Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-02-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 252540829

Έκδοση 1

brf2202

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

" Η κυβέρνηση προχωρά με γοργά βήματα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας.

Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου διαπιστώσαμε, δυστυχώς, την παντελή διάλυση των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Καταστήσαμε βασική μας προτεραιότητα την αναδιάρθρωσή τους, ώστε να γίνουν βασικό εργαλείο της ανάκαμψης και αρωγός των προσπαθειών των έντιμων φορολογούμενων πολιτών. Τα αποτελέσματα είναι ήδη φανερά και απτά.

Το υπουργείο Οικονομικών, με συνεχείς ελέγχους, μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων περίπου 2.200 επιχειρήσεων και με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς εξασφάλισε πως δεν θα χαθούν σημαντικά ποσά από το δημόσιο, από τον αδήλωτο ΦΠΑ.

Οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας συνεχίζονται. Διαπίστωσαν με πλήθος επιτόπιων ερευνών και καταπολέμησαν μεγάλες σπατάλες σε φαρμακεία, συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ. Κλιμάκια του υπουργείου ελέγχουν καθημερινά πλήθος επιχειρήσεων, διώκοντας τη γνωστή ανασφάλιστη εργασία. Οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί αναδιαρθρώνονται, επαναλειτουργούν και τίθενται στην υπηρεσία του φορολογούμενου πολίτη και μάλιστα σε μια τέτοια χρονική συγκυρία.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από ενδελεχείς έρευνες, επέβαλε, όπως είναι γνωστό, βαρύ πρόστιμο σε εταιρεία που διέθετε νοθευμένα τρόφιμα, παραπλανώντας τους καταναλωτές. Ακόμη, προχωρά στην ίδρυση του διατροφικού ΤΕΙΡΕΣΙΑ που θα διασφαλίζει και θα αποτρέπει παρόμοιες συμπεριφορές, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν σέβονται την υγεία του καταναλωτή, θα έχουν και τις ανάλογες συνέπειες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοινώνει σήμερα, νομοσχέδιο για την τροποποίηση των διατάξεων του πόθεν έσχες, με εξατομικευμένο έλεγχο, αύξηση των επαπειλούμενων ποινών, απαγόρευση ακόμη και έμμεσης συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρίες, τις γνωστές off shore εταιρείες που τις γνωρίζουμε από το παρελθόν της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και δήμευση, στέρηση θέσεων και αξιωμάτων και διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν τα εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία.

Η περαιτέρω αναδιάρθρωση και ενίσχυση των μηχανισμών αυτών, διασφαλίζει αυτό που εμείς θεωρούμε βασική μας προτεραιότητα και έχει να κάνει με τη δίκαιη κατανομή όλων των βαρών. Οι αυστηροί αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν. Θα πετύχουμε τους στόχους μας. Ενώ το σημαντικότερο είναι ότι κανενός συμπολίτη μας οι θυσίες, δεν θα πάνε χαμένες.

" Χθες ακούσαμε, σε ομιλία, τον κ. Σαμαρά και πραγματικά διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά πόση υποκρισία υπάρχει στον πολιτικό λόγο της ηγεσίας και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Τι μας είπε ο κ. Σαμαράς; Μας μίλησε για μέτρα νοικοκυρέματος και μας είπε ότι έπρεπε να έχουν ληφθεί από τις 5 Οκτωβρίου. Μα, αυτό που θα μπορούσε να ρωτήσει κάθε καλόπιστος πολίτης είναι: Μιλάει η Νέα Δημοκρατία; Γιατί, η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει επέλθει από παρθενογένεση. Όλη η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξαν στελέχη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς ήταν προβεβλημένο στέλεχος και επί χρόνια υπουργός της παρελθούσας κυβέρνησης. Συνεπώς, το να μιλάνε σήμερα για νοικοκύρεμα του κράτους και να υποδεικνύουν μέτρα με αυτό τον τρόπο -γιατί εμείς τη συναίνεσή τους, ούτως ή άλλως, τη θέλουμε- πραγματικά είναι έλλειψη σεβασμού προς τον ελληνικό λαό.

Και για να ενημερώσουμε τον κ. Σαμαρά, το νοικοκύρεμα της οικονομίας, πραγματικά άρχισε από τις 5 Οκτωβρίου. Θα του θυμίσουμε ότι εμείς, ως κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παγώσαμε τις ακατάσχετες προεκλογικές τους επιχορηγήσεις και τα ξέρουν όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Βάλαμε τέλος στη λειτουργία δεκάδων έμμισθων κομματικών επιτροπών. Και όταν μας λένε ότι αργούν να στελεχωθούν, εμείς τους συμπληρώνουμε ότι αυτές οι επιτροπές, οι οποίες ήδη στελεχώνονται, είναι πλέον άμισθες, όταν χιλιάδες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν σε αυτές τις επιτροπές και πληρώνονταν μισθούς, εκτός έδρας, αποζημιώσεις, έξοδα παραστάσεως. Εμείς βάλαμε τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο υπουργικών γραφείων με δεκάδες κινητά τηλέφωνα. Βάζουμε τέλος στην προκλητική σπατάλη με τα κρατικά αυτοκίνητα. Υπήρξε ένας πρόχειρος απολογισμός από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου τα οφέλη που έχουμε από τη ρύθμιση αυτή είναι πάνω από 150.000 ευρώ μέσα σε τρεις μόλις μήνες. Βάζουμε τέλος στους ρουσφετολογικούς διορισμούς στο δημόσιο.

