Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-05-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2008

Αριθμός Δελτίου: 138361329

Έκδοση 1

brf2105

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Μαΐου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα παραστεί αύριο, Πέμπτη, 22 Μαΐου, στις 19.30, στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο Μέγαρο Μουσικής.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατ` αρχήν είχα υποβάλει ένα ερώτημα χθες στον κ. Ρουσόπουλο σε ό,τι αφορά την επιλογή του κ. Αράπογλου, του διοικητή της Εθνικής Τραπέζης, να προχωρήσει σε ανακοίνωση, μονομερώς, των αυξήσεων, αφήνοντας κατά μέρος τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν αναμειγνύεται και δεν σχολιάζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγγνώμη, αλλά δεν υπήρξε συλλογική διαπραγμάτευση. Είπατε ότι δεν σχολιάζετε προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εδώ ήταν προϊόν μονομερούς απόφασης, με όλο το θάρρος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε άλλο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς εμφανίζεται η κυβέρνηση ως ουδέτερος παρατηρητής σε μια προσπάθεια που γίνεται από διορισμένο από την ίδια διοικητή Τράπεζας που πλήττει ευθέως το δικαίωμα στις συλλογικές συμβάσεις και δημιουργεί μια κατάσταση ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις και εργασιακού μεσαίωνα; Σε αυτό, η κυβέρνηση μπορεί να στέκεται αδιάφορη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο για τους σχολιασμούς και τους χαρακτηρισμούς τους οποίους εσείς χρησιμοποιήσατε. Μένω στη θέση την οποία σας είπα, όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης. Θα ήθελα μόνο να σας παρακαλέσω, για την ακρίβεια των πραγμάτων, να διαπιστώσετε με ποιο τρόπο αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: (εκτός μικροφώνου, δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι είστε καλά πληροφορημένη. Άλλωστε, σας υπενθυμίζω ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Δεν προτείνεται από την κυβέρνηση ο κ. Αράπογλου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ τοποθετήθηκα πάνω στο θέμα, το οποίο έθεσε ο κ. Κακαλής. Υπάρχει μια διαδικασία η οποία ακολουθείται.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει περίπτωση οι υπηρεσίες τελωνειακών ελέγχων να ενταχθούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν γνωρίζω από πού προκύπτει κάτι τέτοιο. Δεν έχω καμία σχετική πληροφόρηση.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα αυτών των ελέγχων και διατυπώνεται η άποψη από κάποιες φωνές ότι θα πρέπει να ενταχθούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Με αφορμή, βέβαια, το πρόσφατο περιστατικό με το ηλιέλαιο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι έλεγχοι οι οποίοι διενεργούνται όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, δεν είναι οι έλεγχοι οι οποίοι γίνονται από τις τελωνειακές υπηρεσίες. Δεν είναι θέμα ελέγχου από τις τελωνειακές υπηρεσίες, εξ όσων γνωρίζω. Είναι συγκεκριμένες οι υπηρεσίες της ελληνικής Πολιτείας που είναι επιφορτισμένες με τον ποιοτικό έλεγχο των συγκεκριμένων εισαγομένων αγαθών.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Επ` αυτού, επειδή ακούστηκαν διάφορες αντιφατικές πληροφορίες, άλλοι μίλησαν για ένταξη όλων των φορέων ελέγχου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, άλλοι μίλησαν για μετακίνηση στο Υπουργείο Γεωργίας, νυν Αγροτικής Ανάπτυξης. Το θέμα είναι, υπάρχει και η αίσθηση ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο καθοδήγησης των ελέγχων αυτών. Δηλαδή, είναι διάσπαρτοι οι έλεγχοι, γίνονται είτε από τον ΕΦΕΤ, είτε από τις Νομαρχίες και δεν υπάρχει ένας συγχρονισμός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν ξέρω, ποιοι είναι οι άλλοι, οι μεν και οι δε, στους οποίους αναφέρεστε...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Οι Νομαρχίες.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ... Ασφαλώς, όμως, δεν αναφέρεστε σε κυβερνητικά στελέχη, διότι είμαι βέβαιος ότι τα κυβερνητικά στελέχη δεν έκαναν αυτές τις αναφορές τις οποίες εισαγωγικά στην ομιλία σας είπατε...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ εκείνες που ανέφερα και από στελέχη έγιναν, αλλά...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ γνωρίζω τις επίσημες δηλώσεις.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ τις ανεπίσημες, αν μου επιτρέπετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτό είναι δικό σας θέμα, αλλά μπορείτε να τις αξιοποιείτε κατά το δοκούν, κατά το δικό σας τρόπο και όχι στη συζήτηση σε αυτόν εδώ το χώρο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Συγγνώμη, τις μεταφέρω ως δημοσιογράφος. Αυτή είναι η δουλειά μου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω υπόψη μου πληροφορίες. Χωρίς να θέτω καθόλου εν αμφιβόλω τη δική σας επαγγελματική επάρκεια και τη δική σας επαγγελματική αξιοπιστία, δεν μπορώ να γνωρίζω τη βασιμότητα δηλώσεων, οι οποίες μου μεταφέρονται εδώ. Δεν θα κάνουμε συζήτηση επ` αυτού...

