Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-02-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1516190561-1298321668=:14184 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 317590644

Έκδοση 1

BRIEFING(210211)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μια σημαντική πρόκληση: Να αποκτήσουν ξανά ορμή και πνοή οι δημιουργικές της δυνάμεις. Να απεγκλωβιστούν από ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο είχαν αναγκαστεί να λειτουργούν. Ένα πλαίσιο που σε συνδυασμό με χρόνιες δομικές διαστρεβλώσεις και κακοδιαχείριση των δημοσίων υποθέσεων - καταστροφική μάλιστα διαχείριση, ειδικά στην περίοδο της Ν.Δ.- προκάλεσαν μια ταυτόχρονη κρίση χρέους, ελλείμματος και αξιοπιστίας της χώρας.

Κινηθήκαμε άμεσα σε όλα τα μέτωπα, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Είμαστε πλέον, αξιόπιστοι συνομιλητές και αυτό, ούτε αυτονόητο ήταν, ούτε εύκολο. Αυτό δεν πρέπει κανείς να μη το σκέφτεται.

Επιλογή μας είναι να εστιάζουμε στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές με μια πρωτοφανή παραγωγή νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, διευκολύνοντας την καθημερινή λειτουργία της εργασίας των επιχειρήσεων, τις επενδύσεις και το στρατηγικό τους σχεδιασμό και την ανάπτυξη, ώστε να μη χαθεί ούτε μια ευκαιρία παραγωγής ωφέλιμου πλούτου για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και τη χώρα.

Αλλάζουμε την καθημερινότητα των πολιτών με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την πλήρη διαφάνεια, την πρόσβαση σε επιπλέον επαγγέλματα με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Παρά τις δυσκολίες, η συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να αποκτά χειροπιαστό περιεχόμενο. Δεν υποχωρεί η βούλησή μας και οι δεσμεύσεις προς τους πολίτες για τη συνέχεια της ορθολογικής, οικονομικής διαχείρισης. Υπάρχει μια κίνηση οικονομικής λογικής, αναγνώρισης των προσπαθειών μας και όχι γενναιοδωρίας από τους εταίρους και τους τρίτους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το βλέπουν οι πάντες.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όλα αυτά τα διαθέσιμα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε έπρεπε να τα μάθουμε από τον Στρος-Καν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τι εννοείτε;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Αναφέρομαι στο χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» ότι ο Στρος-Καν έχει δηλώσει πως ο κ. Παπανδρέου από το Δεκέμβριο είχε ζητήσει τη συνδρομή του ΔΝΤ. Εμείς δεν το γνωρίζαμε αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Επειδή είναι ένα θέμα που συζητιέται αυτές τις ημέρες, θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε σοβαρότητα. Εννοείται, δεν αναφέρομαι σε εσάς. Αλλά, τη σοβαρότητα θα πρέπει να την αποκτήσουμε όλοι μας. Ξαφνικά, εκ του ασφαλούς και όταν ήδη έχουμε λύσει προσωρινά τις δανειακές μας ανάγκες και έχουμε τα 110 δις ευρώ, ως σιγουριά για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας, ερχόμαστε και διυλίζουμε τον κώνωπα. Ερχόμαστε σήμερα να ανακαλύψουμε ότι από το Δεκέμβριο του 2009, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνομιλούσε με τον Στρος-Καν και αυτό ήταν κρυφό.

Εγώ θα σας παραπέμψω σε δημοσιεύματα εκείνης της εποχής. Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» 11 Δεκεμβρίου 2009: «Χαραμάδα προσφυγής στο ΔΝΤ ανοίγει η κυβέρνηση» -σας διαβάζω το δημοσίευμα- «με τον πρόεδρο της ευρωζώνης Γιούνκερ, τον πρόεδρο της επιτροπής Μπαρόζο, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπράουν, τη Σουηδική Προεδρία, αλλά και τον Πρόεδρο του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν επειδή είναι σοσιαλιστής και παλιός φίλος, όπως έσπευσε να προσθέσει ο κ. Πεταλωτής, για να δίνει εντυπώσεις και ερωτήματα, αν όχι συμπεράσματα, είχε επικοινωνίες ο κ. Παπανδρέου».

