Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 11-03-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

This message is in MIME format. The first part should be readable text, while the remaining parts are likely unreadable without MIME-aware tools.

--1427249692-175219924-1299017081=:10379 Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=ISO-8859-7; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8BIT

Διεύθυνση Πληροφόρησης

Τμήμα Δημοσιογραφικών Καλύψεων

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Αριθμός Δελτίου: 319014236

Έκδοση 1

BRIEFING ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗ (010311)

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2011

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι και καλό μήνα.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή των πολιτικών μας για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία μιας διαφορετικής πραγματικότητας και καθημερινότητας στη χώρα μας.

Δίνουμε τη μάχη τόσο με τα δικά μας εσωτερικά προβλήματα τις δικές μας παθογένειες, όσο και στο εξωτερικό σε επίπεδο Ε.Ε., όπου δίνεται μια άλλη μάχη για τη συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα. Και εκεί πρωτοστατούμε, προτείνουμε και συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι καμιά κρίση δεν ξεπερνιέται, αν δεν υπάρχει υψηλός βαθμός σύμπνοιας και συμπόρευσης. Είναι γεγονός πως στη χώρα μας οι απλοί πολίτες, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι υγιείς επιχειρηματίες έχουν υποστεί διαχρονικά, όχι μόνο τώρα στην ώρα της κρίσης, θυσίες. Είναι, όμως, επίσης αναμφισβήτητο γεγονός ότι είναι παράλληλα και οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις των στιγμών που περνάμε. Είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται πως σήμερα δεν διαχειριζόμαστε απλά μια κατάσταση που αφορά στο παρόν. Διαχειριζόμαστε το παρόν, βεβαίως, αλλά κυρίως το μέλλον των επόμενων γενεών, των ίδιων μας των παιδιών.

Δυστυχώς, δεν επιδεικνύουν την ίδια μέριμνα, δεν συμμερίζονται και δεν αντιλαμβάνονται το ίδιο απλό πράγμα κάποιοι καλοβολεμένοι, αλλά και κάποιες πολιτικές παρατάξεις που αντιλαμβάνονται τη σημερινή πραγματικότητα με όρους είτε πελατειακούς, είτε μηδενισμού, είτε αρνητισμού, μέσα από αυτή την προσπάθεια. Εκεί επενδύουν και εκεί κρύβονται.

Δυστυχώς, για ορισμένους οι έννοιες της σύμπνοιας και της συμπόρευσης περιορίζονται στο δικό τους μικρόκοσμο, στα δικά τους μικρά συντεχνιακά και κομματικά συμφέροντα. Συμπορεύονται μόνο μεταξύ τους, ενστερνίζονται συνωμοσιολογίες, μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά ζητήματα, τα οποία είναι καίρια.

Η κοινωνία, όμως, τους ξεπερνάει. Η ιστορία μας καταγράφει όλους και αυτό θα πρέπει να το έχουμε όλοι υπόψη μας. Η εθνική συνείδηση υπαγορεύει, πολύ περισσότερο σήμερα, την εθνική συμπόρευση, όχι μόνο για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά για να μη χρειαστεί στο μέλλον, να ξαναβρεθούν σε τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις οι επόμενες γενιές.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην Ιρλανδία οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το απερχόμενο κόμμα, επειδή έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο. Σας δίνει κάποιο μήνυμα αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να τονίσουμε για άλλη μια φορά το αυτονόητο, αυτό που προσλαμβάνει κανείς με μια στοιχειώδη ανάλυση των διεθνών εξελίξεων: Η Ιρλανδία είναι μια διαφορετική περίπτωση. Έχουμε διαφορετική κρίση από αυτή της Ιρλανδίας. Στην Ιρλανδία η κρίση προήλθε από τις τράπεζες και από την υπερέκθεσή τους σε τοξικά προϊόντα.

