Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-07-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, όπως γνωρίζετε, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με το αντικείμενο που σας ανέφερα χθες. Οι Υπουργοί έκαναν δηλώσεις, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες στη Βουλή, εάν μου δίνετε το λόγο, ο κ. Αλαβάνος νομίζω ανέφερε ένα στοιχείο ότι τα τελευταία χρόνια τα χρήματα που διατίθενται από κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν έχουν απορροφηθεί. Ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αν ισχύει κατ` αρχήν το στοιχείο και εάν έχει κάποια εξήγηση η κυβέρνηση για το κομμάτι που την αφορά, το δικό της.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ήθελα να σας κάνω μια μικρή αναφορά γι` αυτό το θέμα, διότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται μονόπλευρα. Σχετικά, λοιπόν, με διαφόρους πίνακες απορρόφησης έργων του Ταμείου Συνοχής, θα ήθελα να σας πω τα εξής: Έχει πλήρως διασφαλιστεί και βρίσκεται στη διάθεση των έργων του Ταμείου Συνοχής το σύνολο των απαιτούμενων πόρων που έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 3.235,81 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τη χρηματοδότηση των έργων Ταμείου Συνοχής και μιλάω για όλα τα έργα, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσεις ανά έργο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές --στις οποίες αναφέρεται μεταξύ άλλων το φυσικό αντικείμενο, ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης-- η υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων εκτείνεται μέχρι και το έτος 2010.

Τα έργα, από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαιτούν ένα ικανό χρόνο για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας τους, που περιλαμβάνει τόσο τη χρονοβόρα διαδικασία για την απόκτηση της απαιτούμενης γης, όσο και το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων υλοποίησής τους.

Η συμβασιοποίηση των έργων είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις εισροές, αφού για κάθε έργο η προκαταβολή καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες της Ε.Ε., μετά τη συμβασιοποίηση του 20% του αντικειμένου του έργου.

Για ορισμένα έργα των οποίων οι εγκριτικές αποφάσεις εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το τέλος του 2005 και το 2006, η εικόνα της μηδενικής απορροφητικότητας, σε καμία περίπτωση, δεν αποτυπώνει την εξέλιξη υλοποίησης των έργων και τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για την επιτάχυνση και την ολοκλήρωσή τους. Η οποιαδήποτε παράθεση στοιχείων απορρόφησης χωρίς την ταυτόχρονη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων, όπως της ημερομηνίας έγκρισης της χρηματοδότησης του προβλεπόμενου χρόνου ολοκλήρωσης, των εν εξελίξει διαδικασιών δημοπράτησης καθώς και των στοιχείων φυσικής και οικονομικής προόδου, αποτελεί στείρα λογιστική απεικόνιση και μόνο, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα της προόδου υλοποίησης των έργων αυτών, δημιουργώντας απολύτως λανθασμένες εντυπώσεις.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εν ολίγοις, κύριε Εκπρόσωπε, μας λέτε ότι από τα κονδύλια τα κοινοτικά για την αντιπυρική προστασία...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μίλησα συνολικά για κονδύλια, για έργα από το Ταμείο Συνοχής.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για το συγκεκριμένο. Για την αντιπυρική προστασία μας λέτε ότι δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρωσέντ, αλλά η κυβέρνηση μέχρι...