Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-10-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 296707839

Έκδοση 1

BRIEFING(261010)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Αναλάβαμε πριν από ένα περίπου χρόνο την ευθύνη της διαχείρισης της χειρότερης μεταπολιτευτικής περιόδου της χώρας. Χρέος μας ήταν και είναι ακόμα η σωτηρία της χώρας από τα δεινά που προκάλεσε η ανεύθυνη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την απραξία και την ατολμία της.

Προχωρήσαμε σε ριζικές αλλαγές και αποφάσεις που πραγματικά βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο και προδιαγράφουν ένα διαφορετικό, καλύτερο μέλλον. Με τις αποφάσεις μας, όχι μόνο βγαίνουμε βήμα - βήμα από το τούνελ, αλλά θωρακίζουμε την οικονομία και την κοινωνία μας από μελλοντικές κρίσεις.

Όλοι σήμερα συνειδητοποιούν την επιτακτική ανάγκη για την απρόσκοπτη συνέχιση των αλλαγών. Όλοι οι πολίτες που υπέστησαν θυσίες, θέλουν να τις δουν να αξιοποιούνται στο βωμό της δημιουργίας μιας διαφορετικής Ελλάδας, μακριά από πελατειακές σχέσεις, διαφθορά, χρόνιες παθογένειες και απαρχαιωμένες λογικές και τακτικές. Κανείς πολίτης δεν επιθυμεί να πάνε χαμένες οι θυσίες του.

Κανείς πολίτης δεν επιθυμεί να υποθηκεύσει εκ νέου το μέλλον των παιδιών του επιστρέφοντας τη χώρα στο σημείο μηδέν, στην ανασφάλεια και το φόβο, απ όπου ξεκινήσαμε πέρυσι, τέτοια εποχή.

Βιώσαμε όλοι την απαξίωση, την αναξιοπιστία, αλλά και πολλές φορές ακόμη, το χλευασμό. Τα ξεπεράσαμε όμως όλα αυτά με σκληρό αγώνα και είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να εκφραστεί έτσι για τη χώρα μας, γιατί στο τέλος αυτής της περιπέτειας θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα.

Η αντιπολίτευση έδωσε αντιμνημονιακό τόνο στις επερχόμενες εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, μάλιστα, εξαπατώντας για άλλη μια φορά τους πολίτες, προσπαθώντας να εγκλωβίσει και να παγιδεύσει τους πολίτες, σε μία ψήφο, υποτίθεται, δυσαρέσκειας. Δεν υπάρχει όμως την περίοδο που διανύουμε ψήφος δυσαρέσκειας, δεν υπάρχει ψήφος αποδοκιμασίας. Αντίθετα, υπάρχει ψήφος πολιτικής σταθερότητας, ψήφος με το βλέμμα στο μέλλον.

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, λοιπόν, σηματοδοτούν για μας την ευθύνη, τη συνέχεια προς την οριστική αλλαγή πορείας της χώρας. Αποτελούν απόδειξη συναίσθησης του πατριωτικού καθήκοντος του κάθε πολίτη και πράξη ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές. Καλούμαστε, λοιπόν, να αποφασίσουμε εάν θα συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία μας προς τα εμπρός, προς τη διαφάνεια, προς την αξιοκρατία, τη λογοδοσία, τη δημιουργία αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης κράτους - πολιτών, που τόσο λείπουν ή θα διακινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στη μιζέρια, τη φαυλότητα, την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας:

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πιστεύετε ειλικρινά, ότι αυτός ο ειλικρινής, ωμός - όπως θέλετε πείτε το- εκβιασμός του Πρωθυπουργού θα περάσει στον ελληνικό λαό; Γιατί περί αυτού πρόκειται, περί εκβιασμού. «Ψηφίστε με, ψηφίστε τους υποψηφίους μου ή πάω σε εκλογές».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπήρχε κανένας εκβιασμός του Πρωθυπουργού. Ήταν μία ομιλία ευθύνης. Απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έτσι όπως έπρεπε, με το βλέμμα στο μέλλον και συναισθανόμενος την ευθύνη ενός Πρωθυπουργού, ο οποίος κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να κάνει πράγματα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να γίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτός που ηγείται μιας προσπάθειας να σώσει τη χώρα. Το έκανε εν πολλοίς με την αντιμετώπιση της δανειακής κρίσης. Κατάφερε να πείσει και τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους ότι αξίζουμε να μας εμπιστευθούν και να δημιουργηθεί αυτός ο πρωτοφανής μηχανισμός στήριξης. Είναι αυτός που έχει καταφέρει και ξεκίνησε να υλοποιεί ένα συγκεκριμένο όραμα. Και χθες αναφέρθηκε με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και σε ό,τι έγινε μέχρι τώρα, αλλά και ποιο είναι το μέλλον της χώρας