Στην Ελλάδα η κρίση προέρχεται από τις δομές, από τη διαφθορά, από προβλήματα καθαρά θεσμικού πλαισίου, από αδιαφάνεια την οποία ζήσαμε και ζούμε μέχρις ενός βαθμού και σήμερα, προσπαθώντας να αλλάξουμε όλα αυτά τα θέματα. Επίσης, η μεγάλη διαφορά μας με την Ιρλανδία είναι ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας δεν λιποτάκτησε όταν εμφανίστηκε η κρίση, όπως έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ., αποκρύπτοντας το πρόβλημα και καλύπτοντάς το, έτσι ώστε να φθάσει στο αποκορύφωμα να κοροϊδεύει και να εξαπατά τον ελληνικό λαό, ακόμη και δύο ημέρες πριν από τις εκλογές. Έδωσε τη μάχη της, έδωσε τον αγώνα της και έφθασε, φυσικά, σε εκλογές για να υπάρχει μια νέα κυβέρνηση. Η απερχόμενη κυβέρνηση της Ιρλανδίας έκανε πολύ περισσότερα πράγματα απ` ό,τι η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση η οποία προφανώς θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιρλανδίας στο αμέσως επόμενο διάστημα, είναι αυτή η οποία μιλάει για το μνημόνιο, η οποία έρχεται να επαναδιαπραγματευτεί, όπως λέει, κάποια ζητήματα του μνημονίου. Υπάρχουν, όμως, ζητήματα τα οποία και εμείς επαναδιαπραγματευόμαστε, όπως είναι η επιμήκυνση ή η μείωση των επιτοκίων. Εμάς, όχι απλώς δεν μας ανησυχεί το τι έγινε στην Ιρλανδία, αλλά ακριβώς δείχνει και το δρόμο του τι σημαίνει υπευθυνότητα, τι σημαίνει υπεύθυνη κυβέρνηση και τι σημαίνει ανεύθυνη κυβέρνηση. Αυτοί που θα έπρεπε να προβληματίζονται είναι η Ν.Δ., η οποία θα πρέπει να κάνει τις μοιραίες εκείνες συγκρίσεις, όπου αποδεικνύεται περίτρανα πόσο διαφορετικά λειτούργησε η Ιρλανδία από την Ελλάδα, σε επίπεδο κυβέρνησης. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Εμείς προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Εμείς είμαστε που κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές και μάλιστα με πολύ-πολύ μεγάλα βήματα, αυτές που δεν έγιναν επί δεκαετίες, αυτές που απέκρυπτε -ακόμη και την αποτύπωση της απλής κατάστασης- η Ν.Δ.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Έχετε δίκιο για τα αίτια και τη λιποταξία. Όμως, οι λαοί ανεξαρτήτως αιτίων πονάνε το ίδιο. Ρώτησα, αν περιμένετε ότι και εσείς κάποια στιγμή θα έχετε την ίδια τύχη, μέσα από τη λαϊκή αγανάκτηση, δικαίως ή αδίκως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ανέφερα προηγουμένως και το επαναλαμβάνω ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πώς φθάσαμε εδώ, ποιοι είναι οι αίτιοι για την κρίση και ποιοι πραγματικά δουλεύουν για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. Απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ένα συγκεκριμένο σχέδιο για έξοδο από την κρίση, απέναντι σε μια απέραντη καταστροφολογία εδώ και 16-17 μήνες, ότι πτωχεύουμε μέρα με τη μέρα, ότι δεν βγαίνουμε, ότι δεν πάει άλλο, φάνηκε και αποδείχθηκε ότι εμείς κάνουμε σταθερά βήματα, εμείς είμαστε που λαμβάνουμε αποφάσεις που πολλές φορές ήταν επώδυνες για τον απλό Έλληνα πολίτη. Αλλά ο Έλληνας πολίτης αντιλαμβάνεται ότι αυτή η κυβέρνηση βγάζει κάπου τη χώρα. Συνεπώς, το να πούμε αν φοβόμαστε να έχουμε την ίδια τύχη με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ιρλανδίας, σαφώς και δεν υπάρχει κανένας τέτοιος φόβος.

Εμείς επιτελούμε το καθήκον μας και αυτό το καθήκον μας είναι ξεκάθαρο. Δεν λέμε ψέματα, δεν υποκρινόμαστε, δεν κρυβόμαστε από τον κόσμο και έχουμε μια θεώρηση: Όταν λες την αλήθεια στον πολίτη για το ποια είναι η κατάσταση και τι προσπαθούμε να κάνουμε μέσα απ` αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, που σαφώς δεν έχει εγγυημένα αποτελέσματα, αλλά δείχνει έναν τρόπο και μια κατεύθυνση, ότι δουλεύουμε -γι` αυτό ζητάμε και την εθνική συνεννόηση- τότε ο απλός Έλληνας πολίτης, ακόμη και όταν υφίσταται τις συνέπειες μιας κρίσης, αντιλαμβάνεται ποιον πρέπει να εμπιστευτεί. Και γι` αυτό είμαστε έτοιμοι.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να πάρει κάποια μέτρα, να κάνει κάποιες κινήσεις για να μην υπάρχει αυτή η αίσθηση του αποσυντονισμού μέσα στην κυβέρνηση; Γιατί βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία κινείται πια ουσιαστικά χωρίς πυξίδα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν δέχομαι την αιτίασή σας, ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς πυξίδα. Η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει ότι και πυξίδα διαθέτει και πυγμή και τη βούληση να κάνει τις πολύ μεγάλες αλλαγές. Ότι πολιτευόμαστε και ασκούμε την κυβέρνηση της χώρας σε μια περίοδο η οποία είναι άκρως ρευστή και πραγματικά περίοδος μεγάλων ζυμώσεων σε εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό επίπεδο, ακόμη και πολιτικό, αλλά κυρίως σε ευρωπαϊκό, που έχει άμεση αντανάκλαση και στα ελληνικά πράγματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες στοχεύσεις, έχουμε συγκεκριμένη πολιτική την οποία ασκούμε. Φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλάμε εκ του ασφαλούς ότι υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Σε όλους τους τομείς συγχρόνως, έχουμε ανοίξει όλα τα μεγάλα θέματα και με αυτό τον τρόπο προχωράμε. Από εκεί και πέρα, φυσικά, περιθώριο για βελτίωση όλων μας, σαφώς και υπάρχει. Σαφώς θα πρέπει να τρέξουν με ακόμη γρηγορότερο ρυθμό οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται, κάτι το οποίο όμως δεν είναι αυτονόητο, εύκολο και απλό.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη, να καταλάβω ότι δεν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σαν τι πρωτοβουλία, δηλαδή;

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέραμε από πληροφορίες ότι θα συναντηθεί κατ` ιδίαν με υπουργούς, ότι μήπως ξανασυσταθεί, ας πούμε ένα όργανο σαν το διαθεσμικό ή αν σκέφτεται ανασχηματισμό ή αν σκέφτεται κυβερνητική επιτροπή.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ούτε κυβερνητική επιτροπή σκέφτεται, ούτε ανασχηματισμό. Διαθεσμικό όργανο υπάρχει και λειτουργεί όταν πρέπει να λειτουργήσει. Γι` αυτή την κυβέρνηση, η οποία εργάζεται, φυσικά, η συνεργασία και η συνάντηση με τους υπουργούς είναι ένα καθημερινό φαινόμενο. Αυτή η συνεργασία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και φυσικά δεν αποτελεί πρωτοτυπία, ούτε κάτι διαφορετικό απ` αυτό που γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό.

