Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-02-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1553081688-1297115615=:2101 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 315092672

Έκδοση 1

BRIEFING(070211)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Πέρυσι τέτοια εποχή επικρατούσε η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και το αν θα καταφέρναμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Καταφέραμε, με τις έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης, τους αγώνες και τις θυσίες του Έλληνα πολίτη, να σταθούμε όρθιοι. Να βάλουμε τα δημοσιονομικά μας σε μια σειρά. Να επανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία και να κερδίσουμε τον απαραίτητο χρόνο για να προωθήσουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλαγές όπως ο «Καλλικράτης», το ασφαλιστικό, το φορολογικό και οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε τώρα στην υγεία.

Μπαίνουμε πλέον στη φάση της υλοποίησης των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες και οι οποίες θα αλλάξουν οριστικά το πρόσωπο της χώρας, αλλά και την καθημερινότητά μας. Αλλαγές που εμείς εντάξαμε στο πρόγραμμά μας, χωρίς να μας τις επιβάλει κανένας εξωγενής παράγοντας. Αλλαγές που όχι μόνο φέρνουν τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά σε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά που άμεσα σήμερα ανακουφίζουν τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας χρόνια ζητήματα που προκαλούσαν την ταλαιπωρία όλων.

Μέχρι σήμερα περίπου 7.000 γιατροί εξυπηρετούσαν 5.5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Από σήμερα, με το νέο καθεστώς, πάνω από 35.000 γιατροί θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Εμείς πενταπλασιάζουμε τον αριθμό των διαθέσιμων γιατρών, βάζοντας τέλος στις ουρές ταλαιπωρίας του ΙΚΑ και στις πολύμηνες αναμονές για ένα ραντεβού, όπως γνωρίζουν όλοι οι πολίτες.

Πραγματοποιούμε έτσι τη δέσμευσή μας για πρωτοβάθμια περίθαλψη των ασφαλισμένων. Επιπλέον, επιφέρουμε ακόμη ένα καίριο χτύπημα στην υπερσυνταγογράφηση, που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσο τεράστιες δαπάνες έχει προκαλέσει, τις οποίες πληρώνει άμεσα ο Έλληνας πολίτης. Αυτή αποτελεί μια κίνηση που βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και τελικά την ποιότητα της ζωής μας.

Είναι απορίας άξιο το γιατί η Ν.Δ. και φυσικά και άλλες δυνάμεις, με το πρόσχημα της δήθεν  προχειρότητας , απορρίπτει και αυτή τη μεγάλη αλλαγή, λες και έκανε κάποια αλλαγή μέχρι τώρα η ίδια. Προκαλεί δε ερωτήματα σε τι αποσκοπεί αυτή η άρνησή της και τι ακριβώς, συμφέροντα εξυπηρετεί. Και εδώ πραγματικά περιμένουμε απαντήσεις.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ μιας που αναφερόμαστε στον τομέα της υγείας, βλέπουμε ουσιαστικά, να προσπαθεί να συγκροτηθεί ένα μέτωπο στο χώρο της υγείας, κατά αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών. Και επίσης, θα ήθελα, με την απάντησή σας να καλύψετε και το εξής: Επειδή υπάρχει αυτή η «μαύρη τρύπα» στο χώρο της υγείας, η κ. Μπακογιάννη είχε κάνει μια πρόταση για Εξεταστική στο χώρο αυτό. Τι λέτε επ` αυτού, εσείς ως κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εξ όσων γνωρίζω, η κ. Μπακογιάννη ζητά Εξεταστική Επιτροπή για την υγεία. Σε αυτό θα απαντήσει ο κ. Λοβέρδος. Εκείνο το οποίο έχουμε να πούμε σήμερα, είναι ότι απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της υγείας, μόνον αδρανείς δεν μπορεί να πει κανείς ότι μείναμε, ως κυβέρνηση. Εμείς είμαστε αυτοί που ερχόμαστε και κάνουμε τις μεγάλες τομές και στο χώρο της υγείας, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής του Έλληνα πολίτη. Δημιουργούμε ένα μεγάλο φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο οποίος θα είναι ακριβώς δίπλα στον πολίτη.

