Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-04-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 264841482

Έκδοση 1

brf2904

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Αυτή η κρίση ανέδειξε χρόνιες παθογένειες στο δημόσιο τομέα, στρεβλώσεις που ταλάνιζαν επί δεκαετίες τη χώρα μας, που εξέθρεψαν και διόγκωσαν την αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά, που παρέλυσαν την ανταγωνιστικότητα και αποδυνάμωσαν το λεγόμενο «ελληνικό δαιμόνιο».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τις μεγάλες ριζικές αλλαγές, ώστε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια νέα διαφορετική χώρα, με βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη για όλους μας.

Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Ο νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η νέα διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μέσα από τη Βουλή, το νέο πλαίσιο για την εξέλιξη των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου, η υποχρέωση ανάρτησης όλων των διοικητικών πράξεων στο διαδίκτυο, το νέο δικαιότερο φορολογικό πλαίσιο, είναι μερικά από αυτά.

Στα πλαίσια του προεκλογικού μας προγράμματος και με συνέπεια, παρουσιάσαμε χθες το νέο σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δεν είναι ένα μόνο βήμα της ελληνικής Πολιτείας, αλλά ένα πολύ μεγάλο άλμα για την ανασυγκρότηση του κράτους και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Μια πραγματικά τιτάνια προσπάθεια που επιτέλους πραγματώνει την αποκέντρωση, δίνει πραγματική δύναμη στην περιφέρεια, ενισχύει και δίνει ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, απελευθερώνει πόρους που μπορούν να επιστρέψουν στους πολίτες με μορφές επενδύσεων και περιφερειακών έργων.

Η εξοικονόμηση πόρων με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι πραγματικά μεγάλη. Ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ετήσια βάση. Δίνει τέλος στην πραγματικότητα των μικρών, διάσπαρτων, αντιοικονομικών δήμων, που ούτε αποτελεσματικοί ήταν, ούτε και μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τους δημότες τους.

Έτσι, οι δήμοι μειώνονται στο 1/3 περίπου. Οι δαπανηρές θέσεις μειώνονται στο μισό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων που ορίζονται.

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εγκαθιστά επιπλέον, μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, διαφάνεια στο καθεστώς των προμηθειών και των αναλήψεων έργων, ενώ παράλληλα κάθε πρόσληψη στο εξής, σε δήμους και περιφέρειες και τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, θα γίνεται μόνο μέσω του ΑΣΕΠ. Σε αντίθεση με το γνωστό σε όλους σύστημα που ισχύει μέχρι σήμερα.

Αποδεικνύουμε, λοιπόν, καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφασίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν δραστικά την εικόνα της Διοίκησης στην Ελλάδα.

Αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Τις τελευταίες, όμως, ημέρες γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων καταστροφολογικών σεναρίων που το μόνο που επιτυγχάνουν, είναι να προκαλέσουν σύγχυση και αναταραχή στους πολίτες.

Ο μηχανισμός στήριξης, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε και επέτυχε η κυβέρνηση, εγγυάται τη βιωσιμότητα και την επάρκεια ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και συνεπώς, και των καταθέσεων των πολιτών. Κάθε άλλη φήμη ή σενάριο για τις καταθέσεις είναι εκ του πονηρού. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα - και αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή- για να προστατεύσουμε την Ελλάδα και τους Έλληνες από τα χειρότερα, με το πιο δίκαιο, στο μέτρο του δυνατού, τρόπο.

Το ζήτημα, όπως είχε πει πρώτος ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δεν αφορά μόνο εμάς. Τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι το θέμα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Οι αποφάσεις μας, όσο δύσκολες και να είναι, οδηγούν την Ελλάδα στην ασφάλεια. Και αυτό γιατί φροντίσαμε να δημιουργήσουμε έγκαιρα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από το μηδέν.

