Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-05-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Αριθμός Δελτίου: 265696377

Έκδοση 1

brf0405

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 4 Μαΐου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για την οριστική έξοδο της χώρας από τη δίνη της κρίσης. Οι αποφάσεις αυτές, σκληρές αλλά απολύτως αναγκαίες, ελήφθησαν με μόνο γνώμονα τη σωτηρία της χώρας και τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας. Με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, η χώρα μας θα μπορέσει να εξασφαλίσει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη για τα επόμενα τρία χρόνια. Επιπρόσθετα, αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μας δίνει το χρόνο που μας στερούν οι αγορές, προκειμένου να προβούμε σε όλες εκείνες τις κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να βγούμε πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες από την κρίση και τελικά θα μας δώσουν την ώθηση για να φτιάξουμε μια νέα καλύτερη Ελλάδα.

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση εργάζεται και προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του δημόσιου βίου σε δύο επίπεδα.

" Πρώτον, στο πολιτικό επίπεδο. Σε ανύποπτο χρόνο απευθυνθήκαμε προς τους πολίτες -κατηγορηθήκαμε μάλιστα για αποπροσανατολισμό τότε- και τονίσαμε την ανάγκη να κινηθούν οι διαδικασίες για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για όλα τα θέματα που πλήγωσαν το πολιτικό σύστημα και απαξίωσαν την πολιτική στα μάτια των πολιτών. Δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα, το δώσαμε ήδη, πως επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων. Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η εξυγίανση που επιθυμεί η κοινωνία ξεκίνησε και έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, από τους ίδιους τους πολιτικούς. Δεν μπορούμε, όμως, να μένουμε εκεί.

" Προχωράμε και στο δεύτερο επίπεδο, όπου είναι εξίσου ισχυρή η απαίτηση της Πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας να εκλείψουν παντελώς επιτέλους φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμού, παράνομου πλουτισμού και προνομιακών χειρισμών που προέρχονται από κρατικούς λειτουργούς και δημοσίους υπαλλήλους. Φαινόμενα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων των πολιτών και εξοργίζουν όλους τους έντιμους πολίτες. Έχει ήδη ζητηθεί από όλα τα υπουργεία να καταγράψουν όλες αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εξελίξεις.

Είμαστε αποφασισμένοι, δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα, ξεκινώντας από την πολιτική ζωή και στα δύο αυτά επίπεδα να παραμείνουμε αμείλικτοι και ανυποχώρητοι. Είναι κάτι που το ζητά η κοινωνία.

Στις δύσκολες αυτές περιστάσεις που βιώνει η κοινωνία μας, είναι ανάγκη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες και να επικεντρωθεί ουσιαστικά και όχι μόνο κατ` επίφαση, στον εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσα από τη γέννηση και τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας. Η επανεκκίνηση αυτή, όμως, δεν μπορεί να γίνει με σαθρά υλικά και υλικά του παρελθόντος. Δεν μπορεί να χτιστεί στη βάση της αμοιβαίας αμφιβολίας και καχυποψίας, μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών.

Τώρα είναι η πιο κρίσιμη καμπή για τον ελληνισμό. Σήμερα καλούμαστε και μέσα από τις επώδυνες, πολλές φορές, αποφάσεις, όλοι να αποδείξουμε ποια Ελλάδα θέλουμε να χτίσουμε και ποια θέλουμε να αφήσουμε πίσω οριστικά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Με αφορμή αυτά που είπατε, παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες την εν γένει απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος, με φαινόμενα δημόσιας αποπομπής των βουλευτών, όπως για παράδειγμα του κ. Κακλαμάνη και του κ. Βουλγαράκη, δείγματα αγανάκτησης του λαού, απέναντι στη σημερινή κατάντια του τόπου μας. Σκέφτεται η κυβέρνηση άμεσα - και όταν λέω άμεσα θέλω αν γίνεται και με συγκεκριμένη ημερομηνία ή κάποιον άλλο χρονικό προσδιορισμό- να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάντιας του τόπου μας στον Εισαγγελέα και στη συνέχεια να πάρουν και την πορεία τους προς τις φυλακές όποιοι και αν φταίνε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να απαξιώνουμε τις πολιτικές και όχι τους πολιτικούς ως πρόσωπα συλλήβδην. Όποιοι πολιτικοί, ως πρόσωπα έχουν παρανομήσει και έχουν βλάψει το δημόσιο συμφέρον, θα πρέπει να καταγραφεί, να αποτυπωθεί και μέσα από τις Εξεταστικές Επιτροπές να τους καταλογιστούν ευθύνες. Όμως, οι πολιτικές είναι αυτές που δημιουργούν και επιτρέπουν στα πρόσωπα, στους πολιτικούς να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο προς τους πολίτες και προς την Πολιτεία. Χρέος όλων μας, λοιπόν, όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα. Είναι στο χέρι μας, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός πολλές φορές, να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Και είναι μια ευκαιρία και σε αυτό το επίπεδο να ξαναδούμε το πολιτικό σύστημα της χώρας μας υπό το πρίσμα της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της καταδίκης τέτοιου είδους συμπεριφορών που έδειξαν ή θα δείξουν στο μέλλον πολιτικά πρόσωπα.

