Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 10-11-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

--1427249692-1701236366-1289340131=:4169 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Αριθμός Δελτίου: 299217968

Έκδοση 1

BRIEFING(091110)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2010

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Οι Έλληνες πολίτες, με την ψήφο της Κυριακής, απέδειξαν ότι διαθέτουν πολιτική ωριμότητα και εθνική υπευθυνότητα. Απέδειξαν ότι επιθυμούν σταθερή και απρόσκοπτη πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση, μία πορεία που μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μπορούν να εγγυηθούν.

Η ψήφος της Κυριακής εξασφαλίζει ότι οι θυσίες των πολιτών δεν πάνε χαμένες. Αντίθετα, αξιοποιούνται υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Οι πολίτες έδειξαν τη βούλησή τους για τη συνέχιση των μεγάλων αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς και είναι απολύτως αναγκαίες.

Δεν παρασύρθηκαν, σε καμία περίπτωση, από την ευκαιριακή στάση και την ανευθυνότητα της αξιωματικής, κυρίως, αντιπολίτευσης. Αντίθετα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι μπροστά μας έχουμε ένα κρίσιμο και σοβαρό δεύτερο γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών. Μία σημαντική αναμέτρηση, όπου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αποκλειστικά τα κατάλληλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν και θα δώσουν πνοή στον «Καλλικράτη» και θα οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες στη νέα εποχή.

Έχουμε ήδη απευθύνει πρόσκληση στους πολίτες να είναι ενεργοί, με τη συμμετοχή τους, να ψηφίσουν με γνώμονα ποια είναι τα κατάλληλα πρόσωπα, ποια είναι ικανά πρόσωπα, ποια πρόσωπα πιστεύουν στον «Καλλικράτη», ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που θα προωθήσουν τη μεγάλη επαναστατική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο επιτελικό κράτος και συνολικότερα στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε, να πείσετε τους πολίτες, τι έχει αλλάξει μέσα σε πέντε ημέρες ή τι θα αλλάξει από την προηγούμενη Κυριακή, μέχρι την επόμενη και τώρα πια οι εκλεκτοί σας θα είναι αυτοί που θα εκφράσουν στο μέγιστο βαθμό αυτόν τον «Καλλικράτη», τέλος πάντων, ενώ πριν από τέσσερις ημέρες ήταν παράγων σταθερότητας για τη χώρα; Τι έχει αλλάξει, δηλαδή; Γιατί τώρα ο κ. Σγουρός, ας πούμε, είναι εκφραστής του «Καλλικράτη» και πριν από τέσσερις ημέρες το μόνο διακύβευμα ήταν η σταθερότητα της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, εμείς δεν απαξιώσαμε κανέναν υποψήφιο, ούτε υποψήφιο υποστηριζόμενο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και συνολικά κανέναν υποψήφιο. Αλλά, επειδή γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ο «Καλλικράτης» τίθεται σε εφαρμογή τώρα, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, άσχετα με το διακύβευμα που θέταμε συγχρόνως με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λέγαμε ότι είναι πολύ σημαντικό, ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα υλοποιήσουν το μεγάλο αυτό επαναστατικό σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και μάλιστα θέσαμε πολλές φορές και ανακοινώσαμε τα κριτήρια, με τα οποία επιλέχθηκαν τα πρόσωπα που στηρίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κριτήρια τα οποία είναι κυρίως αυτοδιοικητικά και φυσικά, αυτά τα κριτήρια ποτέ δεν σταματήσαμε να τα επαναλαμβάνουμε. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Είχαμε δώσει το διακύβευμα για τον πρώτο γύρο των εκλογών. Υπάρχουν αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τα οποία έχουν κριθεί. Περνάμε στον δεύτερο γύρο, όπου θα γίνουν οι περισσότερες επιλογές για τις περιφέρειες και για τους δήμους.