Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-02-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-2012561271-1297200310=:19301 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 315270198

Έκδοση 1

BRIEFING (080211)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η Ελλάδα αλλάζει. Καταβάλλει έντονη και συντεταγμένη προσπάθεια και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε όλοι. Είναι κάτι που σταδιακά το παραδέχονται ακόμη και οι πιο δύσπιστοι αναλυτές του εξωτερικού. Όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είμαστε πλέον το πρόβλημα, είμαστε μέρος της λύσης και αυτό το βλέπουν και οι διεθνείς αγορές.

Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων, εξαμήνων, γραμματίων το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 4,64%, που κρίνεται καλό για την περίοδο που διανύουμε, ενώ υπερκαλύφθηκε 4,54 φορές και μάλιστα με το ύψος της συμμετοχής των ξένων να φθάνει το 80% και τελικά αντλήσαμε 390 εκατομμύρια ευρώ. Διαψεύδονται για άλλη μια φορά διάφορα σενάρια και αποδεικνύουμε ότι στην οικονομία μας αποκαθίσταται σταδιακά η σταθερότητα, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη.

Συνεχίζουμε να δίνουμε καθημερινές μάχες υπέρ του πολίτη, υπέρ του δικαιώματος σε καλύτερες και πιο ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης όλων, ειδικά στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Από τη μάχη για την ίδια την επιβίωση της χώρας, που ήδη κερδίσαμε όταν άλλοι παρατούσαν ακυβέρνητο το καράβι, σήμερα δίνουμε τη μάχη της ρήξης και της ανατροπής. Ρήξη και ανατροπή με τα άσχημα του χθες, του κακού μας εαυτού και των στρεβλώσεων που μας οδήγησαν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Πρέπει όλοι οι πολίτες να αναλογιστούμε, πότε στο παρελθόν μια κυβέρνηση έδειξε τη βούληση που δείχνει η σημερινή κυβέρνηση, θέτοντας επιτέλους τέλος σε συντεχνιακά προνόμια λίγων, τη βούληση να ξεφύγει από την αδράνεια, πότε στο παρελθόν έχουν θεσπιστεί τόσα μέτρα και αποφάσεις για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και την κοινωνική λογοδοσία της εκάστοτε εξουσίας. Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι τι θα είχε γίνει εάν δεν είχαμε σήμερα την ασφάλεια και την ηρεμία, που μας παρέχει το πακέτο των 110 δις ευρώ.

Αναλάβαμε την εθνική ευθύνη να πάρουμε και σκληρές, αλλά αναγκαίες, άκρως αναγκαίες αποφάσεις και πάνω σε αυτές τις αποφάσεις που εμείς πήραμε, έχουν σήμερα το δικαίωμα οι πολιτικοί φορείς, τα κόμματα και οι φορείς συνολικά, όπως και οι πολίτες, φυσικά, να διεκδικούν και να προτείνουν.

Ο μεγάλος αριθμός των αλλαγών που κάνουμε στο κράτος, στη φορολογία, στα κλειστά επαγγέλματα, στην υγεία, στην Παιδεία, έχουν την έγκριση της ψήφου του ελληνικού λαού και αποτελούν ξεκάθαρη βούλησή του. Δεν έχουν, όμως, την έγκριση της Ν.Δ., δεν έχουν την έγκριση των συντεχνιών που ξεβολεύονται, όσων είναι αντίθετοι σε κάθε πραγματική και ουσιαστική αλλαγή που επιχειρείται στη χώρα και όσων επενδύουν στη δημιουργία αναστάτωσης και χαοτικών καταστάσεων. Είναι οι ίδιοι που σφύριζαν αδιάφορα, όταν η μεταολυμπιακή - ισχυρή τότε- Ελλάδα καταστρεφόταν συστηματικά. Τότε δεν τους βλέπαμε, ούτε να διεκδικούν, ούτε να αγωνίζονται. Αυτούς τους έχουμε απέναντι, είναι λογικό, όπως απέναντί τους είναι όλη η ελληνική κοινωνία, το κοινωνικό σύνολο που βλέπει επιτέλους με κόπο και με αγώνα κάτι να αλλάζει.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, με αφορμή και δημοσιεύματα που υπάρχουν στον Τύπο σήμερα, αλλά πλέον καταγράφεται ένα κύμα κινητοποιήσεων: Έχουμε τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους αγρότες, τις αστικές συγκοινωνίες, το κίνημα «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω». Φαίνεται ότι στην κοινωνία καταγράφεται ένα εκρηκτικό μίγμα απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης. Υπάρχει κάποιο πολιτικό σχόλιο για όλες αυτές τις αντιδράσεις της κοινωνίας, των κοινωνικών ομάδων και των επαγγελματικών ομάδων;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι σαφές πως όταν γίνονται μεγάλες ανατροπές, μεγάλες αλλαγές, όταν βγαίνουμε από την αδράνεια που είχαμε μπει δεκαετίες ολόκληρες, με αποκορύφωμα την τέλεια αδράνεια της κυβέρνησης της Ν.Δ., όπου δημιουργήθηκαν πολλές άσχημες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, τότε είναι πλέον σίγουρο ότι κάποιοι θα αντιδρούν. Αυτό είναι δεδομένο.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο αντίδρασης, αφού οι φορείς που αναφέρατε, είναι διαφορετικοί, είναι διαφορετικών συμφερόντων. Κάποιοι απ` αυτούς είναι συντεχνιακών συμφερόντων δυστυχώς. Και φυσικά για εμάς η αντιμετώπιση, είναι η αντιμετώπιση που επιβάλει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε μεγάλες αλλαγές και τις κάνουμε. Αλλά θα πρέπει να δούμε την κάθε περίπτωση χωριστά.

