Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-02-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-1301456099-1298835713=:21349 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 318138864

Έκδοση 1

BRIEFING(250211)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Πρώτα απ` όλα, δηλώνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των Ελλήνων που χάθηκαν στο δυστύχημα που έγινε νωρίς σήμερα το πρωί, στην περιοχή της Ανδριανούπολης στην Τουρκία. Να ευχηθούμε καλή ανάρρωση στους τραυματίες. Πράγματα στενάχωρα, αλλά δυστυχώς μέσα στη ζωή.

Παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου με την οποία και τυπικά εξασφαλίζουμε την τέταρτη δόση του δανείου από το μηχανισμό στήριξης. Αυτό συνιστά και τη συνέπειά μας. Συνιστά άλλη μια διάψευση της εγχώριας και διεθνούς καταστροφολογίας και αποτελεί σαφέστατο μήνυμα ότι όσο είμαστε συνεπείς και τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας, όσο είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους εταίρους και στους πολίτες μας - και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό - και όσο συνεχίζουμε ενωμένοι την εθνική μας προσπάθεια, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.

Η τρίτη αυτή επικαιροποίηση περιλαμβάνει νέα στοιχεία και επισημαίνει και στοιχεία του προγράμματος. Το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην Ε.Ε., κλίμα διαρκών ζυμώσεων, απόρροια του οποίου είναι και αυτή η έκθεση, επιβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση στους στόχους μας και ένταση των προσπαθειών μας.

Τα γενικότερα προβλήματα που αναφέρονται για την περιφερειακή ανισορροπία και τις δυσκολίες που γεννά για τη δική μας προσπάθεια, είμαστε οι πρώτοι που τα είχαμε επισημάνει. Γι` αυτό το λόγο, έχουμε επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο επαφών και τονίζουμε συνεχώς, ότι πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά η ίδια η Ε.Ε., ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μια χώρα-μέλος χωριστά, αλλά και συνολικά η ευρωπαϊκή ολότητα, γιατί τα προβλήματα που αναφέρονται ξεπερνούν τα στενά όρια της Ελλάδας. Είναι γενικότερα προβλήματα της ευρωζώνης. Και σε εκείνο το πλαίσιο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι κινήσεις προς τη συνολική ευρωπαϊκή λύση είναι σαφέστατες, συστηματικές και αποσκοπούν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Οι προσπάθειές μας ότι κινούμαστε θετικά αναγνωρίζονται. Υπάρχει, όμως, σήμερα μια πολύ μεγάλη ανάγκη συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μέσα στην ελληνική κοινωνία.

Προτάσσοντας μόνο το συλλογικό συμφέρον, απέναντι σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς, αλλά και συγκεκριμένα συντεχνιακά συμφέροντα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας σαν χώρα και να ξεφύγουμε μπροστά.

Απορίας άξιο είναι ότι η Ν.Δ., η παράταξη που φέρει κυρίως, την ευθύνη γι` αυτή την κατάσταση που περνάμε σαν χώρα, εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αρνείται πεισματικά να γίνει μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας. Αρνείται να προσέλθει με ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου.

Ωστόσο η εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι πρώτα οι πολίτες και η κυβέρνηση, τους ξεπερνά και τους εγκλωβίζει σε ένα στείρο αρνητισμό και στην πολιτική τους απομόνωση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή το λέτε και το ξαναλέτε, ότι είμαστε συνεπείς στους στόχους. Συνεπείς είναι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι αυτοί που βάζουν τα λεφτά. Συνεπείς είναι, κυρίως ως προς αυτό που τους έχετε πει ότι το πρόγραμμα που ακολουθούμε είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει άλλη λύση. Όμως τελευταία, τα μηνύματα που έρχονται, λένε πως ίσως να μην είναι και μονόδρομος. Και επικαλούμαι γι` αυτό, την έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, η οποία λέει ότι η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Σ` αυτό τι έχετε να πείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η έκθεση της Κομισιόν για την οποία πολύς λόγος γίνεται και ως προς την ανάλυσή της, φουντώνουν τα σενάρια καταστροφολογίας, λέει το αυτονόητο: Σαφώς είμαστε οι πρώτοι που έχουμε πει ότι καμία επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Εάν λέγαμε το αντίθετο, θα λέγαμε το άκρως αντιφατικό και οξύμωρο, ότι έχει τελειώσει η προσπάθεια.