Επίσης, εφημερίδα «Καθημερινή», 11 Δεκεμβρίου 2009: «Στήριξη Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο Παπανδρέου. Στο Συμβούλιο Κορυφής τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει τα προβλήματα της Ισλανδίας ή του Ντουμπάι». Αναφέρω χαρακτηριστικό απόσπασμα της απεσταλμένης στις Βρυξέλλες, Δώρας Αντωνίου: «Ενδεικτικό της πίεσης που υφίσταται η Αθήνα για την οικονομία, είναι ότι πριν τη μετάβαση του κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, είχε προηγηθεί με δική του πρωτοβουλία, τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, στον οποίο ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις κινήσεις στις οποίες πρόκειται να προβεί βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση. Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε επίσης με τη Σουηδική Προεδρία, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και με τον επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Άρα, όλα αυτά το ότι ανακαλύπτουμε μέσα από ένα ντοκυμαντέρ του γαλλικού καναλιού CANAL+, το οποίο θα προβληθεί το Μάρτιο αποσπασματικά και χωρίς καμία επιβεβαίωση, δηλώσεις, αναλύσεις και λόγια του κ. Στρος-Καν που δήθεν ανακαλύπτουν την Αμερική σήμερα, ότι ο κ. Παπανδρέου είχε επαφές με τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, τις οποίες εμείς κρύβαμε από τον ελληνικό λαό, είναι πολύ εύκολο στην εποχή του διαδικτύου να δούμε τι λεγόταν από την ίδια την κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2009.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Δεν κρύψαμε ποτέ τίποτε. Αυτοί που έκρυβαν ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τον Οκτώβριο του 2009, ήταν αυτοί που λιποτάχτησαν αποκρύπτοντας την αλήθεια, τόσο από τους Έλληνες πολίτες, όσο και από τους εταίρους. Αναλάβαμε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Ανακαλύπταμε το μέγεθος της κρίσης ημέρα με την ημέρα. Φθάσαμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα που μας έλεγαν δύο ημέρες πριν από τις εκλογές ότι είναι 6%, να αποκαλυφθεί ότι ήταν 15% και η αποκάλυψη γινόταν μετά από μήνες. Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην έναρξη της κρίσης ξεκίνησε όπως όφειλε, κάνοντας το καθήκον του ως Πρωθυπουργός, να κάνει όλες εκείνες τις διερευνητικές επαφές με όλους τους φορείς, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των δανειακών μας αναγκών, με έξυπνες και συστηματικές κινήσεις, έτσι ώστε να αναγκάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σκύψει πάνω στο πρόβλημα της χώρας μας. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τότε τουλάχιστον, δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Είναι λογικό, ήταν άκρως αναγκαίο ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου να έχει επαφές τότε και με τον Στρος-Καν και με όλους τους άλλους εταίρους μας.

Το να ανακαλύπτουμε τώρα, δήθεν, κρυφές επαφές που ήταν φανερότατες, είναι τουλάχιστον υποκρισία. Και ειδικά, όταν βγαίνει σήμερα ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. να πουν ότι ρωτήσαμε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Ποιοι; Αυτοί που κορόιδευαν συστηματικά τον ελληνικό λαό. Αυτοί που μας οδήγησαν αθωράκιστους στην κρίση. Αυτοί οι οποίοι έφεραν το μνημόνιο στη χώρα. Ακόμη και σήμερα δείχνουν μια υποκρισία άνευ προηγουμένου. Για να αντιληφθούμε πού βρισκόμαστε, για να βάλουμε επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους.

Οι αντιφάσεις των κατηγοριών είναι φοβερές. Από τη μια, μας έλεγαν τότε «αργήσατε να πάρετε μέτρα», από την άλλη, μας λένε «πολύ πρόωρα μιλούσατε με το ΔΝΤ», όταν ξεκάθαρα η επιλογή μας ήταν η ευρωπαϊκή λύση. Εξάλλου, είναι σε όλους πολύ καλά γνωστό, ότι στο τέλος δεν υπάρχει λύση ΔΝΤ. Υπάρχει τριμερής λύση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που συμμετέχει το ΔΝΤ με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και για συγκεκριμένους λόγους. Εμείς, από την πρώτη στιγμή φυσικά, θέλαμε ευρωπαϊκή λύση, αλλά δεν θα αφήναμε την Ελλάδα να πτωχεύσει. Δεν θα κάναμε το χατίρι κανενός από αυτούς που μιλούν σήμερα και ανακαλύπτουν σκευωρίες, να φέρουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, έτσι όπως μας την παρέδωσε η Ν.Δ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν πρόκειται να το κάνουμε για κανένα λόγο και για κανένα συμφέρον.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Με συγχωρείτε, το κρυπτόν του πράγματος δεν είναι οι επαφές, τις είχατε άλλωστε παραδεχτεί, μόνο που λέγατε για τεχνική βοήθεια γίνονται οι επαφές. Το κρυπτόν του πράγματος ήταν το περιεχόμενο των επαφών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και ποιο ήταν ακριβώς το περιεχόμενο που ήταν κρυπτό τότε και αποκαλύφθηκε σήμερα;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Το ότι είχε σκοπό, απ` ό,τι συνάγεται, ο κ. Παπανδρέου να βάλει το ΔΝΤ μέσα στην υπόθεση χρηματοδότησης της χώρας.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από πού το συνάγετε αυτό για να το αντιληφθώ και εγώ;

