Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-11-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 298135693

Έκδοση 1

BRIEFING(031110)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε σχέση με τα χθεσινά γεγονότα με τα «παγιδευμένα πακέτα» και την τρομοκρατία, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας είχε χθες σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους πρέσβεις των χωρών όπου ταχυδρομήθηκαν τα πακέτα των τρομοκρατών, καθώς και με ορισμένους εκ των ομολόγων του όπου μετέφερε τη λύπη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την αναστάτωση που προκλήθηκε. Όλοι οι πρέσβεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το βαθμό συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα πορεία των ερευνών.

Κρίνοντας από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, θα ήθελα να τονίσω ότι η αντίδραση, τα αντανακλαστικά και ο συντονισμός, της Ελληνικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν άψογος. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω πρόοδος στις έρευνες που γίνονται.

Επίσης, θα ήθελα να τονίσω, με αφορμή διάφορα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ, ότι και οι τωρινές έρευνες, αλλά και οι παλιότερες, όσον αφορά σε τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα, ότι ουδεμία σχέση υπάρχει ανάμεσα στις συγκεκριμένες εγκληματικές δραστηριότητες με τη διεθνή τρομοκρατία -όπως ακούγεται από μερικούς- και με τρομοκρατικές οργανώσεις τύπου Αλ Κάιντα. Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικοί και σαφείς.

Σύντομα θα υπάρξει και ένα νομοθετικό πλαίσιο, και πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, που θα καλύπτει και τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων.

Περαιτέρω, έχουμε τις περιφερειακές, τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 7 Νοεμβρίου, όπου αναμετριέται το παλιό με το νέο, η συντήρηση και η οπισθοδρόμηση με την πρόοδο και το όραμα. Η κυβέρνηση έχει χαράξει έναν δρόμο ευρύτατων αλλαγών σε όλους τους τομείς και με σειρά ριζικών τομών ήρθε να αλλάξει τη χώρα, να τη βγάλει από την κρίση και να δημιουργήσει τις βάσεις ενός στέρεου οικοδομήματος, για να μην βρεθεί ποτέ σε παρόμοια δεινή θέση.

Οι αλλαγές που προωθήσαμε στο ασφαλιστικό σύστημα το κατέστησαν βιώσιμο και διασφαλίσαμε τη σύνταξη και των παρουσών γενεών, αλλά και των επόμενων.

Το νέο δικαιότερο φορολογικό σύστημα επαινεί τους συνεπείς και - επιτέλους- τιμωρεί τους ασυνεπείς πολίτες.

Η «διαύγεια» ανοίγει τις κλειστές πόρτες της δημόσιας διοίκησης και διασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση των χρημάτων των πολιτών, το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, φέρνει τέλος σε παθογένειες δεκαετιών, όπως και πλήθος άλλων ουσιαστικών αλλαγών διασφαλίζουν ότι οι θυσίες των πολιτών δεν θα πάνε χαμένες και ό,τι κάθε ευρώ που εξοικονομείται διατίθεται με διαφάνεια για το εθνικό συμφέρον.

Δυνάμεις, όμως, του παρελθόντος, της οπισθοδρόμησης, της συντήρησης και του μηδενισμού, προσπαθούν ακόμη και με πρόσφατα τηλεοπτικά προεκλογικά spot, όπως της Ν.Δ., να αποτρέψουν τις αλλαγές αυτές. Αυτός είναι ο στόχος τους: Να αποτρέψουν την πρόοδο, να επιφέρουν αποσταθεροποίηση, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της διατήρησης και της συνέχισης των καταστάσεων και των στρεβλώσεων που μας οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας. Υπέρ των καταστάσεων που εκείνοι δημιούργησαν, υπέθαλψαν και συνεχίζουν, αμετανόητοι, να υποστηρίζουν. Καλούν τους πολίτες να ανακόψουν την πορεία προς την αλλαγή νοοτροπίας και προς την πρόοδο.

Δυστυχώς για όλους αυτούς και ευτυχώς για την Ελλάδα, η Ελλάδα τολμάει, η Ελλάδα διψάει για την πρόοδο, θέλει να αλλάξει, είναι αυτή, ακριβώς, η Ελλάδα που τους ξεπερνά και τους αφήνει στο παρελθόν.