Προχωράμε αποφασιστικά, σταθερά, σίγουρα, με σχέδιο. Δημιουργούμε το πλαίσιο σταθερότητας, για να κάνουμε όλες τις δομικές ιστορικές αλλαγές, που οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζουμε καθημερινά στις εφημερίδες και θα έλεγα ότι βομβαρδίζεται η κοινή γνώμη, με εκδοχές για νέα σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο. Και μάλιστα, μέσα εκεί μπαίνουν ακόμη και οι καταργήσεις συλλογικών συμβάσεων κλπ. κλπ. Τι ακριβώς συμβαίνει; Πού βρίσκεται αυτή η διαπραγμάτευση; Γιατί, αν ισοπεδωθούν και όλα τα εργασιακά δικαιώματα και συρρικνωθεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, θα υπάρξει και κάποια κοινωνική εξέγερση στο τέλος.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να σημειώσω ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν τελειώσει. Αυτό σημαίνει ότι όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες, στο τι υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και φυσικά, δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία. Άρα, είναι άκαιρα και πολύ πρόωρα όσα λέγονται, όσα ακούγονται, ακόμη και όσα μπορεί να πει κανείς. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι όλα τα μέτρα και οι αποφάσεις αυτές, είναι επώδυνες. Εκείνο, όμως, το οποίο εγγυάται η κυβέρνηση, είναι ότι θα είναι οι πιο κοινωνικά δίκαιες, με μοναδικό γνώμονα, το εθνικό δημόσιο συμφέρον. Σήμερα, οι προκλήσεις που έχουμε, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είναι προκλήσεις που έχουν σχέση με τη σοβαρή υπόσταση της χώρας μας. Αναλάβαμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το πολύ δύσκολο έργο και αυτό θα κάνουμε, και με τη βοήθεια των Ελλήνων πολιτών. Και φυσικά, μέλημά μας είναι να υπάρχει προστασία του αδύναμου πολίτη και οποιεσδήποτε αποφάσεις υπάρξουν, να έχουν ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Εξετάζει η κυβέρνηση ή έχει έτοιμη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας ανέφερα πως οτιδήποτε ακούγεται ως μέρος της διαπραγμάτευσης, δεν μπορώ να το σχολιάσω, γιατί πολλά από αυτά είναι ανυπόστατα. Ας έχουμε υπομονή. Φυσικά, θα ανακοινωθούν τα μέτρα και οι αποφάσεις που θα περιλαμβάνονται σε αυτή τη συμφωνία.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι τα όποια νέα μέτρα ληφθούν δεν θα έχουν ισχύ για το 2010;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και για τίποτα. Γνωρίζουμε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας. Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις. Διαπραγματεύσεις που έχουν να κάνουν με την προβολή λογικών επιχειρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε ό,τι απόφαση χρειαστεί να πάρουμε, όποια απόφαση και να πάρουμε, να είναι η πιο επιεικής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί ακυρώθηκε η ειδυλλιακή εκδρομή του πολιτικού γραφείου στο Ναύπλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποιού πολιτικού γραφείου, ακριβώς;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που θα συνερχόταν εκεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για καμία ειδυλλιακή εκδρομή. Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα όργανο, όπως γνωρίζετε, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα στην Αθήνα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Αναφερθήκατε και εσείς, αλλά και ο Πρωθυπουργός, στις τοποθετήσεις του για «δίχτυ» ασφαλείας για τους ασθενέστερους. Μπορείτε να μας πείτε ενδεικτικά, ένα-δύο-τρία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οποιοδήποτε μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση, υποθέτω ότι θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία που θα ανακοινωθεί, μόλις επιτευχθεί.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Χθες, κ. Εκπρόσωπε, στο Βερολίνο και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, αλλά και ο κ. Σόιμπλε, ουσιαστικά έριξαν το μπαλάκι στην Αθήνα στις δηλώσεις τους για ολοκλήρωση των εδώ διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες γερμανικές αντιρρήσεις είχαν διαπιστωθεί κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχουν καμφθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι δηλώσεις που γίνονται είναι πάρα πολλές και φυσικά δεν μπορώ να τις σχολιάσω και να τις ερμηνεύσω αυτή τη στιγμή. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δουλεύουμε σκληρά γι` αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θέλουμε και εμείς να τελειώσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία και να ολοκληρωθεί το σχέδιο δανεισμού που καταρτίζουμε.