Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 07-10-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2007

Αριθμός Δελτίου: 98713085

Έκδοση 1

brf0210

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2007

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

Χαίρετε.

" Ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκαν οι προτεραιότητες σε επίπεδο νομοθετικού έργου της κυβέρνησης. Θα σας πω τα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή: Πρώτα απ` όλα, θα κατατεθούν την Πέμπτη, που ανοίγει η διαδικασία στη Βουλή, τα τρία εκείνα νομοσχέδια για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από το προηγούμενο καλοκαίρι και για τα οποία είχε γίνει πολύς λόγος από ορισμένους στην αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση τα κατέθεσε μόνο και μόνο για να φανούν και θα τα πάρει πίσω. Κατατίθενται, λοιπόν, την Πέμπτη και τα τρία νομοσχέδια, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί.

Το πρώτο αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Θυμίζω ότι εκεί περιλαμβάνεται μια σειρά από διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, αποδείξεις που βοηθούν τον πολίτη να πληρώνει λιγότερους φόρους. Το δεύτερο αφορά στην αύξηση των συντάξεων του Δημοσίου για το 2007. Το τρίτο αφορά στη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, το ΕΣΠΑ, το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε.

΄Αλλα νομοσχέδια που σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή είναι:

-Του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: Η ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, αυτό που ονομάστηκε Ταμείο κατά της φτώχειας.

-Του Υπουργείου Εσωτερικών: Ρυθμίσεις θεμάτων ανεξαρτήτων αρχών, Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και λοιπών ζητημάτων, αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών.

-Του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης: Ρυθμίσεις θεμάτων αναπήρων πολέμου, θέματα προσωπικού και άλλες διατάξεις.

-Του Υπουργείου Ανάπτυξης: Το θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία.

-Του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων: Κύρωση σύμβασης παραχώρησης του έργου της μελέτης κατασκευής, χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνας-Κορίνθου-Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας και ρύθμιση συναφών θεμάτων, Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια.

-Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Σύσταση και καταστατικό της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κοινωνικής ασφάλισης ΑΕ ή ΔΙΚΑ ΑΕ και λοιπές ασφαλιστικές και οργανωτικές διατάξεις.

-Του Υπουργείου Πολιτισμού: Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

-Του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής: Δικαιώματα-υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές θαλάσσιες ενδομεταφορές και άλλες διατάξεις και ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων, λιμενικών εγκαταστάσεων, λιμένων και άλλες διατάξεις.

Αυτά είναι τα νομοσχέδια που κατατίθενται σύντομα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, όπως είπα, με τα τρία νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

" Ο Πρωθυπουργός, αύριο, στις 11:00, θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σας θυμίζω ότι όποτε υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα ή συναφής δραστηριότητα, δεν έχουμε briefing. Ως εκ τούτου, θα συναντηθούμε πάλι μεθαύριο.

" Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ στο ζήτημα της αποκατάστασης των πληγέντων συνανθρώπων μας και περιοχών από τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Θα σας δώσω μια σειρά από συνοπτικά στοιχεία, τα οποία, νομίζω ότι δίνουν μια πλήρη εικόνα για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και είναι απαραίτητα σε όλους.

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης, η Κυβέρνηση έλαβε μια σειρά από μέτρα ξεπερνώντας  όπως γνωρίζετε- σε πολλές περιπτώσεις, γραφειοκρατικές πρακτικές που δημιουργούν καθυστερήσεις, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από πλευράς Πολιτείας στις ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Τα μέτρα που αφορούν στις πυρόπληκτες περιοχές:

Αρχίζω από τις επιχειρήσεις, τα μέτρα που ελήφθησαν για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις:

Πρώτον, ενισχύθηκαν για την κάλυψη άμεσων αναγκών με 5.000 ευρώ.

Δεύτερον, προχώρησε η αναστολή για 6 μήνες της καταβολής του ΦΠΑ, των δόσεων του φόρου εισοδήματος των ληξιπρόθεσμων χρεών και υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, των πλειστηριασμών, η εκτέλεση εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.

Τρίτον, αυξήθηκε το ποσοστό που καλύπτει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων από 70% στο 80%.

Τέλος, η επιδότηση του επιτοκίου που κάλυπτε το 4% του κόστους δανεισμού, καλύπτει πλέον το σύνολο των τόκων.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που βρίσκονται στους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας:

- Πάγωσαν οι ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές μέχρι τέλος Αυγούστου. Κεφαλαιοποιήθηκαν και έγιναν νέο δάνειο με περίοδο χάριτος 28 μηνών. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2007. Το υπόλοιπο δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες δόσεις. Η συνολική διάρκεια του δανείου είναι 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος.

- Επιδοτείται από το κράτος η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες.

- Μέσα από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης δίνεται άμεση χρονική προτεραιότητα και αυξημένη χρηματοδοτική βαρύτητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους πυρόπληκτους νομούς.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού:

" Πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες στους αρχαιολογικούς χώρους των πυρόπληκτων περιοχών και έγινε προκαταρτική εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών.

" Εγκρίθηκε η συγκρότηση ομάδων εργασίας η οποία θα αντιμετωπίσει το θέμα της αποκατάστασης των πυρόπληκτων μνημείων. Έχει αρχίσει ήδη ο καθαρισμός και έως το τέλος Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμα.