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μπράβο, στον πυρήνα, στον πυρήνα, σχετικά με το ενιαίο κέντρο...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρξει κάτι - - και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο- - είμαι βέβαιος ότι θα το πληροφορηθείτε. Εκείνο το οποίο, όμως, γνωρίζω - -και θέλω να το πω για μια ακόμη φορά, το είπε και ο κ. Ρουσόπουλος χθες, το λέω και εγώ- - είναι ότι οι έλεγχοι αυτοί οι οποίοι γίνονται στα είδη διατροφής ή στα είδη τα οποία προορίζονται για διατροφή, είναι λίγο-πολύ ταυτόσημοι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω, για μια ακόμη φορά, ότι η εισαγωγή τέτοιων ποσοτήτων δεν είναι ένα θέμα το οποίο εμφανίστηκε ξαφνικά μόνο στην Ελλάδα. Αφορά συνολικά, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω - -και είμαι βέβαιος ότι την έχετε και εσείς- - οκτώ συνολικά χώρες της Ευρώπης, όπου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιων παρόμοιων ποσοτήτων ηλιελαίου. Υπάρχει συντονισμός μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και ανταλλαγή όλων των σχετικών πληροφοριών. Και από τη στιγμή που οι πληροφορίες αυτές έρχονται στη χώρα μας, κινητοποιούνται όλοι οι ελεγκτές και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε όσο πιο έντονα γίνεται, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να διενεργούν τους ελέγχους τους οποίους έχουν καθήκον, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, να πραγματοποιήσουν. Και αυτοί οι έλεγχοι γίνονται.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Μου επιτρέπετε, όμως, αφού (δεν ακούγεται) γιατί δεν έγιναν οι έλεγχοι, επειδή μιλάμε τώρα επί του πρακτέου, γιατί δεν έγιναν οι έλεγχοι και πέρασε και το δεύτερο φορτίο με το ηλιέλαιο που ήταν επιμολυσμένο; Κάτι εκεί δεν πήγε καλά, όμως. Εδώ, προσπαθώ να καταλάβω πού είναι οι ευθύνες που δεν έγινε εκεί ο έλεγχος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η πρώτη ειδοποίηση που μας ήρθε, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από το αρμόδιο Υπουργείο, τον Απρίλιο, από το σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορούσε εισαγωγές αυτού του ηλιελαίου στην Ιταλία, τη Γαλλία και αν θυμάμαι καλά και την Αγγλία και σε μια χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια χώρα της βορείου Αφρικής. Κινητοποιήθηκε η χώρα μας, άρχισε να διενεργεί τους ελέγχους, πηγαίνοντας πίσω χρονικά και διαπίστωσε ότι υπήρχε και μια άλλη παρτίδα, η οποία είχε φθάσει στη χώρα μας νωρίτερα. Και με το εύρημα αυτό ενημέρωσε το σύστημα ενημέρωσης, ειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να πω ότι άρχισε και έγινε εδώ, στην Ελλάδα, για ενημέρωση την οποία είχαμε για ποσότητες που είχαν πάει αλλού, αμέσως ο έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός, όπως γνωρίζετε, είναι ένας έλεγχος που απαιτεί αρκετό χρόνο. Και στο περιβάλλον, στο οποίο ζούμε, της γρήγορης ανταλλαγής, εισαγωγής, μετακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ειδών διατροφής, γίνεται αυτό που είναι απαραίτητο να γίνει. Όπως σας είπα, όσο πιο έντονα και όσο πιο γρήγορα γίνεται.