Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 08-12-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2008

Αριθμός Δελτίου: 172810092

Έκδοση 1

brf0112

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1η Δεκεμβρίου 2008

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Χαίρετε. Καλή εβδομάδα και καλό μήνα.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου, στις 11.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχουν 150 συμπολίτες μας στο αεροδρόμιο της Ταϊλάνδης, αλλά και σε άλλες περιοχές εκεί γύρω, και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα. Ήθελα να ρωτήσω, τι ενέργειες έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να έρθουν πίσω οι Έλληνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ασφαλώς, γνωρίζετε την ανακοίνωση που εξέδωσε μόλις προ ολίγου το Υπουργείο Εξωτερικών. Από την έναρξη των γεγονότων, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ταϊλάνδη παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ταϊλανδικές αρχές και σε συντονισμό με τις υπόλοιπες κοινοτικές Πρεσβείες. Σύμφωνα με τις επί τόπου εκτιμήσεις, η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία για την ασφάλεια των αλλοδαπών και φυσικά και των Ελλήνων υπηκόων, που βρίσκονται στη χώρα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται περιορισμένος, πολύ μικρός αριθμός εμπορικών πτήσεων σε κοντινά αεροδρόμια. Γνωρίζετε ότι τα δύο κεντρικά αεροδρόμια της πρωτεύουσας είναι μπλοκαρισμένα για τους γνωστούς λόγους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και μακρές λίστες αναμονής. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες προετοιμασίες και οι διαδικασίες χορήγησης των σχετικών αδειών, ώστε να αναχωρήσει το συντομότερο δυνατόν αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη και επιθυμούν να επιστρέψουν. Η ελληνική Πρεσβεία στην Μπανγκόγκ και το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσουν να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις, θα παραμείνουν σε ετοιμότητα και θα προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, σε περίπτωση που απαιτηθεί. Σας λέω, λοιπόν, συμπερασματικά και από την ενημέρωση που είχα από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται οι περισσότεροι, όπως γνωρίζετε, ως επισκέπτες στην Ταϊλάνδη.

ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς βλέπετε την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου για την εκλογή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας από τη βάση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας είναι καλά γνωστό ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ασχολείται με τους Υπουργούς, σε ό,τι αφορά θέματα της αρμοδιότητάς τους.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για το έγγραφο το οποίο αποκάλυψε η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και σύμφωνα με το οποίο δείχνει ότι «μαύρο χρήμα» της Siemens κατέληξε, μέσω της off shore εταιρείας MAYO, είτε στο κομματικό ταμείο της Νέας Δημοκρατίας, είτε σε πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κόμμα εκείνη την περίοδο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, αλλά γνωρίζετε βεβαίως και εσείς, όπως γνωρίζω και εγώ, ότι για εκείνη την περίοδο υπάρχει σχετική δήλωση-τοποθέτηση του τότε Πρωθυπουργού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

