Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-04-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 263849625

Έκδοση 1

brf2604

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 26 Απριλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Χρόνια πολλά για τη γιορτή σας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε, κατά τη διακυβέρνηση, μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μια χώρα αναξιόπιστη και δυστυχώς, ανυπόληπτη. Μια οικονομική κατάσταση που κανείς, εκτός από αυτούς που την εγκατέλειψαν και τράπηκαν σε φυγή, δεν γνώριζε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Βρεθήκαμε τους τελευταίους έξι μήνες στη δίνη ενός πολέμου και αυτό οφείλεται στις χρόνιες παθογένειες που διογκώθηκαν και ξέφυγαν εκτός ορίων, με τις γνωστές πολιτικές, δυστυχώς, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με ένα έλλειμμα που εκτοξεύθηκε από το 6% στο περίπου 14% για το 2009 και μια υπέρμετρη διόγκωση του χρέους που έφθασε στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της πενταετίας. Μιλάμε, λοιπόν, για πραγματικά εγκλήματα, σε βάρος όλων των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, δώσαμε μάχη για να ανατρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να κερδίσουμε την αξιοπιστία τόσο των εταίρων μας, όσο και των διεθνών παραγόντων. Λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν επώδυνα, ενώ παράλληλα προωθούμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για το κράτος και την οικονομία. Όχι, επειδή μας το επιβάλλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας, αλλά επειδή το απαιτεί η σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού κράτους.

Πετύχαμε, ωστόσο, σε αυτό το διάστημα, σε αυτό το σύντομο διάστημα, τρία πράγματα:

" Πρώτον, τη σύνταξη ενός αξιόπιστου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έτυχε αποδοχής και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

" Δεύτερον, γίναμε ξανά ισότιμοι συνομιλητές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και

" Τρίτον, εξασφαλίσαμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της χώρας μας, σε σχέση με το δανεισμό.

Στόχος μας ήταν πάντοτε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, με λογικά επιτόκια, όπως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Σε αυτή, όμως, τη χρονική περίοδο, δεν κατέστη δυνατόν. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποθηκεύσουμε το μέλλον του ελληνικού λαού.

Την προηγούμενη Παρασκευή προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, για τον οποίο αγωνιστήκαμε και θεωρείται πρωτοφανές επίτευγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.

Είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Είναι πολύ εύκολο να είμαστε μηδενιστές, να απαξιώνουμε τα πάντα και να τροφοδοτούμε μια ξενοφοβία, λέγοντας ότι παραδιδόμαστε άνευ όρων, να βλέπουμε ξένους παράγοντες και διάφορα άλλα, όπως ακούμε το τελευταίο διάστημα.

Πρέπει, όμως, αυτή την κρίση να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα. Θα περάσουμε δύσκολα. Ούτως ή άλλως, περνάμε δύσκολα, αλλά θα κατακτήσουμε τελικά το κράτος που αξίζει στους Έλληνες. Ένα κράτος, με ισχυρά θεμέλια, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Με ριζικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση που κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε, λόγω του πολιτικού κόστους, να πάρει.

Με συναίσθηση σοβαρότητας της κατάστασης, με ευθύνη των πράξεών μας και γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών, εμείς προχωράμε μπροστά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση θα ήθελα να είναι διευκρινιστική, να μας πείτε, σε τι συνίσταται η ικανοποίηση του κ. Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Ουάσιγκτον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η δεύτερη ερώτηση;

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω, είναι επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε πρόσφατα ότι γίνεται περισσότερο σοσιαλιστής, αν τον ρωτάνε μετά, μέσα από όλη αυτή την κρίση. Θα ήθελα να ήξερα, εάν είναι κλασσικού τύπου σοσιαλιστής ή είναι νεοφιλελεύθερος σοσιαλιστής, όπως τον αποκάλεσε ο κ. Σαμαράς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το πρώτο, η ικανοποίηση του κ. Παπακωνσταντίνου έγκειται στο ότι προχωράμε σε αυτή τη διαδικασία δανεισμού που δυστυχώς, αν και ήταν αυτονόητο το να μπορούμε να δανειζόμαστε, η πραγματικότητα το κατέστησε, όχι και τόσο αυτονόητο. Το κατέστησε ως ζητούμενο. Και όταν το ζητούμενο είναι να μπορούμε να δανειστούμε, αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δύσκολη θέση βρισκόμαστε ως χώρα. Οπότε, όσο προχωράει αυτή η διαδικασία του δανεισμού, τόσο θα δηλώνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Πάντοτε βέβαια στα μέτρα τα οποία ζούμε σήμερα. Κανείς δεν θα μπορούσε να δηλώσει ικανοποιημένος με την κατάσταση που βιώνουμε. Αλλά, όταν φθάσαμε να λέμε, εάν μπορούμε να δανειστούμε ή όχι και φθάσαμε μετά από μεγάλο αγώνα να στηθεί και να θεσμοθετηθεί αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, τότε όταν βλέπουμε ότι ενεργοποιείται και μάλιστα με προϋποθέσεις, πολλές από τις οποίες είναι ικανές και αρκετές και για το ελληνικό δημόσιο συμφέρον, τότε δηλώνουμε σχετικά ικανοποιημένοι.

