Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-10-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 295759674

Έκδοση 1

BRIEFING(211010)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Χθες διεξήχθη εδώ, στο χώρο της Γενικής Γραμματείας μία ιδιαιτέρα σημαντική εκδήλωση από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων, με καινοτόμες ιδέες. Είναι η πρώτη σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων, που αποσκοπούν στην αλληλοκατανόηση και την εμπέδωση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρηματιών και της Πολιτείας.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί και το πνεύμα της κυβέρνησης. Τη δική μας αντίληψη για το τι σημαίνει υγιής επιχειρηματικότητα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Δεν επιθυμούμε την ανάπτυξη πάνω σε σαθρές βάσεις του παρελθόντος με τις άστοχες έως ύποπτες επιδοτήσεις, με τη δαιδαλώδη και αποτρεπτική γραφειοκρατία, που τελικά πάσχει από έλλειψη οράματος και μοιραία αποβαίνει πρόσκαιρη. Αντίθετα, είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε σημαντικά την ανάπτυξη, πάνω όμως σε στέρεες, υγιείς και ξεκάθαρες βάσεις. Εκεί αποσκοπεί η έντονη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την εξυγίανση και του δημόσιου τομέα, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης και ο επιχειρηματίας να λειτουργεί μέσα σε ένα ξεκάθαρο και διάφανο πλαίσιο.

Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα που θα βασίζεται στην καινοτομία και τον ανθρωποκεντρισμό, την επιχειρηματικότητα που έρχεται να καλύψει υπαρκτές και πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει, τονίζοντας τη βούλησή της να στρέψει το αναπτυξιακό μοντέλο προς τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ουσιαστική κάλυψη των πραγματικών αναγκών των πολιτών.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την ανάγκη δημιουργίας συγκυβερνήσεων, είτε οικουμενικών, είτε κυβερνήσεων από τα δύο κόμματα εξουσίας. Το ίδιο προέβλεψε και η γ.γ. του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα. Σκέφτεται ένα από τα δύο ενδεχόμενα η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ξεκάθαρο, το έχουμε πει πολλές φορές. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση. Η πιο αποφασιστική και τολμηρή κυβέρνηση που υπήρξε. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματά μας ακριβώς αντανακλώνται και στο τι λένε οι εταίροι μας στο εξωτερικό, αλλά και στο τι κατανοεί ο ελληνικός λαός ως προς την αντιμετώπισή μας σε σχέση με την χρεοκοπία της χώρας και με τις προοπτικές που δίνουμε γα τη σωτηρία της πατρίδας μας. Οι συγκυβερνήσεις δεν μας αφορούν. Δεν μας αφορά τίποτε άλλο από τη λαϊκή εντολή που έχουμε για να μπορέσουμε να πάρουμε εκείνες τις τολμηρές αποφάσεις, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από τη κρίση και να μην βρεθούμε, κυρίως, ξανά στην ίδια κατάσταση. Αυτοί είναι οι στόχοι που βάζουμε και τους τηρούμε απαρέγκλιτα. Όλα τα άλλα είναι μία παραφιλολογία που δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές πολιτικές ανάγκες, αλλά προφανώς με τις διαθέσεις και τις βουλήσεις κάποιων άλλων.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι τουλάχιστον φαιδρό να λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη τρόικα «μέχρι εδώ», όταν η κυβέρνηση έχει συνδιαμορφώσει ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία πακέτα μέτρων μαζί με την τρόικα; Μήπως αυτές οι αντιστάσεις θα πέσουν αμέσως μετά τις εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει θέσει το πλαίσιο στο οποίο κινείται. Δεν πολιτευόμαστε με βάση την τρόικα. Πολιτευόμαστε με βάση το δημόσιο συμφέρον και μόνο. Και φυσικά αυτό το υπηρετούμε σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία μας με τους ξένους εταίρους είναι απαραίτητη. Εκεί όμως που, πραγματικά, δίνουμε λογαριασμό και απολογούμαστε, είναι στον ελληνικό λαό τον οποίο οφείλουμε να ενημερώνουμε για το πλαίσιο των κινήσεών μας. Αυτό έκανε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βάζοντας και το πλαίσιο, ακριβώς δίνει και την εικόνα, τη μεγάλη εικόνα προς τον πολίτη, τι ακριβώς κάνουμε ως κυβέρνηση, μέχρι πιο σημείο φτάνουμε και κυρίως ποιες είναι οι προοπτικές για τη χώρα μας, ξεπερνώντας, καταρχήν την δανειακή κρίση και από εκεί και πέρα κάνοντας τις μεγάλες αλλαγές. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός και αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ευθύνεται κάποιος από τη κυβέρνηση για τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι ήταν μία ιδιωτική επένδυση, ένα κονσόρτσιουμ το οποίο, ακριβώς, θα υλοποιούσε αυτή την ιδιωτική επένδυση. Εμείς ως πολιτεία κάναμε τα πάντα, έτσι ώστε να υπάρχει ένα σταθερό, επενδυτικό, περιβάλλον σεβόμενο τους νόμους του κράτους, θέτοντας όλα τα στοιχεία: αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά. Από εκεί και πέρα και σήμερα αν παρακολουθήσει κανείς τις δηλώσεις μεταξύ των μελών του κονσόρτσιουμ αυτού, θα διαπιστώσει ότι υπήρχε μία επιχειρηματική δυσπραγία, μία ασυνεννοησία ή διαφορετική οπτική σε επιχειρηματικό επίπεδο, στο οποίο φυσικά ούτε μπορούμε, ούτε έχουμε δικαίωμα να παρέμβουμε. Αλλά η κυβέρνηση, αυτό που κάνει και το κάνει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και έχει και άμεση σχέση με το ότι σήμερα συζητείται στην επιτροπή της Βουλής ο νόμος για το fast track, δηλαδή για τις γρήγορες επενδύσεις, δημιουργεί ένα περιβάλλον και μία νομοθεσία, η οποία μέχρι τώρα ήταν απαγορευτική για τις μεγάλες και για τις ξένες επενδύσεις.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ποιος ευθύνεται, από κυβερνητικής άποψης, που ο Γιώργος Παπανδρέου, την Παρασκευή, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, ότι η επένδυση θα γίνει και μάλιστα ανέπτυξε τα οφέλη της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, απάντησε με τα δεδομένα που είχαμε εκείνη τη στιγμή και φυσικά περιέγραψε όλο το πλαίσιο αυτής της επένδυσης. Δεν υπάρχει ευθύνη κανενός, γιατί απάντησε με τη δέουσα σοβαρότητα και την πληροφόρηση που υπήρχε μέχρι τότε. Είναι γνωστό ότι η επιστολή από το Κατάρ ήρθε αργότερα, ήρθε την επόμενη εβδομάδα. Και φυσικά ο Πρωθυπουργός περιέγραψε και το πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζουμε για τις επενδύσεις. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε μία επένδυση η οποία ματαιώθηκε. Ίσα, ίσα με το Κατάρ υπάρχει μέλλον στη συνεργασία μας. Και φυσικά εάν υπάρξει αυτή η πολιτική βούληση, η οποία υπάρχει και συνεχίζει να υλοποιείται - και εμείς θα την υλοποιούμε - μιλάμε για τις από εδώ και πέρα επενδύσεις. Και φυσικά η πολιτική μας, ούτε συνδέεται, ούτε εξαντλείται σε μία μόνο επένδυση με το επιχειρηματικό ρίσκο που έχει για αυτούς που την κάνουν.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Μήπως, τελικά, δεν ήταν μόνο ασυνεννοησία των εταιριών αυτών στον Αστακό, αλλά είναι και ασυνεννοησία μεταξύ της κυβέρνησης; Εσείς χθες μας είπατε ότι είχαμε ναυάγιο γιατί δεν τα βρήκαν οι ιταλικές εταιρίες με του Κατάρ. Ο κ. Κουβέλης σας διέψευσε λέγοντας ότι δεν υπήρχε εμπλοκή με την ιταλική πλευρά. Τελικά τι ισχύει από όλα αυτά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Κουβέλης δεν με διέψευσε. Ξέρω πολύ καλά και τι είπα και τις δηλώσεις του κ. Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης είπε αυτό που είπα και εγώ χθες, ότι πρόκειται για μία ιδιωτική επιχείρηση. Φυσικά υπάρχει ένα επιχειρηματικό ρίσκο - αυτό ήταν το νόημα των λεγομένων του, έχω τις ακριβείς δηλώσεις του - και φυσικά η ματαίωση προήρθε από διαφωνία μεταξύ των ιδιωτών που συμμετέχουν σε αυτή τη συμφωνία.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Συγγνώμη. Εσείς είπατε χθες ότι η ματαίωση οφείλεται σε διαφωνία της ιταλικής και της πλευράς των Αράβων. Ο κ. Κουβέλης είπε το αντίθετο. Είπε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα από τη πλευρά της Ιταλίας. Και μάλιστα και η κ. Μπιρμπίλη, είπε ότι ουσιαστικά ήταν απροετοίμαστη η κατάσταση για μία τέτοια επένδυση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Μπιρμπίλη δεν είπε αυτό. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι είπε. Η ουσία είναι η εξής: Υπήρχε εμπλοκή ανάμεσα στους ιδιώτες που συμμετέχουν σε αυτό το κονσόρτσιουμ. Το ελληνικό κράτος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Ακολούθησε τις εντολές του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος και αυτό έκανε και αυτό θα κάνει. Το να προσπαθούμε να βγάλουμε διαφωνίες μεταξύ υπουργών από εκεί που δεν υπάρχουν, σαφώς και δεν βοηθούν κανέναν.