ΚΟΡΑΗ: Αφού η κυβέρνηση είναι υπέρ της στρατηγικής «όλα στο φως», γιατί δεν ανοίγουν αυτοί οι λογαριασμοί της MAYO;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουν ερευνηθεί όλα αυτά τα ζητήματα, στο παρελθόν.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, το πρωί, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στις δηλώσεις που έκανε, δεν άκουσα να πει τίποτε για τη ραγδαία πτώση των αγροτικών προϊόντων, ούτε επίσης για το γεγονός ότι ενώ οι αγρότες πουλάνε πιο φτηνά, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων φτάνουν στους καταναλωτές σε ακόμη πιο υψηλές τιμές απ` ό,τι στο παρελθόν. Αυτός είναι ο δρόμος της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας τον οποίο επαγγέλλεται ο Πρωθυπουργός;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει προβλήματα ή θέματα που έχουν αναφυεί στον ευρύτερο χώρο του αγροτικού κόσμου. Γνωρίζετε, επίσης, ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στις περισσότερες περιπτώσεις, είτε όταν πηγαίνουν προς τα πάνω, είτε όταν πηγαίνουν προς τα κάτω, έχουν σχέση με το τι γίνεται για αντίστοιχα προϊόντα σε παγκόσμιο, διεθνές επίπεδο. Και γι` αυτό ακριβώς, επειδή, όπως είπατε, υπάρχει μια μείωση της τιμής των προϊόντων και ενδεχομένως δημιουργείται ένα έλλειμμα στο εισόδημα των αγροτών μας, εμείς πήραμε συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αποφασίσαμε την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ και το ποσό αυτό καταβλήθηκε στους δικαιούχους πολύ γρήγορα, χωρίς απώλεια χρόνου, έτσι ώστε να σμικρυνθεί, να μετριαστεί η ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος. Ταυτόχρονα - -σας υπενθυμίζω- - ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέκος Κοντός, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, κατάφερε να εξασφαλίσει ότι θα συνεχιστούν οι καταβολές στους καπνοπαραγωγούς μέχρι το έτος 2013. Και το λέω αυτό, γιατί πρόκειται για ένα προϊόν, το οποίο στην ουσία είχε εξαιρεθεί. Δεν είχε προβλεφθεί να γίνονται καταβολές στους καπνοπαραγωγούς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν φροντίσει, ώστε να συνεχιστούν αυτές οι πληρωμές. Αυτές, λοιπόν, είναι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, γι` αυτό τις αναφέρω, οι οποίες δείχνουν ότι μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί πάρα πολύ η αναπλήρωση τυχόν απωλειών που υπάρχουν στο αγροτικό εισόδημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά όταν αποδίδετε την αύξηση ή τη μείωση των τιμών μόνο στις διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ δεν είπα αυτό. Βάζετε στο στόμα μου πράγματα τα οποία δεν είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Κάνατε αναφορές στο παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είπα ότι οι τιμές, ας πούμε, του καλαμποκιού, στην Ελλάδα είναι φυσικό να παρακολουθούν τις διεθνείς τιμές. Η Ελλάδα δεν είναι ένα νησί, που παράγει καλαμπόκι ώστε να έχει το καλαμπόκι στην Ελλάδα αυτόνομη τιμή, διαφορετική τιμή από αυτές που έχει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου παράγεται το ίδιο προϊόν. Υπάρχει μια διεθνής τιμή για το καλαμπόκι, το λάδι, το σιτάρι και είναι φυσικό, οι τιμές στην Ελλάδα να παρακολουθούν τις τιμές γενικά στον κόσμο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά όταν αποδίδετε αυτό σχεδόν αποκλειστικά, στις διεθνείς αυτές τιμές, τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, δεν αθωώνετε τα καρτέλ που αποδεδειγμένα δρουν στο χώρο και έχουν ως αποτέλεσμα να αγοράζουν σε φτηνές τιμές τα αγροτικά προϊόντα και να φτάνουν στον καταναλωτή σε πολύ πιο ακριβές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ειλικρινά, δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν είναι τόσο δύσκολο. Κοιτάξτε τι γίνεται στο γάλα, στο κρέας... Όλα αυτά δεν τα ξέρετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας απάντησα. Έδωσα μια διεξοδική απάντηση, η οποία περιέχει όλα τα στοιχεία που πρέπει, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι πραγματικές διαστάσεις του θέματος.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να περάσω σε ένα άλλο θέμα. Χθες, σε κυριακάτικο φύλλο και σήμερα σε απογευματινή εφημερίδα είδαμε ένα πολύ σημαντικό ρεπορτάζ για μία υπόθεση που θυμίζει, αρκετά θα έλεγα, το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου και αφορά στην παραχώρηση 38.000 στρεμμάτων στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στην Σκύρο, όπου φέρεται να εμπλέκεται και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να υπενθυμίσω δε ότι το θέμα αυτό έφερε πρώτη στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ, με δύο πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, προ ολίγων εβδομάδων. Θέλω να σας ρωτήσω πως αξιολογεί το θέμα αυτό η κυβέρνηση και πως σκοπεύετε να πράξετε για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλες οι υποθέσεις που περιέχουν στοιχεία παραβατικότητας, είμαι βέβαιος ότι ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι επίκαιρο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους ή να εκφράσει τέλος πάντων τη δική του άποψη για αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δημοσίως, μεταξύ Υπουργών σε σχέση με το πώς πρέπει να λειτουργεί το κυβερνών κόμμα και σε σχέση με τις διαδικασίες που θα έπρεπε, κατά ορισμένους τουλάχιστον, να αλλάξουν ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση της φρεσκάδας και της ανανέωσης.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός ασχολείται κατά κύριο λόγο με τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, όσον αφορά το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης και την υλοποίησή του. Αυτή είναι η προτεραιότητα όλων μας.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα, από αυτό που λέτε - -συνεχίζω την ερώτηση- - οι Υπουργοί που ασχολούνται με άλλου είδους ζητήματα, όπως αυτό της διαδοχής ή του ανασχηματισμού που προαναγγέλλει σήμερα ο Γραμματέας του κόμματος, μας λέτε ότι δεν είναι σωστές. Δεν εκφράζονται...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο, πέραν των όσων είπα.