μας. Δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός προς τους πολίτες. Υπάρχει, απλώς, η ανάδειξη της ευθύνης όλων μας και αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μπορείτε να μου διευκρινίσετε σας παρακαλώ, ποια είναι τα στοιχεία; Γιατί δεν το διευκρίνισε... Ποια είναι τα στοιχεία που θα συναθροίσει ο Πρωθυπουργός; Το ένα είναι οι αγορές και πώς θα αντιδράσουν, αλλά αυτός είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας. Ποια θα είναι εκείνα τα στοιχεία που θα συναθροίσει για να δει αν θα οδηγηθούμε ή όχι σε εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ΄ όλα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν έχει τέτοια πρόθεση, ότι δεν συζητάει για εκλογές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχιστεί η πορεία της χώρας, γιατί η κρίση είναι ακόμα μπροστά μας. Βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας και έχουμε χρέος και ειδικά ο Πρωθυπουργός έχει χρέος να απευθυνθεί στους πολίτες και να τονίσει ότι αυτή η πορεία δεν πρέπει να σταματήσει για κανένα λόγο. Πόσο μάλλον όταν σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, δίνει ένα τόνο αντιμνημονιακό, έναν τόνο διαμαρτυρίας, χωρίς να συναισθάνεται τις ευθύνες που συνεπάγεται αυτό. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον Έλληνα πολίτη. Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον απλό Έλληνα πολίτη για να τονίσει για άλλη μια φορά πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η καμπή της πορείας της χώρας, ειδικά σ΄αυτή τη συγκυρία που ζούμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν μου απαντήσατε. Άλλο σας ρώτησα. Ποια στοιχεία θα συναθροίσει. Είπε ότι το ένα είναι οι αγορές, το οποίο, όπως λέμε, είναι ανεξέλεγκτο, όπως καταλαβαίνουμε όλοι. Το δεύτερο είναι το εκλογικό αποτέλεσμα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι αγορές δεν είναι ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο. Γνωρίζουμε ότι οι αγορές παίρνουν σήματα, παρόλο ότι παίζονται μεγάλα παιχνίδια, με πολύ χρήμα. Οι αγορές έχουν να κάνουν με το πόσο δείχνουμε εμείς σταθεροί. Πόσο σταθερή είναι η ελληνική Πολιτεία και η οικονομία και αναλόγως υπάρχουν και οι σημαντικές αντιδράσεις από τις αγορές. Άρα, δεν υπάρχει κάτι το ανεξέλεγκτο. Ανεξέλεγκτο είναι όταν δίνουμε εμείς την ευκαιρία να δρουν κάποιοι ανεξέλεγκτα. Και η Ελλάδα με την προηγούμενη κατάσταση, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε αυτό το δικαίωμα. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα σύνολο στοιχείων και παραμέτρων όπου δημιουργούν την έννοια και την εικόνα της σταθερότητας ή της αποσταθεροποίησης, δημιουργούν την εικόνα ότι συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια, η οποία είναι τεράστια και γίνεται με τη συναίνεση ουσιαστικά του ελληνικού λαού ή αυτή η προσπάθεια βρίσκει εμπόδια, που σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε αν υπάρχουν τέτοια εμπόδια.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άλλο σας ρώτησα: Ποιοι είναι οι παράμετροι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ποιες είναι οι παράμετροι, δεν μου είπατε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας απάντησα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το ένα. Το πώς θα το αξιολογήσουν οι αγορές είναι το δεύτερο. Ας μην είναι ανεξέλεγκτες. Το τρίτο, το τέταρτο...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι είναι ένα συνολικό πλέγμα που δημιουργεί μία συγκεκριμένη εικόνα της χώρας, η οποία δημιουργεί και τις αντιδράσεις, οι οποίες υπάρχουν.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Οι αντιδράσεις από τις αγορές, επί παραδείγματι ή από τους δανειστές μας, θα κριθούν αν η χώρα είναι σε ομαλή τροχιά ή όχι; Από το αν θα βγει ο κ. Σγουρός ή ο κ. Καμίνης στην Αθήνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κανείς δεν το είπε αυτό, ούτε ο Πρωθυπουργός το είπε. Αντίθετα, έθεσε με πολύ σαφείς γραμμές τι σημαίνει σταθερότητα, τι σημαίνει πορεία προς το μέλλον και τι σημαίνει στασιμότητα και μία διαμαρτυρία, η οποία εν πολλοίς είναι κούφια.