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας το θέσω αλλιώς κύριε Εκπρόσωπε. Χθες, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Παμπούκης μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή στη Βουλή, είπε αυτολεξεί σας το λέω «παρασυρθήκαμε γιατί είχαμε να κάνουμε με σοβαρές εταιρίες». Και το ερώτημα είναι τόσο κακό - είναι προφανώς- το οικονομικό περιβάλλον που εύκολα ένας υπουργός που χειρίζεται το fast truck, μια πολύ σημαντική απόφαση της κυβέρνησης για την οικονομία και συνολικότερα για τη χώρα, παρασύρεται τόσο εύκολα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παμπούκης δήλωσε, και αυτό εννοούσε φυσικά, ότι οι εταιρίες με τις οποίες είχαμε να κάνουμε, ήταν αξιόπιστες. Αλλά, φυσικά επειδή συμπλήρωσε και άλλα πολλά, εκτός από αυτά που είπατε, το νόημα ήταν ότι το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, οι εταιρίες, όμως, επέλεξαν έναν δικό τους δρόμο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε άλλο αυτή η επένδυση που τελικά δεν προχωράει και μας δώσατε εξήγηση γιατί δεν προχωράει και άλλο το μνημόνιο με την κυβέρνηση του Κατάρ. Εάν δεν απατώμαι στο μνημόνιο αυτό με την κυβέρνηση του Κατάρ, προβλέπεται τακτά χρονικά διαστήματα να συνεδριάζει μια κοινή διϋπουργική επιτροπή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα συνεδριάσει και σύντομα.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε να μας ανακοινώσετε πότε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ανακοινωθεί πότε ακριβώς αλλά νομίζω ότι θα συνεδριάσει αύριο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τελικά, ποιος είναι αναξιόπιστος, οι εταιρίες, το Κατάρ, γιατί ο κ. Παμπούκης μίλησε για μη σοβαρές εταιρίες, ο κ. Κουβέλης σήμερα μίλησε για αναξιόπιστους συνομιλητές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν προσπαθείτε να βγάλετε διαφορές από τα ίδια λεχθέντα, είναι θέμα του πώς το εξηγεί καθένας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Όχι, δεν είναι τα ίδια λεχθέντα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ δεν θα μιλήσω για αναξιοπιστία. Εγώ και είπα και έθεσα το πλαίσιο ότι το κράτος έκανε με το παραπάνω αυτό που έπρεπε να κάνει. Και πρώτη φορά βλέπουμε με τόση σοβαρότητα τα ζητήματα των επενδύσεων. Από εκεί και πέρα, οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν τα εσωτερικά τους, έχουν τα ρίσκα τους και φυσικά ακολουθούν το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Βιαστήκατε να θριαμβολογήσετε για την επένδυση ή όχι; Έχει κάποιος ευθύνη που δεν έγινε η επένδυση ή φταίνε μόνο οι ιδιωτικές εταιρίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Το κράτος έκανε τα καλύτερα που θα μπορούσε να κάνει. Και το κράτος αυτή τη στιγμή το εκπροσωπεί η κυβέρνηση.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάω σε ένα άλλο θέμα. Μήπως τελικά παρασύρθηκε η κυβέρνηση στο γεγονός ότι ξεκίνησε μια μυστική διπλωματία μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας για τη διαχείριση του εναέριου χώρου και τη μείωση των εντάσεων από πλευράς Τουρκίας και όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» με εντολή του Πρωθυπουργού σταμάτησε αυτή η διαβούλευση, η μυστική διπλωματία, γιατί οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, της Άγκυρας ήταν τουλάχιστον υπερβολικές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς αυτό το θέμα, ήδη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας έχει κάνει εκτενείς ανακοινώσεις. Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση, ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα φέρονται ότι έγιναν με μυστικές διαπραγματεύσεις και φυσικά, ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι πάντοτε ξεκάθαρες. Και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας, μιλώντας σήμερα σε μια εκπομπή είπε, και το είπε πολύ χαρακτηριστικά, ότι όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν δεχόμαστε ούτε γρατζουνιά. Αυτό είναι ξεκάθαρο και φυσικά η κόκκινη γραμμή είναι σαφέστατη και ξεκάθαρη εδώ και χρόνια.