Ως προς το δεύτερο, είναι αλήθεια ότι δεν περιμέναμε μαθήματα σοσιαλισμού από τον κ. Σαμαρά. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Σαμαράς, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, θα έπρεπε να είναι πολύ πιο φειδωλός από αυτά τα οποία βλέπουμε να μας λέει και να ισχυρίζεται τις τελευταίες ημέρες. Θα έπρεπε να το εννοεί ο κ. Σαμαράς, όταν ζητάει συγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί δεν μπορεί να περάσει η Νέα Δημοκρατία σε ένα άλλο στάδιο, δεν μπορεί να θέτει «κόκκινες γραμμές» τις οποίες υποτίθεται ότι ξεπέρασε, γιατί η κατάσταση που παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ, ήταν πραγματικά τραγική για τη χώρα. Εμείς, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και την ιδεολογία μας και τις αρχές μας. Γνωρίζουμε και τις προτεραιότητες που είχαμε, αλλά και που θα έχουμε από εδώ και στο εξής. Άρα, αυτά που υπαινίσσεται ή λέει ρητά η Νέα Δημοκρατία, της τα επιστρέφουμε. Είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία με την ανερμάτιστη πολιτική της και με τη διαφθορά την οποία επέβαλε όλους τους τελευταίους χρόνους της δεν δικαιούται να μας κάνει μαθήματα πολιτικής και μάλιστα ορθής ιδεολογίας.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αυτό που είπε ότι αισθάνεται τώρα περισσότερο σοσιαλιστής, πραγματικά έχει ισχυρή δόση αλήθειας, γιατί μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι οποίες δυστυχώς είναι επιβεβλημένες και δεν είναι επιλογή μας, περνάει και το μήνυμα με τις προτεραιότητες τις οποίες θέτουμε, το πόσο θέλουμε να προστατεύσουμε τον αδύναμο πολίτη. Εμείς, στα πλαίσια του δυνατού, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την κοινωνική μας πολιτική. Κύριο μέλημά μας, είναι φυσικά, η προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Σίγουρα, θα θέλαμε να είναι διαφορετική η κατάσταση στη χώρα, για να μπορούμε να ασκήσουμε τις πολιτικές που ευαγγελιζόμασταν, αλλά και τις πολιτικές οι οποίες είναι επιλογή μας. Στο χρονικό σημείο, όμως, που βρισκόμαστε, η μόνη επιλογή και το μεγάλο δίλημμα που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι να σώσουμε ή να μη σώσουμε τη χώρα μας. Εμείς επιλέξαμε να τη σώσουμε και όλες οι πράξεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τείνουν και συγκλίνουν προς τα εκεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυβέρνηση συμμερίζεται τις προτάσεις που διατύπωσε χθες ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιες ακριβώς;