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά τις δηλώσεις μου. Σε κάθε περίπτωση, ο ευρωβουλευτής ο οποίος χρησιμοποίησε τα εν λόγω στοιχεία, θα έπρεπε να είναι πιο ευαισθητοποιημένος στα θέματα αυτά καθόσον έχει λάβει, μέσω του Τύπου, αναλυτική απάντηση από τον Οκτώβριο του 2005 για παρόμοιο πίνακα που και πάλι τότε προμηθεύτηκε από την Επίτροπο.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δηλαδή, εγώ πρόσεξα πάρα πολύ καλά τι είπατε. Πρόσεξα, πρώτον, ότι αποφύγατε να αναφερθείτε στο αντικείμενο της ερώτησης που ήταν η χρηματοδότηση των αντιπυρικών έργων. Και η γενική σας απάντηση είναι ότι μας έφαγε η γραφειοκρατία και καίγονται τα δάση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν αυτό καταλάβατε, λάθος καταλάβατε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Μπορείτε να μου πείτε το σωστό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ήμουν πολύ λεπτομερής.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το να μας βάζετε στη διαδικασία να ξεχωρίσουμε από ένα πακέτο έργων 3 δις 235 εκατομμυρίων ευρώ, τι έχει δοθεί για τα αντιπυρικά, μας βάζετε σε ένα λαβύρινθο. Είναι πολύ μεγάλα τα νούμερα. Πείτε μας, για τα αντιπυρικά συγκεκριμένα τι απορροφήσεις είχαμε. Αποκλείεται να μην έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση από χθες που τρέχει αυτό το θέμα, πόσα χρήματα απορροφήσαμε και δώσαμε για την αντιπυρική προστασία.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ερωτήθηκα και χθες. Απευθυνθείτε στα αρμόδια Υπουργεία και θα πάρετε τις απαντήσεις.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, φαντάζομαι ότι επί τη βάσει της απάντησης που δώσατε το ΠΑΣΟΚ θα απαντήσει ότι ακριβώς επειδή είναι πολύ χρονοβόρος η διαδικασία, η διαδικασία που εμείς κινήσαμε, θα πει το ΠΑΣΟΚ, ήρθε και ωρίμασε επί των ημερών σας. Σε αυτό το επιχείρημα που είναι βέβαιο ότι θα αντιτάξει το ΠΑΣΟΚ μετά ταύτα, εσείς τι έχετε να απαντήσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας πω κάτι πολύ απλό. Τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ δεν πείθουν σε κανένα τομέα πια κανέναν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επίσης, πάλι χθες στη Βουλή και το έχουν και σήμερα οι εφημερίδες, λένε ότι μόνο ένα στα έντεκα στρέμματα που έχουν καεί όλο το προηγούμενο διάστημα και αυτό αφορά πάλι και την προηγούμενη κυβέρνηση και τη δική σας, αναδασώνεται.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν κάνω λάθος. Λέω ότι αυτό το στοιχείο κατατέθηκε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα στοιχεία που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός αποδεικνύουν ακριβώς τα αντίθετα. Κάνετε λάθος. Επαναλαμβάνω ότι όσες περιοχές κάηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, κηρύχτηκαν όλες ανεξαιρέτως αναδασωτέες. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ άφησε το 1995, το 1998, το 2000, πολύ μεγάλα κομμάτια γης έξω από την αναδάσωση. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Σήμερα δε μια μεγάλη από άποψη κυκλοφορίας εφημερίδα έχει στην πρώτη της σελίδα ακριβώς τι έγινε σε μια περιοχή της Αθήνας, στην Πεντέλη, που κάηκε επί διακυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και δείχνει σε ποιο σημείο έφτασε να είναι σήμερα. Γιατί ακριβώς οι περιοχές εκείνες δεν είχαν κριθεί αναδασωτέες. Για μας ισχύει αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός χθες: Ότι σε κάθε σπιθαμή που κάηκε, εκεί θα ξαναβγεί δάσος, χωρίς καμία εξαίρεση. Αυτό δεσμεύει τη σημερινή κυβέρνηση. Δεν δέσμευε δε στο παρελθόν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν τίποτε να πουν επ` αυτού σήμερα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγνώμη κύριε Εκπρόσωπε, εγώ απλά την ερώτηση ήθελα να κάνω. (Δεν ακούγεται)... να τη θέσω στην κυβέρνηση για να έχω την απάντησή της και την (δεν ακούγεται). Γιατί να