Από εκεί και πέρα, όπως είπα και στην εισήγησή μου, εμείς κινούμαστε σε δύο επίπεδα -σε ανύποπτο χρόνο από σήμερα και είχαμε κατηγορηθεί γι` αυτό, υπενθυμίζω- είχαμε προτείνει και αποφασίστηκε από τη Βουλή με δική μας πρωτοβουλία, να συσταθούν Εξεταστικές Επιτροπές που έχουν να κάνουν με την ίδια την πολιτική ζωή, που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και μάλιστα σε περιπτώσεις όπου κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα τολμήσουμε ως ΠΑΣΟΚ, γιατί πιθανόν να άγγιζαν και δικά μας στελέχη. Ήδη δύο Επιτροπές, η Επιτροπή για το Βατοπαίδι και η Επιτροπή για τη Siemens βρίσκονται προς ολοκλήρωση. Θα υπάρχει αργότερα Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, για να φανεί και να καταδειχθεί ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτό το επίπεδο και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την αναγκαιότητα επιβολής τέτοιων μέτρων, όπως είναι τα σημερινά.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Ο πρώην Πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης, είχε δώσει εντολή κάποτε να γίνονται πιο σύντομα οι δίκες που απασχολούν πολύ την κοινή γνώμη. Παρ` όλα αυτά βλέπουμε δίκες, διερευνητικές εργασίες της Δικαιοσύνης, όπως στην υπόθεση των ομολόγων, να καθυστερούν. Από την άλλη ο λαός, έστω και με θυμικό τρόπο ζητάει εδώ και τώρα απόδοση δικαιοσύνης. Γιατί η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία να συντομεύσουν ακόμη αυτές οι δίκες που είναι κοινού ενδιαφέροντος και άπτονται και της πολιτικής ζωής και του θυμικού των πολιτών και θα δώσουν στο λαό μια αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη υπάρχει γι` αυτούς που εγκλημάτησαν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη η κυβέρνηση διερευνά τρόπους, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης σε υποθέσεις ειδικά δημοσίου συμφέροντος, ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος, όχι όμως υποθέσεις, όπως είπατε, που αφορούν την κοινή γνώμη. Γιατί τότε κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε αλλού. Αλλά, σε υποθέσεις οι οποίες αφορούν δημόσιο συμφέρον, δημόσιο χρήμα η Δικαιοσύνη πραγματικά θα πρέπει να συντομεύει τις διαδικασίες της, χωρίς να ανθίσταται από την ουσία βεβαίως της απονομής Δικαιοσύνης, γιατί έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον. Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι υπάρχουν παθογένειες στην απονομή της Δικαιοσύνης. Ήδη, όπως γνωρίζουμε, η χώρα μας έχει καταδικαστεί πολλές φορές και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη βραδύτητα απονομής Δικαιοσύνης. Αυτό έχει να κάνει με τις συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης, με τον αριθμό των δικαστικών λειτουργών, με το πώς δουλεύουν τα δικαστήρια. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Η κυβέρνηση, φυσικά, σε ό,τι την αφορά και μέχρι το σημείο που είναι οι αρμοδιότητές της, κατά το Σύνταγμα, θα κάνει τα πάντα, έτσι ώστε αυτές οι υποθέσεις να τελειώνουν και να ολοκληρώνουν τη διερεύνησή τους, στο συντομότερο δυνατό χρονικό σημείο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, δηλαδή - αν καταλαβαίνω καλά- μόλις βγει το πόρισμα για το Βατοπαίδι και τη Siemens, αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την Εξεταστική για την οικονομία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι απόφαση της Βουλής, δεν μπορώ να σας το πω εγώ τώρα. Πάντως, σήμερα...

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι, σαν κυβέρνηση ρωτώ το εξής: Θέλετε αμέσως μετά η Βουλή να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει η Εξεταστική για την οικονομία ή για τις άλλες εκκρεμούσες αιτήσεις του ΓΕΡΜΑΝΟΥ και του ΟΤΕ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές θα δρομολογηθούν και θα γίνει η αξιολόγησή τους χρονικά. Τίθενται και άλλες παράμετροι μέσα σε αυτές τις υποθέσεις, αλλά επειδή αναφέρθηκα για την Εξεταστική για την οικονομία, είναι προτεραιότητά μας να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της οικονομίας και στο ποιοι έφταιξαν.