Εμείς, ακριβώς, αυτό λέμε: Ότι καμία επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, εάν δεν τηρούμε τους στόχους μας, εάν δεν καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, εάν δεν προτάσσουμε ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, σαφέστατα και δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία. Πρώτα εμείς, η ελληνική κυβέρνηση, είμαστε που το λέμε και όποιος έλεγε ή θα μπορούσε να πει το αντίθετο, τότε πραγματικά δεν είναι ειλικρινής απέναντι στον ελληνικό λαό.

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα και να σταματήσει όλο αυτό το απέραντο γαϊτανάκι, περί μισθών, συντάξεων, σεναρίων καταστροφολογίας και μιας μεγάλης επίφασης σε επικίνδυνες υποτίθεται καταστάσεις στις οποίες θα περιέλθουν οι έλληνες πολίτες, εμείς απέναντι σε όλα αυτά μιλάμε ειλικρινά στον ελληνικό λαό.

Εμείς είμαστε αυτοί που λέμε συνέχεια ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια εθνική προσπάθεια: Η προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτή η προσπάθεια είναι εγγυημένη, γιατί οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό είναι πολύ μεγάλες.

Η μεγάλη μας υποχρέωση είναι να ξεπεράσουμε την κρίση μέσα από συγκεκριμένα βήματα, μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο έχουμε και το οποίο ξετυλίγουμε κάθε μέρα. Εγγύηση δεν υπάρχει, εάν δεν υπάρχει συνέπεια. Αυτό το αυτονόητο είπε η Κομισιόν και παρερμηνεύεται από πολλές πλευρές. Είμαστε, όμως, οι πρώτοι που το λέμε και οι πρώτοι που λέμε όσα φέρονται ως αρνητικά της Κομισιόν απέναντί μας, γιατί όλα τα μέτωπα σε αυτή την εθνική μάχη που δίνουμε είναι ανοικτά. Και αν δεν δώσουμε αυτές τις μάχες - και κυρίως όλοι μαζί - τότε σαφώς και τίποτε δεν είναι εγγυημένο. Ούτε να καταστροφολογούμε, ούτε να τρομοκρατούμε τον κόσμο. Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια αντιμετωπίζουμε και πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλη την κατάσταση, γιατί η μόνη εγγύηση είναι να υπάρχει εθνικό σχέδιο και αυτό υπάρχει. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να δίνουμε τις μάχες, χωρίς να επαναπαυόμαστε. Να υπάρχει συνεχής εγρήγορση και κυρίως να υπάρχει ένας σωστός, σοβαρός και ειλικρινής πολιτικός λόγος και από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Να μου επιτρέψετε να συνεχίσω. Επειδή λέτε ότι καταστροφολογούμε και κινδυνολογούμε και τρομοκρατούμε...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν το είπα για σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Προφανώς ή τουλάχιστον έτσι το εκλαμβάνω. Εσείς μας παρουσιάσατε ένα πρόγραμμα το οποίο στην πορεία άρχισε να εμφανίζει διαφορετικές μορφές. Και τώρα, ενώ μας είπατε ότι αυτό θα είναι και η λύση, αρχίζετε και φέρνετε νέα μέτρα. Ακούσαμε χθες για 24 δις νέα μέτρα. Άρα ποια είναι η σωτηρία; Αυτό φαντάζει κάτι σαν να γινόμαστε πειραματόζωα. Είναι ένα μοντέλο το οποίο δεν ξέρετε πού οδηγεί. Απλά, βλέπετε ότι κάθε τρεις μήνες βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και λαμβάνετε νέα μέτρα. Αυτό εσείς το λέτε λύση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, όποιος μπορούσε να μιλήσει για μαγική λύση, θα έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό. Μαγικές λύσεις δίνει η Ν.Δ. Είχαμε χαρακτηρίσει μάλιστα και ως Χάρι Πότερ την πολιτική της Ν.Δ. γιατί έλεγε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα μηδενίσει το έλλειμμα.