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιος έχασε στον πρώτο γύρο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό είναι το αντίστροφο από το «ποιος κέρδισε». Ότι όλοι κέρδισαν, αυτό θέλετε να μας πείτε; Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι γιατί παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες και παρά το ότι αναγκαστήκαμε σε ένα χρόνο να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις, αναγκαίες, όμως, για την οικονομία αυτής της χώρας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άντεξε. Είναι πρώτο σε ψήφους, έχει εκλέξει δύο περιφέρειες από τον πρώτο γύρο, είναι πρώτο σε ψήφους στις περιφέρειες και έχουμε σημαντικά αποτελέσματα και στην Αττική και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλους δήμους που πραγματικά συναθροίζουν αυτό που έλεγε ο Πρωθυπουργός, έτσι ώστε να βγάλουμε τις εκτιμήσεις μας. Όποιος χαίρεται, είναι δικό του θέμα. Είναι ώρα ευθύνης, είναι ώρα δουλειάς για όλους μας. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για περίσσιες χαρές. Και φυσικά, η εκτίμηση που κάνουμε είναι συνολικότερη. Ο λαός, πάντα σοφός, απέδειξε ότι είναι και πολύ ώριμος, για άλλη μία φορά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Επιτρέψτε μου, πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο σχεδιασμό της, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των πολιτών, όπως και να το δει κανείς, είναι εναντίον του Μνημονίου. Δηλαδή, το μνημόνιο - αντιμνημόνιο πέρασε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, δεν πέρασε καθόλου. Το ότι υπήρχαν πολίτες που έκαναν διαφορετικές επιλογές σκορπισμένες σε πολλούς υποψηφίους από τις επιλογές που στήριζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν σημαίνει ότι πέρασε αυτό το ψευτοδίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο. Εάν περνούσε αυτό το ψευτο-δίλημμα, από τη μία πλευρά θα ήταν η κυβέρνηση και από την άλλη, σχεδόν όλη η αντιπολίτευση και τότε δεν θα ήταν πρώτο κόμμα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Τα κριτήρια που θέσαμε είναι σημαντικά. Δεν έχουμε περιθώρια να παίζουμε με τη χώρα. Εμείς, πήραμε το μήνυμα από τις εκλογές, αλλά πήραμε και το μήνυμα ότι ο λαός θέλει σταθερότητα και φυσικά η κυβέρνηση συνεχίζει και μάλιστα με πιο γρήγορους πλέον ρυθμούς, τις μεγάλες αλλαγές για τη χώρα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν πήρατε, όμως, τη διαφορά που θέλατε, επιτρέψτε μου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είχαμε μιλήσει για καμιά διαφορά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είχατε μιλήσει για 5%, για 4%...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν το είπε κανείς και αν το έχει πει κάποιος, να μας πείτε και πού το είπε. Ίσα-ίσα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα συναθροιστούν πολλά στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία, που ανέφερα και προηγουμένως, είναι που συναθροίστηκαν για να πάρουμε και την τελική μας απόφαση. Και αυτά, σαφώς συνηγορούν, υπέρ του ότι, όχι απλώς δεν αποδοκιμάστηκε η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά η ψήφος είναι ψήφος να συνεχίσουμε, έστω με αυτές τις πολύ μεγάλες δυσκολίες και παρά τις επώδυνες αλλαγές, τη μεγάλη πορεία για τη σωτηρία της χώρας, αλλά και να συνεχιστούν παράλληλα οι πολύ μεγάλες αλλαγές.

ΜΙΧΑΗΛ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν ξεκίνησε αυτή του την πορεία μετά για τις νομαρχιακές εκλογές, επέλεξε τους υποψηφίους του με ένα σκεπτικό ότι πρέπει να υπηρετηθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», η οποία πραγματικά δείχνει άλλες δυνατότητες για τη συγκρότηση της χώρας. Στην πορεία είδαμε ότι θέσατε ένα δίλημμα περί σταθερότητας ή μη. Εκρίθη στις κάλπες. Το ερώτημά μου το πρώτο είναι, ποιος αποφάσισε ότι θα έπρεπε να τεθεί αυτό το δίλημμα; Το δεύτερο ερώτημά μου είναι, αφού ετέθη και καταγράφηκαν στον πρώτο γύρο τα αποτελέσματα, ποιος αποφάσισε ότι τώρα τα κριτήρια είναι αυτοδιοικητικά;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συγνώμη, αν θυμόμαστε, υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα, έτσι; Υπάρχει Πρωθυπουργός. Τι θα πει, ποιος το αποφάσισε; Δεν το καταλαβαίνω.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα σας το ξαναπώ, λοιπόν, άλλη μια φορά. Υπήρξε κάποια σύγκληση κυβερνητικού οργάνου ή ξύπνησε κάποια μέρα ο κ. Παπανδρέου και είπε «α, βλέπω πως πάει η προεκλογική εκστρατεία, τώρα πρέπει να κάνω εκλογές» και την Κυριακή το βράδυ είπε ο ίδιος «ξέρετε τώρα παιδιά, αυτοδιοικητικές εκλογές»; Σας το λέω διότι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί θέλετε να μάθετε εάν έγιναν συζητήσεις και τι συζητήσεις έγιναν στο κόμμα και στην κυβέρνηση;