Είναι διαφορετική περίπτωση η κινητοποίηση που γίνεται από τους επαγγελματίες της υγείας, από τους γιατρούς και φαρμακοποιούς, όπου εκεί είμαστε πλήρως αποφασισμένοι και ερχόμαστε σε ρήξη με παθογένειες του παρελθόντος, με μεγάλα συμφέροντα που κυριαρχούσαν στο χώρο της υγείας. Εμείς είμαστε αυτοί που, με αποφασιστηκότητα, θεσμοθετούμε. Αύριο έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία. Συνεπώς, όσοι αντιδρούν, ας έρθουν να μας πουν αν θέλουν διαφορετική πρωτοβάθμια υγεία ή όχι. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την κάνουμε πράξη. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέρμα στις τεράστιες ουρές που υπάρχουν στα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Είμαστε αποφασισμένοι, επιτέλους, να δώσουμε την πρέπουσα βαρύτητα και σημασία στην προσδοκία του ελληνικού λαού για μια υγεία καθημερινή, που τώρα σαφώς και δεν την παρέχει το κράτος, όπως έχει την υποχρέωση. Γι` αυτό, από το να απεργούν κάποιοι στο χώρο της υγείας, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά τους ή επαγγελματικά τους δικαιώματα, όπως έχουν δικαίωμα να το κάνουν, εμείς περιμένουμε, με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και την καλύτερη εξυπηρέτηση για παροχή υγείας, να ακούσουμε τις προτάσεις τους. Δεν ακούμε, όμως, προτάσεις. Δεν θεωρούμε ότι με το να γίνεται μια κατάληψη και μάλιστα από ανθρώπους των χώρων της υγείας, σε ένα υπουργείο, για τα εργασιακά και μόνο δικαιώματά τους - τα οποία σαφώς και δεν θίγονται - λύνεται το πρόβλημα. Θα περιμέναμε, λοιπόν, να ακούσουμε άλλα πράγματα.

Ένα μέρος είναι αυτό. Ένα άλλο μέρος έχει να κάνει με τις αστικές συγκοινωνίες. Και εκεί κάνουμε μια τεράστια ρήξη. Αυτό το άναρχο τοπίο με πέντε φορείς αστικών συγκοινωνιών στην Αττική, όπου γινόταν, στην κυριολεξία, ένα μπάχαλο, υπό την έννοια ότι δεν παρεχόταν σωστές υπηρεσίες αστικών συγκοινωνιών, όπου οι σπατάλες του ελληνικού Δημοσίου, μέσα από αυτές τις αστικές συγκοινωνίες, ήταν τεράστιες και ανεξέλεγκτες, με αποτέλεσμα σύσσωμος ο ελληνικός λαός απ` όλη την Ελλάδα να πληρώνει τα λάθη και τις παρασπονδίες πολλών φορέων αστικών συγκοινωνιών και στο τέλος να μην έχουμε και ποιοτικές αστικές συγκοινωνίες. Εμείς βάζουμε τέρμα, με τον μητροπολιτικό ενιαίο φορέα, ο οποίος και θα ελέγχει και θα σχεδιάζει, αλλά και θα υλοποιεί ποιοτικές συγκοινωνίες. Κάνουμε ρήξη και εκεί.

Στους αγρότες, όπως πληροφορούμαστε όλοι, οι κινητοποιήσεις, είναι πολύ μικρές. Είναι κινητοποιήσεις που έχουν και ιδιαίτερο κομματικό χαρακτήρα. Παρόλο που τα αγροτικά προβλήματα είναι και χρόνια και είναι και ιδιαίτερα μεγάλα - κανείς δεν το αρνείται- είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση, όπως η κυβέρνησή μας, παρέχει σε έγκαιρο χρόνο, στον καλύτερο και πιο σύντομο χρόνο, τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν οι αγρότες. Προχωράμε σε εξυγίανση στους συνεταιριστικούς φορείς, έτσι ώστε και η παραγωγή, αλλά και η εμπορία των προϊόντων να περνάει από υγιείς συνεταιρισμούς και γενικώς γίνονται πολύ μεγάλες αλλαγές στην αγροτική παραγωγή και οικονομία. Γι` αυτό οι κινητοποιήσεις είναι μικρές. Και φυσικά δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν τέτοιες κινητοποιήσεις από πολύ λίγους και μεμονωμένους αγρότες, που πραγματικά παρεμποδίζουν τις συγκοινωνίες και κλείνουν σύνορα. Γιατί σ` αυτή τη διεθνή κρίση, όποιος κλείνει σύνορα πρέπει να έχει και την ευθύνη του τι ακριβώς κάνει.

Φυσικά, για το «δεν πληρώνω» δεν υπάρχει κίνημα. Είναι κάποιοι οι οποίοι -όπως τους έχει χαρακτηρίσει και ο υπουργός Μεταφορών κ. Ρέππας- είναι τζαμπατζήδες και αυτό είναι δεδομένο. Αντίσταση και μαγκιά με το «δεν πληρώνω», όταν αυτά που δεν πληρώνεις εσύ τα πληρώνει εις το πολλαπλάσιο ο διπλανός σου, δεν γίνεται. Εμείς ερχόμαστε και βάζουμε τέρμα σε ασυδοσίες. Εμείς ερχόμαστε και επαναδιαπραγματευόμαστε τις συνθήκες και τις συμβάσεις που υπέγραψε το 2007 η Ν.Δ. για τα διόδια, έτσι ώστε να μειωθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό. Γιατί το «δεν πληρώνω» είναι μια φιλοσοφία που δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική κοινωνία και κάθε άλλο παρά προοδευτική και δήθεν αριστερή φιλοσοφία είναι.