Αυτά, άραγε, ο κ. Σαμαράς δεν τα βλέπει και μας συστήνει να πάρουμε μέτρα, τα οποία έπρεπε να πάρουμε από τις 5 Οκτωβρίου και αμέσως μετά;

Εγώ θα κάνω μια απλή ερώτηση, η οποία φυσικά είναι ρητορική: Αυτά τα μέτρα γιατί δεν τα είπε ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, για να τα πάρουν όχι στις 5 Οκτωβρίου, να τα πάρουν στις 5 Αυγούστου, στις 5 Σεπτεμβρίου, ακόμη και στις 3 Οκτωβρίου; Και ξαφνικά ανακάλυψε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτά τα μέτρα εμείς τα παίρνουμε καθυστερημένα; Ας σεβόμαστε λίγο και τον ελληνικό λαό, επαναλαμβάνω.

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Σαμαράς, αναφέρει ότι δεν μπορείς να στραγγαλίσεις την οικονομία για να την εξυγιάνεις. Τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε τι επίπεδο και σε τι κατάσταση ανταγωνιστικότητας βρισκόταν η χώρα; Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας μας έπεσε κατά 35 ολόκληρες θέσεις, μετά ακόμη και από την Μποτσουάνα και το Καζακστάν. Αυτά δεν τα γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία και μιλάει σήμερα ότι εμείς δεν προωθούμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας; Όταν αναφέρει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν μπορείς να διαλύσεις την κοινωνία για να τη σώσεις, ας μην ξεχνάμε ότι επί πεντέμισι χρόνια εκαλείτο ο ελληνικός λαός να υποστεί θυσίες και το έκανε πραγματικά, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι θυσίες να πάνε στο βρόντο.

Ε, λοιπόν εμείς, γι` αυτό λέμε ότι αλλάζουμε σελίδα. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Και όταν λέμε, σήμερα στον ελληνικό λαό ότι αναγκαστικά θα πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, οι οποίες θα είναι επώδυνες, εμείς κοιτάμε στο αποτέλεσμα: Ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα πάνε στο βρόντο, αυτές οι αποφάσεις και οι δύσκολες συνέπειες που θα έχουν στον Έλληνα πολίτη, πραγματικά θα πιάσουν τόπο για να σώσουν την οικονομία μας. Γι` αυτό, για άλλη μια φορά, ζητάμε την πραγματική συναίνεση από τη Νέα Δημοκρατία. Ζητάμε να κατανοήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, με δική της βασικά ευθύνη και από εκεί και πέρα, προτού η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ασχοληθεί με τα μέτρα  υποτίθεται- που θα έπρεπε να πάρουμε ως κυβέρνηση, να μπορέσει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό, στοιχειωδώς, έστω, γιατί μας έφερε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό που διαπιστώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί καθυστερήσεως λήψης μέτρων στο πεντάμηνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνεται και καταγράφεται και σε δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, όπου οι πολίτες, σε πρώτη φάση, απαντούν ότι τα μέτρα πάρθηκαν καθυστερημένα και σε δεύτερη φάση, μιλούν για φορολογικά μέτρα τα οποία δεν κατανέμουν τα βάρη με δίκαιο τρόπο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάνω απ` όλα να κάνω ένα διαχωρισμό: Σε αυτά που είπε η Νέα Δημοκρατία, απάντησα. Ως προς τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες πραγματικά είναι ένα εργαλείο να καταγράφουν την άποψη της κοινής γνώμης, την άποψη των πολιτών, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με τα ερωτήματα που φυσικά τίθενται στις δημοσκοπήσεις, αυτό που έχω να πω είναι ότι, μα εμείς έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο όμως λόγω της έκτακτης οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας την οποία ζούμε  και οι ευθύνες είναι γνωστές, σε ποιον ανήκουν- πραγματικά, προσπαθούμε να το προσαρμόσουμε κάθε μέρα και να το κάνουμε πιο ήπιο. Εμείς, επ` ουδενί είχαμε σκοπό και επ` ουδενί θέλαμε να πάρουμε μέτρα, έτσι όπως μας συστήνει η Νέα Δημοκρατία. Μέτρα τα οποία θα ήταν σκληρά και χωρίς αποτέλεσμα. Γι` αυτό ακριβώς εξαντλούμε όλα τα περιθώρια επιείκειας, με πολλή περίσκεψη και αναλογιζόμαστε τις καταστάσεις, διαπραγματευόμενοι συγχρόνως και μέσα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας την πολιτική στήριξη, έτσι ώστε στο τέλος, να έχουμε δείξει εκείνη την πολιτική συμπεριφορά που θα θίγει το λιγότερο δυνατό, τον απλό πολίτη. Θέλω να τελειώσω, λέγοντας ότι το να υπάρξει μια εκτίμηση για το αν πήραμε νωρίς ή σωστά μέτρα και ποια μέτρα -αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό- θα πρέπει να τελειώσει αυτή η κρίση την οποία περνάμε. Θα πρέπει ήδη να αρχίσουν να φαίνονται αποτελέσματα και τότε είμαστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα το εκτιμήσει. Κάτι που ούτως ή άλλως κάνει, γιατί από την εμπειρία που έχουμε και από την επαφή όλων των στελεχών με τον απλό πολίτη, είναι ότι  το έχουμε πει πολλές φορές- ο απλός πολίτης δείχνει ωριμότητα, δείχνει να αντιλαμβάνεται και δείχνει να θέλει πραγματικά να συμμεριστεί την πολιτική της κυβέρνησης στην αλλαγή σελίδας και σε επίπεδο συμπεριφορών και σε επίπεδο πολιτικής για τη χώρα μας.