ΣΙΔΕΡΗΣ: Απ` αυτά που λέει ο Στρος-Καν.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, αυτά που λέει ο Στρος-Καν δεν τα γνωρίζει κανείς.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Στην «Καθημερινή» είδαμε μια εκδοχή και σήμερα σε άλλη εφημερίδα είδαμε μια άλλη εκδοχή. Άρα, λοιπόν, ας λάβουμε πρώτα γνώση του τι λέει ο κ. Στρος-Καν και μετά να έχουμε μια τέτοια σφαιρική αντίληψη και άποψη, ότι δήθεν το 2009 η κυβέρνηση έκανε πράγματα πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού. Εμείς ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή. Το λέγαμε και τότε, το λέμε και τώρα: Ζητούσαμε ευρωπαϊκή λύση και επαναλαμβάνω, εννοείται ότι θα χρησιμοποιούσαμε όλα τα μέσα για να μην πτωχεύσει η χώρα. Και μάλιστα, εμείς λέγαμε την αλήθεια, όταν αυτή η αλήθεια μπορεί να κόστιζε. Όταν γνωρίζαμε ότι μια παραπάνω λέξη θα μπορούσε να εκτινάξει τα spreads στο κατακόρυφο. Φυσικά, αυτό δεν θα ήμασταν διατεθειμένοι να το κάνουμε για οποιονδήποτε, για να μπορεί κάποιος να μιλάει ένα χρόνο μετά και εκ του ασφαλούς, επαναλαμβάνω, για το τι επαφές έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου. Όλος ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε δύο φορές το γύρο του κόσμου, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα μας, όταν οι πόρτες ήταν κλειστές, όταν το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας, εξ αιτίας της Ν.Δ, ήταν τεράστιο. Εμείς μέσα σε εκείνο τον κυκεώνα, καταφέραμε και σταθήκαμε στα πόδια μας. Εξαναγκάσαμε, ουσιαστικά, τους εταίρους μας να δημιουργηθεί αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για τη χώρα μας. Κάτι που σήμερα είναι ζητούμενο στην Ευρώπη για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Κατ` αρχάς, μια παρατήρηση σε αυτό που είπατε, ότι με κάποια δήλωση που θα γίνονταν σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο τα spreads θα εκτινάσσονταν. Δεν νομίζω ότι το αποφύγατε αυτό. Σας θυμίζω δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, διαρροές του υπουργείου Οικονομικών που έλεγαν να πάμε στην Κίνα, να πάρουμε ομόλογα, θα γίνει «Τιτανικός» κλπ. Άρα, δεν το αποφύγατε αυτό. Κλείνω την παρένθεση και έρχομαι στο ερώτημα. Αν κατάλαβα καλά, απ` αυτά που είπατε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν εκτινάσσονταν απ` αυτά, τα spreads, θα ήμασταν ευτυχείς γιατί με κάποιες φράσεις θα τα μαζεύαμε κιόλας. Για άλλους λόγους εκτινάσσονταν τα spreads. Γιατί το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας ήταν τόσο τεράστιο που δε μαζευόταν.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Απ` ό,τι κατάλαβα απ` αυτά που είπατε πριν, συνάγεται το συμπέρασμα ότι εσείς κάνατε για διαπραγματευτικούς λόγους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις επαφές με το ΔΝΤ; Είναι σωστό ή λάθος το συμπέρασμα;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της υποχρέωσης που είχε, να στηρίξει τη χώρα μας, δανειακά, για να μην κινδυνεύει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε, λόγω του τεράστιου ελλείμματος αξιοπιστίας που είχαμε, δεν μας πίστευε κανείς, ως χώρα. Αντιλαμβάνονταν και παραδέχονταν τις θετικές και ειλικρινείς μας απόψεις, αλλά δεν μας είχαν εμπιστοσύνη. Εμείς, λοιπόν, έπρεπε να κάνουμε τα πάντα. Συζητήσαμε και με την Κίνα, και με τη Ρωσία και με όλους, για το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί το τεράστιο δανειακό έλλειμμα που είχαμε. Δεν θα αφήναμε να χρεοκοπήσει η χώρα μας. Κάναμε τα πάντα για να μην χρεοκοπήσει και στο τέλος το καταφέραμε. Ακόμη και για διαπραγματευτικούς λόγους, συνομιλούσαμε φυσικά, με τους πάντες.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το ερώτημά μου είναι το εξής: Αν έχετε γνώση των συνομιλιών ή αν σας ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός εκ των υστέρων.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για ποιες συνομιλίες;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ήσασταν στην αίθουσα, όταν παρέπεμψα τον συνάδελφό σας και γενικώς τους συναδέλφους σας σε δύο δημοσιεύματα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» και της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» που τον Δεκέμβριο του 2009 αναφέρονται στο θέμα και μάλιστα αναφέρονται και σε δικές μου δηλώσεις, ότι δηλαδή ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον κ. Στρος-Καν και τί είπαν.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εντάξει. Το περιεχόμενο δεν το θυμάμαι...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν πειράζει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Απλώς σας ερωτώ εάν αφορούσε όλο το ποσό. Το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τρόικας έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με το συνολικό των 110 δις. Τότε οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν ένα τέτοιου είδους ποσό 110 δις ή λιγότερο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα δεν ήταν διαπραγματεύσεις. Ήταν συζητήσεις που γίνονταν και είχαμε υποχρέωση, αλλά και πατριωτικό καθήκον αυτές τις συζητήσεις να τις κάνουμε. Και το πατριωτικό καθήκον ήταν να μην αφήσουμε τη χώρα να πτωχεύσει. Είναι ξεκάθαρο. Δεν γίνονταν διαπραγματεύσεις, δεν μπαίναμε σε λεπτομέρειες, ενημερώσεις κάναμε. Και φυσικά, επαναλαμβάνω, ότι εμείς θέλαμε ευρωπαϊκή λύση. Μακάρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορούσε να αντιληφθεί από τότε το τι έπρεπε να πράξει και να μην χανόταν όλος εκείνος ο χρόνος, ο οποίος χάθηκε και κόστισε και σε μας και στην Ε.Ε. πάρα πολύ.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το ποσό...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν γινόταν συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, κύριε Μόσχοβα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και κάτι τελευταίο: Όλο αυτό το διάστημα που γίνονταν αυτές οι επαφές, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και με δεδομένη την προοπτική της προσφυγής μας στο ΔΝΤ, με το χέρι στη φωτιά, πιστεύετε ότι δεν σορτάρισε κανείς από τους οικονομικούς παράγοντες στη χρεοκοπία της Ελλάδας; Και εννοώ από τους εγχώριους. Ή ενδεχομένως κάποιοι καχύποπτοι μπορεί να πουν «ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες».