Αντίθετα, εμείς είπαμε ότι ξεκινάμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια, ότι η μόνη λύση είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους, να μην επαναπαυόμαστε και συνεχώς να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας, εν μέσω αυτής της κρίσης. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή την αλήθεια είπαμε από την πρώτη στιγμή. Μαγικές λύσεις, οι οποίες μάλιστα επέρχονται και με ένα πάτημα του κουμπιού, δεν υπάρχουν.

Ως προς τα νέα μέτρα, επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε -όταν μιλάμε για νέα μέτρα και νέες αποφάσεις- να τα συνδέουμε με περικοπή μισθών, συντάξεων κλπ. Είναι ξεκάθαρο: Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, όμως, οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες και οι οποίες θα πρέπει ακόμη περισσότερο, με πιο γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουν, αυτές είναι οι αποφάσεις και αυτά είναι τα  μέτρα , από τα οποία θα υπάρχει αύξηση των εσόδων. Άρα, με το να λένε κάποιοι «νέα μέτρα ίσον περικοπή μισθών», έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα, απλά τρομοκρατούν τον κόσμο και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, χάριν κάποιας δημοσιότητας και κάποιας τέρψης ορισμένων. Δεν θα πρέπει να βάζουμε στο στόχαστρο την πραγματικότητα, το ρεαλισμό, αλλά και την ψυχολογία του Έλληνα πολίτη. Είμαστε ξεκάθαροι: Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Γι` αυτό, ακριβώς, αυτή η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά κάθε μέρα για να αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες σαφώς είναι μπροστά μας και δεν έχει τελειώσει τίποτε. Το λέμε, το λέγαμε και θα το λέμε αυτό, με απόλυτη ειλικρίνεια.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε νωρίτερα, «όσο είμαστε προσηλωμένοι, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε», ότι «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και πρέπει να υπάρχει συνέπεια». Η κυβέρνηση δεν πρέπει να βγει να πει στον κόσμο ότι μέχρι τώρα μας έλεγαν οι κυβερνώντες ότι η λύση είναι το μνημόνιο. Αν τηρείται πιστά αυτό το μνημόνιο θα μας βγάλει από την κρίση. Αυτό, όμως, φαίνεται ότι δεν αρκεί. Γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το θέμα του χρέους. Αν στις 25 Μαρτίου δεν υπάρχουν μέτρα, αν δεν υπάρχουν αποφάσεις ευνοϊκές από την Ε.Ε. για την Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα το 2013 να βγει στις αγορές. Αυτό δεν πρέπει να το πείτε στον κόσμο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, αυτό δεν το γνωρίζει κανείς. Εμείς θέτουμε στόχους και αυτούς τους στόχους τους θέτουμε και ενώπιον του ελληνικού λαού. Γι` αυτό είπα και προηγουμένως το να ισοπεδώνουμε κάποια πράγματα δεν είναι το σωστό. Βρισκόμαστε σε μια μάχη και αυτή τη μάχη τη δίνουμε μέρα με τη μέρα. Από εκεί και πέρα, σαφώς και υπάρχει εθνικό σχέδιο. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά δεν λύνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ρευστό παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περιβάλλον και αυτές τις μάχες για την Ελλάδα που δίνουμε τις συντονίζουμε και τις θέτουμε ως μάχες και για την Ευρώπη, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτές οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, σαφώς και μας επηρεάζουν άμεσα.

Όσον αφορά το μνημόνιο -το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά και έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε, εν μέρει - δεν μπορούμε ούτε να το θεοποιούμε, ούτε να το δαιμονοποιούμε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το μνημόνιο δεν είναι τίποτε άλλο από μια σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τους πιστωτές μας για να πάρουμε μια δανειακή ανάσα, με τα 110 δις τα οποία έχουμε ως ασφάλεια, για να μπορούμε σήμερα να ξετυλίγουμε το σχέδιό μας.