" Προχώρησαν οι διαδικασίες για τη σταδιακή πρόσληψη προσωπικού.

" Πραγματοποιούνται εργασίες αποψιλώσεων, υλοτόμηση καμένων δένδρων, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αεροφωτογραφίσεις, αντικατάσταση κατεστραμμένων περιφράξεων.

" Εκπονείται ήδη τεχνική μελέτη ανάπλασης του χώρου η οποία θα κατατεθεί στο τέλος Οκτωβρίου, ένα μήνα νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα και οι φυτεύσεις θα αρχίσουν να γίνονται στις 15 Νοεμβρίου.

" Εκπονούνται μελέτες για τη συντήρηση μελών και τοιχογραφιών, στερέωσης και αποκατάστασης όσων μνημείων επλήγησαν.

" Ολοκληρώθηκε ήδη η αποκατάσταση του χλοοτάπητα του Αρχαίου Σταδίου.

" Στους λόφους Κρονίου, Καλόσακα, Ζούνη και Ολυμπιακής Ακαδημίας εργάζονται συνεργεία υλοτόμων και δασεργατών.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Υγείας:

" Το ΕΚΑΒ δραστηριοποιήθηκε σε όλες τις πληγείσες περιοχές με 22 ασθενοφόρα και κινητές ιατρικές μονάδες.

" Η Κινητή Ιατρική Μονάδα πραγματοποίησε επισκέψεις σε 19 πυρόπληκτα χωριά.

" Κλιμάκια των Υπουργείων πραγματοποίησαν εντοπίως ελέγχους σε τρόφιμα και πόσιμο νερό. Έγιναν 250 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

" Οργανώθηκε Επιδημιολογικό Σύστημα Ταχείας Ανταπόκρισης σε όλες αυτές τις περιοχές.

" Κλιμάκια του Υπουργείου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποίησαν 65.000 επισκέψεις στις πυρόπληκτες περιοχές.

" Το Υπουργείο Υγείας διαχειρίστηκε τη μεταφορά και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και διανομή 10.000 μερίδων φαγητού και 100 τόνων εμφιαλωμένου νερού.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας:

" Αναστολή για 6 μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και ρύθμιση όλων των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΓΑ. Δόθηκε αυτή η αναστολή.

" Άμεση χορήγηση επιπλέον σύνταξης, ως έκτατης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΓΑ.

" Έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με τρία μηνιαία επιδόματα, από τον ΟΑΕΔ στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών.

" Καταρτίστηκε από τον ΟΑΕΔ ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης για ένα χρόνο για την απασχόληση 6.000 ανέργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αναδάσωσης της περιοχής.

" Γίνεται προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών.

" Συνεισφορά στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών από τον ΟΑΕΔ 10 εκατομμυρίων ευρώ και από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας 1 εκατομμυρίου ευρώ.

" Χορήγηση πλήρους σύνταξης σε ένα μέλος της οικογένειας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές.

" Άμεση αποστολή κλιμακίων ιατρών του ΙΚΑ.

Σε ό,τι αφορά τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας: Θα παρακαλέσω τους συνεργάτες μου να σας διανείμουν ενημερωτικό υλικό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι υλικό το οποίο αναφέρεται και στις δράσεις των Υπουργείων. Ειδικότερα, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο εκτυπώνεται εντός των προσεχών ημερών και θα μοιραστεί σε όλες τις περιοχές στοχεύει στην καλύτερη ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, έτσι ώστε να μπορούν να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν με ακρίβεια, για την αποκατάσταση των περιουσιών τους, την αποκατάσταση του τοπίου, την επαναφορά της ζωής στην προηγούμενη κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Ασφαλιστικού: Ο αρμόδιος υπουργός κ. Μαγγίνας, σήμερα το πρωί, απέστειλε επιστολή στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καλώντας τους σε διάλογο. Σας διαβάζω το κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Πρόεδρε, είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε την άποψη ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα. Χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις, αδικίες και υπερβολές. Σε δημόσιες δηλώσεις σας άλλωστε και σε ομιλίες σας, έχετε αναφερθεί κατ` επανάληψη στα θέματα αυτά. Πιστεύω, επίσης, ότι η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενός ειλικρινούς, ευρύτατου και συστηματικού διαλόγου, τόσο με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους. Θέματα, όπως η χρηματοδότηση του συστήματος, η ενοποίηση των Ταμείων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η εξυγίανση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων, η θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων, θα πρέπει μεταξύ άλλων να αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου και βεβαίως λήψης μέτρων. Επιθυμώ, προσθέτως, να επαναλάβω τη διαβεβαίωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με τα όρια ηλικίας, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις συντάξεις. Είναι αυτονόητο και σπεύδω να σας διαβεβαιώσω ότι στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού θα συζητηθεί και κάθε άλλο σχετικό θέμα που θα προτείνετε και θα συνέβαλε στην καλύτερη αντιμετώπιση του όλου ζητήματος. Η κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο αυτό με ειλικρίνεια και ευθύνη. Προσέρχεται με τις καλύτερες των προθέσεων. Μάλιστα, προτείνουμε ο διάλογος να διεξαχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας των αρμόδιων διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων σε κοινές ή μη συνεδριάσεις που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται προς αυτό το σκοπό».