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος και να μας αποσαφηνίσετε ποιος είναι ο πραγματικός σχεδιασμός της κυβέρνησης; Γιατί το Σαββατοκύριακο διαβάσαμε σχεδόν παντού, και σήμερα το πρωί πάλι σε όλα τα πρωτοσέλιδα, για ένα δάνειο ύψους 25 δις ευρώ που επιδιώκει ή σκέφτεται να ζητήσει με κάποιο τρόπο και με ευρωπαϊκές εγγυήσεις η κυβέρνηση. Ισχύει αυτό; Ποια είναι η σκέψη της κυβέρνησης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το δάνειο των 25 δις ευρώ έχει παραχθεί από τον ξένο Τύπο και έχει αναπαραχθεί από τα εγχώρια ΜΜΕ. Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, την εκφράζει ο Πρωθυπουργός και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με κάθε ευκαιρία: Εμείς δεν ζητάμε χρήματα -και μάλιστα δωρεάν χρήματα- από κανέναν. Εμείς αυτή τη στιγμή ζητάμε πολιτική στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητάμε τον στοιχειώδη πολιτικό χρόνο, έτσι ώστε να αποδώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Και μένουμε μόνον εκεί.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Από καταβολής της ευρωζώνης τα στατιστικά στοιχεία που κατέθεταν οι κυβερνήσεις, όχι μόνον οι δικές μας αλλά και οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών  δεν το λέω εγώ, το λένε τα δημοσιεύματα και κάποιες στιγμές το έχουν εκμυστηρευθεί και στελέχη- δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γιατί τώρα έχει πιάσει τέτοια πρεμούρα για να βγουν προς τα έξω αυτά και γιατί η χώρα μας να είναι υπόλογη γι` αυτά τα στοιχεία. Είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε παραποιήσει στοιχεία;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια νομική θεωρία που λέει ότι δεν μπορούμε να ζητάμε ισότητα στην παρανομία και την αδικία. Άρα, για εμάς το θέμα δεν είναι να πούμε «να, και οι άλλοι παρανόμησαν». Το θέμα είναι να μην παρανομούμε εμείς. Με πάσα επίγνωση, όμως, εμείς λέμε -σχετικά με τις φήμες ότι μπήκαμε στην ΟΝΕ με παραποιημένα στοιχεία-: Υπάρχουν αποδείξεις ότι εμείς μπήκαμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Υπάρχουν αποδείξεις ότι εμείς δίναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα σωστά και πραγματικά στοιχεία. Στο εάν πραγματικά δίναμε παραποιημένα ή αλλοιωμένα στοιχεία το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει ένα πόρισμα που έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή. Ένα πόρισμα που προκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Αυτό το πόρισμα προκλήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς κανείς άλλος να μας το ζητήσει. Εμείς θέλουμε να μην εγκαλούμαστε ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από κανέναν άλλον παγκόσμιο εταίρο, για τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζουμε. Εκεί είναι η ευθύνη πλέον της ελληνικής Πολιτείας: Να θέσει κανόνες τέτοιας συμπεριφοράς, ώστε πραγματικά από εδώ και πέρα να μην είμαστε υπόλογοι και να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη δύσκολη θέση, που βρισκόμαστε σήμερα, σε επίπεδο αξιοπιστίας. Είναι μια κατάσταση που τη βιώνουμε όλοι. Και πρώτα απ` όλα τη βιώνουμε εμείς ως κυβέρνηση όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό, το να μην γινόμαστε πιστευτοί. Είναι όμως στο χέρι μας να τεθούν εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν υπάλληλο ή σε κανένα πολιτικό, να εντέλει κάποιον υπάλληλο, έτσι ώστε να δίνουμε παραποιημένα στοιχεία όπου πρέπει να τα δίνουμε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς κρίνετε τη μετρολογία που καθημερινά καταγράφεται στα ΜΜΕ; Και τελικά, ποιο κέντρο της κυβέρνησης διαρρέει αυτά τα μέτρα που δημοσιεύονται στις εφημερίδες ή αναφέρονται στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει και δική μας έκπληξη όταν διαβάζουμε πρωτοσέλιδα εφημερίδων ή ακούμε σε κάποια δελτία ειδήσεων για μέτρα, τα οποία υποτίθεται ότι έχουμε αποφασίσει, όταν δεν έχουν συζητηθεί ποτέ σε επίπεδο κυβέρνησης και ούτε καν υπάρχει τέτοια σκέψη. Και μάλιστα, μπορώ να πω ότι αυτή η απέραντη μετρολογία που διακινείται, μόνο κακό κάνει στη χώρα μας, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ ρευστή οικονομικά. Μια περίοδο που χρειάζεται να φαίνεται ότι υπάρχει σταθερότητα, μια περίοδο που χρειάζεται να δείχνουμε και προς τα έξω ότι η αποφασιστικότητα είναι το κυρίαρχο όπλο της ελληνικής Πολιτείας. Διαρροές σε επίπεδο κυβέρνησης δεν υπάρχουν. Εάν κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες διαρρέουν, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο οφείλουμε να ελέγχουμε όλοι μας, είτε είμαστε ΜΜΕ, είτε αναγνώστες. Και γι` αυτό ακριβώς δημιουργείται και μια αίσθηση στον κόσμο, στον απλό πολίτη, ότι κάθε ημέρα λαμβάνονται σκληρά μέτρα, ενώ δεν λαμβάνονται. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΣΠΑΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, νέου φόρου στα καύσιμα και περαιτέρω μείωσης επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν υπάρχει καμία απόφαση, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει και δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι πρώτα θα αξιολογήσουμε την κατάσταση ως προς την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και τότε θα συζητήσουμε για να δούμε εάν θα πάρουμε καινούργιες αποφάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την πορεία της υλοποίησης. Εδώ και τέσσερις μήνες κάθε ημέρα ακούμε για μέτρα, μέτρα, μέτρα. Μέτρα που πολλές φορές δεν έχουν συζητηθεί καν.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για να μπει λοιπόν ένα φρένο από πλευράς κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την απέραντη μετρολογία, όπως είπατε, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης είστε σε θέση να διαψεύσετε ότι βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει θέμα ΦΠΑ, περικοπής επιδομάτων, 14ου μισθού ή άλλων μέτρων πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί. Διότι η κυβέρνηση μπορεί να λέει στην παρούσα φάση, όπως πολύ καλά είπατε, ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, αλλά μπορεί να διαψεύσει η κυβέρνηση ότι υπάρχει τέτοια συζήτηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι εάν φθάσουμε να διαψεύδουμε τα υποτιθέμενα μέτρα, δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο από το να το διαψεύδουμε. Εμείς μένουμε σε αυτά που λέμε. Μένουμε σε αυτά που συζητά και ο Πρωθυπουργός με τις ξένες κυβερνήσεις, με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτά που λέει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η απόφασή μας είναι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το μεγάλο μας στοίχημα που είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και μένουμε εκεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαψεύδουμε κάθε φορά που ακούμε ότι θα λάβουμε κάποιο μέτρο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού είπατε ότι έχετε παραλάβει ένα κράτος υπό διάλυση, γιατί τότε δεν έχετε αλλάξει, ας πούμε, επικεφαλής στις ΔΟΥ, που είναι ο εισπρακτικός βραχίονας και παίζονται και διάφορα παιχνίδια εκεί, με όλο αυτό το σύστημα που επικρατεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, ξεκινήσαμε μια διαδικασία, τη διαδικασία της ανοιχτής διακυβέρνησης. Όμως, από εκεί και πέρα όποια καθυστέρηση φαίνεται ότι υπάρχει  και πραγματικά θα υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με το τι γινόταν στο παρελθόν- εμείς φροντίζουμε να την αναπληρώνουμε με το έργο που παράγει κάθε υπηρεσία. Για εμάς το ζητούμενο είναι να υπάρχει αποτέλεσμα. Και όπως ανακοίνωσε και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα φαίνεται ότι έχουν θετικό πρόσημο. Και ας μείνουμε σε αυτό. Από εκεί και πέρα, στελεχώνονται με τον καλύτερο τρόπο όλες οι υπηρεσίες, όλες εκείνες οι κρατικές θέσεις που προκηρύχθηκαν μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποιος ήταν ο στόχος του ταξιδιού της κ. Κατσέλη στο Αμπού Ντάμπι, για το οποίο εικάζω ότι συζητά αυτή τη στιγμή με τον Πρωθυπουργό. Και ένα δεύτερο ερώτημα: Συμμερίζεστε την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει εικόνα Βαβέλ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έργο της κυβέρνησης μιλά από μόνο του. Μια κυβέρνηση κρίνεται από το έργο που παράγει. Το έργο που παράγεται αυτή τη στιγμή, πραγματικά είναι ένα έργο που μέσα σε τέσσερις μήνες, συνολικά, είναι μεγαλύτερο, είναι ποιοτικά ανώτερο από το έργο που παρήγαγαν πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις στο παρελθόν, και μάλιστα μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Η κυβέρνηση αποτελείται από υπουργούς που εργάζονται σκληρά, από υπουργούς που έχουν μια πολιτική συμπεριφορά αντάξια της ιδεολογίας που υπερασπίζονται μέσα από την κυβέρνησή μας. Νομίζω ότι αυτό το γνωρίζει και