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Παρακολούθησα πολύ προσεκτικά όσα είπατε. Στο πρώτο σημείο, μας λέτε ότι η αφορμή για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι υπήρξε η εισαγωγή τέτοιου είδους μολυσμένου λαδιού...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είπα ότι έτσι δόθηκε το πρώτο σήμα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από το αρμόδιο Yπουργείο.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Αφορούσε συνολικά οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι. Εγώ σας είπα ότι συνολικά το θέμα αυτό αγγίζει οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας είπα ότι είχαμε ενημέρωση τον Απρίλιο από το σύστημα ειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είναι μια ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τέτοιες ποσότητες, οι οποίες έφτασαν σε άλλες χώρες. Όχι μόνο τη δική μας. Ήρθε λοιπόν και σε εμάς και με βάση αυτό το σήμα, την ειδοποίηση την οποία είχαμε, άρχισαν να ψάχνουν υπηρεσίες της ελληνικής Πολιτείας, παλαιότερες παρτίδες. Διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια, έκαναν τον έλεγχο αμέσως όπως όφειλαν και όπως είχαν καθήκον ενημέρωσαν και όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι κυκλοφορούν αυτές οι παρτίδες, ώστε και εκείνες να κάνουν τα δέοντα.

ΣΠΥΡΑΚΗ: Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί στη χώρα μας αρκεστήκαμε στην απόσυρση του συνόλου του λαδιού, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, που κυκλοφορεί με ενδεχόμενη επιμόλυνση και δεν προχωρήσαμε στην απόσυρση των συνδεδεμένων με ηλιέλαιο προϊόντων όπως έγινε στη Γαλλία; Το ένα ερώτημα είναι αυτό και το άλλο ερώτημα που έχω να σας κάνω κ. Εκπρόσωπε είναι, αν θέλετε ρωτήστε το αρμόδιο Υπουργείο, μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε προηγούμενος χρόνος, πριν από την ανίχνευση του πρώτου φορτίου που εσείς είπατε; Αναδρομικά αν υπήρξαν και προηγούμενα φορτία πριν από εκείνη τη χρονική στιγμή τα οποία να έχουν φτάσει στον καταναλωτή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γι αυτά, θα σας παρακαλέσω να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο. Θα ήθελα, όμως, να σας παραπέμψω και στη σημερινή, μόλις προ ολίγου εκδοθείσα, ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, με την οποία περιγράφεται τι ακριβώς αποσύρεται. Παρακαλώ να τη διαβάσετε. Βγήκε πριν από λίγο και περιγράφει τι ακριβώς γίνεται. Η απόσυρση αυτή - -το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά- - γίνεται για έλεγχο, γίνεται προληπτικά. Δεν είναι σκόπιμο να δημιουργείται ανησυχία στους Έλληνες καταναλωτές. Έχει τοποθετηθεί επ αυτού του θέματος το αρμόδιο Υπουργείο, έχει τοποθετηθεί ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή. Και σας είπα για μια ακόμη φορά - -και το επαναλαμβάνω- - ότι γίνονται όλοι οι απαιτούμενοι και προβλεπόμενοι έλεγχοι που - -το τονίζω ξανά, ακόμη και αν γίνομαι βαρετός- - είναι σχεδόν ταυτόσημοι (χρησιμοποιώ τη λέξη «σχεδόν» γιατί μπορεί να υπάρξει μια μικρή απόκλιση από τη μια χώρα στην άλλη) σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Υπάρχει ένα κοινό σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων και συνεργάζονται οι χώρες τις Ευρώπης, προκειμένου να βρίσκουν κοινές λύσεις όταν υπάρχουν παρτίδες τέτοιων τροφίμων, τέτοιων ειδών διατροφής, που προέρχονται από τρίτες χώρες.