ΜΙΧΑΗΛ: Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Σε μια στιγμή κατά την οποία η πολιτική αντιπαράθεση εντείνεται γύρω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που πήρε, σε μια στιγμή κατά την οποία δεν διαφαίνεται η συναίνεση που απαιτείτε και ζητείτε εσείς, σε μια στιγμή που το κάθε κόμμα προσεγγίζει με τη δική του άποψη και τη δική του στρατηγική και τη δική του τακτική, αν θέλετε, όλη την κατάσταση, το να έρθει μια Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, η οποία μπορεί να είναι απαραίτητη, δεν νομίζετε ότι θα φορτίσει υπερβολικά το πολιτικό κλίμα και μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω την «επιτυχία» του προγράμματος που εσείς ανακοινώσατε τώρα και πρέπει να εφαρμόσετε με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Ν.Τ.;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εδώ έχουμε να κάνουμε με υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε - εφόσον φυσικά κατ` ουσία δεν έχουν να φοβηθούν- από μια Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία ή οποιαδήποτε Εξεταστική Επιτροπή. Από αυτές τις Εξεταστικές ή από οποιαδήποτε διερεύνηση υπόθεσης, έχουν να φοβηθούν μόνο όσοι ενέχονται και όσοι ευθύνονται για παραλείψεις ή για πράξεις που έβλαψαν στο δημόσιο συμφέρον. Εν ονόματι ενός κλίματος συναίνεσης -το οποίο είναι πολύ αμφίβολο, ως προς τις προσεγγίσεις με τις οποίες γίνεται, ανάλογα με τις πολιτικές δυνάμεις- δεν θα αφήσουμε να παραγραφούν και δικονομικά, αλλά και ουσιαστικά, ευθύνες πολιτικών προσώπων. Τότε θα είμαστε συνυπεύθυνοι για την ισοπέδωση, για την απόκρυψη στοιχείων ενοχής πολιτικών προσώπων. Και αυτό εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το κάνει.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επειδή οι Εξεταστικές κύριε Εκπρόσωπε, σχεδόν ποτέ δεν βγάζουν αποτέλεσμα και σχεδόν κανένας πολιτικός δεν τιμωρείται, σκέφτεται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία, που μάλλον έπρεπε να έχει αναληφθεί χθες, για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συμφωνώ ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν βγάζουν τίποτε. Υπάρχουν συγκεκριμένες Εξεταστικές Επιτροπές, όπως η Επιτροπή για το Βατοπαίδι, για παράδειγμα, που ανέδειξε τις ευθύνες πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης Καραμανλή. Και μπορεί να μην οδηγήθηκε στο αποτέλεσμα που έπρεπε να οδηγηθεί, αλλά αυτό οφείλεται στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, που εγκατέλειψε τα έδρανα του Κοινοβουλίου δύο φορές, γιατί εμείς είχαμε ζητήσει να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή. Εάν συστήνονταν Προανακριτική Επιτροπή τότε η Επιτροπή για το Βατοπαίδι ήδη θα είχε ολοκληρώσει το έργο της στη Βουλή, με τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής και θα είχαμε ήδη αποτέλεσμα. Άρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν προσφέρουν οι Εξεταστικές Επιτροπές. Οι Εξεταστικές Επιτροπές προσφέρουν, εφόσον οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η πλειοψηφία επιθυμεί να πέσει φως στις υποθέσεις που διερευνούν. Ως προς το νόμο περί ευθύνης υπουργών, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συνταγματικά ζητήματα. Εμείς τα εξετάζουμε. Αλλά είναι σαφές ότι πιστεύουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να έχει απέναντι στους υπουργούς την ίδια στάση που έχει απέναντι στον απλό Έλληνα πολίτη.

ΠΑΠΠΑ: Επ` αυτού κύριε Εκπρόσωπε: Ο κ. Βενιζέλος χθες, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βγόντζα, είπε ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό, να αντιμετωπίζεται ο πολιτικός όπως ο απλός Έλληνας πολίτης, γιατί αν συνέβαινε αυτό, κάθε κυβερνητική απόφαση θα έπρεπε να ήταν και μια παραπομπή. Θέλετε να το σχολιάσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συμφωνώ σ` αυτό και εγώ δεν είπα κάτι διαφορετικό. Το πνεύμα είναι, όμως, το ίδιο: Ότι δεν γίνονται διακρίσεις, δεν θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις. Κάποιες εγγυήσεις τις παρέχει ούτως ή άλλως το Σύνταγμα, έτσι ώστε να μη γίνουμε ένα απέραντο δικαστήριο πολιτικών. Εάν ισοπεδώνονταν τα πάντα, δεν θα είχαμε να κάνουμε με τίποτε άλλο, παρά με δίκες πολιτικών. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από το να υπάρχουν σύντομες παραγραφές για τους πολιτικούς, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς.