κάνω λάθος; Λέω ότι αυτό το στοιχείο παρουσίασαν, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, επ` αυτού. Αυτό που είπε χθες ο Πρωθυπουργός το είχε ξαναπεί και τον Ιούλιο του 2005, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ραφήνα, ότι στη θέση του δάσους θα γίνει δάσος, είχε πει. Τα στοιχεία, όμως, είναι ατράνταχτα. Στις θέσεις του δάσους έχουν γίνει βίλες. Οι φωτογραφίες στις εφημερίδες σήμερα και σε παλαιότερη εποχή το αποδεικνύουν. Έχουν γίνει βίλες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τι εννοείτε; Ποια «παλαιότερη εποχή»;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μετά το 2005 λέω εγώ.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στην αίθουσα αυτή, παρίσταμαι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Μάρτιο του 2004.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Σας ρωτάω (δεν ακούγεται)...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι οι περιοχές οι οποίες υπέστησαν οικολογική καταστροφή από τις δασικές πυρκαγιές του 2005 και του 2006, όλες αυτές οι περιοχές κηρύχθηκαν, χωρίς εξαίρεση, αναδασωτέες.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αναδασωτέες κηρύσσονταν, αλλά μετά χτίζονταν.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κάνετε λάθος.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το ίδιο χαρακτηριστικό είναι και για τις δύο κυβερνήσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξακολουθείτε να επιμένετε, ενώ υπάρχουν οι αριθμοί και τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι μεγάλα τμήματα των δασών που κάηκαν τις χρονιές που σας είπα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν κηρύχθηκαν --παρά τη δέσμευση που υπάρχει από τον νόμο αναδασωτέα. Αυτή είναι μια σημαντική, ποιοτική και ουσιαστική διαφορά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, η διαφορά είναι η εξής: Ότι πάντα κηρύσσονται αναδασωτέες, αλλά στην πράξη ένα κομμάτι έμενε απ` έξω από την αναδάσωση και χτίζονταν. Αυτό θα γίνει και τώρα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό δεν γίνεται σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί να γίνει κάτι διαφορετικό με εσάς; Ποια είναι η εγγύηση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γιατί εμείς αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ακριβώς το αντίθετο έχετε αποδείξει. Σας λέω ότι μετά το 2005 στην Αθήνα έχουν χτιστεί...

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν έχουμε τελειώσει με τις πυρκαγιές να θέσω μερικά ερωτήματα που αφορούν στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Με πρώτο την ειδική αναφορά που έκανε ο Πρωθυπουργός σε σχέση με την, κατά τον Πρωθυπουργό, εμπλοκή του κ. Παπακωνσταντίνου, του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ σε επίμαχη υπόθεση αγοράς ομολόγων. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό αποτελεί δείγμα γραφής και για άλλες περιπτώσεις που προέρχονται από το παρελθόν και που στην κυβέρνηση καταλογίζεται ως επιχείρηση συμψηφισμού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας έχω πει: Η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει, δεν θέλει να κάνει, δεν πρόκειται να κάνει κανέναν απολύτως συμψηφισμό. Αυτό είναι περισσότερο από σαφές.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης του κ. Παπακωνσταντίνου, σήμερα είχατε απάντηση πάντως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και από την πλευρά του κ. Παπακωνσταντίνου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι απαντήσεις αυτές δεν λένε τίποτα. Δεν αλλάζουν τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε χθες ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Δεν μπαίνουν στην ουσία του θέματος.

ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Πότε ενημερώθηκε η κυβέρνηση γι` αυτή την ιστορία με τον κ. Παπακωνσταντίνου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σημασία έχουν αυτά καθαυτά τα στοιχεία. Στα στοιχεία θα πρέπει να απαντήσουν και το ΠΑΣΟΚ και ο Γενικός Διευθυντής του. Στην ουσία των στοιχείων και όχι να κάνουν κύκλους γύρω  γύρω από το θέμα.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πέρα από το ότι πρέπει να απαντηθούν κάποια πράγματα επί της ουσίας, έχετε δίκιο σε αυτό, έχει όμως μια σημασία και ο χρόνος που ήρθαν αυτά τα στοιχεία υπόψη της κυβέρνησης. Γιατί αυτό κάτι δείχνει και σήμερα ο κ. Δελημήτσος, ο σημερινός πρόεδρος του ΤΕΟ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι τα στοιχεία αυτά τα βρήκε εκείνος όταν ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2004 και τα κοινοποίησε τον Δεκέμβριο του 2004 τόσο στον κ. Δούκα όσο και στον κ. Σουφλιά. Άρα, η κυβέρνηση γνώριζε από το 2004 το τι συνέβαινε στο ΤΕΟ και όφειλε τουλάχιστον από τότε να κοινοποιήσει αυτά τα θέματα, όχι σήμερα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ μετράνε τις μέρες μια  μια από τότε που ξεκίνησε, όπως λένε, το θέμα των ομολόγων. Χθες, έγινε αναφορά σε 120 ημέρες. Συνεπώς, το θέμα των ομολόγων είναι ένα θέμα το οποίο έχει προκύψει πρόσφατα. Δεν υπήρχε πριν θέμα ομολόγων. Τώρα όμως προκύπτει μέσα από αυτή τη διαδικασία, ότι ο νυν Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, επιλεγμένος από τον κ. Παπανδρέου, άνθρωπος ο οποίος προφανώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κ. Παπανδρέου είχε ανάμειξη, με αδιάσειστα στοιχεία τα οποία κατέθεσε χθες ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, σε μια τέτοια παρεμφερή υπόθεση. Σε αυτό, λοιπόν, πρέπει να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να προσπαθήσει με διαφόρους τρόπους να δημιουργήσει κάποιο πέπλο μέσα στο οποίο θα χαθεί η ουσία. Να απαντήσει στα συγκεκριμένα στοιχεία. Να απαντήσει πώς δικοί του άνθρωποι ήταν αναμεμειγμένοι και έφτασαν να είναι αναμεμειγμένοι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός μέχρι τις πρώτες μέρες που είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, σε τέτοιες πολύ περίεργες δοσοληψίες, δήθεν «γαλάζιων» και όπως αποδεικνύεται πολύ «πράσινων» χρηματιστών και άλλων. Γιατί τα στοιχεία που έδωσε ο Πρωθυπουργός, πέρα από το συγκεκριμένο θέμα, αφορούν και αντίστοιχες δοσοληψίες  και ο Πρωθυπουργός έδωσε ενδεικτικά στοιχεία πάνω σε αυτό-- οι οποίες έγιναν το 1999, το 2000 σε Ταμεία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Απαντήσεις επ` αυτών δεν βλέπω να δίνει ο κ. Παπανδρέου ούτε σήμερα στην ομιλία του. Γενικά μιλάει. Στην ουσία δεν μπαίνει. Γιατί;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Σας ρώτησα όμως για το χρόνο που ο κ. Δελημήτσος...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Τίποτε δεν αλλάζει στην ουσία του συγκεκριμένου θέματος. Η μετατόπιση του θέματος σε πληροφορίες ή στοιχεία δευτερεύουσας ή τριτεύουσας σημασίας δεν αλλάζει καθόλου την ουσία. Εγώ σας ζητώ να ρωτήσετε τον κ. Παπακωνσταντίνου να σας απαντήσει για τη συγκεκριμένη εμπλοκή του.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μπορεί επί της ουσίας, κύριε Εκπρόσωπε, να μην αλλάζει κάτι, αλλά όμως εδώ εμφανίζεται πραγματικά μια πρόθεση συμψηφισμού όταν τα φέρνετε τώρα ενώ τα ξέρατε από το 2004.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει κανείς συμψηφισμός. Αυτοί όμως που κάνουν τις αθώες περιστερές, προσποιούνται τις αθώες περιστερές, δεν μπορούν να κάνουν και να ισχυρίζονται ότι αυτά τα οποία έκαναν τότε έχουν διαγραφεί. Δεν τα διαγράφει από τη μνήμη του ο ελληνικός λαός. Δεν τα διαγράφουν οι πολίτες.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο καυγάς Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και αν είναι έτσι τα πράγματα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει κανείς καυγάς.