Το εθνικό σχέδιο που έχουμε, σαφώς και ξεπερνά το μνημόνιο, γιατί δεν βασιζόμαστε μόνο στο μνημόνιο. Τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε οι οποίες βοηθούν και στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στη δημιουργία μιας διαφορετικής Ελλάδας, ώστε να μη φθάσουμε εκεί που ήμασταν πριν την κρίση και πριν το μνημόνιο, δεν μας τις επιβάλει κανείς. Το μνημόνιο είναι ένα κομμάτι της πολιτικής μας, βάσει του οποίου είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους, είμαστε συνεπείς, ως προς τα δημοσιονομικά μας ζητήματα, που είναι μεγάλα. Αλλά, από εκεί και πέρα, ένα άλλο μεγάλο κομμάτι είναι το συνολικότερο εθνικό σχέδιο, το οποίο σχεδιάσαμε και υλοποιούμε, το οποίο όμως και αναθεωρήσεις παίρνει και κάποια ελλείμματα που υπάρχουν προσπαθούμε να τα θεραπεύουμε μέρα με τη μέρα, γιατί βρισκόμαστε στο πιο ρευστό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, όχι σε επίπεδο εγχώριο, ελληνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Άρα, αυτή τη μάχη που δίνουμε, εμείς σαφώς και τη λέμε στον κόσμο και την αναδεικνύουμε, αλλά μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν. Αυτή είναι η άποψή μας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη που επιμένω. Το σχέδιό σας για μετά τις 25 Μαρτίου, για τη μείωση του χρέους, ποιο είναι;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το έχουμε πει πολλές φορές. Πρώτα απ` όλα, έχουμε μια συγκεκριμένη δέσμευση, ένα συγκεκριμένο σχέδιο βάσει του μνημονίου, το 2013. Εμείς, όμως, πάμε και πιο μπροστά. Μιλάμε για ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο μέχρι το 2015 που θέτει όλους τους εθνικούς στόχους και για την κατάρτιση και συμπλήρωση του οποίου καλούμε και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν με την παρουσία τους, με τις προτάσεις τους, με τις ιδέες τους, έτσι ώστε να μπορούμε να ξεφεύγουμε από ημερομηνίες που μπαίνουν ως προς το ξεπέρασμα της δανειακής μας κρίσης. Ένα σχέδιο το οποίο είναι επιβεβλημένο για να μπορούμε να πάμε μπροστά.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού και το δικό σας στο Βερολίνο, γενικά της ελληνικής αποστολής, υπάρχει ένα κλίμα κακό. Εσείς το λέτε καταστροφολογία. Έχει επανέλθει στην ελληνική κοινωνία η εικόνα και η άποψη ότι περίπου πτωχεύουμε. Θέλω να σας ρωτήσω, να μας πείτε πάρα πολύ συγκεκριμένα και ειλικρινά, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε με την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε με το χαμηλότερο επιτόκιο που ζητάμε και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε με αυτό που λέμε - να μας κάνετε μια ενημέρωση - επαναγορά χρέους, διαχείριση χρέους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν πτωχεύουμε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ο κίνδυνος του να πτωχεύσουμε ήταν πολύ έντονος πριν από ένα χρόνο, για παράδειγμα. Με αυτά που κάνουμε ξεπερνάμε τον κίνδυνο. Με αυτά που κάνουμε θέτουμε την Ελλάδα σε θετικά πρόσημα από εδώ και πέρα. Και δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει η Κομισιόν και η επικαιροποίηση του μνημονίου και εν πάση περιπτώσει το λένε οι εκθέσεις εταίρων μας. Επαναλαμβάνω, ότι εκείνο το οποίο έχουμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε πλέον να καταστροφολογούμε. Εμείς, που βρισκόμασταν εκεί, ο Πρωθυπουργός και η αποστολή και στις συζητήσεις που κάναμε στη Γερμανία και στη Φινλανδία, δεν προκύπτει από καμία συζήτηση, καμία καταστροφολογία και κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας. Πήγαμε με συγκεκριμένη στόχευση να ενημερώσουμε τους εταίρους μας και κυρίως τη Γερμανία που έχει έναν ισχυρό και σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα, για το τι ακριβώς έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Είναι σαφέστατο ότι ακόμη και από τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ, οι οποίες δεν έγιναν απλώς για να τις ακούσουμε εμείς και η ελληνική κοινή γνώμη. Η κ. Μέρκελ απευθυνόταν και στη γερμανική κοινή γνώμη. Θα ήθελα πραγματικά να δω, από πού προκύπτει ότι δεν υπάρχει στήριξη και μάλιστα κάποιοι στο εσωτερικό της Γερμανίας κατηγόρησαν την κ. Μέρκελ ότι δίνει υπερβολική πολιτική στήριξη στην Ελλάδα. Κάποιοι λένε ότι απέτυχε αυτό το ταξίδι και έχουμε ακόμη και το θράσος της Ν.Δ. να μιλάει για αποτυχία του ταξιδιού, που αν συγκρίνει κανείς το πώς πήγαμε πέρυσι στη Γερμανία, με μια αναξιοπιστία που βρισκόταν στο ζενίθ, εξ αιτίας των πολιτικών της Ν.Δ., με το πώς πήγαμε τώρα και μιλάμε σαν ισότιμοι εταίροι και έχουμε να επιδείξουμε μια σειρά από πολύ μεγάλες στοχεύσεις που έχουμε υλοποιήσει, τότε πραγματικά αντιλαμβάνεται κανείς που βρίσκεται.