ΜΙΧΑΗΛ: Για την κυβέρνηση, υπάρχει θέμα αυξημένης πλειοψηφίας στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας που επετεύχθη; Διότι, έγκριτοι συνταγματολόγοι λένε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ωστόσο πολιτικές δυνάμεις, μαθαίνουμε ότι θα το ήθελαν ή σκέπτονται να το ζητήσουν. Η κυβέρνηση για λόγους πολιτικούς και όχι μόνο διαδικαστικούς και τυπικούς από τον κανονισμό και το Σύνταγμα, είναι διατεθειμένη να μπει σε μια τέτοια συζήτηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο, το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που θα κατατεθεί σήμερα, έτσι όπως ορίζει το Σύνταγμα. Θα το φέρει και θα δούμε με ποιον τρόπο, με ποια διαδικασία, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, θα έρθει σε συζήτηση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας γιατί, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι αφίστανται. Οι βουλευτές έχουν την αυτοτέλειά τους, την ανεξαρτησία τους, την αυτόνομη σκέψη τους μέσα στο πλαίσιο του κόμματος που ανήκουν. Όμως, δεν έχουμε ακούσει και καμία φωνή βουλευτή μας που να είναι κατά αυτού του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, γιατί η αναγκαιότητά του, ούτως ή άλλως, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Παρατηρούμε ότι μετά την ανακοίνωση των μέτρων οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες κλιμακώνονται. Αύριο, η χώρα θα νεκρώσει. Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση, εφόσον όλες αυτές οι διαμαρτυρίες θα ενταθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου, του κάθε πολίτη της χώρας μας. Εμείς κατανοούμε την αγωνία και την οργή των πολλών πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν την κρίση χωρίς να έχουν φταίξει. Αυτό, όμως, που κατανοεί και ο ελληνικός λαός είναι ότι δεν είχαμε καμία άλλη εναλλακτική λύση από το να τηρήσουμε αυτή την πολιτική συμπεριφορά με ευθύτητα, αποφασιστικότητα και πιστοί στο εθνικό χρέος που μας επιβάλλει το καθήκον μας ως κυβέρνηση. Είμαστε ανοιχτοί προς τον ελληνικό λαό, είμαστε ειλικρινείς, του είπαμε την αλήθεια. Ποτέ δεν του την αποκρύψαμε. Εάν κάποιοι μας κατηγορούν ότι λέγαμε άλλα πράγματα πριν από λίγο χρονικό διάστημα, αγνοούν ότι τα δεδομένα που είχαμε, κάθε φορά, ήταν διαφορετικά και τρέχοντα.

Αυτό, ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται. Αντιλαμβάνεται ότι χωρίς να κάνουμε αυτές τις θυσίες -ανεξάρτητα ποιος έφταιξε για την κρίση- δεν μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση και ότι είναι μια ευκαιρία να πάμε μπροστά ως χώρα. Βεβαίως, θα πρέπει να το αντιληφθούν και οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ή βρίσκονται σε αμηχανία κάποιες από αυτές και δεν ξέρουν τι να κάνουν ως προς αυτό ή έχουν αναλάβει εργολαβικά να εκπροσωπούν, υποτίθεται, το συμφέρον των εργαζομένων.

ΣΠΑΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, προ μηνών η κυβέρνηση είχε αναδείξει το θέμα γιατρών του Κολωνακίου, οι οποίοι δήλωναν εισοδήματα πείνας. Θέλω να ρωτήσω, εάν έχει συλληφθεί κάποιος από αυτούς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όπως είπα και στην εισαγωγή μου, εμείς τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη και το αίσθημα της ατιμωρησίας το βλέπουμε σε δύο επίπεδα. Σε επίπεδο πολιτικών αλλά και σε επίπεδο ατιμωρησίας κρατικών λειτουργών ή εν πάση περιπτώσει λειτουργών οι οποίοι ασκούν έστω και ελεύθερο επάγγελμα, όπως είναι οι εν λόγω γιατροί και οι οποίοι, ουσιαστικά, αποκρύπτοντας τα φορολογικά τους έσοδα, επιφέρουν την ίδια σημαντική βλάβη προς το ελληνικό Δημόσιο. Μελετούμε όλες τις περιπτώσεις, όπου έχουν καταληφθεί να γίνονται τέτοιου είδους παραβάσεις, για να ελέγξουμε και την εξέλιξη της πορείας των υποθέσεων αυτών.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Χθες, έγινε μια κατάληψη στην ΝΕΤ. Επί επαράτου, όταν είχε γίνει μια κατάληψη για το θάνατο του 16χρονου Αλέξη, ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τα ΜΜΕ κ. Χυτήρης είχε πει ότι παρακολουθούμε τη διάλυση της δημόσιας τηλεόρασης σε απευθείας σύνδεση. Χθες έγινε κάτι διαφορετικό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Και δεν θα σχολιάσω το τι έγινε τότε. Εκείνο, όμως, που μπορώ να πω ότι έγινε με την ΕΡΤ είναι ότι, κάποιοι την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας που εορταζόταν χθες, την εξέλαβαν ότι μπορούν, υποτίθεται υπερασπιζόμενοι εργασιακά συμφέροντα, να καθορίζουν τις ειδήσεις που θα προβληθούν από ένα δημόσιο κανάλι. Είναι υπεύθυνοι, είναι υπόλογοι για τη συμπεριφορά τους και για την απαξίωση της δημόσιας ζωής και των πολιτών που παρακολουθούν ή δεν παρακολουθούν το συγκεκριμένο κανάλι.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε για δεδομένα που άλλαζαν κάθε φορά και προφανώς καθόριζαν την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με τα μέτρα και το χειρισμό της οικονομίας. Σύμφωνα και με δηλώσεις του κ. Προβόπουλου και η πλευρά του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν βεβαίως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και αμέσως μετά μόλις ανέλαβε, γνώριζε ότι τα βασικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας περιστρέφονταν γύρω από ένα μεγάλο έλλειμμα και από ένα μεγάλο, επίσης, χρέος. Άρα, γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η κυβέρνηση να κινηθεί; Τι ήταν αυτό που άλλαξε από τις 10, 15 Οκτωβρίου, μόλις αντιληφθήκατε πώς έχει η κατάσταση, μέχρι την ώρα που πήρατε κάποια μέτρα, αφού είχε ξεσπάσει στο μεταξύ η δανειακή κρίση της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, παραλάβαμε την ελληνική οικονομία όταν το τυπικό έλλειμμα και αυτό που μας ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανερχόταν στο 6%. Φθάσαμε να το δούμε σήμερα σε πραγματικές καταστάσεις, σε πραγματικούς αριθμούς ως ποσοστό, γύρω στο 14%. Μια τεράστια απόκλιση, η οποία δικαιολογεί και όλη αυτή την πολιτική που ασκήσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ανακαλύπτουμε ότι το χρέος μας αναμένεται να ξεπεράσει το πρωτοφανές ποσοστό του 140% του ΑΕΠ. Οι δανειακές μας ανάγκες, λοιπόν, είναι τεράστιες. Παρακολουθούσαμε τις αγορές και την εξέλιξη της διαφοράς του επιτοκίου, έτσι ώστε να ξέρουμε πώς μπορούμε να δανειστούμε και όταν μπορούμε να δανειστούμε. Όταν πλέον αυτό εκτινάχθηκε στα ύψη, προσπαθήσαμε, καταφέραμε και κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε τη σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Δεν καθυστερήσαμε καθόλου.