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Συγγνώμη, επειδή χθες ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε, θέλετε να μας πείτε ποιο είναι το αδιέξοδο που τον οδηγεί σε εκλογές; Είναι δηλαδή αν εκλεγεί ο κ. Σγουρός ή ο κ. Καμίνης ή ο κ. Δημαράς ή ο κ. Ψωμιάδης; Δεν μπορεί να κυβερνήσει με 158 - 160 βουλευτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση διαθέτει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη φάση όμως που είμαστε, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του λαού. Χρειάζεται να δώσουμε και προς τα έξω, αλλά και εσωτερικά, την εικόνα ότι ο λαός συμμετέχει και οι εκλογές είναι ένα δείγμα. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι οι εκλογές. Δεν είναι να πάμε σε εκλογές. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει αυτή την πορεία, μία πορεία η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη και γι αυτό ακριβώς πρέπει όλοι να συναισθανθούμε την κρισιμότητα αυτής της πορείας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είναι τόσο μεγάλος ο πανικός και αλλάξατε, κάνατε στροφή 180 μοιρών, από εκεί που λέγατε ότι είναι εκλογές για τον «Καλλικράτη», να εκβιάζετε με εθνικές εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, δεν εκβιάζουμε. Ο Πρωθυπουργός με πλήρη υπευθυνότητα έβαλε όλα τα στοιχεία και της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας στη χώρα μας, αλλά και της πορείας προς τις εκλογές. Δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός. Αντίθετα, είναι η πιο ειλικρινής προσπάθεια που έγινε ποτέ από Πρωθυπουργό: Να εξηγήσει στον πολίτη τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί αν σε κάτι δεν πάμε καλά. Και επειδή η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε - κάθε τι το οποίο μπορεί να διασαλεύσει αυτή τη σταθερότητα της πορείας προς την έξοδο, μπορεί να αποβεί και μοιραίο για τη χώρα μας. Γι΄ αυτό ακριβώς με αίσθημα πλήρους ευθύνης, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πολίτη. Δεν είναι θέμα κάποιων προσώπων που θα επιλεγούν, αλλά δεν υπάρχει και καμία στροφή. Εμείς είμαστε αυτοί που λέμε ότι ο «Καλλικράτης» θα έπρεπε να είναι το κέντρο συζήτησης σ αυτές τις εκλογές. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι λέμε ότι τα ψευτοδιλήμματα τα βάζει η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όταν τις αυτοδιοικητικές εκλογές με ένα επαναστατικό σύστημα όπως είναι ο «Καλλικράτης», προσπαθεί να τις μετατρέψει σε εκλογές διαμαρτυρίας, υποτίθεται κατά του μνημονίου. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τα έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Χθες, αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός, ήταν να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στον Έλληνα πολίτη.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, ζητάτε από τον ελληνικό λαό που του έχετε κόψει τους μισθούς και τις συντάξεις, που τον έχετε φορτώσει με πλήθος φόρων, να ψηφίσει με γνώμονα τις αγορές και όχι με γνώμονα τη ζωή του που την επιδεινώνετε σε καθημερινή βάση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει με γνώμονα την πορεία προς τη σταθερότητα και την αλλαγή της χώρας. Το ότι αναγκαστήκαμε να κάνουμε περικοπές, να λάβουμε πολλές φορές επώδυνες αποφάσεις για τον Έλληνα πολίτη, ήταν κάτι που μας ανάγκασε να το κάνουμε η ίδια η κατάσταση. Και το έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές και μάλιστα έχουμε εξηγήσει τους λόγους και τις αιτίες που φτάσαμε σ αυτό το σημείο. Να υπενθυμίσω ότι έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η καταστροφική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που μας οδήγησε σε αυτό το σημείο - κυρίως αυτή - αλλά και οι παθογένειες δεκαετιών, τις οποίες εμείς αλλάζουμε. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης. Και αντιλαμβάνεται πολύ καλά γιατί υφιστάμεθα όλοι αυτές τις θυσίες. Αυτές τις θυσίες, όμως, έχουμε υποχρέωση να τις διαφυλάξουμε. Δεν μπορούμε να πάμε διαμαρτυρόμενοι υποτίθεται, όπως προσπαθεί να επιβάλει η αντιπολίτευση, σε ένα θολό αντιμνημονιακό τοπίο. Αντιθέτως, θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι - και το αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης αυτό - ότι κάθε πράξη μας που σε διαφορετική περίπτωση, σε διαφορετικές εποχές, δεν θα μετρούσε τόσο πολύ για το μέλλον της χώρας, τώρα μετράει πολύ περισσότερο.

ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, το λέτε κι εσείς σήμερα, ότι χρειάζεστε τη συμμετοχή του λαού. Δεν συμμετέχει ο λαός; Του κόψατε τους μισθούς, του κόψατε τις συντάξεις. Νομίζω ότι αυτή είναι η συμμετοχή. Να αισθάνεται τύψεις όποιος δεν θέλει να ψηφίσει τους υποψηφίους που στηρίζει η κυβερνώσα παράταξη, ιδίως αν αισθάνεται ότι δεν του κάνουν, δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στις ανάγκες της περιοχής του; Ψηφίζουμε για δήμο και περιφέρειες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν προσπαθούμε καθόλου να κάνουμε κάτι τέτοιο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι αυτοδιοικητικές εκλογές. Απλώς, η καμπή που βρισκόμαστε είναι τόσο κρίσιμη, που έχει να κάνει με άμεση αντανάκλαση και με τα κεντρικά πολιτικά πράγματα της χώρας. Γι` αυτό επαναλαμβάνω, ότι βρισκόμαστε ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κυρίως στην οικονομία και δεν μπορούμε να κάνουμε πισωγυρίσματα. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά ώριμος, όλο αυτό το χρόνο όπου έγιναν μεγάλες αλλαγές και υφίσταται και θυσίες τις οποίες δεν θα δεχόταν να υποστεί σε άλλες χρονικές περιόδους. Εμείς ακριβώς αυτό πάμε να διαφυλάξουμε αυτή τη στιγμή και αυτό είναι το διακύβευμα. Να μη χαθούν όλες αυτές οι θυσίες που έγιναν από το ελληνικό λαό στο όνομα κάποιας αντιμνημονιακής, θολής ψήφου διαμαρτυρίας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχω δυο ερωτήσεις. Πρώτον, ποιο είναι εκείνο το ποσοστό πτώσης που θα συνυπολογήσει ο Πρωθυπουργός και θα κρίνει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές; Ποιο θα είναι το ποσοστό πτώσης για το ΠΑΣΟΚ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει ποσοστό πτώσης για το ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν βάζουμε πήχη, δεν βάζουμε ποσοστά. Μας ενδιαφέρουν σημαντικότερα και γενικότερα πράγματα. Και επαναλαμβάνω ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην ανατραπεί αυτή η πορεία προς την σωτηρία της χώρας.

ΣΙΔΕΡΗΣ : Δώσατε έμφαση στην εικόνα που δείχνουμε προς τα έξω. Ένας Πρωθυπουργός τρέμει, μήπως βγει ο όποιος Δημαράς ή ο όποιος Καλούδης. Είναι καλή η εικόνα εγγύησης που εκπέμπουμε προς τα έξω; Δείχνει εικόνα στιβαρότητας μιας εξουσίας χωρίς προβλήματα ή μιας παραπαίουσας εξουσίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε καμιά εικόνα προς τα έξω, ότι τρέμει. Το αντίθετο. Με το προσωπικό ειδικό βάρος αυτού του Πρωθυπουργού καταφέραμε να ανατάξουμε την αξιοπιστία της χώρας, να μας εμπιστευθούν οι εταίροι μας και να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης. Και αυτή είναι η εικόνα που έχουν σήμερα οι εταίροι για τη χώρα μας. Δεν τρέμουμε για κανένα Δημαρά, για κανέναν άλλο υποψήφιο που είπατε και αυτό φυσικά δεν το έκανε και ο Πρωθυπουργός. Τα ζητήματα είναι πολύ γενικότερα και πολύ σημαντικότερα από την επιλογή ενός Περιφερειάρχη ή ενός Δημάρχου. Συνολικά όμως υπάρχει το ζήτημα να συνεχίσουμε τις πολύ μεγάλες αλλαγές και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε ειδικά σ αυτή την κρίσιμη καμπή έτσι ώστε να μη κινδυνεύσει ξανά η χώρα μας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, τι γνώμη έχει ο Πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο κυβερνήσεων έκτακτης ανάγκης;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι θα πει κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Συνεργασία με κόμματα ή προσωπικότητες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχει κυβέρνηση η οποία είναι σταθερή, η οποία αποδίδει και δεν υπάρχει θέμα συζητήσεων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ανάγκης, όπως είπατε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προσπαθώ να καταλάβω τι από τα δύο ισχύει. Χθες, ο Πρωθυπουργός είπε, ότι ειδικά στον πρώτο γύρο, θα πρέπει να μετρήσουμε και να δούμε αν είμαστε σε ένα σημείο να είμαστε το πρώτο κόμμα. Και τώρα λέτε, ότι δεν υπάρχει ποσοστό πτώσης, δεν υπάρχει πήχης. Τι ισχύει από όλα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι αντιφατικό το ένα με το άλλο. Ο Πρωθυπουργός είπε χθες στην απάντησή του αυτό που είπατε προηγουμένως. Από εκεί και πέρα, δεν βάζουμε ποσοστά. Εμείς θέλουμε να συνυπολογίσουμε την εκλογική επιτυχία, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, στον πρώτο γύρο. Φυσικά, υπάρχουν παράγοντες τους οποίους συνυπολογίζοντας θα κρίνουμε κατά πόσο κινδυνεύει η πορεία της χώρας προς την πολύ μεγάλη αλλαγή που κάνουμε ή όχι. Από εκεί και πέρα, όμως, ποσοστά και πήχη, δεν βάζουμε. Θέλουμε να βγουν δυνατά τα ψηφοδέλτια τα οποία στηρίζουμε. Θέλουμε το μήνυμα το οποίο θα βγει - και αυτός είναι ο πήχης- από αυτές τις εκλογές, να είναι μήνυμα συνέχισης της πολύ μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε, της σταθερότητας και κυρίως της μη μετατροπής των θυσιών του ελληνικού λαού σε αέρα. Αυτό είναι το σημαντικό και αυτός είναι ο πήχης που βάζουμε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εάν μου επιτρέπετε, επειδή πάλι ανοίγετε ένα ζήτημα, εδώ, με την απάντησή σας. Σας ρώτησε δυο φορές προηγουμένως ο κ. Μόσχοβας για τους παράγοντες που συνεκτιμάτε. Και εδώ λέτε: «Υπάρχουν παράγοντες που θα συνεκτιμήσουμε, αν κινδυνεύει η πορεία της χώρας προς το μέλλον». Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα στον κ. Μόσχοβα προηγουμένως.

