Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 211279148

Έκδοση 1

brf0307

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας.

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, όπως γνωρίζετε, είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Βενιζέλος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ζητούν την άμεση σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, με σκοπό τη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens. Μάλιστα, έχει ιδιαίτερη αξία ίσως αυτή η αναφορά, διότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει πρόβλημα, καθότι ο κ. Τσουκάτος μέχρι τώρα έχει παραδεχθεί ότι έχει πάρει χρήματα. Γιατί λοιπόν εσείς δεν συναινείτε σε αυτή την πρόταση;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τις κρίσεις τις οποίες κάνετε, εγώ τις ακούω και τις καταγράφω. Είναι η δική σας εκτίμηση της κατάστασης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό.

Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω, για μία ακόμη φορά, αυτό που είπα και χθες - - και λυπάμαι που δεν έγινε χθες, για λόγους που ξεπέρασαν τη δική μου θέληση, η ενημέρωση - - ότι το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια είναι και όψιμο και υποκριτικό. Και τι εννοώ; Εννοώ ότι αυτό το αποδεικνύουν και οι πράξεις του και οι παραλείψεις του, τόσο τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όσο και όταν είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Το αποδεικνύει ακόμη η άρνησή του να δεχθεί τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη διαφάνεια που είχε προτείνει πέρυσι ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός πέρυσι, στις 7 Ιουλίου 2008, είχε αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα, με την οποία του ζητούσε - - σε συνέχεια της συζήτησης που είχε γίνει προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή, στις 27 Ιουνίου του 2008, λίγες ημέρες πριν και στη συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει και η κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος - - να συσταθεί μία διακομματική επιτροπή, προκειμένου να μελετήσει όλα αυτά τα θέματα. Τα θέματα έρχεται τώρα ο κ. Παπανδρέου να θεωρήσει ότι πρέπει να συζητηθούν, με τον δικό του αποσπασματικό τρόπο.

Και τότε τι είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου και το κόμμα του; Δεν έστερξαν να συναινέσουν, ώστε να έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο αυτό το θέμα, αλλά είπαν τη γνωστή τους απάντηση. Και η γνωστή τους απάντηση είναι «όχι».

Τώρα, λοιπόν, γιατί τα κάνει όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ; Γιατί βλέπει, όπως συμβαίνει κάθε φορά που η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη διερευνά μία υπόθεση, ότι κάτι φτάνει σε κρίσιμο σημείο, κάτι που ενδεχομένως δεν το βολεύει. Και για αυτό προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από αυτό που πραγματικά συμβαίνει, από τη δουλειά που κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη και ρίχνουν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, με καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Συνοψίζω: Η ουσία είναι μία. Το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται για την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να προστατεύσει δικά του κορυφαία στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί, με τυμπανοκρουσίες, να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες.

Και επαναλαμβάνω: Εμείς κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως συγκεκριμένη είναι η πρόταση, την οποία κατέθεσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην αρμόδια επιτροπή.

Αλλά, άλλο το θέμα της διερεύνησης μίας υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη και άλλο το θέμα της θεσμικής θωράκισης ορισμένων θεμάτων, όπου εμείς είμαστε πάντα οι πρωτοπόροι, όπως αποδεικνύουν οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου το ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή έκανε πίσω. Με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός, όπως σας είπα, πριν από ένα χρόνο ακριβώς. Με την πρωτοβουλία που ανέλαβε και διατύπωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος εκ μέρους της κυβέρνησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπω σήμερα στον Τύπο σχόλια τύπου «εν κρυπτώ αγορές ελικοπτέρων και φρεγατών», την ώρα που υπήρχαν εξαγγελίες από πλευράς κυβερνήσεως για μείωση των εξοπλισμών κατά 15%. Το σχόλιό σας;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σύμφωνα με την ενημέρωση - -και είναι έγκυρη - - που έχω από τον Υπουργό Άμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, η συζήτηση αυτή είναι κάτι που έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο. Όλα αυτά προβλέπονται στο ΕΜΠΑΕ, δηλαδή στα προγράμματα για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχει συζητηθεί. Και αυτό το οποίο έγινε τώρα είναι μια τυπική διαδικασία, ένα διαδικαστικό θέμα. Δεν αλλάζει κάτι. Σας υπενθυμίζω ότι βεβαίως είχαμε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες τη μείωση των «οροφών», όπως το λέμε απλά στην καθομιλουμένη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Οι δαπάνες αυτές, όπως σας είπα, αναφέρονται σε κάτι που ήδη έχει συζητηθεί. Υπογράφεται η σύσταση, ο σχηματισμός των επιτροπών και έτσι δρομολογείται η αρχή της σχετικής συζήτησης.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα λίγο να επιμείνω στην απάντησή σας στην ερώτηση του κ. Φανίδη, την πρώτη, και να σας ρωτήσω, για μια ακόμη φορά, τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εσείς λέτε για την πρόταση του κ. Παπανδρέου περί επιείκειας σε όσους δώσουν στοιχεία για «λάδωμα» πολιτικών.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Λέω κάτι πολύ απλό: Το ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που βρίσκεται - -για να το εκφράσω με επιείκεια- - σε κάποια στενάχωρη θέση, προσπαθεί να πετάξει ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Εμάς μας ενδιαφέρει - -και το έχει δείξει η Πολιτεία μας- - η άσκηση της πολιτικής μας. Μας ενδιαφέρει να πέσει άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις. Αυτή είναι η ουσία.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Παρόλα αυτά, όμως, το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι ο τόπος έχει ανάγκη από εκλογές, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες του έθνους και μιλώντας για τα οικονομικά μέτρα ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει», λέει, «χειρότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα». Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι λαμβάνει οικονομικά μέτρα απελπισίας, μέτρα που δεν αποσκοπούν πουθενά και επιβαρύνουν το μέσο εισόδημα.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τα όσα λέει ο κ. Παπανδρέου εκφράζουν τη δική του πολιτική απελπισία.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 July 2009 - 15:52:39 UTC