Εμείς, αντίθετα, καλούμε τους Έλληνες πολίτες, να πορευθούμε όλοι μαζί προς το μέλλον, να επιδοκιμάσουμε με πατριωτική συνείδηση τις ριζικές αλλαγές στη διαφάνεια, στην πρόοδο και στην πορεία για την έξοδο από την κρίση. Υπέρ των αρχών, να πορευτούμε της προστασίας του ελληνικού συμφέροντος. Υπέρ όλων αυτών, δηλαδή, που υπηρετεί με συνέπεια εδώ και ένα χρόνο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς και οι υποψήφιοι που στηρίζουμε σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γι` αυτό που είπατε για την τρομοκρατία: Άρα, η κυβέρνηση θεωρεί απολύτως συγκυριακή την αποστολή ιδίου τύπου δεμάτων, τις ίδιες ημέρες, από Υεμένη και από Αθήνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη, έχει τοποθετηθεί σαφέστατα, ότι όλα αυτά που γίνονται δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία. Αυτό μάλιστα υπάρχει και ως δήλωση της κ. Μέρκελ, πέρα από τη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης που είναι σαφέστατη, όπου και η κ. Μέρκελ αποσυνδέει πλήρως αυτό το παγιδευμένο πακέτο που έφθασε στην Καγκελαρία με τα πακέτα - βόμβες από την Υεμένη, τα οποία αποδίδονται στην Αλ Κάιντα. Δική μας, πάντως, θεώρηση, δική μας άποψη και ισχυρή πεποίθηση, είναι ότι δεν εμπλέκεται η διεθνής τρομοκρατία με αυτές τις ενέργειες, οι οποίες φυσικά δημιουργούν μια άσχημη εικόνα για τη χώρα μας και μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο που αγωνιζόμαστε για να δείξουμε και στους διεθνείς εταίρους μας και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι η Ελλάδα προχωράει, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Γιατί είναι μια χώρα ασφαλής και μια χώρα σταθερότητας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το ρόλο αυτών των ανθρώπων οι οποίοι έκαναν αυτές τις πράξεις χθες; Για εσάς είναι τρομοκράτες ή είναι απλά παιδιά που έκαναν το κέφι τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι αυτές οι ενέργειες, πέρα από εγκληματικές είναι σαφώς και τρομοκρατικές. Αυτή η θεωρία των παιδιών που κάνουν το κέφι τους και οι οποίοι μπορούν να σκορπίζουν τον τρόμο, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τέτοιου είδους θεωρίες. Οι πράξεις αυτές έχουν σοβαρότατες συνέπειες για τη χώρα και αν δεν υπήρχαν τα σωστά αντανακλαστικά και η άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών, θα μπορούσαν να υπάρχουν θύματα και ζημίες και φυσικά όλα αυτά αμαυρώνουν και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Κάθε τέτοια πράξη είναι απόλυτα καταδικαστέα. Δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό ίχνος δικαιολόγησης, ούτε από την ελληνική Πολιτεία, ούτε κυρίως από την ελληνική κοινωνία. Κάτι που η ελληνική κοινωνία παλεύει για να το σταθεροποιήσει, δεν μπορεί να αποσταθεροποιείται από κάποιους με συμφέροντα τα οποία είναι σκοτεινά και τα οποία κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τους εθνικούς και πατριωτικούς μας στόχους.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είπατε πριν από λίγο, αναφορικά με τις περιφερειακές εκλογές, ότι καλείτε τον κόσμο να στηρίξει τους υποψηφίους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πριν από λίγο, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι τον ενοχλεί το δίλημμα που έβαλε ο Πρωθυπουργός. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έθεσε τις σωστές παραμέτρους, παραμέτρους ευθύνης για αυτές τις συγκεκριμένες εκλογές και η κυβέρνηση μόνο ως προς αυτό μπορεί να τοποθετηθεί. Ήδη, έχουμε αναλύσει πολλές φορές τι εννοούμε. Και να θυμίσουμε για άλλη μια φορά, όπως ανέφερα και προηγουμένως, ότι αυτές οι εκλογές, αν και αυτοδιοικητικές, γίνονται σε μια πολύ κρίσιμη χρονική καμπή για την πορεία της χώρας, που μπορεί πραγματικά να κρίνει την πρόοδο, το μέλλον και το αύριο της χώρας αυτής.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Δηλαδή μας λέτε, ένας Δημαράς μπορεί να πάει τη χώρα σε εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το ερώτημα το έχουμε απαντήσει πολλές φορές. Επειδή βλέπω ότι τίθεται συνέχεια, επαναλαμβάνω: Δεν μπαίνουμε σε θέμα προσώπων. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι με μια εκλογή μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές. Εμείς θέσαμε το συγκεκριμένο διακύβευμα των εκλογών. Το διακύβευμα των εκλογών είναι εάν προχωράμε, εάν ο λαός σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές δώσει το μήνυμα, δώσει το στίγμα, ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά, ότι αυτές οι πολύ μεγάλες θυσίες και η πολύ σκληρή, αλλά σταθερή πορεία της χώρας, θα συνεχιστεί ή μπορεί να αποτραπεί από άλλους παράγοντες.

ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ: Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, η οποία έγινε γνωστή σήμερα, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται, ένα χρόνο μετά τη διακυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σε περίπτωση που πάμε σε εκλογές, πώς πιστεύετε ότι θα αλλάξετε αυτή την εικόνα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δηλώνω, για μια ακόμη φορά, ότι πρόθεσή μας δεν είναι να πάμε σε εκλογές. Διαθέτουμε μια κοινοβουλευτική αυτοδυναμία πολύ ισχυρή, αλλά πάνω απ` όλα βάζουμε το συμφέρον της χώρας. Γιατί για εμάς, αυτό είναι και το μοναδικό κριτήριο. Εφόσον διαπιστώσουμε, και με τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, ότι υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση αυτών των πολιτικών πράξεων και των ενεργειών της κυβέρνησης, πράξεις και ενέργειες πολλές εκ των οποίων δεν ήταν προγραμματικές μας δεσμεύσεις, πολλές απ` αυτές δεν αφορούν καν τις ιδεολογικές μας προσεγγίσεις ως προς την πολιτική, θα πρέπει να τις επανανομιμοποιήσουμε. Είναι σημαντικό το χρονικό σημείο όπου βρισκόμαστε, είναι σημαντικό το σημείο που βρίσκεται και η έξοδος της χώρας από την κρίση. Γι` αυτό, ακριβώς, λέμε ότι είναι μια ευκαιρία σε αυτές τις εκλογές να επανανομιμοποιηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στην κυβέρνηση.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως αλλοιώνετε τους θεσμούς; Σας έχει απασχολήσει καθόλου; Βγάζουμε ανθρώπους για να μαζέψουν τα σκουπίδια μας και εσείς το χρησιμοποιείτε σαν είδος δημοψηφίσματος υπέρ του Μνημονίου, αφ ης στιγμής δεν έκανε καν δημοψήφισμα ο Πρωθυπουργός όταν επέβαλε το Μνημόνιο. Το ότι η αντιπολίτευση το χρησιμοποιεί και εκείνη δεν απαλλάσσει εσάς, ισχύει και για εκείνους η κατηγορία. Αλλά εσάς έχουμε μπροστά μας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτές τις συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές εκλογές, με την επανάσταση του «Καλλικράτη», ουδόλως τις βλέπουμε ως εκλογές για το ποιοι θα μαζεύουν τα σκουπίδια μας ή εκλογές που έχουν σχέση με το μνημόνιο. Ακριβώς αυτά τα δύο ζητήματα είναι που θέτει η Ν.Δ. και κάποια άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε διαφορετικό βαθμό ίσως το κάθε κόμμα. Εμείς έχουμε μία τελείως διαφορετική θεώρηση, μία συνολική πολιτική θεώρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε, ότι σε αυτές τις εκλογές δεν επιλέγουμε απλώς πρόσωπα που θα είναι οι δήμαρχοι και οι αιρετοί περιφερειάρχες. Κρίνεται το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης, κρίνεται το πώς θα πάει ο «Καλλικράτης», κρίνεται το πως θα λειτουργεί, πλέον, το επιτελικό κράτος, αλλά και πολλά ζητήματα του ίδιου του πολιτικού συστήματος, μιας και θα υπάρχει μία ουσιαστική αποκέντρωση δυνάμεων, πόρων, αποφάσεων. Εάν υλοποιηθεί ο «Καλλικράτης» που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες - που ήταν προγραμματική δέσμευση και καθαρή βούληση της κυβέρνησης και δεν μας το έχει επιβάλλει κανείς - θα έχουμε ένα διαφορετικό κράτος συνολικά και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ακριβώς αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν έχει σχέση ούτε με τα σκουπίδια, ούτε με το Μνημόνιο, όπως πολύ κακώς και με παραπλανητικό τρόπο θέτει η Ν.Δ.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρατηρούμε τον Πρωθυπουργό τις δύο τελευταίες ημέρες, να προκαλεί τη Ν.Δ. να ζητήσει από τη κυβέρνηση να φύγει από τη στιγμή που όπως λέει θεωρεί ότι καταστρέφει τη χώρα. Μήπως διστάζετε να αναλάβατε την ευθύνη της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και ρίχνετε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μέσα σε αυτό το χρόνο που βρισκόμαστε στην κυβέρνηση, έχουμε δείξει ότι τολμάμε. Κάνουμε τέτοιες ρήξεις, που καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν θα μπορούσε να τις διανοηθεί, γιατί πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι πολύ ώριμη, γιατί πιστεύουμε ότι το να βγούμε από την κρίση και να σωθεί η χώρα απαιτούσε ακριβώς αυτές τις πολύ μεγάλες αλλαγές και ρήξεις. Συνεπώς, η συνέπεια και η ειλικρίνειά μας έχουν κριθεί όλον αυτό τον πολύ δύσκολο χρόνο για την χώρα. Και φυσικά αποδεικνύεται πολύ περισσότερο εάν συγκριθεί και με την ανάλογη συνέπεια και ειλικρίνεια των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Άρα, εμείς ότι είναι να πούμε, το λέμε ευθέως, τολμάμε ευθέως και δεν κρυβόμαστε από πουθενά και από κανέναν.

ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για την προσπάθεια φίμωσης του CONTRA CHANNEL μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από όσα γνωρίζω, υπάρχει μία απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής, του Ε.Ρ.Σ. Η κυβέρνηση - και οποιαδήποτε κυβέρνηση - δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επηρεάζει τις αποφάσεις. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ανοιχτά ραδιοτηλεοπτικά θέματα για τα οποία η κυβέρνηση επιτέλους έχει δεσμευτεί να τα βάλει σε τάξη.

ΣΠΑΝΟΥ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το σπάσιμο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από δύο εταιρείες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά τις εργασιακές σχέσεις γενικότερα, έχει απαντηθεί. Ήδη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κατσέλη έχει εκδώσει ανάλογο δελτίο Τύπου, το οποίο έχω μπροστά μου και το οποίο, θα σας υπενθυμίσω, αναφέρει: Πρώτον, η θέση του υπουργείου είναι υπέρ της σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, καθώς και αποτρέπουν την εργασιακή ζούγκλα. Δεύτερον, βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση ρύθμισης που αφορά στην εφαρμογή διατάξεων αναφορικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Και τρίτον, το υπουργείο δεν παρεμβαίνει - και αυτή είναι η απάντηση - στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Απλώς δημιουργεί το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο και φυσικά ο έλεγχος νομιμότητας για αυτές τις συμβάσεις είναι καθαρή νομιμότητα της Δικαιοσύνης.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Πάνω σε αυτό που είπατε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, απλά ήθελα να προσθέσω ότι έχει παρέμβει στην περίπτωση της Ένωσης Τεχνικών Ραδιοφωνίας, όπου είχαν συμφωνηθεί αυξήσεις στις συμβάσεις και ακυρώθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα, αλλά θα το εξετάσω. Το γενικότερο πλαίσιο της λειτουργίας της κυβέρνησης στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, είναι αυτό το οποίο σας προανέφερα.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θέλω να επανέλθω στο θέμα της τρομοκρατίας. Εάν αληθεύει ρεπορτάζ έγκυρης πρωινής εφημερίδας που θέλει την τρομοκρατία να καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Κατά την άποψή σας ποιοι ευθύνονται; Οι κυβερνήσεις, οι εισαγγελείς, οι πανεπιστημιακοί ή οι αστυνομικοί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα ήταν υπερβολικά απλοϊκό να λέμε ότι η τρομοκρατία καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο. Εάν πραγματικά ήταν αυτός ο λόγος ύπαρξης της τρομοκρατίας σήμερα, νομίζω ότι θα υπήρχαν τρόποι, συλλογικά, να βρούμε λύσεις έτσι ώστε να έχει επιλυθεί προ πολλού. Το ζήτημα της τρομοκρατίας είναι μεγαλύτερο. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι θέμα μίας ευρύτερης δημόσιας συζήτησης, που πολλές φορές έχει διαστρεβλωθεί. Όμως, πιστεύω ότι το πανεπιστημιακό άσυλο, σαφώς και δεν ευθύνεται ή δεν καλύπτει εν πάση περιπτώσει την τρομοκρατία. Είναι ένα θέμα συζήτησης, αλλά μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι εκεί έγκειται η προστασία της τρομοκρατίας.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Εκτιμήσατε νωρίτερα περαιτέρω πρόοδο στην έρευνα για την τρομοκρατία. Να εικάσω ότι έχετε περισσότερα στοιχεία για συλλήψεις ή για την ανεύρεση γιάφκας ενδεχομένως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι έρευνες συνεχίζονται και συνεχίζονται απ ό,τι φαίνεται με έναν ικανοποιητικό ρυθμό. Φυσικά, είμαστε συγκρατημένοι, γιατί τέτοιου είδους ενέργειες είναι σοβαρές. Άρα, την ίδια σοβαρότητα, την ίδια σοβαρή προσέγγιση οφείλουν να επιδείξουν, και το πράττουν, οι ελληνικές Αρχές.