ΣΠΑΝΟΥ: Έχετε κάνει κάποια συζήτηση με την τρόικα για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών και έχετε εκτιμήσεις τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια προοπτική για την οικονομία της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε εμείς ως κυρίαρχη κυβέρνηση. Και το έχουμε αποδείξει ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μόνοι μας. Αυτό, όμως, που γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε, είναι η εικόνα που δημιουργείται από τη χώρα μας προς το εξωτερικό, προς τους εταίρους, μια εικόνα, η οποία θέλουμε να παραμείνει εικόνα σταθερότητας, εικόνα αλλαγής. Και αυτό δεν το κάνουμε για να ικανοποιηθούν κάποιοι ξένοι. Το κάνουμε για την ίδια τη σωτηρία της χώρας μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός χθες μίλησε και για επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του μνημονίου. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα ή το μνημόνιο είναι δεδομένο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για την επιμήκυνση, προφανώς, λέτε ή κάποιους άλλους όρους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Όχι. Και για επαχθείς όρους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, αυτό που λέμε είναι το εξής: Εμείς, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, όπως την κάνουμε αυτή τη στιγμή. Να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας, να δείξουμε ότι η πορεία της χώρας μας δεν αλλάζει, ότι η δουλειά που κάνουμε είναι δουλειά σταθερότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Για να μπορούμε να μιλάμε για οτιδήποτε ευνοϊκό και να μπορούμε να ζητήσουμε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση, θα πρέπει να έχουμε αυτά, ως δεδομένα. Από εκεί και πέρα, εννοείται ότι όταν πηγαίνουμε καλά, θα μπορούμε να μιλάμε και για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, θα μπορούμε να μιλάμε για μια θέση της χώρας μας, η οποία γίνεται ακόμη πιο ισχυρή.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός, χθες, είπε και κάτι ακόμη. Ας λέει ο κ. Όλι Ρεν ό,τι θέλει. Εμάς η κόκκινη γραμμή μας είναι δεν κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Πώς είναι τόσο σίγουρος ότι μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο στη διαπραγμάτευση; Το έχει συζητήσει με κάποιον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, είναι θέμα πορείας της χώρας μας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και αν το ζητήσει η τρόικα, τι θα γίνει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η τρόικα δεν έρχεται να ζητήσει ό,τι θέλει. Εδώ έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα. Εδώ υπάρχει μια σύμβαση όπου δρομολογούνται και κοστολογούνται καταστάσεις, προϋποθέσεις, όροι. Μέσα σε αυτά που έχουμε βάλει, τηρώντας εμείς απαρέγκλιτα τους στόχους μας, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για νέα μέτρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για περικοπή μισθών, συντάξεων κλπ. Άρα, είναι δικό μας θέμα το πόσο κάνουμε εμείς τη δουλειά μας. Γι` αυτό, ακριβώς, είπε και ο Πρωθυπουργός ότι βάλαμε και κόκκινη γραμμή. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει εισοδηματικά για τον Έλληνα πολίτη να έχει περικοπή των μισθών και των συντάξεών του. Το ζούμε, το βιώνουμε και ευτυχώς τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Και όσο πηγαίνουν καλά, δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς τίποτε. Και αυτό, το να πηγαίνουν καλά, το εγγυόμαστε εμείς, ως κυβέρνηση και το εγγυάται, φυσικά και ο ελληνικός λαός.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συγνώμη, επειδή η Ε.Ε. και οι εκπρόσωποί της, η τρόικα, όπως πρόσφατα ακούσαμε την Κυριακή τον εκπρόσωπο της Ε.Κ.Τ. να λέει ότι με την αναθεώρηση του ΑΕΠ, με το έλλειμμα στα έσοδα, ενδεχομένως ή μάλλον σίγουρα, θα χρειαστούν νέα μέτρα. Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι αυτό είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, μισθωτός ή συνταξιούχος, ότι αυτό θα επιτευχθεί, αν η τρόικα επιμείνει στο ότι απαιτούνται αυτές οι θυσίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχει απαντήσει και ο υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός ότι το έλλειμμα το οποίο φαίνεται αυξημένο και αναθεωρημένο για το 2009, είναι άλλη μια αντανάκλαση της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ. Δεν κινδυνεύουμε να πάθουμε κάτι παραπάνω. Δεν κινδυνεύουν να κοπούν μισθοί και συντάξεις, δεν χρειάζονται νέα μέτρα, γιατί ακριβώς έχουμε συνυπολογίσει ότι εάν υπάρχει κάποια διαφορετική κατάσταση στα στοιχεία, να μπορούμε να τα αναπληρώσουμε. Έτσι όπως φαίνεται ότι θα είναι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009, δεν κινδυνεύουμε σε τίποτε. Δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Είναι ξεκάθαρο.