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μιας και αναφερθήκατε στην αποκατάσταση των πληγέντων. Δεν νομίζω να μας έχει δώσει η κυβέρνηση μια συνολική εικόνα της έκτασης των καμένων περιοχών, τις ζημιές που έχουν γίνει σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και την έκταση των καμένων δασών συγκεκριμένα. Και το δεύτερο, ποιο είναι το συνολικό κόστος μέχρι τώρα, που έχει δώσει η κυβέρνηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των περιοχών αυτών;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Θα πάρω, για παράδειγμα, την έκταση των καμένων περιοχών. Θα διαβάσατε ίσως και εσείς, όπως διάβασα και εγώ, για μια μέθοδο που χρησιμοποιεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήθελα να χρησιμοποιήσω ορισμένα στοιχεία από αυτά που συγκεντρώνω για να σας δώσω, γιατί συγκεντρώνω στοιχεία για να σας ενημερώσω και γι` αυτό το θέμα που λέτε. Η μέθοδος αυτή είναι ακριβής μεν, ωστόσο καταγράφει, όπως μου εξηγήθηκε αρμοδίως, την περίμετρο των καμένων περιοχών. Μέσα σε αυτή μπορεί να έχουμε εστίες που μπορεί να μην έχουν καεί. Κατά συνέπεια, την ακριβή αποτύπωση -σε αριθμό στρεμμάτων εννοώ- δεν την έχω αυτή τη στιγμή. Όταν έχω τα διαθέσιμα στοιχεία θα σας τα δώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για το κόστος;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο και για το κόστος.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Μια τεχνική ερώτηση: Κατ` αρχήν, εάν μπορείτε να μας διαθέσετε την επιστολή που απέστειλε ο κ. Μαγγίνας στους αρχηγούς των κομμάτων, στον κ. Παπανδρέου κατ` αρχήν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το κείμενο που σας διάβασα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι, εάν στα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή των περιφερειών.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συνδυάζεται το ένα θέμα με τίποτε άλλο. Και χθες ερωτήθηκα και είπα κατηγορηματικά ότι είναι άλλο ο εκλογικός νόμος και άλλο η όποια διοικητική μεταρρύθμιση γίνει στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Για τις περιφέρειες που λέτε, ακούω και εγώ μια φιλολογία. Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Στα νομοσχέδια τα οποία συζητήσατε στην Κυβερνητική Επιτροπή, θέλω να ρωτήσω μερικά πράγματα. Ένα από αυτά αφορά, μεταξύ άλλων, και ζητήματα Ανεξαρτήτων Αρχών. Θέλω να ρωτήσω, εάν υπάρχει μια γενική αξιολόγηση από την πλευρά της κυβέρνησης του έργου του οποίου παρήγαγαν οι Ανεξάρτητες Αρχές κατά το προηγούμενο διάστημα και ειδικά σε ό,τι αφορά την Αρχή της οποίας προΐσταται ο κ. Ζορμπάς, η οποία δεν είναι ακριβώς Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά έχουν σημειωθεί ορισμένα προβλήματα. Σας θυμίζω ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό, υποτίθεται κρατούσαμε την αναπνοή μας να δούμε τι λέει αυτό το πόρισμα και μετά είδαμε ότι για τυπικούς λόγους δεν υφίσταται κ.τ.λ. Οπότε θέλω μια ειδική και μια γενική απάντηση σε αυτό το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αναφορά στην ερώτησή σας: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και όλα τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει η Αρχή τα διαβιβάζει στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη κρίνει επί αυτών των στοιχείων. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να πάρει θέση επ` αυτού. Αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης το να κρίνουμε εμείς την ουσία ή όχι της κάθε εκθέσεως. Οι διαδικασίες κρίνονται και αυτές, αλλά έχει ήδη μιλήσει η Δικαιοσύνη. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά, όμως, το πρώτο στοιχείο που είπατε για την αξιολόγηση γενικότερα των Ανεξαρτήτων Αρχών, απλώς σας λέω ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, γίνεται κατά κάποιο τρόπο «αξιολόγηση» του έργου από τις Επιτροπές της Βουλής στις οποίες υπάγεται η κάθε μία από τις Ανεξάρτητες Αρχές. Για παράδειγμα, κάτι το οποίο γνωρίζω πολύ καλά εξ αρμοδιότητός μου: Οι δραστηριότητες του ΕΣΡ, οι αποφάσεις του, το έργο του, κρίνεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία συχνά-πυκνά καλεί τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου για έναν απολογισμό λίγων μηνών ή έτους.