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για «κυβερνητικούς παράγοντες», το απορρίπτω εκ προοιμίου. Γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ κανέναν κυβερνητικό παράγοντα, εκτός εάν εσείς γνωρίζετε κάποιον να μας πείτε, ότι σε όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια που γινόταν, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως χώρα, θα μπορούσε να κάνει σορτάρισμα. Από εκεί και πέρα, η κερδοσκοπία και γνωστή είναι και οι κερδοσκόποι έκαναν τη δουλειά τους έτσι όπως νόμιζαν. Γιατί σε μία Ελλάδα, η οποία, πραγματικά, είχε μία πλήρη αναξιοπιστία, μία Ελλάδα η οποία έπρεπε να καλύψει, όσο το δυνατόν συντομότερα, δανειακές της ανάγκες και δεν μπορούσε να συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές και φαινόταν αυτό το πράγμα, κάποιοι κερδοσκοπούσαν. Όμως, το δικαίωμα να κερδοσκοπούν κάποιοι, δόθηκε από την ίδια την κατάσταση της χώρας μας, η οποία ήταν παντελώς αναξιόπιστη. Γι' αυτό είπα και προηγουμένως και το ξαναλέω, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να σκέφτεται πάρα πολύ προτού μιλήσει, όπως και η Ν.Δ. που μας έβαλαν αθωράκιστους, που μας κατάντησαν τους πλέον αναξιόπιστους ως χώρα, ως εταίρους στην Ε.Ε. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήθηκε όλο αυτό το ντόμινο των εξελίξεων.