ΣΠΑΝΟΥ: Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπονται κάποια έσοδα από πρόστιμα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Ωστόσο, η κ. Μπιρμπίλη χθες στο «Flash», είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει τακτοποίηση τύπου ημιυπαίθριων. Τι ακριβώς συμβαίνει; Δεν είναι ενημερωμένη η κ. Μπιρμπίλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Φυσικά, η κ. Μπιρμπίλη είναι ενημερωμένη ως συναρμόδια υπουργός. Από εκεί και πέρα, σαφώς και δεν προβλέπεται να υπάρχει τακτοποίηση γενικώς των αυθαιρέτων. Αλλά, όπως γνωρίζουμε, υπάρχει μια νομοθεσία που επιβάλλει πρόστιμα για την ανέγερσή τους, με μια τυπική διαδικασία.

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι αξία μπορεί να έχει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα θιγούν άλλο, όταν ήδη ετοιμάζεται το ενιαίο μισθολόγιο που περικόπτει ακόμη περισσότερο μισθούς και επιδόματα. Έρχεται νέα αύξηση του ΦΠΑ. Μένει να δούμε πώς θα προσδιοριστεί αυτό. Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια και των ΔΕΚΟ και των αστικών συγκοινωνιών και ήδη έχετε προαναγγείλει νέο μαχαίρι στις δαπάνες για την υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Είναι πολύ κοινότυπο πλέον και το λέμε καθημερινά. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε, είναι αποφάσεις για εξορθολογισμό, είναι για μείωση της σπατάλης. Ακριβώς αυτό κάνουμε και στην υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν, το να περικόπτουμε τη σπατάλη και την ασυδοσία, τα ονομάζετε «νέα μέτρα», τότε αυτές οι αποφάσεις πραγματικά θα υλοποιηθούν. Αλλά θα υλοποιηθούν για περικοπή και μόνο της σπατάλης, έτσι ώστε αυτά τα χρήματα να επιστρέψουν στην υγεία, να επιστρέψουν και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά να επιστρέψουν εκεί που πραγματικά θα μπορεί να ενισχυθεί και πρέπει να ενισχυθεί η δημόσια υγεία. Όσον αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο είναι ζητούμενο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες. Και φυσικά, αυτή είναι απόφασή μας, επιτέλους, για να υπάρχει μια ισότητα, μια ισότιμη αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων από το κράτος και να σταματήσουν αυτές οι γνωστές καταστάσεις, όπου άνθρωποι με τα ίδια προσόντα ή ακόμη και μεγαλύτερα προσόντα, να αμείβονται πολύ λιγότερο από κάποιους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτός ο ανορθολογισμός που υπάρχει στο ελληνικό δημόσιο και στο ελληνικό κράτος, θα σταματήσει. Και μια από τις σημαντικές και τολμηρές αποφάσεις που λαμβάνουμε, είναι και το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο, φυσικά, θα το εφαρμόσουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και φυσικά, με την προϋπόθεση, και αυτό είναι ξεκάθαρο, ότι δεν θα θιγεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Αλλά ο εξορθολογισμός είναι απαραίτητος να γίνει, για να σταματήσουν αυτές οι πολύ μεγάλες ανισότητες που βλέπουμε μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα το σχόλιό σας, σε μια παρέμβαση που είχαμε το πρωί του Θάνου Μικρούτσικου στο ραδιόφωνο του «ΑΝΤΕΝΝΑ». Δήλωσε, ότι αν μπορέσει θα φοροδιαφύγει. Και το αιτιολόγησε λέγοντας ότι πληρώνει το 55% των εσόδων του, ότι γίνεται παρτενέρ ένας ανυπόληπτος φορέας όπως είναι το κράτος, γιατί δεν του προσφέρει νοσοκομειακή περίθαλψη, τον υποχρεώνει να κινείται σε κακούς δρόμους, τον υποχρεώνει να πηγαίνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο και τον υπερφορολογεί επειδή δεν μπορεί να πιάσει τη φοροδιαφυγή. Και αυτό το σύστημα είναι σαθρό. Και το ερώτημά μου είναι, πώς θέλετε να πιστέψει ο Έλληνας