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πόσο αισιόδοξοι είστε στην κυβέρνηση ότι όλη αυτή η μετρολογία κάποια στιγμή θα μας βγάλει έξω από το τούνελ και θα δούμε το φως της ημέρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εμείς ως κυβέρνηση, αλλά και ο ελληνικός λαός σύσσωμα, συναινεί - και το έχει δείξει και στην πράξη- σε όλες εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την πολύ μεγάλη κρίση, έτσι ώστε πραγματικά να δούμε το φως στο τούνελ, όπως είπατε. Οι ενέργειες που κάνουμε είναι δραστικές, είναι συνετές, είναι ισορροπημένες και φυσικά αποδεικνύεται ότι όταν ο Πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, πριν από μήνες έφερνε ως επιχείρημα στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους - και όχι μόνο- ηγέτες ότι το θέμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα θα γίνει θρυαλλίδα και θα πάρει φωτιά και η οικονομία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Γνωρίζουμε τι γίνεται αυτές τις ημέρες, με την Πορτογαλία και την Ισπανία. Άρα, είναι πολύ σημαντικό το ότι υπήρξε - και μάλιστα με δική μας πρωτοβουλία- αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ο οποίος θα κληθεί να στηρίξει, από εδώ και πέρα, όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που θα έχουν αντίστοιχο πρόβλημα.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Επ` αυτού: Συμφωνώ μαζί σας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελλαδικό, είναι ευρωπαϊκό. Γιατί, όμως, είμαστε εμείς τα θύματα; Είμαστε εύκολος στόχος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς γίναμε τα πρώτα θύματα, γιατί ήμασταν ο αδύναμος κρίκος σε μια αλυσίδα και έτσι οι κερδοσκόποι και οι αγορές να λειτουργήσουν με τον τρόπο που λειτούργησαν. Και μάλιστα, εν προκειμένω, εις βάρος της Ελλάδας. Γίναμε αδύναμος κρίκος, γιατί μπήκαμε σε αυτή την κρίση τελείως αθωράκιστοι, γιατί η Νέα Δημοκρατία έκρυβε σημαντικά στοιχεία της δημοσιονομικής διακυβέρνησής της από τον ελληνικό λαό και από τους ευρωπαίους εταίρους, γιατί δεν έκανε το παραμικρό για να προλάβει αυτή την κρίση. Αντίθετα, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, μας έλεγαν ότι το έλλειμμα που ανακαλύψαμε εμείς, το οποίο αυξανόταν ανά ημέρα κατά πολλές μονάδες, ήταν «φουσκωμένο» από εμάς, όταν αποδείχθηκε ότι ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Πολλά κυβερνητικά στελέχη με πρωτοστατούντα, κάθε φορά, τον κ. Λοβέρδο, λένε ότι η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις αγωνίζεται για τον 13ο και τον 14ο μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων. Καλώς. Να θεωρήσουμε, όμως, εξ αυτής της διαίρεσης τετελεσθέντα τον 13ο και τον 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων; Γιατί ποτέ δεν γίνεται αναφορά σε αυτό. Μιλάμε συνέχεια για τον ιδιωτικό τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα επανέλθω για να σας αναφέρω ότι μεσούσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, δεν μπορώ να πω τίποτε επ` αυτού.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να φέρει το όποιο πλαίσιο συμφωνίας στη Βουλή προς ψήφιση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, εμάς μας ενδιαφέρει και τυπικά να είμαστε εντάξει, αλλά και ουσιαστικά η Βουλή να μπορεί να εκφράσει την άποψή της -και πρέπει να την εκφράσει- μέσα από την υπευθυνότητα που της αναθέτει το Σύνταγμα.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Προσδίδει η κυβέρνηση σημασία ψήφου εμπιστοσύνης, η ψήφιση των μέτρων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Αυτή τη στιγμή, νομίζω, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι ενέργεια σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» εκτιμάται από ορισμένους επαΐοντες ότι θα προκαλέσει μεγάλο κύμα απολύσεων στον χώρο των ΟΤΑ. Επ΄ αυτού τι γνώμη έχετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, για τους μόνιμους υπαλλήλους δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου ισχύει το ίδιο. Οι υπόλοιπες συμβάσεις θα κριθούν ως προς τη χρησιμότητά τους. Εκείνο το οποίο οφείλουμε να πούμε είναι ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη εξοικονόμηση των δημοσίων χρημάτων. Ένας εξορθολογισμός των δαπανών και επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτή η πελατειακή σχέση, που κυρίως στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης έβρισκε πολύ μεγάλη άνθιση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 29 April 2010 - 13:54:52 UTC