ΣΙΔΕΡΗΣ: Όλες οι κυβερνήσεις ως τώρα, είχαν κυβερνητική επιτροπή. Είναι ο συλλογικός και συνεκτικός νους μιας κυβέρνησης, το συλλογικό επιτελείο. Τι φοβάται ο κ. Παπανδρέου και δεν δημιουργεί μια ανάλογη επιτροπή, να είχαν φύγει και τα όποια μικρά, λέτε εσείς, προβλήματα αποσυντονισμού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μην κάνουμε συγκρίσεις λέγοντας «όλες οι κυβερνήσεις», γιατί θα σας προκαλέσω να κάνετε συγκρίσεις με το πόσες φορές συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στα πεντέμισι χρόνια της Ν.Δ. Σε αυτή την κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σχεδόν κάθε 15 ημέρες, μπορεί και πιο συχνά. Και αυτό είναι ακριβώς το απόλυτο δείγμα ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί με τον πλέον δημοκρατικό και τον πλέον συνεκτικό και συλλογικό τρόπο. Ακριβώς, στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι που ξετυλίγονται όλες οι προτάσεις, εκφράζονται όλες οι απόψεις και αναλύονται οι πολιτικές της κυβέρνησης στο πιο συλλογικό επίπεδο, ενώ άλλες κυβερνήσεις λειτουργούσαν με την κυβερνητική επιτροπή και όχι με Υπουργικό Συμβούλιο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβερνητική επιτροπή είναι ολιγομελής. Γι` αυτό φυσικά υπήρχαν και περίοδοι στην ελληνική πολιτική ζωή όπου λειτουργούσε τελείως αριστοκρατικά η κυβέρνηση, χωρίς να λειτουργεί το Υπουργικό Συμβούλιο του οποίου η λειτουργία προβλέπεται από το Σύνταγμα. Εμείς, όχι απλώς δεν φοβόμαστε, θέτουμε όλα τα ζητήματα στο Υπουργικό Συμβούλιο και οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου αυτής της κυβέρνησης είναι οι πιο συχνές από όλες των προηγουμένων κυβερνήσεων.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Καλά βέβαια, η ποσότητα δεν παίζει ρόλο, αλλά η ποιότητα. Θα συμφωνήσετε φαντάζομαι.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πάντα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω σε συνέχεια του ερωτήματος του κ. Χασαπόπουλου, δεν διαπιστώνει η κυβέρνηση το κενό συντονισμού που διαπιστώνουν οι βουλευτές του κόμματός σας; Η κ. Γιαννακά χθες είπε ότι ο κ. Πάγκαλος δεν μπορεί να συντονίσει το τεράστιο κυβερνητικό έργο που έχει αναλάβει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι ο ρόλος του κ. Πάγκαλου να συντονίζει.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Το τεράστιο κυβερνητικό έργο που έχει αναλάβει.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μάλιστα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όχι την κυβέρνηση.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και όπως γνωρίζετε αυτή τη στιγμή συνεδριάζει μια επιτροπή υπό την προεδρία του. Φθάνω σε σημείο να πω τι κάνει ο κ. Πάγκαλος, ως προς το κυβερνητικό του έργο που είναι αυταπόδεικτο. Κατά διαστήματα δημοσιεύει τις εκθέσεις που βγάζουμε προς τα έξω για το έργο κάθε υπουργείου. Φυσικά, πρόβλημα συντονισμού για την κυβέρνηση - επειδή μιλάμε και ακούμε για συντονιστές και όλα τα συναφή - δεν υφίσταται. Συντονιστής είναι ο Πρωθυπουργός, αρκεί κάθε υπουργός από εμάς, κάθε βουλευτής, κάθε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος να κάνει τη δουλειά του. Και αυτή η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, όπως και οι βουλευτές και μάλιστα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Το να εκφράζεται η αγωνία ενός βουλευτή ή κάποιων βουλευτών ή όλων των βουλευτών όπως και η αγωνία των υπουργών, είναι δείγμα υγείας. Εμείς έχουμε πει πάρα πολλές φορές, το έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι βλέπουμε τις διαβουλεύσεις που γίνονται, την έκθεση των απόψεων ακόμη και δημοσίως, ως ένα υγιές δείγμα. Φυσικά, κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αλάθητη. Αλλά, αν σκεφθούμε σε τι συνθήκες και με τι αντιξοότητες παλεύει, τότε πραγματικά μπορούμε να κάνουμε και την αποτίμηση και τις συγκρίσεις μας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα μπορούσα να εκλάβω ως δείγμα πλουραλισμού αυτό που λέτε, τις απόψεις κυβερνητικών στελεχών για μια σειρά προσχηματικά ζητήματα. Ήθελα, όμως, την άποψη της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο που έβαλε προχθές, χθες, αν δεν απατώμαι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, με το οποίο διαφώνησαν δημοσίως τουλάχιστον δύο υπουργοί, έχω υπόψη μου σήμερα. Το θέμα δηλαδή της συνταγματικής κατοχύρωσης της μη υπέρβασης του χρέους. Υπουργοί όπως ο κ. Σκανδαλίδης ή η κ. Ξενογιαννακοπούλου σήμερα, διαφώνησαν ανοιχτά με αυτό. Η κυβέρνηση τι λέει στο θέμα αυτό;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και εγώ, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχω εκφράσει τη θέση της κυβέρνησης στο παρελθόν, ότι εφόσον και αν τεθεί ζήτημα συνταγματικής πρόβλεψης, υπάρχει θέμα ανοιχτό προς συζήτηση για την πρόβλεψη της δημοσιονομικής ισορροπίας. Και φθάνουμε μέχρι εκεί. Όλα τα υπόλοιπα, για το έλλειμμα, για πρόβλεψη του ελλείμματος και ό,τι άλλο ακούστηκε, δεν υπήρξε ποτέ αντικείμενο συζήτησης. Για να γνωρίζουμε, γιατί κάποιοι, όπως η Ν.Δ., μπερδεύουν το χρέος με το έλλειμμα και έδειξαν χθες, μέσα από ανακοινώσεις του κ. Μιχελάκη ότι δεν αντιλαμβάνονται τα στοιχειώδη οικονομικά στοιχεία και μεγέθη. Έλεγαν ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ εμού, του κ. Ραγκούση και του κ. Καστανίδη, όταν δεν υπήρχε καμία αντίφαση. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν τίθεται δημοσίως, δεν τίθεται στην κυβέρνηση. Το να υπάρξει πρόβλεψη για συνταγματική κατοχύρωση θα μπορούσε να τεθεί, όταν θα τεθεί ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Εκείνο, όμως, που θα πρέπει να πούμε ειλικρινά και ευθαρσώς στον κόσμο, στους πολίτες, είναι ότι θα πρέπει να βρούμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέψουν σε καμία κυβέρνηση να υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες που έχει η ελληνική Πολιτεία, το ελληνικό κράτος και να φθάνουμε σε σημεία, όπως φθάσαμε σε αυτή την κρίση και να προσπαθούμε να επιβιώσουμε φθάνοντας στο χείλος της χρεοκοπίας. Θα πρέπει όλοι, ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας απόψεις, οι οποίες μπορεί να είναι πολλές, ακόμη και σε νομικό επίπεδο μπορεί να υπάρχει διαφορά, θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μην επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση από εδώ και πέρα, όποια κυβέρνηση και αν είναι αυτή, να φθάσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Οι δικλείδες μπορεί να είναι και νομοθετικές.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συνταγματικές εννοείτε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος, αλλά και νόμος.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Άρα, το αφήνετε ανοιχτό, δηλαδή. Αλλά ετέθη το θέμα. Είπατε «αν τεθεί». Ετέθη δημοσίως, από έναν υπουργό και από άλλους υπουργούς που διαφώνησαν με αυτό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ετέθη θεωρητικώς. Εάν τεθεί ζήτημα να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση, τότε εννοείται ότι θα ακολουθηθεί - επειδή πρόκειται και για συνταγματική πρόβλεψη - μία πολύ αυξημένης ισχύος συζήτηση και όχι θεωρητική, όχι σε επίπεδο προσωπικών απόψεων. Πρώτα απ' όλα, δεν έχει τεθεί ως συγκεκριμένο αντικείμενο συζήτησης. Είναι απόψεις οι οποίες λέγονται και ακούγονται και τορπιλίζονται, δυναμιτίζονται και παραπλανώνται από τη Ν.Δ., αλλά και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι εμάς, αυτή η συζήτηση δεν μας αφορά. Εάν χρειαστεί να πάρουμε σοβαρές και επίσημες αποφάσεις, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και με μοναδικό συμφέρον, με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της χώρας. Κάτι το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις μέχρι τώρα, δεν ετίθετο ως κριτήριο από πολλές κυβερνήσεις.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι εάν τεθεί το θέμα θα απαιτηθεί συζήτηση αυξημένης ισχύος. Τι εννοείτε ακριβώς;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συνταγματική αναθεώρηση, ούτως ή άλλως, είναι συζήτηση με πολύ συγκεκριμένες και σφιχτές προϋποθέσεις. Άρα και η συζήτηση, εάν χρειαστεί να γίνει, θα έχει το ανάλογο επίπεδο και την αντίστοιχη ισχύ.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Προβληματίζεστε για τις επιθέσεις που δέχονται κυβερνητικά στελέχη; Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ο Πρωθυπουργός στο Βερολίνο, ο κ. Πάγκαλος στο Παρίσι, ο κ. Σαχινίδης, η κα Διαμαντοπούλου...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Χατζηδάκης πριν από δύο μήνες.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο κ. Χατζηδάκης...