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου μίλησε χθες για κάποιον γιατρό, ο οποίος έχει μπει φυλακή για φορολογικές παραβάσεις. Έχετε κάτι περισσότερο να μας πείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που γνωρίζω εγώ, είναι ότι υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις γιατρών, για τους οποίους έχει κινηθεί ποινική διαδικασία με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Περιμένουμε να γίνει τελεσίδικη η απόφαση. Εκεί, βέβαια, που είναι η διαφορά μας με τη Ν.Δ., είναι ότι εάν συλλαμβανόταν επί Ν.Δ. γιατροί οι οποίοι έπαιρναν «φακελάκια», θα συνέχιζαν να εργάζονται. Σε εμάς, αυτοί οι γιατροί οι οποίοι συλλαμβάνονται, μέχρι να τελειώσει το δικαστήριό τους, τίθενται σε αργία, τίθενται εκτός Ε.Σ.Υ. και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Γιατί εμείς, πραγματικά, θέλουμε να πατάξουμε όλα αυτά τα συστήματα και τα κυκλώματα, τα οποία λυμαίνονται και τον εθνικό χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά και το εισόδημα των πολιτών.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε χθες ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί. Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, οι αυξήσεις στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, οι αυξήσεις στη ΔΕΗ, οι αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης, με αυτό της κίνησης, τα πράσινα τέλη και μια σειρά από μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, ποιους θα επιβαρύνουν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλάτε για μέτρα τα οποία ήδη είναι αποφασισμένα, για μέτρα τα οποία ήδη περιέχονται στη συμφωνία που κάναμε. Από εκεί και πέρα, δεν μιλάμε για νέα μέτρα. Και μάλιστα, πολλά απ` αυτά που είπατε, προσπαθούμε να τα αποτρέψουμε, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο Έλληνας φορολογούμενος. Και αυτό το κάνουμε με τα τρία εναλλακτικά σενάρια που είπαμε και τα οποία εξετάζουμε, ποιο από τα τρία θα είναι το πιο βολικό για την ελάφρυνση, από τα βάρη, του Έλληνα πολίτη. Δεν μιλάμε, όμως, για νέα μέτρα. Ό,τι ισχύει, ισχύει, αυτό είναι δρομολογημένο. Από αυτά που ισχύουν, ίσα-ίσα προσπαθούμε να τα κάνουμε πιο επιεική, με μεγαλύτερη ελάφρυνση για τον Έλληνα πολίτη.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, είναι παλιά μέτρα αυτά; Νέα δεν είναι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι νέα μέτρα. Είναι δρομολογημένα για το 2011.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω στη Βουλή, έχετε μια άνετη πλειοψηφία και προσπαθώ να καταλάβω γιατί μια καταψήφιση ορισμένων περιφερειαρχών ή δημάρχων, να σημάνει πολιτική αστάθεια, αφού δεν αλλάζει ο αριθμός των βουλευτών που έχετε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι θέμα βουλευτών, το είπα και προηγουμένως. Όντως η κυβέρνηση έχει μια άνετη πλειοψηφία. Εμείς, αυτό που θέλουμε, είναι να συνεχιστεί η συμμετοχή του λαού σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Να αποδειχθεί, ότι ο λαός εξακολουθεί να συμμετέχει σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε. Και φυσικά δεν πρέπει να διακυβεύεται αυτή η πορεία προς την έξοδο από την κρίση και την αλλαγή της χώρας. Δεν είναι θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι θέμα της ίδιας της συμμετοχής του λαού.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμάτε ότι αν πάτε σε πρόωρες εκλογές, θα πάρετε μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών; Γιατί αν πάτε σε εθνικές εκλογές θα είναι πιο ξεκάθαρη η λαϊκή εντολή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόθεσή μας να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή τη σωτήρια πορεία της χώρας, γιατί οποιαδήποτε κατάσταση ταλανίσει αυτή την πορεία της χώρας, θα είναι μοιραία και για τη σωτηρία της. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να διασαλευτεί αυτή η πορεία και το μόνο μέλημά μας είναι αυτό. Εμείς, δεν έχουμε μέλημα να κυβερνούμε εσαεί, όπως είχε η Ν.Δ. Μας ενδιαφέρει αυτό το πολύ μεγάλο έργο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός να συνεχιστεί, έτσι ώστε να δώσουμε ξανά τη χώρα στους πολίτες. Μια χώρα η οποία θα είναι σίγουρη, δεν θα βρίσκεται στην κρίση που βρίσκεται σήμερα και μάλιστα θωρακισμένη με τις μεγάλες αλλαγές, ώστε να μην μπορεί να ταλανίζεται ξανά από οποιαδήποτε κρίση. Το μόνο μέλημά μας είναι αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μια μεγαλύτερη κυβερνητική πλειοψηφία. Μιλάμε για τη σωτηρία της χώρας.