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Μίλησε για ένα πιο τολμηρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για καθολικές αποκρατικοποιήσεις, γενικότερα για πιο θαρραλέες τομές. Θεωρεί ο κ. Παπαδόπουλος, όπως είπε ο ίδιος, ότι η κυβέρνησή σας μέχρι τώρα δεν έχει λάβει θαρραλέες αποφάσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, είναι αυτονόητο ότι εγώ δεν θα σχολιάσω τις απόψεις και τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου. Ενός υπουργού, ο οποίος πραγματικά προσέφερε στη χώρα μας μέσα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα, εμείς αυτό που κάνουμε είναι να υλοποιούμε την πολιτική που χαράσσουμε. Και να τονίσω ότι εμείς έχουμε σχέδιο. Μπορεί οι καταστάσεις να είναι ρευστές, μπορεί να υπάρχει ένα σκηνικό, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο που πραγματικά μας κάνει να λειτουργούμε υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αλλά εμείς και γι` αυτή την έκτακτη ανάγκη έχουμε σχέδιο, το οποίο εφαρμόζουμε, το οποίο θα υλοποιήσουμε και το οποίο θα μας βγάλει από την κρίση.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Πότε θα μάθουμε τους όρους του δανεισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις που γίνονται, θα ανακοινωθούν και οι όροι του δανεισμού.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συμφωνούμε απόλυτα για το έγκλημα που διαπράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία εις βάρος των Ελλήνων. Επειδή είστε δικηγόρος, αυτός που γνωρίζει ένα αίτημα και το αποκρύπτει, πώς ορίζεται στη νομική επιστήμη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σχετικά με αυτό, μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Σαμαρά. Νομίζω ότι είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε αυτό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και εσείς γνωρίζατε. Σας τα είχε πει ο κ. Προβόπουλος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα και νομίζω ότι είναι η ουσιαστική πολιτική απάντηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Και μια άλλη ερώτηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόλαβε να φύγει από τη χώρα, πριν του το απαγορεύσει ο κ. Αλαβάνος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα μπορούσε, πραγματικά, να είναι χιούμορ αυτό, γιατί ως χιούμορ το αντιμετωπίζω εγώ, όπως και εσείς σήμερα, εάν δεν το έλεγε κάποιος ο οποίος διετέλεσε πολιτικός αρχηγός ενός δημοκρατικού αριστερού κόμματος. Αλλά καθένας κρίνεται από αυτά που λέει και από αυτά που πράττει.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν στα θέματα τα οποία έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό το διάστημα, είναι και η πολυσυζητημένη, τουλάχιστον στα ΜΜΕ, μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Και αν αυτό εντάσσεται στο σχέδιο, όπως λένε, αποπληθωρισμού που θα επιχειρηθεί. Και αν υπάρχει αυτό το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο αποπληθωρισμός σταματάει μόνο στη μείωση των μισθών ή θα ληφθούν και μέτρα για την αγορά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, ετέθη υπό μορφή ερωτήσεως από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, η ύπαρξη 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Και μάλιστα, απόρησαν γιατί δεν αφήνουμε 12 μισθούς. Υπάρχει, όμως, μια ισχυρότατη επιχειρηματολογία, η οποία έχει να κάνει και με την προστασία του εισοδήματος του απλού Έλληνα πολίτη, αλλά και με την προστασία του κρατικού εισοδήματος και του εισοδήματος των Ταμείων ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία η περικοπή αυτών των δύο μισθών θα σήμαινε ένα δυσβάσταχτο βιοτικό επίπεδο για τον Έλληνα πολίτη και μια πολύ μεγάλη απώλεια, περίπου 2 δις ευρώ, για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτή την επιχειρηματολογία εμείς τη βάζουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και μια σειρά από επιχειρήματα, τα οποία είναι βάσιμα, έχουν σχέση με το νόμο και έχουν σχέση και με το τι Πολιτεία και οικονομία θέλουμε. Και πιστεύουμε ότι στο τέλος, αυτά τα επιχειρήματά μας, θα πείσουν και τους εταίρους μας με τους οποίους διαπραγματευόμαστε τους όρους και τις συνθήκες δανεισμού.

ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να χορηγήσει ελληνική ιθαγένεια και υπηκοότητα σε 50.000 άτομα, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή κάτοικοι και πιθανώς υπήκοοι Σκοπίων. Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί γι` αυτό το θέμα. Και δεύτερον, ποια είναι η στόχευση της κυβέρνησης, εφόσον ισχύει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που διαβάσαμε. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο νομικό και νομοθετικό πλαίσιο για την κτήση, την ανάκτηση ή την απώλεια της ιθαγένειας. Όλα όσα αφορούν στην ιθαγένεια, προβλέπονται από ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ισχύει. Όλες οι ενέργειες και οι πράξεις της κυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης, όπως πρέπει, θα είναι στο πλαίσιο του νόμου. Μαζική ανάκτηση ιθαγένειας δεν προβλέπεται, δεν σχεδιάζεται. Η κυβέρνηση και σε αυτό το ζήτημα λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο κ. Τσίπρας πρότεινε δημοψήφισμα. Ένα δημοψήφισμα προϊδεάζει και στην κουλτούρα του κ. Παπανδρέου. Γιατί δεν το κάνετε, ούτως ώστε να αναλάβει και ο λαός τις ευθύνες του σε σχέση με το αν δέχεται να υποστεί τις θυσίες ή να βρει άλλους δρόμους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δημοψήφισμα για το δανεισμό, προφανώς εννοείτε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ακριβώς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση που έχει την απόλυτη συνταγματική νομιμοποίηση να διαχειρίζεται -και μάλιστα σε τέτοιες συνθήκες έκτακτης ανάγκης- τα δημόσια πράγματα. Όποιος έχει να μας προτείνει κάτι άλλο από το να πάμε στη συγκεκριμένη μορφή δανεισμού, μπορεί να βγει και να μας το πει. Αλλά επειδή τέτοιες προτάσεις οι οποίες στοιχειωδώς είναι βάσιμες και πατάνε στο έδαφος, τουλάχιστον εμείς δεν έχουμε βρει, νομίζω ότι είναι ευθύνη, ειδικά των πολιτικών αρχηγών, προτού κάνουν τις προτάσεις και προτού προσπαθήσουν να πείσουν και το ίδιο το κόμμα τους να δεχθούν αυτές τις προτάσεις, να τις ισχυροποιούν και με τους ανάλογους ισχυρισμούς.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπισή του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως είναι ευνόητο, από τη στιγμή που γίνονται διαπραγματεύσεις για τους όρους του δανεισμού, δεν μπορούμε να μιλάμε για σενάρια. Αυτό που σας είπα προηγουμένως είναι η πραγματικότητα: Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο. Ένα σχέδιο που θα εξασφαλίσει το δανεισμό με τις καλύτερες συνθήκες.

