Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-02-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 253222934

Έκδοση 1

brf2302

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

" Κατατέθηκε, χθες, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τη διερεύνηση της υπόθεση των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων, κατά την περίοδο 2004-2009.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτεθειμένη, εξαιτίας των τροποποιημένων και ανακριβών στατιστικών στοιχείων, που δημοσιοποίησε η Νέα Δημοκρατία κατ` επανάληψη, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας 2004-2009. Αυτές οι πράξεις και οι παραλείψεις της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν την οικονομία της χώρας μας στη σημερινή κατάσταση. Οδήγησαν -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- στον εκμηδενισμό της αξιοπιστίας και του κύρους μας, απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οφείλουμε, λοιπόν, μια απάντηση στον ελληνικό λαό.

Οφείλουμε μια απάντηση στους Ευρωπαίους εταίρους, για το τι ακριβώς συνέβη και ποιος είναι υπεύθυνος γι` αυτή την κατάσταση. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα σφάλματα και τα αδικήματα σε αυτή τη χώρα, δεν μένουν ανέλεγκτα.

Δεν κουκουλώνουμε, δεν συγκαλύπτουμε, δεν αποκρύπτουμε. Λέμε την αλήθεια και ζητάμε την αλήθεια. Μόνο με ριζικές αποφάσεις, με ριζικές αλλαγές θα χαράξουμε από την αρχή τη νέα πορεία της χώρας. Η Εξεταστική για την οικονομία  έτσι όπως λέγεται- που είναι Εξεταστική για τα τροποποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία και εννοείται όχι για την οικονομία γενικότερα, είναι μόνο ένα βήμα για τη διαφάνεια στις δομές του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Ο νόμος για το ΑΣΕΠ, το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, το νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, αυτές οι πρωτοβουλίες που προώθησε η κυβέρνηση σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, είναι παράλληλα βήματα για την επίτευξη της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

" Συγχρόνως, όπως ανακοινώθηκε χθες και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδη, ξεκινά σήμερα η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θέτει ένα ιδιαίτερο αυστηρό πλαίσιο για το πόθεν έσχες.

Η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, πρόγραμμα, αλλά και όραμα για όλες τις ριζικές αλλαγές σε κράτος και οικονομία. Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε για τους πολίτες το κράτους που τους αξίζει.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήδη ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σας έχει κατηγορήσει ότι με την κατάθεση της πρότασης αυτής, κατατίθεται ουσιαστικά η οξύτητα και η ένταση στην πολιτική ζωή του τόπου και ότι επιχειρείτε να διχάσετε την κοινωνία. Τι λέτε επ` αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, νομίζω ότι αν διαβάσει κανείς την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα τροποποιημένα στοιχεία, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι πρόκειται για μια πρόταση μετρημένη, καθόλου διχαστική, καθόλου ρεβανσιστική. Είναι υποχρέωσή μας προς τον ελληνικό λαό, επιτέλους να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα αναξιοπιστίας το οποίο μας δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία. Είναι έστω και τώρα, εκείνη η χρονική περίοδος που θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουμε να εξεταστούν ακριβώς αυτά τα ζητήματα. Εάν και γιατί υπάρχουν τα τροποποιημένα στοιχεία που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και κυρίως μέσα από αυτή την Εξεταστική Επιτροπή. Να βάλουμε κανόνες για την από δω και πέρα λειτουργία, συμπληρώνοντας τις μεγάλες πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία, τη διαφάνεια και όλες τις άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει.

