Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-02-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 252160659

Έκδοση 1

brf1802

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

" Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η κυβέρνηση δίνει καθημερινά μάχες για την οικονομία, καθώς είναι πια ξεκάθαρο ότι η χώρα μας, με την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί, δέχεται συνεχώς και νέα χτυπήματα. Πρωταρχική προτεραιότητά μας, όμως, ήταν και παραμένει η απαρέγκλιτη υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας. Είναι σαφές, όμως, ότι απαιτείται και ο αναγκαίος χρόνος για να εφαρμοστεί και να αποδώσει το πρόγραμμά μας.

Αυτό που επιδιώκουμε -και το κάνουμε- είναι ένα νέο ξεκίνημα.

Να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα και να δώσουμε το στίγμα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει αλλάξει πολιτική. Δεν ανεχόμαστε και δεν θα ανεχτούμε στο μέλλον καμία παρέκκλιση και γι` αυτό πρέπει να πείσουμε και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Τι γίνεται όμως με το παρελθόν; Η κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα, οφείλεται στη συγκάλυψη του ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτή ακριβώς η ενέργεια ενεργοποίησε και το ντόμινο των εξελίξεων και δημιούργησε βαθύτατο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα στη χώρα. Η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα άρει κάθε αμφιβολία σχετικά με το τι ακριβώς έγινε και τι θα γίνεται από εδώ και πέρα με τα στατιστικά μας στοιχεία. Και αυτό, φυσικά, θα είναι μια απάντηση και προς τους Έλληνες πολίτες που υφίστανται άμεσα τα αποτελέσματα των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις αγορές.

Δεν σταματάμε, όμως, εκεί. Δεν λέμε, κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή και τελειώνουμε. Αλλά, και δεν συγκαλύπτουμε.

Αυτό είναι σαφές. Αναλαμβάνουμε όλοι τις ευθύνες μας και προχωράμε στην αυστηρή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και μάλιστα, με μηνιαία αξιολόγηση ανά υπουργείο, για να γνωρίζουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε. Παράλληλα, προχωράμε σε κινήσεις αναπτυξιακής πολιτικής, με απλούστευση του διαχειριστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ, με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το υπάρχον ΕΣΠΑ, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και γραφειοκρατικό. Στόχος μας είναι η απλοποίησή του και η αποκέντρωση των πόρων, έτσι ώστε να πετύχουμε στο τέλος μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Συγχρόνως, τις επόμενες εβδομάδες θα βγουν και τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, με επέκταση στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα και ενίσχυση των προγραμμάτων καινοτομίας.

" Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ακόμη μια σημαντική πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας. Τη νέα πολιτική για το φάρμακο, που θα ανακουφίσει χιλιάδες συμπολίτες μας.

Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, η χώρα μας είναι από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης στο φάρμακο, με τη φαρμακευτική δαπάνη να εκτοξεύεται το 2009 στα 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα στο 2010 θα προχωρήσουμε, όπως εξήγγειλε και η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη, σε μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων κατά 20%, με νέο τύπο τιμολόγησης, με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης.