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Να επανέλθω σε ερώτηση συναδέλφου σχετικά με τον κ. Αβραμόπουλο. Κληθείς να σχολιάσετε τις δηλώσεις του, είπατε «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ασχολείται με τους Υπουργούς όσον αφορά θέματα της αρμοδιότητάς τους». Δηλαδή, είναι αναρμόδιος ο Υπουργός και ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να ασχολείται με την επικείμενη εκλογή νέου αρχηγού και είναι εκτός θέματος; Τον καλεί η κυβέρνηση να ασχολείται δηλαδή μόνο με τα του Υπουργείου του που δεν πάει και τόσο καλά και όχι με τη βάση και με την εκλογή Προέδρου;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πριν από την οικονομική κρίση η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα διαθέσει 1,5 δις. ευρώ για τα έτη 2008  2009 για το Ταμείο Κατά Της Φτώχειας. Τώρα που ξέσπασε η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τα κονδύλια σε 100 + 350 = 450 εκατομμύρια για την επόμενη διετία. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται στην πράξη η εξαγγελία σας περί στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Προφανώς, ξεχνάτε πολλές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Εσείς δεν ξεχνάτε τη φτώχεια που έχει μεγαλώσει...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Καταβάλαμε άμεσα στους δικαιούχους την εξισωτική αποζημίωση ύψους 170 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή της. Χρηματοδοτούμε με άτοκο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ώστε να δοθούν από τώρα προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών. Ανακοινώσαμε εγκαίρως και ήδη εφαρμόζεται στην πράξη το σύστημα εγγυοδοσίας μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, για δάνεια τα οποία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά, με τριετή διάρκεια και μηδενικό επιτόκιο για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σας ανέφερα τρία ενδεικτικά μέτρα. Υπάρχουν λοιπόν πολλές πρωτοβουλίες, τις οποίες εάν αθροίσετε, θα δείτε ότι ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό το οποίο αναφέρατε. Είναι πρωτοβουλίες που αποβλέπουν ακριβώς στην ενίσχυση, στην ανακούφιση όλων εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στην κοινωνία μας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε, όμως, παρόλα αυτά οι κοινωνικές ανισότητες και η φτώχεια μεγαλώνει. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία, αλλά ήθελα να ρωτήσω τώρα ξεκινούν να παίρνουν οι τράπεζες το ζεστό χρήμα. Ήδη παίρνουν μέσα στο μήνα, διαβάζω, τα 2 πρώτα δις. ευρώ. Οι τράπεζες στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης θα πάρουν ήδη μέσα στο μήνα 2 δις. από το πακέτο που αφορά τα ομόλογα. Για τους ανέργους και τους εργαζόμενους που έχουν μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας, η κυβέρνηση πότε θα δώσει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όταν υπάρχει κάτι, θα σας ενημερώσω.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε πολλούς βουλευτές της παράταξής σας και Υπουργούς, να διευρύνουν τον κύκλο όλων αυτών που μιλούν για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Κάποιοι εξ αυτών είναι μάλιστα και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που δείχνει ότι, τέλος πάντων, μέσα από τη διαδικασία και τις ακροάσεις της Εξεταστικής ότι κάτι περισσότερο πιθανών να έχουν καταλάβει. Εσείς εξακολουθείτε να μιλάτε για μη ύπαρξη πολιτικών ευθυνών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ : Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Ναι το ξέρω. Ρώτησα αν εξακολουθείτε να...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βρίσκω πολύ υποκριτικό και ψεύτικο αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες, τη στιγμή μάλιστα που αυτή τη βδομάδα, από σήμερα, έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή - -της οποίας την σύσταση, σας υπενθυμίζω για ακόμη μια φορά είναι η σημερινή κυβέρνηση εκείνη η οποία την πρότεινε- - τα πολιτικά πρόσωπα, σπεύδουν κάποιοι πολύ βιαστικά για λόγους εντυπώσεων να βγάλουν πόρισμα. Ανακοινώνουν, αυτό κάνουν, υπογείως βεβαίως, γιατί δεν το κάνουν επισήμως, προειλημμένες αποφάσεις. Βιάζονται να αποδώσουν ευθύνες. Εμείς δεν θα το κάνουμε...