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Ναι, κύριε Εκπρόσωπε, αλλά αυτό το οποίο φαίνεται είναι ότι χάθηκε η μάχη της πρόληψης, γιατί κακά τα ψέματα, μας παραπέμπετε σήμερα στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το ποια προϊόντα αποσύρονται και τα λοιπά. Έχει περάσει, όμως, αρκετό χρονικό διάστημα. Υπήρχε αυτή η εντύπωση, ότι καθυστερήσατε αρκετά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μα, σας είπα ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση με την έννοια των ελέγχων οι οποίοι γίνονται και είναι εντατικοί. Είναι έλεγχοι μεγάλης έκτασης, και γι` αυτό θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η διακίνηση προϊόντων κάθε είδους και τροφίμων στην εποχή μας είναι και σε μεγάλη έκταση και γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σας διαβεβαιώ, πάντως, ότι οι Αρχές της ελληνικής Πολιτείας λαμβάνουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να είναι απόλυτα προστατευμένη η δημόσια Υγεία. Η δημόσια Υγεία είναι ένα απόλυτο αγαθό, το οποίο όλοι μας πρέπει να έχουμε το μέλημα να το προστατεύσουμε.

ΑΡΜΕΝΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα κ. Εκπρόσωπε. Σύμφωνα με έκθεση του Οίκου «Moody`s», μετά τη συμφωνία με την Deutsche Telekom, ο ΟΤΕ έχασε, μειώθηκε η πιστοληπτική του ικανότητα. Το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για μια πληροφορία την οποία δεν γνωρίζω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επειδή είναι φανερό ότι δεν έχετε βγάλει συμπεράσματα από αυτή τη διατροφική κρίση και είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθούν τέτοια σκάνδαλα, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Είπατε ότι δεν είναι σκόπιμο να προκαλείται ανησυχία στους καταναλωτές. Είστε διατεθειμένος ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να δοκιμάσετε ηλιέλαιο αναμεμειγμένο με ορυκτέλαιο μπροστά στις κάμερες, όπως έκαναν παλαιότερα στην Ευρώπη με τις τρελές αγελάδες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο πάνω σε αυτό, παρά την πολύ ευγενική πρόκληση με την οποία με βάλατε αντιμέτωπο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Για να καθησυχάσετε τους καταναλωτές, θα είναι πιο πειστικό μπροστά στις κάμερες να τρώτε το ηλιέλαιο νοθευμένο με ορυκτέλαιο. Στην Ευρώπη έτρωγαν τρελές αγελάδες, όπως θα θυμάστε, ο βρετανός Υπουργός.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι στη χώρα του ελαιόλαδου, την Ελλάδα, όλοι μας απολαμβάνουμε το ελληνικό λάδι.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Μπορεί να φανώ παρωχημένος, αλλά πραγματικά με έκπληξη διαπίστωσα ότι σημερινοί 18χρονοι Έλληνες μπορεί να χρειάζονται ερμηνεία ή διευκρίνιση για το τι σημαίνουν λέξεις, όπως «ψεγάδι», «παρωχημένος» και «υπόδικος». Πραγματικά κάνω την ερώτηση, γιατί διακατέχομαι από φόβο ότι ενδεχομένως σε 20 χρόνια να μην μιλάμε τα ελληνικά. Δεν ξέρω αν διακατέχεστε από τον ίδιο φόβο και αν ναι, τι σκέπτεστε να κάνετε επ` αυτού;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι αρκετοί από εμάς έχουν παιδιά αυτής της ηλικίας. Εγώ έχω εμπιστοσύνη και στην ελληνική παιδεία και στις γνώσεις που αποκομίζουν τα παιδιά και από τα