Εμείς από την πρώτη στιγμή και ειδικά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κάνοντας ένα μαραθώνιο δρόμο σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωνε σε όλους τους ηγέτες, με τους οποίους ερχόταν σε επαφή και συζητούσε, ότι θα πρέπει να κατανοήσουν πως το πρόβλημα της Ελλάδας σε λίγο θα είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα.

Υπήρχαν καθυστερήσεις και από τους εταίρους μας. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, μέσα από πολύ δουλειά και μελετημένη σκέψη. Δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση. Κάθε φορά τα δεδομένα άλλαζαν. Και να σας πω ένα δεδομένο, το οποίο άλλαζε ανά διαστήματα: Η υποβάθμιση της χώρας μας πριν από λίγες ημέρες και η υποβάθμιση εννέα μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Άρα και η πολιτική συμπεριφορά και η αντιμετώπιση της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Και «ευτυχώς» φθάσαμε σε αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για Τιτανικό από τον Δεκέμβριο, όταν τα speads ήταν στο 130. Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει για πρωτοφανές έλλειμμα το οποίο παρέλαβε η κυβέρνηση. Οφείλατε να γνωρίζετε, λοιπόν, ότι από τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο έστω, ότι παραλαμβάνετε αυτή την κατάσταση και να προβλέψετε τι μπορεί να συμβαίνει. Το 12,7 ανακοινώθηκε πολύ πριν τελειώσει η χρονιά και ενώ τα spreads ακόμη και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ήταν χαμηλά. Γιατί, λοιπόν, δεν σπεύσατε να δανειστείτε τα αναγκαία ποσά για φέτος, ούτως ώστε να έχετε την άνεση του χρόνου και αφήσατε όλη αυτή την κρίση, την οικονομική κρίση που παραλάβατε δηλαδή, να μετατραπεί στην πορεία του χρόνου και σε δανειακή κρίση, που μας έφερε σε αυτό το σημείο και επέβαλε και το ΔΝΤ στη χώρα μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μακάρι να ήταν τόσο απλοϊκά και να λέγαμε ότι κάναμε μια παράλειψη και δεν δανειστήκαμε. Οι συνθήκες, όμως, στην οικονομία, σε δημοσιονομικό επίπεδο και στις αγορές, είναι πολύ πολύπλοκες και πολύ σύνθετες. Εμείς, ούτε για μια στιγμή δεν αφήσαμε την οικονομία την τύχη της. Παρακολουθούσαμε και παρακολουθούμε κάθε στιγμή κάθε εξέλιξη. Είναι όμως αντιληπτό ότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο αυτό, ούτε θα μπορούσαμε να δανειστούμε από όπου θέλουμε, όποιο ποσό θέλουμε και με όποιο επιτόκιο θέλαμε. Και ούτε είναι λογική το ότι υπήρχε χαμηλό spread, άρα έπρεπε να δανειστούμε τότε. Όλα αυτά είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Και ευτυχώς, η ελληνική κυβέρνηση είχε τις κεραίες της σηκωμένες και τα μάτια ορθάνοιχτα και με μια αξιοπιστία, την οποία κατακτήσαμε εν τω μεταξύ, γιατί δεν την είχαμε, μπορούμε σήμερα και φθάνουμε σε αυτό το επίπεδο. Να μπορούμε να δανειστούμε ένα ποσό, πρωτοφανές για τα διεθνή δεδομένα, έτσι ώστε να μπορούμε να βγάλουμε πέρα και τις δανειακές μας ανάγκες, πέραν όλων των άλλων.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο κ. Προβόπουλος, χθες, ήταν συγκεκριμένος. Δηλαδή, είπε ότι είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών σε αυτή την περίφημη συνάντηση και είχε κάνει και το ίδιο και με τον κ. Καραμανλή. Είχε πει, λοιπόν, ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα -αυτό είπε ο κ. Προβόπουλος χθες το βράδυ- το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 12%. Το επιβεβαιώνετε, το διαψεύδετε; Και αν το επιβεβαιώνετε, είναι λίγο έωλα αυτά που μας λέτε. Γιατί, αν μια κυβέρνηση που παραλαμβάνει, γνωρίζει ότι θα έχει έλλειμμα 12% από τον Σεπτέμβρη και δεν παίρνει κανένα μέτρο έως εκείνη την ώρα, νομίζω ότι είναι υπόλογη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Προβόπουλος, στην ενημέρωση που έκανε τον Σεπτέμβριο, δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές, είπε ότι το έλλειμμα είναι 6% αλλά εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα αγγίξει διψήφιο ποσοστό. Δεν μίλησε για 12% και πολύ περισσότερο δεν γνωρίζαμε ότι θα φθάσουμε στο 14%. Αυτά ήταν θεωρητικά. Στην πράξη έχει σημασία τι βρήκαμε εμείς και πώς χειριστήκαμε το ζήτημα. Ούτε ο μοναδικός παράγοντας της κρίσης που περνάμε είναι το έλλειμμα. Είναι το χρέος, είναι η δημόσια διοίκηση, είναι το κράτος. Συνεπώς, όταν ξεκινήσαμε να κινητοποιήσουμε τις διαδικασίες για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, είχαμε συγκεκριμένα δεδομένα. Και τα δεδομένα αυτά, δεν τα αντιληφθήκαμε τώρα. Τα αντιληφθήκαμε πριν από μήνες, όπου όμως δώσαμε μια τεράστια μάχη, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπήρχε μια σκέψη σε μια συζήτηση, η οποία δεν υιοθετήθηκε. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να συνεισφέρουν και πρέπει να συνεισφέρουν, όχι φυσικά μόνο εθελοντικά. Εμείς, ήδη, έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο τους επιβάλλει να δηλώνουν τα εισοδήματα που λαμβάνουν με τις αποδείξεις -όπου αναγκάζονται πλέον να εκδίδουν αποδείξεις- και αυτό φαίνεται και από τα φορολογικά έσοδα και την είσπραξη του ΦΠΑ. Και βεβαίως, στο χέρι των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι πρέπει να στηρίξουν την οικονομία της χώρας, για να στηριχθεί φυσικά και η δική τους οικονομία, είναι και το θέμα των τιμών, όπου εκεί θα πρέπει να υπάρχει και μια μείωσή τους.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά ο κ. Λοβέρδος χθες είπε ότι θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι έγινε μια συζήτηση. Και εγώ σας διευκρινίζω ότι έγινε μια συζήτηση για το θέμα αυτό, αλλά αυτή η πρόταση δεν υιοθετήθηκε.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου, λίγο αργότερα, είπε ότι είναι ανοιχτό αυτό το θέμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι συζητήθηκε και δεν αποφασίστηκε.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν είπε τέτοιο πράγμα. Είπε ότι συζητείται το θέμα, εξετάζεται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας αναφέρω ότι έγινε μια συζήτηση και δεν υιοθετήθηκε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ποιος τα πρότεινε; Είναι υπουργών, είναι του κ. Παπακωνσταντίνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει σημασία. Η κυβέρνηση είναι ενιαία και λειτουργεί συλλογικά.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως επιδίδεστε ως κυβέρνηση στην τέχνη της διασποράς του φόβου και της τρομοκρατίας της κοινής γνώμης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου. Ακριβώς το αντίθετο θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να κάμψουμε αυτό το κλίμα πανικού και φόβου, το οποίο υπάρχει και διαχέεται. Και γι` αυτό, ακριβώς, αυτή η δήλωσή μου κατατείνει προς αυτό.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μα, εσείς το διασπείρατε. Δηλαδή, ο υπουργός λέει τι έγινε σε μια κουβέντα; Μήπως έτσι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Εσείς το διασπείρατε», εννοείτε εγώ αυτή τη στιγμή;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, ο κ. Λοβέρδος το διέσπειρε χθες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Λοβέρδος μετέφερε μια συζήτηση που έγινε. Και σας λέω την τελική απόφαση της κυβέρνησης να μην υιοθετηθεί.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μήπως έτσι έγινε και με τον 13ο και τον 14ο μισθό, που υποτίθεται ότι μπήκε στο τραπέζι, αλλά όπως είπαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν ζητήθηκε ποτέ...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν «υποτίθεται». Προφανώς, δεν παρακολουθήσατε την τελευταία συνέντευξη του εκπροσώπου του ΔΝΤ. Εμείς έχουμε στοιχεία ότι, παρά όλους αυτούς που έλεγαν ότι ήταν επικοινωνιακό τρικ η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, μπήκε από την αρχή και κατ` απόλυτο τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ακόμη λίγες ημέρες προτού να κλείσει η συμφωνία, η Τρόικα επέμενε στο να κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και πρότεινε να δοθεί ως μπόνους. Αυτό, ήταν μια κατάκτηση της κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με προσωπική μάλιστα συμβολή και του Πρωθυπουργού.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Τι στοιχεία, δηλαδή, κασέτες, πρακτικά, κρυφή κάμερα; Τι είχατε; Θα μας τα δώσετε, θέλω να πω;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την κρυφή κάμερα;