Έστω και τώρα, εμείς καλούμε τη Νέα Δημοκρατία  και είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνει- να δώσει τη συναίνεσή της στην πράξη. Γιατί το να μιλάμε θεωρητικά σε ένα τέτοιο επίπεδο για συναίνεση δεν έχει νόημα, εάν στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς δεν ερχόμαστε ρεβανσιστικά, δεν έχουμε καμία τέτοια αντίληψη, αλλά έχουμε υποχρέωση να αποκαλύπτουμε την αλήθεια και να μην κουκουλώνουμε. Ακριβώς, αυτό το κλίμα του κουκουλώματος και της ασάφειας είναι που δημιουργεί την αναξιοπιστία μας, που την επιτείνει, που λέει στον Έλληνα πολίτη ότι είναι ατιμώρητος όποιος κάνει τέτοια μεγάλη ζημιά στη χώρα. Και αυτό, βέβαια, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε από εδώ και πέρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και μια άλλη ερώτηση. Ο κ. Πάγκαλος χθες, άφησε ανοιχτό, κατά κάποιο τρόπο, το θέμα άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Και ήδη και εσείς, απ` ό,τι πληροφορούμαι στο κανάλι 1 του Πειραιά, αφήσατε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Τελικά, τι γίνεται; Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη; Και όταν λέτε ότι αν καταργηθεί μια θέση, μπορεί να καταργηθεί και ο δημόσιος υπάλληλος, ποιους εννοείτε; Αυτούς που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι και από την ερώτησή σας το «κατά κάποιο τρόπο» που είπατε, είναι σαφές ότι δείχνει και την απάντηση. Δεν τίθεται θέμα άρσης μονιμότητας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όποιος διαβάσει τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου με προσοχή, πραγματικά δεν βλέπει ότι υπάρχει αμφισβήτηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Πάγκαλος είπε τα αυτονόητα: Όταν υπάρχει θέση, τότε δεν τίθεται θέμα μονιμότητας. Όταν αίρεται η θέση, σαφώς και τίθεται. Αλλά, μιλάμε για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν έχουν μονιμότητα. Όποιος δημόσιος υπάλληλος υπηρετεί σήμερα στο δημόσιο, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με τον τρόπο που την κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα άρσης ή αμφισβήτησής της.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Για τους αορίστου χρόνου, τίθεται θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο καθένας έχει το νομικό καθεστώς, το οποίο διέπει τη συγκεκριμένη κατηγορία στην οποία ανήκει.

ΣΠΑΝΟΥ: Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στο Flash άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή για τα παραποιημένα στοιχεία ο κ. Χουακίν Αλμούνια. Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή την επιλογή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι και νόμιμο και πρακτικά εφαρμόσιμο και έχει γίνει πολλές φορές, σε πολλά εθνικά Κοινοβούλια, όπου υπάρχει ζήτημα διερεύνησης συγκεκριμένων καταστάσεων, να καλούνται  και πηγαίνουν πραγματικά- οι εκπρόσωποι της επιτροπής, επίτροποι, κάποιοι εκπρόσωποι. Άρα, σαφώς και δεν τίθεται προσωπικό θέμα για τον κ. Αλμούνια. Εάν η Εξεταστική Επιτροπή κρίνει ότι θα πρέπει να κληθεί κάποιο μέλος, κάποιο στέλεχος της επιτροπής, η ίδια η επιτροπή θα στείλει κάποιον, προκειμένου να ενημερώσει την Εξεταστική Επιτροπή και να τη διαφωτίσει. Αυτό γίνεται κατά κόρον. Έχει γίνει πάρα πολλές φορές. Είναι πρακτική, που την ακολουθούν και τα εθνικά Κοινοβούλια, αλλά και στην οποία ανταποκρίνεται προς αποσαφήνιση και διασαφήνιση και η ίδια η επιτροπή.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Αν υπάρξουν στοιχεία μετά την Εξεταστική Επιτροπή, θα στείλετε κάποιους στη φυλακή; Και φυσικά δεν εννοώ τον κ. Αλμούνια. Εννοώ κάποιος απ` αυτούς που θα θεωρήσετε ότι είναι υπεύθυνοι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια νόμιμη διαδικασία. Η Εξεταστική Επιτροπή είναι αυτή η οποία διερευνά τις πολιτικές ευθύνες όσων ενήργησαν με τρόπο που δεν έπρεπε να ενεργήσουν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι υπόλοιποι θεσμοί. Υπάρχει ο Εισαγγελέας, ο οποίος μπορεί να παρέμβει σε όποια φάση υπάρχουν στοιχεία, που να δικαιολογούν αυτή την παρέμβαση. Εμείς δεν στέλνουμε κόσμο στη φυλακή. Εμείς διερευνούμε, είμαστε υποχρεωμένοι από το Σύνταγμα και τους νόμους να διερευνούμε κάθε υπόθεση, η οποία στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πραγματικά παρέχει ενδείξεις, παρέχει ψήγματα και πολλές φορές αποδείξεις, ότι πολιτικοί παράγοντες δεν ενήργησαν κατά το δέοντα τρόπο.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες κορυφώθηκαν τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου κατά της Ελλάδας με ένα εξώφυλλο σε ένα περιοδικό, το οποίο αγγίζει τα όρια της ύβρεως και τα ξεπερνάει. Πώς το σχολιάζει η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ έκανα το σχόλιο, το οποίο νομίζω ότι παρέχει και την απαιτούμενη απάντηση: Αυτά τα δημοσιεύματα έχουν και την ανάλογη αντιμετώπιση. Και επειδή ακριβώς, χθες ρωτήθηκα για ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα, δήλωσα ότι είναι ανάξιο σχολιασμού, γιατί πραγματικά εκθέτει την Ελλάδα ολόκληρη και τους Έλληνες πολίτες. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι τα δημοσιεύματα είναι πράγματι δημοσιεύματα. Τα κρίνει ο αναγνώστης. Δεν είναι θέμα σχολιασμού της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι εμείς οι ίδιοι, ως Ελλάδα, ως ελληνική Πολιτεία, με τους χειρισμούς της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δώσαμε τις αφορμές, έτσι ώστε πραγματικά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον να μην έχουμε σήμερα και την καλύτερη φήμη και την καλύτερη υπόληψη. Αυτό, ακριβώς, προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε.