Άρα, εμείς αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις κινήσεις με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και καθένας απ` αυτούς που τις κάνει, είναι και υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης.

MΟΣΧΟΒΑΣ: Γιατί κύριε Εκπρόσωπε συκοφαντείτε ένα κίνημα που δεν αναγνωρίζετε ότι είναι κίνημα και τους λέτε τζαμπατζήδες, ιδίως στις εθνικές οδούς. Δεν θα μείνω στο κίνημα που αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά τις κατ' επίφαση εθνικές οδούς, όπως τις ονομάζετε, επειδή δεν είναι κλειστές, για παράδειγμα η Αθηνών-Κορίνθου. Αυτοί που αρνούνται να πληρώσουν, εκφράζουν μια διαμαρτυρία. Εσείς θεωρείτε ότι δεν είναι κίνημα, είναι τζαμπατζήδες, κλπ. Παρ' όλα αυτά σπεύδετε, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε μέχρι τώρα, μάλλον την άποψη που εξέφραζε μέχρι τώρα η κυβέρνηση ότι είναι μία σύμβαση που έχει υπογραφεί επί υπουργίας κ. Σουφλιά, σπεύδετε, σε συνεργασία με τους εργολάβους να μειώσετε τις τιμές. Γιατί το κάνετε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα δεν έχουμε να διαπραγματευθούμε και δεν συναλλασσόμαστε με ανθρώπους που δεν πληρώνουν. Αυτό είναι δεδομένο. Δεν χρειαζόταν να δημιουργηθεί καμία κίνηση του «δεν πληρώνω» για να σπεύσουμε τώρα να δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Εάν ανατρέξει κανείς ακόμη και στα...

