Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-07-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί στις 13.30 με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ.

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, στις 09.00, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσκεψη στο Σεράγεβο. Να σας πω τα βασικά σημεία του προγράμματος:

Προβλέπεται άφιξη στις 09.30 τοπική ώρα, επίσημη υποδοχή στο κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου, ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σπίριτς στις 10.45, συνομιλίες και υπογραφή διμερών συμφωνιών στις 11.00, δηλώσεις προς τον Τύπο, επίσκεψη στο τριμελές Προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στις 13.00, τελετή εγκαινίων Κτιρίου Φιλίας Ελλάδας-Βοσνίας Ερζεγοβίνης και ακολουθεί δεξίωση. Επίσημο γεύμα του Πρωθυπουργού με Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου στις 14.00. Το απόγευμα, άφιξη στο στρατόπεδο Μπουτμίρ και στις 08.00 της Τρίτης αναχώρηση από Σεράγεβο και επιστροφή στην Αθήνα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Έχω παρακολουθήσει τον κ. Πρωθυπουργό επανειλημμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα να τάσσεται κατά της πόλωσης και της όξυνσης της πολιτικής ζωής του τόπου. Ωστόσο, οι δηλώσεις του κ. Γιακουμάτου, αλλά και έμμεσες αιχμές που αφήνουν άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, ουσιαστικά προωθούν και την πόλωση και την όξυνση της πολιτικής ζωής. Πώς εξηγείτε εσείς ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αυτή την αντίφαση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ με τη διαπίστωσή σας. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει εξαντληθεί ήδη εδώ και ένα εικοσιτετράωρο τουλάχιστον.

ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές, δεδομένου ότι βρίσκονται πολλές εκτός ελέγχου σε πολλά μέτωπα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, έχουμε ένα μέσο όρο περί τις 100 πυρκαγιές την ημέρα, τις τελευταίες εβδομάδες. Γίνεται μια υπερπροσπάθεια από τους χιλιάδες πυροσβέστες. Γίνεται μια υπερπροσπάθεια από όλο τον κρατικό μηχανισμό. Η προσπάθεια αυτή, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αποδίδει πολύ γρήγορα. Υπάρχουν πυρκαγιές μεγάλης έκτασης σε δύσβατες περιοχές με δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες, επίσης, αντιμετωπίζονται, σε άλλες περιπτώσεις πολύ γρήγορα, σε άλλες όχι τόσο. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, έχει βελτιωθεί η απόδοση των συμμετεχόντων, Πυροσβεστικού Σώματος και λοιπών, σε σχέση με το παρελθόν. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο μας θλίβει όλους. Ένα φαινόμενο που το ζουν τα μεσογειακά δάση, δυστυχώς, κάθε καλοκαίρι. Το ζει και η πατρίδα μας, άλλες φορές πιο έντονο, όπως η φετινή χρονιά έχει αρχίσει να προδιαγράφεται ότι είναι πιο έντονη, άλλες λιγότερο.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγο καιρό μας είχατε παρουσιάσει σειρά μέτρων που η κυβέρνηση, είτε πήρε, είτε θα πάρει το προσεχές διάστημα, σε ό,τι αφορά τους τρίτεκνους. Και ένα κεντρικό θέμα ήταν και τα επιδόματα τα οποία έχει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Εδώ, τώρα, διαβάζουμε ότι είπε χθες ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος ότι τα επιδόματα «ελάχιστα συμβάλλουν στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος». Έτσι το βλέπει και η κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Δηλαδή, όντως σας διάβασα και εγώ και στη συνέχεια και ο κ. Αντώναρος μια σειρά μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί ήδη για τις τρίτεκνες οικογένειες. Και είναι πολλά αυτά τα μέτρα. Είναι σε ένα ποσοστό άνω του 90% των όσων η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να κάνει πράξη. Τα μέτρα είναι μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τα επιδόματα, ουσιαστικά, είναι ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής, ένα μέτρο πρόνοιας και γίνεται για να βοηθηθούν οι οικογένειες εκείνες των πολυτέκνων και των τριτέκνων να αντιμετωπίσουν προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Σε ό,τι αφορά το δημογραφικό πρόβλημα αυτό είναι ένα άλλου είδους ζήτημα. Και ο αρμόδιος Υπουργός ανέγνωσε συμπεράσματα μιας έκθεσης επιστημόνων, στην οποία εμφανίζεται το δημογραφικό πρόβλημα να είναι ένα ζήτημα που δύσκολα ενισχύεται με επιδόματα. Τα επιδόματα  επαναλαμβάνω- είναι μέτρο κοινωνικής πρόνοιας για να βοηθηθούν οι οικογένειες στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Έρευνες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, δίνουν το συμπέρασμα το οποίο είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Δεν σχετίζεται το ένα με το άλλο και δεν σημαίνει ότι τα επιδόματα αυτά κακώς εδόθησαν. Πολύ καλώς εδόθηκαν. Άλλωστε, είναι δέσμευση της κυβέρνησης που έγινε πράξη. Πράξη που θα ολοκληρωθεί με τα λίγα που έχουν να γίνουν για τις τρίτεκνες οικογένειες.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιο είναι το σχόλιο σας για την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτό που λέμε εμπάργκο στον κ. Γιακουμάτο, αποχωρώντας από την Βουλή, όταν ο ίδιος εκπροσωπεί την κυβέρνηση ή στα τηλεοπτικά πάνελ; Και σας το ρωτώ, διότι ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ χθες και σήμερα με τη στάση αυτή του ΠΑΣΟΚ έλεγαν μήπως πρέπει και η Ν.Δ να κάνει κάτι αντίστοιχο, δεδομένου όπως οι ίδιοι έλεγαν ότι ο κ. Παπανδρέου έχει πει από το βήμα της Βουλής ότι η Ν.Δ ήρθε να κλέψει τη χώρα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να βρει κάτι πιο έξυπνο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό καλοκαίρι.

Η επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου θα πραγματοποιηθεί στις 20 Αυγούστου.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 20 July 2007 - 12:07:49 UTC