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το λέω αυτό, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να αντιληφθούμε κάποτε όλοι μας ότι θα πρέπει, σαφώς, και να προβληματιζόμαστε ως προς τις συμπεριφορές τις οποίες, πολλές φορές υποδαυλίζουμε. Είναι δεδομένο ότι ο κόσμος περνά δύσκολες στιγμές. Είναι δεδομένο ότι οι πολίτες, από όλο αυτό το σκηνικό, το πολιτικό και το οικονομικό, αισθάνονται μία ανασφάλεια και μία αβεβαιότητα. Και φυσικά οι πρώτοι που την προσλαμβάνουμε είμαστε εμείς, οι οποίοι έχουμε τύχει πριν από ενάμιση χρόνο μίας πολύ μεγάλης επιδοκιμασίας του ελληνικού λαού, κάτι που τέθηκε, ως κρίσιμο ζήτημα, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εμείς λειτουργούμε με υπευθυνότητα. Την όποια αποδοκιμασία, όμως, και την όποια διαφορετική άποψη απέναντι σε απόψεις υπουργών ή πρωθυπουργού, βουλευτών ή στελεχών ή οποιουδήποτε πολίτη από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, ούτε να τις υποδαυλίζει, ούτε να τις επενδύει με βίαιους τρόπους και με μία διάθεση στρατηγικής αποσύνθεσης και όπως τη λέμε στην καθομιλούμενη «λειτουργίας κατάστασης μπάχαλου». Και λυπάμαι που χρησιμοποιώ αυτές τις εκφράσεις, αλλά αυτή είναι, νομίζω, η έκφραση που χαρακτηρίζει και την βούληση κάποιων πολιτικών δυνάμεων, γιατί μας αφορά όλους. Και δεν αφορά μόνο στο πολιτικό σύστημα που μπορεί να είναι καλό ή να μην είναι καλό. Αφορά όλους τους πολίτες. Συνεπώς, για να μην αποπροσανατολίζουμε κανέναν και για να μην δίνουμε αλλού βάρος από τη διαμαρτυρία, πολλές φορές, του απλού Έλληνα πολίτη, θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και κυρίως να ακούμε από πολιτικές δυνάμεις πολιτικές απόψεις και όχι απόψεις του «στιλ» ότι η Πλατεία Συντάγματος θα γίνει Πλατεία του Ταχρίρ. Αυτές οι πολύ εύκολες και πολύ ευχάριστες, ίσως, για κάποιους εκφράσεις και συμπεριφορές, είναι αυτές οι οποίες γυρίζουν «μπούμερανγκ» σ' αυτούς που τις ενστερνίζονται. Και σ' αυτό ακριβώς το σημείο θα μου επιτρέψετε να πω ότι πέρα από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από τέτοιου είδους κινήσεις και τις χρησιμοποιούν, θα πρέπει και η Ν.Δ. να πάρει θέση. Γιατί επίλεκτα στελέχη της και μάλιστα με ανώτερες θέσεις μέσα στον κομματικό μηχανισμό, πολλές φορές, και δημοσίως παροτρύνουν και προτρέπουν τους πολίτες να οδεύουν προς την αυτοδικία και σε άκρατο λαϊκισμό, με διάφορες και συγκεκριμένες κινήσεις.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μπορούσατε να μας προσδιορίσετε ποιες είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που κατά τη γνώμη σας υποκινούν τέτοιου είδους επιθέσεις κατά των κυβερνητικών και όχι μόνον, γιατί και μόνος σας είπατε ότι είναι και άλλα πολιτικά στελέχη που δέχονται επιθέσεις;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, η έννοια «επίθεση» είναι πολύ ευρεία έννοια. Δεν μιλάμε για σωματική επίθεση. Είναι δεδομένο ότι κάποιοι, ειδικότερα κάποιες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πλευρά, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα, να αποκόψουν τη σημερινή κυβέρνηση, σε όλη της τη σύνθεση, να έχει επαφή με τον απλό Έλληνα πολίτη. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να το πετύχουν. Ο Πρωθυπουργός είναι από τους πλέον κινητικούς πρωθυπουργούς που γνώρισε η χώρα, όταν γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι πέρασαν πρωθυπουργοί, που ήσαν εξαφανισμένοι και οι οποίοι χαίρονταν τη θαλπωρή του σπιτιού τους και της παρέας τους. Συνεπώς, κάτι τέτοιο πέφτει στο κενό. Και επειδή ούτε στοχοποιούμε, ούτε θα πρέπει να περιορίζουμε αυτές τις κινήσεις σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως: Και η Ν.Δ., με τους δικούς της τρόπους, ακόμη και με τα ΜΜΕ, υποθάλπτει τέτοιου είδους κινήσεις, δίνοντας τη σκυτάλη από τον έναν στον άλλον. Και μάλιστα, επαναλαμβάνω, ότι στελέχη της που βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό, όχι απλώς επικροτούν και επιδοκιμάζουν κινήσεις «μπαχαλοποίησης», αλλά τις οργανώνουν κιόλας.

