Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 09-07-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009

Αριθμός Δελτίου: 211830075

Έκδοση 1

brf0607

O ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2009

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΝΤΩΝΑΡΟ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντάται, αυτή την ώρα, με τη νέα ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα. O Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας θα προβεί σε δηλώσεις μετά από τις συναντήσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, και μέσα στο Σαββατοκύριακο τα χτυπήματα των κυβερνητικών στελεχών εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ήταν ήδη αρκετά. Πώς τα αντιμετωπίζει και πώς αποδέχεται η κυβέρνηση αυτά τα μηνύματα των δικών της στελεχών;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, βεβαίως, να μην συμφωνήσω με τους όρους και τις λέξεις που χρησιμοποιήσατε. Δεν σχολιάζω δηλώσεις. Θα ήθελα, όμως, να υπενθυμίσω - -για μια ακόμη φορά- - τι είναι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τι είναι αυτό που κάνουμε πράξη:

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι αναγκαίες, είναι απαραίτητες για τον τόπο και τους ανθρώπους, για ολόκληρη την Ελλάδα.

Και αυτό είναι το βασικό μας μέλημα. Αυτή είναι η έγνοια μας. Και με αυτό το στόχο πορευόμαστε και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα της ήττας των ευρωεκλογών; Το έχει πάρει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχουμε τοποθετηθεί. Και αυτό που σας είπα αποτυπώνει πλήρως τους στόχους τους οποίους έχει θέσει η κυβέρνηση, τους στόχους τους οποίους έχει θέσει ο Πρωθυπουργός και τους στόχους που έναν-έναν τους κάνουμε πράξη.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Ο κ. Τραγάκης και ο κ. Δένδιας άφησαν σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της απέναντι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ήταν η πρόταση του κ. Μιχαλολιάκου, για να δοθεί είτε αμνηστία, είτε μια ευνοϊκή μεταχείριση σε κατηγορουμένους που θα παράσχουν στοιχεία για υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία αναφερθήκατε, μας ενδιαφέρει - -όπως και για όλες τις υποθέσεις- - ένα πράγμα: Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να διερευνηθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη σε βάθος η υπόθεση. Να ερευνηθούν και να αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία, οπότε, εάν υπάρχουν ένοχοι, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Τίποτε άλλο πέραν αυτού.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Επ` αυτού: Η κυβέρνηση επανεξετάζει τη θέση της σε αυτό ή την απορρίπτει αυτή την πρόταση για ευνοϊκή μεταχείριση, έστω;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ισχύει ό,τι έχω πει. Και ισχύει αυτό που είπα μόλις πριν από λίγα λεπτά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αναφέρατε προηγουμένως τους στόχους με βάση τους οποίους θα συνεχίσει να πορεύεται στο εξής η κυβέρνηση. Ήθελα, όμως, να ρωτήσω, μέχρι πότε θα πορεύεται; Γιατί διαβάζω σήμερα σε συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας του κ. Παπαθανασίου, που λέει ότι από τη στιγμή την οποία το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα δεν συναινούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εθνικές εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάση στιγμή. Με βάση αυτό, γιατί η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει πότε θα πάει για εκλογές;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει αυτό που σας είπα: Η υλοποίηση όσων έχει πει. Να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Και αυτό γίνεται. Εμείς δεν θα μπλέξουμε στην εκλογολογία. Και δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε κανέναν, ο οποίος για δικούς του μικροκομματικούς λόγους θέτει κάθε τόσο το ίδιο θέμα. Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη συνέντευξη λέξη-λέξη.

Εκείνο το οποίο προφανώς λέει ο Υπουργός είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Μάρτιο, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς αυτό το θεωρούμε ένα ανεπίτρεπτο παιχνίδι με τους θεσμούς. Δεν συναινούμε σε αυτό που προσπαθεί να πετύχει το ΠΑΣΟΚ για καθαρά δικές του μικροκομματικές σκοπιμότητες. Εμείς έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με αυτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το καθήκον που μας ανέθεσαν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό και τίποτε άλλο. Όλα τα άλλα, είναι μια ατελείωτη παραφιλολογία που δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Όλα αυτά τα σενάρια απασχολούν μόνο αυτούς που τα διατυπώνουν. Όχι εμάς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Είπατε ότι δεν θα μπλέξουμε στην εκλογολογία. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αυτή που τροφοδοτεί κατ` εξοχήν την εκλογολογία, αφού ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι «εγώ δεν προτίθεμαι να πάω σε εκλογές», πράγμα που δεν σημαίνει ότι δεν θα πάει. Και δεύτερον, έρχεται ο κ. Παπαθανασίου και λέει ότι μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Άρα, αυτό το πράγμα τι είναι, αν όχι υποδαύλιση (δεν ακούγεται)

