Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-02-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 252516794

Έκδοση 1

brf1902

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Σήμερα, όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε.

Όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δίνουν καθημερινή μάχη για την ανάταξη της οικονομίας μας, για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας διεθνώς, για την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας και την ισχυροποίηση των θέσεών μας. Είναι μια πολυμέτωπη και δύσκολη μάχη, την οποία είμαστε αποφασισμένοι και εθνικά υποχρεωμένοι να κερδίσουμε.

Αντιμετωπίζουμε τις χρόνιες αγκυλώσεις και τα προβλήματα του παρελθόντος, δίνουμε μάχη ενάντια στις πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

Γνωρίζουμε ποιες πρακτικές και ποιες πολιτικές μας έφεραν ως εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε πολιτική ρότα. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, και όλοι οι Έλληνες στηρίζουν αυτή την πραγματικά εθνική προσπάθεια.

Κεντρική στρατηγική μας επιλογή, για την ασφαλή έξοδο από την κρίση, είναι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο, με διυπουργικές δράσεις που διαχέονται σε όλο το φάσμα της πολιτικής, της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Από τη νέα εισοδηματική πολιτική και το φορολογικό σύστημα έως το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα έρθει σε λίγο. Την αύξηση των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις και την απλοποίηση των διαδικασιών και επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, από το νέο ασφαλιστικό και τη δραστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, μέχρι τη μείωση δαπανών που θα προσφέρει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η νέα πολιτική για το φάρμακο. Από τη μείωση δαπανών στα εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση και ανασυγκρότηση - ανανέωση της Παιδείας.

Η έξοδος, βέβαια, από την κρίση δεν είναι μια υπόθεση εύκολη, ούτε ανώδυνη. Είναι, όμως, επιτακτική ανάγκη.

Την αντιλαμβάνονται οι πολίτες. Πρέπει να πάμε σε αλλαγή εκείνων των δομών και θεσμών που καλλιέργησαν και υπέθαλψαν αυτό που σήμερα βιώνουμε. Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη εθνική ευκαιρία να αλλάξει ριζικά η πραγματικότητα της χώρας, τόσο ως προς τη διεθνή της εικόνα, όσο  και πολύ περισσότερο- προς τον τρόπο που οι πολίτες βιώνουν την καθημερινότητά τους και τις σχέσεις του κράτους με την κοινωνία.

Γνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος, γνωρίζουμε τα προβλήματα. Σε αυτή την τιτάνια προσπάθειά μας δεν ζητάμε χάρες, δεν ζητάμε δανεικά. Ζητήσαμε και λάβαμε την αυτονόητη πολιτική στήριξη από τους εταίρους μας, καθώς και το χρόνο για την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να βγούμε από το τούνελ της κρίσης.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν σε αυτή την καθημερινή μάχη που λέτε ότι δίνετε, έχετε ζητήσει και την αρωγή της ΕΥΠ, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που διαβάζουμε και κατά το πρόσφατο παράδειγμα και της Ισπανίας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει κάποια τέτοια ενέργεια, δεν υπάρχει κάποια τέτοια απόφαση. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, εμείς κάνουμε τις αναλύσεις μας. Προσπαθούμε και εξακριβώνουμε, με τον καλύτερο τρόπο, από πού προέρχονται αυτά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και βεβαίως η μόνη λύση, το μόνο αντίδοτο σε αυτή την κερδοσκοπία, είναι η σταθερή πολιτική γραμμή, την οποία ακολουθούμε, μέσα κυρίως από την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι ο κόσμος, οι πολίτες αντιλαμβάνονται αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και τη στηρίζουν. Αυτό που δεν ξέρουν ακόμη είναι -και είναι νεφελώδες- μέχρι πού θα πάει αυτό δηλαδή και ποια είναι η «κόκκινη γραμμή» που βάζει η κυβέρνηση. Μέχρι πού θα πάνε αυτά τα μέτρα, που λέμε. Ακούμε μέτρα κάθε μέρα. Πότε θα τα πάρετε αυτά τα νέα μέτρα; Πρέπει ο κόσμος να ξέρει, για να σας στηρίξει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, το θέμα είναι ότι εμείς δεν μιλάμε για μέτρα. Το θέμα είναι ότι ακούτε, όπως ακούμε και εμείς για μέτρα. Εμείς, αυτό που λέμε σταθερά και το λέμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ότι υπάρχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας. Με βάση αυτό πορευόμαστε. Σε αυτό το πρόγραμμα έχει αποτυπωθεί η πολιτική μας, η ιδεολογία μας, οι αξίες μας, οι προτεραιότητες που θέτουμε. Και μια από αυτές τις προτεραιότητες, φυσικά, είναι, κυρίαρχη και πρωταρχική: Η προστασία του αδύναμου πολίτη. Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση και θα το κάνουμε, γιατί διαθέτουμε ισχυρό πολιτικό κίνητρο και βούληση, χωρίς να θυσιάσουμε όμως τη στοιχειώδη, την καθημερινή ευημερία του απλού Έλληνα πολίτη, την οποία ο ίδιος έχει κατακτήσει με τους αγώνες του, με τη δουλειά του και προσπαθώντας, βέβαια, να συνεισφέρουμε στη βελτίωση του επιπέδου ζωής. Έχοντας γνώση της πραγματικότητας, με ρεαλισμό και σοβαρότητα, γνωρίζοντας τι γίνεται στο διεθνή χώρο, γνωρίζοντας τις αδυναμίες μας, γνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια θέση αδύναμου κρίκου, προσπαθούμε να σώσουμε τη χώρα μας. Αυτό κάνουμε. Δίνουμε μια πολύ μεγάλη μάχη, χωρίς όμως να αφήνουμε την ευημερία του απλού Έλληνα πολίτη, στο έλεος κάποιων που θα ήθελαν ίσως να τη δουν και διαφορετικά.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Αντιλαμβάνομαι πλήρως το τι λέτε, παρά ταύτα, θέλω να μείνω στο εξής: Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες είναι αυτές που γράφουν για την ΕΥΠ, φιλοκυβερνητική εφημερίδα είναι αυτή η οποία γράφει για αύξηση στο ΦΠΑ. Εσείς μένετε στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Τα διαψεύδετε όλα αυτά; Γιατί θα πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε τι γίνεται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το λέω κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απόφαση. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κρίση. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ρευστή κατάσταση και γι` αυτό ακριβώς είμαστε επιφυλακτικοί για να πούμε και περισσότερα πράγματα. Τις αρχές μας και τους άξονες της πολιτικής μας, ήδη τους έχουμε θέσει και μάλιστα με μεγάλη λεπτομέρεια, μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυτό είναι το σχέδιό μας, αυτή είναι η τακτική μας και αυτή είναι η πολιτική μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, φαίνεται όμως ότι αυτό το Σχέδιο Σταθερότητας το οποίο έχετε υποβάλει και έχει κατ` αρχήν εγκριθεί, δεν φθάνει. Και δεν το λέω εγώ, το λένε οι Ευρωπαίοι. Αυτοί ήδη βγαίνουν και κάνουν ανακοινώσεις ότι θα χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα και σας δίνουν τελεσίγραφο μέχρι τις 15 Μαρτίου να τα πάρετε και μέχρι τέλος Μαΐου να τα εφαρμόσετε. Αυτοί λένε ότι αυτό το Σχέδιο Σταθερότητας, ορισμένες παραδοχές του, με βάση τους δικούς τους υπολογισμούς, δεν στέκουν και από εκεί προκύπτει η συζήτηση ότι είναι πια μονόδρομος ο ΦΠΑ και ο 14ος μισθός. Τι απαντάτε σε αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς απαντάμε όταν υπάρχουν αποφάσεις τις οποίες ανακοινώνουμε. Εμείς απαντάμε ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα γίνει η αξιολόγηση μιας κατάστασης την οποία διατρέχουμε. Προτού καν αξιολογήσουμε τι έγινε μέχρι τις 15 Μαρτίου, χωρίς καν να έχουμε ένα σχεδιάγραμμα ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου υπήρξαν αυτές οι κυβερνητικές δράσεις  και γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι σαφής η εντολή του Πρωθυπουργού προς όλα τα υπουργεία, να υπάρχει μια αξιολόγηση της κατάστασης των υπουργείων σε επίπεδο υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας μέχρι τις 15 Μαρτίου  δεν μπορούμε να μιλήσουμε περαιτέρω. Είναι άκαιρο και δεν έχει κανένα νόημα, ίσα-ίσα τροφοδοτεί άλλου είδους σενάρια. Ίσα-ίσα τροφοδοτεί άλλου είδους καταστάσεις εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, αν μιλάμε τώρα για μέτρα, τα οποία αφενός μεν δεν είναι στη σκέψη μας, αφετέρου δε, δεν είναι αποφασισμένα.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Επιμένετε στη 15η Μαρτίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτή; Γιατί βλέπουμε κάποια δημοσιεύματα και πληροφορίες για μια εβδομάδα νωρίτερα, 7-8 Μαρτίου, για να προλάβετε ενδεχομένως την ανακοίνωση ή την «επιβολή» μέτρων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα δημοσιεύματα που διαβάζω και εγώ και μιλούν για 7-8 Μαρτίου, προφανώς αναφέρονται στο ότι η έκθεση αξιολόγησης ίσως χρειάζεται να συνταχθεί πριν τις 15 Μαρτίου. Δεν υπάρχει κανείς λόγος, ούτε είναι κυβερνητική γραμμή, χρονική γραμμή, η 7η και η 8η Μαρτίου. Από το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει χαραχθεί ως χρονικό όριο η 15η Μαρτίου, για να αξιολογηθεί η κατάσταση και η πορεία υλοποίησης- του Προγράμματος Σταθερότητας. Και αυτή είναι η μοναδική προθεσμία που έχουμε ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Πράγματι, η θέση που μας περιγράφετε  και απαντήσατε και στο συνάδελφο- είναι αυτή που προσδιόρισε η Σύνοδος Κορυφής. Πώς εξηγείτε όμως το γεγονός ότι ενώ την Πέμπτη αυτή τη θέση προσδιόρισε η Σύνοδος Κορυφής, την Τρίτη, τρεις μέρες μετά, το ECOFIN άλλαξε ρότα 180 μοιρών και απαίτησε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, πολύ πιο σκληρά μέτρα. Δύο τινά συμβαίνουν εδώ. Ή η μια δεν ήταν πρακτική ή η άλλη επεβλήθη για κάποιους λόγους, τους οποίους σας παρακαλώ, εάν μπορείτε, να μας πείτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα θεσμικό παράδοξο, άλλα να λέει το Συμβούλιο Κορυφής και να περιγράφονται κάπως διαφορετικά. Δεν υπάρχει στροφή 180 μοιρών, απλώς αναφέρονται κάποια πρόσθετα στοιχεία από το Eurogroup και το ECOFIN, που είναι τελείως διαφορετική η λειτουργία του, άλλος ο σκοπός και άλλο το επίπεδο αποφάσεων. Όπως αντιλαμβανόμαστε, στο Eurogroup και στο ECOFIN έγινε μια εξειδίκευση της κατάστασης της οικονομίας της χώρας μας. Εκείνο, όμως, που ισχύει για μας είναι η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής. Εκεί δώσαμε μια μεγάλη μάχη και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, και προτού πάμε στο Συμβούλιο Κορυφής, τις πολύ μεγάλες, τις τιτάνιες προσπάθειες που έκανε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι οποίες ευδοκίμησαν και περιγράφηκαν στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Βρισκόμαστε εκεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε με τρόπο κατηγορηματικό να αποκλείσετε τη λήψη πρόσθετων μέτρων έως τις 15 Μαρτίου; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Πριν από λίγο μας είπατε ότι τέτοια σενάρια τροφοδοτούν άλλες καταστάσεις για την ελληνική οικονομία  προφανώς εννοείτε αρνητικές. Ποιες είναι αυτές; Θέλετε να μας τις περιγράψετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι καταστάσεις, τις οποίες ζούμε και βιώνουμε, είναι ότι μέσα από τα σενάρια, υπάρχει πολλές φορές και ένα παιχνίδι των κερδοσκόπων που εκμεταλλεύονται αυτά τα σενάρια. Εμείς, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να απαντάμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με περισσή σοβαρότητα, να δείξουμε ότι η χώρα μας διαθέτει σχέδιο, τακτική και στρατηγική για έξοδο από την κρίση. Και ακριβώς αυτή η δυνατότητά μας αποτυπώθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Έγινε δεκτό, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και μένουμε μόνον εκεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Μπορείτε να αποκλείσετε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων μέχρι τις 15 Μαρτίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ζούμε σε μια ρευστή περίοδο και θα μπορούμε να αποκλείουμε κάθε ώρα και κάτι απ` αυτά που ακούγονται. Δεν υπάρχει θέμα ούτε να διαψεύδουμε πλέον  γιατί ακούμε τόσα πολλά- ούτε να επιβεβαιώνουμε τίποτε. Η μόνη ειλημμένη απόφαση είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ότι μένουμε εκεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προβαίνουμε σε διαψεύσεις του κάθε σεναρίου που ακούγεται.