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μα αυτό κάνατε. Μέχρι τώρα μας λέγατε ότι δεν γίνεται να διαπραγματευτεί η σύμβαση, την οποία δεν έχουμε δει - ειρήσθω εν παρόδω- δημοσιευμένη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να σας απαντήσω. Πρώτα απ' όλα δεν περιμέναμε από κανέναν να σταματήσει να πληρώνει τα διόδια, για να δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα στα διόδια. Εάν ανατρέξει κανείς ακόμη και στα καταχωρημένα πρακτικά από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θα δει ότι εμείς βάζαμε το ζήτημα από το 2009 αλλά το βάλαμε και τώρα, επί των ημερών μας, προτού υπάρξει αυτή η υποτιθέμενη κίνηση του «δεν πληρώνω». Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα διόδια δεν έπρεπε να διέπονται απ' αυτές τις συμβάσεις και μάλιστα διόδια σε δρόμους οι οποίοι δεν είναι κατασκευασμένοι. Οι συμβάσεις όμως οι οποίες έχουν υπογραφεί από το ελληνικό κράτος και την ελληνική Πολιτεία ισχύουν και είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να πληρώνει τα διόδια μέχρι να αναθεωρηθούν. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή είναι μία σύνθετη διαδικασία με νομικές προεκτάσεις και με νομικές ενέργειες, οι οποίες είναι κάθε άλλο παρά απλές. Εδώ και πολλούς μήνες εμείς και οι αρμόδιοι υπουργοί - και εγώ - δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε σ' αυτή την κατεύθυνση και δεν χρειαζόταν κανένας να προσπαθεί να ενδύσει με έναν τάχα ιδεολογικό μανδύα αυτή την κίνηση αυτών που δεν πληρώνουν. Γνωρίζουμε το πρόβλημα. Πρώτοι εμείς, ως κυβέρνηση, θέσαμε το θέμα των διοδίων και το αντιμετωπίζαμε. Και αλλοίμονο αν φτάσουμε σε καταστάσεις, όπου καθένας έχει αντίρρηση στο αν πρέπει να πληρώνει και στο τι πληρώνει και να φθάνουμε στο ότι δεν πληρώνω και σε ανυπακοή. Εκεί έχουμε να κάνουμε με την κατάρρευση ενός ολόκληρου πλέον κοινωνικού συστήματος. Όταν το κράτος χάνει έσοδα, είναι μεγάλη πληγή. Όταν το κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του και στις συμβάσεις του, επίσης είναι μεγάλη πληγή. Όντως υπάρχει μεγάλο θέμα με τα διόδια, γιατί υπάρχουν και ανύπαρκτοι δρόμοι για τους οποίους πληρώνονται διόδια, υπάρχουν όμως και εθνικές οδοί - και δεν θα συμφωνήσω μαζί σας- που είναι όντως καλές εθνικές οδοί αλλά δεν υπάρχουν παράπλευροι δρόμοι για να πάνε οι ντόπιοι στις δουλειές τους και στα σπίτια τους. Εφ' όσον όμως υπάρχουν οι συμβάσεις, πρέπει να τις σεβαστούμε. Αν αυτές οι εταιρείες έρθουν και ασκήσουν αγωγές προς το ελληνικό Δημόσιο, γιατί αυτό δεν προστατεύει την πληρωμή των διοδίων, αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός, θα πληρώνει τις μαγκιές κάποιων. Η κυβέρνηση είδε το πρόβλημα, προτού κάποιοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δήθεν κίνημα ανυπακοής και «δεν πληρώνω», το οποίο φυσικά είναι εκ του ασφαλούς.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μία διευκρινιστική επ' αυτού. Λέτε ότι δεν θα συμφωνήσετε μαζί μου. Πείτε μου γιατί πρέπει να πληρώνει κανείς τον δρόμο Αθηνών-Πατρών. Είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τις προδιαγραφές δεν τις καθορίζει καθένας από εμάς. Οι προδιαγραφές μπαίνουν σε συμβάσεις.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όχι, η Ευρωπαϊκή Ένωση τις βάζει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καμία Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προδιαγραφές μπαίνουν σε συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό κράτος με τις παραχωρησιούχες εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να φτιάξουν τους δρόμους. Και εφ' όσον υπάρχει νομιμότητα και προϋποθέσεις νομιμότητας, οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τους νόμους του κράτους. Αλλάζουν οι κυβερνήσεις ή οι κυβερνήσεις έρχονται και εφ' όσον υπάρχει δίκιο ουσιαστικά, επαναδιαπραγματεύονται αυτές τις συμβάσεις. Αλλοίμονο εάν ο κάθε ένας από εμάς αμφισβητεί το εάν μία υπηρεσία που του παρέχεται είναι σωστή και όταν θεωρεί όταν δεν είναι σωστή, δεν πληρώνει. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι σε συγκεκριμένες συνθήκες τις οποίες ζούμε κάποιοι ψαρεύουν σε θολά νερά. Όσο δίκιο και αν έχουν οι άνθρωποι που μένουν σ' αυτές τις περιοχές που περνάνε και ξαναπερνάνε για να μην πληρώνουν διόδια, υπάρχει τρόπος να το βρουν και κυρίως υπάρχει μια κυβέρνηση που όχι απλώς ακούει, αλλά μία κυβέρνηση η οποία δουλεύει πριν τεθεί το ζήτημα έτσι όπως τέθηκε σήμερα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Λέτε ότι αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Λέτε όμως ότι η δική σας κυβέρνηση είναι δεσμευμένη από τις παραχωρησιακές συμβάσεις που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. ΄Αρα, πείτε μου εάν αυτός ο αυτοκινητόδρομος είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις προδιαγραφές ενός κλειστού αυτοκινητόδρομου, για να σας απαντήσω εάν πρέπει να πληρώνουμε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί, μόνο για τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους υπάρχουν διόδια, δηλαδή;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είναι ασφαλής η εθνική οδός ή η Αθηνών-Πατρών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πολλοί δρόμοι στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλείς.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όχι η Εθνική.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν καθίσουμε να πάρουμε έναν-έναν τους δρόμους, τότε θα υπάρχει μεγάλο ζήτημα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είναι βασικός οδικός άξονας. Τι λέτε τώρα; Η πύλη μας προς τη Δύση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν πύλες και προς την Ανατολή και προς το Βορρά. Υπάρχουν και δρόμοι όπως ο δρόμος Αθηνών-Θεσσαλονίκης που είναι μεγαλύτερης σπουδαιότητας. Το να αναφερόμαστε σε περιπτωσιολογία και να παίρνουμε έναν-έναν τους δρόμους, για το αν θα πρέπει να πληρώνει κανείς διόδια, αδικεί την ίδια την κατάσταση. Επαναλαμβάνω, ότι εμείς και αντιπολιτευτικά και ως κυβέρνηση είχαμε εντοπίσει το ζήτημα, προτού υπάρξει αυτή η μεγάλη αμφισβήτηση, αλλά βλέπουμε την ουσία και επαναδιαπραγματευόμαστε. Και αυτό είναι δεδομένο. Εμείς δεν ήρθαμε να πούμε «σηκώνουμε τα χέρια» και επειδή υπάρχει μια σύμβαση την ακολουθούμε άκριτα. Ακριβώς το αντίθετο λέω και το επαναλαμβάνω αρκετές μέρες, το είπα και σήμερα: Διαπραγματευόμαστε με τους νόμιμους τρόπους. Αλλά, εφόσον είναι υποχρέωση όλων των πολιτών να πληρώνουν, να πληρώνουμε όλοι και κανείς δεν μπορεί να κάνει τον μάγκα και μάλιστα ανέξοδα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω γι` αυτούς που δεν πληρώνουν εισιτήριο στα Μέσα Μεταφοράς. Αυτοί είναι τζαμπατζήδες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχουμε πει πολλές φορές. Επίσης, έχω πει ότι όταν κάποιος δεν πληρώνει εισιτήριο, το διπλοπληρώνει ο διπλανός του. Και όχι απλώς ο διπλανός του που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μεταφορικό μέσο, αλλά όλη η Ελλάδα. Γιατί το εισιτήριο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, εν αντιθέσει με ό,τι γίνεται στην υπόλοιπη περιφέρεια, είναι επιδοτούμενο. Και είναι επιδοτούμενο για συγκεκριμένο λόγο. Γιατί θέλουμε να υπάρχουν ποιοτικές συγκοινωνίες που τώρα δεν υπάρχουν και συγκοινωνίες που θα είναι προσιτές στον Έλληνα πολίτη. Άρα, όποιος δεν πληρώνει, επιβαρύνει τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Η αύξηση 40% στο μέσο εισιτήριο είναι ακριβή ή όχι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα λέμε εδώ και δύο εβδομάδες. Αν με ρωτήσετε πιο συγκεκριμένα, θα σας απαντήσω.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι ακριβό το εισιτήριο πια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το οποίο χρησιμοποιούν, βεβαίως, άνθρωποι όχι μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, στους οποίους έχετε κόψει και κάποια προνόμια απ` τους μισθούς απ` τις συντάξεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όντως, κόψαμε προνόμια.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Όχι προνόμια, λάθος έκφραση. Τα στοιχειώδη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάντως, τα στοιχειώδη δεν τα κόψαμε.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κάποιος που παίρνει 700 ευρώ, θα μου επιτρέψετε κύριε Εκπρόσωπε, σύνταξη, μιλάμε για τα στοιχειώδη. Και ρωτάω...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συγνώμη. Εάν δεν κόβαμε αυτά τα στοιχειώδη που λέτε, τα οποία σαφώς και δεν κόψαμε - γιατί σε μικροσυνταξιούχους δεν κάναμε περικοπές - αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να πληρωθεί, ούτε αυτή η σύνταξη. Να γνωρίζουμε πολύ καλά, από πού ξεκινήσαμε και πού θα μπορούσαμε να βρισκόμασταν εάν δεν κάναμε αυτές τις επώδυνες αλλαγές, αλλά συγχρόνως και αν δεν παίρναμε αυτές τις μεγάλες αποφάσεις, για να μη μιλάμε και να μη νομίζουμε ότι βρισκόμαστε σε «κενό αέρος». Υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες. Σώσαμε πραγματικά την ελληνική οικονομία. Σώσαμε τη σύνταξη και τους μισθούς του Έλληνα πολίτη, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, την υγεία. Άσχετα αν δεν είναι ποιοτικά και καλά, όσο κι μεις επιθυμούμε. Αλλά εάν δεν τα κάναμε αυτά, σήμερα δεν θα υπήρχαν για να μπορούμε να συζητάμε σε μια διαφορετική βάση.