Είχαμε εξ αρχής ενημερώσει τον ελληνικό λαό, ότι σε αυτά τα ταξίδια πάμε για να ενημερώσουμε, πάμε να συζητήσουμε και να δώσουμε στους εταίρους μας να αντιληφθούν πού βρισκόμαστε εμείς ως χώρα και πόσο σημαντικό είναι για όλη την Ευρώπη να υπάρχει μια θετική απόφαση, μέσα σε ένα συνολικότερο πακέτο για την επίλυση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό βγαίνει τελείως διαφορετικά εδώ. Δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης.

Ας μην καταστροφολογούμε και ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά, έτσι όπως συμβαίνουν. Εμείς, είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πάμε να πάρουμε καμία απόφαση, το στοιχειώδες και το λογικό. Στις 25 Μαρτίου θα υπάρχει μια απόφαση της Ε.Ε, θετική, αρνητική, καλή, κακή, θα τη δούμε. Το έχουμε πει πολλές φορές, γνωρίζουμε ότι η Ε. Ε. είναι ένα κατ` εξοχήν πεδίο διαπραγματεύσεων. Και πραγματικά θα ήταν τελείως κατώτερο των περιστάσεων, εάν περιμέναμε να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι χώρες με τις οποίες γίνονται οι μεγάλες διαπραγματεύσεις, μεταξύ τους και με όλες τις χώρες της Ε.Ε. Το να συζητάμε τώρα για επιτόκια και για τα στοιχεία που μου θέσατε, νομίζω ότι είναι άκαιρο.