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι, όχι. Θέλω να μάθω το εξής πάρα πολύ απλό: Εάν υπήρχε κάποιο επιτελείο το οποίο χάραξε μια στρατηγική, την προσάρμοσε στην πορεία των εκλογών και εάν αναλαμβάνει την ευθύνη για όποιο αποτέλεσμα υπάρχει. Διότι, την Κυριακή το βράδυ, μπορεί να βρεθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - κανείς δεν το ξέρει, θα το δούμε την Κυριακή το βράδυ- χωρίς καμία περιφέρεια.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, έχει ήδη δύο περιφέρειες.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτός των δύο. Εννοώ αυτές που έρχονται.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: «Κοντός ψαλμός αλληλούια». Θα δούμε πραγματικά ποιος θα βρεθεί με λιγότερες περιφέρειες και ποιος με περισσότερες. Αν και το θέμα είναι γενικότερο. Από εκεί και πέρα, ρωτάτε με έναν τρόπο που δείχνει ότι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε απαξιωτικά για το ρόλο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνολικά. Υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα, υπάρχει Πρωθυπουργός και αυτός ο Πρωθυπουργός έχει δείξει ότι παίρνει σημαντικότατες αποφάσεις που έχουν σώσει τη χώρα, εδώ και ένα χρόνο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωραία. Είστε ικανοποιημένος, εσείς, από την κινητοποίηση όλων, των στελεχών, βουλευτών, υπουργών, συν τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν διάφορες καταστάσεις...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος τώρα ρωτάτε για θέματα ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όχι για θέματα κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι, όχι, για κυβερνητικά. Μα η κυβέρνηση είναι αυτή που έδωσε το πολιτικό στίγμα. (Επανέρχεται στην προηγούμενη ερώτηση) ... ώστε να δώσει τη μάχη το κυβερνών κόμμα συντεταγμένα και νικηφόρα στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή θα μπορούσε να είναι ερώτηση στον τομέα κινητοποιήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όχι στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Να τη θέσουμε και εκεί.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως, να τη θέσετε. Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση και στο κόμμα, συνολικότερα, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όλα τα στελέχη πίστεψαν σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αγώνα που κάνουμε, γιατί όλα τα στελέχη είναι αυτά που βιώνουν εδώ και ένα χρόνο την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνει το κυβερνών κόμμα. Δεν έχουμε μείνει ούτε μια ημέρα χωρίς εγρήγορση και χωρίς να έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξαιρετικές δυσκολίες. Και αυτό το βιώνουμε όλοι, ανεξάρτητα φυσικά από το εάν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί είναι ένα ζωντανό κόμμα. Αλλά το ότι δούλεψαν, σαφώς και δούλεψαν. Ότι δουλεύουν, σαφώς και δουλεύουν γιατί η χώρα βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση που δεν χωρεί ούτε εφησυχασμός, ούτε άλλου είδους προσεγγίσεις, που αποκλίνουν από τον τελικό σκοπό, να διασωθεί η χώρα, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να πετύχει και ο «Καλλικράτης».

ΣΕΓΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να ρωτήσω, σε ποιον πλανήτη χρησιμοποιούνται τα μαθηματικά που αξιοποίησε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει ως επιδοκιμασία της πολιτικής της το αποτέλεσμα των εκλογών, όταν έχει χάσει 1.100.000 ψηφοφόρους και υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τα λογαριάζετε καλά. Πρώτα απ` όλα, βλέπω ότι οι υπολογισμοί οι δικοί σας δεν είναι σωστοί. Είναι υπολογισμοί που δεν τους κάναμε εμείς, γιατί πρέπει να υπολογίζουμε και την αποχή.