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: O Πρωθυπουργός θα είναι έτοιμος το βράδυ της Κυριακής να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ή θα κρατήσει σε αβεβαιότητα, μέχρι τον δεύτερο γύρο, ολόκληρη τη χώρα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών και θα δούμε. Πάντως, μέχρι στιγμής, ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός ο οποίος βγήκε πρώτος απ όλους και έθεσε το ζήτημα στις διαστάσεις που είναι η οπτική φυσικά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, αναλαμβάνει και τις ευθύνες και τις συνέπειες των αποφάσεων που παίρνει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Και κάτι ακόμη κύριε Εκπρόσωπε: Επειδή είχαμε πρόσφατα τον κ. Πάγκαλο να χαρακτηρίζει «αντιπαραγωγικές» τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις, σήμερα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο ίδιος είναι αυτός που έχει την ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι ο κόσμος είναι περήφανος για τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις και ότι η κυβέρνηση είναι περήφανη για τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις. Τελικά, είναι αντιπαραγωγικές οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις ή είστε περήφανος γι αυτές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος σαφέστατα ισχύει. Τώρα, το αν προσπαθούμε να συγκρίνουμε κάποιες φράσεις, μια συνέντευξη, μια συζήτηση του κ. Πάγκαλου με το τί είπαν άλλοι υπουργοί, νομίζω ότι δεν υπάρχει διάσταση και ότι κάποιες απόψεις του κ. Πάγκαλου δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σαφέστατα είναι ο αρμόδιος υπουργός για την Άμυνα και σαφέστατα εκφράζει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Να φανταστούμε ότι ήταν θεωρητική η συζήτηση που έκανε ο κ. Πάγκαλος για το στράτευμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εάν καθόμαστε όμως και διυλίζουμε τις συνεντεύξεις όλων μας και τις δημόσιες συζητήσεις που γίνονται, θα βρίσκουμε στοιχεία που θα τα θεωρούμε αντιφάσεις.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ποιος από τους δύο εκφράζει την κυβέρνηση; Ο κ. Πάγκαλος που είναι Αντιπρόεδρος ή ο κ. Βενιζέλος που είναι υπουργός Άμυνας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ όλα, δεν τοποθετήθηκαν στο ίδιο ζήτημα. Ο κ. Πάγκαλος σε μια αποστροφή του δημόσιου λόγου του είπε κάτι. Σαφέστατα, ο κ. Βενιζέλος είναι αυτός ο οποίος είναι ο αρμόδιος υπουργός για την Εθνική Άμυνα, αλλά δεν υπάρχει διάσταση.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, απαντήσατε σε προηγούμενη ερώτηση συναδέλφου για το ΚΟΝΤRA CHANNEL ότι η απόφαση ελήφθη από μια ανεξάρτητη Αρχή, την οποία βέβαια απόφαση δεν μπορείτε να επηρεάσετε. Ωστόσο, αυτή η ανεξάρτητη Αρχή είπε ότι το KONTRA CHANNEL δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτό το καθεστώς. Παρ` όλα αυτά, λειτουργεί. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει θέμα εκτελεστότητας των αποφάσεων του ΕΣΡ. Είναι καθαρά θέμα νόμου και εκτελεστότητας των αποφάσεων. Δεν έχω κάτι να προσθέσω επ αυτού, παρά μόνον ότι το ΕΣΡ έχει εκδώσει μια απόφαση και είμαι σίγουρος ότι θα εκτελεσθεί, αν δεν έχει ήδη εκτελεστεί.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Και μια ακόμη παρεμφερή ερώτηση, κύριε Εκπρόσωπε: Για το κανάλι της Βουλής θα ήθελα να ρωτήσω συγκεκριμένα. Τί λέει η κυβέρνηση για την αδιαφάνεια στο κόστος λειτουργίας του καναλιού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, το κανάλι της Βουλής έχει συγκεκριμένους όρους λειτουργίας, έχει συγκεκριμένο προσωπικό, το οποίο μάλιστα είναι ελάχιστο για ένα κανάλι και γι αυτά που προσφέρει. Και φυσικά, δεν υπάρχει αδιαφάνεια. Όλα τα στοιχεία δημοσιεύονται. Επιπροσθέτως, θα ήθελα να τονίσω ότι το κανάλι της Βουλής, όπως γίνεται σε όλα τα επίπεδα, υφίσταται τις περικοπές και επομένως συμβάλλει στην εξοικονόμηση των δαπανών του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 November 2010 - 22:31:07 UTC