Όσον αφορά στο ακριβό και φθηνό, εγώ σας λέω τι γίνεται αντικειμενικά και καθένας θέτει την κρίση του για να βγάλει συμπεράσματα. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει επιδότηση του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες οι οποίες επειδή δεν είναι καλές, τις αλλάζουμε. Μια επιδότηση που την επιβαρύνονται όλοι οι πολίτες. Φυσικά μέριμνα και μέλημα της κυβέρνησης είναι για εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, να υπάρχει μια εύνοια ακόμη και σε επίπεδο εισιτηρίου. Αλλά, ό,τι κάναμε μέχρι τώρα ήταν αναγκαίο, για να μπορέσουν να στηριχθούν οι αστικές συγκοινωνίες. Και αυτά που κάνουμε είναι πολύ μεγαλύτερα απ` όσα θα μπορούσαν να γίνουν μέχρι τώρα, όταν γινόταν το μεγάλο φαγοπότι της Ν.Δ., το οποίο εμείς σήμερα αναγκαζόμαστε να διαχειριστούμε και να καλύπτουμε τις «μαύρες τρύπες» που υπήρξαν. Γι` αυτό λέω ότι κάποιοι οι οποίοι έρχονται να κάνουν το μάγκα σήμερα και να αμφισβητήσουν τα πάντα, όταν γινόταν το μεγάλο πανηγύρι της Ν.Δ. και γέμιζε το Μετρό ή άλλοι φορείς συγκοινωνίας, με υπαλλήλους από τηλέφωνα πολιτικών γραφείων, θα έπρεπε τότε πραγματικά να αντιδρούν και όχι σήμερα να πηγαίνουν και να σφραγίζουν τελείως παράνομα τα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Πραγματικά, περιμένουμε και οι φορείς και οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση σ` αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Βλέπετε πολιτική υποκίνηση πίσω απ' αυτό το τσουνάμι των κινητοποιήσεων, καθ' ότι παρατηρείται, για παράδειγμα, στην κατάληψη του υπουργείου Υγείας, να πρωτοστατούν ο πρώην Διοικητής του ΙΚΑ επί Ν.Δ. και υποψήφια βουλευτίνα της Ν.Δ., ενώ την απόπειρα κλεισίματος του Τελωνείου την έκανε αγροτοσυνδικαλιστής της Ν.Δ. Μάλιστα στον χώρο της Υγείας, βλέπουμε ευρύτερα αυτό το φαινόμενο. Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει πολιτική υποκίνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν κάποιες κινητοποιήσεις ομάδων, οι οποίες ξεβολεύονται. Κινητοποιήσεις επαγγελματικών ομάδων, οι οποίες θέλουν να μείνουν τα πράγματα αδρανοποιημένα, όπως έχουν, όπως είναι μέχρι τώρα. Και φυσικά, αυτή η βούληση συμπίπτει με την πολιτική βούληση της Ν.Δ., η οποία σαφώς και δεν θέλει να αλλάξει τίποτε απ' όσα υπάρχουν. Γιατί, αν ήθελε, θα έκανε έστω και στοιχειώδεις προσπάθειες να αλλάξει κάτι στα 6 χρόνια διακυβέρνησής της. Αλλά και από την άλλη, βλέπουμε ότι μεγαλοστελέχη και άλλα αρμόδια στελέχη της Ν.Δ. να επισκέπτονται τους καταληψίες στο υπουργείο Υγείας και να προβαίνουν σε δηλώσεις με μεγάλες κορώνες και συγχρόνως, να μην έχουμε πλήρη και σαφή καταδίκη αυτών των καταλήψεων από τη Ν.Δ. Και όσο η Ν.Δ. προσπαθεί να πατά σε δύο βάρκες - να λέει ότι δεν την εκφράζουν οι καταλήψεις, βάζει όμως τους ανθρώπους της, τους οποίους στηρίζει, για να κάνουν τις καταλήψεις και φυσικά επ' ουδενί ακούσαμε να τις καταδικάζει- τότε πραγματικά η Ν.Δ. θα ψάχνει ακόμη πολύ καιρό να βρει το στίγμα της και τους ψηφοφόρους της. Αυτό είναι δεδομένο.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Να πάμε λίγο στην Ελβετία, γιατί, απ' ό,τι διαβάζουμε από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, υπάρχουν πάρα πολλά δισεκατομμύρια που έχουν βγει και έχουν πάει σε Τράπεζες της Ελβετίας. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι είναι εφικτό το να γίνει μία διακρατική συμφωνία με την Ελβετία για τα μαύρα, για τα αφορολόγητα χρήματα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Ηδη, διεξάγονται συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με την Ελβετίδα ομόλογό του. Υπάρχουν όμως τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε λογαριασμούς Ελλήνων οι οποίοι έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία, χωρίς να φορολογηθούν. Πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσόν το οποίο υπεκφεύγει της φορολόγησης από το ελληνικό κράτος. Η πολιτική βούληση σαφώς και υπάρχει, όπως υπάρχει και σε τεχνικό επίπεδο συνεργασία για να μπορούμε να μιλάμε για σύλληψη φορολογητέας ύλης με τον τρόπο εξαγωγής χρήματος σε ξένες Τράπεζες, κυρίως στην Ελβετία.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Αυτό το ζήτησε ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε στο Νταβός με την Πρόεδρο της Ελβετίας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: ΄Εγινε συνάντηση του ΄Ελληνα Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ελβετίας, αλλά γίνονται και συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την Ελβετίδα ομόλογό του.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΄Ηθελα να ρωτήσω, επειδή είπατε ότι σώσατε τους μισθούς και τις συντάξεις και ότι δεν θα είχατε να δώσετε τα χρήματα αν δεν γινόντουσαν όλα αυτά, μήπως έχετε σκοπό να τα επιστρέψετε κιόλας κάποια στιγμή στο ύψος που ήταν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πιστεύω πως το ερώτημά σας έχει να κάνει με το εάν θα ενισχύσουμε το εισόδημα των εργαζομένων, εφ' όσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Είναι ξεκάθαρο και το έχουμε πει από την αρχή, ότι κάποιες αποφάσεις που πήραμε ήταν αναγκαστικά επώδυνες για τον ΄Ελληνα πολίτη, μέσα στο πλαίσιο του να μπορούμε να σταθούμε ως χώρα την επόμενη μέρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όπως ξεκάθαρο είναι ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και ένα δίχτυ προστασίας σε κοινωνικό επίπεδο για τους ΄Ελληνες πολίτες οι οποίοι είναι αδύναμοι και έχουν προβλήματα, αλλά και να ενισχύσουμε και να αποκαταστήσουμε το εισόδημα των εργαζομένων, εφ' όσον και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Πιστεύουμε ότι, τηρώντας απαρέγκλιτα τους στόχους μας - ας ακούγεται μονότονο αυτό, γιατί αυτή είναι η μόνη λύση για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά- και κάνοντας τις μεγάλες αλλαγές, λαμβάνοντας αποφάσεις για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην ελληνική πολιτική ζωή, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορέσουν να αποκατασταθούν οι απολαβές των Ελλήνων πολιτών, με τρόπο όμως που θα είναι ξεκάθαρος, κοινωνικά δίκαιος και εξορθολογισμένος. Οι τεράστιοι μισθοί και οι τεράστιες ανισότητες ανάμεσα σε εισοδήματα και μισθούς που υπήρχαν κάποτε, δεν θα επιστρέψουν από εμάς. Κριτήριό μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Το ζήτημα και το ζητούμενο για μας είναι να μπορέσουμε ξανά, ως κράτος, να ενισχύσουμε - και υπάρχουν πολλοί τρόποι ενίσχυσης - εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού οι οποίες πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αλλά τα προνόμια που κόψαμε, καθώς και τους μεγάλους και τεράστιους προκλητικούς μισθούς δεν πρόκειται να τους επαναφέρουμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Δεν μιλάω εγώ για τους προκλητικούς και τεράστιους μισθούς που είπατε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για όλα σας απάντησα.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Μιλάω για τις συντάξεις των ανθρώπων που δούλευαν όλα αυτά τα χρόνια και εσείς τις κόψατε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κι εγώ γι' αυτό σας απάντησα.΄Οπως είπα και προηγουμένως, μην θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε κενό αέρος. Αναγκαστήκαμε να λάβουμε επώδυνες αποφάσεις, γιατί και αυτές τις συντάξεις και αυτούς τους μισθούς, εάν δεν ασκούσαμε τη συγκεκριμένη πολιτική και διεπόμασταν από την ανευθυνότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν θα φθάναμε σήμερα εδώ που μας έφερε η διακυβέρνηση της Ν.Δ., να συζητάμε δηλαδή για ενίσχυση και επανόρθωση του εισοδήματος του απλού ΄Ελληνα πολίτη.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι εφ' όσον απαντάτε καταφατικά στην προηγούμενη ερώτηση για τους μισθούς και τις συντάξεις, αποτέλεσμα αυτών είναι να λέτε στην πραγματικότητα «όχι» σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο της Γερμανίας για πανευρωπαϊκή λιτότητα. Γιατί δεν γίνεται να συμβαίνουν και τα δύο: δηλαδή από τη μία πλευρά να λέτε ότι θα επαναφέρετε τους μισθούς και από την άλλη να συζητάτε ένα σχέδιο λιτότητας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σχέδιο πανευρωπαϊκής λιτότητας, σαφώς δεν συζητάμε. Με την Ευρώπη και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συζήτησης που γίνεται, συζητάμε για τη δημιουργία ενός συνολικού πακέτου οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα δημιουργήσει έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης ειδικά των χωρών που έχουν συγκεκριμένο πρόβλημα χρέους, αλλά και στήριξης των χωρών της ευρωζώνης -στην οποία συγκαταλέγεται φυσικά και η χώρα μας- καθώς και του ίδιου του ευρώ, κάτι που συμφέρει άμεσα και τη χώρα μας. Εμείς σχέδια για λιτότητα δεν συζητάμε. Δεν τίθεται κάν τέτοιο θέμα συζήτησης. Ούτως ή άλλως, εμείς αποφάσεις και μέτρα που ήταν πολύ δύσκολα για τον ΄Ελληνα πολίτη, τα έχουμε λάβει προ πολλού, για να μπορούμε να υπάρχουμε σήμερα ως χώρα. Αυτό που συζητάμε είναι να δημιουργηθεί προοπτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και για μας και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