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Αν έχω καταλάβει καλά, θα τις «σφίξετε» κάπως αυτές τις Αρχές ως προς τον έλεγχό τους. Αυτό τον προβληματισμό είχα ακούσει από στελέχη της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάποιος προβληματισμός, εάν κατάλαβα καλά το ρήμα που χρησιμοποιήσατε, δηλαδή, για έλεγχό τους από την κεντρική διοίκηση. Όχι, σε καμία περίπτωση. Οι Ανεξάρτητες Αρχές, κατά το Σύνταγμα ελέγχονται από τη Βουλή, όπως γνωρίζετε, η οποία και τις διορίζει. Οι άλλες, οι διοικητικές αρχές, υπάγονται στα υπουργεία. Και τα υπουργεία είναι αρμόδια.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Έχω άλλη μια ερώτηση επί νομοσχεδίου. Θέλω να ρωτήσω, εάν στα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας υπάρχουν μέσα προβλέψεις, χαριστικές θα τις χαρακτήριζα εγώ, αλλά εν πάση περιπτώσει ρυθμίσεις οφειλετών προς το ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίες είναι ευεργετικές γι` αυτούς.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακριβώς τα ίδια νομοσχέδια τα οποία κατατέθηκαν στις Επιτροπές της Βουλής και δεν πρόλαβαν να πάνε στην Ολομέλεια. Δεν έχει καμία αλλαγή κάποιο νομοσχέδιο. Δεν γνωρίζω εάν θα προστεθεί κάτι, αλλά στην κατεύθυνση που είπατε δεν έχω ακούσει κάτι για να σας είμαι ειλικρινής. Επαναλαμβάνω ότι είναι μια απάντηση της κυβέρνησης ότι τις δεσμεύσεις της τις κάνει πράξη. Θυμίζω ότι υπήρξε, ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, μια ολόκληρη επιχειρηματολογία ημερών, εάν όχι εβδομάδων, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου -και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Παπανδρέου και από άλλα στελέχη- ότι η κυβέρνηση κορόιδεψε τους πολίτες, διότι δεν προτίθεται να φέρει τα νομοσχέδια αυτά, παρά μόνο τα έφερε για να εντυπωσιάσει. Την Πέμπτη, λοιπόν, με το που ανοίγει η Βουλή τα τρία αυτά νομοσχέδια, τα οποία είχαν ήδη συζητηθεί στις Επιτροπές, επανακατατίθενται, συζητώνται στις Επιτροπές και πηγαίνουν στην Ολομέλεια για να γίνουν νόμοι του κράτους.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα Ανεξαρτήτων Αρχών, θέλω να ρωτήσω, εάν προβλέπεται οι επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Αρχών να είναι εν ενεργεία δικαστικοί.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει ο υπουργός Εσωτερικών. Νομίζω ενισχύει τις δυνατότητες που έχουν οι Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά ακόμη περισσότερο και την ανεξαρτησία τους. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω λεπτομέρειες. Είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Εσωτερικών, όταν είναι έτοιμος να κάνει τις ανακοινώσεις του, θα σας ενημερώσει λεπτομερέστερα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Με αφορμή το φυλλάδιο που μας μοιράσατε, όλοι θυμόμαστε ότι την περίοδο των πυρκαγιών οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το αρμόδιο υπουργείο είχαν πολύ έντονα ρεπορτάζ για το γεγονός ότι τουλάχιστον για ενάμιση 24ωρο δεν είχε ειδοποιηθεί το αρμόδιο υπουργείο, που σήμερα έχει βγάλει αυτό το φυλλάδιο, για να στείλει το στρατό στις πυρκαγιές. Θα ήθελα να ρωτήσω, μετά την εμπειρία που έχετε αποκτήσει και μετά από αυτό το κακό προηγούμενο που υπήρχε με το υπουργείο, εάν αυτό ήταν αληθές  εγώ δεν το γνωρίζω, δεν κάνω αυτό το ρεπορτάζ- θα ήθελα να μου πείτε εάν έχετε εκπονήσει κάποιο άλλο πρόγραμμα καλύτερου συντονισμού των υπουργείων για έκτακτες ανάγκες ή θα εκπονήσει η κυβέρνησή σας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, θέλω να θυμίσω ότι είχα ερωτηθεί, τότε, στη διάρκεια της ενημέρωσης στο Ζάππειο και είχα απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Απλώς να σας δώσω ένα στοιχείο για να το θυμηθείτε και εσείς: Υπάρχουν και υπήρχαν μικτές περιπολίες στρατιωτών με αστυνομικούς σε πολλές περιοχές της χώρας και στην Αττική, σε περιοχές κοντά σε βουνά, σε δάση. Δεν είναι κάτι, λοιπόν, το οποίο αληθεύει, δηλαδή ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας μπήκε στη διαδικασία αυτή την τελευταία στιγμή ή με κάποια καθυστέρηση, όπως αναφέρατε προηγουμένως.