Αυτή είναι η έγνοια και ο στόχος της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές ευτελισμού. Να μη δώσουμε ξανά αφορμή και λαβή στους Ευρωπαίους εταίρους μας, είτε σε επίπεδο πολιτικό, είτε σε επίπεδο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να ασχοληθούν με αυτό τον τρόπο, επιδεικνύοντας αυτή τη συμπεριφορά προς την Ελλάδα. Και εκεί είναι πραγματικά η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι εύκολο να μας ενημερώσετε λίγο για το αντικείμενο των συναντήσεων, αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι συναντήσεις που γίνονται εσωτερικά στην κυβέρνηση και είναι σε εξέλιξη.

ΣΠΑΝΟΥ: Πώς γίνεται να θεωρεί η κυβέρνηση ανάξιο σχολιασμού το πρωτοσέλιδο του Focus και ο Πρόεδρος της Βουλής να καλεί το Γερμανό Πρέσβη για εξηγήσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η δήλωσή μου περί ανάξιου σχολιασμού εμπεριέχει και την απάντηση. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ότι δηλαδή είμαστε απατεώνες σύσσωμοι ως Έλληνες. Εμείς έχουμε αποδείξει, σε δύσκολες εποχές, ότι είμαστε μια χώρα που μπορεί να σταθεί τουλάχιστον ισάξια και με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς ήμασταν που δημιουργήσαμε αυτό το πεδίο των Ολυμπιακών Αγώνων όπου πραγματικά όλος ο κόσμος μιλούσε για το μεγάλο θαύμα της Ελλάδας. Εμείς ήμασταν αυτοί που βάλαμε τη χώρα μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΟΝΕ. Εμείς ήμασταν αυτοί που δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον, όπου πραγματικά η Ελλάδα να έχει την αντιμετώπιση μιας σοβαρής βασικής ευρωπαϊκής χώρας. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, ότι είναι θέμα δικό μας ξανά να ανακτήσουμε την αξιοπιστία.

Όσον αφορά στην κίνηση του Προέδρου της Βουλής κ. Πετσάλνικου: Ο κ. Πετσάλνικος εκφράζει τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Εκείνο το οποίο υπάρχει ως ατμόσφαιρα στα ΜΜΕ είναι ότι κάποιοι συντηρητικοί πολιτικοί της Γερμανίας περνούν ένα τέτοιο κλίμα, το οποίο πρέπει να αναστρέψουμε και δεν πρέπει να δίνουμε αφορμές και λαβές, έτσι ώστε να υπάρχει αυτός ο ευτελισμός της χώρας μας.

ΤΖΑΝΕΤΑΤΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιο θα είναι το αντικείμενο του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα γίνει Υπουργικό Συμβούλιο.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Πεταλωτή, μας είχατε πει χθες για κάποιους τομείς συνεργασίας για τους οποίους συζήτησε η κ. Κατσέλη και ο κ. Παμπούκης στο ταξίδι τους στο Αμπού Ντάμπι. Ήθελα, αν γίνεται, να μας προσδιορίσετε κάποιους από αυτούς, αν για παράδειγμα αφορούσαν στο Σκαραμαγκά και αν θα είναι ίδιο το αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Παμπούκη αύριο, στο Παρίσι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα χθες ότι το ταξίδι της υπουργού Οικονομίας κ. Κατσέλη και του υπουργού Επικρατείας κ. Παμπούκη εντάσσεται στο πλαίσιο εξεύρεσης αναπτυξιακών λύσεων για τη χώρα μας, στο πλαίσιο συμμαχιών που κάνουμε, προκειμένου η Ελλάδα ξανά να ξεκινήσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με το Αμπού Ντάμπι, όπως είναι ο τομέας των κατασκευών, ο τομέας της Υγείας, ο τομέας του Πολιτισμού, ο τομέας της Παιδείας και της Τεχνολογίας. Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία διερευνώνται, έτσι ώστε να υπάρχει πεδίο σύμπραξης σε αναπτυξιακό πλαίσιο. Μάλιστα, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί και να συγκροτηθεί και να συνεδριάσει εντός των προσεχών ημερών, μια κοινή Επιτροπή από τις δύο χώρες, που θα εξετάσουν όλες τις ευκαιρίες σύμπραξης των δύο χωρών.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα θέλατε να σχολιάσετε τη σημερινή κίνηση συμπολιτών μας να κλείσουν για κάποια ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι κίνηση συμπολιτών μας από το ΠΑΜΕ. Είναι μια γνωστή πρακτική και τακτική, η οποία δεν βγάζει πουθενά. Νομίζω ότι καθένας  το έχουμε πει πολλές φορές- έχει δικαίωμα στις κινητοποιήσεις, στις απεργίες. Το ζήτημα είναι ότι όλοι κρινόμαστε το πώς συμπεριφερόμαστε σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές και το ποια στάση κρατάμε ως προς το να βγούμε από τη μεγάλη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Δεν μου απαντήσατε... συμπληρωματικά για το Σκαραμαγκά και για το ταξίδι του κ. Παμπούκη στο Παρίσι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για το Σκαραμαγκά, σαφώς υπάρχει το ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει και ένα συγκεκριμένο συμβατικό και νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει μια εταιρεία αξιολόγησης, η ΛΑΖΑΡ, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη να αξιολογεί κάθε προσφορά που υπάρχει και η οποία, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Τhyssenkrupp, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις, θα πρέπει να έχει την έγκριση της ελληνικής Πολιτείας.

Σχετικά με το ταξίδι του κ. Παμπούκη, είναι ένα ταξίδι το οποίο εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βγούμε από την απομόνωση που μας έχει βάλει η Νέα Δημοκρατία, να βγούμε από αυτό το κλίμα εσωστρέφειας και να αναπτύξουμε χώρους συνεργασίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Χατζηδάκης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε μια ερώτηση στη Βουλή όπου εκτός των άλλων υποστηρίζει ότι μέσα σε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση μπόρεσε, πρόλαβε μάλλον, να φτιάξει 35 Επιτροπές. Τι απαντάτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πραγματικά, το θράσος των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας μας εκπλήσσει, όταν το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, κατάργησε εκατοντάδες αμειβόμενες Επιτροπές που υπήρχαν στο ελληνικό κράτος. Στη θέση τους, όσες δεν καταργούμε και είναι απαραίτητες, συστήνουμε Επιτροπές οι οποίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αμισθί, όταν γνωρίζουμε ότι κάθε υπουργείο είχε εκατοντάδες Επιτροπές επί Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες στελεχωνόντουσαν με τελείως υποκειμενικά κριτήρια από τους φίλους των υπουργών. Αυτές οι Επιτροπές, τις οποίες επικαλείται ο κ. Χατζηδάκης, οι περισσότερες δεν υπάρχουν και όσες υπάρχουν οι περισσότερες είναι άμισθες. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος χωρίς Επιτροπές. Κανείς δεν είπε ότι θα καταργήσουμε όλες τις Επιτροπές. Εμείς, όμως, κάνουμε μια πολύ σοβαρή διερεύνηση. Μειώνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υφιστάμενες Επιτροπές. Τις κάνουμε άμισθες, έτσι ώστε να λειτουργούν πραγματικά ως Επιτροπές που συμβουλεύουν τους εκάστοτε υπουργούς και όχι Επιτροπές που βολεύονται οι πολιτικοί φίλοι των υπουργών με πολύ μεγάλα κονδύλια.