ΚΑΚΑΛΗΣ: Το έχετε κάνει ήδη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Παρακαλώ, αφήστε με να τελειώσω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να το τελειώσετε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και το λέω διότι ακριβώς, αυτές τις μέρες, έχουν κληθεί να καταθέσουν τα πολιτικά πρόσωπα. Εγώ θα αναμείνω την ολοκλήρωση της έρευνας.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Με συγχωρείτε αλλά δεν είναι προειλημμένη απόφαση να λέτε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Αν μη τι άλλο τι είναι αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε ακριβώς τι έχω πει.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ξέρω πολύ καλά τι έχετε πει.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Διαβάστε ακριβώς τι έχω πει. Ξέρω πολύ καλά τι λέω.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δεν θα παίζουμε με τις λέξεις. Πέστε μας ευθέως υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εγώ θα κάνω πρόβλεψη;

ΚΟΡΑΗ: Ακριβώς αυτό θέλω να σας θυμίσω ότι είπατε «εμένα δεν μου προκύπτουν πολιτικές ευθύνες».

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μάλιστα.

ΚΟΡΑΗ: Άρα, λοιπόν, εσείς βγάλατε πόρισμα δικό σας.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αν αυτό καταλάβατε...

ΚΟΡΑΗ: Τι άλλο να καταλάβω;

ΦΟΥΡΛΗΣ: Η χρήση του ενεστώτα στη φράση που χρησιμοποιήσατε την περασμένη εβδομάδα «δεν μου προκύπτουν πολιτικές ευθύνες», αφήνει ορθώς να αντιληφθούμε πως η επαναξιολόγηση είναι καθημερινή και ότι άρα θα επαναληφθεί η αξιολόγηση, μετά το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής, των δεδομένων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συζήτηση, για εμένα, έχει εξαντληθεί. Δεν έχω να πω κάτι άλλο σχετικά με αυτό.

ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου, η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για ευφάνταστα σενάρια και προσωπικές στρατηγικές. Συμμερίζεστε την άποψη της κ. Μπακογιάννη ότι υπάρχουν σενάρια, υπάρχουν κάποιοι στην κυβέρνηση που δημιουργούν σενάρια και έχουν προσωπικές στρατηγικές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω για το θέμα, το είπα.

ΚΟΡΑΗ: Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, είχε πει ότι είναι πολύ νέος ακόμα για να βγει στη σύνταξη. Ισχύει αυτό ή έχει κάτι αλλάξει την όλη του πολιτική προσέγγιση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γνωρίζετε ότι δεν αλλάζω πράγματα τα οποία έχει πει ο Πρωθυπουργός.

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Θα επανέλθω σε αυτό που ρώτησα προηγουμένως: Είπατε ότι κάποιοι βιάζονται να αποδώσουν ευθύνες. Φαντάζομαι ότι μέσα σε αυτούς που λέτε ότι βιάζονται, συμπεριλαμβάνετε και τους βουλευτές του κόμματός σας, κατ` αρχάς. Και δεύτερον, σημείωσα εδώ, ότι είπατε ότι δεν θα κάνετε πρόβλεψη εσείς. Με τα όσα έχουμε μέχρι τώρα ακούσει, διαβάσει, από τις καταθέσεις που υπήρξαν, σημαντικές και αυτές που ακολουθούν αυτή την εβδομάδα, δεν είναι και τόσο θέμα πρόβλεψης για να μιλήσει κανείς αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, είναι και συμπέρασμα των μέχρι τώρα εξελίξεων. Έτσι δεν είναι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ερώτησή σας;