το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός. Από εκεί και πέρα, η κ. Κατσέλη, το υπουργείο Οικονομίας, έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση για την επίσκεψη στο Ντουμπάι μαζί με τον κ. Παμπούκη. Το ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο είναι αυτό το οποίο χρηματοδοτείται με διάφορους τρόπους, μέσα από ταξίδια που θα προσελκύουν επενδυτές και από προσκλήσεις που πραγματικά θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς ως χώρα. Πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Και ακριβώς αυτό το ταξίδι είχε αυτή την κατεύθυνση. Διερευνήθηκαν οι δυνατότητες αναπτυξιακής συνεργασίας των δύο χωρών και η πιθανή συμμετοχή του Αμπού Ντάμπι στο ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Υπάρχει μάλιστα μια σειρά από τομείς όπου συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας, όπως είναι ο τομέας των κατασκευών, όπου η Ελλάδα διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία που απέκτησε και λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο τομέας του πολιτισμού, ο κοινωνικός τομέας σε επίπεδο παιδείας και υγείας και μια σειρά από μέτρα και τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρχει μια πολύ σημαντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια εικόνα για το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινά αν κατάλαβα καλά αύριο το πρωί δουλειά, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Σε τι θα συνίσταται η κοινή τους προσπάθεια ή η συνεργασία αυτή στην παρούσα φάση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πραγματοποιεί μια τακτική επίσκεψη στη χώρα μας. Βεβαίως θα του παρασχεθούν όλες εκείνες οι διευκολύνσεις, έτσι ώστε να διαπιστώσει την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αυτός είναι ο ρόλος του και γι` αυτό βρίσκεται εδώ.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Αυτό το κλιμάκιο θα τύχει της «υποδοχής» που έτυχε και το προηγούμενο κλιμάκιο επιτρόπων και τεχνοκρατών από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δηλαδή, θα έχουμε υπουργούς που θα δέχονται ή δεν θα δέχονται το κλιμάκιο ή υπάρχει κάποια ντιρεκτίβα ότι μπαίνουμε μέσα και τα κοιτάζουμε όλα χωρίς περιορισμούς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το κλιμάκιο αυτό αποτελείται από υπαλλήλους των τριών οργάνων που σας ανέφερα και φυσικά θα επιτελέσει το έργο του σε αυτό το επίπεδο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω στο ερώτημα συναδέλφου: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνολικά σας προσάπτουν την κατηγορία ότι σε κάθε περίπτωση, όσο και αν είναι απαραίτητα τα μέτρα, θα βάλουν φρένο στην αγορά. Η Νέα Δημοκρατία το λέει «στραγγάλισμα», άλλα κόμματα το λένε «φρένο στην κοινωνία». Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: Υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την κ. Κατσέλη και το βασικό μοχλό ανάπτυξης που είναι το ΕΣΠΑ; Έχει «τρέξει» πέντε μήνες το ΕΣΠΑ; Υφίσταται θέμα για την κ. Κατσέλη; Γιατί από τη μία πλευρά παίρνετε τα μέτρα, από την άλλη πρέπει να υπάρξει και αναπτυξιακός μοχλός.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι απλώς δεν υπάρχει θέμα για την κ. Κατσέλη, αλλά στην κυβέρνηση η κ. Κατσέλη κινείται με έναν τρόπο που δίνει πραγματικά πρότυπα προς όλους μας, από τη στιγμή που το κύριο βάρος της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας το έχει το υπουργείο Οικονομίας του οποίου προΐσταται η κ. Κατσέλη. Σε σχέση με το ΕΣΠΑ, γνωρίζουμε πολύ καλά -για να αναφερθώ πιο ειδικά- ότι το ΕΣΠΑ είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα από το 2007 έως το 2013. Και το 2010 η απορροφητικότητα από το ΕΣΠΑ είναι μόλις 3,1%. Έχουμε θέσει ως στόχο: Μέσα στο 2010 και με αυτές τις συνθήκες να έχουμε απορροφητικότητα τουλάχιστον 15%. Επειδή βρήκαμε ένα θεσμικό πλαίσιο που ήταν τελείως αντιπαραγωγικό και τελείως αφιλόξενο, έτσι ώστε να αναπτυχθούν δράσεις μέσα από το ΕΣΠΑ, γι` αυτό ακριβώς το υπουργείο Οικονομίας έχει λάβει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, έχει αποφασιστεί, έχει παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η απλοποίηση και η αποκέντρωσή του, έτσι ώστε πραγματικά να «τρέξει» με τον καλύτερο τρόπο. Και βεβαίως, υπάρχει ένας προγραμματισμός διαφορετικών στόχων από το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε τα χρήματα από αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα να είναι στοχευμένα, να πηγαίνουν σε δράσεις που έχουν να κάνουν με την πράσινη ανάπτυξη. Σε δράσεις που πραγματικά χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός πεδίου και ενός τοπίου κυρίως αναπτυξιακού, γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτές οι δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε από τον ελληνικό λαό, εάν δεν συνοδευτούν από ανάλογης βαρύτητας αναπτυξιακές προσπάθειες, θα επέλθει ύφεση. Και εμείς αυτό το γνωρίζουμε και σε αυτή την προοπτική και κατεύθυνση κινούμαστε.