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς νιώθει τώρα η κυβέρνηση που φαίνεται ότι χάνει το δεξιό δεκανίκι της, δηλαδή, το ΛΑΟΣ, καθώς φαίνεται ότι αναπτύσσεται νέο φλερτ μεταξύ Συγγρού και ΛΑΟΣ;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Συγγρού, εννοείτε τα γραφεία της Ν.Δ;

ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Εννοώ των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ποτέ δεν υπήρξε το ΛΑΟΣ δεξιό δεκανίκι. Δεν χρειαζόμαστε δεκανίκια. Χρειαζόμαστε σύμπλευση, συμπόρευση, εθνική συνεννόηση. Είναι γνωστό ότι η ιδεολογική και πολιτική τοποθέτησή μας, τόσο σε θεωρητικό - ιδεολογικό, αλλά και σε πρακτικό - καθημερινό επίπεδο, μας φέρνει πολύ μακριά από το ΛΑΟΣ, το οποίο έχει μια συγκεκριμένη τοποθέτηση, πολλές φορές ακραία. Δεν μας αφορούσε και δεν μας αφορά να έχουμε δεκανίκια. Το ότι το φλερτ μεταξύ ΛΑΟΣ και Ν.Δ. επανέρχεται κατά διαστήματα, είναι δικό τους θέμα. Εμάς δεν μας αφορά. Εμάς, αυτό που μας αφορά είναι η πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, απ' όλους τους χώρους, απ' όλο το φάσμα, από τη δεξιά μέχρι και την αριστερά, να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα για να βγούμε από την κρίση, κρατώντας φυσικά καθένας τις ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις του. Εκεί καλούμε σε υπευθυνότητα τις πολιτικές δυνάμεις. Και φαίνεται ότι η Ν.Δ. κάτι τέτοιο δεν το αντιλαμβάνεται και δεν έχει τη θέληση να συνεισφέρει στην έξοδο από την κρίση, διατηρώντας φυσικά τις απόψεις της.

ΣΠΑΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, είστε σε θέση να δεσμευθείτε ότι δεν θα γίνουν εκλογές πριν από το 2013;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι εκλογές ορίζονται από το Σύνταγμα και φυσικά η διεξαγωγή εκλογών διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία. Επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι ουδείς λόγος υφίσταται να γίνουν εκλογές. Εμείς έχουμε να επιτελέσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο και πολύ αυξημένο εθνικό, πατριωτικό καθήκον και σ' αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Οι εκλογές δεν εξυπηρετούν κανέναν ο οποίος σκέπτεται τον τόπο μας και φυσικά όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια, έχουν τους δικούς τους λόγους.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Παρατήρησα και σήμερα, κύριε Πεταλωτή, ότι λέτε πως δεν υπάρχουν εγγυημένα αποτελέσματα στις προσπάθειες που κάνουμε. Γιατί κρατάτε τόσο χαμηλές προσδοκίες; Τι φοβάστε; Ποιος είναι ο απροσδιόριστος παράγοντας που σκέπτεται η κυβέρνηση, μπροστά σ' όλες αυτές τις εξελίξεις που έχουμε; Το θέμα του μνημονίου; Οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής; Και μία ακόμη ερώτηση που αφορά στο εάν η εξυγίανση της οικονομίας συμπεριλαμβάνει και τα οικονομικά των κομμάτων, καθώς σήμερα βλέπουμε σε δημοσιεύματα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στα κόμματα. Είναι υπερχρεωμένα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ' όλα, νομίζω ότι ο κάθε σώφρων και συνετός άνθρωπος και πολύ περισσότερο ένας υπεύθυνος πολιτικός δεν θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει εγγυημένη ευτυχής κατάληξη για τα ελληνικά πράγματα. Όμως, αυτό το λέω βάζοντας μία συγκεκριμένη παράμετρο: Ότι εμείς δουλεύουμε με πολύ εντατικούς ρυθμούς, ότι έτσι όπως πάμε, τηρώντας απαρέγκλιτα τους στόχους μας, δημιουργούμε προοπτικές για τη χώρα. Αλλά βρισκόμαστε σε μια κρίση όπου υπάρχουν πολλοί απροσδιόριστοι παράγοντες και φυσικά και την ποιότητα και την ποσότητα αυτών των παραγόντων προσπαθούμε να την εκμηδενίσουμε. Για να έχουμε εγγυημένα αποτελέσματα, θα πρέπει να υπάρχει εθνική συμπόρευση. Θα πρέπει να ισχυροποιηθούμε όλοι μας, έτσι ώστε να απαιτήσουμε και από τους εταίρους, αλλά και να καταδείξουμε στους πολίτες, την πολύ μεγάλη σημασία και το βάρος που έχει το συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμά μας ή φυσικά όποιο πρόγραμμα διαμορφωθεί μέσα από προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων. Αυτό το λέω, γιατί θέλω να είμαστε ειλικρινείς, γιατί θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Βέβαια, επαναλαμβάνω ότι η απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων είναι η μοναδική εγγύηση την οποία μπορούμε να έχουμε, αλλά εάν ξεφύγει κάτι απ' αυτούς τους στόχους, τότε πραγματικά θα πρέπει να συναισθανθούμε όλοι τις ευθύνες μας. Όσο δουλεύουμε και όσο είμαστε συνεπείς σε στόχους και δεν αναλωνόμαστε σε άλλου είδους πρακτικές και πολιτικές, δεν κινδυνεύουμε σε τίποτα. Φυσικά, ζούμε σε ένα ρευστό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και αυτή τη ρευστότητα θα πρέπει πραγματικά να την αντιμετωπίζουμε με την υπευθυνότητα, που η κυβέρνηση δείχνει την περίοδο αυτής της κρίσης. Δεν σημαίνει τίποτε άλλο, όταν έλεγα ότι δεν υπάρχει εγγύηση.

Όσον αφορά τα οικονομικά των κομμάτων, υπήρχε σήμερα και πρωτοσέλιδο σε κάποια εφημερίδα: Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν προβλήματα στα οικονομικά των κομμάτων, ότι υπάρχουν υποθηκευμένες επιχορηγήσεις πολλών χρόνων στα κόμματα. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, τουλάχιστον στα δύο μεγάλα κόμματα υπάρχουν. Νομίζω ότι και τα μικρότερα οφείλουν χαμηλότερα ποσά. Εκείνο που εμείς εγγυώμεθα - και το έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος καθ' ύλην υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης - είναι ότι θα βάλουμε τάξη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στα οικονομικά των κομμάτων, έτσι ώστε να μην έχουμε πλέον ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον και τα κόμματα να αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλες και συσσωρευμένες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οικονομικές ανάγκες. Θα πρέπει να σεβαστούμε και την περιουσία του ελληνικού λαού, γιατί είναι χρήματα που προέρχονται από τη φορολόγηση των πολιτών. Αλλά και τα κόμματα θα πρέπει από μόνα τους να συναισθανθούν ότι όντας σε μία τέτοια κατάσταση και σε μία οικονομική κρίση αυτού του μεγέθους, να είναι τα πρώτα, οι πρώτοι σχηματισμοί που επιβάλλεται να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή και υπευθυνότητα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη ένα νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε τέτοιου είδους φαινόμενα συσσώρευσης τεράστιων χρεών από τα κόμματα, να μην επαναληφθούν.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είπατε στην αρχή, αν συγκράτησα καλά, τους στόχους εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής, την επιμήκυνση αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου. Η επαναγορά μέρους των χρεών μας, δεν περιλαμβάνεται στους στόχους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι νωρίς να μιλάμε ακόμη, και το λέω αυτό γιατί είναι μία περίοδος διαπραγμάτευσης. Μία περίοδος κατά την οποία διεξάγεται πολιτική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας πολύ μεγάλο πεδίο σκέψης, πολιτικών προτάσεων και διαπραγμάτευσης.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να μιλήσετε πιο ανοικτά, αλλά δεν μου απαντήσατε εάν είναι μέσα στους στόχους. Είναι προφανώς μέσα στους στόχους μας η επαναγορά μέρους των χρεών μας;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ εμμένω σ' αυτό που σας είπα προηγουμένως. Και το είπα με αφορμή ερώτηση για την περίπτωση της Ιρλανδίας αν δεν κάνω λάθος, ότι και εμείς θέτουμε στόχους, έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να μπορέσουμε να ανακουφιστούμε ακόμη περισσότερο από τις δανειακές μας ανάγκες. Και φυσικά, να εκμεταλλευθούμε, δηλαδή να αξιοποιήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε ευκαιρία που μας δίδεται. Αυτή τη στόχευση έχει η ελληνική κυβέρνηση και ο ΄Ελληνας Πρωθυπουργός. Φυσικά, τα ταξίδια που γίνονται - ταξίδια επαφών με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων άλλων χωρών - αυτό εξυπηρετούν: Να εξηγήσουμε και το τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα και το πόσο υπεύθυνοι είμαστε πλέον, έτσι ώστε να μπορούν να μας εμπιστευθούν.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και μία τελευταία ερώτηση, σε συνέχεια της ερώτησης της κας Σπανού: Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, αν δεν πάνε όλα καλά -όπως είπατε ως εχέφρων πολιτικός κρατάτε μία «πισινή»- εξετάζει, επαναλαμβάνω, η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να καταθέσει τη λαϊκή εντολή;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε ποιόν;