ΣΕΓΚΟΣ: Οι δημοσκόποι τα είπαν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι δημοσκόποι έχουν πει πολλά και διαφορετικά πράγματα. Για να υπολογίζουμε πόσους ψηφοφόρους έχασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που για μας σαφώς δεν τίθεται έτσι το ζήτημα, γιατί εμείς δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα υπεραπλουστευμένα μαθητικά, τα οποία θολώνουν και το μήνυμα και την απόφαση του ελληνικού λαού. Πρώτα απ` όλα, εάν συγκρίναμε εθνικές εκλογές με αυτοδιοικητικές εκλογές, με ό,τι σημαίνει αυτό, με υποψηφίους οι οποίοι δεν είναι στενά κομματικοί, οι οποίοι στηρίζονται από διάφορα κόμματα και όταν έρχεται ο ελληνικός λαός να ψηφίσει αυτοδιοικητικά, δηλαδή διαφορετικά απ` ό,τι σε εθνικές εκλογές, αδικούμε τη χρησιμότητα της ψήφου και στις εθνικές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές. Συνεπώς, αυτά τα υπεραπλουστευτικά μαθηματικά, ούτε τα λογαριάσαμε, ούτε τα χρησιμοποιήσαμε, ούτε τα χρησιμοποιούμε. Γι` αυτό ακριβώς, όταν ο Πρωθυπουργός έλεγε «θα συναθροίσουμε πολλά στοιχεία» πιέζατε εσείς, ως δημοσιογράφοι - τη δουλειά σας κάνετε- αλλά μας πίεζαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να δεσμευθούμε και να πούμε έναν πήχη ποσοστών. Αυτό δεν το κάναμε, γιατί ακριβώς δεν συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, γιατί έτσι αδικείται η ψήφος του Έλληνα πολίτη.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως επανειλημμένως έχει πει ο Πρωθυπουργός, το 2011 είναι μια δύσκολη χρονιά. Η κυβέρνηση έχει ανησυχία, έχει προβληματισμό για το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, από τη μια πλευρά θα έχει μια ενισχυμένη αντιπολίτευση από το αποτέλεσμα των εκλογών και από την άλλη πλευρά θα έχει το Κ.Κ.Ε. της ανυπακοής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε με κάποια κριτήρια, είναι σαφέστατο. Το πώς ψήφισε και το εκτιμήσαμε και το αναλύσαμε, αλλά σαφώς και το λαμβάνουμε υπόψη. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να τεκμηριώσω πουθενά ότι υπάρχει μια αντιπολίτευση ενισχυμένη, αν εννοείτε την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί, όπως είπε ο συνάδελφός σας, αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχασε τόσες χιλιάδες ψήφους, επίσης πολλές χιλιάδες ψήφους έχασε και η Ν.Δ. και μάλιστα από πού; Από το ποσοστό το οποίο ήταν καταστροφικό γι` αυτή. Το χειρότερο ποσοστό, του 2009 και από αυτό το ποσοστό έχασε πολλές-πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφων. Το θέμα, όμως, εμείς δεν το παίρνουμε απλουστευτικά. Δεν υπάρχει ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό είναι σαφές. Ως προς το Κ.Κ.Ε., καθένας κάνει τη δουλειά του. Και φυσικά, εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και στις αναλύσεις μας, κανείς δεν πιστεύει ότι αν αύριο γίνονταν εθνικές εκλογές το Κ.Κ.Ε. θα έπαιρνε αυτό το ποσοστό. Το πώς εκφράστηκε η ψήφος, ως ψήφος επιδοκιμασίας ή διαμαρτυρίας ή προειδοποίησης, είναι θέμα όλων μας να το αναλύσουμε και εμείς το κάνουμε. Αλλά έχουμε υποχρέωση, έχουμε εθνικό χρέος, εμείς να πάμε τη χώρα μπροστά. Και οι αναλύσεις που κάνουμε, είναι σε εθνική βάση. Και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά με τη Ν.Δ. Εμείς μιλάμε για εθνικούς στόχους, τους οποίους πρέπει να πετύχουμε. Ο κ. Σαμαράς μιλάει για τους προσωπικούς και κομματικούς του στόχους. Γι` αυτό, εξάλλου, και η ανάλυση που έκανε η Ν.Δ. ήταν ότι υπάρχει ολική επαναφορά, δήθεν, της Ν.Δ. Τις διαφορές θα πρέπει να τις βλέπουμε και ποιοτικά. Αυτή είναι η άποψή μας.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός, πάντως, ότι η κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα συνολικά, πηγαίνει προς το δεύτερο γύρο, μάλλον πολιτικά απομονωμένο, καθώς φαίνεται ότι θα υπάρχει μια συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων στο δεύτερο γύρο; Από δεξιά μέχρι αριστερά.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν βλέπουμε πουθενά να υπάρχει κάτι τέτοιο. Το ότι υπήρχε μια ψήφος, με βάση κάποια κριτήρια στον πρώτο γύρο των εκλογών, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα υπάρχει και στον δεύτερο. Ίσα-ίσα, είμαστε αισιόδοξοι. Ο λαός έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πολύ καλά σε ποιους εμπιστεύεται την τύχη του. Και επαναλαμβάνω ότι παρά τις πιο δύσκολες συνθήκες, από τη μεταπολίτευση, τουλάχιστον, και μετά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι πρώτο κόμμα και με ποιοτικά στοιχεία, με ποιοτικές αναλύσεις, που πραγματικά το τεκμηριώνουν σε πλήρη βάση. Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα κάνει τις επιλογές του, επιλογές που θα αναδείξουν καλύτερους τοπικούς και αυτοδιοικητικούς άρχοντες.