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εντάξει, άποψή σας  άποψή μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτή την πρόταση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για να ριχθεί πραγματικά άπλετο φως σε όλα αυτά τα χρόνια και επί ΠΑΣΟΚ και επί Νέας Δημοκρατίας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησε πολύ αναλυτικά, και με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, ο Πρωθυπουργός. Και επειδή μιλήσατε για πρόταση, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή διόρθωση: Εννοείτε προφανώς προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Διότι διαφοροποιούνται οι προτάσεις και αυτό φάνηκε κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτά τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός τα έχετε στείλει στη Δικαιοσύνη ή ήταν μόνο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα τα στοιχεία πάνε στη Δικαιοσύνη. Άλλωστε, η ελληνική Δικαιοσύνη...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Το «πάνε» είναι διαρκής ενεστώτας (δεν ακούγεται) στη Δικαιοσύνη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία εμείς, αντίθετα με πολλούς άλλους, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη και σεβόμαστε την ανεξαρτησία της και τον τρόπο λειτουργίας της, επιλαμβάνεται όλων των στοιχείων.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ξέρετε εάν έχει επιληφθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι εκπρόσωπος της ελληνικής Δικαιοσύνης.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Εάν αυτά που έλεγε ο συνάδελφος κ. Τσιούφος προηγουμένως για τις δηλώσεις του κ. Δελημήτσου ισχύουν, τότε σε μας δημιουργείται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση τα ήξερε αυτά από το 2004, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο δεν τα είχε παρουσιάσει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έδωσα συνολική απάντηση προηγουμένως. Δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Υπάρχει, σήμερα, ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», το οποίο αναφέρεται σε 20 ομόλογα σταθερού επιτοκίου, τα οποία η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ πούλησε στο ΤΕΑΔΥ τη διετία 2005-2006. Θα ήθελα να ζητήσω ένα σχόλιό σας επί του δημοσιεύματος, δεδομένου ότι αναφέρεται σε στοιχεία ότι άνθρωποι της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, μετά τον έλεγχο που διενήργησαν, διαπίστωσαν ότι η αγοραπωλησία για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ ήταν εικονική. Έχει η κυβέρνηση γνώση αυτού του θέματος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν γνωρίζει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, ο κ. Βύρων Πολύδωρας, προσερχόμενος στη Βουλή είπε ότι όσον αφορά το συντονισμό για τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα ακολουθήθηκαν πιστά οι εισηγήσεις της Πολιτικής Προστασίας. Τελικά, ποιος είχε την ευθύνη; Και το λέω αυτό, γιατί οι δηλώσεις του κ. Πολύδωρα έγιναν χθες, είναι νεότερες. Η Πολιτική Προστασία ή η Πυροσβεστική;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Υπάρχουν σαφώς διακριτοί ρόλοι. Και όποιος δεν έχει αντιληφθεί αυτό, υποπίπτει στον κίνδυνο, θα έλεγα, να συγχέει αυτούς τους διακριτούς ρόλους.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στον κ. Πολύδωρα αναφέρεστε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Σε αυτούς που κάνουν τα σχόλια.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τον κ. Πολύδωρα με τον κ. Παυλόπουλο εννοείτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε αυτούς που κάνουν τα σχόλια. Με ρώτησε ο κ. Νασόπουλος και απάντησα σε ποιους αναφέρομαι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την πρόταση πρωινής εφημερίδας, του «ΒΗΜΑΤΟΣ» εννοώ, να φωτογραφίσει η Πολεμική Αεροπορία τις καμένες εκτάσεις και οι φωτογραφίες να δοθούν στη δημοσιότητα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να δώσω κάποια απάντηση σε προτάσεις τις οποίες κάνουν οι εφημερίδες. Να είστε βέβαιος ότι εφαρμόζονται, όσον αφορά τις αναδασωτέες εκτάσεις, οι πιο σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζονται διεθνώς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είναι όμως πολύ συγκεκριμένη η πρόταση αυτή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απάντησα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτό δεν λέει τίποτα το γενικό το δικό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς δεν αντιληφθήκατε αυτό το οποίο είπα. Είπα: Εφαρμόζονται εδώ οι πιο σύγχρονες μέθοδοι που εφαρμόζονται διεθνώς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ωραία. Θα τις δώσετε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες της Πολεμικής Αεροπορίας;