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή βλέπω ότι επιμένετε πάρα πολύ στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο ήδη έχει εγκριθεί, άρα είναι και γνωστό στους Ευρωπαίους και τους κοινοτικούς μας εταίρους: Ποιο ήταν το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στους «27»;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έστειλε χθες την επιστολή. Την έστειλε μετά το Συμβούλιο Κορυφής. Είναι μια επιστολή, στην οποία δήλωνε ότι εκτιμά τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Μια στήριξη, η οποία αποτυπώθηκε και στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Με συγχωρείτε, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου μας λένε ότι περιέγραφε μέσα στην επιστολή του τα σχέδια της κυβέρνησης. Ποια είναι αυτά; Δεν είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό ακριβώς σας λέω. Ήταν μια επιστολή που δήλωνε την εκτίμηση σε ό,τι έγινε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Διαψεύδετε ή επιβεβαιώνετε τις φήμες για κάποιες «μυστικές συνομιλίες» της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για έκδοση δανείου ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαφώς και δεν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία. Σαφώς και δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Είναι ένα από τα γνωστά σενάρια και μάλιστα το ακούω πλέον και πιο εξειδικευμένο.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Επειδή, όπως είπατε, είναι μια ρευστή περίοδος, εγώ δεν θα σας ζητήσω να διαψεύσετε ή να επιβεβαιώσετε το σενάριο της κατάργησης του 14ου μισθού, αλλά αν το εξετάζετε, αν το μελετάτε. Και το λέω αυτό διότι πριν από λίγο στη Βουλή, ο καθ` ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, έχουμε τοποθετηθεί κατά κόρον και εγώ και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Πώς θα μιλήσουμε για κάτι το οποίο δεν έχει αποφασισθεί και μάλιστα όταν τίθεται ως πρόταση από κάποιους εταίρους ή κάποιους αναλυτές; Εμείς, όμως, έχουμε μια σταθερή γραμμή και τακτική: Είναι η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και μόνον.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μόνο αυτή την εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, διαπίστωσα ότι στους Financial Times, ήμασταν πρώτο θέμα τουλάχιστον δύο φορές. Βλέπω μια περίεργη πολιτική από αγγλοσαξωνικής πλευράς. Θα είναι θέμα συζήτησης, σήμερα, του Πρωθυπουργού με τον Μπράουν και τον Μίλμπαντ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για όλα τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία και τη διεθνή κρίση. Καταλαβαίνετε, το ότι «μπαίνουμε» σε κάποια δημοσιεύματα, δεν είναι θέμα συζήτησης μεταξύ αρχηγών κρατών ή μεταξύ Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας. Εμείς παρακολουθούμε όλα τα δημοσιεύματα, όλες τις αναλύσεις. Κάποιες απ` αυτές τις αναλύσεις, σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο, πραγματικά έχουν μια επιστημονική βάση. Τις αξιολογούμε. Κάποιες άλλες, όμως, έχουν άλλους σκοπούς. Από κει και πέρα, είναι στην κρίση των αναγνωστών. Και βεβαίως το παιχνίδι βρίσκεται σε μας και μόνο, στην ελληνική κυβέρνηση, για το κατά πόσον σοβαρά αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Έχει ληφθεί απόφαση για το πότε θα πάει στη Βουλή το ζήτημα της Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής για την οικονομία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως σας είπα και χθες, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι θα ζητηθεί από τη Βουλή να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, για να είμαστε πιο ακριβολόγοι. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος κατάθεσης ακόμη δεν έχει αποφασιστεί. Θα είναι μια τεκμηριωμένη πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και φυσικά ο χρόνος συζήτησης, από εκεί και πέρα, είναι θέμα της Βουλής που θα αποφασίσει.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Θα μου επιτρέψετε διευκρινιστικά: Επειδή ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να είπε χθες στη Βουλή ότι θα είναι την επόμενη εβδομάδα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι εφόσον υπάρχουν όλα τα στοιχεία και εφόσον είναι απόλυτα τεκμηριωμένη η πρόταση για τη σύσταση, δεν υπάρχει λόγος να μην κατατεθεί.

ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Ισχύει ότι ο Πρωθυπουργός έστειλε απαντητική επιστολή στον κ. Γκρουέφσκι για την επίσκεψή του στα Σκόπια; Και αν ναι, τι περιεχόμενο έχει αυτή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Υπάρχει απαντητική επιστολή. Την επέδωσε, χθες, η ελληνική πλευρά προς την πλευρά των Σκοπίων. Και απαντά ο κ. Πρωθυπουργός ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή η πρόταση για επίσκεψη στα Σκόπια. Μια τέτοια επίσκεψη όμως, πρώτα απ` όλα θέλει μια καλή προετοιμασία και βεβαίως υπάρχουν και κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις που πρέπει να διασφαλιστούν. Επίσης, στην επιστολή αυτή αναφέρει ότι πρέπει ο δημόσιος λόγος και των δύο πλευρών να είναι πιο προσεχτικός. Εμείς, στην προκειμένη περίπτωση απευθυνόμαστε, βέβαια, στην πλευρά των Σκοπίων. Και η καλή γειτονία προϋποθέτει βέβαια και άλλου είδους σχέσεις.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής θα (δεν ακούγεται) εισαγγελική έρευνα; Και ένα δεύτερο σκέλος, και αν επιμένει η κυβέρνηση στο να εξεταστεί η περίοδος 2004-2009.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το περιεχόμενο της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, εγώ δεν μπορώ να το προδικάσω από τώρα. Όταν θα κατατεθεί, θα δούμε κιόλας το περιεχόμενο, για να φαίνεται και το χρονικό εύρος του υπό εξέταση ζητήματος σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα εκτείνεται. Από εκεί και πέρα, η εισαγγελική έρευνα είναι κάτι ανεξάρτητο. Μπορεί παράλληλα να γίνει και η Εξεταστική Επιτροπή και να προχωρήσει και η εισαγγελική έρευνα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό το επιχείρημα, ότι όσο έχει αρμοδιότητες ο εισαγγελέας δεν μπορεί να γίνει Εξεταστική Επιτροπή, ήταν ένα μόνιμο επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς για να αποφεύγει τις Εξεταστικές Επιτροπές, το οποίο είναι έωλο και σε πραγματικό και σε νομικό επίπεδο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, την ώρα αυτή που γίνεται μια προσπάθεια να περάσουμε την κρίση και τη δημοσιονομική, αλλά και την κερδοσκοπική επίθεση που δέχεται η χώρα, απεργούν οι τελωνιακοί και υπάρχει και απεργία ακόμα και στο υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο βασικός βραχίονας για την είσπραξη εσόδων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, η απεργία είναι συνταγματικό και νομικό δικαίωμα στην Ελλάδα. Είναι κατοχυρωμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάμε για τη χώρα, όπως περιγράψατε και εσείς, θα πρέπει να συναισθανθούμε όλοι τις ευθύνες μας. Και η συναίσθηση των ευθυνών είναι ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο αξιολογείται σήμερα από την ελληνική κοινωνία. Θα αξιολογείται και στο μέλλον, όταν πραγματικά θα βλέπουμε και σε ιστορικό ορίζοντα το πώς ξεπεράσαμε αυτή την κρίση. Άρα, νομίζω ότι την ευθύνη που πρέπει να δείχνουμε όλοι μας, σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο κομμάτων, σε επίπεδο δυνάμεων της κοινωνίας, θα πρέπει να τη δείχνουν και οι επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες πρέπει να αντιληφθούν, να αντιληφθούμε όλοι μας  και είναι μια προτροπή προς όλους μας- ότι θα πρέπει να θυσιάσουμε κάποια πράγματα, έστω από την καθημερινότητά μας και θα πρέπει να είναι πιο πρόθυμοι σε αυτές τις θυσίες αυτοί που έχουν μια αμοιβή πιο προνομιακή από κάποιους άλλους.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εσείς, όμως, τι θα κάνετε για να προστατεύσετε τους πολίτες; Γιατί αυτές οι επαγγελματικές ομάδες φαίνεται ότι δεν συνετίζονται. Έχουμε, αυτή τη στιγμή, την υπόθεση με τα καύσιμα και φαντάζομαι ότι θα έχετε πληροφορηθεί και εσείς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πρατηριούχων, με τις αλλοπρόσαλλες τιμές που βάζουν. Τι θα κάνετε εσείς για να προστατεύσετε τους πολίτες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με τους υπάρχοντες μηχανισμούς, οι οποίοι σαφώς και δεν είναι αυτοί που έπρεπε να είναι, σαφώς και είναι αυτοί που θέλουν στήριξη, υποστήριξη, στελέχωση. Υπάρχει, όμως, σαφέστατα η πολιτική βούληση. Προσπαθούμε να κάνουμε τους ελέγχους, έτσι ώστε να μειώσουμε όσο μπορούμε την κερδοσκοπία στα καύσιμα, που είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Και δεν είναι μόνο ζήτημα αυτών των ημερών της απεργίας. Είναι ένα συνολικό ζήτημα, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι φόροι από τα καύσιμα αποφέρουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων του κράτους. Και επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, ήδη τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, προβαίνουν σε αυτή την προετοιμασία, έτσι ώστε και η απεργία να λήξει, αλλά και να προστατευθούν οι πολίτες από κερδοσκοπικές επιθέσεις που γίνονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται ακριβώς τέτοιου είδους απεργίες.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι απαντάτε στον κ. Σαμαρά, που πριν από λίγο στη Βουλή μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, είπε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι επειδή ούτε προβλέπετε, ούτε σχεδιάζετε, ούτε αποφασίζετε, ούτε αναζητάτε τις ευθύνες, καταφεύγετε σε Εξεταστική Επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το είπα και χθες ότι ο κ. Σαμαράς καλό θα είναι να κοιτάξει το χθες, που το χθες έχει άμεση συνέχεια και συνέπεια με το σήμερα. Εάν δεν ήταν μέλος και εξέχων στέλεχος της κυβέρνησης Καραμανλή ο κ. Σαμαράς και αν έδειχνε την ίδια σπουδή που δείχνει και σήμερα, προσπαθώντας να «συνετίσει» το ΠΑΣΟΚ, το έκανε και τότε στην κυβέρνηση Καραμανλή, δεν θα είχαμε φθάσει εδώ σήμερα. Πραγματικά υπάρχει θράσος και υποκρισία στη Νέα Δημοκρατία, σήμερα, που αντί να ζητήσει συγνώμη, αντί τουλάχιστον να σιωπά, βγαίνει να κάνει παραινέσεις και να δείχνει το δρόμο προς το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα είδαμε και κάτι άλλο, να καταθέτει και προτάσεις με 7 μέτρα, με 23 μέτρα. Προτάσεις οι οποίες ήδη είναι προτάσεις της κυβέρνησης και τις οποίες θα έπρεπε να είχε σκεφθεί τότε, όταν ήταν κυβέρνηση πριν από τέσσερις μήνες, και φυσικά να έχει μια τελείως διαφορετική συμπεριφορά, γιατί το μόνο που καταφέρνει η Νέα Δημοκρατία είναι να εξοργίζει τον ελληνικό λαό, ακόμη και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της.