πολίτης ότι θα καταφέρει να τα αλλάξει όλα αυτά η κυβέρνηση, τα οποία πράγματι υπάρχουν, αν δεν μπορεί να πειστεί ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, εννοείται ότι δεν θα σχολιάσω το τι είπε ο Θάνος Μικρούτσικος τον οποίο εκτιμώ, αλλά είναι δική του άποψη. Εκείνο το οποίο μπορούμε να πούμε, είναι ότι ο Έλληνας πολίτης βλέπει πραγματικά τις πολύ μεγάλες αλλαγές τις οποίες προσπαθούμε να κάνουμε και τις οποίες εφαρμόζουμε μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τις παθογένειες και το πώς ζούμε καθημερινά, τις γνωρίζουμε. Αλλά, εδώ στην Ελλάδα υπάρχει και νοσοκομειακή περίθαλψη και δημόσια εκπαίδευση και δεν υποχρεώνεται κανένας να πάει στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και φυσικά, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των εκπαιδευτικών στηρίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Είναι, ούτως ή άλλως, υποχρέωση του κράτους. Οι ελλείψεις, οι παθογένειες και οι αγκυλώσεις προσπαθούν να αντιμετωπιστούν από αυτή την κυβέρνηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όπως δεν έχουν αντιμετωπιστεί ποτέ.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις εκλογές που έρχονται, ότι θα υπάρξει δηλαδή ένα μήνυμα δυσαρέσκειας σε ό,τι αφορά τις πιέσεις που δέχεται ο ελληνικός λαός, στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Υπάρχει αυτός ο προβληματισμός; Δηλαδή, το συζητάτε, κάνετε κάποιες συσκέψεις με αντικείμενο το μήνυμα των εκλογών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε δώσει το στίγμα αυτών των εκλογών. Το διακύβευμα το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Έχουμε σημαντικότατες εκλογές για την ελληνική πολιτική ζωή, υπό την έννοια ότι στις 7 Νοέμβρη θα κληθεί ο ελληνικός λαός να επιλέξει εκείνους οι οποίοι πιστεύουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην αιρετή περιφέρεια. Είναι σημαντικότατες οι αλλαγές που γίνονται. Εμείς μιλήσαμε για επανάσταση του «Καλλικράτη» και αυτό από μόνο του δίνει το σοβαρό στίγμα που έχει να κάνει με την πρόοδο της χώρας μας. Και φυσικά, σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός δίνει το στίγμα. Και η επιλογή όλων μας είναι η εξής: Ή πάμε μπροστά ή πάμε πίσω. Εμείς έχουμε επιλέξει να πάμε μπροστά. Αυτές είναι οι προσπάθειες που κάνουμε εδώ και ένα χρόνο. Σε δύσκολες συνθήκες δημιουργούμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας βγάλουν από την κρίση, αλλά και θα γίνουν μεγάλες αλλαγές και μια ευκαιρία είναι και ο «Καλλικράτης». Ο ελληνικός λαός αυτό το κατανοεί.

ΣΕΓΚΟΣ: Άρα, το διακύβευμα τι θα αφορά; Θα αφορά τον «Καλλικράτη» ή όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τη συνολική πορεία της χώρας, για να καταλάβουμε και τι πήχη θέτει η κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πήχη δεν βάζουμε, υπό την έννοια ότι μιλάμε για σημαντικότατες εκλογές με σαφές πολιτικό στίγμα, γιατί η αυτοδιοίκηση είναι μέρος της πολιτικής ζωής. Και έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η επανάσταση του «Καλλικράτη» ανατρέπει όχι μόνο τα της αυτοδιοίκησης, ανατρέπει και την κακή λειτουργία του κράτους, δημιουργεί ένα επιτελικό κράτος, τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουμε ζήσει και βιώσει μέχρι τώρα. Αλλά και το πολιτικό σύστημα έχει τις επιδράσεις του γιατί επιτέλους ο πολίτης βρίσκεται κοντά στο κέντρο των αποφάσεων, συμμετέχει, υπάρχει ουσιαστική αποκέντρωση. Όμως, και μέσα στον «Καλλικράτη» υπάρχουν όλες εκείνες οι δικλείδες, οι οποίες διασφαλίζουν μια αυτοδιοίκηση με μεγάλες αρμοδιότητες και με πόρους και με αυτονομία από το κεντρικό επιτελικό κράτος.