ΣΠΥΡΑΚΗ: Επειδή εγώ δεν κατάλαβα την προηγούμενη απάντησή σας και με συγχωρείτε, σε μια δυσκολία που έχω γενικώς, θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, αυτό το «διακριτοί ρόλοι» εννοείτε ότι είναι άλλο πράγμα η Πολιτική Προστασία και άλλο πράγμα ο επιχειρησιακός όρος;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εννοώ ότι δύο υπηρεσίες, η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν διακριτούς ρόλους.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Οι οποίοι πιστεύετε ότι δεν πρέπει να είναι αυτό που λέμε η μία να συμπληρώνει την άλλη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν διακριτούς ρόλους και συνεργάζονται όπου πρέπει και όπως πρέπει μεταξύ τους.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή σας έκανα την ίδια ερώτηση χθες για το ποιος έχει την ευθύνη, αλλά εξ αφορμής της δηλώσεως του κ. Πολύδωρα, μιλήσατε για διακριτούς ρόλους σήμερα, ενώ χθες με παραπέμψατε στις προχθεσινές σας δηλώσεις, αλλά επ` αυτού. Λύθηκε τελικά η παρεξήγηση που είχε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κόης με τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας κ. Φούρλα; ΄Η οι διακριτοί ρόλοι είναι και κάγκελα μεταξύ τους;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοιου είδους «παρεξήγηση», όπως είπατε εσείς. Αυτή είναι μια «παρεξήγηση» την οποία εφηύραν ορισμένοι. Έχουν τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος και τα δύο δημόσια πρόσωπα τα οποία αναφέρατε.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε χθες στην τηλεόραση άλλο ένα βίντεο από βασανιστήρια σε αστυνομικό Τμήμα ή σε αστυνομική υπηρεσία εν πάση περιπτώσει. Σκέφτεται η κυβέρνηση να διατάξει μια γενικότερη έρευνα για τα βασανιστήρια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα επ` αυτού χθες. Υπάρχει και σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ρωτώ, εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να διατάξει μια γενικότερη έρευνα, όχι για το κάθε συγκεκριμένο περιστατικό, κάθε φορά που κάποιος τραβά με κινητό τηλέφωνο. Μια γενικότερη έρευνα για τα βασανιστήρια στην Αστυνομία και στις φυλακές στην Ελλάδα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχουν βασανιστήρια στην ΕΛ.ΑΣ...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ Αυτά τι ήταν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Σας επιτρέπω, αλλά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν υπάρχουν βασανιστήρια στην ΕΛ.ΑΣ.. Ο όρος «βασανιστήρια» είναι διαφορετικός, προφανώς στη δική σας ορολογία από τη δική μου ορολογία.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Πείτε μας πώς το χαρακτηρίζετε εσείς αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μεμονωμένα περιστατικά, όπως σας είπα, άσκησης βίας...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Θα μου επιτρέψετε να δώσω την απάντηση που θέλω εγώ ή εσείς θα δώσετε απάντηση;

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Ναι, ναι, αλλά έχω και άλλη ερώτηση μετά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βεβαίως. Μεμονωμένα περιστατικά άσκησης βίας από οπουδήποτε και αν προέρχονται είναι καταδικαστέα και δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο της συμπεριφοράς των γυναικών και των ανδρών που υπηρετούν στην ΕΛ. ΑΣ.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αν το να βάζεις κάποιον να κρατά παγάκια μέχρι να παγώσει το χέρι του, μετά τον κοπανάς με γκλόμπ, την ίδια ώρα τον έχεις με τη μούρη στον τοίχο με ένα γκλόμπ να τον πιέζει και με ένα πιστόλι στον κρόταφο να του λες «θα σε σκοτώσω ή θα πας φυλακή», δεν είναι βασανιστήριο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι άσκηση βίας σας είπα...