Το δεύτερο που αφορά γενικότερα το συντονισμό: Σας υπενθυμίζω ότι η πρώτη απόφαση του Πρωθυπουργού, όταν γίναμε πάλι κυβέρνηση, ήταν να συγχωνεύσει τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και κατά συνέπεια σε θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία, η υπηρεσία αυτή να ενισχυθεί και να γίνεται η δουλειά πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποτελεσματικά.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Θα αλλάξει, δηλαδή...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και μόνο ότι συγχωνεύθηκαν δύο υπουργεία, τα οποία ήταν συναρμόδια σε ένα κομμάτι, νομίζω ότι βοηθά στην καλύτερη απόδοση. Βεβαίως, χρειάζονται και άλλα πράγματα. Γιατί αυτή η μάχη είναι μια διαρκής μάχη. Οι πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε φέτος ήταν πρωτοφανείς σε μέγεθος, σε εύρος, μαζί με την κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε και εμείς στις νέες συνθήκες.

ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομίας ή γενικότερα από την κυβέρνηση χθες και σε ό,τι αφορά ειδικές ευαίσθητες ρυθμίσεις, όπως ας πούμε το πετρέλαιο και κάποιες άλλες ρυθμίσεις υπέρ των πολιτών, υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής. Και επειδή είναι αδιευκρίνιστα δημιουργούνται συγκεκριμένες εντυπώσεις, παρερμηνείες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν. Η ερώτησή μου είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε αυτά όταν θα είχε και τις ειδικότερες ρυθμίσεις, ούτως ώστε, όταν ανακοινωθούν να ξέρουν οι πολίτες ακριβώς τι θα κάνουν.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολύ απλή απάντηση είναι ότι στον Προϋπολογισμό προβλέπονται έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Και με βάση το νόμο που έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε, ο Προϋπολογισμός, το προσχέδιό του τουλάχιστον, κατετέθη χθες, 1η Οκτωβρίου. Αυτή είναι μια πολύ σύντομη και πολύ απλή απάντηση. Εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι ότι οι εξαγγελίες σε πολιτικό επίπεδο και πολιτικό περιεχόμενο έχουν αξία όταν συνοδεύονται στην πράξη από αυτά τα νομοθετήματα, τις διοικητικές πράξεις που χρειάζονται, τις κοινές υπουργικές αποφάσεις, που αποφέρουν και το αποτέλεσμα. Εδώ, λοιπόν, είχαμε την ανακοίνωση, εκ μέρους της Πολιτείας, ότι θα προχωρήσουμε στην πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών με αυτό τον τρόπο. Πολύ σύντομα το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για το πώς θα γίνονται αυτά τα πράγματα. Η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα είναι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. Η κεντρική αυτή πολιτική γίνεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής γενικότερα, μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 3,5 χρόνια και συνεχίζεται. Από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα ζημιώνονται ουσιαστικά οι συνεπείς πολίτες. Η ζημίωση του κοινωνικού συνόλου είναι αυτή την οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και χάνονται πόροι όχι μόνο από τον Προϋπολογισμό, γιατί ο Προϋπολογισμός δεν είναι χρήματα που συγκεντρώνονται έτσι, για κάποιους άλλους σκοπούς. Συγκεντρώνονται, κυρίως, για να μπορεί το κράτος να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που έχει, στις υποχρεώσεις που έχει και να δημιουργήσει συνθήκες για ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος, για καλύτερη Παιδεία για καλύτερη Υγεία. Τα χρήματα που χάνονται υπολογίζονται σε πολύ μεγάλο ποσό. Πιστεύουμε, χωρίς να επιβαρύνεται καθόλου κάποιος πολίτης, ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το φαινόμενο της λαθρεμπορίας. Ένα σύγχρονο φαινόμενο μάστιγα για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Γιατί πρέπει να πληρώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι και τα λαϊκά νοικοκυριά την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να πατάξει το κύκλωμα, το γνωστό λίγο πολύ κύκλωμα, λαθρεμπορίας καυσίμων. Και ένα δεύτερο ερώτημα: Πώς θα τα βγάλουν πέρα 850 χιλιάδες οικογένειες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας με το να προκαταβάλουν 1 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μόνοι που δεν θα πληρώσουν θα είναι οι ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις, οι ολιγότερο καλά αμειβόμενοι συμπολίτες μας. Οι μόνοι που δεν θα πληρώσουν θα είναι αυτοί. Διότι, όπως ξαναείπα και προηγουμένως, όπως είπε και ο κ. Αλογοσκούφης χθες, η επιστροφή των χρημάτων θα γίνεται αμέσως από τα δημόσια ταμεία, από τις τράπεζες -θα τα ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών- και θα πατάσσεται την ίδια ώρα το λαθρεμπόριο το οποίο εντέλει στρέφεται εναντίον και αυτών των κοινωνικών τάξεων. Γιατί φανταστείτε να είχαμε τα έσοδα στον Προϋπολογισμό, κάθε χρόνο, των χρημάτων αυτών που ανέρχονται στο ύψος του δισεκατομμυρίου, από την άσκηση ορισμένων επιτηδείων στο λαθρεμπόριο. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε καλύτερη Παιδεία, σε καλύτερες κοινωνικές παροχές, σε υψηλότερες κοινωνικές παροχές. Άρα, λοιπόν, πιστεύω -και αυτό νομίζω είναι κατανοητό σε όλους- ότι οι ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις έχουν να ωφεληθούν από αυτό το μέτρο.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Κατά την προηγούμενη θητεία σας είχε δοθεί σε πολλούς η εντύπωση ότι η σχέση της κυβέρνησης με τις Ανεξάρτητες Αρχές ήταν κάπως συγκρουσιακή. Δηλαδή, θυμάμαι την κυβέρνηση να υπονοεί στην περίπτωση της μη δημοσιοποίησης των ονομάτων των φυγόστρατων ότι εμείς, τέλος πάντων, πολύ θα θέλαμε να έρθουν όλα στο φως αλλά είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που δεν μας αφήνει. Θυμάμαι κάποιον Υπουργό να λέει ότι «εγώ πολύ θα ήθελα να προχωρήσω σε προσλήψεις αλλά το ΑΣΕΠ καθυστερεί τις διαδικασίες». Κατόπιν τούτου ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι εύλογο κάποιοι να έχουν ένα προβληματισμό για το κατά πόσο η κυβέρνηση θέλει αυτό που είπε πριν ο κ. Κυρίτσης να «σφίξει» λίγο τις Ανεξάρτητες Αρχές.