Δηλαδή, από τους ακριβότερους, θα έρθουμε στους φθηνότερους. Η πολιτική αυτή, στο σύνολό της, αποσκοπεί όχι μόνο στην εξοικονόμηση δαπανών, που είναι πάρα πολύ βασικό, αλλά και στην προστασία του εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις αντιδράσεις μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των βουλευτών σας, τις λαμβάνετε υπόψιν; Και αν ναι, υπάρχει και ένας άλλος σχεδιασμός, να υποθέσουμε, σε ό,τι αφορά την Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αντιδράσεις, όπως λέτε, των βουλευτών -έχουμε πει πάρα πολλές φορές- είναι αντιδράσεις που διαθέτουν μια πολιτική αυτονομία, μια αυτόνομη πολιτική σκέψη, στα πλαίσια βέβαια πάντοτε του ΠΑΣΟΚ, του κινήματος στο οποίο ανήκουν. Είναι πολλές φορές δημιουργικές και παραγωγικές. Έχει αποφασιστεί η σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς ακόμη να έχει εξειδικευτεί ακριβώς το αντικείμενό της και το χρονικό διάστημα. Είναι σαφές ότι όλα αυτά, όταν υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση, θα συνεκτιμηθούν και οι απόψεις των βουλευτών. Ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο εξήγησε ότι δεν πάμε σε μια Εξεταστική Επιτροπή με ρεβανσιστικό στόχο. Πάμε σε μια Εξεταστική Επιτροπή για να σταματήσει πλέον αυτό το νεφέλωμα που υπάρχει μέχρι σήμερα, ότι όλες οι κυβερνήσεις είναι το ίδιο. Μια αντίληψη η οποία έχει καλλιεργηθεί  και όχι αβάσιμα- και στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στους Ευρωπαίους και παγκόσμιους εταίρους μας. Και επιτέλους, ότι με βάση αυτή την Εξεταστική Επιτροπή, θα πρέπει να δημιουργηθούν και κανόνες για από εδώ και πέρα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και να είστε σίγουροι ότι το κατανοούν πρώτα απ` όλα οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η κοινωνία, αλλά θα το κατανοήσουν  ελπίζουμε- και οι πολιτικές δυνάμεις.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε θα κατατεθεί, επειδή πρόκειται για Εξεταστική Επιτροπή; Γιατί σας το λέω; Γιατί πριν από λίγο, ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη Βουλή, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα μάλλον θα κατατεθεί η πρόταση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το χρόνο κατάθεσης της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Θα κατατεθεί εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μιλήσατε για νεφέλωμα, οπότε αυτό που είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε σχέση και σε σύγκριση με αυτό που διοχετεύτηκε χθες, ότι ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα γίνει αύριο, δεν βλέπετε να υπάρχει νεφέλωμα σε σχέση με την απόφασή σας γι` αυτή την Εξεταστική, όσον αφορά προθέσεις, στόχους και χρονοδιάγραμμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, εμείς έχουμε πάρει ήδη την απόφαση -την έχουμε ανακοινώσει- για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Επειδή ακριβώς, όμως, δεν θέλουμε να πάρει στοιχεία ρεβανσισμού και θέλουμε να είναι μια καλά μελετημένη και τεκμηριωμένη πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή, γι` αυτό ακριβώς δεν είναι θέμα, ούτε σήμερα, ούτε αύριο. Εφόσον υπάρξει η κατάλληλη επεξεργασία, θα γίνει και η ανακοίνωση. Θα υπάρξει βέβαια συζήτηση και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αφού θέλετε μια καλά μελετημένη, προφανώς έχετε μελετήσει και τις επιπτώσεις που θα έχει. Έχετε μελετήσει τις επιπτώσεις που θα έχει στο διεθνή περίγυρο, στην κατάσταση που είμαστε, εάν αποδειχθεί ότι μπήκαμε με χαλκευμένα στοιχεία στην ΟΝΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, είναι ξεκάθαρο  και το λέμε με κάθε επίγνωση- ότι δεν μπήκαμε με χαλκευμένα στοιχεία στην ΟΝΕ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και δεν χρειάζονται απλές αποδείξεις, γιατί μπορούμε να το αποδεικνύουμε κάθε στιγμή. Το ξέρει και η EUROSTAT, το γνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλως παραδόξως άρχισε να τίθεται τώρα, τέτοιο ζήτημα, αυτές τις ημέρες που μιλήσαμε για Εξεταστική Επιτροπή. Από κει και πέρα, εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η μόνη λύση για να φύγουμε από αυτή τη μίζερη κατάσταση, με τις συνέπειες που υφιστάμεθα μέχρι σήμερα, ως Πολιτεία και κοινωνία, είναι να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Και είμαστε σίγουροι ότι όταν υπάρχει διαφάνεια, τότε πλέον υπάρχει και μια εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αξιοπιστίας, εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης και του Έλληνα πολίτη προς την Πολιτεία. Άρα, η μόνη λύση ως προς όλα αυτά είναι η διαφάνεια και εκεί φαίνεται ποιος θα συναινέσει και ποιος όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και μια τρίτη ερώτηση: Σε τι βάθος θα δεχθείτε να γίνει η Εξεταστική; Θα περάσει την πενταετία Καραμανλή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν υπάρξει απόφαση, μέσα από συζήτηση, θα την ανακοινώσουμε. Εκείνο, όμως, που μπορώ να σας πω σαν γενική αρχή, είναι ότι δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε σε βάθος χρόνου, γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε και να αποκρύψουμε τίποτα. Αυτό είναι δεδομένο.