Επιφυλάσσομαι  και αυτό θα γίνει συνολικά- να αποκαλύψουμε προς τα έξω πόσες Επιτροπές υπήρχαν, τι χρήματα πλήρωνε ο ελληνικός λαός στους φίλους των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και τι αντικαθιστούμε εμείς στη θέση αυτών των Επιτροπών.

Σας αναφέρω ως παράδειγμα ότι ο Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Μπιτζαξής υπολόγισε ότι οι Επιτροπές του υπουργείου Αθλητισμού τις οποίες κατήργησε, βάρυναν τον ελληνικό λαό με περίπου 2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Είναι ενδεικτικό και είναι ένα μικρό δείγμα της σπατάλης του ελληνικού κράτους επί Νέας Δημοκρατίας. Εμείς αποφασίσαμε να τα κόψουμε αυτά. Ο κ. Χατζηδάκης καλό θα ήταν πραγματικά να κάνει τις συγκρίσεις, γιατί υπάρχουν τέτοια στοιχεία στα οποία θα δούμε τι θα απολογηθεί ο κ. Χατζηδάκης.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα μπορούσατε να μας αποσαφηνίσετε λίγο τα ζητήματα του υπουργείου Παιδείας και αν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ της υπουργού και του κ. Πανάρετου σε ζητήματα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να πούμε ότι στο υπουργείο Παιδείας γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά. Μια δουλειά που έχει να κάνει με το νέο σχολείο, με το νέο πανεπιστήμιο. Σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα γίνεται μια πολύ σοβαρή επεξεργασία όλων των εκπαιδευτικών θεμάτων. Γιατί εμάς δεν μας ενδιαφέρει απλώς να διαχειριστούμε την Παιδεία, την οποία θεωρούμε το μεγαλύτερο πλούτο που μπορεί να έχει μια χώρα. Εμάς, μας ενδιαφέρει να δώσουμε ένα διαφορετικό σχολείο με διαφορετική εκπαίδευση και αυτό θα κάνουμε στο τέλος. Από εκεί και πέρα, αυτό που γράφθηκε στο blog του κ. Πανάρετου  προφανώς εκεί αναφέρεστε- είναι προσωπικές του ιδέες. Είναι γνωστό ότι την πολιτική σε ένα υπουργείο, την εφαρμόζει, την οριοθετεί και είναι υπεύθυνος ο εκάστοτε υπουργός, στην προκειμένη περίπτωση η υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου. Σε αυτό το blog, έτσι όπως γράφθηκε, σαφώς και δεν αποτυπώνονται οι σκέψεις της κ. υπουργού, καθώς και του Πρωθυπουργού τον οποίο δεν μπορεί να επικαλείται κανείς.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Να γυρίσω στα δημοσιεύματα και να μιλήσω για τα δημοσιεύματα, κυρίως του δικού μας Τύπου, του εγχώριου: Δεν ενοχλεί την κυβέρνηση που κάθε μέρα, συστηματικά, βγαίνουν οι εφημερίδες, αλλά και τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, όλοι μας και αναφέρονται σε μέτρα, συγκεκριμένα μέτρα, μειώσεις μισθών με συγκεκριμένα νούμερα; Βλέπω τη κυβέρνηση να το διαψεύδει, δεν βλέπω να το καταδικάζει. Αν σε διαφορετική περίπτωση κάποια από τα μέσα αυτά έβγαιναν και έλεγαν ότι στις 30 Μαρτίου, για παράδειγμα, θα υπάρξει προβοκάτσια από την μεριά των Τούρκων, δεν θα βγαίνατε να το καταδικάσετε κάτι τέτοιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς αντιθέτως καταδικάζουμε τη μετρολαγνεία και την μετρολογία που υπάρχει σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι μία κατάσταση που δημιουργεί πανικό στον απλό Έλληνα πολίτη. Και τις περισσότερες φορές πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι ανυπόστατα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να ασκούμε μία σοβαρή πολιτική. Ο Τύπος, τα ΜΜΕ κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που έχουμε να πούμε, όμως, είναι ότι ισχύει ό,τι σκεφτόμαστε, ό,τι διαβουλευόμαστε και κυρίως στο τέλος ότι αποφασίζουμε. Δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός στον ελληνικό λαό. Εμείς έχουμε όλα τα