ΤΣΙΟΥΦΟΣ: Η ερώτησή μου είναι, αν κατ` αρχήν μέσα σε αυτούς που λέτε ότι βιάζονται, συγκαταλέγετε, συμπεριλαμβάνετε και αυτούς οι οποίοι από το κόμμα σας μιλάνε για ανάληψη πολιτικών ευθυνών και να μου δώσετε μια περαιτέρω εξήγηση σε αυτό που είπατε «πρόβλεψη». Εγώ δεν θεωρώ ότι είναι θέμα πρόβλεψης. Δεν παίζουμε Joker, ούτε παίζουμε ΛΟΤΤΟ εδώ πέρα, ακούμε καταθέσεις.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι είχα να πω το είπα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, επειδή βλέπω, παρακολουθώ τις κινήσεις του Πρωθυπουργού τα τρία τελευταία Σαββατοκύριακα, ότι πραγματοποιεί κάποιες επισκέψεις και εμφανίσεις, επιλέγοντας κάθε φορά εργασιακούς χώρους, «φυλασσόμενους» χώρους, εν πάση περιπτώσει, και δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά του μια απευθείας επαφή με πολίτες, οι οποίοι ενδεχομένως θα είχαν να πουν στον Πρωθυπουργό πράγματα και ενδεχομένως και εκείνος θα είχε να ακούσει. Γίνεται για κάποιο λόγο; Είναι σκόπιμη αυτή η επιλογή; Ποιο είναι το νόημα της (δεν ακούγεται) δηλαδή και να έρχεται σε απευθείας επαφή με τους πολίτες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχετε μετάσχει σε καμία από αυτές τις επισκέψεις;

ΦΟΥΡΛΗΣ: Όχι.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας συνιστώ να το κάνετε.

ΜΑΝΗ: Ο Υπουργός Τουρισμού, μιλώντας στον Κυριακάτικο «Ελεύθερο Τύπο», ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες. Σήμερα, ο Υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στο  CITY δεν το απέκλεισε. Είπε ότι υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη. Εντέλει, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει το ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να σας ανακοινώσω κάτι. Δεν υπάρχουν αποφάσεις επ` αυτού.

ΚΟΡΑΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στην απάντηση που μου δώσατε για το θέμα της «Ελευθεροτυπίας» κατά την οποία με παραπέμψατε στον κ. Μητσοτάκη. Παρατήρησα ότι με έμφαση μου είπατε, στην τότε περίοδο, μιλήσατε για την τότε περίοδο και για τον τότε Πρωθυπουργό. Αυτό πώς να το ερμηνεύσουμε; Ήξερε πολύ καλά ο κ. Μητσοτάκης; Δεν υπάρχει συνέχεια στη Νέα Δημοκρατία; Δεν ξέρει η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τι γινόταν τότε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας. Ποιος είναι αρμοδιότερος από τον τότε Πρωθυπουργό και τότε αρχηγό του κόμματος, να ξέρει αυτά τα θέματα, δεδομένου ότι το δημοσίευμα - -αν θυμάμαι καλά- - αυτό το πολύ γενικόλογο δημοσίευμα αναφερόταν σε εκείνη την περίοδο.