ΜΙΧΑΗΛ: Στην Εξεταστική Επιτροπή, επειδή έχουμε εμπειρία πια σε αυτή τη χώρα από Εξεταστικές Επιτροπές, μπορεί να συμβούν τα εξής δύο πολύ απλά πράγματα: Το ένα είναι, ο καταλογισμός ευθυνών, των πολιτικών ευθυνών, όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της και να προκύψουν στοιχεία από την έρευνα που θα κάνει, που να σας οδηγήσουν σε παραπομπές στη Δικαιοσύνη συγκεκριμένων προσώπων, είτε αυτών υπηρεσιακών παραγόντων, είτε πολιτικών προσώπων που ακόμα δεν έχουν παραγραφεί τυχόν ευθύνες τους. Είστε σε θέση, αυτή τη στιγμή, να μας πείτε ότι το θέμα της παραπομπής σε Προανακριτική Επιτροπή -ή όπως αλλιώς λέγεται που έχει αλλάξει τώρα- το αποκλείετε οριστικά και σας ενδιαφέρουν μόνον οι πολιτικές ευθύνες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, αν ερχόμασταν να αποκλείσουμε Προανακριτική Επιτροπή ή απόδοση ποινικών ευθυνών, τότε σίγουρα θα προσπερνούσαμε και τις αρμοδιότητές μας και την πολιτική τακτική και λογική την οποία έχουμε ως προς τη διαφάνεια. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι πολύ συγκεκριμένο. Ας μην ξεχνάμε ότι από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ανέθεσε σε μια Επιτροπή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση, να συντάξει πόρισμα το οποίο θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή, πράγμα το οποίο και έγινε. Άρα, αμέσως αποκτά αρμοδιότητα η Βουλή. Και με βάση αυτό το πόρισμα θα συσταθεί και Εξεταστική Επιτροπή. Το να μιλήσουμε για απόδοση ποινικών ευθυνών είναι πάρα πολύ νωρίς. Γνωρίζουμε, όμως, πάρα πολύ καλά ότι μια Εξεταστική Επιτροπή, όταν πραγματικά δεν θέλει να συγκαλύψει ευθύνες, έχει όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που μπορεί να οδηγήσουν και σε καταλογισμό πολιτικών ευθυνών, αλλά και περαιτέρω, προς διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Και αυτό αν το αποκλείσουμε από τώρα θα βοηθήσουμε στη συγκάλυψη και τίποτε άλλο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, λέτε με βάση το πόρισμα θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της ανεξάρτητης...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το πόρισμα είναι ένα στοιχείο, το οποίο μας οδηγεί και στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί σας το λέω: Γιατί χθες η κ. Βάσω Παπανδρέου και άλλα στελέχη έλεγαν, αυτό το πόρισμα να πάει στον εισαγγελέα και αν προκύψουν ευθύνες να γίνει Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό το αποκλείετε ή θα πάτε κατευθείαν σε Εξεταστική Επιτροπή με βάση το πόρισμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο εισαγγελέας έχει σχέση μόνο με τις ποινικές ευθύνες. Στην Εξεταστική Επιτροπή, μιλάμε για διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών και την απόδοση ή μη πολιτικών ευθυνών. Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα, τα οποία μπορεί να γίνουν, βέβαια, και παράλληλα. Άρα, με αυτή τη διευκρίνιση νομίζω ότι σας έχω απαντήσει.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, βεβαίως απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος γι` αυτό κ.τ.λ. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αυτή την αντίληψη. Οι Ευρωπαίοι λένε: «Δεν βγαίνει. Τώρα μέτρα. Χθες». Και δεν δίνουν καμία πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές αποφάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων. Τι θα κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, πρώτα απ` όλα, έχουμε μια απόφαση από το Συμβούλιο Κορυφής όπου συμμετείχε ο Πρωθυπουργός, δίνοντας μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη μάχη. Πραγματικά, πετύχαμε να έχουμε μια δήλωση πολιτικής στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης για το μεγάλο οικονομικό ζήτημα, το οποίο διερχόμαστε. Έχουμε αυτό το δεδομένο. Από εκεί και πέρα, η θέση μας είναι απαρέγκλιτη: Προχωράμε με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Είναι αυτό το οποίο ενέκρινε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πεποίθησή μας, και όχι μόνο δική μας, ότι εφόσον καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας και στους χρόνους που έχουμε θέσει -ο πρώτος σταθμός θα είναι, φέτος για το 2010, να μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά 4%, είναι ένας κρίσιμος στόχος, αλλά μετρημένος από την ελληνική κυβέρνηση- τότε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Εμείς αυτό λέμε. Θα πρέπει να μας δοθεί απαραίτητος χρόνος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση αυτού του Προγράμματος, που ήδη έχει εγκρίνει. Και αυτή είναι η θέση