Ως προς την επιμήκυνση, επαναλαμβάνω αυτά που έχω πει: Υπάρχει μια κατ` αρχήν απόφαση και στο Eurogroup, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Συνεπώς, τα πράγματα βαίνουν καλώς ως προς την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δις ευρώ. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές παράμετροι τις οποίες θα παλέψουμε, για τις οποίες αγωνιζόμαστε, για τις οποίες βγαίνουμε και συζητάμε. Γι` αυτό απευθυνόμαστε κατά τον ίδιο τρόπο και στην κοινή γνώμη των χωρών που πηγαίνουμε, για να ξεπεραστεί τέλος πάντων, αυτή η αντίληψη που έχουν πολλές χώρες της Ευρώπης, «γιατί να πληρώνουμε εμείς για την Ελλάδα και για άλλες χώρες του νότου ή για άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση». Αυτό χρειάζεται εξήγηση. Αυτό γίνεται με την ενεργή παρουσία πλέον της Ελλάδας σε όλες αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες που μας ενδιαφέρει η διαμόρφωση και της κοινής γνώμης των χωρών αυτών, γιατί οι ηγέτες απολογούνται στους πολίτες και στην κοινή γνώμη τους. Συνεπώς, κάνουμε μια συστηματική και στοχευμένη δουλειά. Και αυτά που περιμένουμε τα έχουμε. Κανείς, όμως, δεν περιμένει παραπάνω αποφάσεις απ` αυτές που επιτρέπουν να πάρουν οι ηγέτες αυτών των χωρών. Και κυρίως κανείς δεν περιμένει να μας χαϊδέψουν τα αυτιά, έτσι ώστε εμείς να ακούσουμε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε, λες και υπήρχε περίπτωση να πάμε και να πάρουμε θετικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν κιόλας πριν τις 25 Μαρτίου και μάλιστα σε χώρες που έχουν μια καχυποψία απέναντί μας, μέχρι σε ένα σημείο δικαιολογημένη και μέχρι σε ένα άλλο σημείο αδικαιολόγητη.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για την απαίτηση - αν θέλετε- της Ν.Δ. να παραιτηθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: H N.Δ. απαιτεί κάθε μέρα, διάφορα πράγματα, για παράδειγμα, να παραιτηθούν διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης. Το μόνο που δεν έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής είναι το να παραιτηθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός... Μπορεί όμως, να το ακούσουμε κι αυτό! Νομίζω ότι η Ν.Δ., τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις της, βγάζει έναν εαυτό και έναν χαρακτήρα, ο οποίος κάθε άλλο παρά συνάδει με το ύψος των περιστάσεων, τις οποίες διερχόμαστε. Ο λαϊκισμός, οι ακραίες καταστάσεις και οι ακραίες εκφράσεις, δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα είναι ίδιον της Ν.Δ. Αυτό δείχνει ότι όλο και περισσότερο χάνουν τον προσανατολισμό τους, όλο και περισσότερο απομακρύνονται από τον ρεαλισμό και τις προτάσεις που θα περίμενε ο ελληνικός λαός από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νομίζουν ότι βγαίνουν από τα αδιέξοδά τους, υβρίζοντας πολλές φορές και ζητώντας τις παραιτήσεις διαφόρων υπουργών κάθε μέρα.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πάντως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως λέγεται στα ρεπορτάζ, ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, γίνονται επαφές και για το «κλείσιμο» των ψηφοδελτίων. Εσείς κάνετε ανάλογες προετοιμασίες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, το θέμα των πρόωρων εκλογών η Ν.Δ. το διακινεί για να μπορεί να κρατήσει τα στελέχη της και τους όποιους ψηφοφόρους της. Αυτές οι συζητήσεις δεν μας αφορούν. Εμείς βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές με μία λαϊκή εντολή που ανανεώθηκε μέσα από τα γνωστά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επιτελούμε ένα μεγάλο εθνικό καθήκον. Η Ν.Δ. απλώς ενδιαφέρεται για το κόμμα της. Σ' αυτό έγκειται η διαφορά μας: Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη χώρα και η Ν.Δ. ενδιαφέρεται να περισώσει το κόμμα της. Τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες θα μπορούσε σήμερα να αναδείξει στην κρίση που περνάμε, δεν τις αναλογίζεται, δεν τις αντιλαμβάνεται καν. Πάντως, είναι δικό της θέμα να μιλά για εκλογές, αλλά κάθε φορά που μιλά για εκλογές, καταστρέφει ακόμη περισσότερο το κόμμα της, προσπαθώντας να καταστρέψει και τη χώρα μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπήρχαν σημερινά δημοσιεύματα που περιγράφουν μια αντιπαράθεση του κ. Παμπούκη με την κα Μπιρμπίλη, σχετικά με τη μεγάλη αυτή υπόθεση που λέγεται «Ελληνικό». Τι έγινε; Έχει μπει σε αντιπαράθεση αυτή η ιστορία μεταξύ των δύο υπουργών;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι τα «γνωστά σενάρια των διδύμων που δεν συμφωνούν και που αναπαράγονται κάθε τόσο. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση έχει συντεταγμένη πολιτική. Δεν υπάρχει καμία διάσταση ανάμεσα στον κ. Παμπούκη και την κα Μπιρμπίλη για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, είναι συντεταγμένες. Ενδιαφερόμαστε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Για το Ελληνικό, ο σχεδιασμός της αξιοποίησής του βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Σ' αυτόν τον σχεδιασμό συμβάλλουν όλοι οι υπουργοί, καθένας από την πλευρά του. Και μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο θα αξιοποιηθεί αυτό το κομμάτι της πρωτεύουσας που παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητο.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Ήθελα να ρωτήσω πώς μας προέκυψε ο ξαφνικός ευρωπαϊκός έρωτας Παπανδρέου - Μέρκελ, γιατί στο Βερολίνο είδαμε πολλά «ευχαριστώ», πολλά περί νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής που χαράσσει η Γερμανία εν όψει και της 25ης Μαρτίου, στο πλαίσιο του συμφώνου ανταγωνιστικότητας. Είναι κάπως παράδοξο, σε σχέση με την εικόνα του πώς βλέπει η κυβέρνηση και του πώς αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης τη γερμανική πλευρά. Και ήθελα να ρωτήσω, σε τελική ανάλυση, αν θα προχωρήσετε σε δημοψήφισμα, όσον αφορά το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, κάτι που πρότεινε σήμερα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, η ελληνική κυβέρνηση και τα στελέχη της δεν είχαν τίποτα εναντίον της Γερμανίας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι κάθε χώρα προασπίζει τα δικά της συμφέροντα. Αυτό είναι, άλλωστε, το χρέος των ηγετών και των κυβερνήσεων κάθε χώρας. Το ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις με άλλες χώρες, αυτό είναι και θεμιτό και επιβεβλημένο. Μάλιστα, πολλές φορές, υπάρχει και σύγκρουση συμφερόντων μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκείνο που εμείς έχουμε να κάνουμε, είναι να εξηγούμε κάθε φορά και εφ' όσον βλέπουμε ότι αυτές οι εξηγήσεις, που δεν είναι απλά θεωρητικής φύσεως, αλλά συνιστούν την αναγνώριση των μεγάλων προσπαθειών, τις οποίες καταβάλλουν η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως ο ελληνικός λαός για το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης, για την ανάταξη της αναξιοπιστίας που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό μας και για το οποίο μας κατηγορούσαν οι Γερμανοί, τότε πραγματικά δεν υφίσταται κανένας λόγος να υπάρχει μία δημόσια αντιπαράθεση. Εμείς πήγαμε και πηγαίνουμε στη Γερμανία με συγκεκριμένες θέσεις. Από την άλλη, οι Γερμανοί έχουν τις δικές τους θέσεις. Αυτή η αμοιβαία κατανόηση είναι σημαντικότατο να υπάρχει. Όσο αντιλαμβάνονται και κατανοούν τις θέσεις μας οι άλλες χώρες και κυρίως αναγνωρίζουν την πολύ μεγάλη δουλειά και τα πολύ μεγάλα βήματα - άλματα θα έλεγα - που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση, τότε πραγματικά οι σχέσεις μας θα είναι ολοένα και καλύτερες.