ΣΠΑΝΟΥ: Με ποιο σκεπτικό προσκλήθηκαν από τον πρωθυπουργό εκπρόσωποι αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων που βρίσκονται εδώ, σε μια συγκυρία απόλυτης διπλωματικής απομόνωσης του Ισραήλ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν συμφωνώ με τη βάση που βάζετε το θέμα, ότι υπάρχει διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής που βρίσκεται το Ισραήλ, είναι γνωστό ότι έχει συγκεκριμένους συσχετισμούς. ΄Οσον αφορά για την πρόσκληση, κάθε φορά πηγαίνουν σε διαφορετική χώρα και στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε φοβίες, καχυποψίες. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σαν χώρα και για να μην φτάσουμε εμείς σε απομόνωση, αντί να λέμε ότι είναι απομονωμένες άλλες χώρες. Θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα πιο ανοιχτά και ξεκάθαρα. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα. Αλλά και η καχυποψία η οποία υπήρχε ή καλλιεργείται από κάποιους κύκλους, δεν έχει καμία θέση στη δική μας ορθάνοιχτη εξωτερική πολιτική που έχει ένα μόνο κριτήριο: Το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και τίποτε άλλο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ήθελα να μου διευκρινίσετε, αν μπορείτε- νομίζω ότι ήσασταν και εσείς παρόν χθες στη σύσκεψη - ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τη λαθρομετανάστευση. Γιατί απ ό,τι πληροφορούμαστε υπήρξαν διαφωνίες, διαφορετικές γραμμές μεταξύ των υπουργών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ήμουν παρών στη σύσκεψη γιατί έγινε την ώρα του briefing. Χθες έγινε μια συνάντηση εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό και με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και φορείς και για πρώτη φορά υπάρχει διαπίστωση ότι υπάρχει πλέον σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Για πρώτη φορά βάζουμε τάξη στα μεταναστευτικά ζητήματα της χώρας μας, σε όλα τα επίπεδα: Παροχής ασύλου, εμπόδισης λαθραίας εισόδου μεταναστών στη χώρα μας, θέματα εργασιακών σχέσεων, θέματα εκπαίδευσης των μεταναστών που ζουν νόμιμα στη χώρα μας. Και εκείνο το κριτήριο, ο άξονας, που διέπει τη συμπεριφορά μας απέναντι στους μετανάστες, που διέπει τη μεταναστευτική μας, πολιτική, είναι ένας: Η ευνομία σε όλα της τα επίπεδα. Η τήρηση των νόμων - επιτέλους - μεταναστευτικής πολιτικής, κανόνων μεταναστευτικής πολιτικής. Και στο πλαίσιο αυτό έγινε μία επισκόπηση των κινήσεων, των αποφάσεων και των μέτρων που παίρνει κάθε υπουργείο στην πολυδιάστατη πολιτική που έχει σχέση με την μετανάστευση.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν μου απαντήσατε, επειδή υπήρξαν διαφορετικές εκτιμήσεις, εάν θα πάμε σε μαζική ή κατά περίπτωση εξέταση των ζητημάτων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το θέμα της μαζικής νομιμοποίησης, έχουμε πει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει. Τα ζητήματα που τίθενται στη μεταναστευτική πολιτική είναι πολλά, είναι πολυδιάστατα. Υπάρχουν επιμέρους πολιτικές που ανήκουν σε αντίστοιχους τομείς εργασίας, σε αντίστοιχα υπουργεία. Και κάθε υπουργείο κάνει το μέρος της δουλειάς που του αναλογεί ως προς το μεταναστευτικό.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πάλι αποφεύγετε να απαντήσετε. Είπατε, ως προς το μαζικό όχι. Αλλά...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς θέλετε να σας πω ότι υπήρχαν διαφωνίες. Εγώ σας ανέφερα τι έγινε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όχι. Εγώ σας ρώτησα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας την ανέφερα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είναι κατά της μαζικής νομιμοποίησης και της κατά περίπτωση εξέτασης όποιων ζητημάτων προκύψουν σε σχέση με κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες ή λέει όχι εξ αρχής σε όλα; Αυτό ρωτώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση το έχει πει σε πολλούς τόνους και με πολλούς τρόπους, ότι γενικώς και μαζικώς δεν νομιμοποιείται κανένας. Κάθε περίπτωση εξετάζεται χωριστά, με κριτήριο την ευνομία.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω πόσο ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση από την τελευταία δημοσκόπηση που είδαμε χθες, με το κυβερνών κόμμα να έχει φθάσει στο 25%.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τις δημοσκοπήσεις έχουμε αναφέρει ότι τις θεωρούμε εργαλεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η πραγματικότητα. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά σε πόσο δύσκολες εποχές ζούμε. Αν απομονώνεται ένα ποσοστό, νομίζω ότι αδικεί την ίδια τη σύνθεση και τα ίδια τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης. Η διαφορά με τη Ν.Δ. σας υπενθυμίζω ότι είναι 5,5 μονάδες. Είναι γνωστό ότι αναγκαζόμαστε και παίρνουμε επώδυνες αποφάσεις. Είναι γνωστό ότι προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε, να εμπνεύσουμε και να επικοινωνήσουμε στον απλό πολίτη, ότι υπάρχει προοπτική και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Και φυσικά την όποια δημοσκόπηση, γιατί υπάρχουν κι άλλες δημοσκοπήσεις, την βλέπουμε υπό αυτό το πρίσμα. Υπό την έννοια αυτή, το ότι το ΠΑΣΟΚ - αν πρέπει να μπω σε τέτοιες λεπτομέρειες - είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ., η οποία εννοείται ότι εισπράττει ακριβώς αυτή την ανυποληψία και αναξιοπιστία της, είναι ικανοποιητικό για μας. Εκείνο όμως που θα είναι ικανοποιητικό για εμάς, είναι το να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας όπως πρέπει, να σταθούμε σαν χώρα και να ξεδιπλώσουμε όλες εκείνες τις πολιτικές μας που θα δημιουργήσουν έμπνευση στον απλό πολίτη, που θα δείξουν όλο το εύρος της προοπτικής που έχουμε σαν χώρα. Όταν οι μεγάλες αλλαγές που σχεδιάσαμε και ήδη άρχισαν να υλοποιούνται, θα παράγουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Και φυσικά όλα κρίνονται και σε μια συγκυρία, όπου υπάρχει μια αναστάτωση στο χώρο της υγείας, υπάρχει αναστάτωση στις αστικές συγκοινωνίες. Η ανευθυνότητα συγκεκριμένων ομάδων, και δεν αναφέρομαι συλλήβδην σε όλους όσοι απεργούν, δημιουργεί μια κατάσταση πολύ δύσκολη για όσους ζουν και στο λεκανοπέδιο αλλά και στη χώρα ολόκληρη. Και όλα αυτά είναι παράγοντες και παράμετροι που πρέπει να συνυπολογίζει κανείς διαβάζοντας μια δημοσκόπηση στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