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όχι βασανιστήριο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εσείς θέλετε να μου εκμαιεύσετε μια λέξη την οποία επιθυμείτε. Εγώ σας είπα ότι αυτή η συμπεριφορά από τα συγκεκριμένα άτομα, από πόσους έγινε, από δύο, από τρεις, από πέντε; Και αυτό σε σχέση με μερικές δεκάδες χιλιάδες γυναικών και ανδρών που υπηρετούν στην ΕΛ. ΑΣ.. Είναι μεμονωμένα περιστατικά. Θα μου επιτρέψετε να μείνω στην απάντηση που έδωσα.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και εγώ το ίδιο θα ρωτούσα. Ξέρει η κυβέρνηση, σκοπεύει να μάθει πόσα μεμονωμένα περιστατικά υπάρχουν ή θα περιμένει κάθε φορά να προβάλλεται ένα βίντεο στην τηλεόραση για να προσθέτει άλλο ένα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για όσα περιστατικά διαπιστώνονται, υφίστανται όλες τις νόμιμες συνέπειες οι υπαίτιοι και οι δράστες.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός

ότι παρότι χαρακτηρίζει μεμονωμένα τα περιστατικά, τα περιστατικά αυτά ξεπερνούν πλέον τα δέκα. Τουλάχιστον όσα δημοσιοποιήθηκαν. Θεωρείτε ότι ο όρος «μεμονωμένα περιστατικά» εξακολουθεί να την εκφράζει την κυβέρνηση ή μήπως πρέπει να γίνει μια γενικότερη κίνηση σε ότι αφορά την εκπαίδευση αλλά και την πειθαρχική αντιμετώπιση των ανθρώπων που εμπίπτουν σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στην απάντηση την οποία σας έδωσα και παραπέμπω σε πρόσφατες εκτενείς δηλώσεις που έκανε επί του θέματος, μετά από συσκέψεις, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με τις πυρκαγιές απ ότι έχω αντιληφθεί τουλάχιστον από τον Πρωθυπουργό τον Υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες ουδείς έχει αποδεχθεί ότι υπάρχει κάποια κυβερνητική ευθύνη για τις καταστροφές που υπήρξαν ιδίως στην Πάρνηθα. Χθες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε «βεβαίως υπάρχουν ευθύνες, θα ήμασταν τρελοί αν λέγαμε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες». Πώς το σχολιάζετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω.