ΚΟΡΑΗ: Δεν είναι γενικόλογο. Αν το προσέξατε, είναι πάρα πολύ ειδικό το δημοσίευμα και αν θέλετε θα μπορούσα να σας κάνω άλλα δέκα ερωτήματα, αλλά με παραπέμπετε αλλού.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αυτή είναι η δική σας εκτίμηση. Άλλη έχω εγώ.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Χθες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε ομιλία του στην Κοζάνη αν δεν απατώμαι, μεταξύ άλλων μίλησε και για την υπόθεση της αποκάλυψης της συνάντησής του με τον κ. Πάπιστα, που γνωρίζουμε τις τελευταίες ημέρες - - να μην πω περισσότερα επ` αυτού- - είπε, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια άθλια επιχείρηση συμψηφισμού την οποία έκανε η κυβέρνηση με όλες τις γνωστές λεπτομέρειες. Και εγώ ερωτώ, για την κυβέρνηση το θέμα αυτό είναι υπόθεση συμψηφισμού; Υπάρχει κάποια, ίσως, πιθανότητα περαιτέρω διερεύνησης του τι ακριβώς έγινε στη συνάντηση αυτή και αν ναι, για ποιο λόγο δεν ζητά η κυβέρνηση να κληθεί και ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Εξεταστική να καταθέσει ό,τι γνωρίζει και ο ίδιος.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι προφανώς ο κ. Παπακωνσταντίνου ίσως να θέλει να συμψηφίσει κάτι. Από την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση. Στον κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνα συγκεκριμένα ερωτήματα για συγκεκριμένες αντιφάσεις. Θυμάστε μια συνέντευξή του - -αν θυμάμαι καλά- - στο δελτίο ειδήσεων του ALTER και διαφορετικά πράγματα που είχε πει δυο ημέρες πριν, δεν έχω αυτή τη στιγμή τα στοιχεία μαζί μου, στη δική του ενημέρωση. Οι αντιφάσεις παραμένουν. Δεν έχει παρά να δώσει απαντήσεις. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Στέκομαι σε μια απάντησή σας, όταν κληθήκατε να σχολιάσετε για τα περί διαδοχής του κ. Αβραμόπουλου. Είπατε ότι εσείς και ο Πρωθυπουργός ασχολείστε και απαντάτε μόνο σε ό,τι αφορά θέματα...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρεστε στον Πρωθυπουργό; Εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για σας. Εσείς, λοιπόν, είπατε ότι απαντάτε μόνο σε ό,τι αφορά θέματα αρμοδιότητας των Υπουργών. Και εγώ αναρωτιέμαι με τη σειρά μου, ο κ. Αβραμόπουλος είχε να πει κάτι για τα θέματα της διαδοχής, μελλοντικά, δεν ξέρω και εγώ πότε, για ποιο χρόνο. Σε σχέση με τα θέματα Υγείας, όμως, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι όλα καλά στον τομέα της Υγείας; Ότι όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα; Γιατί δεν είδα να τοποθετείτε γι` αυτό, ούτε ο Υπουργός, ούτε και η κυβέρνηση.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Νομίζω ότι έχετε έρθει από άλλον κόσμο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Προφανώς, δεν το αποκλείω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την Παρασκευή έγινε συζήτηση επ` αυτού στη Βουλή, για θέματα Υγείας.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, εγώ λέω άλλα, όμως.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας παραπέμπω, λοιπόν, στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Δεν με καταλάβατε. Εγώ λέω ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Υγείας για θέματα διαδοχής. Δεν βλέπω, όμως, τον κ. Αβραμόπουλο να μιλά για θέματα αρμοδιότητάς του και αναρωτιέμαι: Είναι τόσο πολύ καλά και ωραία τα πράγματα ή απλά δεν ασχολείται κανείς με τα θέματα Υγείας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απαντώ: Έγινε συζήτηση, τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή για θέματα Υγείας. Πώς δεν ασχολείται κανείς με θέματα Υγείας;

ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: Με δύο λόγια, η διαδοχολογία βλάπτει την κυβέρνηση και το έργο που προσπαθεί να παράξει το τελευταίο διάστημα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από όσα είπα.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Αν και δεν έχω ακολουθήσει το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, θέλω να επανέλθω για να ρωτήσω ξανά, εάν θεωρεί ο Πρωθυπουργός προφανώς ότι η επαφή με τους πολίτες και η εικόνα που προσλαμβάνει για το κλίμα στην κοινωνία, είναι επαρκή μέσα από αυτές τις Σαββατιάτικες ολιγόωρες επισκέψεις ή αν θεωρεί σκόπιμο να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Πρωθυπουργός κάνει πολλές επισκέψεις, έχει πολλές συνομιλίες, έχει συνεχή επαφή με όλους τους Έλληνες πολίτες.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αληθεύει αυτό που αφήνει να εννοηθεί - -προσέξτε τι λέω- - ο κ. Ζαγορίτης ότι θα έχουμε ανασχηματισμό μετά τις γιορτές; Στα «ΝΕΑ» σήμερα, έδωσε μια συνέντευξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μου κάνετε ερωτήσεις, οι οποίες ως απάντηση μπορούν να έχουν μόνο το αυτονόητο. Το γνωρίζετε.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ποιο; Το αυτονόητο ποιο είναι; Ότι θα έχουμε ανασχηματισμό μετά τις γιορτές.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ότι το θέμα του ανασχηματισμού είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Δεν αλλάζει κάτι σε αυτό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Ναι, αλλά εγώ σας ρώτησα, επειδή ένα κορυφαίο στέλεχος, αξιωματούχος της Ρηγίλλης, αναφέρθηκε σε αυτό. Γι` αυτό σας λέω, αλλιώς δεν θα το ρωτούσα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Και σας απάντησα με τρόπο ξεκάθαρο και πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 1 December 2008 - 19:52:43 UTC