ΚΟΥΤΡΑΣ : Θέλω να σας κάνω αρχικά δυο ερωτήσεις για τα υποβρύχια: Θέλω να σας ρωτήσω αν μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel προτίθεται η κυβέρνηση να διερευνήσει, ίσως και με εξεταστική επιτροπή, το θέμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα, χθες, όχι για την εξεταστική αλλά γενικώς τι γίνεται με τα δημοσιεύματα του Spiegel για τα υποβρύχια. Και πολύ εκτενέστερα, από μένα έχει απαντήσει ο κ. Βενιζέλος με δηλώσεις που έκανε. Ό,τι υπάρχει ανοιχτό το διερευνούμε. Δεν περιμέναμε κάποιο δημοσίευμα για να το ερευνήσουμε. Ήδη το θέμα το ερευνά η Δικαιοσύνη, το ερευνά το ΣΔΟΕ που κάνει μια σημαντική έρευνα πάνω σ' αυτά. Φυσικά το Υπουργείο Εθνικής  Άμυνας συμμετέχει άμεσα σ' αυτή την διερεύνηση αλλά επικουρικά και το Υπουργείο Οικονομικών. Το ότι θα διερευνούμε οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή μας και που έχει να κάνει και με το τελευταίο ευρώ του έλληνα πολίτη, είναι ξεκάθαρο. Δεν έχουμε να καλύψουμε τίποτα, δεν φοβόμαστε τίποτα. Υπάρχουν θεσμοί που διερευνούν τα πάντα. Γι' αυτό είμαστε σίγουροι και ήσυχοι.

ΚΟΥΤΡΑΣ : Θέλω να σας ρωτήσω, αν γνωρίζετε να μου απαντήσετε, αν η κυρία Στάη έχει ασυμβίβαστο με το site το οποίο έχει και πόσο ηθικό είναι, ακόμη κι αν δεν έχει ασυμβίβαστο, το site το οποίο έχει δημιουργήσει η ίδια να παίρνει κρατική διαφήμιση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μπορείτε να ρωτήσετε στην ΕΡΤ όπου εργάζεται.

ΚΟΥΤΡΑΣ : Για την κρατική διαφήμιση δεν νομίζω ότι είναι αρμόδια η ΕΡΤ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μπορείτε να ρωτήσετε στην ΕΡΤ όπου - επαναλαμβάνω - εργάζεται.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-2012561271-1297200310=:19301--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 February 2011 - 21:24:48 UTC