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Είπατε νωρίτερα, απαντώντας στον κ. Μόσχοβα, ότι εάν τα αποτελέσματα από την αναθεώρηση του ελλείμματος είναι αυτά που περιμένετε, έχετε τους τρόπους να βρείτε από αλλού χρήματα, χωρίς να επιβαρύνετε τους χαμηλοσυνταξιούχους και μισθωτούς. Δεν θα σας ρωτήσω για τους τρόπους, σας έχω εμπιστοσύνη και δεν θα μου πείτε κιόλας, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω, εάν δεν επαληθευτούν οι προσδοκίες σας, όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά και το ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός, ρωτώντας τον κ. Καραμανλή, δεν του επαλήθευσε τα όσα γνώριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή, από πού θα βρείτε τα χρήματα τα επιπλέον;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα σας απαντούσα, αλλά είναι υποθετική η ερώτηση. Εμείς λέμε ότι έχουμε τον τρόπο να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά, έτσι όπως είναι τα πράγματα, έτσι όπως είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία της οικονομίας μας, έτσι ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα να λέμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Αυτό το έχουμε διασφαλισμένο. Αυτή τη διασφάλιση προσπαθούμε να κρατήσουμε και να τηρήσουμε, έτσι ώστε να μην αναγκαζόμαστε αργότερα να κάνουμε άλλα πράγματα. Έτσι όπως πάει η χώρα μας, έτσι όπως είναι η πορεία της, δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, όποιος δεν ψηφίσει τους υποψηφίους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πράττει ή λειτουργεί εις βάρος της χώρας; Αυτό αφήνετε να εννοηθεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν αφήνουμε να εννοηθεί τίποτε, το έχουμε εξηγήσει. Δεν πρόκειται για κάποια πρόσωπα που ούτως ή άλλως εμείς κάναμε επιλογές με συγκεκριμένα κριτήρια και που κατά την άποψη του κόμματός μας, είναι τα πιο ικανά και κατάλληλα. Δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, είναι θέμα εμπιστοσύνης στο μεγάλο έργο που κάνουμε. Και αυτό το έργο δεν μπορούμε να το αφήσουμε στην τύχη κάποιων οι οποίοι σαφώς και δεν είναι ικανοί να κυβερνήσουν και που έδειξαν ακριβώς τι είδους διακυβέρνηση μπορούν να κάνουν στη χώρα μας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εσείς στο ψευτοδίλημμα, όπως χαρακτηρίσατε, της Ν.Δ., που έθετε τις προηγούμενες εβδομάδες, απαντάτε με ένα πραγματικό δίλημμα ή εκβιασμό όπως το λένε κάποιοι. Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι, είναι ότι αφού είναι τόσο κρίσιμο το διακύβευμα που διακυβεύεται ακόμα και αυτή η ίδια η συνοχή και η σύνθεση της Βουλής, η τύχη της κυβέρνησης, γιατί κορυφαία στελέχη του κόμματός σας, αρνήθηκαν να μετάσχουν ως υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε πριν από δύο μήνες.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ναι, αλλά δεν είχατε θέσει τέτοιο διακύβευμα, όταν συζητούσαμε εκείνο το θέμα, τώρα...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα σας επαναλάβω ότι οι επιλογές που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν αξιολογότατες και πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια: Πρόσωπα ικανά, πρόσωπα τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν μέσα από το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που είναι αξιολογότατα, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ο χώρος τους και πρόσωπα όπου μπορούν να συγκλίνουν στην υποψηφιότητά τους πολλές κοινωνικές δυνάμεις. Αυτά ήταν τα κριτήρια με τα οποία επιλέξαμε τους υποψηφίους, οι οποίοι φαίνεται ότι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, πόσο ικανοποιημένος είναι ο Πρωθυπουργός, που χθες το βράδυ τάχθηκε στο πλευρό του ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αισθάνεται ικανοποιημένος από την απήχηση που έχουν στον ελληνικό λαό τα όσα λέει και ανταποκρίνεται στις πράξεις και τις προκλήσεις που θέτει αυτή η κυβέρνηση και μόνον.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι δεν αποτελεί εναλλακτική λύση ο κ. Σαμαράς και ότι στηρίζει τον κ. Παπανδρέου. Δεν έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ότι στηρίζει τον κ. Παπανδρέου, δεν θυμάμαι να το είπε. Το τι λέει ο κ. Μητσοτάκης, είναι δικό του θέμα. Εμάς, μας ενδιαφέρει ο Έλληνας πολίτης, αυτός μας εξέλεξε, γι` αυτόν δουλεύουμε εδώ και ένα χρόνο με πρωτοφανείς συνθήκες και μόνο σε αυτόν αναφερόμαστε. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είναι ακόμη, αν δεν κάνω λάθος, επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ.