MOΣΧΟΒΑΣ: Στον ελληνικό λαό, προφανώς. Να πάτε σε εκλογές, εννοώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: O ελληνικός λαός μας έχει δώσει εντολή διακυβέρνησης για τέσσερα χρόνια και επαναβεβαιώθηκε πριν από κάποιους μήνες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι ξεκάθαρο - και αυτό διαφαίνεται από κάθε είδους συζήτηση ή έρευνα που διεξάγεται - ότι ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Και μάλιστα μία κυβέρνηση, η οποία πολιτεύεται υπό τις πιο δύσκολες, αντίξοες και σκληρές συνθήκες από τη μεταπολίτευση και μετά.

ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιμένει η κυβέρνηση στη θέση της, για καμία μαζική νομιμοποίηση μεταναστών; Και το ρωτάω αυτό με δεδομένο ότι η απεργία πείνας των μεταναστών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει φθάσει στο απροχώρητο και κινδυνεύει η ζωή των μεταναστών.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η κυβέρνηση σέβεται τους νόμους του κράτους. Και επειδή ακριβώς κανείς δεν θα ήθελε να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου καθένας, έστω και με μία απεργία πείνας, να μπορεί να εκβιάζει λύσεις νομιμοποίησης, οι οποίες όμως θα είναι παράνομες, παρά τους νόμους του κράτους, εμείς επιμένουμε ότι καμία μαζική νομιμοποίηση δεν πρόκειται να γίνει. Ήδη η κυβέρνηση, συναισθανόμενη και τους κινδύνους που υπάρχουν, όχι μόνο για την υγεία - αυτό είναι ανθρωπιστικό ζήτημα - αλλά να χαθούν οι δυνατότητες, λόγω κρίσης, από λιγότερα ένσημα που θα μπορούσαν να έχουν κάποιοι, δηλαδή από τη μη τήρηση αυστηρών προϋποθέσεων, έχει προβεί σε μια ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων κατεβάζοντας τον αριθμό των ενσήμων. Τέτοιου είδους κινήσεις, οι οποίες όμως συνάδουν με την νομιμότητα, εμείς τις κάνουμε γιατί πραγματικά θέλουμε να υπάρχει λύση στο πρόβλημα των μεταναστών οι οποίοι λόγω της κρίσης δεν μπορούν να συγκεντρώσουν όλα τα ένσημα. Αλλά με απεργίες πείνας δεν μπορεί να εκβιάζεται καμία, ειδικότερη ή συνολικότερη, μεταχείριση μεταναστών ή οποιονδήποτε άλλων πολιτών. Γιατί ακριβώς υπάρχει μια ευνομούμενη Πολιτεία, υπάρχουν νόμοι του κράτους που θα πρέπει να τηρούνται και αυτό το μήνυμα θα πρέπει να περάσει σε όλους.

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να πω ότι - επειδή βλέπουμε και την Επιτροπή Αλληλεγγύης προς αυτούς τους μετανάστες οι οποίοι βγαίνουν προς τα έξω και μιλούν εξ ονόματός τους, κάνοντας απεργία, όμως, οι μετανάστες και όχι οι ίδιοι - θα πρέπει όλοι να συναισθανθούμε τις ευθύνες μας. Ας μην παίζουμε, λοιπόν, ούτε με τις ζωές μεταναστών και αθώων ανθρώπων, ούτε, κυρίως, με τη νομιμότητα, η παραβίαση της οποίας θα σήμαινε στην προκειμένη περίπτωση τη μαζική νομιμοποίηση όχι μόνο 300 μεταναστών άλλα και άλλων 300 και άλλων 500 και άλλων εκατοντάδων χιλιάδων που θα ακολουθήσουν. Έχουμε μια ευνομούμενη Πολιτεία, με συγκεκριμένους νόμους, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με συγκεκριμένες αντοχές και φυσικά αυτά θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Είναι άλλο το ανθρωπιστικό στοιχείο, το οποίο σαφώς και επιδεικνύουμε και άλλη η τήρηση της νομιμότητας.

ΤΖΑΝΕΤΤΑΤΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε τι είδους είναι αυτές οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβετε μετά την 25η Μαρτίου με όρους εθνικής ευθύνης για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, όπως τουλάχιστον είπε χθες ο υπουργός εσωτερικών Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξή του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απομονώσατε κάτι από όσα είπε ο κ. Ραγκούσης και εγώ δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό που απαντώ εγώ και πιστεύω ότι αυτό εννοούσε ο κ. Ραγκούσης, είναι ότι από τώρα και όχι μετά τις 25 Μαρτίου, επειδή δεν γνωρίζουμε και ποια θα είναι η απόφαση της Ε.Ε. , από τώρα όπως και πολύ πριν από τώρα, εμείς επικαλούμαστε το εθνικό καθήκον που πρέπει να επιδείξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Να συναισθανθούν, πρώτα απ όλα, που βρισκόμαστε. Να αφήσουν κατά μέρος, κάποιοι, κάποιους λαϊκισμούς που δεν βγάζουν πουθενά και τα εύκολα λόγια τα οποία συγχρόνως είναι και σκληρά προς την πραγματικότητα και να προτείνουν ό,τι έχουν, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε οι πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε πέρα αυτή τη μεγάλη εθνική υπόθεση που είναι το ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά και να προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που εμείς, σαν κυβέρνηση, κάνουμε. Πέρα από λόγια, πραγματικά καθένας κρίνεται και θα κρίνεται από τις πράξεις του και από τη συμμετοχή του στην πολύ μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το πρωί έγινε μια κατάληψη στο ΚΕΠΥΟ, όπου οι εργαζόμενοι, διά των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, ανέφεραν ότι θέλουν να δημοσιεύσουν τα πόθεν έσχες των φοροφυγάδων και τα λεφτά που βγήκαν και όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και δεν έχουν πάρει την εντολή από την κυβέρνηση. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εξ όσων γνωρίζω η κατάληψη στο ΚΕΠΥΟ έχει αιτήματα εργασιακού χαρακτήρα, προληπτικά, για να μην κοπεί το επίδομά τους. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω και φυσικά δεν προκύπτει καμία εικόνα όπως αυτή που αναφέρατε. Από εκεί και πέρα, εάν όντως βάζουν και τέτοια ζητήματα, θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι οι υπάλληλοι πρέπει να εκτελούν συγκεκριμένες πολιτικές εντολές και κάποιοι να μην παρουσιάζονται πιο ευαίσθητοι από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση βγάζει ονόματα φοροφυγάδων και η πρώτη φορά που γίνονται αυτές οι μεγάλες διασταυρώσεις. Και όσοι εργάζονται στο ΚΕΠΥΟ αλλά και στις κατά τόπους ΔΟΥ όλης της Ελλάδας, είναι οι πρώτοι που το γνωρίζουν αυτό και θα έπρεπε πραγματικά αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης να δέχεται τη συμπαράσταση των εργαζομένων. Και τη δέχεται. Αλλά αν μπερδεύουμε την προληπτική μη περικοπή των επιδομάτων με τέτοιου είδους ζητήματα και τέτοιου είδους ηρωισμούς, τότε νομίζω ότι οι εργαζόμενοι, όσοι είναι αυτοί και όποιοι είναι, χάνουν το δίκιο τους.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα δυο διευκρινίσεις επ' αυτών που είπατε. Αν έχω σημειώσει καλά, είπατε ότι αν ακολουθήσουμε απαρέγκλιτα την τήρηση των στόχων, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα και ήθελα να ρωτήσω αν όντως ακολουθήσουμε απαρέγκλιτα την τήρηση των στόχων θα βγούμε στις αγορές το 2011 ή θα χρειαστούμε νέο δάνειο το 2012; Και το δεύτερο: Επειδή μιλήσατε για ένα εθνικό πρόγραμμα μέσα από συμπόρευση, στον πρόλογό σας, αν δεν κάνω λάθος, μιλήσατε για πολιτικές παρατάξεις που αντιλαμβάνονται τα πράγματα με όρους μηδενισμού. Άρα, πως θα συμπορευτείτε μαζί τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ως προς το δεύτερο, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αντιλαμβάνονται τα πολιτικά πράγματα με όρους μηδενισμού και πλήρους άρνησης, ακριβώς θα πρέπει να συναισθανθούν το ρόλο τους, την ευθύνη τους και να αντιληφθούν ότι όλοι θα πρέπει να συντείνουμε, καθένας από την μεριά του και με το ρόλο του, στην πολύ μεγάλη εθνική προσπάθεια η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι, χωρίς να αφήσει κανένας πολιτικός φορέας την ιδεολογική του ταυτότητα και την πολιτική του τοποθέτηση, να συμβάλλει και συντείνουμε όλοι, καθένας με το ρόλο του και το μερίδιο της ευθύνης του.

Ως προς τις αγορές, εμείς όντως προσπαθούμε μέσα από την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων, να βγούμε το συντομότερο δυνατό στις αγορές και μέσα στο 2011 αν γίνεται και φυσικά μέσα στο 2012. Γι' αυτό λέω ότι δεν υπάρχει εγγυημένος χρόνος. Εκείνο που υπάρχει είναι ότι, αν κάνουμε την προσπάθεια την οποία πρέπει να κάνουμε με όρους εθνικής ευθύνης, τότε πραγματικά αυτό αποτελεί και τη μοναδική εγγύηση που μας βγάζει από την κρίση μέσα σε σύντομο και πολύ ορατό χρονικό διάστημα.

ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Την Πέμπτη, αν δεν κάνω λάθος, προετοιμάζεται μέσω του διαδικτύου μία εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του κ. Σημίτη, αυτή τη φορά. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης; Από την πλευρά της Αστυνομίας, ίσως;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σχέδιο δράσης; Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το ζήτημα. Εκείνο, όμως, που είναι ζήτημα και πραγματικά τώρα που το θέτετε μου δίνετε και την ευκαιρία να τοποθετηθώ είναι ότι - αυτό ακριβώς είπα και σε προηγούμενη ερώτηση - τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες έχουν εντονότατο στοιχείο λαϊκισμού και ισοπέδωσης πολιτικών αλλά και πολιτικών ευθυνών, κατατείνουν στο να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα. Και είναι πολύ εύκολο να χαϊδεύουμε τα αφτιά κάποιων, λέγοντας ότι πηγαίνουμε έξω από τα σπίτια πολιτικών, κάτι όμως που είναι άκρως λαϊκιστικό, το οποίο δεν συνεισφέρει ούτε στην εξομάλυνση των οικονομικών της χώρας μας, αλλά αντιθέτως κατατείνει στον εκμαυλισμό της πολιτικής ζωής. Γι' αυτό ανέφερα ότι και στελέχη της Ν.Δ., με συγκεκριμένους ρόλους, συμμετέχουν στην οργάνωση τέτοιου είδους ενεργειών.

Σας ευχαριστώ.

Καλό απόγευμα. --1427249692-175219924-1299017081=:10379--


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 March 2011 - 22:04:19 UTC