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Μετά το τόσο καλό αποτέλεσμα που μας λέτε ότι είχατε, πόσο σύντομα θα πάμε σε εθνικές εκλογές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, δεν είπα το «τόσο καλό». Μίλησα σοβαρά και μετρημένα. Συνεχίστε.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σε εθνικές εκλογές, πότε θα πάμε, μετά από αυτό το αποτέλεσμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν προβλέπει το Σύνταγμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή ακούγονται φωνές και από την Ε.Ε. ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποια διορθωτικά νέα μέτρα λόγω της στέρησης των εσόδων. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο μπροστά μας; Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό το ενδεχόμενο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα από όλα, και ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, χθες από το Λονδίνο όπου βρισκόταν, απέκλεισε πλήρως το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα, πρόσθετα μέτρα, και μάλιστα φόροι και περικοπή μισθών και συντάξεων. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπούν μισθοί και συντάξεις, ούτε να επιληφθούν άλλα φορολογικά βάρη επιπλέον από αυτά που προβλεπόταν στην συμφωνία που κάναμε με τους εταίρους μας, γιατί ακριβώς δεν αντέχει ο πολίτης, δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις. Αυτό, όμως, που μελετά το οικονομικό επιτελείο, είναι η περικοπή εκείνων των δημοσίων δαπανών γιατί όσο και αν νοικοκυρέψαμε το δημόσιο, υπάρχει αναγκαιότητα για περαιτέρω περικοπές, αλλά και περαιτέρω αναγκαιότητα για περιστολή της σπατάλης στο ελληνικό δημόσιο.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, από και προς κάθε πλευρά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν νέα μέτρα, τέτοια που να περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις και φορολογικά βάρη. Εξάλλου, επειδή από χθες γίνεται και πολύς θόρυβος για αυτά που δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε και πάρα πολλά άλλα πράγματα τα οποία δεν βλέπω να προβάλλονται. Και να σας θυμίσω ότι ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την Ελλάδα. Είπε ότι οι ελληνικές Αρχές θα είναι σε θέση να τηρήσουν και να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2011 και ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι αξιόπιστο. Αυτό ακούγεται από έναν αξιόπιστο άνθρωπο. Και φυσικά εξακολουθούμε να πιστεύουμε και να δηλώνουμε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που ακολουθούμε, όπως και η υλοποίηση των αποφάσεων σχετικά με αυτό το Πρόγραμμα, θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Και εφόσον τηρείται απαρέγκλιτα τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είναι και μία δική μας δήλωση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Αγγλία στις πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει, είπε για τη μείωση του ελλείμματος ότι θα είναι 5,5% και ότι υπάρχει μία υστέρηση εσόδων. Και ένας από τους λόγους που εξήγησε γιατί υπάρχει αυτή η στέρηση εσόδων, είναι, όπως είπε, γιατί υπερεκτιμήσαμε τη φοροδοτική ικανότητα που υπάρχει. Μας είπε ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι ή τέλος πάντων ότι δεν θα κοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Να βγάλετε μερικούς φόρους από αυτούς που έχετε βάλει, το έχετε σκεφτεί; Να ελαφρύνετε, δηλαδή, τον κόσμο από τους φόρους; Το έχετε σκεφτεί;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σήμερα, δεν θα μπορούσα να μιλήσω για κάτι τέτοιο. Είναι μία πολύ σοβαρή παράμετρος αυτή που βάζετε, αλλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οτιδήποτε θα μπορεί να φέρει σε δυσκολία τους στόχους μας, δεν είναι και πολύ εύκολο να γίνει. Πάντως, αυτό που έχουμε δεσμευτεί, ως κυβέρνηση, και έχει δεσμευτεί και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι ότι θα αναπληρώνεται το χαμένο εισόδημα του απλού Έλληνα πολίτη, όσο και κάθε φορά που το επιτρέπουν οι συνθήκες. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτόν τον στόχο υπηρετούμε, γιατί η σωτηρία της χώρας θα πρέπει να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ανακούφιση του Έλληνα πολίτη. Για αυτό ακριβώς, παρόλο που ζούμε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αποκλείουμε και την περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε αυτά που λέει η κυβέρνηση έχει συνυπολογίσει τον παράγοντα ανεργία και με αυτά που θέλει να κάνει στις παρυφές του Δημοσίου; Δηλαδή, να σας πω το εξής: Προχθές στην Πάτρα, στον κ. Πρωθυπουργό, ήρθαν κάποιες κυρίες γύρω στα πενήντα, οι οποίες ήταν από το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» να του δώσουν ένα υπόμνημα. Και μας είπαν ότι εμείς απολυόμαστε. Και είπαμε ότι ο Πρωθυπουργός στο Περιστέρι είπε ότι δεν... Λέει ναι, το πρόγραμμα παραμένει, αλλά για συμβασιούχους επτάμηνους των 700 ευρώ. Δηλαδή, δεν υπάρχει ένα θέμα ανεργίας που μέσα στο 2011 φαίνεται ότι διογκώνεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης και τις γνωρίζουμε και τις συνυπολογίζουμε. Και η ανεργία, πραγματικά, ίσως, είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Είναι γνωστό, όμως, ότι δεν λύνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι γνωστό ότι θα υπάρχει ύφεση το 2011, ότι θα υπάρχει αυξημένη ανεργία, γιατί είμαστε ρεαλιστές και γνωρίζουμε τα στοιχεία. Εμείς, ως κυβέρνηση, προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία με την ενθάρρυνση των επαγγελματιών να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Και για αυτό, ακριβώς, πριν από είκοσι μόλις ημέρες το υπουργείο Εργασίας, η κ. Κατσέλη και ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. κ. Κικίλιας ανακοίνωσαν και ένα πολύ μεγάλο πακέτο δεκαεπτά προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ. ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ και με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, προκειμένου να περιορίσουμε όσο μπορούμε την ανεργία και να ενισχύσουμε την εργασία. Και φυσικά υπάρχει και μία συνολική πολιτική που το πρόβλημα της ανεργίας το θέτει πρώτο από όλα. Άλλωστε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της ανεργίας. Ειδικά, όμως, σε αυτό που είπατε για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο εμείς δεν καταργούμε. Η Ν.Δ. ήθελε να το καταργήσει και το απαξίωσε. Αντιθέτως, προσπαθούμε μέσα από διεργασίες και επαφές που γίνονται με την Ε.Ε. να το ενισχύσουμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα: Απαιτείται ή θα γίνει αλλαγή στην ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού, όπως ζήτησε ένας υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Μπεγλίτης, δημοσίως το βράδυ των εκλογών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συνηθίζω να σχολιάζω συζητήσεις κυβερνητικών στελεχών σε τηλεοπτικές εκπομπές. Το να απομονώσουμε μια φράση, μια πρόταση ενός κυβερνητικού στελέχους, νομίζω ότι θα αδικούσε και τον ίδιο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, δεν είναι μια φράση. Είναι μια άποψη, είπε ότι έγιναν λάθη στρατηγικής. Έγιναν λάθη στρατηγικής; Απαιτείται αλλαγή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι άποψη του κ. Μπεγλίτη, την οποία, προφανώς για να το λέτε εσείς, θα την έχει πει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δηλαδή, δεν την συμμερίζεσθε ως κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς προσπαθούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, σε σχέση με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ως κυβέρνηση και ως ΠΑΣΟΚ βλέπουμε ότι αυτή η στρατηγική που εφαρμόζουμε φέρνει σωτήρια αποτελέσματα για τη χώρα, πράγμα που οι πολίτες αντιλαμβάνονται και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το εξής: Ήταν, όντως, γκάφα η περαίωση, όπως δήλωσε, χθες, η κυρία Λούκα Κατσέλη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, η κυρία Κατσέλη μίλησε για τη μεθόδευση, αν δεν κάνω λάθος, πριν τις εκλογές να υπάρχουν τα σημειώματα της περαίωσης και όχι για την περαίωση αυτή καθ' αυτή που επιβάλλεται λόγω των περιστάσεων, όπως έχει ήδη εξηγηθεί από τα καθ' ύλην αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε πως αυτή είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο. Καθένας, λοιπόν, κάνει τις εκτιμήσεις του. Εμείς ασκούμε μια κυβερνητική πολιτική με την οποία επιδιώκουμε αφ' ενός μεν την αύξηση των εσόδων, αφ' ετέρου δε προσδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία των πολιτών, κλείνοντας τις εκκρεμότητές τους. Και φυσικά δεν μεριμνούμε να συνυπολογίζουμε τα πάντα, θέτοντάς τα σε έναν, καθαρά, προεκλογικό στόχο, όπως θα μπορούσε να γίνει και με το ζήτημα της περαίωσης. Εάν υπάρχουν λάθη στην περαίωση, σαφώς και η κρατική μηχανή είναι υποχρεωμένη να τα διορθώσει, όποια και να είναι αυτά τα λάθη. Εμάς, μας ενδιαφέρει όμως μέχρι εκεί.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εκτιμάτε ότι ήταν σωστή η κίνηση αυτή; Η κυρία Κατσέλη είπε όχι. Εσείς ως κυβέρνηση τί λέτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει κράτος το οποίο κάνει τη δουλειά του, ανεξάρτητα από τις εκλογές. Αν δεν την κάνει καλά, υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί αυτή η δουλειά που γίνεται.