μας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο πήρατε απόφαση να προχωρήσετε σε πρόσθετα μέτρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία απόφαση για νέα πρόσθετα και συμπληρωματικά μέτρα. Δεν υπάρχει καμία σκέψη, σήμερα, για τέτοια μέτρα. Η μόνη σκέψη που υπάρχει είναι να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αποφάσεις του ECOFIN την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη, στις οποίες συμμετείχε και η ελληνική κυβέρνηση, για την επιβολή νέων μέτρων, δεν βρίσκονται στην ατζέντα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε λάβει μια προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου από το Συμβούλιο Κορυφής για να δώσουμε τα πρώτα δείγματα, να γίνει η πρώτη αξιολόγηση και εκεί είναι ο στόχος μας: Μέχρι τις 15 Μαρτίου να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ότι υλοποιούμε, ότι ήδη ξεκινάμε να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Γι` αυτό ακριβώς υπήρξε και η εντολή χθες από τον Πρωθυπουργό ότι ανά υπουργείο θα γίνεται μηνιαίος έλεγχος για το πώς υλοποιείται, για να εξετάζεται η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας ανά υπουργείο, έτσι ώστε και ουσιαστική δουλειά να γίνεται, αλλά αυτά τα στοιχεία να διαβιβάζονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι όπως έχουν δρομολογηθεί.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εσείς τώρα λέτε ότι χθες δεν πήρατε απόφαση για επιπρόσθετα μέτρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Ξεκάθαρα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ναι. Φοβάστε, λοιπόν, μήπως έρθουν οι Ευρωπαίοι πριν τον Μάρτη ή εκεί κατά τον Μάρτη και μας υποδείξουν ποια μέτρα να πάρουμε; Ουσιαστικά, δεν θέλετε να είστε και λίγο έτοιμοι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι έχουμε προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση. Μέχρι τότε θα προσπαθήσουμε, γιατί ήδη εργαζόμαστε σκληρά, ανά υπουργείο να δώσουμε δείγματα και το στίγμα μας ότι η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας βρίσκεται σε καλό δρόμο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δηλαδή η κυβέρνηση έχει πάρει μια απόφαση να περιμένει την υλοποίηση του Προγράμματος ή τα πρώτα αποτέλεσμα και από εκεί και πέρα οι Ευρωπαίοι να πάρουν τα μέτρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπα και ούτε εννόησα κάτι τέτοιο. Εμείς υλοποιούμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Είναι ευθύνη δική μας, της ελληνικής κυβέρνησης, να «τρέξει» αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και εφόσον υλοποιείται στους συγκεκριμένους χρόνους, δεν θα υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, για τις 15 Μαρτίου δεν έχετε ετοιμαστεί για κάτι άλλο, να τα πάρετε πιο νωρίς εσείς, πριν τα πάρουν οι Ευρωπαίοι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Εξαρτάστε από την πίστωση χρόνου που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι. Κύριε Εκπρόσωπε, μια ερώτηση κρίσεως: Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή η Κομισιόν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εξαρτόμεθα από τη δουλειά που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και από τίποτε άλλο. Ας μην ξεχνάμε ότι φθάσαμε σε αυτή τη δεινή οικονομική θέση και μπήκαμε στο «μάτι του κυκλώνα», γιατί καταστήσαμε τον εαυτό μας -ως χώρα- αδύναμο κρίκο, με βασικότατη ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Εάν δεν βρισκόταν η χώρα μας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που μας έχει οδηγήσει η Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα μπορούσε να μιλάει για επιβολή νέων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς δεν θα μπορούσε να συμπεριφέρεται στην Ελλάδα όπως συμπεριφέρεται σήμερα. Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι εμείς ορίζουμε τις τύχες μας, εμείς ήμασταν ως χώρα, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, που καταστήσαμε την Ελλάδα όμηρο τέτοιων εξελίξεων.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Χθες το πρωί, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ-1, ερωτώμενος για τον 14ο μισθό, είπατε ότι «όλα είναι ανοιχτά». Ισχύει αυτή η τοποθέτηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ εμμένω σε αυτό: Δεν υπάρχει καμία σκέψη, προς το παρόν, για κανένα μέτρο και αυτό είναι δεδομένο. Και το «προς το παρόν» παρακαλώ να μην ερμηνευθεί ότι θα γίνει αύριο, το ξεκαθαρίζω. Αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Υπάρχει μια τεράστια ρευστότητα, η οποία ημέρα με την ημέρα μας φέρνει και σε μια διαφορετική κατάσταση.