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δώσατε μία απάντηση για την πρόταση Τσίπρα για το δημοψήφισμα. Οι όροι της δανειοδότησης θα έρθουν στη Βουλή; Θα συζητηθούν; Θα ακολουθήσει ψηφοφορία; Τι σκέφτεται η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο τρόπος με τον οποίο θα ενημερωθεί η Βουλή θα ανακοινωθεί. Ακόμη, όμως, δεν έχει προσδιοριστεί κάτι τέτοιο. Θα γίνει με ευθύνη της Βουλής. Εμείς, όμως, αυτό που υποστηρίζουμε ως γενική αρχή και αυτό που θέλουμε, είναι να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πάντων. Να υπάρχει διάλογος πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο εθνικό, πλέον, θέμα. Δυστυχώς, ο δανεισμός μας έγινε μεγάλο εθνικό θέμα. Άρα, δεν θα υπάρχει παράπονο και έλλειμμα ενημέρωσης και πρότασης από κανέναν.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επειδή αναφερθήκατε στο πώς προσπαθούν οι άλλοι να πείσουν το κόμμα τους πριν κάνουν προτάσεις, αντιλαμβάνομαι, αν δεν κάνω λάθος, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στη δική σας Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γνωρίζω ότι αύριο συγκαλείτε για να συζητήσετε επί του θέματος, ακούω, όμως και διαβάζω πολλά δημοσιεύματα για επικείμενο ανασχηματισμό. Επ΄ αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για τον ανασχηματισμό, νομίζω, ότι θα γίνω μονότονος, όταν απαντάω κάθε φορά ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού. Όταν έχουμε να κάνουμε με μία τόσο σοβαρή κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, πιστεύω ότι είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησης, και μάλιστα όταν όλα τα υπουργεία δουλεύουν τόσο σκληρά, όπως αποδεικνύεται. Από κει και πέρα, ως προς το αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προβλήματα στη δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα, εμείς επειδή θέλουμε ανοιχτό διάλογο, συγκαλούμε και μάλιστα με πρωτοβουλία και πρόταση του Πρωθυπουργού την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, όχι απλώς για να ακούσει και να χειροκροτήσει, αλλά για να συζητήσει πάνω στο συγκεκριμένο επίκαιρο ζήτημα του δανεισμού μας. Και φυσικά δεν φοβόμαστε τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν, οι οποίες θέλουμε να εκφράζονται κιόλας. Αυτό, όμως, που μπορώ να πω είναι ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πιστεύω και η μεγαλύτερη μερίδα του ελληνικού λαού, ευθαρσώς προκρίνει αυτή τη διαδικασία την οποία ακολουθούμε, γιατί γνωρίζουμε ότι στην κατάσταση που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση. Και επειδή ακριβώς γνωρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση, δηλαδή η εγκληματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα εκφραστούν και με τον ανάλογο τρόπο, έτσι όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν επιλογή της κυβέρνησης και όχι αναγκαστική λύση. Τι απαντάται σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για άλλη μία φορά ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει το πού βρίσκεται η χώρα μας. Το πώς βρέθηκε η χώρα μας εδώ. Αυτό, μάλλον το κατανοεί, αλλά κάνει ότι δεν το κατανοεί. Εκείνο, όμως, που δεν αντιλαμβάνεται είναι ότι δεν τελειώνει λέγοντας μία συγγνώμη στον ελληνικό λαό για την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Αυτή η συγγνώμη θα έχει ισχύ και θα έχει δύναμη, εφόσον οι πράξεις και τα λόγια του κ. Σαμαρά, σήμερα, είναι ακόλουθα προς αυτή την υποτιθέμενη συγγνώμη, την οποία ακούσαμε με πολύ ευρύτητα χθες από την Καλαμάτα. Όταν, όμως, αυτή την έκφραση της συγγνώμης τη συνοδεύει από τέτοιου είδους προτάσεις, να μην μπούμε στο ΔΝΤ, και μάλιστα από τέτοιου είδους κρίσεις ότι ευθύνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που περνάμε σήμερα, τότε δεν αντέχει όλος ο γενικότερος λόγος της Νέας Δημοκρατίας στην απλή λογική. Και αυτό, βεβαίως, είναι πρόβλημα του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε τι εννοείτε όταν είπατε «να εκφραστούν οι ευθύνες όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι». Θα έχουμε πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να εκφραστούν οι βουλευτές. Το ότι προβλέπεται η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα πρέπει και μπορούν να εκφραστούν οι βουλευτές.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξει Εξεταστική για την οικονομία; Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχω πει πολλές φορές, ότι η γενική αρχή και η γενική νόμιμη αρχή, είναι όπου υπάρχει αποτύπωση ευθυνών, να καταλογίζονται. Άρα, όπου ανακαλύπτουμε ευθύνες, είναι λογικό να υπάρχει και διαδικασία καταλογισμού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ούτε ρεβανσισμό, ούτε σημαίνει κάποια γενική αρχή για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών. Είναι μπροστά μας όλο το πεδίο της δράσης μας και από κει και πέρα ο καθένας κρίνει ως πολιτική δύναμη, ως κόμμα τι στάση κρατά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μας είπατε σήμερα, αρκετές φορές, ότι έχετε σχέδιο. Αυτό ακούγεται χωρίς έρεισμα, για να μην πω είναι ανεχέγγυο, δεδομένου ότι προεκλογικά και σε καθημερινή βάση ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου και η υπεύθυνη Οικονομίας κ. Κατσέλη, μας έλεγαν ότι είχαν σχέδιο. Το σχέδιο εκείνο αποσαθρώθηκε εκ των πραγμάτων. Γιατί, σήμερα, να θεωρήσουμε ότι έχετε σχέδιο και ότι απλά δεν ακολουθείτε τους καιρούς όπως αυτοί σας οδηγούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, για να φτάσουμε εδώ, ακόμη και σε αυτό το σημείο, το οποίο δεν είναι και το καλύτερο για τη χώρα μας, φτάσαμε βάσει σχεδίου. Και το λέω αυτό, γιατί με σχέδιο πετύχαμε την ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης στις 25 Μαρτίου. Και είναι γνωστό ότι για να φτάσουμε σε αυτό το επίτευγμα - και πάντα υπάρχει η σχετικότητα της κατάστασης όταν μιλάμε για επιτεύγματα - η κυβέρνηση έδωσε μία μεγάλη μάχη αξιοπιστίας απέναντι τους εταίρους μας. Και αυτή τη μάχη την κερδίσαμε. Το σχέδιο που είχαμε προεκλογικά, ήταν το σχέδιο το οποίο μας εκφράζει. Δυστυχώς, όμως, οι συνθήκες που αντιμετωπίσαμε ήταν διαφορετικές από αυτές που μας παρουσιαζόταν και μας παρουσίαζε η υπεύθυνη, υποτίθεται, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές και τις απαραίτητες αναθεωρήσεις και τροποποιήσεις, γιατί, όπως είπα και προηγουμένως, ο στόχος, σήμερα, είναι να σωθεί η χώρα και η εθνική ανάγκη είναι αυτή που μας οδηγεί στο να παίρνουμε μέτρα και αποφάσεις. Το σχέδιό μας, η πρότασή μας για την ελληνική Πολιτεία, την οικονομία και την κοινωνία, εξακολουθούν και συνεχίζουν να είναι οι προτάσεις, τις οποίες καταθέσαμε πριν τις εκλογές και ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 27 April 2010 - 6:07:53 UTC