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας διακόπτω, ζητώ συγνώμη καθ` υπέρβαση. Επειδή προσάπτουν στην κ. Κατσέλη ότι ενώ έχει παρουσιάσει και ενώ έχουν συζητηθεί σε Υπουργικό Συμβούλιο γι` αυτό το θέμα, οι δράσεις για το ΕΣΠΑ, εκκρεμεί το νομοθέτημα, το νομοσχέδιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι για να φτάσει να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα νομοσχέδιο, είναι έτοιμο. Εάν υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να ρυθμιστούν, είναι θέμα χρόνου να ρυθμιστούν. Να γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με απλά νομοθετήματα δεν λύνονται σημαντικά ζητήματα του τόπου μας. Τα νομοθετήματα είναι απλώς εργαλεία για να υπάρξει ανάπτυξη. Είναι εργαλεία για να μπορέσουν να βοηθήσουν την παραγωγική διαδικασία. Και γι` αυτό ακριβώς λέω ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες ολοκληρώνονται, ούτως ή άλλως, είναι ένα πρώτο βήμα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η πολιτική βούληση να τρέξουμε στον τομέα της ανάπτυξης όσο περισσότερο μπορούμε. Εξάλλου και το πρόσφατο ταξίδι της κ. Κατσέλη με τον κ. Παμπούκη, κινείται μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσέλκυσης επενδυτών, δημιουργίας αναπτυξιακού πεδίου και οράματος.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Η απεργία της Τετάρτης θα παίξει κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο διάστημα; Δηλαδή, θα λάβετε υπόψη τις κοινωνικές αντιδράσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε, πολλές φορές, είναι επώδυνες. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε κάποιες αποφάσεις, και ότι πραγματικά προσπαθούμε να εξαντλήσουμε  και το κάνουμε αυτό- κάθε δυνατότητα που έχουμε, έτσι ώστε να πληγεί το λιγότερο ο απλός Έλληνας πολίτης. Οι αντιδράσεις με κάποιες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι θεμιτές. Η απεργία, όπως έχουμε πει και άλλη φορά, είναι ιερό δικαίωμα. Είναι, όμως, ιερό καθήκον, επίσης, να συναισθανθούμε όλοι μας τις ευθύνες που μας δημιουργεί αυτή η χρονική συγκυρία. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι μας ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος και χώρος, ειδικά σε αυτή την περίοδο, ούτε διεκδικητικό πλαίσιο να βάζουμε, ούτε αιτήματα τα οποία πραγματικά, υπερβαίνουν σήμερα τις δυνατότητες της ελληνικής Πολιτείας. Αντιθέτως -και πιστεύουμε ότι γίνεται αυτό πέρα από τις όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις- ο ελληνικός λαός συμμερίζεται την πολιτική της κυβέρνησης, συναισθανόμενος την ευθύνη του.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας είχα ρωτήσει για τα δημοσιεύματα των Financial Times. Δεν θέλατε να σχολιάσετε. Αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο γερμανικό περιοδικό το Focus, το οποίο στην πρώτη σελίδα, στο πρώτο του θέμα, μας χαρακτηρίζει «απατεώνες» της ευρωπαϊκής οικογένειας και έχει ως εξώφυλλο την Αφροδίτη της Μήλου σκεπασμένη με την ελληνική σημαία να κάνει μια απρεπή κίνηση. Θέλετε να το σχολιάσετε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι από μόνο του, έτσι όπως μου περιγράφετε το εξώφυλλο και όπως και εγώ το έχω αντιληφθεί, απαντάει στο κατά πόσο είναι άξιο σχολιασμού ή όχι. Ας μην ξεχνάμε ότι παρ` όλες τις αγκυλώσεις που έχουμε, παρ` όλες τις δυσλειτουργίες, παρ` όλη την άσχημη κατάσταση την οποία περνάμε, εμείς, ως χώρα, έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε, τουλάχιστον, μέχρι σε ένα χρονικό σημείο, σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι διοργανώσαμε Ολυμπιακούς Αγώνες πρότυπο για μια μικρή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι έχουμε κάνει τεράστια βήματα. Μπήκαμε με το σπαθί μας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ευρωζώνη. Από εκεί και πέρα, τέτοιου είδους δημοσιεύματα, είναι ανάξια σχολιασμού.