Όσον αφορά στην πρόταση για την Εξεταστική, το να προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε «μαύρη τρύπα» ή κάθε παθογένεια της οικονομικής κατάστασης της χώρας με Εξεταστικές, σαφώς και δεν βοηθά. Από τη στιγμή που μπορούμε να πάρουμε μέτρα, αυτά τα παίρνουμε. Να υπενθυμίσω ότι όσον αφορά στη μείωση της δαπάνης για τα υλικά, αυτή είναι πάνω από 70%. Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος έχει πει χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση και πάλι δεν είναι ικανοποιημένη και προσπαθούμε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις δαπάνες τις οποίες χρυσοπλήρωνε ο ελληνικός λαός μέχρι τώρα. Από εκεί και πέρα, προσπαθούμε και περιστέλλουμε αυτό το όριο σπατάλης που υπήρχε στην περίθαλψη, φέρνοντας θεσμούς, όπως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που ήδη φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε τεράστιες μειώσεις δαπανών. Προχωρήσαμε σε οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, ώστε να είναι πιο φθηνά για τους ασθενείς, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Προχωρούμε στη μηχανογράφηση των νοσοκομείων, ώστε να ελέγχεται και η παραμικρή δαπάνη που γίνεται.

Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια. Και αυτό το πάρτι, αυτό το πανηγύρι με τις τεράστιες σπατάλες στο χώρο της υγείας, που φυσικά δεν απέδιδαν και δεν είχαν αντίκρισμα στην παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη, έχει σταματήσει. Και όπου υπάρχει ακόμη - γιατί το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο, φυσικά και θα ήταν αφελής αν κάποιος έλεγε ότι το λύσαμε - και όπου μπορούμε και όπου εντοπίζουμε, δημιουργούμε θεσμούς, έτσι ώστε πραγματικά να σταματήσει.

Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, θα ήθελα να αναφερθώ σ` αυτό το πολύ μεγάλο ζήτημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την οποία θεσμοθετεί, φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκεί πραγματικά θα πρέπει να τοποθετηθούμε όλοι μας. Ποιοι θέλουμε και ποιοι δεν θέλουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι αυτή που έχει να κάνει άμεσα με τον απλό πολίτη που ζητάει την πρώτη παροχή υπηρεσιών υγείας από το γιατρό που συνταγογραφεί και αφορά κυρίως τα αδύνατα και μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Αλλά, επειδή πρόκειται και για θέματα υγείας, όλοι μας, όπου και να βρισκόμαστε, όποια οικονομική κατάσταση και να έχουμε, η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι, πραγματικά, αυτή στην οποία προστρέχουμε για τα καθημερινά ζητήματα υγείας. Και εκεί κάνουμε μια ιστορική τομή, που γίνεται από τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Και αυτή η ιστορική τομή θα πρέπει να πετύχει και να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος της ευθύνης τους.

ΠΑΠΠΑ: Πέρα από το απεργιακό μέτωπο των γιατρών, έχουμε τους εργαζόμενους στα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, τους φαρμακοποιούς και άλλους κλάδους. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, δεν ανησυχεί την κυβέρνηση μήπως αυτό το εργασιακό μέτωπο αποκτήσει κοινό βηματισμό. Και το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, πώς κρίνετε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας κατέβηκε στα διόδια να συμβάλει εμπράκτως στο κίνημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι κάνουμε πολύ μεγάλες ιστορικές αλλαγές, σημαντικότατες τομές στην οικονομία και στη δημόσια ζωή. Συνεπώς θα υπάρχουν και αντιδράσεις. Το θέμα είναι ότι οι αντιδράσεις αυτές προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι προφανώς, θέλουν να μείνουν τα πράγματα, όπως έχουν. Εμείς λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας. Έχουμε αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η επιλογή μας: Να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος, που κρατούσαν τη δημόσια ζωή, την οικονομία, την υγεία, στάσιμη. Είμαστε αποφασισμένοι και το κάνουμε. Όσον αφορά στις επιμέρους απεργιακές κινητοποιήσεις, έχουμε απαντήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα. Και οι απαντήσεις δεν είναι αόριστες, αλλά είναι συγκεκριμένες, με νομοσχέδια τα οποία φέρνουμε, και με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε στις αστικές συγκοινωνίες. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω: Εκεί που υπήρχαν πέντε φορείς, με τεράστια σπατάλη που την πλήρωνε και την πληρώνει ακόμη ο Έλληνας πολίτης και παροχές υπηρεσίας οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε μια σύγχρονη και με πολύ μεγάλες ανάγκες πόλη, όπως είναι η Αθήνα και γενικότερα η Αττική, δημιουργούμε έναν μητροπολιτικό φορέα αστικών συγκοινωνιών. Εμείς διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, έτσι ώστε με πλήρη συντονισμό και πλήρη ρύθμιση της όλης κατάστασης με τον πιο φθηνό τρόπο και για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για τον πολίτη, να παρέχονται οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες από τις αστικές συγκοινωνίες. Όσοι αντιδρούν, θα πρέπει να μας πουν και τι πρότειναν και τι προτείνουν. Απορρίπτουμε τη στασιμότητα. Είμαστε αποφασισμένοι και ερχόμαστε σε ρήξη, μέσα από τομές.