Λοιπόν, πάνω σ' αυτά που μας άφησε η Ν.Δ., ως χώρα, πάτησαν οι κερδοσκόποι. Και ακριβώς εμείς, με τις ενέργειές μας, αυτό σταματήσαμε: Να παίζεται κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της χώρας μας. Γι' αυτό ακριβώς λέμε ότι καταφέραμε με πολύ μεγάλο κόπο να στηθεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης, ο τριμερής μηχανισμός στήριξης για να έχουμε καλύψει προσωρινά τουλάχιστον τις δανειακές μας ανάγκες.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Μας είπατε για τα δημοσιεύματα. Ξεχάσατε να μας πείτε πάντως πως εκείνη την περίοδο ή τουλάχιστον μέχρι εκείνη την περίοδο, ο κ. Παπανδρέου είναι αυτός που επαναλάμβανε ότι «λεφτά υπάρχουν» και επίσης εκείνη την περίοδο πήρατε και την απόφαση - αν θυμάμαι καλά - γι' αυτό το βοήθημα που είχατε δώσει στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις. Προς τα έξω, λοιπόν, βγάζετε μία εικόνα προφανώς ότι όλα πάνε καλά και ότι η οικονομία βαστάει γι' αυτό δίνουμε και τα λεφτά και στο παρασκήνιο - αυτή είναι η ιστορία - κάνατε συζητήσεις για να πάμε στο ΔΝΤ. Τι από τα δύο ισχύει;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν κάναμε συζητήσεις για να πάμε στο ΔΝΤ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Κάναμε διερευνητικές επαφές για το πώς θα καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες, οι οποίες ακόμη δεν ήταν και γνωστές. Πόσο μάλλον η αδυναμία μας, τότε, να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες. Εκείνο που κάναμε ήταν να δώσουμε μόνο την πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης, γιατί πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε, πρώτον αυτό. Και δεύτερον, προς τα έξω, αλίμονο αν βγαίναμε όταν ήμασταν ακόμη στις αγορές και τα spreads θυμόμαστε πώς ανέβαιναν, αλίμονο αν βγαίναμε και λέγαμε ότι ήμαστε μία χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Λοιπόν, εκτός από τις εντυπώσεις και από τους φθηνούς επικοινωνιακούς τρόπους τους οποίους ανακαλύπτουν κάποιοι να αναλύσουν σήμερα, εκ του ασφαλούς, τα πράγματα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε και πώς ήταν τότε η πραγματικότητα. Εάν βγαίναμε όταν ήμασταν ακόμη στις αγορές και λέγαμε ότι η κατάσταση είναι τραγική, που ακόμη δεν είχε ξεδιπλωθεί το τραγικό της κατάστασης και δεν είχε ακόμη εξακριβωθεί το τι μας περίμενε, δηλαδή, το βάθος της κρίσης που μας είχε κληροδοτήσει η Ν.Δ., τότε το πλέον σίγουρο ήταν πως θα βουλιάζαμε από την πρώτη στιγμή. Και μάλιστα, όταν την εποχή εκείνη δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός που να μας στηρίζει. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αντίφαση. Αντιθέτως, εμείς ήμασταν από την αρχή που είπαμε «πάγωμα των προσλήψεων», «ξεκαθάρισμα με τους ομήρους των stage». Εμείς ήμασταν που από τον Οκτώβριο του 2009 καταθέσαμε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για μείωση του ελλείμματος 3% που σημαίνει συγκεκριμένες αποφάσεις και μία συγκεκριμένη σφιχτή πολιτική και αμέσως μετά τον Ιανουάριο του 2010 μείωση του ελλείμματος 4%. Άρα, δεν χάσαμε καθόλου χρόνο. Από την πρώτη στιγμή, στο πλαίσιο του ό,τι και όσο γνωρίζαμε, αντιμετωπίζαμε την κατάσταση. Όμως, δεν θα αφήναμε τις αγορές πραγματικά να κερδοσκοπούν περισσότερο εις βάρος μας, λέγοντας προς τα έξω τι ακριβώς γινόταν. Αλλά, παρ' όλα αυτά, δεν αποκρύπταμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν αποκρύπταμε, γιατί δεν μπορούσαμε να το αποκρύψουμε, τις επαφές που κάνουμε, για να μην έρθει κάποιος μετά από ενάμιση χρόνο και να παρεξηγηθεί επειδή μιλούσαμε τον Δεκέμβριο του 2009 με τον Στρος-Καν. Ξεκάθαρα πράγματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αύριο, ο κ. Παπανδρέου έχει μία πάρα πολύ σημαντική συνάντηση από την οποία ενδεχομένως να κριθεί το μέλλον και του ελληνικού χρέους, αλλά και το μέλλον του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Θα ήθελα να μας πείτε, αν μπορείτε, με ποια ατζέντα πάει σ' αυτή τη συζήτηση ο Πρωθυπουργός της χώρας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σήμερα, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι θέσεις της Ελλάδας έχουν γίνει γνωστές από το Eurogroup, όπως οφείλαμε να το κάνουμε. Εκείνο που θέλουμε να δώσουμε ως στίγμα της δικής μας άποψης, της δικής μας πολιτικής θέσης, είναι ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα πρέπει επομένως να ενισχυθεί αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης που είναι και μηχανισμός σταθερότητας για τις ευρωπαϊκές χώρες. Με τις δράσεις μας δείχνουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για την προώθηση αυτών των θέσεών της και εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Έχουμε θέσεις που είναι καθαρές. Θέλουμε η Ευρώπη να δώσει στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση που να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά: Την ενίσχυση της ευρωζώνης, την ενίσχυση του ευρώ, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης. Και φυσικά έχουμε να συνεισφέρουμε, δυστυχώς, αυτή τη φορά, με την εμπειρία που είχαμε και έχουμε ακόμη, στην ανάγκη ενός μηχανισμού στήριξης, τον οποίο, με πολύ κόπο και μόνοι μας ως χώρα, μπορέσαμε και κατορθώσαμε τελικά να υπάρχει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά τα βάζουμε στο τραπέζι. Φυσικά, με τη Γερμανία θα συζητηθούν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και θέματα συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα τεθεί και το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου προς την κα Μέρκελ, γιατί πολλοί λένε και πολλά γράφονται ότι προσπαθεί ο Πρωθυπουργός να αποσυνδέσει το θέμα της επιμήκυνσης από τη συνολική λύση που θα δοθεί τον Μάρτη.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, μια κατ' αρχήν απόφαση για την επιμήκυνση υπάρχει και στο Eurogroup, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή την απόφαση, εμείς θέλουμε να την εμβαθύνουμε, να τη διευρύνουμε και φυσικά να αποβεί προς όφελος της χώρας μας.