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και ένα τελευταίο και δεν ξαναμιλώ: Υπάρχει πολύ μεγάλη αναταραχή σε πολλούς υποψηφίους τους οποίους στηρίζετε και οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν στηρίχθηκαν από συγκεκριμένα στελέχη. Και θέλω να ρωτήσω: Για παράδειγμα, στην περιοχή σας, στην περιφέρειά σας, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, στηρίχθηκε επαρκώς ο υποψήφιος, για παράδειγμα, από τον κ. Ξυνίδη, τον πρώην Γραμματέα του κόμματος; Στην Πελοπόννησο στηρίχθηκε ο κ. Τατούλης από τον κ. Μπεγλίτη στο Νομό Κορινθίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όλα τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά και όλα τα στελέχη του κόμματος ενίσχυσαν τους υποψηφίους που στηρίξαμε και στηρίζουμε ως ΠΑΣΟΚ. Πίστεψαν σ' αυτούς τους υποψηφίους και τους στήριξαν. Φυσικά, υπάρχει και δεύτερη Κυριακή, όπου αυτό θα φανεί. Και εκεί πραγματικά, με το αποτέλεσμα που θα έχουμε, θα καταδειχθεί περίτρανα ότι στηρίχθηκαν επαρκέστατα.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή είπατε ότι η ψήφος της Κυριακής ήταν ψήφος για να συνεχίσετε την προσπάθεια να σωθεί η χώρα, μήπως την εκλαμβάνετε και ως λευκή επιταγή για να προχωρήσετε σε απολύσεις στο Δημόσιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, δεν μιλάμε για απολύσεις. Και φυσικά, δεν υπάρχει καμία λευκή επιταγή, δεν το είπε κανείς αυτό. Αλλά είναι και μακριά από την αντίληψη που έχουμε για την ψήφο του πολίτη. Για μας, η ψήφος του πολίτη έχει μεγάλη βαρύτητα, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, ακόμη και στην περίπτωση που θα κατεγράφοντο συντριπτικά αποτελέσματα υπέρ ημών που θα μας έφερναν πανηγυρικά στην πρώτη θέση, στην οποία ούτως ή άλλως τώρα βρισκόμαστε, επαναλαμβάνω λοιπόν, ακόμη και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα, ποτέ δεν θα μιλούσαμε για λευκή επιταγή. Εμείς έχουμε ήδη την εντολή του ελληνικού λαού, την λάβαμε πριν από ένα χρόνο. Η εντολή αυτή επαναβεβαιώθηκε μόλις προχθές, με όλες τις ιδιορρυθμίες και τις ιδιαιτερότητες της συγκυρίας, αλλά και με τον χαρακτήρα που έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά συνέπεια, εμείς, ως κυβέρνηση, κάνουμε τη δουλειά μας που είναι η σωτηρία της χώρας, το ξεπέρασμα της κρίσης, οι μεγάλες αλλαγές, η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη και φυσικά η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Υπό την έννοια αυτή, επιτελείται ήδη και μέλλει να ολοκληρωθεί ένα πολύ μεγάλο έργο. Κανείς δεν είπε ότι τελειώσαμε. Ίσα-ίσα βρισκόμαστε στη μέση ενός μεγάλου έργου και έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε πολλά ζητήματα και κυρίως ζητήματα που άπτονται της ενίσχυσης του οικογενειακού προϋπολογισμού και της εν γένει προστασίας του πολίτη.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Επειδή είπατε τι δεν θα κάνετε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, είπα τι θα κάνουμε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αναφέρομαι σε προηγούμενη απάντησή σας που είπατε ότι δεν θα λάβετε νέα μέτρα, δεν θα επιβάλετε νέους φόρους, δεν θα περικόψετε μισθούς, δεν θα περικόψετε συντάξεις. Είπατε, όμως, ότι θα περικόψετε τις δημόσιες δαπάνες. Και θέλω να σας ξαναρωτήσω: Στις δημόσιες δαπάνες, περιλαμβάνετε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη υπάρχουν; Υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση να περικόψετε δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή, να τους απολύσετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, όποια απόφαση λαμβάνουμε την ανακοινώνουμε. Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Και μέχρι εκεί.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα δύο σχόλια: Πρώτον, για την πρόβλεψη της Morgan Stanley ότι θα παραμείνουμε στο χρηματοδοτικό άρμα της τρόικας για περισσότερο χρόνο και δεύτερον, για την άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη, σήμερα το πρωί, υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα επαναλάβω στερεότυπα μεν, αλλά αυτή είναι η ουσία και της πολιτικής μας. Έχουμε βάλει στόχους. Αυτούς τους στόχους τους τηρούμε απαρέγκλιτα. Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας και υπολογισμένο ότι θα βγούμε από την κρίση εφ` όσον τηρούμε αυτούς τους στόχους. Συνεπώς, δεν προβλέπουμε να υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής, ως προς αυτά που είπατε. Και φυσικά, οτιδήποτε θα μας έβγαζε έξω από αυτούς τους στόχους, ψάχνοντας και διερευνώντας οτιδήποτε άλλο, δεν θα βοηθούσε την προσπάθεια που κάνουμε.