Όσον αφορά στο χώρο της υγείας, γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι, ότι πέρα από τις τεράστιες δαπάνες και σπατάλες, ο χώρος της υγείας δεν απέδιδε όσο έπρεπε και όσο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Κάνουμε τομές, γι` αυτό θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν και να εκφράσουν την άποψή τους και την πρότασή τους και κυρίως αυτοί που απεργούν, τι διαφορετικό θα ήθελαν να κάνουμε απ` αυτό που κάνουμε. Εμείς περιμένουμε, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις πολύ μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτό που κάνουμε, το κάνουμε με έναν γνώμονα και μόνον: Την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Και σ` αυτό είμαστε ανυποχώρητοι. Συζητάμε όλα τα επιμέρους, όταν υπάρχουν, όμως, σοβαρές, τεκμηριωμένες προτάσεις είτε είναι από κοινωνικούς φορείς, είτε είναι από τις επαγγελματικές ομάδες που νομίζουν ότι θίγονται ή είτε θίγονται από τις πολιτικές δυνάμεις.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, για το θέμα των διοδίων, το έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στο θέμα των διοδίων υπάρχει πρόβλημα. Γνωρίζουμε ότι πληρώνονται διόδια σε δρόμους - όχι φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις - οι οποίοι δεν έχουν κατασκευαστεί. Υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι συμβάσεις παραχώρησης του 2007, που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα μεταρρυθμιστούν σε όποιο νομικό πλαίσιο μας επιτρέπει να το κάνουμε. Ήδη ο κ. Μαγκριώτης μίλησε για πολύ μεγάλες μειώσεις των διοδίων, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε πολύ καλά το πρόβλημα που υπάρχει. Αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται, ούτε από τις μαγκιές του καθενός μας και φυσικά, ούτε όταν αυτές οι μαγκιές περιβάλλονται, υποτίθεται, με έναν ιδεολογικό μανδύα. Ο κ. Τσίπρας, και όποια πολιτική δύναμη πραγματικά καλύπτει όσους δεν πληρώνουν για να την πληρώνουν οι συνάνθρωποί τους, θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους.

ΝΕΔΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος στη συνέντευξή του σήμερα, λέει ότι διαφωνεί με το πακέτο ανταγωνιστικότητας, αν έχω καταλάβει καλά, των προτάσεων της κ. Μέρκελ. Η θέση της κυβέρνησης ποια είναι απέναντι σε όσες προτάσεις έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να εξηγήσω ότι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε μια αρχή. Η επεξεργασία όλων των προτάσεων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε ένα συνολικό και συλλογικό πακέτο, θα γίνεται από εδώ και πέρα μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής και με αποκορύφωμα, ελπίζουμε, τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει και ενδιάμεσα μια έκτακτη Σύνοδος. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε όλες τις προτάσεις. Εμείς συμβάλαμε και συμβάλουμε και με τις απόψεις μας, αλλά και με την εμπειρία που δυστυχώς πρώτοι αποκτήσαμε από την αντιμετώπιση της κρίσης. Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα επίπεδο που είμαστε οι πλέον αξιόπιστοι ίσως συνομιλητές των Ευρωπαίων εταίρων μας, γιατί αποδείξαμε και αποδεικνύουμε κάθε στιγμή, ότι έχουμε προτάσεις, ότι διαθέτουμε σοβαρότητα, ότι διαθέτουμε ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες μας, αλλά και προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συνεπώς, υπάρχει χρόνος και τρόπος να συμβάλουμε όλοι, έτσι ώστε να υπάρχει μια πρόταση που θα θωρακίζει συλλογικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις επιμέρους χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην κρίση. Θα αντιμετωπίζει φαινόμενα, όπως αυτά που αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε με το δικό μας και μόνο αγώνα, ως χώρα, μέσα από την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, τη μονιμοποίησή του και φυσικά όλους τους θεσμούς που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση και στο ξεπέρασμα της κρίσης. Άρα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά διαθέτουμε και μια συμπυκνωμένη εμπειρία, με την οποία εμείς συμβάλουμε σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται στην Ε.Ε. Για να απαντήσουμε θα πρέπει να υπάρχει και πρόταση. Αυτή η πρόταση, φυσικά, ακόμη δεν έχει μορφοποιηθεί, έτσι ώστε να υπάρχουν και ανάλογες απαντήσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, από τη συνέντευξη που αναφέρθηκε ο συνάδελφος, ο κ. Αντιπρόεδρος διαφωνεί και στο θέμα της συνταγματικής ρύθμισης, το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει ως ιδέα και κατατέθηκε από την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζύ. Επ' αυτού του ζητήματος υπάρχει, αυτή τη στιγμή, μία επεξεργασμένη πρόταση ελληνική που λέμε προς τους εταίρους «κοιτάξτε, εμείς λέμε αυτό ή αυτό για το θέμα του Συντάγματος;».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, η Σύνοδος Κορυφής τελείωσε την Παρασκευή. Συνεπώς δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι επεξεργασίες των προτάσεων. Φυσικά, δεν μπορούμε να πούμε τώρα τις απόψεις μας, δύο-τρεις ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όταν υπολείπεται πολύς και συμπυκνωμένος πολιτικά χρόνος, ώστε να μορφοποιήσουμε και να προτείνουμε αυτά που πιστεύουμε. Ότι θα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις από όλους μας -κι εμείς δεσμευόμαστε, ούτως ή άλλως έχουμε δεσμευτεί για δημοσιονομική ισορροπία- αυτό είναι σίγουρο. Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι, το πώς θα μορφοποιηθεί αυτή η κατοχύρωση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Είναι μία συζήτηση στην οποία, φυσικά, εμείς δεν μπαίνουμε ακόμη, γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση. Εκείνο, όμως, το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε εκ νέου και για να μην απομονώνεται τίποτε από όσα λέγει ο Αντιπρόεδρος ή οποιοσδήποτε από μας, είναι ότι εμείς αυτή τη δημοσιονομική ισορροπία, ως χώρα, την έχουμε κατορθώσει. Περιορίσαμε τα ελλείμματα με απίστευτους ρυθμούς σε πολύ μεγάλο ποσοστιαίο αριθμό, καθώς και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κάνουμε συγχρόνως τις μεγάλες αλλαγές. Αυτό είναι το σημαντικό. Αυτό είναι που προσφέρουμε μέσα από τις προτάσεις μας και προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Οι συζητήσεις που γίνονται, προτού δούμε τις προτάσεις, είναι θεωρητικές συζητήσεις. Πάντως, να είστε σίγουροι - κι αυτό το αποδεικνύει η εμπειρία- ότι οι δικές μας προτάσεις θα είναι προτάσεις σοβαρότητας και ευθύνης. Άλλωστε, έχουμε ήδη συμβάλει κατά πολύ στο να υπάρχει μια τέτοια κατεύθυνση σε όλη την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

ΣΠΑΝΟΥ: Επειδή, όμως, ο Πρωθυπουργός, την Παρασκευή το βράδυ, είπε ότι η χώρα μας έχει κάνει τα περισσότερα απ' αυτά που προτείνονται ή εν πάση περιπτώσει έχει δεσμευθεί να τα κάνει, ενώ οι προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, διασταυρωμένα από πάρα πολλές χώρες, είναι σύνταξη στα 67 για παράδειγμα, το οποίο εμείς δεν έχουμε, γιατί δεν λέτε ευθέως ότι συμφωνείτε με το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να το δω αυτό το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Και αυτό είπα προηγουμένως.