Ισχύει όμως η δέσμευση και του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ότι θα προστατεύσουμε το εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη. Και αυτό θα το κάνουμε πάση θυσία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παρά ταύτα, κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων και γενικά σε όλα τα ΜΜΕ, προαναγγέλλονται και μάλιστα οσονούπω, νέα σκληρά μέτρα που θα έλεγα ότι τρομοκρατούν τη κοινή γνώμη, τα νοικοκυριά. Τι γίνεται με αυτή την κατάσταση; Γνωρίζουν κάτι τα ΜΜΕ που εσείς δεν γνωρίζετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν νομίζω γιατί από κάποια ΜΜΕ, τα οποία πραγματικά δημιουργούν ένα κλίμα σεναριολογίας, ακούσαμε ότι και στο χθεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο είχε ετοιμαστεί να εγκριθεί μία νέα δέσμη μέτρων, που όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Εμείς, αυτά που λέμε είναι αποφασισμένα, είναι μελετημένα, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει τακτική με στρατηγικούς στόχους και τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν από εδώ και από εκεί δεν έχουν, τις περισσότερες φορές, την παραμικρή αληθή υπόσταση.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πηγαίνει ο Πρωθυπουργός σήμερα στο Λονδίνο, αν δεν κάνω λάθος θα έχει και μία επαφή με τον Βρετανό ομόλογό του. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχει υπόψη του να θέσει προ των ευθυνών του τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τα έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία φαίνονται να κερδοσκοπούν εναντίον μας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές οι συζητήσεις για τα έξι, όπως είπατε, κερδοσκοπικά γραφεία, είναι συζητήσεις, οι οποίες γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από υπουργούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς παρακολουθούμε, δεν μπορούμε να πάρουμε θέση αυτή τη στιγμή. Αυτό που γνωρίζουμε, όπως είπα και προηγουμένως, είναι ότι καταστήσαμε τη χώρα μας, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, αδύναμο κρίκο. Άρα είναι δική μας ευθύνη, της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία μας, έτσι ώστε να μην αφήνουμε περιθώριο σε κανένα κερδοσκοπικό γραφείο και σε κανέναν κερδοσκόπο σε όλη την υφήλιο, να εκμεταλλεύεται αυτή την ρευστή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κ. Λαγκάρτ δεν είναι η οποιαδήποτε αναλυτής. Έκανε συγκεκριμένες καταγγελίες. Και μάλιστα μίλησε για συγκεκριμένους κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Τα στοιχεία αυτά τα έχει η χώρα μας; Έχουμε ζητήσει να μας τα δώσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες για τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρτ - ήδη τις έχουμε παρακολουθήσει - για αυτό είπα προηγουμένως ότι δεν είναι δηλώσεις μόνο αναλυτών, είναι δηλώσεις υπουργών οικονομικών των εταίρων μας. Αυτό που μπορώ να πω, όμως, σήμερα είναι ότι δικαιωνόμαστε στην εκτίμησή μας ότι υπάρχει κερδοσκοπία. Στην εκτίμησή μας ότι συγκεκριμένα κερδοσκοπικά κέντρα έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα και κυρίως είναι δικαίωσή μας το ότι αυτό το πρόβλημα, μπορεί να είναι βασικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, αλλά παίρνει και έχει από την αρχή και ευρωπαϊκές διαστάσεις. Και αυτές τις ευρωπαϊκές διαστάσεις, ακριβώς τις έδωσε ο Πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής και προς συναδέλφους του Πρωθυπουργούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και εμμένουμε στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει έτσι να αντιμετωπίσει και το ελληνικό ζήτημα ως κυρίαρχο ευρωπαϊκό ζήτημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε. Ωραία. Τις έξι τράπεζες μπορεί να τις γνωρίζετε. Μπορεί να μη μας τις πείτε ή δεν θέλετε να μας τις πείτε. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι όταν θα χρειαστεί να δανειστούμε το επόμενο διάστημα, θα τις αποκλείσουμε από αυτό τον δανεισμό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι τελείως υποθετικό, αν χρειαστεί να δανειστούμε και από ποιους θα δανειστούμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Οι Ισπανοί, κ. Εκπρόσωπε, ανέθεσαν στις μυστικές υπηρεσίες για να βρουν τι κρύβεται πίσω από τους κερδοσκόπους, και ποιοι είναι πίσω από παράγοντες, πρόσωπα και οργανισμούς. Εσείς θα υιοθετήσετε κάτι τέτοιο; Προς το συμφέρον της χώρας, πάντα, το έκανε και η Ισπανία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εμείς έχουμε ήδη κάνει τις εκτιμήσεις μας και μας αρκούν.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Τώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε πίσω τη συναινετική στάση που κρατούσε απέναντι στην κυβέρνηση, τι θα κάνει η κυβέρνηση χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ όλα δεν γνωρίζουμε, εάν έχει υποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς από τη συναίνεση σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και πολιτική στιγμή την οποία ζούμε. Εμείς στοχεύουμε και από τη πρώτη στιγμή καλούσαμε σε ευρύτατη κοινωνική συναίνεση αλλά και συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και εκεί κρίνεται και ιστορικά ποιος πραγματικά «βάζει πλάτη» στο να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. Η ΝΔ έχει τεράστια ευθύνη ως προς τη συναίνεση που θα πρέπει να παρέχει, γιατί με τη δική της τεράστια ευθύνη φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Βρισκόμαστε σε στιγμές όπου πλέον γράφεται ιστορία. Σε στιγμές όπου είναι εθνικό ζήτημα το να ξεπεράσουμε τη κρίση. Άρα θα πρέπει να αναλογιστεί η κάθε πολιτική δύναμη και να αναλογιστεί όχι προς την κυβέρνηση, αλλά προς τον ελληνικό λαό τι στάση κρατάει, έτσι ώστε αύριο με το ξεπέρασμα της κρίσης, γιατί σαφώς και θα ξεπεραστεί η κρίση, να μπορεί ο καθένας να κάνει και την αυτοκριτική του.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι με αυτή την απόφασή σας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, διχάζετε τους πολίτες και δυναμιτίζετε τη συναίνεση. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Αβραμόπουλος, ας μην ξεχνάμε, ότι ήταν βασικός Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας που μας έφερε σε αυτό το σημείο. Και μάλιστα ήταν Υπουργός Υγείας, που γνωρίζουμε πολύ καλά τι χρέη συσσώρευσε στα ελληνικά νοσοκομεία. Άρα θα πρέπει πρώτα, κάποιοι ειδικά που ήταν υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, να το σκέφτονται πολύ περισσότερο προτού μιλήσουν.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω λίγο στις αποφάσεις του ECOFIN. Οι αποφάσεις του ECOFIN για τη λήψη νέων μέτρων που συνυπέγραψε και ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεσμεύουν ή όχι την ελληνική κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεσμεύεται και από την υπόσχεσή της και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εμείς αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι η μεγάλη δέσμευσή μας είναι αυτή και το μεγάλο στοίχημα είναι να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα, που ήδη έχουμε καταθέσει και έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 19 February 2010 - 9:02:00 UTC