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δηλαδή, κατά τη δική σας αντίληψη δεν πρέπει να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός όταν ερωτάται;

ΚΑΚΑΛΗΣ: Άμα δεσμευθεί, πότε θα πάει;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστό πότε προγραμματίζεται να γίνουν εκλογές. Εμείς, πάντως, δεν θα ακολουθήσουμε το ΠΑΣΟΚ - -το λέω για μια ακόμη φορά- - στα παιχνίδια τα οποία κάνει και τα οποία ευτελίζουν τον κορυφαίο θεσμό της χώρας μας.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν δεν κάνω λάθος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ να δοθεί αμνηστία στα πρόσωπα που θα δώσουν πληροφορίες για πολιτικούς που χρηματίζονται, την είχατε χαρακτηρίσει «επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Πριν από λίγο είπατε ότι ισχύει στο ακέραιο αυτή η δήλωσή σας. Να υποθέσω...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο,τι έχω πει γι` αυτό το θέμα, ισχύει στο ακέραιο.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Δηλαδή, με βάση αυτά που είπε και ο συνάδελφος κ. Καλαρύτης, για τον κ. Τραγάκη και τον κ. Δένδια κινούνται εκτός γραμμής αυτά τα δύο στελέχη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ρωτήθηκα για συγκεκριμένα πράγματα και τοποθετήθηκα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Πέρα από αυτό, δεν έχω να πω κάτι άλλο. Οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, τροφοδοτεί σενάρια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΧΙΩΤΗΣ: Για το ίδιο θέμα. Σέβομαι απολύτως την επιλογή σας να μην σχολιάζετε δηλώσεις βουλευτών, αλλά εδώ υπάρχει ένα φαινόμενο τις τελευταίες μέρες. Κυβερνητικά στελέχη, Υπουργοί και Υφυπουργοί να ζητούν με συνεντεύξεις τους από τον Πρωθυπουργό πρώτον να επισπεύσει τις εκλογές και δεύτερον να προβεί σε κυβερνητικές αλλαγές. Θεωρείτε ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη βοηθούν στο να υπονομεύεται το κυβερνητικό έργο ή όχι;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι γνωστές οι δηλώσεις τις οποίες έχει κάνει, πρώτα από όλα, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που σας παραχώρησε στις Βρυξέλλες πριν δύο - δυόμισι εβδομάδες. Ήσασταν και εσείς παρών. Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τη θέση τη δική του και της κυβέρνησης, σχετικά με όλα αυτά τα θέματα, που κατά καιρούς θίγονται στα ΜΜΕ. Αυτά έχουν ξεκαθαριστεί επίσης και με δικές μου τοποθετήσεις ενώπιόν σας, εδώ στην αίθουσα ενημέρωσης. Όλα τα άλλα, δεν έχουν καμία σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

ΧΙΩΤΗΣ: Άρα κινούνται εκτός γραμμής. Αυτό λέω.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Τοποθετήθηκα.

ΖΟΡΜΠΑ: Θα επανέλθω σε μια πρόταση που δώσατε σχετικά με την εκλογολογία και είπατε ότι δεν θα ακολουθήσετε το ΠΑΣΟΚ στα σενάρια αυτά. Γνωρίζετε τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, που κάνουν λόγο για την ντιρεκτίβα του Μεγάρου Μαξίμου να είναι πίσω τα υπουργικά στελέχη στις τρεις Αυγούστου. Ξέρετε ότι αυτά τα δημοσιεύματα πυροδότησαν τα σενάρια τα εκλογικά. Τη διαψεύδετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Πρόκειται περί φαντασιοπληξίας. Δεν υπάρχει καμία τέτοια οδηγία. Ούτε καν υπόδειξη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι ο κ. Παπαθανασίου θα ζητήσει σήμερα από τον κ. (δεν ακούγεται) παράταση μέχρι το 2011, για του χρόνου, για την μείωση του ελλείμματος στο 3%; Γιατί μέχρι τώρα η κυβέρνηση μια τέτοια πρόταση την απέρριπτε.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω εγώ τέτοιες πληροφορίες. Όπως συνήθως, θα κάνει ενημέρωση ο κ. Παπαθανασίου όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, τις οποίες έχει σήμερα και αύριο.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βαγιωνάς σε δηλώσεις του χθες, είπε στην REAL NEWS ότι δεν είναι κακοί οι κλέφτες του ΠΑΣΟΚ και καλοί της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να καθαρίσει και το κόμμα από τέτοια φαινόμενα. Ένα σχόλιο επ΄ αυτού θα ήθελα και αν συμφωνείτε...