ΣΜΥΡΝΗΣ: Ο κ. Πολύδωρας, πάλι χθες προσερχόμενος στη Βουλή είπε ότι αν ξανά υπήρχαν πυρκαγιές στην Πάρνηθα θα έκανε ακριβώς ότι έκανε και στην περίπτωση των χιλιάδων καμένων στρεμμάτων. Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Συνδέσατε δική σας εκτίμηση με φράση του κ. Πολύδωρα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Είπε ότι δεν έγιναν λάθη. Στο ερώτημα «έγιναν λάθη», είπε όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει η απάντηση του κ. Πολύδωρα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Στο ερώτημα «έγιναν λάθη» ο κ. Πολύδωρας λέει όχι. Αυτή η στιχομυθία εκφράζει την κυβέρνηση; Έτσι ακριβώς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παραπέμπω στις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα. Όπως σας είπα ο κ. Πολύδωρας, προφανώς το λησμονείτε, είναι Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης επιφορτισμένος με συγκεκριμένη δέσμη αρμοδιοτήτων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επειδή παραπέμψατε στις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα. Να πούμε το εξής όμως, ότι υπήρξαν οι αρχικές δηλώσεις οι οποίες φάνηκαν, ήταν οι τηλεοπτικές, ότι την πατήσαμε και άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε κάποιο δίλημμα, ετέθη δίλημμα επιχειρησιακό ή πολιτικό δεν ξέρω και εγώ τι και χθες μετά από πέντε μέρες νομίζω ήρθε και είπε ότι τελικά δεν την πατήσαμε ή μάλλον προσπάθησε να συμμαζέψει την αρχική του δήλωση. Σε ποιες δηλώσεις μας παραπέμπετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στις χθεσινές.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ευθύνες και λέει ότι οφείλεται το γεγονός στις πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες, στο χειρότερο καύσωνα των εκατό τελευταίων ετών κ.λ.π. Σας θυμίζω ότι τον Φεβρουάριο του 2004, η χώρα είχε γνωρίσει το χειρότερο χειμώνα των τελευταίων μέχρι τότε 100 ετών και σας θυμίζω και μια δήλωση του Πρωθυπουργού εκείνης της εποχής ότι «δεν φταίει ο καιρός, φταίει η ανευθυνότητα και η αλαζονεία των υπευθύνων». Τώρα προφανώς φταίει ο καιρός, τότε δεν έφταιγε. Είναι διαφορετικά πράγματα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την ερώτησή σας δεν άκουσα ακόμη...

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Έχει τη μορφή τοποθέτησης. Αν θέλετε την απαντάτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εδώ ο χώρος δεν είναι για να κάνετε τοποθέτηση. Ο χώρος είναι για να κάνετε ερωτήσεις.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ωραία. Βάζω ερωτηματικό στο τέλος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Περιμένω, λοιπόν, την ερώτησή σας.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Γιατί τώρα δεν ισχύει εκείνο το οποίο έλεγε τότε ο κ. Καραμανλής ότι δεν φταίει ο καιρός, αλλά φταίει η ανευθυνότητα και η αλαζονεία των υπευθύνων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διότι εγώ κ. Γκουτζάνη, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε αυτή την αίθουσα, ουδέποτε είπα ότι όλα οφείλονται στον καιρό. Είπα πως είναι σύμπτωση πολλών παραγόντων. Ασυνήθιστων παραγόντων, πρωτοφανών παραγόντων, πρωτόγνωρων παραγόντων για την ελληνική πραγματικότητα. Λοιπόν, τέτοιες απλουστεύσεις σαν και αυτές τις οποίες προσπαθείτε να αποδώσετε είτε στον Πρωθυπουργό είτε σε εμένα, ουδέποτε έγιναν.

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ίσως έπρεπε να κάνω μια προσθήκη ότι ακριβώς το ίδιο έλεγε τότε και η κυβέρνηση Σημίτη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ, όπως σας είπα, είμαι Εκπρόσωπος της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό δε το οποίο σας είπα και χθες και την Παρασκευή ισχύει στο ακέραιο. Και τα στοιχεία αυτά τα οποία σας παρέθεσα ουδέποτε, κανείς, όλες αυτές τις μέρες δεν μπόρεσε να τα αμφισβητήσει. Κάποιος πήγε στην αρχή να παραθέσει κάποια άλλα στοιχεία και δυστυχώς οι ισχυρισμοί του έπεσαν στο κενό.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή δεν έχω ξανακούσει άλλη φορά Πρωθυπουργό να αυτοεπαίρεται για τη στιβαρότητα των χεριών του, μπορείτε να μας πείτε τι εννοούσε ακριβώς ο Πρωθυπουργός στην τριτολογία του χθες ότι «είμαι έτοιμος να οδηγήσω τη χώρα στον 21ο αιώνα με στιβαρό χέρι»; Τι εννοεί ακριβώς με το «στιβαρό χέρι»;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι αν διαβάσετε την τριτολογία μερικές φορές θα την εμπεδώσετε και θα την καταλάβετε καλύτερα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 3 July 2007 - 21:10:20 UTC