ΣΠΑΝΟΥ: Στο "Spiegel" από την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορείτε να το δείτε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε με το "Spiegel" . Η δική σας δουλειά και όλων μας, ως αναγνωστών ή ως δημοσιογράφων δική σας, είναι πραγματικά να διαβάζετε ό,τι δημοσιεύεται. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι, κυρία Σπανού. Εμείς είμαστε που βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις, που συμβάλλουμε στις προτάσεις και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τί υπάρχει και τί δεν υπάρχει. Και σας ενημερώνω ότι θα ακουστούν όλες οι προτάσεις όλων των χωρών. Τίποτα δεν είναι τόσο απλό και τόσο απλουστευμένο όπως υπεραπλουστευτικά παρουσιάζεται. Γι' αυτό και αναφέρθηκα προηγουμένως στην ερώτηση του συναδέλφου σας, όπως απαντώ και στη δική σας ερώτηση, ότι δηλαδή η υπευθυνότητα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο αυτή η κυβέρνηση, με τη δράση της, το διασφαλίζει.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Μια που αναφέρθηκε το "Spiegel" , υπήρξε ρεπορτάζ του περιοδικού αυτού για προμήθεια - αν δεν κάνω λάθος- 55 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά 4 υποβρυχίων. ΄Εχουμε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για την ελληνική κυβέρνηση, για την χώρα μας γενικότερα, είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό, φυσικά, γιατί έχει να κάνει με χρήματα τα οποία είναι «μαύρα». ΄Ηδη, όμως, αυτή η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, από το ΣΔΟΕ που κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά σε βάθος και από το υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά, όλες αυτές οι ενέργειες έχουν να κάνουν με έναν και μόνο στόχο: την προάσπιση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Είμαστε στη γραμμή αυτή που πιστεύουμε ότι δεν θα μείνει τίποτα, όσο περνά από το χέρι μας, που να μην αποκαλυφθεί. Και φυσικά, όταν πρόκειται για χρήματα του ελληνικού λαού, εκεί πραγματικά, διασφαλίζουμε ότι η αλήθεια θα αναδειχθεί.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: ΄Ηθελα να σας ρωτήσω, επειδή πραγματοποιείται μία σύσκεψη για τη μεταναστευτική πολιτική υπό τον Πρωθυπουργό, εάν έχει αλλάξει σε κάτι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στους 300 μετανάστες που πραγματοποιούν απεργία πείνας και εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που διαβάζουμε ότι αναζητείται φόρμουλα για ειδική ρύθμιση για όσους μετανάστες πληρούσαν κριτήρια νομιμότητας, αλλά λόγω κρίσης δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, η σύσκεψη αυτή συνεχίζεται ακόμη και τώρα. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ισχύει η θέση μας πως δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, γιατί καμία ενέργεια και καμία πράξη δεν μπορεί να εκβιάσει και να ανατρέψει τη νομιμότητα στις δράσεις της ελληνικής Πολιτείας. ΄Ο,τι άλλο ζήτημα υπάρχει, σαφώς και εξετάζεται, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και φυσικά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, έτσι ώστε και τη νομιμότητα να διασφαλίσουμε, την οποία επ' ουδενί λόγω θα δεχθούμε να καταλυθεί.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παρ' ότι επανειλημμένα η κυβέρνηση έχει διαψεύσει ότι δεν υπάρχει θέμα 13ου και 14ου μισθού, τα δημοσιεύματα επανέρχονται. Μπορείτε εσείς ως κυβέρνηση και είδα μάλιστα ότι και η Ν.Δ. σας καλεί να δεσμευθείτε ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γνωρίζω εάν εννοείτε τη δεύτερη επαναλαμβανόμενη ανακοίνωσή της Ν.Δ. για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί το είδαμε και αυτό, η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες να ξαναβγαίνει ίδια και σήμερα. Η Ν.Δ. καλά θα κάνει να δει τί ακριβώς έκανε ως κυβέρνηση, πόσο προάσπισε και κατοχύρωσε αυτούς τους μισθούς για τους οποίους σήμερα έρχεται και κόπτεται και πόσο κήνσορες ηθικής έχουν γίνει σήμερα κάποιοι από τη Ν.