ΠΑΠΠΑ: Παρ` όλα αυτά κύριε Εκπρόσωπε, αν υπάρξει πολιτική αποδοκιμασία της κυβέρνησης σ` αυτές τις εκλογές, τι θα σημαίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εξαρτάται τι σημαίνει πολιτική αποδοκιμασία.

ΠΑΠΠΑ: Να χάσετε 7-8 μονάδες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να προχωράμε σε επιλογές που προωθούν τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε. Επιλογές που τις κατανοούν, που τις στηρίζουν και δίνουν και τη δυνατότητα στον Έλληνα πολίτη να συμμετέχει στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσα από την αιρετή περιφέρεια, αλλά και μέσα από τελείως διαφορετικούς δήμους.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός, αν μπορείτε να μας διευκρινίσετε για ποιους φορολογικούς συντελεστές μιλούσε, ότι δεν θα πειραχθούν, εκτός από τις δεσμεύσεις, όπως είπε, που έχουμε αναλάβει. Ποιους σκοπεύετε να αυξήσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια συζήτηση. Είναι τα γνωστά εναλλακτικά σενάρια για το ΦΠΑ και μιλάμε μόνο για εκεί. Δεν θα πειραχθούν φορολογικοί συντελεστές, το είπαμε και χθες εδώ. Αυτό είναι δεδομένο και φυσικά τα εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν για το ΦΠΑ, έχουν να κάνουν με το ότι ψάχνουμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, ούτως ώστε να επιβαρυνθούν κατά το λιγότερο δυνατόν, οι Έλληνες πολίτες. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί για αποφάσεις που ήδη έχουμε πάρει, προσπαθούμε να τις ελαφρύνουμε, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το εισόδημα του απλού Έλληνα πολίτη. Και από εδώ και πέρα, εννοείται ότι όσα περιθώρια θα έχουμε, θα γίνεται αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιβεβαιώνετε εσείς τις πληροφορίες ότι έχει γίνει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών να ανακοινωθεί το έλλειμμα μετά τον δεύτερο γύρω των δημοτικών εκλογών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι συνεννόηση, δηλαδή;

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα, αλλά και η κριτική που γίνεται και από τη Ν.Δ. είναι ότι το έλλειμμα που έχει διαπιστώσει η Eurostat είναι μεγαλύτερο και δεν το ανακοινώνει τώρα, για να μην δημιουργήσει θέμα στις εκλογές και να προκύψει μετά τις εκλογές, όταν θα έχει διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων γίνεται από τη Eurostat. Η Ν.Δ. έχει στο μυαλό της τη στατιστική υπηρεσία, την οποία χειραγωγούσε με τον χειρότερο τρόπο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Γίνεται η επεξεργασία, έχουμε εξηγήσει και αναλύσει πώς γίνεται αυτή η επεξεργασία του ελλείμματος για το 2009, δηλαδή για το μεγαλύτερο μέρος όπου κυβερνούσε η Ν.Δ. Και φυσικά η Ν.Δ. κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς, όμως, έχουμε αποδείξει, ότι εμείς ζητήσαμε να έχουμε μία ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία. Δεν φοβόμαστε για το τι θα αποκαλυφθεί ως έλλειμμα για το 2009. Έχουμε την αρχή ότι μόνο με το να αποτυπώνουμε την πραγματικότητα και να αποκαλύπτεται η πραγματικότητα, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα. Συνεπώς, δεν έχει καμία σχέση και καμία βάση αυτό που ισχυρίζεται η Ν.Δ. ή όποιος άλλος το ισχυρίζεται.

ΣΠΑΝΟΥ: Η Ν.Δ. για μία ακόμη φορά ζητά από τη κυβέρνηση, δηλαδή από την ηγεσία του Πενταγώνου, να δώσει ονόματα και διευθύνσεις για το περίφημο «πάρτι» των εξοπλισμών. Γιατί δεν το κάνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. το ζητάει αυτό; Δεν σχολιάζω και δεν απαντώ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 21 October 2010 - 21:30:55 UTC