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Μα, είπαν οι άνθρωποι ότι δεν μπήκε ποτέ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Σας είπα ότι χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι ετίθετο ως ζήτημα. Να το ξεκαθαρίσουμε: Από την αρχή τέθηκε. Ετίθετο κατά διαστήματα εντονότατα. Στην αρχή με απόλυτο τρόπο και μετά με διαφορετικό τρόπο. Εμείς, όμως, με λογικά επιχειρήματα πείσαμε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη, κανένας λόγος να κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο θέλαμε να προστατεύσουμε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Η Ακρόπολη δεν είναι ούτε ΕΡΤ, ούτε κάποια δημόσια υπηρεσία. Είναι μνημείο και ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Θεωρείτε ότι σήμερα βεβηλώθηκε; Και αν ναι, τι έκανε η υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα μιλήσω μόνο για την Ακρόπολη. Συμφωνώ με αυτά που λέτε ότι είναι μνημείο πολιτισμού το οποίο σέβεται όλη η ανθρωπότητα. Αυτό όμως το εντάσσω - και θα μου επιτρέψετε γιατί είναι τέτοιες οι στιγμές - μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του τουρισμού, ίσως του μοναδικού προϊόντος που μας έμεινε σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες εποχές που μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα και να δώσει δουλειά σε δεκάδες χιλιάδων εργαζομένων, είτε είναι στη ναυτιλία, είτε είναι στον τουρισμό, είτε ασχολούνται με τουριστικά επαγγέλματα. Ο τουρισμός, λοιπόν, σημαίνει έσοδα, σημαίνει δουλειά, σημαίνει ανάπτυξη. Δυστυχώς το ΠΑΜΕ έχει αναλάβει κατ εργολαβία την υπονόμευση του τουρισμού. Και αυτό γίνεται με την ευθύνη του ΚΚΕ, αντιδρώντας στην αποβίβαση τουριστών στο λιμάνι του Πειραιά, βεβηλώνοντας την Ακρόπολη - σήμερα μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ σε παρέμβαση που έκανε σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ μου είπε ότι εγώ ψεύδομαι και ότι δεν έγινε κατάληψη της Ακρόπολης. Όσοι όμως μένουμε στην Αθήνα και όσοι βλέπουμε τηλεόραση και έχουμε εικόνα, είδαμε δυο τεράστια πανό με την υπογραφή του ΚΚΕ, πολλές κόκκινες σημαίες, μία εικόνα κάθε άλλο παρά ελκυστική για τους τουρίστες. Η δυσφήμιση για την χώρα μας είναι τεράστια. Το ΚΚΕ -και το ΠΑΜΕ- είναι υπόλογο για τα έσοδα που χάνονται από τον τουρισμό ή για τις δουλειές που χάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό όλο αυτό το διάστημα, και θα πρέπει να απολογηθεί γι` αυτό. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακολουθεί και να δρα με ισορροπία, σύνεση και ψυχραιμία. Αλλά, η ανάγκη καταδίκης τέτοιων φαινομένων και τέτοιου είδους υποτίθεται ακτιβιστικών πράξεων είναι εντονότατη και πιστεύω ότι θα πρέπει να τη συμμεριστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ : Σε ένα θέμα που αναφερθήκατε στην αρχή σχετικά με την εντολή προς όλα τα υπουργεία να καταγράψουν τις περιπτώσεις διαφθοράς. Αυτή είναι μία διαδικασία που θα επιταχυνθεί; Ζητήσατε από τα υπουργεία να κάνουν αυτή την καταγραφή σε μία σύντομη περίοδο, ώστε να αρχίσουν να καταλογίζονται και ευθύνες σε επίορκους κρατικούς λειτουργούς; Και δεύτερον έχετε σκεφτεί κάποιο σύστημα ίσως ενδεχομένως αλλαγή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ούτως ώστε οι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί να μην περνάνε μία ΕΔΕ, ένα δευτεροβάθμιο και στη συνέχεια μετά από μία παύση ορισμένων μηνών να επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία άλλη συνέπεια;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η καταγραφή γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να μην «σέρνονται» όλες αυτές οι υποθέσεις και οδηγηθούν στην ατιμωρησία. Από κει και πέρα, υπάρχει ένα γενικότερο θέμα λειτουργίας του Δημοσίου, των δημοσίων υπαλλήλων και η κυβέρνηση το εξετάζει μέσα σε συνολικό πλαίσιο, που θέτει την προοπτική λειτουργίας ενός κράτους, το οποίο θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Ενός κράτους, στο οποίο τα φαινόμενα διαφθοράς, δωροδοκίας και χρηματισμού δεν θα είναι σε πρώτο πλάνο, όπως είναι μέχρι σήμερα.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει θέμα ανασχηματισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε νωρίτερα για το Βατοπέδι και την πρόταση τότε του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση να πάει σε προανακριτική επιτροπή. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτή η πρόθεσή σας ισχύει και σήμερα τόσο για το Βατοπέδι, όσο και για τη SIEMENS, εάν θα θέλατε την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Και ένα σχόλιο για τη σημερινή προτροπή της κ. Μπακογιάννη να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα του Βατοπεδίου το συζητά ακόμη η Εξεταστική Επιτροπή. Είναι και η μόνη αρμόδια να εκδώσει πόρισμα με τις πορισματικές εκθέσεις, εάν υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις από τους βουλευτές που συμμετέχουν. Και αφού εκδοθεί το πόρισμα, θα αποφασιστεί και αν θα πρέπει να συσταθεί προανακριτική Επιτροπή ή όχι. Φυσικά, παρακολουθούμε όλα τα τεκταινόμενα στην Εξεταστική Επιτροπή. Μας κάνει εντύπωση η κατονομασία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Καραμανλή από καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή. Τα παρακολουθούμε, αλλά η Εξεταστική Επιτροπή θα βγάλει τα δικά της συμπεράσματα.