σχολεία, βεβαίως, αλλά και από το οικογενειακό περιβάλλον. Η γλώσσα πηγαίνει μπροστά, εξελίσσεται. Είμαι απόλυτα βέβαιος, όμως, ότι παρά τη συνεχή χρήση ορισμένων λέξεων του συρμού που χρησιμοποιεί η σημερινή νεολαία, όπως χρησιμοποιεί κάθε νεολαία - -χρησιμοποιούσαμε και εμείς όταν είμαστε, σε εκείνα τα χρόνια, εκείνη την εποχή- - η γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι καλή, βαθιά. Η ελληνική γλώσσα έχει, όπως γνωρίζετε, επιζήσει για πολλά χρόνια, πολλούς αιώνες, χιλιετίες και έτσι δεν βλέπω κανένα τέτοιο κίνδυνο. Το αρμόδιο Υπουργείο προφανώς έκρινε ότι έπρεπε να εξηγήσει ορισμένες λέξεις της συγκεκριμένης δοκιμασίας στην οποία υποβλήθηκαν τα παιδιά, οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι και οι νέες, προκειμένου να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Σχετικά με την υπόθεση της Siemens: Άκουσα τον κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο, το συνήγορο της εταιρείας, να δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Μεταξύ άλλων, είπε ότι από τα στοιχεία που έχει δεν εμπλέκονται, δεν φαίνεται να εμπλέκονται, πολιτικά πρόσωπα. Το ένα στοιχείο είναι αυτό, που θα ήθελα να το σχολιάσετε και το δεύτερο είναι ότι ο κ. Αθανασίου, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση, είναι μόνος του σε αυτή την υπόθεση. Είπε, δηλαδή, ο κ. Λυκουρέζος ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε ξένες χώρες, όπως η Ιταλία, υπήρχαν εμπειρογνώμονες που συνέδραμαν το έργο του εκάστοτε δικαστικού λειτουργού. Αυτό, λοιπόν, δείχνει ίσως ότι μπορεί να έμεινε και εσκεμμένα μόνος του ο κ. Αθανασίου.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για μια συνέντευξη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα ήθελα να επαναφέρω το ερώτημα, την ουσία μάλλον του ερωτήματος του κ. Κακαλή, σε σχέση με το θέμα του ηλιελαίου. Και γιατί; Υπάρχει κάποια Αρχή, ο ΕΦΕΤ εν προκειμένω ή - -δεν ξέρω- - κάποια άλλη, να παράσχει τη διαβεβαίωση - -αλλά διαβεβαίωση, όμως- - ότι κάμποσοι τόνοι ηλιελαίου δεν έχουν καταναλωθεί από τους Έλληνες καταναλωτές; Γιατί υπάρχει η πληροφορία και είναι πληροφορία που έχει ακουστεί από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως, ότι 400 τόνοι επιμολυσμένου ηλιελαίου έχουν ήδη καταναλωθεί.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες οι οποίες απαιτούνται, ώστε οι έλεγχοι και αποτελεσματικοί να είναι, αφενός μεν, και όλες οι ποσότητες οι οποίες κατευθύνθηκαν προς την ελληνική αγορά, να αποσυρθούν. Και να κριθούν, εφόσον έχουν συσκευαστεί σε προϊόντα που φθάνουν στον τελικό καταναλωτή, ότι δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχει η κυβέρνηση κάποια πληροφορία ή ενημέρωση για πότε το ΝΑΤΟ θα διαθέσει το AWACS για να στείλει στις ασκήσεις που γίνονται στον Αϊ Στράτη ή θα αφήσει να μετατραπεί σε μια «γκρίζα ζώνη» η περιοχή;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στη δήλωση που έκανε χθες ο κ. Ρουσόπουλος. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Θα επαναληφθεί, δηλαδή; Δεν γίνονται προσπάθειες να επαναληφθεί η άσκηση ή έχετε παραιτηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μένω στη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 May 2008 - 15:47:37 UTC