Δ. Από εκεί και πέρα έχει τεθεί ξεκάθαρα ότι τέτοιο θέμα διαπραγμάτευσης, δηλαδή για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, δεν μπήκε ποτέ, δεν το επιτρέψαμε εμείς να μπει. Κατοχυρώνουμε το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, όπου μπορούμε και όσο μπορούμε και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα όπου το εισόδημα είναι και πιο χαμηλό και πιο απροστάτευτο, σε σχέση με τον δημόσιο τομέα. Αυτό για τον 13ο και 14ο μισθό το ακούμε εδώ και 15 μήνες και φυσικά, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν υπάρχει περικοπή 13ου και 14ου μισθού. Και το ίδιο ισχύει από εδώ και πέρα.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση θεωρεί πολιτικά δεοντολογικό, νομικοί συνεργάτες υφυπουργού να στρέφονται κατά του ελληνικού δημοσίου, ως συνήγοροι κατασκευαστών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προφανώς αναφέρεσθε στο θέμα του κ. Ρόβλια. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για νομικούς συνεργάτες. Πρόκειται για ένα δικηγορικό γραφείο. Ο κ. Ρόβλιας έχει απαντήσει επ' αυτού εκτενώς. Και η απάντησή του αναφέρεται σε όλα όσα δημοσιεύθηκαν και φυσικά η κυβέρνηση καλύπτεται από την απάντηση αυτή. Να πω όμως και κάτι άλλο: Δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε όλους όσοι δούλεψαν, προτού ασχοληθούν με την πολιτική. Δεν μπορούμε να ποινικοποιούμε συγγενικές σχέσεις, εκτός φυσικά αν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Για τον κ. Ρόβλια, δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή τα όσα είπατε για τη Ν.Δ., για να επανέλθω στο θέμα της απεργίας των γιατρών, πιστεύετε ότι αυτές οι απεργίες είναι πολιτικά υποκινούμενες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα πω εγώ από ποιόν υποκινούνται αυτές οι απεργίες. Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να δούμε και τα ποσοστά συμμετοχής σ' αυτές τις απεργίες, ειδικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, που είναι χαμηλότατα. Από εκεί και πέρα, όσοι συμμετέχουν σ' αυτές τις απεργίες, σε οποιαδήποτε απεργία, έχουν το βάρος της ευθύνης το τί προσφέρουν στην ελληνική Πολιτεία, στον ΄Ελληνα πολίτη. ΄Ομως οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει πραγματικά να τοποθετηθούν για το ποιές είναι οι θέσεις τους ακριβώς σ' αυτά τα ζητήματα για τα οποία γίνονται απεργίες. Γι' αυτό ακριβώς είπα ότι κάποιοι ενδιαφέρονται να υπάρχει αυτή η στασιμότητα δηλαδή, που υπήρχε μέχρι τώρα. Ενδιαφέρονται να υπάρχει αδράνεια. Και η Ν.Δ. στον χώρο της Υγείας έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να μην υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να υπάρχει, φυσικά, μία έξοδος του κόσμου, του απλού πολίτη σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ν.Δ. και όσοι στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, θα πρέπει να μας πουν τις θέσεις τους.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για το ταξίδι στο Κάιρο, για την πρόθεσή του να πάει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Βεβαίως. Και το είπε και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ: Θα μας εξηγήσετε τελικά γιατί δεν πήγε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπήρχε ανακοίνωση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι στην Αίγυπτο η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Υπάρχουν θέματα ασφαλείας. Το ταξίδι αναβλήθηκε, δεν ματαιώθηκε. Και φυσικά είναι γνωστό το ενδιαφέρον της χώρας μας για το τί γίνεται στη γειτονιά μας, δεδομένης μάλιστα και της διεθνούς προσωπικότητας του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού, που θα επέτρεπε και πάντοτε θα επιτρέπει να υπάρχει ένας ρόλος της χώρας μας, που να διασφαλίζει την έξοδο από την κρίση όπου και όποτε χρειάζεται.

ΠΑΠΠΑ: Υπάρχει κάτι νεώτερο επ' αυτού; Δηλαδή, θα πάει μέσα στην εβδομάδα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι νεώτερο. Είναι θέμα προς παρακολούθηση και φυσικά εξαρτάται από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο οι οποίες είναι όχι μόνον καθημερινές, αλλά και ωριαίες.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1553081688-1297115615=:2101--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 February 2011 - 21:53:14 UTC