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αφού συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας να τροφοδοτήσει την ελληνική οικονομία με 20-25 δισεκατομμύρια ευρώ δάνειο, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Υπάρχουν δύο λογικές. Η μια λογική, είναι εάν και εφόσον εγγυάται, όπως πολύ συχνά λέει η κυβέρνηση ότι θα περικόψει τις δαπάνες, θα συμμαζέψει τη σπατάλη, θα νοικοκυρέψει το κράτος -και μάλιστα, αν δεν απατώμαι, έχετε βάλει ένα πλαφόν διετίας για ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου- κατά πόσον σκέφτεστε να πάρετε αυτό το δάνειο και από τη στιγμή που είστε σίγουροι ότι θα περικόψετε τις σπατάλες και τις δαπάνες, όλες οι χώρες της ευρωζώνης είναι δανεισμένες και να μη την πληρώσει πάλι το ελληνικό νοικοκυριό. Το σκέφτεται έτσι η κυβέρνηση; Δηλαδή, το δάνειο δεν είναι κακό. Το δάνειο που σπαταλείται είναι κακό. Αν περισταλούν οι δαπάνες τα χρήματα που χάνονται σε «μαύρες τρύπες», όλα αυτά για τα οποία κατηγορείτε την προηγούμενη κυβέρνηση, τότε κάθε δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί. Το σκέφτεται η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν η κυβέρνηση έχει ανάγκη να δανειστεί, δανείζεται. Αυτό είναι μια αρχή. Και φυσικά, όπως είπατε, με την παράμετρο ότι τουλάχιστον, εμείς εγγυόμαστε ότι αυτός ο δανεισμός θα πιάσει και τόπο. Γιατί ο δανεισμός, όπως γνωρίζουμε, είναι δανεισμός που πληρώνεται. Και πολλές φορές, πληρώνεται με επιτόκια τα οποία πραγματικά είναι δυσβάσταχτα για τον ελληνικό λαό. Άρα, θα πρέπει όταν δανειζόμαστε, να δανειζόμαστε με περισσή σκέψη και κυρίως να κατευθύνουμε τα χρήματα του δανεισμού σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και δράσεις, οι οποίες πραγματικά θα πιάσουν τόπο. Και αυτή είναι η διαφορά μας από τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς εγγυόμαστε ότι οποιοδήποτε δάνειο χρειαστεί να κάνουμε, θα πιάσει τόπο για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή, ξεκινώντας μας παραθέσατε μία σειρά από δράσεις που έχουν αποδώσει ή κατά τη γνώμη σας κατατείνουν σε θετικό αποτέλεσμα κυρίως από ελεγκτικές υπηρεσίες. Και είπατε ότι προχωράτε σε ανασύσταση και επανόρθωση των μηχανισμών που είχαν εκλείψει. Θέλετε να μας πείτε ποιο είναι το μήνυμα; Δηλαδή, υπάρχει κάποιο μήνυμα στην αγορά; Ότι ξεκινάει μία διαφορετική ελεγκτική διαδικασία και ότι καθένας θα πρέπει να το σκέφτεται δύο ή τρείς φορές; Και επιπλέον θέλουμε να μας πείτε, εμείς ξέρουμε, πέραν του ελέγχου αυτού κάθε αυτού, ο στόχος για τον οποίο προφανώς γίνονται είναι γιατί κυνηγάτε στόχους. Έχετε στοιχεία μέχρι τώρα; Τους στόχους τους πιάνει το Υπουργείο Οικονομικών με τα έσοδα κυρίως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπήρξε και ανακοίνωση ότι τα έσοδα είναι θετικά ως προς το στόχο που είχε τεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Βεβαίως το μέλημα μας είναι διπλό. Πρώτα από όλα να υπάρξει ανάπτυξη, να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Να μπορούν να δουλεύουν οι Έλληνες επαγγελματίες, να υπάρχει φορολογητέα ύλη. Και από κει και πέρα αυτή η φορολογητέα ύλη, πραγματικά να αποδίδεται στο ποσοστό που πρέπει να αποδίδεται στο ελληνικό κράτος. Θα πρέπει -και αυτός είναι ο στόχος μας- να αποδίδεται όσο μπορεί σε μεγαλύτερο ποσοστό ο ΦΠΑ, ο οποίος δυστυχώς λόγω της διάλυσης των εισπρακτικών μηχανισμών δεν αποδίδεται έτσι όπως έπρεπε να γίνει. Και φυσικά να μπορεί να καταβάλλεται ο φόρος από τους Έλληνες πολίτες, γιατί χωρίς έσοδα ένα κράτος δεν μπορεί να ασκήσει την πολιτική του σε επίπεδο κοινωνικό και σε άλλα επίπεδα, στα οποία πραγματικά σήμερα υπάρχει μεγάλη υστέρηση. Νομίζω ότι με μία παράθεση των στοιχείων, που θα κάνει ούτως ή άλλως το Υπουργείο Οικονομικών, θα πειστούμε κιόλας όσοι αναρωτιόμαστε ότι αυτοί οι στόχοι πραγματικά, όχι απλώς είναι στόχοι εφικτοί, αλλά είναι στόχοι οι οποίοι λόγω του πολιτικού και υπηρεσιακού σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου είναι εφικτοί στόχοι και το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί και τους κατακτά.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Μας είχατε πει για φορολογικούς, για εισπρακτικούς μηχανισμούς, για προσπάθειες να περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροκλοπή και η φοροκλοπή. Δεν έχουμε ακούσει όμως τίποτε, όσον αφορά για τον έλεγχο της αγοράς ή και εσείς πιστεύετε στην αυτορύθμιση της αγοράς γιατί δεν μπορούν πχ πολυεθνικά καταστήματα να έχουν πολύ υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες με διπλάσιο μισθό. Θα παρέμβει στην αγορά η κυβέρνηση; Σκέφτεται να παρέμβει και πως θα μπορούσε να παρέμβει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη το Υπουργείο Οικονομίας με την κ. Κατσέλη έχει στήσει παρατηρητήριο τιμών. Ήδη γίνεται έργο προς αυτήν την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι επειδή υπάρχει μία ισορροπία στην αγορά - και πρέπει να