ΣΠΑΝΟΥ: Επειδή έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και για παράδειγμα ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σούρλας πρότεινε σήμερα, μιλώντας στον Ρ/Σ FLASH την κήρυξη πτώχευσης, εφ΄όσον τα μέτρα δεν αποδώσουν. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω εάν εξετάζετε οποιαδήποτε εκδοχή αναδιάρθρωσης χρέους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς, κ. Σούρλας, τέτοιες συζητήσεις περί πτώχευσης τις κάνει και στο ίδιο το κόμμα του. Εμείς σώσαμε τη χώρα από την πτώχευση. Αυτό είναι δεδομένο. Ο κ. Σούρλας, προφανώς, έμεινε στα στοιχεία που είχε όταν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. Αυτή η άποψη που εξέφρασε στο ραδιόφωνο στο οποίο μίλησε σήμερα το πρωί, πιστεύω ότι θα πρέπει να απασχολήσει τη Ν.Δ.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Εξεταστική για την οικονομία, θα γίνει στο χρονικό ορίζοντα που έχει ορίσει ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για αναβολή της στο πνεύμα των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, το βράδυ της Κυριακής, για συναινέσεις και εθνική ενότητα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την κυβέρνηση αυτής της χώρας η συναίνεση είναι το ζητούμενο. Ζητάμε τη συναίνεση για πολλούς λόγους και μάλιστα όταν ακόμη δεν είχε γίνει αντιληπτό το μέγεθος της άσχημης κατάστασης, στην οποία βρισκόταν η χώρα. Η συναίνεση, όμως, δεν έχει να κάνει με την ατιμωρησία. Και φυσικά, η συναίνεση δεν γίνεται με ανταλλάγματα. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ένας στόχος τον οποίο θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα και φυσικά συμψηφισμούς και άλλου είδους δοσοληψίες δεν πρόκειται να κάνουμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα υπάρξει κάποια κίνηση του Πρωθυπουργού σε αυτό, για να εκφραστεί αυτή η συναίνεση; Θα υπάρξει κάποια πρόσκληση προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς; Υπάρχει κάποια κίνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια ανοιχτή πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς για συναίνεση, την οποία έχει δηλώσει πολλές φορές και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αλλά, εκείνο που μας αφορά, κυρίως, είναι η συναίνεση των κοινωνικών δυνάμεων. Η συναίνεση του Έλληνα πολίτη ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο, που δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το πολύ μεγάλο έργο της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος, χθες είπε, ότι δεν είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν θέλει να ερωτάται για το δίλημμα των εκλογών, αλλά τουλάχιστον να ενημερώνεται γι` αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είπε «τουλάχιστον να ενημερώνεται». Είπε ότι θέλει να ενημερώνεται. Δεν θέλει να συναποφασίζει, θέλει να ενημερώνεται. Αυτό είπε. Ανέφερε δηλαδή, κάτι άλλο απ` αυτό που λέτε εσείς.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: «Τουλάχιστον να ενημερώνεται». Η κ. Κατσέλη κάρφωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου. Τελικά πόσο ειδυλλιακή είναι η εικόνα της επόμενης ημέρας για την κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διάσταση μεταξύ των υπουργών ήταν κάτι που «παιζόταν» πάρα πολύ στο προηγούμενο χρονικό διάστημα. Φαίνεται ότι σταμάτησε να υπάρχει και να αναδεικνύεται, ως μείζον θέμα της ελληνικής πολιτικής ζωής. Αλλά βλέπω ότι σταχυολογώντας όλες αυτές τις ατέλειωτες συζητήσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες των εκλογών, αρχίζουμε πάλι να βρίσκουμε ψήγματα. Αυτό που έχω να σας πω είναι το εξής: Τα στελέχη, οι βουλευτές, οι υπουργοί έχουν τη δική τους πολιτική αυτοτέλεια, έχουν τη δική τους πολιτική οντότητα, την οποία έχουν σφυρηλατήσει μέσα από μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Συνεπώς, το να εκφράζουν την άποψή τους, δεν σημαίνει ότι υπάρχει διάσταση στην κυβέρνηση μεταξύ των υπουργών. Και φυσικά, κανείς δεν μίλησε για ειδυλλιακή εικόνα. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε ειδυλλιακή εικόνα της κυβέρνησης, γιατί αυτό είναι πλαστό. Μας ενδιαφέρει το ότι υπάρχει συνοχή, το ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί με έναν σημαντικά σπουδαίο τρόπο, γιατί αν δεν λειτουργούσε κατ΄ αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1701236366-1289340131=:4169--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 November 2010 - 22:02:36 UTC