Ως προς το αίτημα του κ. Τσίπρα για δημοψήφισμα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται ότι διακυβεύεται μία πολύ μεγάλη υπόθεση για την ίδια την Ευρώπη. Και το να ζητά δημοψήφισμα, αποτελεί, ίσως, παρωνυχίδα σε σχέση με την πολιτική συμπεριφορά του, όλο αυτό το διάστημα, απέναντι στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Εκείνο που έχουμε να κάνουμε όλοι είναι να συμβάλουμε, έτσι ώστε να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπάρχει ευρωπαϊκή συνοχή και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Διότι καθένας κρίνεται και για τη σοβαρότητα των αιτημάτων του και για τη σοβαρότητα των θέσεών του. Λυπάμαι που θα το πω από το βήμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα αποδεικνύει - και αυτό δεν έχει σχέση με το αίτημά του για δημοψήφισμα - ότι δεν αντιλαμβάνεται ιδιαίτερα τη σοβαρότητα της πολιτικής κατάστασης και συνεχώς - δυστυχώς - απομακρύνεται απ' αυτήν.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Η υποχρέωση της χώρας μας για ιδιωτικοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις, τέλος πάντων αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας είναι 15 δις ευρώ ή 50 δις ευρώ; Γιατί, αν δεν κάνω λάθος, η Κομισιόν μιλά για 50 δις ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση λέει στο επικαιροποιημένο μνημόνιο 15 δις ευρώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι η κινδυνολογία ως προς τα 50 δις που θα περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο, καταρρίφθηκε με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου μνημονίου. Εκεί είναι σαφές - και το λέγαμε από την πρώτη στιγμή και αυτό είναι ξεκάθαρο - ότι στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ο στόχος των 50 δις ευρώ. Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται όχι ως στόχος, αλλά ως βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί είναι πραγματικά βούλησή της να αξιοποιηθεί μέχρι το 2015 η δημόσια περιουσία, με στόχο να υπάρχουν έσοδα 50 δις ευρώ. Όχι μόνο δεν υπάρχει αντίφαση, αλλά τόσο η επικαιροποίηση του μνημονίου όσο και η έκθεση της Κομισιόν βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Είναι ξεκάθαρο ότι στο μνημόνιο περιλαμβάνεται ο στόχος των 15 δις ευρώ, αλλά η βούλησή μας μέχρι το 2015 να έχουμε έσοδα 50 δις από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, αναγνωρίζεται από την έκθεση της Κομισιόν.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε για εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης όλου αυτού του προβλήματος, φαντάζομαι για να σωθεί η χώρα, αλλά για να σωθεί η χώρα πρέπει να αντέξει ο λαός, για να γίνει αυτό. Αυτός ο λαός θα αντέξει, πιστεύετε; Και θέλω μια εκτίμηση: Για πόσα χρόνια θα βρισκόμαστε «με το κεφάλι μέσα», αυτό που λέει και ο κόσμος;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε και τι καταφέραμε μέχρι τώρα, μέσα σ' ένα χρόνο. Ξεκινήσαμε από το να παλεύουμε για τα στοιχειώδη, από το χείλος της χρεοκοπίας. Κι αν κάποιος λέει ότι «σήμερα ο λαός είναι με το κεφάλι μέσα», τι θα μπορούσε να πει όταν πριν από ένα χρόνο περίπου, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας κρεμόταν καθημερινώς, πράγμα που σήμαινε πως δεν θα πληρώνονταν μισθοί - και δεν είναι κινδυνολογία αυτή, είναι πραγματικότητα - δεν θα πληρώνονταν συντάξεις, δεν θα πληρώνονταν σχολεία, νοσοκομεία και όλες οι δημόσιες εκφάνσεις των υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους. Σήμερα ξεφύγαμε από αυτή την κατάσταση. Φυσικά, δεν τελειώσαμε. Ο δρόμος που έχουμε ακόμη να διανύσουμε είναι πολύ μεγάλος.