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: ... Ήταν...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι πλέον;

ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Με αυτά που είπε... μάλλον όχι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω αλλά νομίζω ότι δεν του αφαίρεσε κάποιος το αξίωμα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Τι σημασία έχει αυτό; Σας στηρίζει. Ούτε μια ψήφο χαμένη, δε λέτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως Έλληνας πολίτης, εννοείται ότι μπορεί να μας ψηφίσει, έχει δικαίωμα να μας ψηφίσει. Αναφερόμαστε μόνο στον Έλληνα πολίτη, στον ελληνικό λαό. Είναι ξεκάθαρο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από ένα μήνα μας είχατε, από αυτό το βήμα, διαφημίσει τη συμφωνία για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που επέτυχε η κυβέρνηση. Σήμερα, οι εργαζόμενοι είναι ακόμη απλήρωτοι και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην υπόθεση με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με αυτό το θέμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση και στον τομέα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προσπαθεί, πραγματικά, να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Να δημιουργήσει πεδίο επενδύσεων, να δημιουργήσει έδαφος για τη βιωσιμότητα των ναυπηγείων, έτσι ώστε και δουλειές να υπάρχουν για τον ελληνικό λαό, αλλά να ωφελείται και η δημόσια οικονομία. Και αυτό κάνει μέχρι τώρα.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Έχει κάποιο σχόλιο να κάνει η κυβέρνηση για την παραίτηση της κ. Δραγώνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Δραγώνα υπέβαλε την παραίτησή της για προσωπικούς λόγους, την έκανε δεκτή η κ. Διαμαντοπούλου η οποία την ευχαρίστησε. Υπάρχει σχετική ανακοίνωση και της κ. Δραγώνα και της κ. Διαμαντοπούλου.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κατέθεσε μια πρόταση η κ. Δραγώνα για να μην είναι υποχρεωτικό το μάθημα της ιστορίας. Συνδέεται με αυτό το γεγονός, με αυτή την πρόταση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κ. Δραγώνα έχει επιτελέσει, σε όλο αυτό το διάστημα που κατείχε την θέση της Ειδικής Γραμματέως του υπ. Παιδείας, ένα σημαντικό έργο. Ένα έργο σε πολύ κρίσιμους τομείς και φυσικά μία πρότασή της δεν θα μπορούσε να συνδέεται με μία παραίτηση. Είναι για προσωπικούς λόγους και υπάρχει συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπ. Παιδείας.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε καταλάβει, εάν έχει καταλάβει και ο Πρωθυπουργός ότι αν τελικά προκηρύξετε πρόωρες εκλογές, ουσιαστικά οδηγείτε σε παραγραφή όλα αυτά τα οποία εξετάζετε στη Βουλή και ακόμη και τα παραποιητικά στοιχεία για την οικονομία, που σκέφτεστε να κάνετε εξεταστική επιτροπή. Τι διαφορετικό, λοιπόν, θα έχει κάνει από τον κ. Καραμανλή που έκλεισε την Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρόθεση δική μας δεν είναι να γίνουν εκλογές. Το ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός. Πρόθεση δική μας είναι - και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε- να συνεχίσουμε το πολύ μεγάλο έργο αυτής της κυβέρνησης και έχουμε μπροστά μας ακόμη τρία χρόνια. Αντιθέτως, ευχαριστώ που μου το θυμίσατε ο κ. Καραμανλής έκλεισε άρον-άρον την Βουλή τον Μάϊο του 2009. Την έκλεισε το Σάββατο, ενώ για την Δευτέρα είχε δημοσιευθεί ημερήσια διάταξη της Βουλής, ακριβώς για να παραγράψει - πίστευε, είναι νομικό το ζήτημα και εξετάζεται ακόμη - τα αδικήματα των υπουργών του. Εμείς κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο κάνουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί η κυβέρνηση να μην θέλει να βάλει έναν πήχη, αλλά θέλω ένα σχόλιο: Σήμερα βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ, συγκεκριμένα ο κ. Κουκουλόπουλος, σε μία ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε ότι ο πήχης πρέπει να ξεπερνά το 80% του ποσοστού που πήρατε πέρσι. Θέλω ένα σχόλιο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα σχολιάσω τι είπε ο κ.Κουκουλόπουλος. Δεν γνωρίζω την δήλωσή του, από εσάς την ακούω. Ο Πρωθυπουργός απάντησε εχθές με υπευθυνότητα και αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 26 October 2010 - 21:32:36 UTC