ΣΠΑΝΟΥ: Όπως είδατε το Σαββατοκύριακο, τα κινήματα «δεν πληρώνω» διόδια συγκεκριμένα, συνεχίζουν τη δράση τους. Την Τετάρτη έχουμε τη μεγάλη πανεργατική - πανελλαδική απεργία. Σας ανησυχούν όλα αυτά; Πιστεύετε ότι υπάρχουν συνθήκες για δημιουργία μιας γενικευμένης κοινωνικής αναταραχής;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το «δεν πληρώνω» για μας δεν είναι κίνημα. Κίνημα είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με μορφές πάλης, που να έχουν ένα πραγματικό αντίκρισμα, μια πραγματική κοινωνική αντανάκλαση. Και αυτά τα κινήματα να μην στηρίζονται - γιατί στηρίζονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους - σε έναν ακτιβισμό, ο οποίος είναι ανέξοδος και ο οποίος κάθε άλλο παρά προωθεί λύσεις σοβαρότητας για τα πράγματα της χώρας μας. Έχουμε εξηγήσει πολύ καλά τι σημαίνει όταν δεν πληρώνει κάποιος εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες. Έχουμε εξηγήσει πάρα πολύ καλά ότι το δίκιο που έχουν οι κάτοικοι αναφορικά με τα διόδια, προσπαθούμε να το αποκαταστήσουμε επαναδιαπραγματευόμενοι τις συμβάσεις και μένουμε εκεί. Λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσχωρεί κανείς σ' αυτές τις ακτιβιστικές εκ του ασφαλούς κινήσεις του «δεν πληρώνω», γιατί υπάρχει μία πολιτική, η οποία ασκείται εφαρμοσμένα και με πραγματικούς πολιτικούς όρους. Και αυτό κάνουμε.