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό. Δηλαδή, η αντίληψη ότι θα έπρεπε να είναι λειτουργικότερο το σύστημα σε όλη τη διοίκηση είτε είναι η δημόσια διοίκηση σε Υπουργεία, είτε είναι στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, είτε είναι στις Ανεξάρτητες Αρχές. Να είναι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η λειτουργία κάθε Αρχής, δεν αντιβαίνει τη σωστή διαχείριση των όσων πρέπει να γίνουν στο κράτος, ίσα  ίσα, βοηθάει. Θυμάμαι σας είχα πει κι εγώ σε αυτή την αίθουσα ότι πεποίθηση της κυβέρνησης ήταν ότι θα πρέπει να λειτουργούν οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε ως κεντρική διοίκηση -το κράτος, όχι η κυβέρνηση- την καλύτερη κυκλοφορία. Και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι κάμερες σε περιπτώσεις, όπως τα γήπεδα. Και θα γίνει αυτό. Θυμάστε ότι η διαδικασία, για να δοθεί η τελική έγκριση από την Ανεξάρτητη Αρχή, καθυστέρησε πάρα πολλούς μήνες, αλλά γίνεται υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Αν δηλαδή, κάποιοι Υπουργοί έκριναν την καθυστέρηση δεν σημαίνει ότι έκριναν και το ότι υπάρχει κακώς αυτή η Αρχή.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Τελικά οι νέοι φόροι ύψους 6 δις ευρώ ήταν ο σπουδαίος εθνικός λόγος για τον οποίο ο Προϋπολογισμός του 2008 αποτέλεσε την αιτία των πρόωρων εκλογών; Αν είναι έτσι γιατί δεν το λέγατε προεκλογικά για να ενισχύσετε και την κοινωνική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άκουσα πολλά για φόρους, νέους φόρους κλπ. Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι αυτοί που πληρώνουν στον Προϋπολογισμό του 2008 είναι οι έχοντες και κατέχοντες. Απαλλάσσονται οι κοινωνικές τάξεις εκείνες που είναι αδύναμες και ενισχύονται μάλιστα. Με αυτή την αφορμή, θα σας πω ότι ο Προϋπολογισμός του 2008 είναι ένας Προϋπολογισμός συνέπειας και ευθύνης. Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των οικονομικά ασθενέστερων. Αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα -για το οποίο ήδη αναφέραμε πολλά πράγματα νωρίτερα- και με τον τρόπο αυτό όπως σας είπα χρηματοδοτείται το κοινωνικό κράτος. Η ανάπτυξη στον Προϋπολογισμό αυτό παραμένει ισχυρή. Η ανάπτυξη είναι υπέρ όλων των πολιτών. Είναι υπέρ της εθνικής οικονομίας και άρα του καθενός πολίτη χωριστά. Είναι στο 4%. Η ανεργία προβλέπεται το 2008 να μειωθεί στο 7,4%. Σας θυμίζω ότι το 2004 ήταν στο 11,3% ή 11,1%, πάντως πάνω από 11%. Με τον Προϋπολογισμό αυτό υλοποιούνται, όπως είπα, οι δεσμεύσεις απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους αφού αυξάνεται κατά 18% το ΕΚΑΣ, κατά 19% οι συντάξεις του ΟΓΑ, κατά 10% το επίδομα ανεργίας. Παράλληλα, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές για φυσικά πρόσωπα στο 27% από 29% και σε 37% από 39% με την προοπτική να γίνουν 25% και 35% αντιστοίχως το 2009. Δηλαδή, διαρκείς μειώσεις των φόρων. Δημιουργείται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Καταργείται μια σειρά φόρων που επιβάρυναν τη μέση ελληνική οικογένεια, όπως είναι οι φόροι για την πρώτη κατοικία. Και πρώτη κατοικία, γνωρίζουμε όλοι μας, πρώτη και μοναδική κατοικία έχουν εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες για δεύτερη κατοικία. Αυτοί που μπόρεσαν να βάλουν το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή πλήρωναν έναν υψηλό φόρο. Καταργείται αυτός ο φόρος. Ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής που αντικαθίσταται από ένα εφάπαξ τέλος του 1%. Μιλάμε για φόρους οι οποίοι ήταν πάνω από 10  15%. Και αυτό γίνεται 1%. Άλλη μείωση δηλαδή. Πλήθος διαφορετικών φόρων που επιβάρυναν την κατοικία καταργούνται. Με την απλοποίηση του συστήματος και το φόρο που θα αντικαταστήσει το πολύπλοκο σημερινό φορολογικό καθεστώς -όπως είπα και προηγουμένως- επιβαρύνονται οι έχοντες και οι κατέχοντες αφού, επαναλαμβάνω, εξαιρείται πλήρως από τη φορολογία η πρώτη κατοικία. Ταυτοχρόνως, και ας θυμηθούμε, δεν πέρασε πολύς καιρός, μόλις λίγες εβδομάδες πριν ήταν που ακούγαμε από πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλούν για αύξηση του ΦΠΑ, για κρυφή ατζέντα στο ΦΠΑ. Ταυτοχρόνως, από πουθενά δεν προκύπτει αύξηση του ΦΠΑ στον Προϋπολογισμό του 2008. Γενικά, η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού -γιατί είπατε έναν αριθμό που ακούστηκε και σε άλλα μέσα ενημέρωσης για φορολογία- προκύπτει: Πρώτον, από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Είπα ότι θα κινηθεί στο 4%. Τη δραστική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Ένα πολύ υψηλό ποσό στα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από την πάταξη του λαθρεμπορίου. Δεν νομίζω να είναι κανείς λογικός, εχέφρων Έλλην πολίτης ο οποίος να μη θέλει την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στη φορολογία της περιουσίας, με βάση το σχετικό σχέδιο νόμου. Την απλοποίηση της φορολογίας στα ακίνητα. Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σας είπα ήδη αρκετά πράγματα. Επαναλαμβάνω, ότι εκείνοι που ζημιώνονται είναι οι συνεπείς φορολογούμενοι. Εννοώ ότι όταν κάποιος φοροδιαφεύγει, όταν κάποιος υπηρετεί το λαθρεμπόριο ή είναι αυτός ο νους, η σκέψη και η δράση κομματιών της κοινωνίας που μετέρχονται μεθόδων του λαθρεμπορίου, τότε στρέφεται εναντίον όλων των υπολοίπων πολιτών που είναι έντιμοι και φορολογούμενοι. Στρέφεται εναντίον του κοινωνικού κράτους. Αυτά νομίζω τα απλά, κατανοητά, με αριθμητικά δεδομένα απαντούν στις όποιες κατηγορίες περί αύξησης των φόρων.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, θα παρατηρήσω πάλι ότι είναι παντελώς αυθαίρετος ο ισχυρισμός σας ότι πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες. Γιατί από τα 6 δισεκατομμύρια... .

