τη διατύπωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα. Φαντάζομαι ότι αποδέχεστε, επίσης, ότι ένα εθνικό θέμα απαιτεί εθνική συνεννόηση. Αναρωτιέμαι αν απ όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απ αυτές τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναθεώρηση ενός άρθρου του Συντάγματος για το οποίο κανείς άλλος δεν συμφωνεί; Ούτε τα κόμματα, ούτε οι επιστημονικοί φορείς. Αναφέρομαι ασφαλώς στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συνταγματική αναθεώρηση έχει συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία και ακολουθείται.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Χθες ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα ακόμη βίντεο που κατά την γνώμη μου δεν τιμά την Ελληνική Αστυνομία. Σε σχολή της Ελληνικής Αστυνομίας δόκιμες αστυνομικίνες είδαμε εικόνες που δεν τιμούν την Ελληνική Αστυνομία. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης. Σας προβληματίζουν αυτά τα βίντεο που έρχονται...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ειλικρινά δεν το έχω υπόψη μου, αλλά εν πάση περιπτώσει, εάν στο βίντεο αυτό απεικονίζονται πράξεις παραβατικού χαρακτήρος είναι απολύτως καταδικαστέες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μόλις μπήκε ο Ιούλιος. Οι δύσκολοι μήνες για τις πυρκαγιές είναι ο Ιούλιος και όπως ξέρετε και ο Αύγουστος. Μήπως αυτό το Εθνικό σχέδιο αναθεωρηθεί και γίνουν τα όσα χρειάζονται για να γλυτώσουμε τα υπόλοιπα δάση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Εθνικό σχέδιο, όπως γνωρίζετε, έχει εκπονηθεί για όλο το θέρος. Αυτό ακριβώς που είπατε δείχνει ακριβώς την ιδιαιτερότητα των φαινομένων που βιώσαμε τον Ιούνιο. Ένα μήνα που μέχρι τώρα τα τελευταία 110 χρόνια δεν παρουσίαζε συνήθως τέτοια ακραία φαινόμενα. Και αυτό ακριβώς αποδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσοι έχουν ταχθεί για να ελέγξουν τέτοια φαινόμενα που δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Αν ξαναβιώσουμε τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, προφανώς πρέπει να αναμένουμε την ίδια αντίδραση της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλετε να πείτε με το «την ίδια αντίδραση της κυβέρνησης».

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Την ανύπαρκτη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι δική σας εκτίμηση, την οποία δεν μπορώ να συμμεριστώ σε καμία περίπτωση.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή καμία κυβέρνηση δεν είναι χαρούμενη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τόσο μεγάλη οικολογική καταστροφή, όπως οι πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Πήλιο, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει και το χρόνο των εκλογών, δεδομένου ότι τρία πρωτοκλασάτα στελέχη ζητούν να πάμε για εκλογές το φθινόπωρο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα των εκλογών έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως, με απόλυτη σαφήνεια, ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω τίποτα από όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο θέμα.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Γιατί μάθαμε αιφνιδιαστικά για τη διάθεση πακέτου μετοχών του ΟΤΕ; Και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω: Τώρα πια που πάνω από το 50% του Οργανισμού είναι σε ιδιώτες, αυτό μπορεί να σημάνει κάτι μελλοντικά για το ποιος θα έχει το μάνατζμεντ;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για το θέμα του ΟΤΕ έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Φοβάμαι ότι δεν έχετε παρακολουθήσει όσο προσεκτικά έπρεπε τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει για την τοποθέτηση των μετοχών του ΟΤΕ, ειδάλλως δεν θα είχατε αιφνιδιαστεί.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, η εφημερίδα το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» είχε ένα θέμα για τις κόρες τριών πρώην ή νυν ανώτατων και ανώτερων δικαστικών, των κυρίων Σίδερη, Κολιοκώστα και Ζορμπά, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις υπηρεσίες της Βουλής. Αυτοί οι διορισμοί δεν αποτελούν αν μη τι άλλο υπόνοιες για διαπλοκή της κυβερνητικής με τη δικαστική εξουσία και για ακύρωση ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το ποιος σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι ένα θέμα που έχει αποδειχθεί στην πράξη συνεχώς από τη σημερινή κυβέρνηση. Οι επιθέσεις και οι ύβρεις κατά της Δικαιοσύνης χαρακτηρίζουν τη στάση του ΠΑΣΟΚ, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση, είτε βρίσκεται στη αντιπολίτευση.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Με συγχωρείτε, αλλά εδώ σας βάζει ένα ερώτημα που αφορά γεγονός, δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένα γεγονός. Ισχύει αυτό το γεγονός; Πήγαν αυτά τα τρία χαριτωμένα κορίτσια στη Βουλή ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι θέμα που αφορά τη Βουλή. Αλλά δεν έθεσε αυτό το ερώτημα ο κ. Γκουτζάνης. Έθεσε θέμα ανεξαρτησίας και σεβασμού της Δικαιοσύνης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 2 July 2007 - 15:03:15 UTC