Όσον αφορά στην απεργία, είναι γνωστό ότι οι αλλαγές και οι ανατροπές που κάνουμε είναι πάρα πολύ μεγάλες. Εμείς λέμε ότι αυτές έχουν ως χαρακτηριστικό την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι διαμαρτυρίες είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να τις ασκεί, αλλά καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του. Γιατί υπάρχει διαμαρτυρία για εργασιακά δεδομένα και υπάρχει, επίσης, διαμαρτυρία να μην χαθούν τα κεκτημένα κάποιων βολεμένων. Και επειδή, με τις αλλαγές που κάνουμε, αυτοί που ξεβολεύονται είναι πάρα πολλοί, εμείς συνεχίζουμε να τις κάνουμε. Μας ενδιαφέρει η κοινωνική δικαιοσύνη. Μας ενδιαφέρει να βγάλουμε σε πέρας το μεγάλο έργο που έχουμε αναλάβει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές για τη χώρα μας. Αλλά είναι και δικαιολογημένο ένα τόσο μεγάλος εύρος αλλαγών ποσοτικά και ποιοτικά, να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Υπό την έννοια αυτή, εμείς διευκρινίζουμε στον κόσμο τι συμβαίνει και εξηγούμε πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. Οι αλλαγές αυτές έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Και τις κάνουμε σήμερα εμείς.

ΛΙΟΝΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που είπατε ότι θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Μέρκελ, εντάσσεται και αυτό για το σκάνδαλο της Siemens; Θα υπάρξει κάποια εξέλιξη σε αυτή την υπόθεση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη και την έχουμε εκφράσει δημόσια.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αφού σας δηλώσω ότι είμαι Ολυμπιακός, να σας πω ότι με θλίβουν πολύ τα επεισόδια ως φίλαθλο και τα αγωνιστικά και τα εξωαγωνιστικά. Νοιώθω ντροπή γι΄αυτά που συνέβησαν. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν και ως πολίτης θέλω να ρωτήσω το εξής: Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, η Πολιτεία γι΄ αυτήν την υπόθεση; Η Πολιτεία είναι η καθ' ύλην αρμόδια. Αστυνομικοί φρουρούν το γήπεδο. Έχει ορίσει κάποιες διοικήσεις το υφυπουργείο Αθλητισμού. Μπορείτε να μου πείτε αν σκοπεύετε να ακολουθήσετε τη γραμμή, για παράδειγμα αυτό που ανέφερε σήμερα σε πρωινή εκπομπή ο κ. Πάγκαλος, τη γραμμή Θάτσερ, δηλαδή διά βίου αποβολή κάποιου ο οποίος φέρει καπνογόνα ή βεγγαλικά ή οτιδήποτε στο γήπεδο. Θα κάνετε κάτι; Έχετε κάνει κάποια σύσκεψη ή υπάρχει κάποια σκέψη πάνω σε αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι είναι θλιβερό το ότι γίνονται τέτοια επεισόδια σε ένα χώρο ο οποίος υποτίθεται ότι είναι χώρος αθλητισμού. Τέτοιου είδους επεισόδια αμαυρώνουν το όποιο αθλητικό πνεύμα έχει απομείνει ακόμη στην εποχή του επαγγελματικού αθλητισμού, σε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά, αυτά τα επεισόδια που έγιναν, είναι μια ευκαιρία προς όλους - και προς τους αθλητικούς παράγοντες και προς τις διοικήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων και προς την Πολιτεία - να αναλογιστούν πραγματικά που πάμε. Από εκεί και πέρα, ως προς το εφαρμοσμένο και το συγκεκριμένο θέμα, η αρμόδια εισαγγελέας ήδη συλλέγει υλικό και η δικαιοσύνη, από όσο έχουμε ενημερωθεί, κάνει το καθήκον της, έτσι ώστε να τιμωρηθούν όλοι όσοι προκάλεσαν τα επεισόδια. Το βαθύτερο θέμα, όμως, παραμένει και όπως είπα είναι επιβεβλημένο να ασχοληθούν όλοι με αυτό το ζήτημα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση. Αυτήν την σκέφτεστε; Και ένα δεύτερο: ΄Ενας κυβερνητικός βουλευτής... .