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Εάν συμφωνείτε με την διαπίστωση αυτή.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω: Δεν σχολιάζω δηλώσεις βουλευτών.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Με αφορμή τη σύλληψη της συμμορίας, η οποία έχει κάνει την απαγωγή του κ. Παναγόπουλου, αποκαλύφθηκε ότι τελικά ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων που ήταν ήδη στη φυλακή επικοινωνούσαν με κινητά. Όταν είχε αποδράσει ο Παλαιοκώστας, είχε ληφθεί μία απόφαση να απαγορευτούν τα κινητά στη φυλακή. Αυτή η απόφαση, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόστηκε. Γιατί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Έχει κάνει επ΄ αυτού, σήμερα το πρωί, αναλυτικές δηλώσεις ο αρμόδιος Υπουργός κ. Δένδιας, στις οποίες και σας παραπέμπω. Δίνει συγκεκριμένα στοιχεία.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Χθες, την Κυριακή, είδαμε σε μία εφημερίδα ένα non paper των Αμερικανών για θέματα του Αιγαίου. Σήμερα βλέπουμε κάποιες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού κ. Μπαγίς, εναντίον της Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε με δήλωσή του εκπροσώπου του, πριν από λίγο επί των δηλώσεων του Τούρκου αξιωματούχου. Σε αυτή τη δήλωση σας παραπέμπω.

ΧΙΩΤΗΣ: Για το θέμα της σύλληψης αυτής της ομάδας που συμμετείχε στην απαγωγή του κ. Παναγόπουλου, θέλω να ρωτήσω το εξής: Αν εμπιστευτούμε τις δηλώσεις της ηγεσίας της αστυνομίας, έχει εξαρθρωθεί όλη η ομάδα και πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. Από την άλλη πλευρά, αν ακούσει κάποιος τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, των εγκαλουμένων γιατί ακόμα δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες, αυτοί καταγγέλλουν ομαδόν ότι δεν έχει εξαρθρωθεί όλη η ομάδα. Κάποιοι συμμετείχαν και κάποιοι άλλοι απλώς κατασκευάστηκαν (δεν ακούγεται) το κατηγορητήριο. Τι έχει να πει η κυβέρνηση για αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για μία υπόθεση, η οποία είναι αναμφίβολα μία επιτυχία των ελληνικών διωκτικών αρχών με την εξάρθρωση μίας σπείρας με συγκεκριμένη δράση. Και από την άλλη πρόκειται για μία υπόθεση, της οποίας μόλις αρχίζει η δικαστική της διερεύνηση. Είμαι βέβαιος ότι εσείς - - αλλά και οι συνάδελφοί σας, που είναι εδώ παρόντες - - με την κοινή λογική που διαθέτετε, θα βάλετε αυτές τις δύο απόψεις στη ζυγαριά και θα καταλήξετε στις δικές σας κρίσεις. Εγώ δεν πρόκειται να το κάνω.

ΧΙΩΤΗΣ: Μου επιτρέπετε άλλη μία ερώτηση; Μερίδιο σε αυτή την επιτυχία, η κυβέρνηση αποδίδει περισσότερο στην ΕΛ.ΑΣ ή στην ΕΥΠ; Διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτές οι δύο υπηρεσίες δεν συνεργάζονται αρμονικά.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στις ελληνικές διωκτικές Αρχές αποδίδεται η επιτυχία συνολικά.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Μας εξηγείτε πως γίνεται να δίνει συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι το βράδυ του Σαββάτου ο εγκέφαλος αυτών των κατηγορουμένων για την υπόθεση, μέσα από τις φυλακές; Είχε δοθεί έγκριση από τη Διεύθυνση των Φυλακών, από το Υπουργείο; Πως ακριβώς συνέβη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Γι` αυτό το θέμα παρακαλώ να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε συναφές θέμα για το οποίο ερωτήθηκα, έχει τοποθετηθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

ΚΑΛΑΡΥΤΗΣ: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σήμερα σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH, αν δεν κάνω λάθος και προχθές με άρθρο του στο ΕΘΝΟΣ ο πρώην σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, λένε και οι δύο το ίδιο πράγμα: Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει το μήνυμα των εκλογών, ή ότι το μήνυμα των εκλογών, εφόσον το έλαβε, θα έπρεπε να το αποκωδικοποιήσει κάνοντας αλλαγές σε πρόσωπα στην κυβέρνηση και στο κόμμα και σε πολιτική. Η κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την άποψη; Μπορείτε να μη μου τη σχολιάσετε, αλλά είναι μία άποψη την οποία διατυπώνουν πολλά στελέχη.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω απόψεις.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Αναρωτιέμαι αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έπρεπε να έχει τεθεί επί τάπητος σε μία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ή σε μία Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και γιατί δεν συνεδρίασαν αυτά τα δύο όργανα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ρωτάτε για θέματα τα οποία έχουν σχέση με την λειτουργία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου δεν είμαι εκπρόσωπος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 July 2009 - 16:04:34 UTC