Επιβάλλεται να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει να είμαστε συνεπείς απέναντι σε δεσμεύσεις: Όχι μόνον απέναντι στους εταίρους, αλλά απέναντι σε δεσμεύσεις που έχουμε θέσει στον ίδιο μας τον εαυτό, προκειμένου να ξεπεράσουμε τους μεγάλους κινδύνους και να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τελειώνοντας το μνημόνιο το 2013, τελειώνει και η πολύ μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα, ώστε να μην φθάσουμε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν πριν, δηλαδή σε μία ασυδοσία, σε μία κατάσταση εκμαυλισμού του ελληνικού δημοσίου, όπου ζούσαμε με δανεικά, με συγκεκριμένες μάλιστα καταστάσεις, με τις τεράστιες δαπάνες του ελληνικού δημοσίου και με μια αναρχία στους περισσότερους τομείς του δημόσιου βίου.

Κατά συνέπεια, η μέχρι πρότινος κατάσταση, αναγνωρίζεται από τους πάντες και ως εκ τούτου, επιβάλλεται να βάλουμε τάξη στα πράγματα. Και παρ' όλο που ο ελληνικός λαός υφίσταται επώδυνες αποφάσεις μέσα απ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές, ότι είναι ευκαιρία να γίνουν τώρα οι διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν μπορούν επ' ουδενί να αναβληθούν. Και φυσικά, αυτή η προσπάθεια θα πάει σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως να αφήσουμε στην άκρη το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού. Αντιθέτως, στηρίζουμε πολλές αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά με έναν συγκεκριμένο στόχο: Να φτιάξουμε την Ελλάδα που έπρεπε να φτιαχτεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Να κλείσουμε μαύρες τρύπες που άνοιξαν και άνοιγαν τις προηγούμενες 10ετίες και μεγιστοποιήθηκαν με την αδράνεια της Ν.Δ., κατά τον επιεικέστερο χαρακτηρισμό.

Άρα, μπροστά μας, έχουμε έναν αγώνα. Αλλά έχουμε στόχο. Γνωρίζουμε πού πάμε. Και αυτός ο αγώνας γίνεται προς όφελος της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη.

Ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.

--1427249692-1301456099-1298835713=:21349--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Sunday, 27 February 2011 - 19:41:32 UTC