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς αυτά δεν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αν το σκέπτεστε είπα, δεν είπα αν το αποφασίσατε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι είναι μια ευκαιρία προς όλους να αναλογιστούμε τι κάναμε και τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ενας άλλος κυβερνητικός βουλευτής, ο κ. Καρτάλης έκανε μια άλλη πρόταση σήμερα. Να διακοπεί το πρωτάθλημα για κάποιο διάστημα ώστε να λυθεί ένα θέμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχω υπόψη μου να υπάρχει μια τέτοια σκέψη σε πολιτικό επίπεδο. Ο κ. Καρτάλης εξέφρασε μια άποψή του και είναι θεμιτό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Αυτά που μας λέτε είναι ευχές που έχουμε ακούσει και στο παρελθόν σε άλλα επεισόδια και βλέπω να μένετε και εσείς στις ευχές. Η Πολιτεία τι θα κάνει; Γιατί μας λέτε ότι υπάρχει ένας εισαγγελέας που κάνει μια έρευνα, υπάρχουν κάποιοι φίλαθλοι που μπήκαν σε ένα γήπεδο.. Εσείς τι θα κάνετε; Και κάτι ακόμη. Εσείς μας έχετε πει για τη δημόσια τηλεόραση, ότι αυτό που θέλει να προβάλλει είναι ο πολιτισμός. Τα περισσότερα χρήματα που έχει δώσει για τον πολιτισμό είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού. Θα συνεχίσετε να τα δίνετε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν αρμοδιότητες και κάποιες από αυτές ανήκουν στη δικαιοσύνη και άλλες στην Πολιτεία. Ως προς την δικαιοσύνη έχουμε ενημερωθεί ότι ασκεί το έργο της και σύντομα θα υπάρχει αποτέλεσμα. Εν θερμώ και μετά από ένα συγκεκριμένο θλιβερότατο περιστατικό η Πολιτεία δεν μπορεί να αποφασίζει. Ανέφερα προηγουμένως ότι υπάρχει πεδίο στο οποίο η Πολιτεία μπορεί να προβληματιστεί, να ανοίξει μια συνολικότερη συζήτηση και να υπάρξουν αποφάσεις αν πρέπει. Μέχρι στιγμής, μένω σε αυτό. Εννοείται ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική απόφαση αλλαγής της πολιτικής μας στον αθλητισμό, είναι όμως μια ευκαιρία, τέτοιου είδους θλιβερά επεισόδια, να έχουν και τις θετικές συνέπειες στο να παράγουν και συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Δεν μιλάμε απλά για ένα περιστατικό, μιλάμε για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Δεν ξέρω πως το βλέπετε εσείς.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θα πρέπει όλοι μας να αναλογιστούμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και δεν θα πρέπει να περιμένουμε μόνο από την Πολιτεία. Υπάρχουν οι ΠΑΕ, υπάρχουν οι σύνδεσμοι φιλάθλων, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που προφανώς θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω εάν υπάρχει συντονιστής στην κυβέρνηση. Και ποιος είναι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ολοκληρώστε την ερώτησή σας.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να μου πείτε σε ποιόν αναφερόταν ο κ. Πάγκαλος το πρωί, στην εκπομπή του MEGA, όταν είπε ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην κυβέρνηση. Ποιος είναι ο υπεύθυνος για το πρόβλημα έλλειψης συντονισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Πάγκαλο. Συντονιστής στην κυβέρνηση υπάρχει και είναι ο Πρωθυπουργός. Επειδή όλο αυτό το διάστημα υπάρχει μια έντονη παραφιλολογία περί συντονισμού ή μη, θα ήθελα πραγματικά να μου πει ο οποιοσδήποτε, εάν μια κυβέρνηση που έχει παράξει τόσο έργο μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, θα μπορούσε να λειτουργεί τέλεια σε όλα τα επίπεδα. Συντονισμός υπάρχει. Αν υπάρξουν κάποιες αρρυθμίες, είναι θέμα των ίδιων των υπουργών, των ίδιων των υπουργείων να βελτιώσουν τη λειτουργία τους. Αυτό που βλέπουμε ως αποτέλεσμα - και αυτό θα πρέπει να βλέπουμε στο τέλος - είναι το αν αυτή η κυβέρνηση παράγει έργο και το τι είδους έργο παράγει. Φυσικά, υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης και όποιος δεν θα το έλεγε αυτό, σίγουρα δεν θα μιλούσε ειλικρινά. Το θέμα είναι ότι εμείς παράγουμε έργο σε πολύ σύντομο και σε συμπυκνωμένο πολιτικά χρόνο που δεν έχει παραχθεί επί πολλές δεκαετίες.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα ο κ. Πάγκαλος αναφερόταν στον Πρωθυπουργό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ρωτήστε τον κ. Πάγκαλο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-1516190561-1298321668=:14184--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 February 2011 - 20:54:07 UTC