ΜΙΧΑΗΛ: Έχετε πει σε όλα τα επίπεδα ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διαχείρισή της τα τελευταία πέντε χρόνια, για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα. Τα στοιχεία που έχετε βρει στα υπουργεία, που δείχνουν ακριβώς αυτή τη κακοδιαχείριση, αυτή την κατάσταση που μας οδήγησε μέχρι εδώ, γιατί δεν τα δίνετε στη δημοσιότητα να ξέρουμε τι έγινε σε κάθε υπουργείο και από εκεί και πέρα, ας κρίνει ο ελληνικός λαός ποιοι και πόσοι είναι οι υπεύθυνοι, που ήδη έχει βγάλει το συμπέρασμά του, να δούμε και τα στοιχεία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά τα στοιχεία θα δοθούν με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είναι λίγο αλαζονικό αυτό που είπατε προηγουμένως, με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας; Και εσείς, κάθε εβδομάδα, ως αντιπολίτευση, καταθέτατε πακέτο προτάσεων και θέλατε, η κυβέρνηση τότε, να τις ακούσει, να τις δει, να τις συζητήσει. Τώρα, γιατί a priori τις απορρίπτετε και λέτε ότι είναι ανεδαφικές...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπα ότι είναι ανεδαφικές. Είπα ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των προτάσεων, ήδη είναι προτάσεις και στοιχεία της τακτικής της κυβέρνησης και ήδη υλοποιούνται. Και αυτό που είπα είναι ότι θα έπρεπε αυτές τις προτάσεις να τις σκεφθούν τέσσερις μήνες πριν, προτού φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Αλλιώς, είναι σαφές ότι εμείς επιζητάμε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως, τις προτάσεις όλων των κομμάτων και όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Εμείς είμαστε αυτοί που μιλάμε, από την πρώτη στιγμή, για συναίνεση. Είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε τη στοιχειώδη αλαζονεία που είχε η Νέα Δημοκρατία, ενώ θα είχαμε και τις προϋποθέσεις, τις περισσότερες, με μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα μας βοηθούσε και βοηθά στο να περνάμε άνετα τις νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Είναι όμως στοιχείο της συγκρότησής μας ως Κινήματος, ως κόμματος και ως κυβέρνησης και εντολή φυσικά του Πρωθυπουργού που διαχέεται και την ενστερνίζονται και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, ότι η αλαζονεία σήμερα σαφώς και δεν έχει καμία θέση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που το έχουμε αποδείξει και με τα κρατικά αυτοκίνητα και με τη συμπεριφορά μας ως προσώπων στην κυβέρνηση και με την περιστολή των δαπανών και στο πώς γενικώς βλέπουμε την εξουσία, δηλαδή τελείως αντίθετα, από ότι την έβλεπε η Νέα Δημοκρατία.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Τα πολιτικά κόμματα που αντιδρούν στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά και στην επιβολή νέων μέτρων, έχουν χάσει την επαφή με την κοινωνία, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την επαφή με την κοινωνία την αντιλαμβάνεται καθένας διαφορετικά και εξαρτάται σε πιο μέρος της κοινωνίας αναφέρεται. Εμείς αυτό που λέμε με πλήρη επίγνωση, είναι ότι έχουμε τη στήριξη της κοινωνίας. Το βλέπουμε στην καθημερινή μας πρακτική, στην καθημερινή επαφή με φορείς, με πολίτες και αυτό νομίζω ότι το αντιλαμβάνονται οι πάντες.

Υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα: Όσοι σήμερα ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, αντί να στηρίζουν κάποιες καταστάσεις, μάλλον έχουν ζήτημα επαφής με την κοινωνία. Αυτό είναι δεδομένο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε χθες για τεκμηριωμένη πρόταση, αίτημα της κυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Μήπως σε αυτή την τεκμηρίωση θα πρέπει να συμπεριλάβετε και μια ιδιότυπη εκστρατεία πειθούς των δικών σας στελεχών, γιατί θα φθάσουμε στο σημείο στο τέλος, βάσει των πληροφοριών και των δημοσιευμάτων, να ψάχνουμε ποιοι στηρίζουν αυτό το αίτημα. Θα υπάρξουν συνεδριάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα διαθεσμικών οργάνων, εν πάση περιπτώσει, προκειμένου έτσι να δείξετε μια εικόνα πιο αρραγή στην κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια καθημερινή συζήτηση και ένα μεγάλο πεδίο ανταλλαγής απόψεων της κυβέρνησης, η οποία έχει λάβει ήδη την απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η πεποίθηση όλων μας είναι ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει τη στήριξη  και θα την έχει τη στήριξη- της μεγάλης πλειοψηφίας του Κινήματος. Είναι μια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση. Το ότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις, είναι λογικό, είναι θεμιτό. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό, όμως, δεν νοθεύει καθόλου αυτή την απόφασή μας, η οποία είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Σαφώς και έλαβε υπόψη τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν, οι οποίες έχουν να κάνουν μόνο με το χρονικό σημείο στο οποίο κατατίθεται η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 20 February 2010 - 9:13:45 UTC