υπάρχει  οποιαδήποτε ρύθμιση πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο που να είναι προσεκτικός, έτσι ώστε να είναι αποδοτικός. Κύριο μέλημά μας είναι η προστασία του Έλληνα καταναλωτή και σε επίπεδο τιμών και σε επίπεδο ποιότητας. Και το Υπουργείο Οικονομίας τουλάχιστον σε επίπεδο τιμών, πραγματικά παρακολουθεί την αγορά μέσα στο πολύ μεγάλο έργο που έχουμε να κάνουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλα, ανοιχτά ζητήματα. Ζητήματα πολύ μεγάλης ζωτικής σημασίας της ελληνικής οικονομίας, που θα μπορούσαν τέτοιου είδους ζητήματα να θεωρούνται δευτερεύοντα. Εμείς όμως  και το έχουμε πει πολλές φορές  ανοίγουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα, και ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε ανοίξει, είναι η προστασία του καταναλωτή και σε επίπεδο τιμών και ποιότητας. Και να αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγοραστική δύναμη του Έλληνα, είναι σαφώς μικρότερη εξαιτίας αυτής της αρρυθμίας που επικρατεί στην αγορά και αυτό δεν είναι δική μου διαπίστωση, είναι διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων φορέων. Και θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει μία ισοστάθμιση, αν μπορούσε να πει κανείς με την απώλεια εισοδήματος από περικοπές που ακούμε, με μία συμφωνία κυρίων, που παλαιότερα ακούγαμε στην αγορά, ιδιαίτερα, με τα super market, που είναι ένας πολύ μεγάλος καταναλωτικός χώρος ή αν υπάρχουν κάποια άλλα μέτρα ελέγχου και αύξησης των ποινών σε αγορανομικές παρεμβάσεις, που μέσα σε αυτό το πλέγμα, μπορεί κάποιος να ρυθμίσει την αγορά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Υπουργείο Οικονομίας ήδη κάνει μία εξαιρετική δουλειά ως προς αυτό. Ούτως ή άλλως η κ. Κατσέλη και το οικονομικό επιτελείο έχει τακτικές συναντήσεις με όλους τους φορείς της αγοράς και κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ως προς την αγορανομική προστασία -και αυτό που ανακοίνωσα στην αρχή, που έχει κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να επιβάλλει μία πολύ βαριά ποινή σε μία εταιρεία γαλακτοκομικών εκεί- εντάσσεται στη προστασία του καταναλωτή και στη ρύθμιση της αγοράς. Και η ποιότητα έχει άμεση σχέση με τις τιμές, και φυσικά η μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, δεν οφείλεται μόνο στη μη ρύθμιση της αγοράς, οφείλεται σε μία οικονομική πολιτική, η οποία ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, η οποία πραγματικά αποψίλωσε την αγοραστική ικανότητα του Έλληνα πολίτη.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού προσπαθεί η κυβέρνηση να φτιάξει ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ρυθμίσει την αγορά, στη πρόσφατη απεργία των βενζινοπωλών, ποιος ήταν ο έλεγχος, έστω και ένας έλεγχος, που έκανε το αρμόδιο Υπουργείο για να μη φτάσει σε πολλά βενζινάδικα εντός της Αττικής, 1,60 ευρώ η βενζίνη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και όμως σας ενημερώνω και θα ανακοινωθεί ότι έγιναν πολλοί έλεγχοι για να αποφευχθεί το λεγόμενο στοκάρισμα των καυσίμων, έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη αισχροκέρδεια. Όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη αγορά όπως είναι τα καύσιμα  το έχω πει και άλλη φορά  εκεί χρειάζεται μία ριζική αναδιάρθρωση. Γνωρίζουμε ότι στα καύσιμα υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο λαθρεμπορίου και σε αυτή τη γενικότερη κατεύθυνση της πάταξης αυτού του λαθρεμπορίου, κινείται η κυβέρνηση.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Συμφωνεί η κυβέρνηση με το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες, αφήνοντας κάποιες αιχμές στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι θα πρέπει να κοιτάζει και τα δικά της αδύνατα σημεία και όχι μόνο της Ελλάδας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντοτε κάνει σοφές και σεβαστές προτάσεις και εκφράζει απόψεις. Εκείνο βέβαια που είναι ένα γενικότερο ζήτημα, είναι ότι όταν μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει αυτό που ονομάζουμε αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών να το κάνουμε και πράξη . Και η Ελλάδα  ας μην ξεχνάμε  ότι έχει συμβάλλει με τον τρόπο της σε δύσκολες καταστάσεις και άλλων χωρών και μία τέτοια δύσκολη και σύνθετη κατάσταση ήταν η ενοποίηση των δύο Γερμανιών. Όπου η Γερμανία κατάφερε, βέβαια, και ενοποιήθηκε με έναν πολύ σημαντικό τρόπο, υπήρχε όμως η στήριξη και από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήταν και υποχρέωσή τους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 February 2010 - 16:56:31 UTC