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιος που έχει δεύτερη ή τρίτη ή τέταρτη κατοικία θα πληρώσει περισσότερο φόρο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε. Θα πω ότι είναι και πάλι, αυθαίρετος ο ισχυρισμός ότι πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες από τον Προϋπολογισμό, γιατί μόνο οι έμμεσοι φόροι, αν μιλάμε με στοιχεία συγκεκριμένα, είναι 4 δις. Οι νέοι έμμεσοι φόροι. Τους έμμεσους φόρους, όπως ξέρουμε, τους πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, οι ασθενέστεροι. Είναι φόροι σε τσιγάρα, ποτά και διάφορα τέτοια. Λοιπόν, από πού και ως πού προκύπτει ότι πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες; Πληρώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Πρώτον αυτό. Και δεύτερον, οι φόροι στα ακίνητα αυξάνονται κατά 275% σε σχέση με πέρυσι, με τον προηγούμενο φόρο. Και αυτό, είναι μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για όλες τις φοροαπαλλαγές. Δηλαδή, εκεί που πλήρωναν πέρυσι 200-δεν θυμάμαι καλά- 300 εκατομμύρια, τώρα πάνε στο 1 δις οι φόροι για τα ακίνητα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν κάποιος έχει πέντε ή δέκα σπίτια, ναι, θα πληρώσει. Εάν κάποιος έχει ένα σπίτι, πρώτη κατοικία, όπως οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες, δεν θα πληρώσει απολύτως τίποτε.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Καταργήσατε το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, επειδή δεν μπορούσατε να τον συλλάβετε και τώρα τον μεταφέρετε σε όλους όσους έχουν κι ένα δεύτερο ακίνητο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που κάνουμε είναι να πληρώνουν αυτοί που είναι πραγματικά έχοντες και κατέχοντες και να μην πηγαίνει η Πολιτεία να πάρει χρήματα από αυτούς οι οποίοι είναι συνεπείς φορολογούμενοι και εντίμως δηλώνουν όσα έχουν να δηλώσουν. Δηλαδή: Ακίνητο πια σε όποιο όνομα και να είναι, απ` τη στιγμή που είναι δεύτερη, τρίτη, τέταρτη κατοικία, εξοχική κατοικία, φορολογείται με διαφορετικό τρόπο απ` ότι πριν. Η πρώτη κατοικία, όμως, δηλαδή το δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να έχει ένα σπίτι, δεν φορολογείται καθόλου. Δεν συνέβαινε αυτό προηγουμένως. Και σας είπα και μια σειρά από αυξήσεις, οι οποίες έγιναν. Δηλαδή, το 18% στο ΕΚΑΣ αύξηση, δεν είναι πραγματικότητα; Το 19% αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ δεν είναι πραγματικότητα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αυτά εξανεμίζονται με αυτή την αύξηση. Αυτό σας λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το 10% αύξηση στο επίδομα ανεργίας δεν είναι πραγματικότητα;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Και ποια σημασία θα έχουν αυτές οι αυξήσεις στο ΕΚΑΣ, όταν αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι κατά 13,8%, κύριε Εκπρόσωπε;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, άλλη ερώτηση.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα πω μια άποψη η οποία είναι και ερώτημα. Γνωρίζω ότι στο Υπουργείο υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι θα παρακολουθήσουν πως θα λυθεί το θέμα του πετρελαίου. Αλλά επειδή έχουν ακουστεί πολλά αρνητικά σχόλια για την κυβέρνηση, κυρίως από τις οικογένειες που δεν μπορούν να δώσουν τα 100 ευρώ ή τα 1000, όταν αγοράζουν το πετρέλαιο. Είναι γεγονός ότι το να βγάλεις 1000 αντί 600 που θα έβγαζες για να βάλεις πετρέλαιο, είναι ένα πρόβλημα. Έλεγα, μήπως πρέπει να εξεταστεί η συνεργασία του Υπουργείου με τις ενώσεις των πρατηριούχων ώστε όταν παραδίδουν το πετρέλαιο σε ένα νοικοκυριό και κάνει 1000 ευρώ, αυτομάτως το νοικοκυριό να εκχωρεί, με τεχνική μέθοδο, πολυτύπου, το δικαίωμα αυτό το οποίο θα το έχει να εισπράξει μετά από το Δημόσιο τα 400 ευρώ, ώστε από τον αγοραστή ο πρατηριούχος να παίρνει μόνο τα 600 και αυτομάτως να εξουσιοδοτείται να εισπράττει από το Δημόσιο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη αυτή δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί σε πολλές φτωχές οικογένειες κυρίως.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω, ότι στις περισσότερες πολυκατοικίες  αν μιλάμε για πολυκατοικίες- ο διαχειριστής είναι υποχρεωμένος να έχει ένα αποθεματικό, το γνωρίζετε. Άρα λοιπόν από το αποθεματικό αυτό στην πρώτη φορά θα μπορεί να πληρώσει το πετρέλαιο στην τιμή αυτή που θα το πληρώσει και να πάρει πίσω τα χρήματα αμέσως. Όταν πάρει κάποιος πίσω τα χρήματα αμέσως, δεν αλλάζει καθόλου η ισορροπία της οικονομίας των 10, 20, 30 οικογενειών που μένουν σε μια πολυκατοικία. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μονοκατοικιών -δεν λέω ότι όλοι όσοι μένουν σε μονοκατοικίες έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα, υπάρχουν και μονοκατοικίες σε περιοχές ημιαστικές ή αγροτικές- είμαι βέβαιος ότι η επιβάρυνση αυτή, από τη στιγμή που θα δοθεί αμέσως το ποσόν στον δικαιούχο, θα είναι μια επιβάρυνση ολίγων ωρών ή ημερών. Πιστεύω, δηλαδή, ότι σε σχέση με το όφελος που έχει αυτός ο πολίτης, ο κάθε Έλληνας πολίτης, από την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος του λαθρεμπορίου, είναι πολύ μικρή.

ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Επειδή λέτε ότι ο δικαιούχος θα παίρνει πίσω το νόμιμο αυθημερόν, ή την επομένη, εν πάση περιπτώσει άμεσα, αυτό σημαίνει ότι δεν θα διασταυρώνεται η φορολογική του ενημερότητα; Θα γίνεται η είσπραξη ανεξαρτήτως, δηλαδή, της σχέσης με το ...

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες. Σας θυμίζω ότι η προσπάθεια που γίνεται και σε αυτό τον τομέα και θα γίνει και σε πολλούς άλλους τομείς είναι η απλοποίηση των διαδικασιών. Το μοντέλο της Ηλείας, των πυρόπληκτων περιοχών, όπως είπα και εκείνη την περίοδο, είναι ένα μοντέλο το οποίο θα ακολουθηθεί σε μια σειρά δράσεων. Είναι καλύτερα για την ελληνική Πολιτεία να μπορεί να εμπιστεύεται ή να πρέπει να εμπιστεύεται τον πολίτη, με μια υπεύθυνη δήλωση και εν συνεχεία να τον ελέγχει, παρά να τον ταλαιπωρεί επί ημέρες ή μήνες για γραφειοκρατικές διαδικασίες, δίνοντας εν τέλει την εντύπωση ότι δεν τον σέβεται κιόλας. Θα ακολουθήσουμε, λοιπόν, διαδικασίες αντιγραφειοκρατικές. Και νομίζω ότι έχουμε μια απόδειξη πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σταθούμε λίγο στο θέμα της φοροαπαλλαγής για την πρώτη κατοικία. Είπατε πριν ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να βάλει το κεφάλι του κάτω από ένα κεραμίδι κλπ. Ωστόσο, υπήρχε  αν δεν κάνω λάθος- πριν φοροαπαλλαγή για πρώτη κατοικία έως 150 τμ. Και αναρωτιέμαι, αν κάποιος έχει τα χρήματα για να βάλει το κεφάλι του κάτω από ένα κεραμίδι 200 ή 300 ή 500 τμ, μήπως τελικά αυτός είναι έχων και κατέχων και γλυτώνει το φόρο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε μια κλιμάκωση και επιβαρυνόταν η πρώτη κατοικία, όπως γνωρίζετε, με κάποια χρήματα. Δεν θα επιβαρύνεται με κανένα ποσό αυτή τη στιγμή.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Μήπως με όλη αυτή την απλοποίηση  εννοώ στο σύστημα επιστροφής του φόρου- θα δημιουργηθεί ένας άλλος κύκλος παραεμπορίου, λαθρεμπορίου κλπ, με πιθανόν κάποια αυξημένα τιμολόγια που μπορεί να δίνουν πρατηριούχοι, σε εμένα που είμαι φίλος τους, στον άλλον που είναι φίλος του κλπ; Καταλαβαίνεται τι εννοώ.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλαβαίνω τι λέτε. Δεν θα αναφερθώ σε θέματα κουλτούρας του καθενός μας, γιατί η παραβατικότητα είναι σε όλες τις κοινωνίες στοιχείο της καθημερινότητας. Αλλά θα πω ότι είναι καλύτερα να εμπιστεύεται το κράτος τους πολίτες και εν συνεχεία να έχει καλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, παρά, προς χάρη των ολίγων που παρανομούν, να ταλαιπωρούνται όλοι οι πολίτες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 October 2007 - 7:36:39 UTC