Όσο για την κ. Μπακογιάννη, δεν έχω να σχολιάσω τίποτε.

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Αποφύγατε να πείτε ονόματα. Θα εξετάσει η Εξεταστική για την οικονομία και ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλή για την κατάσταση αυτή, της έλλειψης αξιοπιστίας στην ελληνική οικονομία και πάει λέγοντας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι θα εξεταστούν οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Εάν αυτή τη στιγμή επιμείνουμε σε πρόσωπα, χωρίς να έχει ακόμη συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, θα δημιουργήσουμε στόχους και θα χάσουμε την ουσία.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως το ενδιαφέρον σας για την Ακρόπολη είναι λίγο επιλεκτικό, γιατί αντιδράσατε τώρα για αυτή την κινητοποίηση, αλλά προ μηνών όταν είχαν δει το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση Σημίτη είχε τιτλοποιήσει τα έσοδα από την Ακρόπολη δεν αντιδράσατε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό ας το αφήσουμε να το κρίνει ο ελληνικός λαός. Δεν είναι έτσι όπως τα λέτε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει κάποια πρόταση, κάποιο σχέδιο της κυβέρνησης, οδηγίες σε αυτούς τους δημοσίους υπαλλήλους και τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν μισθούς, χάνουν εισόδημα, να τους πάρετε και άλλα λεφτά από τους έμμεσους φόρους, για το πώς θα ανταπεξέλθουν στην κρίση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, την υπόθεση της προστασίας των αδύναμων πολιτών την θέτουμε ψηλά στη διερεύνησή μας και στις προτάσεις μας. Και για αυτό ακριβώς δημιουργούμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους πολίτες που θα παρουσιάζεται και μέσα στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με συγκεκριμένες πολιτικές, με συγκεκριμένες στοχεύσεις για την προστασία των εργαζομένων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Με προστασία του μηνιαίου εισοδήματός τους, με προστασία των δανειοδοτικών τους αναγκών, με προστασία των νέων ανέργων κάτω των 25 ετών, των μακροχρόνιων ανέργων άνω των 55 ετών. Και ας περιμένουμε να δούμε τι πολιτικές ακόμη θα ανακοινωθούν. Το θέμα αυτό βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα καταθέσετε τροπολογία για να σταματήσει η κατάθεση αιτήσεων για συνταξιοδότηση από δημοσίους υπαλλήλους πριν την ψήφιση του Ασφαλιστικού, όπως έχει προκύψει και έχει αφήσει ανοιχτό από τον κ. Λοβέρδο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Λοβέρδος το ανακοίνωσε και ήδη δίνεται η δυνατότητα ανάκλησης παραιτήσεων που αφορά σε όλο το 2010, έτσι ώστε όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέσα στο 2010, να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και θα μπορούν να κάνουν χρήση του αιτήματος συνταξιοδότησής τους όποτε θελήσουν και όποτε το χρειάζονται.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Φοβάται η κυβέρνηση το ενδεχόμενο στην περίπτωση που ανοίξει η Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία και η συζήτηση ξεκινήσει για την προηγούμενη πενταετία και επεκταθεί και σε προηγούμενες οκταετίες, για παράδειγμα στην οκταετία της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, να βρεθούν οι υπαίτιοι. Φοβάται κάτι τέτοιο η κυβέρνηση; Είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτε. Φοβούνται μόνο οι ένοχοι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 4 May 2010 - 22:52:31 UTC