εχέγγυα, έτσι ώστε πραγματικά να δίνουμε δείγματα σοβαρότητας και να πείθουμε τον ελληνικό λαό ότι αποφασίζουμε με πολύ μεγάλη περίσκεψη, χωρίς την πίεση κανενός, και με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Είναι εκτός κλίματος η ερώτηση, θέλω μία διευκρίνιση αν γίνεται: Σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο, ο Γενικός Πρόξενος στο Βανκούβερ, άφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή την φορολογία των Διπλωματών. Άφησε να εννοηθεί ότι προσπαθείτε με κάποιο τρόπο να αποψιλώσετε τη διπλωματία στο εξωτερικό, αφήνοντας εκεί μόνο τους εκλεκτούς. Η απάντησή σας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή είναι πολιτική που εφάρμοζε η Νέα Δημοκρατία, όπου απαξίωνε το Διπλωματικό Σώμα, προκειμένου να ασκούνται προσωπικές πολιτικές και πολλές φορές εν κρυπτώ. Και για αυτό ακριβώς το λόγο φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Να σας ενημερώσω ότι στα ταξίδια που κάνουμε με τον κ. Πρωθυπουργό και ερχόμαστε σε επαφή με τους ξένους ηγέτες και με τις ξένες κυβερνήσεις, ανακαλύπτουμε ότι σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κενό. Και μπορούμε να επαιρόμαστε  και αυτό δεν είναι καθόλου αλαζονεία - ότι επιτέλους η Ελλάδα έχει να κάνει με μία εξωτερική πολιτική, η οποία είναι συγκροτημένη, η οποία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη - κι εδώ ο ρόλος των διπλωματών μας είναι πάρα πολύ μεγάλος  και επ`ουδενί υφίσταται κάποια τέτοια κατάσταση, να προσπαθούμε να απαξιώσουμε τους διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών. Κάποια θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τις αμοιβές τους και με την αυτοτελή φορολόγηση κάποιων επιδομάτων τους, είναι θέματα που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη εισοδηματική πολιτική. Και θα επαναλάβω εδώ ότι είναι στιγμές, δυστυχώς, που θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι μας όπου και όπως μπορούμε, στο συμμάζεμα της ελληνικής οικονομίας. Μόνον υπ αυτό το πρίσμα μπορεί να το δει κανείς αυτό και δεν υπάρχει κανένα άλλο ίχνος αλήθειας.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Ποιά είναι τα νέα μέτρα, που πρέπει να περιμένουμε; Γιατί από ότι μαθαίνουμε ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις αναφορές στη δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και στα μέτρα που είναι αναγκαία να ληφθούν, προκειμένου να δώσουμε προοπτική στους Έλληνες και στην ελληνική οικονομία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, ως κυβέρνηση, παίρνουμε με πολύ μεγάλη περίσκεψη τις αποφάσεις. Και επαναλαμβάνω ότι τις παίρνουμε με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να υπερβούμε τις απόψεις μας σε συγκεκριμένα οικονομικά ζητήματα, γιατί πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και για αυτό ακριβώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πολλές φορές έχει πει ότι δυστυχώς αναγκαζόμαστε να παίρνουμε κάποια επώδυνα μέτρα. Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι παίρνουμε τα λιγότερο επώδυνα μέτρα και ότι ένα από τα κριτήρια του επώδυνου ή μη είναι να προστατεύσουμε κυρίως τον αδύναμο Έλληνα πολίτη. Άρα, όποιες αποφάσεις αναγκαστούμε να πάρουμε, θα έχουν ως βασική σκέψη και βασικό γνώμονα το να υπερασπιστούμε το εισόδημα του απλού Έλληνα πολίτη.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Αυτό που είπατε ότι παίρνετε τα λιγότερο επώδυνα μέτρα, να πιστέψουμε ότι δεν θα πειραχθεί ο 14ος μισθός;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 February 2010 - 22:36:08 UTC